Και ήρθε και η στιγμή του td. Ένα 2κίνητο ασημί QQ 1,6d Acenta.
Εξακολουθώ και τον ακούω τον κινητήρα. Όχι πλέον ο παραδοσιακός ήχος βενζινοκίνητου Nissan αλλά κλασικός ντιζελ κινητήρας τύπου ... καινούριου ταξί.
Θεση οδήγησης, ορατότητα, λειτουργικότητα κλπ ότι έχει ειπωθεί από προηγούμενους αρκούν.
Ο κινητήρας χαμηλά ως τις 2000 στροφές κοιμάται. Από εκεί και πέρα έχουμε το κλασικό τούρμπο-lag και τραβάει πλέον και από τις 4000 και πάνω απλά είναι πολύ γρήγορος, νευρικός, ροπάτος, δυνατός, να μας ζήσει ... Τέλειος!
Το κιβώτιο δεν έχει την σφιχτή αίσθηση κουμπώματος του προηγούμενου 5ταχυτου. Μια 'σούπα' την ανακάτωσα. Στα κατά! Επίσης δεν έχει ο λεβιές και το Renault-τίναγμα στις επιταχύνσεις. Στα κατά λόγω παράδοσης!
1η, 2α, 3η, 4η και 5η τις λες οριακά μακριές. Με τίποτα κοντές αλλά όχι και μακριές. Με προηγούμενη εικόνα το 6ταχυτο του Focus 1,0 120hp Ecoboost του QQ είναι πιο κοντό. Η 6η όμως ... στον θεό! Εχοντας το στερητικό σύνδρομο της 6ης στο δικό μου αυτή η 6η δεν μου πολυάρεσε. Παραείναι μακριά, καλή (μόνο) για την ΕΟ.
Η αίσθηση του τιμονιού δεν με ενθουσίασε. Δεν το έχω γενικά μ' αυτό αλλά μου φάνηκε παραπάνω ελαφρύ απ' όσο θα ήθελα. Τα της πληροφόρησης κλπ δεν τα έχω. Πιο λεπτή στεφάνι έχει και πιο άβολο πιάσιμο.
Κατανάλωση δεν μέτρησα για την απόσταση Ευκαρπία - Τούμπα και πίσω, αλλά το 7,5 που είδα στην οθόνη σημαίνει ότι το πατάμε το γκαζάκι στα td.
Παραμένει αντιπάθεια μου το start stop και αδιαφορώ για την ύπαρξη του.
Και τέλος η ΟΥΣΙΑ. Οδική συμπεριφορά... Μαλακό. Εντονες κλήσεις στις στροφές, τάσεις πλεύσεις σε ανωμαλίες του δρόμου και το προηγούμενο QQ κούτσουρο μπροστά του. Το παράπονο από τους οικογενειάρχες για την σκληρότητα του προηγούμενου το άκουσαν και το εξέλαβαν υπόψιν τους. Κλασική SUV συμπεριφορά. Δεν διαπίστωσα βέβαια αισθητό σήκωμα της μούρης στην εκκίνηση όπως και βύθισμα στο φρενάρισμα ενώ έχει την πλαδαρή εικόνα σε κύλιση.
Γενικά υπάρχει αισθητή βελτίωση σε πολλά θέματα σε σχέση με το προηγούμενο. Αφορά βέβαια τον καθένα πως θέλει ή αντιλαμβάνεται την όλη συμπεριφορά/κυκλοφορία του αυτοκινήτου. Εμένα δεν με ενθουσίασε κάτι εκτός από την δύναμη του κινητήρα και απλώς η ύπαρξη της 6ης ταχύτητας ενώ για τους άλλους θα έβαζα και το softer στήσιμο του. Το ίδιο φαντάζομαι ισχύει στους περισσότερους που θα θελήσουν διαδοχή από το προηγούμενο. Για τους υπόλοιπους σίγουρα θα αρέσει. Αν δεν είχα ήδη QQ η επιλογή μου θα ήταν το 1,5. Πολύ καλύτερο βέβαια το 1,6 σε επιδόσεις αλλά και τσιμπημένη η τιμή του.
Να αναφέρω βέβαια και για το ενδιαφέρον του πωλητή για όλες τις εκδόσεις και όχι μόνο το 1,6d του πωλητή της Lion. Πρόσχαρος να εξυπηρετήσει και να ασχοληθεί με μένα κοντά στην ώρα, μπορεί και παραπάνω, έχοντας ακούσει 'έχω το προηγούμενο, απλώς θέλω να δω το καινούριο'. Οποιος μπαίνει εκεί πέρα, δεν μπαίνει ντε και καλά με το τσεκ επιταγών ...
Για τους κατόχους του προηγούμενου βασικά ... κάποιες φτήνιες στο καινούριο. Δεν έχει το ελαστικό δάπεδο στις θήκες και ποτηροθήκες, Σκληρό πλαστικό όπως όλη η κονσόλα ανάμεσα στις θέσεις. Δεν έχει ψυχόμενο ντουλαπάκι του συνοδηγού. Είναι και μικρότερο σε μέγεθος. Δεν έχει πτυσσόμενο υποβραχιόνιο και είναι υφασμάτινο. 'Μάλλινο' και το καλοκαίρι θα ζεσταίνει και ... τσιμπάει! Η ινοξ εσωτερική χειρολαβή στις πόρτες είναι ίδια με του προηγούμενου. Πρόβλεψη μου και σε αναμονή και σε αυτό το 'κοφτερό' ξεφλούδισμα. Δεν θυμαμαι τι έχω πίσω στο τελείωμα της κονσόλας (νομίζω αερογωγό) αλλά σ' αυτό έχει μια σκέτη εσοχή ίσως για κινητό ή τσιγάρα. Το κινητό μου δεν στεκόταν σταθερό πάντως. δεν μπορώ να μαντέψω χρήση της. Απλά μια θήκη.