-
Για να μην παρεξηγηθώ, ο μηχανικός θέλει κρεμασμα
Σύνηθες φαινόμενο να ρίχνουν 10 ποντακια πιο παχιά πλάκα, να βάζουν τοιχειο ενώ εχει και ο γείτονας κλπ κλπ
Καλα κανείς και ψάχνεις, καλα κανείς και έχεις εποπτεία αλλα μην μπεις στο τρυπακι θα πάρω τον πιο φθηνό γιατι ξέρεις ποιος τρώει το φθηνό κρεας...
-
Ότι θα σε γδάρουν θα σε γδάρουν.
Το θέμα είναι να μείνει και λίγο σκαλπ. -
Ρεντ 1 ποντάκι στην πλάκα . 10 ποντάκια είναι 240 κιλά στο τμ
Τοιχείο προφανώς εννοείς μάντρα . Αν έχει ο γείτονας δεν έχει σημασία , αφού δεν μπορείς να ακουμπήσεις πάνω της τίποτα .
Τώρα τα 4 € που είπε ο Εντι , μάλλον νομίζει ότι τα κέρδισε , αλλά θέλει συζήτηση .
Να πω μιά παροιμία του χώρου :
Στην πουτάνα , πουτανιές δεν περνάνε .
Οσο γιά σοβάδες κλπ και προδιαγραφές , όλα στο περίπου είναι .
Το θέμα είναι να μην σου κάτσει η στραβή και μπορεί να σου κάτσει από τις πιό επώνυμες εταιρείες .
-
Στην πουτάνα , πουτανιές δεν περνάνε .
Δεν διαφωνώ γι αυτό και είπα ότι είναι δεδομένο το γδάρσιμο.
Τώρα τα 4 € που είπε ο Εντι , μάλλον νομίζει ότι τα κέρδισε , αλλά θέλει συζήτηση
Μάλλον δεν ήμουνα σαφής.
Ένα μαγαζί μου τα δινε 19 το τμ και ένα άλλο 15 το τμ. (εννοείται υπήρχαν αρκετά ενδιάμεσα - δεν ρώτησα μόνο σε δυο μαγαζιά).
Διάλεξα το 15 --> κέρδισα 4 σε σχέση με το αν τα αγόραζα από το άλλο.Επίτηδες έφερα παράδειγμα από υλικά γιατί το θέμα εργασία σηκώνει άπειρη συζήτηση που δεν θα μπορούσα να κάνω κιόλας.
-
Στον ξαδερφο μου στο Ναύπλιο, μηχανικός 'γνωστός' του, του έριξε 4 πόντους μεγαλύτερη πλάκα
Το 10 το είπα χαριτολογώντας αλλα δεν το αποκλείω κιόλας
Μάντρα κολλητε σε μάντρα, εκτός μελέτης ... Με το ζόρι έμπαινε το ιχ στην ράμπα
Πλήρωσε το μπετο και μετα πλήρωσε να την ξηλώσει
-
Γίνονται διάφορα .
Πριν αρκετά χρόνια , ο ιδιοκτήτης παζάρευε με τον γνωστό του μπετατζή την τιμή του κυβικού .
Πέραν από αυτή όμως το μπετό έχει και προίκες . Εμφανή , στηθαία , κούτελα , σκαλοπάτια , υποβάσεις , μπετόν καθαριότητας , μπετό άοπλο με πλέγμα και άλλα ακόμη και βεβαίως τις φαλτσόπηχες και τους ποταμούς .Οι φαλτσόπηχες και οι ποταμοί , σκοτίες και υδροσταλάκτες επί το επιστημονικότερον , μπαίνουν κυρίως στα εμφανή και δημιουργούν σχέδια ενώ προστατεύουν τις ακμές από σπασίματα .
Ο τύπος του κατέβασε το κυβικό και του έβαλε μιά ψηλή τιμή στις φαλτσόπηχες , σήμερα περίπου 2-3 € το μέτρο μήκους .
Τον έπεισε ότι είναι καλύτερο να μπούν παντού γιά να μην έχει σπασμένες γωνίες , ακόμα και εκεί που θα σοβάτιζε
Ο ιδιοκτήτης ήταν ευχαριστημένος με την συμφωνία και δεν άκουγε τίποτα , από όσα του έλεγα , ήταν και γνωστός του ο μπετατζής .
Οταν έγινε η επιμέτρηση , τρέχαμε γιά υπογλώσσια .Ιστορίες υπάρχουν πολλές και όποιος κάνει τον γνώστη είναι βαθειά νυχτωμένος .
-
Δεν αρκει να εισαι πχ μηχανικος,πρεπει να εχεις ΚΑΙ εμπειρια απο χτισιμο αλλιως θα φας πολλες ψωλές
Αν εισαι και ασχετος με τον κλαδο,το μονο καλο ειναι οτι παιζει να μην παρεις καν χαμπαρι οτι τις εφαγες -
H εμπειρία από αυτές που έχεις φάει προέρχεται . Τότε μαθαίνεις τα ρητά και το φιλοσοφείς και έτσι διασκεδάζω με όσους παριστάνουν τους γνώστες και τους αετούς .
Ενα άλλο χαρακτηριστικό της οικοδομής , είναι ότι εκεί η ρουφιανιά δεν είναι επάγγελμα , είναι λειτούργημα
Δηλαδή αν φτιάξεις οτιδήποτε όσο καλό και να είναι και φωνάξεις άλλο μάστορα και το δεί , αυτός επειδή δεν πήρε ο ίδιος την δουλειά , αλλά και γιά να βάλει υποθήκες γιά το μέλλον , αποκλείεται να μην την θάψει .
Να σας πω μιά άλλη ιστορία .
Πελάτης βρίσκει μπετατζή μέσω πολύ γνωστού του δικηγόρου και του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη . Του δίνει την δουλειά με τα υλικά και τον πληρώνει κατά την διάρκεια του έργου , ενώ τα τιμολόγια κόβονται στο όνομα του πελάτη . Δραχμές είχαμε ακόμη τότε .
Ο μπετατζής είχε χρέη στην εταιρεία του μπετόν και σε συνεννεόηση μαζί της της πλήρωνε με τα λεφτά του πελάτη , τα παλιά του χρέη .
Μόλις τελείωσε η οικοδομή και εξοφλήθηκε ο μάστορας , εμφανίστηκε η εταιρεία και ζητούσε να πληρωθεί τα απλήρωτα τιμολόγιαΤα εγκεφαλικά πήγαν και ήρθαν . Τελικά τον τύπο τον πήγαμε στον δικηγόρο μας , ο οποίος βρήκε ότι την δουλειά την είχαν κάνει ξανά εταιρεία και μπετατζής και είχαν καταδικαστεί και έτσι αθωώθηκε ο πελάτης .
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Η διαφορά σε κόστος μπορεί να είναι τεράστια από μια απευθείας ανάθεση σε εργολάβο.Μπορείς να βάλεις μηχανικό για την ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ του έργου με αμοιβή 10-20% επί του κόστους (ανάλογα με την εργασία - κουζίνες, μπάνια κατ' αποκοπή).
Το ποσό δεν είναι μεγάλο αν σκεφτείς ότι θα βρίσκεται καθημερινά στο έργο, θα τηρεί τα βιβλία των εργατών κλπ (είναι προαιρετικά αλλά σήμερα καλύτερα να είσαι καλυμμένος) και θα έχεις κάποιον στο έργο που ξέρει πως πρέπει να γίνονται οι εργασίες.
Ασφαλίζεις το έργο - κλασσική ασφάλεια για 18 μήνες (δεν αλλάζει).
Κάνεις συμφωνητικά με όλα τα συνεργεία - αν θέλεις τα εμφανίζεις στην εφορία ή όχι.
Σήμερα είναι δύσκολο να βρεις καλά συνεργεία ή καλούς τεχνίτες. Οι περισσότεροι έχουν φύγει και έχουν μείνει άθλιοι.
Το ίδιο ισχύει με τις μάντρες υλικών - οι μισές έκλεισαν και δεν βρίσκεις υλικά ή αν τα βρεις είναι ακριβά. -
Διαφορα σε κοστος φυσικα και υπαρχει,δεν δουλευει κανεις τσαμπα.
Αλλα αν καποιος πιστευει οτι μπόρει να χτισει σπιτι για πλακα,γιατι να μην κανει το ιδιο και με ενα αεροπλανο;
Θα βρει τους προμηθευτες ανταλλακτικων και απλα θα ενωσει τα κομματια,θα γλυτωσει πολλα λεφτα που κανονικα θα τα τσεπωνε πχ η airbus
Και γενικοτερα γιατι να χρειαζομαστε οποιονδηποτε ξερει οτιδηποτε,υπαρχει το 4τforum -
Το να πας σε 2 μάντρες και να τσεκάρεις τιμές υλικών, να ρωτήσεις 2-3 διαφορετικούς τεχνικούς και να τσεκάρεις τι περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο πακέτο κάθε μάστορα (πχ η πληρωμή του υδραυλικού περιλαμβάνει σύνδεση με ρολόι, την τάδε σωλήνωση, την τάδε εγκατάσταση --> με το κλειδί στο χέρι) δεν απαιτούν γνώσεις πολυτεχνείου.
Να σημειώσω βέβαια εδώ ότι η μεγαλύτερη ΜΑΛΑΚΙΑ που έκανα στη ζωή μου ήταν που γύρισα σε αρχιτέκτονα (διπλωματούχο; ) και του είπα 'Εσύ ξέρεις καλύτερα τη δουλειά σου, θα κάνω ότι μου πεις'.
Γελάγανε και τα θερμομονωτικά κουφώματα.
-
ΕΔΔΙΕ βλέπω μειωμένο σέβας στην ιερή κάστα **διπλωματούχων **μηχανικώνε της ΕΛ. Not nice ψηλέ μου. Θα πέσει πάνω σου η κατάρα του ΕΜΠ και δεν θα πάρεις ποτέ κάμπριο αλφα.
-
Όλοι μα όλοι είναι λαμόγια δλδ; Τι διάολο δε θέλουν να φοράνε παντελόνια όταν τους αντικρύζεις μετά;
-
Στους αρχιτέκτονες πλειοψηφούν οι γυναίκες , οπότε βολεύονται και με φούστες
Οχι πάντως στα γιαπιά
-
Γιατί όταν βάζει τούβλα ο χτίστης σου, πού ξέρεις ότι στα βάζει σωστά; ή ότι δεν πετάει τη λάσπη τζάμπα στο πάτωμα επειδή έμαθε ότι το να μπαζώνει με υπερβολική λάσπη το τούβλο είναι το καλύτερο; Όταν διαλέγεις πλακά με το μέτρο πού ξέρεις αν ξέρει να τα κολλά σωστά και να τα στήνει οικονομικά στο πάτωμα; Το μόνο που κάνεις με την έρευνα αγοράς είναι να πετύχεις καλύτερη τιμή έχοντας μεσάνυχτα για την ποιότητα εργασίας που στο τέλος σου επηρεάζει την πραγματική σχέση τιμή/προϊόν. Επομένως ναι, σε σχέση με έναν άσχετο μηχανικό είσαι στο τέλος της μέρας πιο οικονομικός, αλλά σε σχέση με τους γνώστες της οικοδομής μπορεί να χάνεις και να χαίρεσαι και από πάνω.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Το να πας σε 2 μάντρες και να τσεκάρεις τιμές υλικών, να ρωτήσεις 2-3 διαφορετικούς τεχνικούς και να τσεκάρεις τι περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο πακέτο κάθε μάστορα (πχ η πληρωμή του υδραυλικού περιλαμβάνει σύνδεση με ρολόι, την τάδε σωλήνωση, την τάδε εγκατάσταση --> με το κλειδί στο χέρι) δεν απαιτούν γνώσεις πολυτεχνείου.Να σημειώσω βέβαια εδώ ότι η μεγαλύτερη ΜΑΛΑΚΙΑ που έκανα στη ζωή μου ήταν που γύρισα σε αρχιτέκτονα (διπλωματούχο; ) και του είπα 'Εσύ ξέρεις καλύτερα τη δουλειά σου, θα κάνω ότι μου πεις'.
Γελάγανε και τα θερμομονωτικά κουφώματα.
Κανείς δεν διεκδικεί το παπικό αλάθητο ή την χριστιανική τιμιότητα
Αν δεν ξέρεις τον μηχανικό ή αν δεν στον έχουν συστήσει, βλέποντας και κάνοντας...
Τα ίδια δεν τραβάς και με τους λογιστές? τους γιατρούς και τους καθηγητές?
-
Εγώ τουλάχιστον όταν έπαιρνα προσφορές ήταν πάντα 'με το κλειδί στο χέρι, ετοιμοπαράδοτο' και όχι με το μέτρο, με την ίντσα και με τον ανάδρομο Ερμή.
Ο πρώτος μπετατζής που είδα μου είπε κάτι ωραία νούμερα για το κυβικό και όταν τον ρώτησα πόσα κυβικά (+/-) θα βγει το πράγμα μου έδωσε μια απόκλιση 15-20 κυβικά.
Όταν διαπίστωσα μετά ότι το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε φυλάκιο του Ρούπελ, συνέχισα να μιλάω με άλλους που μου έδιναν τελικό νούμερο.
Όχι ότι δεν μου τον ακούμπησαν και εκεί αλλά όπως είπα και πριν το ζητούμενο είναι να αποφύγεις το χοντρό γδάρσιμο. -
άντε και πήρες τον φθηνό σοφατζή, έχεις ιδέα τι δουλεία θα σου κάνει? μπορείς να τον αξιολογήσεις?
-
Δηλαδή Εντι πως κατάλαβες ότι τα κυβικά ήταν γιά το Ρούπελ και αυτά που έρριξες ήταν τα σωστά ?
Είχες κάνει προμέτρηση ? Σου είχε κάνει προμέτρηση ο μηχανικός ?Ελεος , έχεις ξεφύγει και δίνεις λάθος εντύπωση στον κόσμο .
Ας πούμε λοιπόν ένα παράδειγμα .
Εσύ ο γουάου ιδιοκτήτης βρήκες τα πλακάκια 15 € αντί γιά 19 € που τα είχε το άλλο μαγαζί . Δεν ξέρω βέβαια αν ήταν πρώτης διαλογής και τα δύο , η εμπορικής , ούτε όμως εσύ το ξέρεις , αλλά μόνο ο έμπορος . Ετσι η σύγκριση μπορεί να είναι άνιση .Μετά βρήκες τον φτηνό πλακά . Σου έστρωσε 200 τμ πλακάκια , ήτοι με την φθορά 3500 € , έβαλες και κόλλες 500 € και στόκο 100 € και πλήρωσες και τον φτηνό πλακά 6 € /τμ αντί γιά 8 €/τμ που σου ζήταγε ένας άλλος .
Δηλαδή κέρδισες 400 € και τελικά έχεις σύνολο 5300 αντί γιά 5500 .Αν σου έκανε κάποια στραβή , όχι λόγω λάθους η αστοχίας υλικού , αλλά μόνο και μόνο γιά να βγεί τοποθετώντας περισσότερα τμ / μέρα , έχεις καταλάβει ότι γιά 200 € ρίσκαρες 5300 ?
Είναι αυτό που λένε ακριβός στα πίττουρα και φτηνός στ' αλεύρι .
Στην οικοδομή έχει μεγάλη σημασία η εμπιστοσύνη και στο πόσο έντιμος είναι κάθε συνεργάτης και λιγότερο το πόσο πληρώνεις . Λάθη και αστοχίες θα έχεις έτσι και αλλιώς αφού πρόκειται γιά χειροποίητη εργασία μεγάλου χρόνου και εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες .
Εδώ έχουμε βλάβες στα βιομηχανικά προιόντα που παράγονται σε αντίτυπα εκατομμυρίων σε ειδικούς χώρους , δεν θα έχεις στα χειροποίητα ? Γιά αυτό πρέπει να έχεις ανθρώπους με διάθεση γιά δουλειά και το φτηνό είναι συνήθως ακριβό .
Γιά να μην πούμε γιά τον φτηνό σοβατζή που λέει και ο ρέντ , που μπορεί οι βλάβες που θα κάνει να έχουν τεράστιο κόστος αποκατάστασης .
-
Έχεις δίκιο σχετικά με τη λανθασμένη εικόνα αλλά δεν θεωρώ απαιτούμενο να αναλύσω όλες τις παραμέτρους πίσω από ένα νούμερο.
Οπότε αντίστοιχα μην αντιδράτε λες και έχω γράψει φανταστικά πράγματα που μπορεί να ισχύουν σε άλλες περιπτώσεις (πχ τι ξέρει ο μηχανικός, εγώ που έχω χτίσει κοτέτσι στο χωριό θα σου πω που να σκάψεις κλπ)
Δεν είπα ότι επέλεξα τον πιο φτηνό σε κάθε περίπτωση αλλά πάντα ζητούσα προσφορές και έκρινα αναλόγως.
Ίσα ίσα σε ηλεκτρολόγο-υδραυλικό-πλακά προτίμησα αυτόν που είχε τις ισχυρότερες συστάσεις και είχα εμπειρία (άλλου) από τη δουλειά του.Δεν είπα επίσης πουθενά ότι μια έρευνα αγοράς υποκαθιστά το μηχανικό.
Σχετικά με τα κυβικά.
Όταν ρωτάς τον Α και σου λέει ότι μπορεί να είναι 80, μπορεί και 90-100 ενώ οι Β και Γ σου λένε (έχοντας τα σχέδια όλοι στα χέρια τους) 85 με +/- 1 με 2 κυβικά και βάσει αυτού σου δίνουν τελική τιμή (ετοιμοπαράδοτο με A/C και ABS), προφανώς διακόπτεις κάθε συνομιλία με τον Α.
Αν καταλάβατε σωστά ο Α δεν δεχόταν να συμφωνήσει/υπογράψει σε τελικό νούμερο...Όπως σωστά είπε ο monster όπως μπορεί να πέσεις σε λαμόγιο μηχανικό μπορεί να πέσεις σε λαμόγιο γιατρό.
Η διαφορά είναι ότι ο λαμόγιος γιατρός θα σε δαγκώσει για 1-2-3.000 ενώ ο λαμόγιος μηχανικός θα σε δαγκώσει για 10-20-30.000.Και πάλι ξαναλέω το πλέον βασικό: είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι θα σε γδάρουν και ότι θα βγάλουν το παντεσπάνι τους.
Το θέμα είναι να μην ξεφραγκιαστείς τελείως και να μην βγεις εκτός budget για ένα σπίτι.Οι αλουμινάδες που μου ζήταγαν 2 ή 3.000 παραπάνω για ίδιας ποιότητας κουφώματα προφανώς σκέφτονταν πώς θα ταΐσουν τα παιδιά τους και όχι το αν ο EDDIE θα έχει λεφτά να βάλει κουζίνα.
Αν είχα αφήσει το θέμα αλουμίνια στο μηχανικό δεν θα κοίταζε και αυτός να ταΐσει το δικό του παιδάκι;
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ