Να απαντήσω και εγώ στον φίλο ως κάτοχος ενός stepway με κάποια καθυστέρηση λόγω διακοπών. Θα υπογραμμίσω ότι απλό sandero έχω δει μόνο στον δρόμο, δεν ξέρω αν οι χώροι κτλ είναι ίδιοι.
Φυσικά κατασκευαστικά και σχεδιαστικά μιλάμε για 2 ίδια αυτοκίνητα με τα ίδια συν και πλην. Το καλό του stepway είναι πως είναι λίγο πιο ψηλό, πράγμα το οποίο του δίνει το στυλ του crossover αλλά επίσης αν και δεν το πίστευα, πολύ σύντομα μου απέδειξε πως στους ελληνικούς δρόμους το μικρό έξτρα ύψος δίνει λύσεις.
Αν οι χώροι είναι ίδιοι, μιλάμε για πολύ μεγάλο πορτ παγκάζ για αυτοκίνητο της κατηγορίας του. Χωράει άνετα μια πολύ μεγάλη βαλίτσα και μία μέτριου μεγέθους και αφήνει χώρους και για τζίτζιλι-μίτζιλι. Τα καθίσματα δεν είναι ότι καλύτερο αλλά είναι για εμένα αρκετά αναπαυτικά, προς το παρών δεν κουράστηκα ποτέ σε κάποιο ταξίδι. Οι χώροι για τους πίσω είναι αξιοπρεπέστατοι. Εγώ πίσω κάθομαι άνετα ενώ σε captur που έχω μπει, δεν ένιωθα άνετα με τα γόνατα μου να ακουμπούν στο μπροστινό κάθισμα. Η ενεργητική ασφάλεια είναι πολύ καλή με όλα τα mainstream οδηγικά συστήματα. Την παθητική ασφάλεια την βρήκα αποδεκτή χωρίς κάτι τρομερό, απλά έχοντας τα βασικά.
Η κίνηση στο δικό μου που είναι ντίζελ είναι πολύ καλή με αξιοπρεπέστατα γκάζια όταν χρειαστούν. Ποιότητα κύλισης καλή με απορρόφηση κραδασμών μεγαλύτερη από ότι περίμενα όταν το πήρα, αλλά με με μέτρια ηχομόνωση η οποία κυρίως επικεντρώνεται στον κινητήρα ο μέσα στην καμπίνα περνά απαρατήρητος σε άτομα που έχουν σχέση με ντίζελ αυτοκίνητα.
Στα μείον του αυτοκινήτου η γενικότερη εσωτερική σχεδίαση η οποία δεν έχει να δώσει κάτι, απλά τα απαραίτητα και ένα σύνολο αποδεκτό στο κοινό μάτι και με ποιότητα υλικών αποδεκτή, έχω δει χειρότερα από τις μεγαλύτερες εταιρίες. Συναρμολόγηση πολύ καλή, δεν τρίζει τίποτα και δεν φοβάσαι ότι κάτι θα ξεκολλήσει κτλ.
Ίσως να ακούγομαι υπερβολικός και διθυραμβικός για ένα αυτοκίνητο dacia, αλλά πραγματικά το αυτοκίνητο μου έχει προσφέρει πράγματα που δεν τα περίμενα όταν αποφάσισα να το αγοράσω, καθότι συμβιβάστηκα σε αυτό γτ έψαχνα κάτι ντίζελ και με συγκεκριμένο μπάτζετ καθώς είχα αποκλείσει μεταχειρισμένα ντίζελ με όλα αυτά που ακούγονται.
Κλείνοντας για εμένα τα μεγάλα του συν είναι η τιμή, η κατανάλωση, οι χώροι και αν μιλάμε για το stepway, η ψευδαίσθηση του offroad που αποπνέει (πράγμα που υπερασπίζεται σε δύσκολες συνθήκες).
Στα μείον, είναι η εσωτερική σχεδίαση, η όχι τοπ παθητική ασφάλεια και για εμένα η όχι μεγάλη χρειστηκότητα του ηλεκτρονικού καντράν που δίνει πληροφορίες για τα χλμ κτλ. Επίσης, ότι χρειαστείς σε αξεσουάρ ή ανταλλακτικό έχει αρκετό περίμενε.