-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Το αν είναι καλή ιδέα ή όχι το κρίνουν οι γονείς, διαφωνείς; Προφανώς για σένα δεν είναι καλή ιδέα, κι εσύ δεν θα βάφτιζες τα παιδιά σου ενώ εγώ το θεωρώ υπέροχη ιδέα και θα τα βάφτιζα. Ως εδώ καλά;
Όχι!
Η πίστη (= πίστη σε κάτι που δεν μπορεί να αποδειχτεί) πρέπει να είναι προσωπική επιλογή, όχι επιβολή από άτομα που ασκούν εξουσία πάνω σου (γονείς/κηδεμόνες κλπ).
Ποιος θεωρείς οτι υποχρεώνει ποιον;
Η εκκλησία τους γονείς; Νομίζω οτι έχει περάσει, μάλλον ανεπιστρεπτί, η εποχή που ο κλήρος ασκούσε επιρροή στα όρια του ψυχαναγκασμού σε μεγάλες μάζες. Δε λέω οτι δε συμβαίνει ακόμα αλλά σίγουρα σε **πολύ **μικρότερη μερίδα του πληθυσμού.
Είναι πολύ μεγαλύτερη η μερίδα του πληθυσμού που φοβάται τις 'κοινωνικές επιπτώσεις' αν δεν συμμορφωθεί με τις προσταγές της εκκλησίας. Το κυριότερο όμως πρόβλημα βρίσκεται στο παρακάτω:
Οι γονείς το παιδί; Δεν αναγνωρίζεις στους γονείς ενός παιδιού το δικαίωμα να παίρνουν κάποιες αποφάσεις για λογαριασμό του; Πιστεύεις οτι για οποιαδήποτε απόφαση που αφορά το παιδί τους θα πρέπει οι γονείς να συναποφασίζουν μαζί του; Εγώ τόσο δημοκρατικός με τα παιδιά μου δε νομίζω να είμαι...
Δεν είναι θέμα δημοκρατίας. Είναι θέμα ελεύθερης βούλησης, αυτή πάνω στην οποία υποτίθεται ότι βασίζεται όλη η Ελληνορθόδοξη πίστη. Γιατί αποφασίζεις εσύ για έναν άνθρωπο που είναι ακόμα σε βρεφική ηλικία, αφαιρώντας του την δυνατότητα να μπει στην εκκλησία όταν και αν το νιώσει αυτός, συνειδητά και αυτοβούλως;
Δεν μιλάμε για εμβολιασμό, δίχως τον οποίο θα κινδυνεύσει η ζωή του, ή για μόρφωση, δίχως την οποία θα κινδυνεύσει η επαγγελματική του αποκατάσταση. Μιλάμε για μια θρησκευτική τελετή μύησης στην οποία μπορεί να συμμετάσχει ο ίδιος όποτε και αν το αποφασίσει και όταν πια θα έχει την κρίση να την δεχτεί, ή να την απορρίψει από μόνος του.Για αυτό δεν πρέπει να το κάνεις εσύ για τα παιδιά σου. Γιατί είναι σημαντικό να σεβαστείς την δική τους βούληση.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Γιατί να μην; Δεν είναι δα και κάτι μη αναστρέψιμο. Ειναι;
Με βάση την εκκλησία είναι μη αναστρέψιμη!
Τι με λες; Τέτοια καταδίκη βρε παιδί μου;
Εσύ και οι υπόλοιποι εδώ μέσα πώς τη γλιτώσατε;Πλάκα μας κάνεις τώρα κι εσύ; Εκτός το ότι είναι μια τραυματική εμπειρία για το μωράκι (και τα παλαιότερα χρόνια έχουν πεθάνει μωρά που αρρώστησαν με αυτό τον τρόπο), είναι τόσο ανούσιο που καταντά κωμικό.
Αλεξ μολις το τερματίσες...
-
Αν ρωτήσεις τους παππούδες σου θα σου πούνε αρκετές τέτοιες ιστορίες Κώστα.
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Δεν αναγνωρίζεις στους γονείς ενός παιδιού το δικαίωμα να παίρνουν κάποιες αποφάσεις για λογαριασμό του;
Βασικά αναρωτιέμαι σοβαρά το πόσο δικαίωμα έχουν οι γονείς να κοαθρίζουν τα πιστεύω και τις αντιλήψεις του παιδιού τους...
Η βάφτιση από μόνη της (γιατί γι'αυτό μιλάμε) δεν **καθορίζει **ούτε πιστεύω ούτε αντιλήψεις ούτε τίποτα. Ετσι κι αλλιώς για τους περισσότερους είναι κάτι σαν πάρτι σε παιδότοπο. Στην εκκλησία αντί για τον παιδότοπο. Και με παπά.
Οι γονείς βέβαια όσο κι αν θέλουν να κρατάνε ίσες αποστάσεις από τα πάντα (και τα κοάλα) και να αφήνουν το παιδί τους ανεπηρέαστο να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του αντιλήψεις (καλά το είπα; ) στην πραγματικότητα ΔΕΝ μπορούν να το πετύχουν (;) γιατί είτε τους αρέσει είτε όχι **αποτελούν **πρότυπο για τα παιδιά τους και οι συμπεριφορές τους, οι πράξεις και οι παραλείψεις τους, τα επηρεάζει και αυτό είναι το φυσιολογικό. Ετσι είναι η γονεϊκή σχέση στα περισσότερα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, τι να κάνουμε;
Απο κει και πέρα κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό στη δική μου ζωή θέλω να το μεταφέρω και στο παιδί μου. Δεν έχω την απαίτηση να το καταλάβετε, ειδικά από τη στιγμή που εσείς το έχετε απορρίψει.Η πίστη (= πίστη σε κάτι που δεν μπορεί να αποδειχτεί) πρέπει να είναι προσωπική επιλογή, όχι επιβολή από άτομα που ασκούν εξουσία πάνω σου (γονείς/κηδεμόνες κλπ).
Πολλά είναι αυτά που δεν μπορούν να αποδειχτούν και για τα οποία δεν υπάρχει στάνταρ απάντηση. Ποιο είναι το βέλτιστο πολιτικό σύστημα; Εχει νόημα η Εθνική υπερηφάνεια; Αν πιστεύεις οτι ο γονιός πρέπει να μεταφέρει στο παιδί του μόνο τεκμηριωμένα γεγονότα και όχι αξίες, απόψεις, πνευματική κατεύθυνση τότε ας μεγαλώσει τα παιδιά μας η wikipedia. Οσο για την επιβολή, από ένα σημείο και μετά θα συμφωνήσω. Δεν μπορείς π.χ. να επιβάλεις στο παιδί με απειλή τιμωρίας (ευθείας ή υποννοημένης) να έρχεται με το ζόρι στην Εκκλησία.
Ποιος θεωρείς οτι υποχρεώνει ποιον;
Η εκκλησία τους γονείς; Νομίζω οτι έχει περάσει, μάλλον ανεπιστρεπτί, η εποχή που ο κλήρος ασκούσε επιρροή στα όρια του ψυχαναγκασμού σε μεγάλες μάζες. Δε λέω οτι δε συμβαίνει ακόμα αλλά σίγουρα σε **πολύ **μικρότερη μερίδα του πληθυσμού.
Είναι πολύ μεγαλύτερη η μερίδα του πληθυσμού που φοβάται τις 'κοινωνικές επιπτώσεις' αν δεν συμμορφωθεί με τις προσταγές της εκκλησίας.
Πλέον τείνουν να έχουν μεγαλύτερες κοινωνικές επιπτώσεις αυτοί που δηλώνουν Χ.Ο. Ο αυτάρεσκος εξυπνακισμός των 'συνειδητοποιημένων' απέναντι στα 'πρόβατα' είναι εμφανής.
Για αυτό δεν πρέπει να το κάνεις εσύ για τα παιδιά σου. Γιατί είναι σημαντικό να σεβαστείς την δική τους βούληση.
Τη σέβομαι με το να τους επιτρέπω να το απορρίψουν.
-
Για αυτό δεν πρέπει να το κάνεις εσύ για τα παιδιά σου. Γιατί είναι σημαντικό να σεβαστείς την δική τους βούληση.
Είσαι μεγάλη καρδιά. Αφού τους το επιτρέπεις, πάλι καλά.
Και κάτι τέτοιοι ψηφίζουν ρε πστ μου...
-
Το βίντεο με τον παπά μου θυμίζει το ανέκδοτο που πήγαινε ο κλέφτης στο παγκάρι και ζήταγε άδεια απ' το εικόνισμα της Παναγίας για να το κλέψει.
-
Ο χρήστης A-Viper7 έγραψε:
Τι να λέμε τώρα...
-
Τι να λέμε τώρα...
Δεν ανοίγουμε κουβέντα γιατί ξέρουμε ότι είναι χαμένο σάλιο.
Καλύτερα χλεμπόνα στον καμπινέ δηλαδής...
-
Αν ρωτήσεις τους παππούδες σου θα σου πούνε αρκετές τέτοιες ιστορίες Κώστα.Α, το αγαπημενο μου θεμα, η επικληση της γνωσης ατομων που μεγαλωσαν την εποχη που βιβλια ειχαν μονο οι μπακαληδες σε ενα καρφί, για να τραβανε σελιδες και να τυλιγουν τις παστες σαρδέλες.
Αν κρινω απο τις μαλακιες που εχω ακουσει απο τους γονεις μου, (που ειναι σε ηλικια των παππουδων των περισσοτερων εδω) ευτυχως που δε γνωρισα παππουδες. Οι δε γιαγιαδες πεθαναν απο το 1983 και πισω οποτε παλι δε μπορουσαμε να κανουμε κουβέντα. Ευτυχως δηλαδη γιατι θα ειχαμε γινει μπουρδελο.@hrdoukas
Σε περιπτωση που δεν το καταλαβες, για καποιους η βαπτιση ενος πιτσιρικιου ειναι καποιου ειδους 'μαρκαρισμα' που δεν φευγει ποτε. Κατεβαινει συσσωμο το ουρανιο στερεωμα και και σου κανει τατουαζ στο κουτελο, γραφει Χ.Ο. και μετα ΤΕΡΜΑ. THN ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΣΕΙ. NO WAY BACK ΜΑΤΕ.
Προφανως και δεν ειναι ετσι, και υπαρχουν απειροι ανθρωποι που τελευταια φορα πηγαν στην εκκλησια οταν βαφτιστηκαν, (αντ και οταν βαφτισαν το μικρο τους αδελφο ή κανα ξαδερφακι) και κατα τα αλλα 'αααααααααα, σωστε τα παιδια'.Για αυτό δεν πρέπει να το κάνεις εσύ για τα παιδιά σου. Γιατί είναι σημαντικό να σεβαστείς την δική τους βούληση.
Οπως παντα με μεστο λογο και ατρανταχτη λογικη.
Για πες μας, εσενα σε αφηνουν να ψηφισεις, και αν ναι γιατι? -
Υπήρχαν και μορφωμένοι άνθρωποι εκείνη την εποχή Θοδωρή.
-
Υπήρχαν και μορφωμένοι άνθρωποι εκείνη την εποχή Θοδωρή.Ομολογουμενως, αλλα αυτο δε σημαινει οτι ηταν και σοφοι.
Ειδικα το 'πνευμονια απο βαπτιση' ειναι εντελως far fetched. Ετσι και αλλιως ξυπολητα τριγυρναγαν τα παιδακια, απο καπου την αρπαζαν. Για να μη πουμε για υγειινή ή φαρμακα που ηταν σχεδον ανυπαρκτα. -
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Οπως παντα με μεστο λογο και ατρανταχτη λογικη.
Για πες μας, εσενα σε αφηνουν να ψηφισεις, και αν ναι γιατι?Καλώς την κουκλιτσα!
Πας να πνιγείς τώρα;
-
Καλως σας βρηκα συντροφοι.
Δε μας ειπες ομως, σε αφηνουν να ψηφισεις και γιατι? -
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Πότε; Όταν πια δεν θα έχεις την δύναμη να τους το επιβάλεις με το ζόρι όπως κάνεις τώρα; Σου επιτρέπω να το απορρίψεις σημαίνει σε ρωτάω αν θέλεις να συμμετέχεις, προφανώς όταν είσαι σε ηλικία που ο νους λειτουργεί κριτικά. Όχι σου επιβάλλω την πίστη και τα τελετουργικά μου με το έτσι θέλω όταν είσαι ακόμα βρέφος, και όταν μεγαλώσεις (και δεν μπορώ να σε ελέγξω πια) σου λέω, 'νταξ, αν δεν θέλεις μην έρχεσαι εκκλησία, δες τι μεγαλόψυχος που είμαι.'
-
Edit
Autologokrisia -
Πότε; Όταν πια δεν θα έχεις την δύναμη να τους το επιβάλεις με το ζόρι όπως κάνεις τώρα; Σου επιτρέπω να το απορρίψεις σημαίνει σε ρωτάω αν θέλεις να συμμετέχεις, προφανώς όταν είσαι σε ηλικία που ο νους λειτουργεί κριτικά. Όχι σου επιβάλλω την πίστη και τα τελετουργικά μου με το έτσι θέλω όταν είσαι ακόμα βρέφος, και όταν μεγαλώσεις (και δεν μπορώ να σε ελέγξω πια) σου λέω, 'νταξ, αν δεν θέλεις μην έρχεσαι εκκλησία, δες τι μεγαλόψυχος που είμαι.'
Γονείς με ΓΑΜΑ(τα) κεφαλαίο...
-
Η ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ,
will someone think of the children? call the social servicesΠοια ειναι η ηλικια που πιστευεις οτι πρεπει ο γονιος να βαλει το παιδι να επιλεξει μονο του αν θελει ή δε θελει να του αρεσει (ή εστω να ανεχεται**) την εκκλησια? Ποια ειναι αυτη η μαγικη ηλικια που επιτρεπει σε ενα παιδακι να ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΡΙΤΙΚΑ αν θελει να παραστει σε τελετουργικα (σε αντιθεση με το τυπικο 'εεε, εχει ορθοστασια, ειναι boring, δεν εχει playstation, δεν εχει σοκολατες αρα ΔΕ ΘΕΛΩ')
Θυμιζω οτι οι νομοι (που πολυ συχνα επικαλεισαι) θεωρουν οτι καποιος κατω των 16 δεν μπορει να συναινεσει σε σεξουαλικη πραξη, καποιος κατω των 18 δεν μπορει να ψηφισει ή να οδηγησει αυτοκινητο ή να καπνισει τσιγαρα ή να καταναλωσει αλκοολ, ή να παιξει μπιλιαρδο και ηλεκτρονικα παλιότερα
Επισης θυμιζω οτι οσο και να θελει ενα παιδακι, δε μπορει να παει να γραφτει μοναχο του σε κολυμβητηριο/τεννις/ιππασια και λοιπα αθληματα, πρεπει να συναινεσαι και ο γονιός, ο οποιος αν αρνηθει, δεν του ασκει εφεση το παιδακι...
**Πασχα, Χριστουγεννα, καμμια Κυριακη πρωι ή καραμπινατη γιορτη αν πανε και οι δυο γονεις, βαφτισια/γαμοι/κηδειες συγγενων κλπ
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Θυμιζω οτι οι νομοι (που πολυ συχνα επικαλεισαι) θεωρουν οτι καποιος κατω των 16 δεν μπορει να συναινεσει σε σεξουαλικη πραξη,
Κάτω των 15.
Συνεχίστε. -
Ο χρήστης Angel!!!! έγραψε:
Θυμιζω οτι οι νομοι (που πολυ συχνα επικαλεισαι) θεωρουν οτι καποιος κατω των 16 δεν μπορει να συναινεσει σε σεξουαλικη πραξη,
Κάτω των 15.
Συνεχίστε.Τοσο το καλυτερο για εσας τους νεους
-
Εγώ το λέω χρόνια.
Οι άλλοι δεν με ακούνε!
Θρησκείες και παραλογισμός