-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Γρηγόρη την ποιότητα στο εσωτερικό της Traction Avant που ακριβώς την είδες;...παντου...σε οτι αφορα τα υλικα. Ξυλο, δερμα, νικελ. Ειχε πεσει φροντιδα πολλων ωρων βεβαια απο τον πατερα του τυπου που με πηγε βολτα. Τα δερματινα παντως ηταν τα αρχικα...
@Eddie
Υeap, μαλιστα πρεπει να ηταν η 15CV, θυμηθηκα που μου ειχε πει οτι ηταν 2.9λιτρα και θυμαμαι οτι ακουγοταν για 6κυλινδρη, παροτι με αρκετα πιο 'ακατεργαστο' ηχο σε σχεση με τα συγχρονα 6αρια... -
Αυτο λές ή κάτι παρόμοιο
Σημειωτέον οι κλειστές ξύλο είχαν μόνο στις πόρτες. -
-
Nice
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Όσο για τις καινοτομίες, πράγματι είναι ορόσημο η DS, μιας ήταν πραγματικά μπροστά από την εποχή της σε επίπεδο αναρτήσεων. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δεκάδες αλλά αυτοκίνητα που προσέφεραν τα ίδια ή και περισσότερα, τόσο σε πράγματα που βλέπουμε άμεσα (τεχνολογίες) όσο και σε πράγματα που δε βλέπουμε (μεθόδους παραγωγής, πχ).
Τωρα το χασες τελειως.. ακου μονο στην αναρτηση..... θες καταλογο για να βαλεις σε σειρα τους τομεις πρωτοπορειας λαμβανοντας μαλιστα υποψιν τη κατηγορια της και τα βαλαντια στα οποια απευθυνοταν για να απαντησω και στη τελευταια προταση... Μονο το RO80 θεωρω εξισου εντυπωσιακο σε αρκετους τομεις σε μαζικη παραγωγη-τιμη αν και λιγο αργοτερα και πιστεψε με ξερω τι εχει προσφερει και η mercedes στην αυτοκινηση..
Θα ηθελα και τις οδηγικες σου εντυπωσεις απο SM.
ΓΚ, ο κολλητός του Jay Leno.
Και εγω κολλητος του Jay Leno δλδ... Ο οποιος εχει και μια Sm οπως και διαφορα αλλα..
-
Ο χρήστης nonos έγραψε:
Τωρα το χασες τελειως.. ακου μονο στην αναρτηση..... θες καταλογο για να βαλεις σε σειρα τους τομεις πρωτοπορειας λαμβανοντας μαλιστα υποψιν τη κατηγορια της και τα βαλαντια στα οποια απευθυνοταν για να απαντησω και στη τελευταια προταση... Μονο το RO80 θεωρω εξισου εντυπωσιακο σε αρκετους τομεις σε μαζικη παραγωγη-τιμη αν και λιγο αργοτερα και πιστεψε με ξερω τι εχει προσφερει και η mercedes στην αυτοκινηση...
Θα σου έλεγα να κάτσεις να μου τις γράψεις μιας και το'χασα, αλλά θα ήθελα να κάνω ένα δύο σχόλια για να προλάβω δράματα.
1)Δε διαφώνω ότι η DS μάζεψε όλες τις παράξενες ιδέες της μάρκας σε ένα μοντέλο (για την ιστορία η πρώτη Υ/Π ανάρτηση σιτροέν δεν ήταν φυσικά στη DS...ψάξ'τε να βρείτε λεπτομέρειες για την ΤΑ 15Η. Το centerpoint steering επίσης...)
2)Η DS δεν ήταν καθόλου φτηνή
3)Χαιρομαι που, έστω, αναφέρεις το Ro80 (οι περισσότεροι πολύ αμφιβάλλω αν ξέρουν τι ήταν πόσο μάλλον να έχουν δει ή να έχουν οδηγήσει ένα τέτοιο). Επίσης δεν ήταν καθόλου φτηνό. Επίσης, αντίστοιχα με τη σιτροέν, στην πράξη ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα από ό,τι στη θεωρία.
4)Καμία τεχνολογία σε ένα μηχάνημα δεν έχει νόημα εφόσον δεν μπορεί να συντηρείται κατ'αναλογία με τα κεφάλαια για την αρχική του αγορά (το Capex -
Ε πως να το κανουμε.. το χασες ,οταν μας λες οτι ds ηταν μονο η αναρτηση. αυτο εγραψες αρχικα Λες βεβαια τωρα για τις παραξενες ιδεες της που καλυτερα θα ταν να τις ελεγες διαφορετικες και αποτελεσματικες. Και σαφως δεν ηταν στη DS η υδρο πρωτη φορα, σ εμενα το λες?
Αναλογικα με τις πρωτοπορειες της και τους ανταγωνιστες της δε τη θεωρω ακριβη αλλα ουτε και φτηνη βεβαια.
Το Ro80 μ εξαιρεση τον βανκελ ,που δε νομιζω ποτε να γινει αξιοπιστος οσο ενας εμβολοφορος , τι αλλο θεμα ειχε? Η Ds επισης τι αλλο θεμα ειχε εκτος των μονομπουλονων με τα κοκκινα υγρα που κανα ζημια στο κυκλωμα? οκ δεν ηταν λιγα αυτα και για τα δυο μοντελα αλλα δε ξερω κανεναν πρωποπορο που να προσφερε κατι παντελως απροβληματιστο απο την αρχη...
Περι υπερβολης...Η SM ηταν ενα αμαξι που δεν επασχε ΠΟΥΘΕΝΑ στα ουσιωδη και αυτα που μπορουν να κριθουν αυτοκινητιστικα και αντικειμενικα εκτος της πολυπλοκοτητας του.Θα εγραφα διθυραμβο υποθετω αν οδηγουσα ενα π.χ. ιταλικο supercar της εποχης, ενα ποστ ακομα πιο εντονο..
Για τη lancia ιδιως γνωριζω καλα τι προσφερε ,προχειρα Λαμδα, v6-aurelia, v4 κ.α. οπως και δηλωνω ολιγον ανενημερωτος και αδιαβαστος πανω στην αμερικανικη αυτοκινηση. Υποθετω εγινε ως σχολιο για συμπληρωμα πανω στο δικο μου σχολιο περι merc το οποιο και εγινε γιατι πολλοι νομιζουν πως δεν αναγνωριζουμε τιποτα αλλο εκτος οσων μας τραβαν τη προσοχη....αλλα και επειδη ειναι η δικη σου συμπαθεια... Αν εγινε ως υποδειξη, δε χρειζοταν...
Το αλλου παταει αλλου βρισκεται ειναι σχολιο που αρμοζει σε γιαπωνεζικο ευρειας παραγωγης της εποχης της SM. Ουτε σε SM ουτε σε βατραχο.Το αλλου παταει αλλου βρισκεται ειναι εκφραση που σχετιζεται με την οδικη συμπεριφορα. Αν το σχολιο αφορα την αισθηση 'πανω σε συννεφο' σε θεμα αποσβεσης κτλπ που εχω περιγραψει, ειναι αλλο θεμα τελειως.. Και ιδιως απο μερσεντακια-αεραναρτησιακια θα περιμενα τουλαχιστον να τη βρισκει...Και σιγουρα το diravi θελει προσοχη ως πρωταρης-το εγραψα και εγω ο ιδιος. Εκει που φαινεται τι επιτευγμα ειναι κατα τη γνωμη μου ειναι συνολικα πως λειτουργει απο τα 10 km/h μεχρι τα πολλα..
Προσωπικα ξαναλεω οτι σε στανταρ σημεια που περναω με αλλες citroen υδρο και μη μου εβγαλε μεγαλυτερο αισθημα ασφαλειας συνολικα..πραγμα απιστευτο για αυτοκινητο 20-25-30 χρονια παλιοτερο. Ο φιλος σου-ιδιοκτητης αντιλαμβανομαι ακριβως τι λεει.Με το καθημερινο 'ταπεινο' υδροπνευματικο που παταει πανω σε 14αρες ειτε στα 110 ειτε στα 180 νιωθω το ιδιο απο την αποψη του ποσο ζοριζεται σε καθε τομεα το αμαξι... Ποσο δε μαλλον ενα σωστο εξακυλινδρο. Εκει ειναι που φαινεται τι κανει.. Σε χαμηλες ταχυτητες απλα εχουν φτιαχτει για να σου κανουν τη ζωη ευκολη και τοτε και τωρα.. -
Επειδή εξακολουθώ να τα έχω χαμένα, τι ακριβώς κάνουμε εδώ;
Ξέρεις πολύ καλά, αν ασχολείσαι με τα παλιά αυτοκίνητα, ότι υπάρχουν χιλιάδες ουσιαστικοί λόγοι για να διαφωνήσουμε αλλά οπωσδήποτε κανένας δεν μπορεί να απαξιώσει τη σπουδαιότητα αυτών των αυτοκινήτων (της DS, του Ro80 κ.α.).Απλά είναι καναδυο 'ράτσες' (αλφίστες, σιτροενάκηδες κ.α.) που έχουν την τάση να υπερβάλλουν λίγο...
Περι υπερβολης...Η SM ηταν ενα αμαξι που δεν επασχε ΠΟΥΘΕΝΑ στα ουσιωδη και αυτα που μπορουν να κριθουν αυτοκινητιστικα και αντικειμενικα εκτος της πολυπλοκοτητας του.Θα εγραφα διθυραμβο υποθετω αν οδηγουσα ενα π.χ. ιταλικο supercar της εποχης, ενα ποστ ακομα πιο εντονο..
Αυτό είναι δικό σου πρόβλημα ( ) αλλά και μόνο ότι είναι ένα αυτοκίνητο που εκ σχεδίασης έχει χεσμένο το ζήτημα της συντήρησης, για εμένα είναι case study προς αποφυγή. Φυσικά, το να χρειάζεται πλήρη ανακατασκευή στα μηχανικά κάθε 15 χρόνια δεν είναι και αυτό που λέμε...απροβλημάτιστο.
Με τη σιτροέν έχω παλιά θέματα ανοικτά και προσωπική εμπειρία (να σε δώ να βγάλεις τη μίζα του GSA χωρίς να μουτζώσεις αυτόν που σκέφτηκε ό,τι σκέφτηκε όταν θα στη βγάλει άλλος που το έχει ξανακάνει) για να γράφω ό,τι γράφω.
Για τη lancia ιδιως γνωριζω καλα τι προσφερε ,προχειρα Λαμδα, v6-aurelia, v4 κ.α. οπως και δηλωνω ολιγον ανενημερωτος και αδιαβαστος πανω στην αμερικανικη αυτοκινηση. Υποθετω εγινε ως σχολιο για συμπληρωμα πανω στο δικο μου σχολιο περι merc το οποιο και εγινε γιατι πολλοι νομιζουν πως δεν αναγνωριζουμε τιποτα αλλο εκτος οσων μας τραβαν τη προσοχη....αλλα και επειδη ειναι η δικη σου συμπαθεια... Αν εγινε ως υποδειξη, δε χρειζοταν...
Μπράβο σου που τα ξέρεις όλα αυτά, λοιπόν.
Η αναφορά στη μερσεντές, φυσικά, όπως στη σιτροέν και σε άλλες (λίγες) εταιρίες δεν είναι μόνο θέμα συμπάθειας αλλά ιδιαίτερη μνεία στην αντίληψη σχεδιασμού. Στη μερσεντές έχει απόλυτο νόημα να ανοίγεις το καπώ και να επικρατεί λογική και τάξη, ενώ πρέπει να 'σου δίνει χέρι', όπως λένε οι μαστόροι, να μπορείς να δουλέψεις.
Στη DS κατεβάζεις τον γκουρού από το βουνό και μετά από 10 μέρες διαλογισμού χρησιμοποιεί ένα εργαλείο που δεν ξέρεις τι είναι για να φτιάξει μια ζημιά που δεν ξέρεις τι την προκάλεσε, τι συνέπειες θα έχει και τι λύση υπάρχει. Οι ενδείξεις που είχες ήταν σε άλλο συστημα από αυτό που φτιάχνει ενώ το ίδιο το πρόβλημα δεν το κατάλαβες εσύ αλλά στο είπε κάποιος άλλος που πίστευε ότι του έτυχε κάτι παρόμοιο αλλά πιθανώς και όχι γιατί τελικά ο γκουρού του έδωσε άλλη λύση που για αυτόν δούλεψε αλλά για εσένα ίσως και να ήταν καταστρεπτική.
Όλα ξεκίνησαν από έναν πράσινο λεκέ στο δρόμο που μπορεί να τον έκανε και άλλο αμάξι...
Γαμώ το engineering μου μέσα, με άλλα λόγια!Και ιδιως απο μερσεντακια-αεραναρτησιακια θα περιμενα τουλαχιστον να τη βρισκει...
Καμία σχέση λέμε...
Και φυσικά αεραναρτήσεις είχαν ελάχιστα Μερσεντές και με πολύ συγκεκριμένο προσανατολισμό (να μην τα οδηγάς εσύ και σίγουρα να μην τα φτιάχνεις εσύ! ). -
Η κουβεντα ξεκινησε απο ενα σχολιο-παραγραφο σου στη προηγουμενη σελιδα που λιγη σχεση ειχε... με την οδηγηση της SM και μαλιστα αφηνε αιχμες γι αυτα που εγραφα... οποτε φυσικο ειναι να γινει μια κουβεντα. μην αναρωτιεσαι λοιπον τι κανουμε εδω...
Εγω δε συμφωνω οτι οι σιτροενακιδες ή οι αλφιστι ειναι οι υπερβολικοι.. προσωπικα μαλιστα τα πιο φανατισμενα σχολια σε προσωπικο επιπεδο και οχι εδω μεσα απο μπεμβεδακιδες και γκολφακιδες συγκεκριμενα ετυχε να τ ακουσω.. οποτε μαλλον αφησες απ εξω και αρκετους αλλους καθως κι εγω μια προσωπικη εμπειρια ανεφερα οχι περισσοτερο σημαντικη απο τη δικη σου...
Αν εσυ θεωρεις λογο 'υποβαθμισης' ενος αυτοκινητου τη πολυπλοκοτητα του ειναι επισης δικο σου θεμα.. οτι οι συναδελφοι μου που το σχεδιασαν ειχαν τη λοξα τους δε μπορω παρα να το αναγνωρισω.. αλλα η ταξη και η ηθικη στο μηχανοστασιο μια mercedes,χ,υ,ζ μ αφηνει παγερα αδιαφορο απο τη στιγμη που για μενα,εσενα,εκεινον σα μηχανολογικο δημιουργημα ηταν απλα κατωτερο... Επισης δε ξερω ποιος στα λεει αυτα περι 'γαμω τα engineeing' και μασημα φυλλων για να βρεις τη βλαβη σε DS... το αμφισβητω. Θα σου πω και το γνωστο κλισε του σιτροενακια οτι στη μπανανια ο μαστρομηστος μονο σουστα ειχε δει... κλισε ξε κλισε ετσι ειναι, αποδειξη οτι εξω συντηρουνταν ευκολα και εμειναν και παμπολλες να υπαρχουν.
Θα επαιρνα merc και χωρις σκεψη σε αυτα τα βαλαντια αρκει να ειχε αεραναρτηση. Εκτος αν οι αγαπημενες σου merc χωρις αεραναρτηση θεωρουνται drivers cars...
-
Ο χρήστης nonos έγραψε:
Η κουβεντα ξεκινησε απο ενα σχολιο-παραγραφο σου στη προηγουμενη σελιδα που λιγη σχεση ειχε... με την οδηγηση της SM και μαλιστα αφηνε αιχμες γι αυτα που εγραφα... οποτε φυσικο ειναι να γινει μια κουβεντα. μην αναρωτιεσαι λοιπον τι κανουμε εδω...E τότε, καλώς γίνεται, διότι μάλλον μου έκανε φοβερή εντύπωση η εκπληκτική εικόνα που σχημάτισες από μια βόλτα, η οποία ήταν σε απόλυτη αντιδιαστολή με τη δική μου (αν και δέχομαι ότι ούτε καλός οδηγός είμαι για να κρίνω, ούτε είχα την ευκαιρία να τη ζορίσω καμιά βδομάδα για να δω τι πιάνει).
Εγω δε δεχομαι οτι οι σιτροενακιδες ή οι αλφιστι ειναι οι υπερβολικοι.. προσωπικα μαλιστα τα πιο φανατισμενα σχολια σε προσωπικο επιπεδο και οχι εδω μεσα απο μπεμβεδακιδες και γκολφακιδες συγκεκριμενα ετυχε να τ ακουσω.. οποτε μαλλον αφησες απ εξω και αρκετους αλλους καθως κι εγω μια προσωπικη εμπειρια ανεφερα οχι περισσοτερο σημαντικη απο τη δικη σου...
Αυτές είναι αρκετά μεγενέστερες 'ράτσες' οπότε πιθανώς να μην έχω κάνει ποτέ σοβαρή κουβέντα για να γνωρίζω.
Αν άφησα κάποιους απέξω δεν το έκανα επίτηδες... η αλήθεια είναι, όμως ότι οι σιτροενάκηδες ξεχωρίζουν με τη μία σε οποιαδήποτε λέσχη έχω βρεθεί τα τελευταία 15χρόνια.Αν εσυ θεωρεις λογο 'υποβαθμισης' ενος αυτοκινητου τη πολυπλοκοτητα του ειναι επισης δικο σου θεμα..
Εδώ κάνεις λάθος, δεν είναι δικό μου το θέμα! Είναι βασική αρχή του σχεδιασμού μηχανών οποιασδήποτε χρήσης. Αν έχεις κάνει οποιαδήποτε, έστω και στοιχειώδη, οικονομοτεχνική μελέτη σα μηχανικός θα το γνωρίζεις πολύ καλά αυτό.
οτι οι συναδελφοι μου που το σχεδιασαν ειχαν τη λοξα τους δε μπορω παρα να το αναγνωρισω..
Όχι αν τολμάς πες και τίποτα άλλο! (θυμάμαι πάντα το κουμπί του πορτμπαγκαζ στο 605 που είναι στο '0' έτσι για σπάσιμο, να κάνεις καμια βδομάδα να το βρεις! vive la France και έτσι!)
αλλα η ταξη και η ηθικη στο μηχανοστασιο μια mercedes,χ,υ,ζ μ αφηνει παγερα αδιαφορο απο τη στιγμη που για μενα,εσενα,εκεινον σα μηχανολογικο δημιουργημα ηταν απλα κατωτερο...
Κάνεις λάθος για τον ίδιο λόγο με πιο πάνω.
Επισης δε ξερω ποιος στα λεει αυτα περι 'γαμω τα engineeing' και μασημα φυλλων για να βρεις τη βλαβη σε DS... το αμφισβητω. Θα σου πω και στο γνωστο κλισε του σιτροενακια οτι στη μπανανια ο μαστρομηστος μονο σουστα ειχε δει... κλισε ξε κλισε ετσι ειναι, αποδειξη οτι εξω συντηρουνταν ευκολα και εμειναν και παμπολλες να υπαρχουν.Θα επαιρνα merc και χωρις σκεψη σε αυτα τα βαλαντια αρκει να ειχε αεραναρτηση. Εκτος αν αγαπημενες σου merc θεωρουνται drivers cars...
Έτσι γράφουν στα περιοδικά; Ότι δεν είναι driver's cars; Μια χαρά...
Καλά όλα αυτά αλλά λύσε μου την απορία γιατί τελικά όλοι στον Καρυάδη έτρεχαν και του τα έσκαγαν; Τώρα που πήρε σύνταξη να δω όσοι ήταν έξυπνοι και δεν πήραν τη σούστα τι θα κάνουν...
BTW δε μου 'τα λέει' κανείς αυτά. Έχω το θάρρος της γνώμης μου και λέω αυτό που πιστεύω.
-
Και για να σε καληνυχτίσω, αν πραγματικά πιστεύεις αυτά που γράφεις τότε θα χαρώ πραγματικά να σε δω να πάρεις μια DS και να τη φτιάξεις, όσο μπορείς.
-
Δε κανω quote για να ναι μαζεμενο. Χωριζω σε φρασεις για να καταλαβαινεις που αναφερομαι.
Μα κι εγω οσα μπορεσα καταλαβα και ουτε εγω την ειχα μια βδομαδα.. Γι αυτο και ρωτησα την αποψη σου.
Απο λεσχες κλασσικου τωρα εγω δεν εχω εμπειρια για να μπορω ν απαντησω.
Εδω τωρα κρινουμε τη DS,SM οικονομικα ή αυτοκινητιστικα? Το που τους οδηγησε οικονομικα το ξερουμε.Για το αν ηταν κοστοβορα ως κοστος εξελιξης παραγωγης κτλπ μπορουμε ν ανοιξουμε αλλη κουβεντα αλλα νομιζα οτι κρινουμε ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ οχι ψυγεια. Και δε θεωρω οτι κανω λαθος. Περισσοτερο λαθος μου φαινεται να προτιμω ενα κατωτερο αμαξι απο ενα ανωτερο αλλα πιο πολυπλοκο στη συντηρηση του...
Το ιδιο συμβαινει και με το 508 σημερα. Προσωπικα προσαρμοζομαι πανευκολα σε τετοια πραγματα και τα θεωρω flashy μεχρις ενος σημειου. Καποιες μαλιστα χαρακτηριζομενες 'ιδιοτροπιες' απο αλλους ,εμενα με κανουν ν αναρωτιεμαι γιατι δε το κανουν και ολοι οι αλλοι ετσι.. π.χ. η κορνα στο αριστερο λεβιεδακι-των φωτων που με βολευει απειρα ,ενω μαλιστα οταν μαθαινα να οδηγω ,οδηγαγα ταυτοχρονα και αμαξι με κορνα στο τιμονι. Ας πουμε και το πενταλ-χειροφρενο εσενα μπορει να σου φαινεται μεγιστη μαγκια...
Τα περιοδικα δε ξερω τι λενε αλλα οι w122-3 που τις γουσταρεις ΔΕΝ ειναι drivers car οποτε μου φαινεται παραξενο να σε χαλαει να βρισκεσαι πισω απ οτο τιμονι mercedes με αεραναρτηση οπως εγραψες.
Γιατι ο Καρυαδης ηταν σωστος μαστορας και οχι μαστρομητσος. Για τον ιδιο π.χ. λογο που εσυ πας τη mercedes σε καποιον που ξερει τι πιανει. Τωρα θα πανε στον Δρακωνακη,Βλαχακη, Χορεβα και αλλους που επισης ξερουν.
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Και για να σε καληνυχτίσω, αν πραγματικά πιστεύεις αυτά που γράφεις τότε θα χαρώ πραγματικά να σε δω να πάρεις μια DS και να τη φτιάξεις, όσο μπορείς.Δλδ αν δε τα πιστευω αλλα μ αρεσει η DS και θα θελα μια δε θα χαιροσουν...? Αν ποτε αποφασισω να μπω σε τετοια διαδικασια σιγουρα θα ειναι για CX.
Καληνυχτα! -
Τα κατ' εμέ 5 πλέον πρωτοπορειακά σχέδια όλων των εποχών.Εννοείται όχι σε θέματα στάιλινγκ, αλλά υλοποίησης.
- Φορντ Τ
- Σιτροέν Τρακσιόν Αβάντ
- Σιτροέν Βάτραχος
- Μίνι (το ορίτζιναλ)
- και σε μεγάλη απόσταση λόγω του προβληματικού κινητήρα, το Ro80.
Κανονικά κάπου πρέπει να μπει και ένα γνωστό υβρίδιο , αλλά αυτό θα γίνει πιο εύκολα μετά από μερικά χρόνια, όταν το 50% της αγοράς θα είναι τέτοια. Τώρα πολλοί θα φωνάξουν, μετά απλά θα το θεωρήσουν φυσιολογικό.
-
Στην ονειρική λίστα με τα 10 αυτοκίνητα που θα ήθελα να έχω ( σε 'λογικά' οικονομικά πλάισια πάντα) τα 3 είναι citroen αν και φανατικός αλφίστι και παντελώς αδιάφορος προς την ίδια την citroen. Μάλιστα , η επιλογή ειναι χωρίς καμμία αμφιβολία ή δισταγμό του στυλ 'αυτή ή το άλλο ' όπως έχω με τα αγαπημένα μου τα ιταλικα , junior ή veloce? alfetta gt ή gtv6 κλπ κλπ. Οι 3 λοιπόν είναι DS , SM & Cx 2.5 αν και θα πολλες φορες σκέφτομαι και την ΧΜ η οποία αν και με αρκετά στοιχεία απο τις προηγούμενες είχε αρχίσει να γίνεται πιο συμβατική.
Αυτό για μένα λέει πολλά .......
-
Η DS όταν παρουσιάστηκε ήταν απο άλλο πλανήτη,και εμφανισιακά,και σε μηχανολογικό επίπεδο.Πολύ σημαντικό το ότι οι άνθρωποι δεν αρκέστηκαν σε μια εντυπωσιακότατη εμφάνιση,αλλά υπήρχε ουσία πίσω από αυτήν. Οι τεχνολογικές καινοτομίες πολλές,και θέλω να πιστεύω πως δεν τις αμφισβητούμε. Οι ιδιαιτερότητες επίσης. Πέρα απ'το ότι ομολογουμένως ήταν ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως διέφερε απο οτιδήποτε άλλο.Αυτό το έκανε και τόσο ξεχωριστό,αυτό εξασφάλισε και μια περίοπτη θέση στην ιστορία του αυτοκινήτου. Αν μάλιστα η Citroen δεν είχε κάνει πίσω και στο θέμα του κινητήρα,θα μιλάγαμε για κάτι που θα φλέρταρε με το τέλειο (αλλά ίσως να μην είχε την επιτυχία που θα του άξιζε)
Το να μιλάμε για υπερβολική πολυπλοκότητα,αδικεί το αυτοκίνητο.Όχι γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει,απλά η αρνητική διάσταση επήλθε λόγω της άγνοιας των ανθρώπων που κλήθηκαν να συντηρήσουν αυτά τα αυτοκίνητα. Θα μπορούσε να είχε παραμείνει DS όπως την ξέρουμε,χωρίς την πολυπλοκότητα; Αν βρείτε την απάντηση για το πώς,πείτε μου και εμένα.
Προσωπικά,χαίρομαι που η Citroen κάποτε έβγαζε τέτοια αυτοκίνητα,και όπως είπαν,λυπάμαι που σήμερα προσπαθούν να κρύψουν την συμβατικότητα των αυτοκινήτων τους με εντυπωσιακή εμφάνιση και 'στύλ'.Style over substance στην πλειονότητα των περιπτώσεων.Κρίμα!
-
Ας το συζητήσουμε λοιπόν παραπάνω, μιας και ήρθε η Παρασκευή, αυτονομηθήκαμε κιόλας...
Ο χρήστης nonos έγραψε:
Εδω τωρα κρινουμε τη DS,SM οικονομικα ή αυτοκινητιστικα? Το που τους οδηγησε οικονομικα το ξερουμε.Για το αν ηταν κοστοβορα ως κοστος εξελιξης παραγωγης κτλπ μπορουμε ν ανοιξουμε αλλη κουβεντα αλλα νομιζα οτι κρινουμε ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ οχι ψυγεια. Και δε θεωρω οτι κανω λαθος. Περισσοτερο λαθος μου φαινεται να προτιμω ενα κατωτερο αμαξι απο ενα ανωτερο αλλα πιο πολυπλοκο στη συντηρηση του...Εξαρτάται ποιος το πληρώνει.
Αν η προτίμησή σου είναι 'θεωρητική' (πως λένε 'είμαι ολυμπιακός') τότε έχει ένα ψήγμα αλήθειας αυτό που γράφεις. Σε κάθε αλλη περίπτωση, που ξεφεύγουμε από τα χαρτιά και τις φωτογραφίες, αλλάζει το πράγμα και φυσικά η συντήρηση είναι σημαντικότατος παράγοντας, είτε για λόγους πρακτικούς (αν μένεις στην Ηγουμενίτσα που θα το κάνεις το σέρβις ή θα διορθώσεις τη βλάβη) είτε, στο φινάλε για το αντίστοιχο κόστος. Όταν δε αυτό το κόστος είναι οριακό για την τσέπη σου η επιλογή καταλήγει σε τραγικότατο λάθος (και το βλέπουμε με χιλιάδες παραδείγματα, κάθε μέρα... αλλιώς όλοι θα είχαμε rx8 ).
Φυσικά και τα αυτοκίνητα εμπεριέχουν αρκετό συναισθηματισμό παραπάνω από τα ψυγεία (αν και μπορεί να υπάρχουν και ψυγειόκαυλοι, δεν το ξέρω), για αυτό και, αν προσέξεις, λέω το αρχικό κόστος αγοράς να συμβαδίζει με το κόστος συντήρησης. Αν τα'χεις να τα χώσεις για μια καλή μαζεράτι κανείς δε μπορεί να σου πει τίποτα για ακριβά και ειδικά σέρβις, σωστά;Τα περιοδικα δε ξερω τι λενε αλλα οι w122-3 που τις γουσταρεις ΔΕΝ ειναι drivers car οποτε μου φαινεται παραξενο να σε χαλαει να βρισκεσαι πισω απ οτο τιμονι mercedes με αεραναρτηση οπως εγραψες.
Με χαλάει αν πρόκειται να τη συντηρήσω εγώ. Αν την πληρώνει άλλος/με πάνε βόλτα/ έχω τόσα ώστε να μη με απασχολεί και ο μάστορας είναι 10 λεπτά από το σπίτι μου φυσικά και δε με χαλάει.
Το σχόλιο αφορούσε την εφαρμογή της αερανάρτησης που ασφαλώς είναι μόνο στις ακριβές σειρές (112, 100, 109, S/Μ100 series κ.ο.κ.) όπου συνήθως 'σε πάνε' οπότε δεν έχει νόημα, ούτως ή άλλως.
Η 123 (122 έχει μόνο σε βόλβο) είναι η επιτομή όλων όσων πιστεύω όσο αφορά τη σχεδίαση μηχανών και σε αντιδιαμετρικά αντίθετη θέση με την αντίστοιχη σιτροέν (cx). Ήταν σχεδιασμένη με απόλυτη απλότητα και λογική που στόχο είχε να παραμένεις driver αυτής για πολλά χρόνια. Στα ζόρια να σε σώσει κιόλας για να πας να πάρεις την επόμενη αρτιμελής (να ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει καθόλου πλάκα αλλά αν το υπολογίζεις). Αν τώρα αυτό της δίνει λιγότερη αξία από κάποιο σπορ αυτοκίνητο με περιορισμένο κοινο και ζωή (σε συνάρτηση με το κόστος του) I rest my case.Αν με ρωτάς, προσωπικά δίνω πολύ περισσότερη βαρύτητα σε αυτό από ό,τι στο τεχνολογικό θαύμα που πατάει στην πλάτη μου, ως καταναλωτή, για να φέρει την εξέλιξη. Κάποιος γκατζετάκιας σίγουρα το βλέπει αλλιώς, επιλέγοντας να ξεχνάει, ωστόσο, ότι τεχνολογικά τα αυτοκίνητα, επειδή ακριβώς είναι βιομηχανικά προϊόντα και πρέπει να έχουν κάποια χαρακτηριστικά διάρκειας και αντοχής, είναι βροντόσαυροι σε σχέση με την εκάστοτε τεχνολογία της εποχής που συζητάμε (μη μου πείτε ότι πραγματικά πιστεύετε ότι όλη η τεχνολογία δεν υπήρχε πουθενά αλλού και ξαφνικά τη φορτώσανε στη ds).
Γιατι ο Καρυαδης ηταν σωστος μαστορας και οχι μαστρομητσος. Για τον ιδιο π.χ. λογο που εσυ πας τη mercedes σε καποιον που ξερει τι πιανει. Τωρα θα πανε στον Δρακωνακη,Βλαχακη, Χορεβα και αλλους που επισης ξερουν.
Στους εξής 3 δηλαδή, τη στιγμή που αντίστοιχα μερσεντές/βόλβο/ντάτσουν συνεργεία υπάρχουν 5 σε κάθε νομό, χωρίς να χρειάζεται να έχουν phd...μόνος σου έρχεσαι στα λόγια μου. Η σιτροέν και η κάθε σιτροέν έχει σοβαρότατη ευθύνη για κάθε προϊόν που παράγει αν δεν μπορεί να το στηρίξει αναλόγως. Αυτό έβλεπα από πιτσιρικάς (εποχή GS/BX κλπ) αυτό εξακολουθώ να πιστεύω και τώρα.
Και για να σε καληνυχτίσω, αν πραγματικά πιστεύεις αυτά που γράφεις τότε θα χαρώ πραγματικά να σε δω να πάρεις μια DS και να τη φτιάξεις, όσο μπορείς.
Δλδ αν δε τα πιστευω αλλα μ αρεσει η DS και θα θελα μια δε θα χαιροσουν...? Αν ποτε αποφασισω να μπω σε τετοια διαδικασια σιγουρα θα ειναι για CX.
Καληνυχτα![/quote]
Σε απόλυτη συσχέτιση με αυτό που σου έγραψα πιο πάνω, θα χαρώ επειδή θα δεις πως είναι στην πράξη αυτό που υποστηρίζεις και ΜΟΝΟΝ αν πραγματικά το πιστεύεις δε θα είναι άλλη μια πικρή εμπειρία για εσένα.
(αυθυποβολή ένα πράμα, γιατί αλλιώς δε σε σώζει τίποτα! ) -
Διγετιε,νομιζω οτι κανεις ενα μεγαλο-μικρο λαθος.
εξεταζεις την sm-ds με βαση τα ερειπια που κυκλοφορουν πλεον μετα απο 30-40 χρονια και οτι αυτο συνεπαγεται.
εξεταζεις αυτοκινητα που οταν παρουσιαστηκαν ,δεν ηταν στις δυνατοτητες των μεσων αγοραστων της εποχης,αλλα στο υψηλοτερο απο αυτο σκαλι με τα δικα σου σημερινα οικονομικα.Παλι λαθος.
εξεταζεις το σαπιο απολειφαδι ds/sm που εχεις δει παρατημενο σε χωραφι που εχει γινει σπιτι κοπριτη,και λες ''εαν του κανεις ανακατασκευη θα μαρτυρησεις'' .Η ds/sm οταν παρουσιαστηκε,και για μια λογικη διαρκεια ζωης,δεν ηθελε ουτε ανακατασκευη,ουτε φτιαχτηκε με γνωμονα για το αν θα υπαρχουν συνεργεια στην Ελλαδα με 10 πωλησεις κατ ετος.
Και επειδη πρεπει να ειμαστε σχετικα κοντα σε ηλικια,τα τοτε νεα gs/ds μια χαρα συντηρουνταν την δεκαετια του 70- 80 στην Ελλαδα.
εξεταζεις τα αυτοκινητα με βαση το ποσο πολυπλοκα ειναι,και λες για την μερκε της εποχης που δεν χαλαγε και ηταν απλη.Και τα ντατσουν 120υ-κορολλες κλπ χαλαγαν ποοοοολυ αργοτερα απο τα μερκε,και αυτα τα εφτιαχνες παντου,ακομα και σε συνεργεια με τρακτερ.Αρα το μερκε δεν προσφερε κατι παραπανω απο μια κορολλα στο 1/4 των χρηματων.Μην σου πω στους συγκεκριμενους τομεις προσφερε ''λιγοτερα''
σιγουρα ο καθενας μας εχει τα δικα του κριτηρια,αλλα εδω αν εχω καταλαβει καλα δεν συζητατε το πως βλεπει ο καθενας την αγορα/συντηρηση μιας ds/sm σημερα,αλλα το τι ''ποσοτητα'' ηταν οταν παρουσιατηκε.Ποσο καλο αυτοκινητο ηταν τοτε.
Για αυτο πιστευω οτι τα αδικεις κατω απο το συγκεκριμενο πρισμα που τα εξεταζεις.
Τα αυτοκινητα αυτα εαν ειχε τυχει να τα οδηγησεις την 10ετια του 80, ηταν πολυ μπροστα σε πολλους τομεις,απο σχεδον οτιδηποτε κυκλοφορουσε τοτε, ανεξαρτητου κοστους. -
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Διγετιε,νομιζω οτι κανεις ενα μεγαλο-μικρο λαθος.
εξεταζεις την sm-ds με βαση τα ερειπια που κυκλοφορουν πλεον μετα απο 30-40 χρονια και οτι αυτο συνεπαγεται.Έτερον εκάτερον. Αναφέρομαι στο φυσιολογικό κύκλο ζωής ενός αυτοκινήτου, όχι στη νεκρανάσταση που μπορεί να κάνει κανείς (και που θεωρητικά μπορεί να ξαναεκκινήσει αυτό τον κύκλο από την αρχή). Από πού έβγαλες αυτό το συμπέρασμα;
εξεταζεις αυτοκινητα που οταν παρουσιαστηκαν ,δεν ηταν στις δυνατοτητες των μεσων αγοραστων της εποχης,αλλα στο υψηλοτερο απο αυτο σκαλι με τα δικα σου σημερινα οικονομικα.Παλι λαθος.
Λάθος δικό μου;; Μα εγώ έγραψα ότι η DS (δε συζητάμε για την SM) δεν είχε καμμία σχέση με φτηνό αυτοκίνητο που έφερε την επανάσταση όπως έγραψε κάποιος.
Και πάλι, όμως, ακόμα και για την τιμή της δεν παύει να είναι το πιο πολύπλοκο αυτοκίνητο της εποχής της με δυσανάλογα μεγάλο κόστος συντήρησης (δε θα έκανα αυτή τη κουβέντα, πχ, για τη RR SS I με το δανεισμένο από τη σιτροεν σύστημα ανάρτησης, ούτε, φυσικά, για τη Merak).Και επειδη πρεπει να ειμαστε σχετικα κοντα σε ηλικια,τα τοτε νεα gs/ds μια χαρα συντηρουνταν την δεκαετια του 70- 80 στην Ελλαδα.
Στην οικογένεια συντηρούσαμε GS και για αυτό γράφω ό,τι γράφω. Ίσως δε να ήμουν πιο μεγάλος από το νονό και για αυτό, πέρα από το νοσταλγικά διαστημικό σχήμα θυμάμαι και τα εκατοντάδες ηλίθια προβλήματα που αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε καθώς και την ομιχλώδη εικόνα που είχες για το τι σε περιμένει κάθε φορά που έμπαινες για σέρβις από βλάβη ή προγραμματισμένα - ασχέτως αν θα την ξαναέπαιρνα με μεγάλη χαρά (για μπιμπελό, όμως, όχι για χρήση).
εξεταζεις τα αυτοκινητα με βαση το ποσο πολυπλοκα ειναι,και λες για την μερκε της εποχης που δεν χαλαγε και ηταν απλη.Και τα ντατσουν 120υ-κορολλες κλπ χαλαγαν ποοοοολυ αργοτερα απο τα μερκε,και αυτα τα εφτιαχνες παντου,ακομα και σε συνεργεια με τρακτερ.Αρα το μερκε δεν προσφερε κατι παραπανω απο μια κορολλα στο 1/4 των χρηματων.Μην σου πω στους συγκεκριμενους τομεις προσφερε ''λιγοτερα''
Αν κάνεις μια μικρή αναδρομή στο προηγούμενο μήνυμά μου μαζί με τη μερκ (που πέρα από απλότητα, για τα παραπάνω λεφτά σου έδινε και παθητική ασφάλεια, πολυτέλεια, αντισκωριακή, ποιοτικά εξαρτήματα, εξαιρετικά φρένα, καλά υλικά κ.α. πολλά επιπλέον, που δεν είχαν πολλά από τα γιαπωνέζικα της εποχής) βάζω και τους σουηδούς και τους γιαπωνέζους κ.α. Το πρίμιουμ που πλήρωνες για τη ΜΒ σε καμία περίπτωση δεν αντικατόπτριζε πραγματική διαφορά, να λέμε την αλήθεια ασφαλώς, αλλά είναι διαφορετικό το να ζητάς παραπάνω λεφτά για κάτι ποιοτικό ή πρωτοποριακό και διαφορετικό να ανακαλύπτεις στην πορεία ότι το τάδε υγρό τρυπάει τους σωλήνες ή η πίεση είναι υπερβολική (και βάλε ένα μειωτήρα ) στο κύκλωμα των φρένων και άλλα όμορφα ...
Και μιας και το αναφέρεις, καρυφαία τεχνολογικά η σιτροέν, κορυφαία και η χόντα. Σαν κατασκευαστές και με βάση τα όσα έχει ΗΔΗ δείξει το παρελθόν, είναι ποτέ δυνατόν να τους βάλεις δίπλα δίπλα ως καταναλωτής από πλευράς νοοτροπίας; (βλέπεις v-tech μηχανές και μηχανάκια με 20Κ rpm να δουλεύουν για χρόνια χωρίς να κάνουν κιχ).
σιγουρα ο καθενας μας εχει τα δικα του κριτηρια,αλλα εδω αν εχω καταλαβει καλα δεν συζητατε το πως βλεπει ο καθενας την αγορα/συντηρηση μιας ds/sm σημερα,αλλα το τι ''ποσοτητα'' ηταν οταν παρουσιατηκε.Ποσο καλο αυτοκινητο ηταν τοτε.
Για αυτο πιστευω οτι τα αδικεις κατω απο το συγκεκριμενο πρισμα που τα εξεταζεις.
Τα αυτοκινητα αυτα εαν ειχε τυχει να τα οδηγησεις την 10ετια του 80, ηταν πολυ μπροστα σε πολλους τομεις,απο σχεδον οτιδηποτε κυκλοφορουσε τοτε, ανεξαρτητου κοστους.Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία εκ μέρους μου ότι είναι ένα ευτυχές γεγονός στην ιστορία της αυτοκίνησης η DS (η SM λιγότερο). Αυτό που, προσωπικά, ήθελα να τονίσω και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί γίνεται αφορμή για κουβέντα, είναι το πόσο διαφορετικά ήταν τα αυτοκίνητα εκείνη την εποχή ώστε να δικαιολογούν διαφορετικές 'σχολές' με τους αντίστοιχους φίλους και διαφωνούντες.
Αυτό, δυστυχώς, δεν μπορείς να το πεις για πολλούς κατασκευαστές πλέον, και δη στα φτηνότερα προϊόντα τους... -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Έτερον εκάτερον. Αναφέρομαι στο φυσιολογικό κύκλο ζωής ενός αυτοκινήτου, όχι στη νεκρανάσταση που μπορεί να κάνει κανείς (και που θεωρητικά μπορεί να ξαναεκκινήσει αυτό τον κύκλο από την αρχή). Από πού έβγαλες αυτό το συμπέρασμα;
απο εδω πχ που απαντας στον nonos αυτο,ενω αμεσως πριν ειχε πει εαν θα αγοραζε μια ds εαν θα χαιροσουν.
Σε απόλυτη συσχέτιση με αυτό που σου έγραψα πιο πάνω, θα χαρώ επειδή θα δεις πως είναι στην πράξη αυτό που υποστηρίζεις και ΜΟΝΟΝ αν πραγματικά το πιστεύεις δε θα είναι άλλη μια πικρή εμπειρία για εσένα.
σημερα στην πραξη εαν αποφασιζε να ειχε μια ds μετα απο 30-40 χρονια,δεν εχει καμια σχεση to οτιδηποτε θα αντιμετωπιζε με την ds το 60-70.
Λάθος δικό μου;; Μα εγώ έγραψα ότι η DS (δε συζητάμε για την SM) δεν είχε καμμία σχέση με φτηνό αυτοκίνητο που έφερε την επανάσταση όπως έγραψε κάποιος.
Και πάλι, όμως, ακόμα και για την τιμή της δεν παύει να είναι το πιο πολύπλοκο αυτοκίνητο της εποχής της **με δυσανάλογα μεγάλο κόστος συντήρησης **(δε θα έκανα αυτή τη κουβέντα, πχ, για τη RR SS I με το δανεισμένο από τη σιτροεν σύστημα ανάρτησης, ούτε, φυσικά, για τη Merak).δλδ η ds οταν πηγαινε για σερβις την δεκαετια του 60-70-80 πληρωνε τοσα πολλα παραπανω για σερβις?Η πιστευεις οτι χαλαγε με συχνοτερους ρυθμους ειδικα απο καποια Εγγλεζικα και Ιταλικα της ιδιας εποχης?
Στην οικογένεια συντηρούσαμε GS και για αυτό γράφω ό,τι γράφω. Ίσως δε να ήμουν πιο μεγάλος από το νονό και για αυτό, πέρα από το νοσταλγικά διαστημικό σχήμα θυμάμαι και τα εκατοντάδες ηλίθια προβλήματα που αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε καθώς και την ομιχλώδη εικόνα που είχες για το τι σε περιμένει κάθε φορά που έμπαινες για σέρβις από βλάβη ή προγραμματισμένα - ασχέτως αν θα την ξαναέπαιρνα με μεγάλη χαρά (για μπιμπελό, όμως, όχι για χρήση).'
μπορω να σου πω πολλες περιπτωσεις και με Γερμανικα και με Ιταλικα και με Εγγλεζικα και με αλλα Γαλλικα αυτοκινητα που δεν ηξερες τι θα πληρωσεις στο σερβις.Μην βγαζεις συμπερασμα με μια περιπτωση,γιατι και εγω εχω παραστασεις απο gs 1,3(μετατροπη απο 1,1 ) και θα το εβαζα στο μεσο ορο απο θεμα αξιοπιστιας.Με αυτο δεν θελω να πω οτι ηταν τερατα αξιοπιστιας,αλλα δεν ηταν και ρδελα που ξεπαραδιαζοσουν στη συντηρηση.
Ναι ηθελαν το εξειδικευμενο συνεργειο,λογω των ιδιαιτεροτητων τους,αλλα αυτο δεν ειναι κατι μεμπτο.Τι ηθελες να σου λυσει προβλημα με ''σφαιρες'' πχ γενικο συνεργειο, που δεν ηξερε τι ηταν οι σφαιρες,και πως δουλευουν?Αν κάνεις μια μικρή αναδρομή στο προηγούμενο μήνυμά μου μαζί με τη μερκ (που πέρα από απλότητα, για τα παραπάνω λεφτά σου έδινε και παθητική ασφάλεια, πολυτέλεια, αντισκωριακή, ποιοτικά εξαρτήματα, εξαιρετικά φρένα, καλά υλικά κ.α. πολλά επιπλέον, που δεν είχαν πολλά από τα γιαπωνέζικα της εποχής) βάζω και τους σουηδούς και τους γιαπωνέζους κ.α.'
καλα καπου υπερβαλεις τωρα....ειδικα σε θεματα ποιοτητας -αξιοπιστιας με Ιαπωνεζους,πολυτελειας-φινετσας-οδηγικης συμπεριφορας,φρενων,τιμονιου με Ιταλους,παθητικης ασφαλειας με Σουηδους κλπ.
Το πρίμιουμ που πλήρωνες για τη ΜΒ σε καμία περίπτωση δεν αντικατόπτριζε πραγματική διαφορά, να λέμε την αλήθεια ασφαλώς, αλλά είναι διαφορετικό το να ζητάς παραπάνω λεφτά για κάτι ποιοτικό ή πρωτοποριακό και διαφορετικό να ανακαλύπτεις στην πορεία ότι το τάδε υγρό τρυπάει τους σωλήνες ή η πίεση είναι υπερβολική (και βάλε ένα μειωτήρα ) στο κύκλωμα των φρένων και άλλα όμορφα ...'
δλδ η ds/sm δεν ηταν πρωτοποριακη? Απο ολα αυτα που εχει ενα ds,εσενα σου εμεινε το ''τρυπησε το σωληνακι''?
Και μιας και το αναφέρεις, καρυφαία τεχνολογικά η σιτροέν, κορυφαία και η χόντα. Σαν κατασκευαστές και με βάση τα όσα έχει ΗΔΗ δείξει το παρελθόν, είναι ποτέ δυνατόν να τους βάλεις δίπλα δίπλα ως καταναλωτής από πλευράς νοοτροπίας; (βλέπεις v-tech μηχανές και μηχανάκια με 20Κ rpm να δουλεύουν για χρόνια χωρίς να κάνουν κιχ).
εδω συγκρινεις διαφορετικα πραγματα.
Σαφως και η χοντα ειναι κορυφαια τεχνολογικα,και ειναι μια μαρκα που εχει προσφερει πολλα,αλλα σε διαφορετικους τομεις αποτι η Σιτροεν.Οταν η χοντα γυρναγε 10κ,χρησιμοποιουσε και ακαμπτους αξονες που στην παραμικρη ανωμαλια αλλαζες λωριδα πχ.Τα φρενα των σιβικ των 100 ιππων στο λιτρο το 90 ηταν χειροτερα απο της σιτροεν των 60 ιππων το 70. Κανεις δεν ζητησε απο την Σιτροεν να γυρναει 10κ ,ουτε καυχηθηκε οτι θα δουλευει καλυτερα μετα απο 40 χρονια ο γρυλλος των παραθυρων.Αυτα ουτε η 4πλασιας αξιας Μερσεντες δεν μπορει να τα κανει ουτε σημερα.Μην το γενικευουμε γιατι θα χαθει η μπαλα.Ας μεινουμε στην ds/sm k gs αν θελεις.Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία εκ μέρους μου ότι είναι ένα ευτυχές γεγονός στην ιστορία της αυτοκίνησης η DS (η SM λιγότερο). Αυτό που, προσωπικά, ήθελα να τονίσω και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί γίνεται αφορμή για κουβέντα, είναι το πόσο διαφορετικά ήταν τα αυτοκίνητα εκείνη την εποχή ώστε να δικαιολογούν διαφορετικές 'σχολές' με τους αντίστοιχους φίλους και διαφωνούντες.
Αυτό, δυστυχώς, δεν μπορείς να το πεις για πολλούς κατασκευαστές πλέον, και δη στα φτηνότερα προϊόντα τους...εδω συμφωνουμε.
Μια παρατηρηση μονο ενα μου επιτρεπεις.
Εξεταζεις τα αυτοκινητα κατω απο το πρισμα του πως θα ειναι μετα απο 30-40 χρονια,και ποσο ευκολα θα συντηρειται.
Αυτο μπορει να εχει αξια για καποιους νεκροφιλους αλλα δεν εχει καμια αξια στη συζητηση για το εαν η ds/sm ηταν καλο-προχω-καινοτομο αυτοκινητο στην εποχη του.Παντως εγω μαζι με τους Αλφιστι,και τους Σιτροενακιδες,θα βαλω και τους Μερσεντακηδες παρεα.
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
απο εδω πχ που απαντας στον nonos αυτο,ενω αμεσως πριν ειχε πει εαν θα αγοραζε μια ds εαν θα χαιροσουν.
Καμμία σχέση με αρχαιολογίες, ωστόσο.
Απλά προσπαθώ να δείξω πως άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη: Στην πράξη, πολλοί φίλοι εδώ στο φόρουμ δεν έχουν αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα συντήρησης ενός αυτοκινήτου και έχουν την τάση να βλέπουν το θέμα εντελώς ακαδημαϊκά.
Και, όπως έγραψα, σε περιπτώσεις κ@ύλας η αυθυποβολή παίζει το ρόλο της ώστε το μαρτύριο να σου φαίνεται παράδεισος, για αυτό και θα χαιρόμουν πραγματικά αν την έπαιρνε και την ευχαριστιόταν τελικά.δλδ η ds οταν πηγαινε για σερβις την δεκαετια του 60-70-80 πληρωνε τοσα πολλα παραπανω για σερβις?Η πιστευεις οτι χαλαγε με συχνοτερους ρυθμους ειδικα απο καποια Εγγλεζικα και Ιταλικα της ιδιας εποχης?
μπορω να σου πω πολλες περιπτωσεις και με Γερμανικα και με Ιταλικα και με Εγγλεζικα και με αλλα Γαλλικα αυτοκινητα που δεν ηξερες τι θα πληρωσεις στο σερβις.Μην βγαζεις συμπερασμα με μια περιπτωση,γιατι και εγω εχω παραστασεις απο gs 1,3(μετατροπη απο 1,1 ) και θα το εβαζα στο μεσο ορο απο θεμα αξιοπιστιας.Με αυτο δεν θελω να πω οτι ηταν τερατα αξιοπιστιας,αλλα δεν ηταν και ρδελα που ξεπαραδιαζοσουν στη συντηρηση.
Ναι ηθελαν το εξειδικευμενο συνεργειο,λογω των ιδιαιτεροτητων τους,αλλα αυτο δεν ειναι κατι μεμπτο.Τι ηθελες να σου λυσει προβλημα με ''σφαιρες'' πχ γενικο συνεργειο, που δεν ηξερε τι ηταν οι σφαιρες,και πως δουλευουν?Με δυο λόγια προσπαθείς να μου πεις ότι δεν υπήρχαν θέματα αξιοπιστίας και δεν είναι μεμπτό το ότι ένα ευρείας κυκλοφορίας προϊόν δεν μπορούσε κατ'ουσία να υποστηριχθεί ανάλογα;
Απο ολα αυτα που εχει ενα ds,εσενα σου εμεινε το ''τρυπησε το σωληνακι''?
Ένα κάρο εμβολάκια, αντλιάκια (με 1 εμβολάκι, με 7 εμβολάκια, με λάθος πιέσεις που τα διόρθωναν κάθε δυο και λίγο, με υγρά φρένων στην αρχή που μετά αποφάσισαν ότι δεν κάνουν) και επενεργητάκια, εκατοντάδες ρακοράκια να ανοίγεις το καπώ και να σε πιάνει απελπισία... έτσι και την έβγαζε 5 καλοκαίρια στην κρήτη, πραγματικά πιστεύεις ότι δε θα ήθελε τίποτα ιδιαίτερο από συντήρηση; Το μισο βοτανικό σε ο-rings ήθελες, πλάκα με κάνεις;
Μέχρι και λάστιχα ήθελες ειδικά, όχι ό,τι να'ναι. Το ότι μπάζανε νερά από καινούργιες με τις καινοτομίες τους στις πόρτες και στους πλαστικούς ουρανούς δε σου λέει τίποτα εσένα, δλδ;... η gs, τουλάχιστον ήταν στεγανή!εδω συγκρινεις διαφορετικα πραγματα.
Σε ένα πράγμα κάνω σύγκριση μόνον και αυτό είναι το πόσο σοβαρά αναλαβάνει ο κάθε κατασκευαστής την ευθύνη του απέναντι στις όποιες 'καινοτομίες' πασσάρει στους πελάτες του. Ε, δεν είναι τυχαίο που το ABS στην 123 εξακολοθεί και δουλεύει άψογα (αυτή δεν είναι 30 ετών σαπάκι; ) ή το SBC στη 211 του beams τα'παιξε μετά από 7.500.000 (!) πατήματα χωρίς δράματα, ούτε φυσικά το vtec στο cb400 μετά από 20 χρόνια συνεχούς χρήσης που δεν κάνει το παραμικρό πρόβλημα.
Και μιας και είσαι gsάκιας (η δική μας ήταν και έμεινε 1100) πότε είδες τελευταία φορά gsa στο δρόμο (τις ds τις κρατήσανε γιατί ήταν φουτουριστικές) και πότε 190Ε;Εξεταζεις τα αυτοκινητα κατω απο το πρισμα του πως θα ειναι μετα απο 30-40 χρονια,και ποσο ευκολα θα συντηρειται.
Αυτο μπορει να εχει αξια για καποιους νεκροφιλους αλλα δεν εχει καμια αξια στη συζητηση για το εαν η ds/sm ηταν καλο-προχω-καινοτομο αυτοκινητο στην εποχη του.Κοίτα, δε νομίζω ότι κάνω κάτι τέτοιο αλλά σίγουρα πιστεύω ότι επειδή πλέον έχουμε τη γνώση μπορούμε να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, τελικά, ποια αυτοκίνητα ήταν αξιόπιστα και ποια όχι.
Μια ιστορία: Το ξέρεις ότι τις RR όταν χαλούσαν, ο γερανός που τις κουβαλούσε τους έβαζε ένα σεντόνι από πάνω για να μη φαίνονται; Είναι πολλή η ντροπή για τον πωρωμένο μαρκάκια να χαλάσει το καμάρι του, πόσο μάλλον αν μιλάμε για φανατικό κοινό, όπως αυτό των σιτροέν.
Το γεγονός πάντως ότι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα gsa (που είναι νεώτερη από 30 ετών και πούλησε με τους τόνους) πρέπει να σου λέει πολλά...Παντως εγω μαζι με τους Αλφιστι,και τους Σιτροενακιδες,θα βαλω και τους Μερσεντακηδες παρεα.
Βάλ΄τους αλλά έχω απομείνει μόνος, μαζί με δυο συντρόφους που μπαίνουν αραιά και πού (τα καινούργια ΜΒ δεν τα χωνέυω άλλωστε)... ούτε διαδήλωση του σύριζα το καλοκαίρι του 2004 δε θα μπορούσαμε να κάνουμε...
Περί Citroen SM, CX, DS, TA... [Διάσπαση]