Ο χρήστης geolib έγραψε:
Έχω την εντύπωση ότι το ωράριο φτιάχθηκε με βάση το σοβαρό δάσκαλο. Ο επαγγελματισμός επιβάλει πολύ δουλειά στο σπίτι για να είσαι αποδοτικός και αποτελεσματικός στο σχολείο.
Και φυσικά το ωράριο έχει φτιαχτεί με τη λογική που γράφεις.
Επιβεβαίωση αυτών που έγραφα πριν αρκετές σελίδες, ότι (όπως άλλωστε συμβαίνει και συνολικά στη Δημόσια Διοίκηση) τα σχολεία είναι 'στημένα' για να εξυπηρετούν κατ΄αρχήν τους ίδιους τους εργαζόμενους και όχι τους πολίτες. Ο REALZEUS είχε γράψει 'καθήκον του ΔΥ δεν είναι να εξυπηρετεί τον πολίτη αλλά να υπακούει στους νόμους' που, άσχετα αν τον διέψευσαν μετά άλλοι με 'ντοκουμέντα' (και του προφανούς 'άκυρου', ότι οι νόμοι είναι ΕΡΓΑΛΕΙΑ, όχι ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ, αυτοσκοπός είναι η λειτουργική κοινωνία και οι πολίτες, δεν μπορεί ο δημόσιος λειτουργός να υπηρετεί εργαλεία...), δείχνει μια συγκεκριμένη λογική του όλου συστήματος, να εξυπηρετεί καταρχήν τον εαυτό του και στη συνέχεια τους πολίτες.
Που κολλάει αυτό ? Στο ό,τι αγνοεί την κοινωνική πραγματικότητα εδώ και πάνω από 30 χρόνια, ότι και οι 2 γονείς εργάζονται και άρα το να τελειώνει το παιδί το σχολείο στις 12-1-άντε βία 2 δημιουργεί ένα προφανές κενό. Είναι στημένο με τη λογική του 1950-1960 όπου η μαμά ήταν 'επάγγελμα: οικοκυρικά' που δεν ισχύει δεκαετίες τώρα...
Χώρια το φάουλ, που γίνεται μόνο στις υπανάπτυκτες εκπαιδευτικά χώρες, να φεύγει το παιδί από το σχολείο στις 1 (σε ποιές χώρες γίνεται αυτό άραγε ? για να μας πουν οι φίλοι εκπαιδευτικοί...), να γυρίζει το παιδί στο σπίτι και να έχει να μελετήσει όλο το απόγευμα πρακτικά (με επίβλεψη από μη επαγγελματία, το γονέα, ίσως εκεί αρχίζουν και οι ανάγκες για εξωσχολική ενίσχυση ), με μηδέν χρόνο για άλλες δραστηριότητες ή για παιχνίδι.
Δε λέω ότι οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να κάνουν μάθημα από τις 8 μέχρι τις 5 διότι δε γίνεται. Λέω ότι θα έπρεπε να στηθεί εξ΄αρχής το ωρολόγιο πρόγραμμα (και να προσληφθούν εκπαιδευτικοί φυσικά -και βέβαια αναρωτιέμαι πόσο ελκυστικό θα ήταν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού αν ήταν κανονικού ωραρίου) ώστε να μην εξυπηρετεί ως #1 προτεραιότητα τον εκπαιδευτικό (όπως παραδέχθηκε παραπάνω ο εξαίρετος συμφορουμίτης Jacob) αλλά το μαθητή, να προβλέπει δραστηριότητες όπως μελέτη, τέχνη, αθλητισμό, εξωδιδακτική ενίσχυση αν χρειάζεται κτλ. Ωστε όταν το παιδί σχολάσει και πάει να το πάρει ο γονέας του, όχι η γιαγιά ή η babysitter, να έχει τελειώσει με τις σχολικές υποχρεώσεις. Δεν μπορεί το σχολείο να είναι 8 το πρωί - 8 το βράδυ και για τους εκπαιδευτικούς και για τα παιδιά...
Οσο για την προετοιμασία για την επόμενη μέρα κτλ. ε καλά, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν επαναχρησιμοποιείται υλικό από τις προηγούμενες χρονιές δηλ. ότι αυτό ισχύει καταρχήν για τους νέους εκπαιδευτικούς και λιγότερο για τους παλιότερους. Θα μπορούσε στο κάτω-κάτω ο εκπαιδευτικός να την κάνει αυτή την προετοιμασία στο χώρο του σχολείου, πχ. επιβλέποντας τα παιδιά που μελετούν ή με πιο απλωμένο πρόγραμμα δηλ. 8-10 διδασκαλία 10-1 προετοιμασία (άλλος δάσκαλος κάνει κάτι άλλο) 1-4 διδασκαλία κτλ.