-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Εκαναν οικονομια τι αλλο;Απο την στιγμη που για την ωρα εχεις γλυτωσει τα μετρητα απο κουρεματα οπως στην Κυπρο (ας ελπισουμε οτι θα συνεχησει ετσι) νομιζω εισαι οκ (=λογικα η οικονομια που εκαναν θα πληρωσει τις μελλοντικες αναγκες). Τωρα για την γενικοτερη κατασταση αυτες ειναι οι επιλογες του κοσμου οποτε πρεπει να ζησεις με αυτες εφοσων θελεις να ζεις εδω. Μυνηματα υπηρξαν πολλα αλλα ο κοσμος τα αγνοησε και συνεχιζει να τα αγνοει σε εναν βαθμο και σημερα. Αυτοι ειμαστε ομως.
-
Να υπενθυμισω οτι ενω το 90 υπηρχαν τα δημοσιευματα περι καμπανων και κινδυνων, το 90+ ο πρωθυπουργος ελεγε παιχτε χρηματιστηριο γιατι η χωρα παει γαμιωντας.
Και ετσι γαμιωντας που πηγαιναμε μπηκαμε και στο ευρω με πυροτεχνηματα. Οποτε ο μεσος πολιτης τι να πιστεψει. Και αντε οι εγχωριοι ηγετες ζουσαν στον κοσμο τους, οι ξενοι και οι καλοι μας δανειστες που τωρα θελουν να μας βαλουν σε ταξη, τι κουδουνια εκρουαν τοτε; ποια ηταν η συμπεριφορα τους; στηριζαν τους ηγετες μας η τους τραβουσαν το αυτι που κ που; -
Υπαρχει πολυ π@π@ρολογια στους Ελληνες πολιτικους, δημοσιογραφους, τηλεοραση και στο καφενειο γενικοτερα. Το 90% που ακους δεν πρεπει να το πιστευεις. Τωρα με το ιντερνετ αν ξερεις αγγλικα μπορεις να διαβασεις μερικα σχετικα εγκυρα sites τα οποια σε μεγαλο βαθμο ειναι αξιοπιστα (eg FT). Και παλαιοτερα ομως μπορουσες να αγορασεις ξενες εφημεριδες. Τωρα αν δεν ξερεις ξενες γλωσσες ησουν περιορισμενος...
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Να υπενθυμισω οτι ενω το 90 υπηρχαν τα δημοσιευματα περι καμπανων και κινδυνων, το 90+ ο πρωθυπουργος ελεγε παιχτε χρηματιστηριο γιατι η χωρα παει γαμιωντας.
Και ετσι γαμιωντας που πηγαιναμε μπηκαμε και στο ευρω με πυροτεχνηματα. Οποτε ο μεσος πολιτης τι να πιστεψει. Και αντε οι εγχωριοι ηγετες ζουσαν στον κοσμο τους, οι ξενοι και οι καλοι μας δανειστες που τωρα θελουν να μας βαλουν σε ταξη, τι κουδουνια εκρουαν τοτε; ποια ηταν η συμπεριφορα τους; στηριζαν τους ηγετες μας η τους τραβουσαν το αυτι που κ που;Το 90+ ειχαμε πρωθυπουργο τον Μητσοτακη,μετα βγηκε ο Ανδρεας και μετα ο Σημιτης.
Ο Σημιτης ειπε παιχτε χρηματιστηριο. -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Οι δείκτες μπορούν να λένε ότι θέλουν, αλλά ο μέσος Έλληνας, δεν κέρδισε τίποτα από το €, τουναντίον!O μέσος Ελληνας, απο το 2000 ως το 2010 έζησε τόσο άνετα σε επίπεδο καταναλωτικών αγαθών (και υπηρεσιών), όσο δεν έζησε κανείς άλλος στη χώρα αυτή τις προηγούμενες δεκαετίες. Και ηταν τελείως αναντίστοιχη η ζωή αυτή, με την πραγματική οικονομια και τις πραγματικές του δυνατότητες. Λίγοι ήμαστε όμως οι 'γραφικοί' που τα λέγαμε αυτά και τότε....
-
Δηλαδή γυρνάς απ τη δουλειά πτώμα απ'τις υπερωρίες...στρώνει η μάνα σου τραπέζι με το φαγητό που σ'αρέσει....και σου κόβεται η όρεξη γιατί σε μια γωνιά στη FT γράφει κάποιος ότι σε 10-15 χρόνια μπορεί να μείνεις άνεργος....
οι Έλληνες δουλέψαμε σαν τα σκυλιά και προπολεμικά και μεταπολιτευτικά..και ως μετανάστες και στη χώρα μας..το ότι δεν ακολουθήσαμε τις απαραίτητες αλλαγές λόγω παγκοσμιοποίησης και εισόδου στο € δεν ήταν επιλογή ούτε του εργάτη ούτε του ΕΕ....
Όπως υπομένουμε την πρωτοφανή οικονομικη επιδείνωση σήμερα θα μπορούσαμε ευκολότερα να αντιμετωπίσουμε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, μέρος των αλλαγών που μας επιβάλλουν με τρόπο πολλές φορές τιμωρητικο και ατιμωτικο αυτοί που έβλεπαν την ελληνική οικονομία ως Ελντοράντο προσφέροντας δισεκατομμύρια... -
Μιά χαρά τα λέει ο vice .
Μέχρι το 2002 ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών ήταν ΑΣΤΕΙΟΣ . Πρακτικά ανύπαρκτος .
Στεγαστικό έπαιρνες μέχρι 15 χρόνια και μέχρι το 50-60 % της αξίας του σπιτιού , κάρτες λίγες , καταναλωτικά ελάχιστα .Είπε τότε ο Σημιτάκος και οι λοιποί :
Γιατί να μην κονομήσουν οι δικοί μας στις τράπεζες ?
Αφού οι ξένοι χρωστάνε από το 80-100 % του μελλοντικού εισοδήματος τους και οι Ελληνες λιγότερο από το 10 % .
Ε ας τους δώσουμε φτηνό χρήμα .
Ακόμα η χώρα μπορεί να είχε χρέος πάνω από το 100 % του ΑΕΠ , αλλά τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν πολλές φορές λιγότερο από το 85 % του ΑΕΠ γιά την κάθε κατηγορία που θεωρείτο αποδεκτό γιά κράτη ΑΑΑ .Ετσι πήγαμε στο τζάμπα χρήμα . Είχαμε και ακίνητα γιά εξασφαλίσεις και το σκηνικό προχώρησε , αν και οι τράπεζες έδιναν και ανοιχτά λεφτά και μάλιστα οι επιχειρηματίες είχαν αποδυθεί σε ένα διαγωνισμό μαγκιάς , ποιός είχε το μεγαλύτερο ποσό ανοιχτών στον δανεισμό του .
Βέβαια ακόμα και τώρα που τα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών είναι γύρω στα 100 δισ γιά τον καθένα , είναι γιά το ΑΕΠ μας του 2008 των 240 δισ , 42 % και γιά το σημερινό των 180 δισ 55 % . Πολύ χαμηλότερο δηλαδή από το 85 % .
Ετσι ακόμα και τώρα μιά χώρα ΑΑΑ μπορεί να έχει 60 % δημόσιο χρέος και 2 Χ 85 = 170 ιδιωτικό , δηλαδή 230 % συνολικά και εμείς έχουμε 180+110 = 290 % , που είναι πολύ λιγότερο από πολλές δυτικές χώρες που τάχα δεν είναι σε κρίση .
Αρα δεν είχαμε κανένα λόγο να ανησυχούμε αν η διαδικασία ακολουθούσε κανόνες εντιμότητας .
Απλά έτσι αποφάσισαν να μας τραβήξουν το χαλί με χρέος το 2010 120+42+42=204
-
Ο χρήστης EliasT έγραψε:
Το 90+ ειχαμε πρωθυπουργο τον Μητσοτακη,μετα βγηκε ο Ανδρεας και μετα ο Σημιτης.
Ο Σημιτης ειπε παιχτε χρηματιστηριο.Σωστα... εαν δε καποιος ψαξει να βρει την ομιλια Μητσωτακη στη Βουλη οταν ανελαβε τοτε θα διαβασει τι ελεγε τοτε για το που παμε αλλα φυσικα κενεις δεν προσεχει δυσαρεστα πραγματα... (δεν κρινω τι εκανε μετα γιατι υπαρχουν πολλες αποψεις) ομως το που πηγαινε η οικονομια το ειπε τοτε ξεκαθαρα. Οπως δε σωστα αναφερθηκε σε καθε οικογενεια ολοι ακουγαν για το κλιμα της οποια εποχης ... Εγω π.χ. εποχες 60' ηξερα για εξοριες φυλακισεις και κομμουνιστοσυμοριτες που εσφαζαν ... (τετοια σχιζοφρενεια λογω του εμφυλιου δεν ειναι ευκολο να ξεπερασθει στις γενιες...)
Οταν το ΑΕΠ υπαρχει επειδη δανειζεσαι δεν ειναι υγειες οικονομικα, ασε δε το ισοζυγειο εισροων εκροων που ειναι το βασικο... ηταν παντα - και πολυ μεγαλο... δανειζομασταν για να αγοραζουμε εισαγομενα ...τοσο απλο και να πληρωνουμε μαυρα λεφτα σε ξενους εργατες πουτα εστελναν εξω.. τοσο δυσκολο να φανταστει καποιος την καταλληξη??
-
Ολες οι χώρες και όλες οι επιχειρήσεις δανείζονται . Αυτό δεν λέει κάτι από μόνο του , αλλά όντως η παραγωγή είχε πέσει όλα αυτά τα χρόνια και οι διορισμοί είχαν πολλαπλασιαστεί .
Αλλά δεν είμασταν το μαύρο πρόβατο . Επιλεχτήκαμε γιά αυτόν τον ρόλο όπως και οι άλλες χώρες της περιφέρειας , Κύπρος , Ιρλανδία , Πορτογαλία και Ισλανδία .
Με την τελευταία δεν τους βγήκε αφού δεν είχαν τρόπο να την εκβιάσουν όπως με όλες τις άλλες .
-
Πώς δεν ήμασταν το μαύρο προβατο; Κατάμαυρο ήμασταν, αυτομαυριστήκαμε, δεν μας μαύρισε κανείς.
Και μόνο η κατάταξή μας στην παγκόσμια λίστα ανταγωνιστικότητας ενώ ταυτόχρονα είχαμε ως νόμισμα το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα παγκοσμίως (και πρώτο σε σκληρότητα) επαρκούσε και περίσσευε για να γίνουμε το κατάμαυρο πρόβατο.Ο χρήστης vice246 έγραψε:
Μέχρι το τέλος του 2008 δεν προμήνυε τίποτα από αυτά που θα ακολουθούσαν....
το ότι κάποια δημοσιεύματα διέβλεπαν τα χάλια μας δεν σήμαινε ότι θα έπρεπε όλοι να πάρουμε στα σοβαρά οπως ανάλογα σενάρια σήμερα επιμένουν στο grexit....
Η πλέον αρμόδια αρχη ( Κομισιόν) δεν ανακοίνωσε (τότε) κάτι ανησυχητικό πόσο μάλλον να χτυπήσει καμπάνες ή να τραβήξει αυτιά και χαλιά οπως κάνει σήμερα....και τελικά δεν πιστεύω ότι εκατομμύρια πολιτών σφυριζαν αδιάφοροι ενώ έβλεπαν το παγόβουνο να πλησιάζει...
Πολλοί προειδοποιούσαν κατά καιρούς για τα προβλήματα της οικονομίας, αλλά μετά τους έπαιρναν με τις πέτρες, ΚΥΡΙΩΣ ο αθώος, πάντα, λαός (βέβαια αυτό μας θέτει το ερωτημα γιατί να έχει το δικαίωμα ψήφου κάποιος που είναι εκ των προτέρων αθώος για ο,τιδήποτε και ουδεμία ευθύνη φέρει, για ο,τιδήποτε).
Θυμάστε το κράξιμο που εφαγε ο Σημίτης όταν προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να καταφύγουμε στο ΔΝΤ;
Το να πυροβολούμε τον αγγελιοφόρο ειναι πολυ συνηθισμένη πρακτική στην Ελλάδα (κι όχι μόνο).
Θυμάστε τον Σπράο με την εκθεσή του περι ασφαλιστικού; Είχε εξισωθεί με τον 666 κι έτσι λυθηκε το πρόβλημα.
Πυροβολεις τον αγγελιοφόρο, λύνεται το πρόβλημα.
Ποτέ δεν εξατάστηκε το περιεχόμενο του μηνύματος, αν ήταν αληθές ή ψευδές.
Δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι κακός ο αγγελιοφόρος, εμείς είμαστε οι καλοι, τέρμα το (ανύπαρκτο) πρόβλημα.Και φυσικά γνώριζαν και γνώριζαν και την αιτία του προβλήματος.
Ο Καραμανλής βγήκε με σύνθημα την 'επανίδρυση' του κράτους.
Γιατί να επανιδρύσει κάτι που...δεν έχει πρόβλημα;Φυσικά προτίμησε να κερδίσει πελατάκια, ή μάλλον να προσπαθήσει να τα κερδίσει, αντί να επανιδρύσει το ο,τιδήποτε.
Άντε να επανίδρυσε καμιά σουβλακομπριζόλα. -
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
και ομως σφυριζαν.... απο το 90 οποιος διαβαζε οικονομικα περιοδικα τα ελεγαν αλλα οπως κατι δυσαρεστο το αγνωουσαμε γιατι μας χαλαγε το ονειρο και την ελπιδα να ζουμε πλουσιοπαροχα χωρις να παραγουμε τιποτα σημαντικο...Έτσι ακριβώς, την ίδια εποχή ο απέθαντος βρυκόλακας της πολιτικής μας ζωής, ξέρετε ποιόν εννοώ, είχε πεί τη μεγάλη αλήθεια και όλοι γέλασαν τότε, είχε πεί αν θυμάστε ότι καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, άσχετα αν αυτός δεν έκανε τίποτα, μάλλον χειρότερα τα έκανε, η κουβέντα του όμως 100% σωστή, και μόνο αυτό αν το σκεφτεί κανείς που το έπαιζε τότε αρμόδιος έπρεπε να αρχίσει να τρέχει για να μην ξεχειλώσει το πράγμα, αλλά όλοι ήτανε και είναι στον δικό τους μικρόκοσμο, στις μικροπολιτικές τους και στο προσωπικό τους συμφέρον, ακόμα και σήμερα που γίνεται ο ανασχηματισμός, γίνεται για να κατευναστούν οι εσωτερικές τους τάσεις, χέστηκαν ακόμα μια φορά για την καθημερινότητα μας.
Εγώ λέω όταν κινείσαι στο χώρο της βιομηχανίας και της παραγωγής αντιλαμβάνεσαι αμέσως τι πάει και τι δεν πάει καλά.
Δεν χρειάζονται άρθρα καθηγητάδων περί την οικονομία, ούτε υπουργάρες στην τηλεόραση να μας παραμυθιάζουν, χρειάζεται κοινός νούς, μια μέση αντίληψη γύρω από τους δείκτες της οικονομίας και να αφουγκραστείς την ανάσα της αγοράς και αμέσως το σκηνικό απλώνεται μπροστά σου ξεκάθαρο. -
Μην ξεχνάμε όμως ότι όποτε μίλαγε κάποιος Σπράος η Μητσοτάκης , οι αριστεροί που τάχα δεν κυβέρνησαν ποτέ , έβγαιναν στα κάγκελλα . Συνεπικουρούμενοι από το κόμμα που ήταν στην αντιπολίτευση από τους δύο .
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Μην ξεχνάμε όμως ότι όποτε μίλαγε κάποιος Σπράος η Μητσοτάκης , οι αριστεροί που τάχα δεν κυβέρνησαν ποτέ , έβγαιναν στα κάγκελλα . Συνεπικουρούμενοι από το κόμμα που ήταν στην αντιπολίτευση από τους δύο .Ή ο Γιαννίτσης.
Τον Σπράο τον διαδέχθηκε κάποιος υπουργός εργασίας/κοινωνικής ασφάλισης που κανείς δεν θυμάται σήμερα, ενώ τον Γιαννίτση τον διαδέχθηκε ο Ρέππας, που αναίρεσε τις όποιες αποφάσεις για το ασφαλιστικό, γιατί αυτό ήταν ΒΙΩΣΙΜΟ (οι 30ρηδες δεν θα ήταν βιώσιμοι , αλλά οι 50ρηδες είχαν ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ).
'Η αριστερά []* δεν κυβέρνησε'. Αλλά σε όλα τα παραπάνω ήταν πάντα θετική, ενώ σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξορθολογισμού και βιωσιμότητας ήταν πάντα στα κάγκελα. Αλλά...δεν κυβέρνησε. Σκέψου να κυβερνούσε κιόλας.
[*]: αυτό δηλαδή που περνιέται για αριστερά στην Ελλάδα
-
Isakk==new panosss
-
χαχα θιξανε τον Μητσοτακη κ πεταχτηκαν οι ακολουθοι του. Επι Μητσοτακη παντως εκλεισαν ολες οι παραγωγικες μοναδες της περιοχης μου.
-
Η Πειραϊκή Πατραϊκή ας πούμε;
Καλά να πάθει όμως, γιατί αυτός και το σόι του διέλυσαν την ελληνική οικονομία. Μια 8ετία επενδύσεων και ανάπτυξης από τον Ανδρέα πήγε στο βρόνο από 1,5 χρόνο μητσοτακέικου, που προσέλαβε ίσαμε 300.000 νοματαίους και 200.000 δράκους. Σωστά;
-
Δεν ειναι μονο η Πειραικη Πατραικη η οποια μαλλον σωστα εκλεισε (αν και παντα υπαρχει ο δρομος της εξυγιανσης πριν το λουκετο θαρρω) αλλα και αλλες μικροτερες και λιγοτερο γνωστες παραγωγικες μοναδες. Δυστυχως δεν εχω ιδια αποψη για την εποχη, οσα ξερω τα ξερω απο περιγραφες μεγαλυτερων και ανεξαρτητως πολιτικων πεποιθησεων ολοι καταληγουν στο ιδιο. Την εποχη του Μτησοτακη εκλεισαν ολες αυτες οι μοναδες.
Τεσπα η ολη συζητηση ξεκινησε στο οτι το 1990 υπηρξαν αρθρα οτι κατι θα παει λαθος στην Ελλαδα και τελικα 23 χρονια μετα επαληθευτηκαν που ειναι εντελως ατοπη για το δικο μου τροπο σκεψης. Επειδη ομως υπηρχαν μεμονωμενα αρθρα που το εγραφαν δεν σημαινει οτι φταινε οι πολιτες γι αυτο το καταντημα. Εκλεγονται και διοικουν συγκεκριμενα ατομα για να κανουν συγκεκριμενη δουλεια και κανενας μαλλον δεν την εκανε σωστα (κρινοντας εκ του αποτελεσματος ισως).
Το 1990 να θυμισω οτι στην μεγαλυτερη εκταση της Ελλαδας δεν εξεπεμπαν παραπανω απο 2 τηλεοπτικα καναλια οποτε να κρινουμε κ την ευκολια που υπηρχε στην προσβαση πληροφοριας.
-
Να θυμίσω ότι η κουβέντα άρχισε από το ότι κάποιοι έβλεπαν τότε την κρίση να έρχεται, όπως τώρα βλέπουν να έρχεται η ανάπτυξη. Και όπως δεν θέλαμε να τους πιστέψουμε τότε, έτσι δεν θέλουμε να τους πιστέψουμε και τώρα.
Η ψυχολογία της αγοράς λειτουργεί περίεργα. Πολλές φορές συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα, αργεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και όταν τελικά το κάνει, είναι πανικόβλητα, σπασμωδικά και με υπερδιορθώσεις.
Το αν μπορούσε ο απλός κόσμος να κάνει κάτι για να αποσοβήσει την προσωπική κρίση, είναι ένα ερώτημα. Σίγουρα θα είχε βοηθήσει αν κρατούσαμε το χέρι μας πιο σφιχτό όσο ακόμα είχαμε μετρητά στις τσέπες.
-
To KKE να δεις από πότε εβλεπε την κρίση να έρχεται, τί να του κλάσει ο κάθε φισφιρίκος του capital και της γέφυρας
-
Εννοείται πως οτιδήποτε δεν είναι ΚΚΕ, θα οδηγήσει στην καταστροφή.
Από προφήτες καταστροφών, άλλο τίποτα. ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ!Χώρια που ο Νοστράδαμος και ο Ιωάννης της Αποκάλυψης τα είχαν πει πολύ νωρίτερα.
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#9]