-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Ρε συ Νίκο, δουλευόμαστε;
Είχα προσωπική εμπειρία από την RE/MAX εδώ στην Ελλάδα, στο γραφείο του κεντρικού franchisor για όλη την Ελλάδα και Κύπρο. Δούλεψα εκεί αρκετό καιρό μετά την αποστρατεία μου το 2005 ως business consaltant. Οι συνθήκες τραγικές, για αυτό και τους τα βρόντηξα πριν από μια μεγάλη τουρνέ, επιτηδες για να τους τσούξει!!! Αν εγώ λοιπόν σου έλεγα την ιστορία μου σαν προσωπικός σου φίλος, δεν θα μπορούσες να την πεις παραέξω; Come to your senses mate!!!Ε μάλλον δουλευόμαστε ρε συ Αλέξανδρε όταν μιλάμε για το Walmart και μου λες για τη REMAX, δηλαδή νταξ, ΚΑΜΙΑ σχέση...το μόνο κοινό που έχουν οι δυο εταιρίες είναι η χώρα προέλευσης.
Όταν λες business consultant εννοείς real estate agent?
Και να μου έλεγες την ιστορία σου όμως δεν θα έβγαζα συμπέρασμα ΓΙΑ ΟΛΗ την εταιρία ότι σχεδόν μαστιγώνουν τους εργαζομένους.
Εσύ μάλλον πρέπει να έρθεις στα λογικά σου.
-
Όχι, δεν εννοώ real estate agent. Εννοώ consultant στα κεντρικά γραφεία με μισθό, ΙΚΑ κλπ, καμία σχέση με commission. Μεταφράζαμε τα manuals από Αμερική και κάναμε μαθήματα και support στα διάφορα γραφεία και στους real estate agents. Αυτό που προσπαθώ να σου εξηγήσω είναι πως φίλοι μου δούλευαν στο ASDA στην Αγγλία που είναι Walmart owned και μου είπαν από πρώτο χέρι τί παίζει. Εγώ σου λέω τι παίζει στην REMAX αντίστοιχα. Δεν με γνωρίζεις προσωπικά οπότε λογικό να έχεις αμφιβολίες. Αν όμως πίναμε μπύρες κάθε Σάββατο θα με πίστευες, no?
-
Όχι, δεν εννοώ real estate agent. Εννοώ consultant στα κεντρικά γραφεία με μισθό, ΙΚΑ κλπ, καμία σχέση με commission. Μεταφράζαμε τα manuals από Αμερική και κάναμε μαθήματα και support στα διάφορα γραφεία και στους real estate agents. Αυτό που προσπαθώ να σου εξηγήσω είναι πως φίλοι μου δούλευαν στο ASDA στην Αγγλία που είναι Walmart owned και μου είπαν από πρώτο χέρι τί παίζει. Εγώ σου λέω τι παίζει στην REMAX αντίστοιχα. Δεν με γνωρίζεις προσωπικά οπότε λογικό να έχεις αμφιβολίες. Αν όμως πίναμε μπύρες κάθε Σάββατο θα με πίστευες, no?Μια χαρά δουλίτσα. Και τι δε σου άρεσε? Τι σου έκαναν?
Ξαναδιάβασε πάντως τη κουβέντα μας. Δεν αναφέρω ότι έχει ΓΑΜΑΤΟ εργασιακό περιβάλλον, ούτε όμως είμαι σίγουρος και για το αντίθετο σε σημείο να λέω ότι στην Αμερική τους μαστιγώνουν.
-
Δεν μου άρεσε το ότι ήθελαν να κάνω για την πάρτη τους τρελές υπερωρίες σε σημείο μια φορά να έχω πάει στο γραφείο στις 9 το πρωί, να έχω δουλέψει το 8 ωρό μου ως τις 5, και να με στείλουν στην Δράμα για να κάνουμε σεμινάρια σε ένα ξενοδοχείο. Να μην τα πολυλέω, σπίτι μου γύρισα στη 1 το πρωί και επειδή το άλλο πρωί άργησα 10 λεπτά (πήγα 9:10 αντί για 9:00) μου την είπαν κιόλας!!! Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όμως ήταν όταν μου είπαν πως θα έπρεπε να πάω 40 μέρες σε τουρνέ καλοκαιριάτικα στα 51 γραφεία της Ελλάδα και στο 1 τη Κύπρου, με 12-14 ώρες την ημέρα εργασία (40 Κελσίου στην Κύπρο Ιούλιο μήνα με κοστούμι και γραβάτα) χωρίς κανένα επιπλέον όφελος!!! Ούτε 1 € παραπάνω από τον κανονικό μισθό που ήταν για 8ωρο!!!! Όπως καταλαβαίνεις τους είπα κάτι λογάκια για τη μάνα τους...
-
Eγω ξέρω οτι το σημερινό οικονομικό σύστημα οδεύει προς κατάρρευση. Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που βασιζόταν στον χρυσό κατέρρευσε μετα τον Α' παγκοσμιο πόλεμο και έτσι θα καταρρεύσει και το σημερινό. Αρκει να δει κανείς τα χρέη των χωρών. 17 τρις χρωστάει η Αμερικη, 2 τρις η Ιταλια, 320 δις εμείς, 2 τρις η Γαλλία κ.τ.λ
Επίσης η οικονομική απόσταση ανάμεσα στον ανειδίκευτο εργάτη και στον τραπεζιτη είναι τεράστια. Υπήρχε διαφορά και το 1980 ,αλλά οχι όπως σήμερα. Πλεον καταργείται η μεσαία τάξη. Το 90% θα είναι με μισθούς πείνας, ενα 9% με 3000ε και το υπόλοιπο 1% με δεκάδες δις ευρω.
Υπάρχουν εξαιρέσεις βεβαια. Η Νορβηγία για παράδειγμα ,εχει 5εκ πληθυσμό και βγάζει καθε χρόνο 100δις απο πετρέλαια και φυσικό αέριο. Είναι λογικό λοιπόν ,ακόμα και ο σκουπιδιάρης να αμοίβεται με καλό μισθό, ειναι λογικό να εχουν δωρεάν περίθαλψη, ειναι λογικό να εχουν τρελές παροχές.
Θεωρητικά και η Ελλάδα, εαν εχει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα γίνει μια χώρα παράδεισος για τους πολίτες της. Ναι και η Νιγηρία έχει πετρέλαια και πεινάνε,αλλα η Νιγηρια εχει 170.000.000 ανθρώπους. Όλα είναι θέμα αριθμών.
-
Δεν μου άρεσε το ότι ήθελαν να κάνω για την πάρτη τους τρελές υπερωρίες σε σημείο μια φορά να έχω πάει στο γραφείο στις 9 το πρωί, να έχω δουλέψει το 8 ωρό μου ως τις 5, και να με στείλουν στην Δράμα για να κάνουμε σεμινάρια σε ένα ξενοδοχείο. Να μην τα πολυλέω, σπίτι μου γύρισα στη 1 το πρωί και επειδή το άλλο πρωί άργησα 10 λεπτά (πήγα 9:10 αντί για 9:00) μου την είπαν κιόλας!!! Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όμως ήταν όταν μου είπαν πως θα έπρεπε να πάω 40 μέρες σε τουρνέ καλοκαιριάτικα, με 12-14 ώρες την ημέρα εργασία (40 Κελσίου στην Κύπρο Ιούλιο μήνα με κοστούμι και γραβάτα) χωρίς κανένα επιπλέον όφελος!!! Ούτε 1 € παραπάνω από τον κανονικό μισθό που ήταν για 8ωρο!!!!Ε αφού δεν τηρούσαν το 8ώρο, τότε καλά τους έκανες.
-
Ε ναι ρε συ. Δεν μου την έχει πει Στρατηγός επειδή άργησα 10 λεπτά στη δουλειά, θα μου την πει ο Σαμολαδάς; Τέσπα, οι υπάλληλοι εκεί έφευγαν στο 6μηνο, δεν είναι τυχαίο. Το ίδιο με το Walmart.
-
Walmart=κάτεργα τηρουμένων των αναλογιών, ήμαρτον.
-
Ε ναι ρε συ. Δεν μου την έχει πει Στρατηγός επειδή άργησα 10 λεπτά στη δουλειά, θα μου την πει ο Σαμολαδάς; Τέσπα, οι υπάλληλοι εκεί έφευγαν στο 6μηνο, δεν είναι τυχαίο. Το ίδιο με το Walmart.Πάντως δε βλέπω πουθενά για μαστίγιο κι επίσης (όπως είπαμε 10 φορές) δεν έχεις συνολική εμπειρία εργασίας στο Walmart στην Αμερική ώστε να φτάσεις σε σημείο να τους χαρακτηρίσεις ως κάκιστους εργοδότες.-
Επειδή όμως αρκετοί συμφοιτητές δούλευαν στο Walmart (και τα ξαδέρφια μου) δεν μου είχαν αναφέρει ποτέ, τίποτα τέτοιο. Μάλιστα δούλευαν κανονικά το 4/6ώρο τους, βάζοντας τα ψώνια στις σακούλες. Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν είχαν.
Τώρα εσύ που είδες συνθήκες κάτεργου που λέει κι ο Ντίνος στο Αμέρικα που δεν δούλεψες, κανείς δε ξέρει.
Anyway, αν έρθει στην Ελλάδα μην στείλεις αίτηση για δουλειά και μην ψωνίσεις. Ζούμε σε ελεύθερη αγορά.
-
Σε σχέση με Costco πχ, κάτεργο είναι.
http://money.cnn.com/2013/08/06/news/economy/costco-fast-food-strikes/
Nίκο έχεις πολύ πλάκα που απορρίπτεις την άποψη του Δία επειδή δεν δούλεψε προσωπικά στο walmart και παρουσιάζεις ως τεκμήριο των σωστών συνθηκών στο Walmart τα ξαδέρφια και τους φίλους σου.
ΥΓ: δεν έχεις ζήσει εσύ μόνο Αμερική, μην το ξεχνάς αυτό.
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Πάντως δε βλέπω πουθενά για μαστίγιο κι επίσης (όπως είπαμε 10 φορές) δεν έχεις συνολική εμπειρία εργασίας στο Walmart στην Αμερική ώστε να φτάσεις σε σημείο να τους χαρακτηρίσεις ως κάκιστους εργοδότες.-
Επειδή όμως αρκετοί συμφοιτητές δούλευαν στο Walmart (και τα ξαδέρφια μου) δεν μου είχαν αναφέρει ποτέ, τίποτα τέτοιο. Μάλιστα δούλευαν κανονικά το 4/6ώρο τους, βάζοντας τα ψώνια στις σακούλες. Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν είχαν.
Τώρα εσύ που είδες συνθήκες κάτεργου που λέει κι ο Ντίνος στο Αμέρικα που δεν δούλεψες, κανείς δε ξέρει.
Anyway, αν έρθει στην Ελλάδα μην στείλεις αίτηση για δουλειά και μην ψωνίσεις. Ζούμε σε ελεύθερη αγορά.
Δουλευουν 4-6ωρο και ο μισθός τους είναι 1200$ ?
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Πάντως δε βλέπω πουθενά για μαστίγιο κι επίσης (όπως είπαμε 10 φορές) δεν έχεις συνολική εμπειρία εργασίας στο Walmart στην Αμερική ώστε να φτάσεις σε σημείο να τους χαρακτηρίσεις ως κάκιστους εργοδότες.-
Δουλευουν 4-6ωρο και ο μισθός τους είναι 1200$ ?
Δεν είπα κάτι τέτοιο.
Έγραψα πριν ότι το minimum wage είναι $7,25/hr, τώρα.
Τότε νομίζω ήταν $7,50 αλλά δε θυμάμαι καλά.
-
το παμε σαν τον vasillis....εαν δεν εχεις δει με τα ματια σου κατι, σημαινει οτι δεν υπαρχει....
η εν λογω εταιρεια εχει δημιουργησει και εφαρμοσει πρωτη ολα τα νεοτερα συστηματα απασχολησης τα οποια αντεγραψαν οχι μονο οι υπολοιπες εταιριες αλλα ενσωματωσαν στην νομοθεσια τους κρατη....
και μιλαμε για ελαστικες μορφες εργασιας, μειωμενα ωραρια, υπερωριακη μη αμοιβομενη εργασια κλπ κλπη ανισοκατανομη προσωπικου σε υπηρεσιες μονο μεθοδευμενη δεν ειναι....αποτελεσμα βολεματος εργασιακου χωρου και τοπου ηταν τοσα χρονια....
μεθοδευση υπαρχει στις πολιτικες (περα απο τις καθαρα οικονομικες) αποφασεις του διευθυντηριου των βρυξελλων.
το οραμα της ενοποιησης των κρατων της ευρωπης ειναι πολυ καλο για νάναι αληθινο... -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Σε σχέση με Costco πχ, κάτεργο είναι.http://money.cnn.com/2013/08/06/news/economy/costco-fast-food-strikes/
Nίκο έχεις πολύ πλάκα που απορρίπτεις την άποψη του Δία επειδή δεν δούλεψε προσωπικά στο walmart και παρουσιάζεις ως τεκμήριο των σωστών συνθηκών στο Walmart τα ξαδέρφια και τους φίλους σου.
ΥΓ: δεν έχεις ζήσει εσύ μόνο Αμερική, μην το ξεχνάς αυτό.
Μάλλον εχεις μπερδευτεί ή δεν διάβασες καλα κάποιο απο τα πόστ μου.
Γράφω οτι δεν εχω προσωπική άποψη, δεν εχω δουλέψει άρα δεν μπορω να πω τίποτα για τις συνθήκες εργασίας εκει και να τις κακοχαρακτηρίσω, τσουβαλιάζοντας όλη την εταιρία. Ούτε καλο ούτε και κακό.
Το μόνο που εχω να πω, είναι οτι γνωρίζω το αντίθετο απο αυτο που λεει ο Δίας χρησιμοποιώντας το ίδιο επιχείρημα, κάποιων γνωστών. Δεν σχημάτισα όμως ούτε αρνητική ούτε θετική γνώμη για τις εργασιακές σχέσεις του Walmart με τους εργαζόμενους του, άλλωστε μου είναι και αδιάφορο.
Οσο στέκει πάντως είναι το δικο του, άλλο τοσο είναι το δικο μου.
ΥΓ. Δεν είπα κατι τέτοιο.
Sent from a mobile device
-
http://www.vice.com/en_uk/read/my-big-f ... k-minister
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
ΥΓ: δεν έχεις ζήσει εσύ μόνο Αμερική, μην το ξεχνάς αυτό.Θα έπρεπε λοιπόν να θυμάσαι ότι οι Walmart greeters ήταν πάντα με το χαμόγελο στο στόμα (και το ένα πόδι στο τάφο), απτή απόδειξη του εξαιρετικού περιβάλλοντος εργασίας.
-
Ο χρήστης αεροζολ έγραψε:
ΥΓ Η αδυναμια αναχρηματοδοτησης του βραχυπροθεσμου χρεους (αυτο ηταν το προβλημα στα τελη του 2009 ) μπορουσε να αντιμετωπιστει με διαφορους τροπους χωρις μετρα σκληρης λιτοτητας , αλλα η βασικη επιδιωξη ηταν η εφαρμογη μετρων που θα εκαναν το ελλ. μοντελο πιο φιλελε. Το ποιες ηταν οι βασικες επιδιωξεις των μνημονιων το χει πει, οπως εγραψα εδω, κι ο κ. Τομσεν.Τροπος α : Θα μπορουσε ενας μηχανισμος (πχ το EFSF το οποιο τωρα δανειζεται απο τις αγορες εκδιδοντας ομολογα) να ανταλλαξει τα βραχυπροθεσμα ελλ. ομολογα με μεσο/μακροπροθεσμα . Με την αναδιαρθωση του χρεους απο βραχυπροθεσμο σε μακροπροθεσμο δεν θα υπηρχε ουτε κινδυνος χρεοκοπιας για την Ελλαδα ουτε και κινδυνος καταρρευσης (λογω των ελλ. ομολογων) των ευρωπαικων τραπεζων που κατειχαν ελλ. ομολογα.
Τροπος βου : μεταφορα των βραχυπροθεσμων ομολογων (καθε κρατους της ευρωζωνης που εχει προβλημα) αξιας ισης με το 60% του ΑΕΠ του στην ΕΚΤ , η οποια για να τα καλυψει εκδιδει ευρωομολογα ισης αξιας. Τα βραχυπροθεσμα αυτα ομολογα μετατρεπονται σε μεσο/μακροπροθεσμα.
Και στους δυο τροπους προσθεσε τα παρακατω :
Εποπτικοι μηχανισμοι που θα επιβαλουν (αν χρειαζεται) δημοσιονομικη πειθαρχια στα κρατη (χωρις μετρα σκληρης λιτοτητας).
Μετρα για την αντιμετωπιση της κρισης του τραπεζικου συστηματος.Και οι δυο τροποι ειναι στα πλαισια του συστηματος. Δεν ειναι τιποτα επαναστατικο. Αν η τροϊκα ηθελε να σωσει τους ελλ. πολιτες απο την ελλ. κυβερνηση υπηρχαν/υπαρχουν τροποι.
Ομως τέτοιος μηχανισμός που λες δεν υπήρχε τότε... Τo EFSF δημιουργήθηκε το 2010 αμέσως μετά το επίσημο 'σκάσιμο' της Ελλάδας (Καστελόριζο 23/4/2010).
Το πρόβλημα ήταν τα ελληνικά ομόλογα που είχαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που έτσι και έσκαγαν πριν προλάβουν να τα ξεφορτωθούν, θα γινόταν μεγάλο μπαμ. Αν νομίζεις ότι η ΕΕ θα ασχολιόταν με την Ελλάδα (που, στο κάτω-κάτω, μόνη της τα σκάτωσε με τις επιλογές της) και θα άφηνε τις τράπεζες της να σκάσουν είσαι εκτός πραγματικότητας.
Και ουσιαστικά ο τρόπος α είναι αυτό που συνέβη (αλλά πήρε 2 χρόνια για να γίνει και χρειάστηκε και το PSI στο μεταξύ, εσύ όλα αυτά τα παρουσιάζεις σαν αυτόματες διαδικασίες) αλλά όταν λέμε ότι χρωστάμε όσα χρωστάγαμε και το 2009 (χωρίς καμία κουβέντα για τη διάρκεια του χρέους κτλ.) αρχίζουν οι κραυγές.
Οσο για τον τρόπο β' μιλάς ουσιαστικά για κόψιμο χρήματος από την ΕΚΤ. Προσωπικά (και φυσικά hindsight is 20/20) πιστεύω ότι αυτό έπρεπε να είχαμε κάνει (όπως έκανε άλλωστε και ο Ομπάμα) αλλά μιλάμε για τεράστια αλλαγή στην πολιτική και σίγουρα μη ρεαλιστικό (όχι τουλάχιστον με Μέρκελ και Σαρκοζί στο τιμόνι)
-
Αφηστε τη Walmart, υπαρχουν πολλες ντοπιες εταιριες που μπορουμε να φερουμε σα παραδειγματα, που αμοιβουν τους εργαζομενους με ψιχουλα, εχουν ωραριο λαστιχο προκειμενου να 'βγαλουν τα λεφτα τους' κτλ
Υ.Γ.
@Nikos & @Realzeus
Γιατι μιλατε σπαστα Ελληνικα;
minimum wage, consultant, commission, real estate agents
Μου θυμιζετε καποιον που οταν τον ρωτουσαν τι δουλεια κανει ελεγε Warehouse Logistics Manager και εννοουσε...αποθηκαριος. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
ΥΓ Η αδυναμια αναχρηματοδοτησης του βραχυπροθεσμου χρεους (αυτο ηταν το προβλημα στα τελη του 2009 ) μπορουσε να αντιμετωπιστει με διαφορους τροπους χωρις μετρα σκληρης λιτοτητας , αλλα η βασικη επιδιωξη ηταν η εφαρμογη μετρων που θα εκαναν το ελλ. μοντελο πιο φιλελε. Το ποιες ηταν οι βασικες επιδιωξεις των μνημονιων το χει πει, οπως εγραψα εδω, κι ο κ. Τομσεν.
Τροπος α : Θα μπορουσε ενας μηχανισμος (πχ το EFSF το οποιο τωρα δανειζεται απο τις αγορες εκδιδοντας ομολογα) να ανταλλαξει τα βραχυπροθεσμα ελλ. ομολογα με μεσο/μακροπροθεσμα . Με την αναδιαρθωση του χρεους απο βραχυπροθεσμο σε μακροπροθεσμο δεν θα υπηρχε ουτε κινδυνος χρεοκοπιας για την Ελλαδα ουτε και κινδυνος καταρρευσης (λογω των ελλ. ομολογων) των ευρωπαικων τραπεζων που κατειχαν ελλ. ομολογα.
Τροπος βου : μεταφορα των βραχυπροθεσμων ομολογων (καθε κρατους της ευρωζωνης που εχει προβλημα) αξιας ισης με το 60% του ΑΕΠ του στην ΕΚΤ , η οποια για να τα καλυψει εκδιδει ευρωομολογα ισης αξιας. Τα βραχυπροθεσμα αυτα ομολογα μετατρεπονται σε μεσο/μακροπροθεσμα.
Και στους δυο τροπους προσθεσε τα παρακατω :
Εποπτικοι μηχανισμοι που θα επιβαλουν (αν χρειαζεται) δημοσιονομικη πειθαρχια στα κρατη (χωρις μετρα σκληρης λιτοτητας).
Μετρα για την αντιμετωπιση της κρισης του τραπεζικου συστηματος.Και οι δυο τροποι ειναι στα πλαισια του συστηματος. Δεν ειναι τιποτα επαναστατικο. Αν η τροϊκα ηθελε να σωσει τους ελλ. πολιτες απο την ελλ. κυβερνηση υπηρχαν/υπαρχουν τροποι.
Ομως τέτοιος μηχανισμός που λες δεν υπήρχε τότε... Τo EFSF δημιουργήθηκε το 2010 αμέσως μετά το επίσημο 'σκάσιμο' της Ελλάδας (Καστελόριζο 23/4/2010).
Το πρόβλημα ήταν τα ελληνικά ομόλογα που είχαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που έτσι και έσκαγαν πριν προλάβουν να τα ξεφορτωθούν, θα γινόταν μεγάλο μπαμ. Αν νομίζεις ότι η ΕΕ θα ασχολιόταν με την Ελλάδα (που, στο κάτω-κάτω, μόνη της τα σκάτωσε με τις επιλογές της) και θα άφηνε τις τράπεζες της να σκάσουν είσαι εκτός πραγματικότητας.
Και ουσιαστικά ο τρόπος α είναι αυτό που συνέβη (αλλά πήρε 2 χρόνια για να γίνει και χρειάστηκε και το PSI στο μεταξύ, εσύ όλα αυτά τα παρουσιάζεις σαν αυτόματες διαδικασίες) αλλά όταν λέμε ότι χρωστάμε όσα χρωστάγαμε και το 2009 (χωρίς καμία κουβέντα για τη διάρκεια του χρέους κτλ.) αρχίζουν οι κραυγές.
Οσο για τον τρόπο β' μιλάς ουσιαστικά για κόψιμο χρήματος από την ΕΚΤ. Προσωπικά (και φυσικά hindsight is 20/20) πιστεύω ότι αυτό έπρεπε να είχαμε κάνει (όπως έκανε άλλωστε και ο Ομπάμα) αλλά μιλάμε για τεράστια αλλαγή στην πολιτική και σίγουρα μη ρεαλιστικό (όχι τουλάχιστον με Μέρκελ και Σαρκοζί στο τιμόνι)
Το EFSF θα μπορουσε να ειχε φτιαχτει νωριτερα. Αλλωστε και ο Στρος Καν εχει δηλωσει οτι το θεμα της προσφυγης της Ελλαδας στο ΔΝΤ ειχε συζητηθει πολυ νωριτερα.
Οπως λες και ο ιδιος, θα μπορουσε να εφαρμοστει ο βου τροπος (ή οποιος αλλος τροπος θα εκανε αναδιαρθρωση του χρεους απο βραχυπροθεσμο σε μεσο/μακροπροθεσμο) χωρις τα σκληρα μετρα λιτοτητας .
Και οπως εχω εξηγησει και με τους δυο τροπους δεν θα υπηρχε θεμα καταρρευσης (λογω κατοχης ελλ. ομολογων, το ευρωπαικο τραπεζικο συστημα εχει χοντρα προβληματα ασχετα με τα ελλ. ομολογα) των ευρωπαικων τραπεζων.Αλλα το ζητουμενο ηταν να περασουν , μεσω των μνημονιων και με την ευκαιρια της κρισης δημοσιου χρεους , μετρα που θα κανουν το ελλ. μοντελο αναπτυξης πιο νεοφιλελε.
Για παραδειγμα , η υποβαθμιση της εργασιας [μερικη και/ή εκ περιτροπης απασχοληση , καταργηση συμβασεων , διευκολυνση απολυσεων, μειωση κατωτατων μισθων, κλτ].
Ειναι κακοι ανθρωποι ? Ειναι βιτσιοζοι ? Θελουν να μας τιμωρησουν ? Μας ζηλευουν ? Τιποτα απ’ αυτα. Απλα οι αλλαγες ειχαν σαν στοχο τη δημιουργια πιο νεοφιλελε συνθηκων, αρα και πιο ευνοικων για τις επενδυσεις/κεφαλαιο (στη φαση που βρισκεται ο καπιταλισμος).
Μια περιοδος κοινωνικης ασταθειας (σαν αποτελεσμα των σκληρων μετρων λιτοτητας) δεν ειναι και η πιο καταλληλη για επενδυσεις. Δυο παραγοντες επηρεαζουν τις επενδυσεις. Ο ενας ειναι η σταθεροποιηση της καταστασης (γι’ αυτο βλεπουμε και ενα κρατος εκτακτης αναγκης στη θεση της αστικης δημοκρατιας) και ο αλλος ειναι οι συνολικες εξελιξεις σε ευρωπαικο επιπεδο.
Οταν οι κεφαλαιουχοι κρινουν οτι οι συνθηκες ειναι ευνοικες , το αρχικο κεφαλαιο που θα απαιτειται για αγορα μεσων παραγωγης και εργασιας για να ξεκινησει ενας νεος κυκλος θα ειναι σημαντικα μικροτερο απο αυτο που θα χρειαζοταν χωρις αυτες τις αλλαγες στο πεδιο των εργασιακων σχεσεων (ενα ειδος πρωταρχικης συσσωρευσης). -
Ποιό 'ελλ. μοντέλο ανάπτυξης' βρε αεροζολ ? Δανεικά και αγύριστα, Κατανάλωση, 0 παραγωγή, 0 ανταγωνιστικότητα, 9 εξαγωγές, Κρατικός καπιταλισμός της κακιάς ώρα, Διαφθορά, Γραφειοκρατία, Ρουσφέτι, χιλιάδες ΜΜΕ χωρίς καμία προστιθέμενη αξία στην Οικονομία, απλά για οικογενειακή απασχόληση και ανακύκλωση του χρήματος ? Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης εννοείς ? Ε καλά κάναν και θέλαν να το αλλάξουν. Κρίμα που νομίζουμε ότι είχαμε και μοντέλο ανάπτυξης...
Και τι νομίζεις ? Οτι θα μας έκαναν τα δάνειά μας μέχρι το 2050 χωρίς καμία δέσμευση ή αλλαγή από μέρους μας ? Γιατί ? Επειδή είμαστε καλά παιδιά ? (not) Επειδή έχουμε γαμιστερό μοντέλο ανάπτυξης ? (not) Επειδή όταν εμείς είχαμε εμπόριο αυτοί ήταν στα δέντρα ?
Οι Ευρωπαίοι είχαν καθήκον να σκεφτούν το λαό της Ελλάδας λες, εγω ερωτώ, ποιές ήταν και είναι οι υποχρεώσεις του λαού της Ελλάδας προς τους Ευρωπαίους ? Τι έχουμε κάνει για να αξίζουμε την αλληλεγγύη του Γερμανού φορολογούμενου, που τα λεφτά του μας δανείζει μέχρι το 2050 ?
ΔΝΤ - Η ζωή μετά... (το Μνημόνιο 3)