Θα σου πω κάποια πράγματα γιατί τα στηρίζω αυτά που λέω . Εγώ είμαι 56 ετών και έγινα πατέρας στα 34 . Εχω δηλαδή έναν γιό 22 χρονών . Αρα έγινα νέος γονιός και η γυναίκα μου νεότερη οπότε έχουμε ζήσει το μεγάλωμα ενός παιδιού ως νέοι . Από την άλλη σίγουρα μπορεί να μην έχεις στα 55 σου , τις ψυχολογικές κυρίως αντοχές που έχεις στα 35 και λιγότερο τις σωματικές , αφού δεν κάνουμε χειρωνακτική δουλειά , οι περισσότεροι .
Αλλά ως πιτσιρικάδες όλοι μεγαλώσαμε τα καλοκαίρια με παππούδες και σήμερα έχω φίλους μεγαλύτερους που έχουν εγγόνια και βοηθάνε τα παιδιά τους μεγαλώνοντας τα εγγόνια επειδή τα παιδιά τους δουλεύουν , ενώ οι ίδιοι είναι συνταξιούχοι .
Ας δούμε τι σημαίνει το μεγάλωμα ενός παιδιού .
Το παιδί που γεννιέται τους πρώτους 9 μήνες έχει ξενύχτια , ταίσματα κλπ , που μόνο οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν και εδω υπάρχει πράγματι κούραση . Αλλά είναι μόνο 9 μήνες . Οι επόμενοι 9 μήνες είναι οι μήνες που περπατάει το παιδί και το κυνηγάς μέσα στο σπίτι για να μην χτυπήσει το ίδιο ή κάνει ζημιές . Ακολουθεί άλλος 1,5 χρόνος που το παιδί το τρέχεις και σε τρέχει και γενικά έχεις κούραση .
Μέχρι εκεί τώρα . Από εκεί και μετά μπαίνει σε σχολικό πρόγραμμα και τα πράγματα αλλάζουν και χαλαρώνουν.
Αρα η πίεση είναι το πολύ 3 χρόνια και αυτή διαφορετική και αυτή έχει και περιπτώσεις παιδικών σταθμών .
Αν λοιπόν κάποιος αποφασίσει να κάνει παιδί στα 55 του , βασικά έχει και την οικονομική δυνατότητα , να έχει έναν μόνιμο άνθρωπο στο σπίτι του , αφού οι επιλογή παππούδες δύσκολα θα παίζει , εκτός αν έχει νέα γυναίκα , όπου μπορεί η πεθερά του να είναι συνομήλικη του .
Ακόμα υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας . Σε κανονικές εποχές , όχι στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης που δεν ισχύουν κανόνες . Οταν είσαι γύρω στα 35 , είσαι σε μεγάλη πίεση στον επαγγελματικό τομέα αφού θέλεις να χτίσεις καρριέρα .
Εκεί η πίεση από ένα παιδί μπαίνει σε χρονικούς περιορισμούς , οπότε το σύνολο της πίεσης που δέχεσαι , οικογένεια , καρριέρα είναι μεγάλο .
Αν κάνεις παιδί στα 55 , τότε στο θέμα της δουλειάς υπάρχουν δύο περιπτώσεις . Είτε έχεις φτάσει σε ένα επίπεδο και δεν πιέζεσαι πλέον , αφού η προοπτική της σύνταξης είναι κοντά , είτε αν είσαι σε ψηλό επίπεδο με ευθύνες και μεγάλη πίεση , έχεις τότε και 6ψήφιους ετήσιους μισθούς , οπότε έχεις αβάντες για βοήθεια στο μεγάλωμα του παιδιού και στην γυναίκα .
Σε κάθε περίπτωση μιλάμε ότι βιολογικά η γυναίκα για να γίνει μάνα , θα είναι κάτω από 40 χρονών , οπότε σε κάθε περίπτωση αυτή είναι νέα για να αντέχει .
Οσο για το χάσμα των γενεών , αυτό υπάρχει έτσι και αλλιώς , είτε έχεις 30 , είτε 40 , είτε 50 χρόνια διαφορά με το παιδί σου . Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και της ψυχολογίας .
Απλά το αποδέχεσαι .