-
Αυτο που λεει ΜΟΝΟ ΝΕΡΟ ΒΡΥΣΗΣ θελω να το σκανερετε να το δουμε αν γινεται.
Στο χωριο μου το νερο του δικτυου ειναι απο γεωτρηση, ειναι τιγκα στα αλατα, πλενεις μαγειρικα σκευη και αν δεν τα σκουπισεις , οταν στεγνωσουν ειναι ασπρα απο τα αλατα. Τετοιο νερο στο ψυγειο δεν βαζω με τιποτα (δεν μιλαω για ωρα αναγκης)
-
Ο χρήστης astra_n έγραψε:
Απιονισμένο σημαίνει πως δεν έχει καθόλου ιόντα. Αφαλατωμένο σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου άλατα (που δεν είναι ιόντα και καθιζάνουν). Το κείμενο που βάλατε είναι δεν λέει απιονισμένο, αλλά απιονισμένο μαζί με το προιόν μας.
Για να μην μπλέκεστε όμως, ανοίξτε το βιβλιαράκι σας να δείτε τι λέει ο κατασκευαστής. Γενικά δεν έχουν πρόβλημα με το νερό βρύσης.ΥΓ. έκανα λάθος πριν που ανέφερα το απεσταμένο.
Μα τα άλατα εν διαλύσει είναι ιόντα! Το πλήρως αφαλατωμένο νερό είναι εξ ορισμού απιονισμένο και το αντίστροφο.
Και τα δύο μακριά από καινούρια αυτοκίνητα εκτός αν υπάρχει ανάγκη!Μιλαμε για χρηση απιονισμενου φυσικα για αραιωμα.
Ειτε βαλεις βρυσης βρυσης σκετο, ειτε απιονισμενο σκετο, η φθορα/σκουρια ειναι το μονο σιγουρο οτι θα εμφανιστει συντομα. -
Με ένα γρήγορο search δείτε εδώ σελίδα 260
Top up anti-freeze. If no anti-freeze is
available, top up with clean tap water. If
tap water is unavailable, distilled water
can be used.Δηλαδή αν δεν έχεις αντιψυκτικό βάζεις νερό βρύσης. Αν δεν έχεις νερό βρύσης βάζεις απεσταγμένο (προκειμένου να σου καεί...)
-
Αρα τα εχει στην ιδια κατηγορια το βρυσης με το απιονισμενο. Δεν γραφει καποιο note ή warning για την χρηση του απιονισμενου πχ με την πρωτη ευκαιρια να ξεπλυθει γρηγορα.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Αρα τα εχει στην ιδια κατηγορια το βρυσης με το απιονισμενο. Δεν γραφει καποιο note ή warning για την χρηση του απιονισμενου πχ με την πρωτη ευκαιρια να ξεπλυθει γρηγορα.Σου λέει αν δεν έχεις νερό βρύσης τότε βάλε το απιονισμένο. Τί μεγαλύτερο warning θέλεις ότι δεν είναι επιθυμητή η χρήση απιονισμένου? Μεταξύ απιονισμένου και βρύσης βάζεις βρύσης. Μεταξύ απιονισμένου και να μείνει χωρίς ψύξη το μοτέρ, βάλε απιονισμένο. Ομολογουμένως η διατύπωση θα μπορούσε να είναι καλύτερη αλλά σαφώς δεν τα βάζει στην ίδια κατηγορία.
-
και αναφέρει για συμπλήρωμα , όχι αλλαγή
Μία μέση λύση είναι το εμφιαλωμένο -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Αρα τα εχει στην ιδια κατηγορια το βρυσης με το απιονισμενο. Δεν γραφει καποιο note ή warning για την χρηση του απιονισμενου πχ με την πρωτη ευκαιρια να ξεπλυθει γρηγορα.
Σου λέει αν δεν έχεις νερό βρύσης τότε βάλε το απιονισμένο. Τί μεγαλύτερο warning θέλεις ότι δεν είναι επιθυμητή η χρήση απιονισμένου? Μεταξύ απιονισμένου και βρύσης βάζεις βρύσης. Μεταξύ απιονισμένου και να μείνει χωρίς ψύξη το μοτέρ, βάλε απιονισμένο. Ομολογουμένως η διατύπωση θα μπορούσε να είναι καλύτερη αλλά σαφώς δεν τα βάζει στην ίδια κατηγορία.
Αυθαιρετο συμπερασμα πιστευω. Τα σοβαρα ο κατασκευαστης τα υπογραμμιζει με warning. Τα πιο ήπια τα υπογραμμιζει ως note. Τελος παντων, ακομη δεν εχω δει γραπτα καπου να λεει μην χρησιμοποιηται απιονισμενο ή να χρησιμοποιηται αποκλειστικα βρυσης. Ο δικος μου κατασκευαστης το αφηνει λιγο φλου το θεμα, λεει βαλτε νερο σε ωρα αναγκης εαν δεν υπαρχει αντιψυκτο με βαση αιθυνελογλυκολης.
-
Η toyota λέει ότι τα αντιψυκτικά της αναμιγνύονται με απιονισμένο νερό (σε διαφορετική αναλογία ανάλογα με το μέρος).
http://www.toyota.com/t3Portal/document ... _07-03.pdf
“Toyota Super Long Life Coolant” is pre-mixed with 50% coolant and 50% **deionized **water.
For Canada:
“Toyota Super Long Life Coolant” is pre-mixed with 55% coolant and 45% deionized waterΗ mazda αντίστοιχα αναφέρει:
-Use only soft (demineralized) water in the coolant mixture. Water that contains minerals will cut down on the coolant's
effectiveness
-Do not add only water. Always add a proper coolant mixture.
-The engine has aluminum parts and must be protected by an ethylene-glycol-based coolant to prevent corrosion and freezing.https://www.mymazda.com/MusaWeb/pdf/man ... MZ6_OM.pdf
-
Ναι ρε παίδες, για να φτιάξουμε το διάλυμμα βάζουμε απιονισμένο νέρο. (συχνά βέβαια το παίρνουμε έτοιμο) Σκέτο όμως ΔΕΝ το βάζουμε.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Ναι ρε παίδες, για να φτιάξουμε το διάλυμμα βάζουμε απιονισμένο νέρο. (συχνά βέβαια το παίρνουμε έτοιμο) Σκέτο όμως ΔΕΝ το βάζουμε.Δεν καταλαβαινω ακομη την διαμαχη μεταξυ νερου βρυσης και απιονισμενου οταν προκειται για αραιωση καποιου συμπυκνωμενου αντιψυκτικου ή συμπληρωση αυτου.
Εννοειται σκετο νερο βρυσης ή σκετο απιονισμενο δεν πρεπει να μπαινει σε καμια περιπτωση.
-
To συμπλήρωμα είναι σχετική έννοια, ειδικά όταν πρόκειται για ένα ψυγείο που χάνει. Αν σε ένα ψυγείο που έχει χωρητικότητα 5 λίτρα βάζεις μισό λίτρο κάθε εβδομάδα, όπως καταλαβαίνετε από ένα σημείο και μετά δεν συμπληρώνεις αλλά αντικαθιστάς.
Το αλουμίνιο λοιπόν που έχουν τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα στο μοτέρ το απιονισμένο νερό το καταστρέφει.
Απλό δεν είναι? -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Το αλουμίνιο λοιπόν που έχουν τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα στο μοτέρ το απιονισμένο νερό το καταστρέφει.
Απλό δεν είναι?Το σκετο βρυσης δεν το καταστρεφει δηλαδη?
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Το αλουμίνιο λοιπόν που έχουν τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα στο μοτέρ το απιονισμένο νερό το καταστρέφει.
Απλό δεν είναι?Το σκετο βρυσης δεν το καταστρεφει δηλαδη?
ΌΧΙ!
-
Στο δικο μου πλεον, που τα πρωτα χρονια ο πατερας μου (1993) του βαζε σκετο βρυσης και τα γαμησε ολα πως εγινε? Εξολοκληρου αλουμινιο ειναι το μοτερ. Περα απο την περιπτωση μου εχω και πολλα αλλα παραδειγματα γνωστων μου που βαζανε σκετο βρυσης με αποτελεσματα τραγικα, δεν γνωριζω ομως αν εκεινοι ειχαν μπλοκ αλουμινιο ή μαντεμι.
-
το 'γάμησε όλα' δεν είναι περιγραφή φίλε μου.
Επίσης εννοείται πως αν έχεις διαρροή, το συμπλήρωμα είναι προσωρινό μέτρο μέχρι να το φτιάξεις. -
Σκουρια με το φαρασι βγαζαμε φιλε μου. Επισης ψωριασαν τα χιτωνια μεσα στον κινητηρα και το καπακι. Δεν ειχε διαρροη ποτε το αμαξι. Καποια στιγμη το ξεπλυνε απο το εργοστασιακο παραφλου και του βαλε νερο απο το λαστιχο. Εκτοτε εγιναν ολα αυτα. Μιλανε για 10 χρονια πριν. Το αμαξι ειναι επισκευασμενο και δουλευει με 50-50 αντιψυκτικο -απιονισμενο χωρις θεμα σημερα.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Το αλουμίνιο λοιπόν που έχουν τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα στο μοτέρ το απιονισμένο νερό το καταστρέφει.
Απλό δεν είναι?Το σκετο βρυσης δεν το καταστρεφει δηλαδη?
ΌΧΙ!
Μπορείς να εξηγήσεις τι ακριβώς εννοείς εδώ? Το απιονισμένο νερό που δεν περιέχει ιόντα μετάλλων είναι περισσότερο επιθετικό στο αλουμίνιο από το νερό βρύσης που περιέχει ακόμη και εμένα και εσένα μέσα? Τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει το απιονισμένο νερό, που δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και χειρότερα το νερό βρύσης?
-
Πάρτε ένα paper της NASA :-Ρ
(είναι το πρώτο που μου έβγαλε το google)Σοβαρά τώρα, το απιονισμένο νερό διαβρώνει το αλουμίνιο, κυριολεκτικά το τρώει και το αποσυνθέτει.
-
Διάβασες τι λέει το paper ή απλά το ποσταρες?
Titanium, 1100 aluminum, 304 stainless steel, boron steel, silver, and tantalum showed no corrosion in deionized water.
Το θέμα έχει ξεφύγει. Κανένας κατασκευαστής δεν επιτρέπει τη χρήση σκέτου νερού (είτε απιονισμένου είτε βρύσης). Άρα στο υποθετικό σενάριο της συνεχούς συμπλήρωσης θα έχεις πρόβλημα ό,τι και να χρησιμοποιήσεις αν δεν συμπληρώνεις και αντιψυκτικό.
-
Νικολα δεν μας απαντας και επαναλαμβανομαστε, κατανταει κουραστικο. Αν εχεις κατι να πεις για το οτι το σκετο βρυσης δεν διαβρωνει τα αλουμινενια μοτερ και ψυγεια(καθως η πραξη δειχνει αλλα) πες το, αλλιως δεν υπαρχει νοημα να γραφουμε αλλο, το εξαντλησαμε.
Με τι συμπληρώνω το αντιψυκτικό