Ο χρήστης Pathos έγραψε:
700€ νέος είναι μια χαρά μισθός για την εποχή και τις συνθήκες, ειδικά όταν μιλάμε για σίγουρα χρήματα, που αλλού θα βρει ένας π.χ μαθηματικός-φυσικός καλύτερα?
Φυσικός/μαθηματικός έχουν διαφορες επιλογές, ειδικά Δυτ. Ευρωπη/Β. Αμερική. Δυο που έχω στο μυαλό μου είναι ποσοτικός αναλυτης/trader στο χρηματοοικονομικό τομέα, άλλη για τους μαθηματικούς είναι προγραμματιστής. Ειδικά για το τελευταίο έχω ακούσει ότι διαφορες εταιρείες προτιμουν προγραμματιστές με προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά παρά compsci (ισως κάποιος εδω να ξέρει καλύτερα για αυτό το θέμα)
Καλά το είπες οπουδήποτε αλλού εκτός από εδώ. Υπάρχουν μεταπτυχιακά προγράμματα σε τηλεπικοινωνίες ή προγραμματισμο για φυσικούς και μαθηματικούς αντίστοιχα αλλά πόσοι τα προτιμούν από την μια και τι αποκατάσταση έχουν στην Ελλάδα από την άλλη.
Καθηγητής (το εκλαμβάνω ως εκπ/κός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης) δεν πηγαίνει, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, όποιος δεν έχει άλλη επιλογή. Δείτε τις βάσεις των παιδαγωγικών σχολών, στα ύψη. Ίσως, πάλι, να πηγαίνουν κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή, αλλά έχουν αυξημένα προσόντα - έγραψα λίγες ημέρες πριν για γνωστό που είναι εκπ/κός με διδακτορικό.
Πριν από αρκετό καιρό έδωσα το λινκ (το έχω ακόμη κάπου στο σκληρό δίσκο) από μια εισήγηση σε συνέδριο με στοιχεία από εμπειρική έρευνα που έδειχνε ότι αρκετά μεγάλο ποσοστό των εκπ/κών (ιδίως τω νεότερων) κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Η τάση για μεταπτυχιακά και διδακτορικά στον κλάδο είναι αυξητική.
Επίσης το φθονόπωρο του 2012 είχα ποστάρει σε αυτή τη συζήτηση το πρόγραμμα ενός συνεδρίου, όπου φαίνονταν ότι 75-80 εκπ/κοί είχαν εισηγήσεις. Δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι κλάδοι στο δημ. τομέα με τόση συμμετοχή, και μάλιστα με εκπαιδευτική έρευνα στην πράξη. Και γίνονται αρκετά συνέδρια κάθε χρόνο. Και οι δημοσιεύσεις σε επιστ. περιοδικά (εληνικά και διεθνή με διαδικασία κρίσης) των εκπ/κών δεν είναι αμελητέες.
Δεν υποστηρίζω τον κλάδο (αναγνωρίζω και την άλλη πλευρά), αλλά αυτά που γνωρίζουμε για την εκπ/ση από τα μαθητικά μας χρόνια, δεν ισχύουν απαραίτητα και τώρα.
geolib, εφόσον δεν έχεις εργαστεί ως εκπ/κός στις 2 πρώτες βαθμίδες της εκπ/σης και αντιλαμβάνεσαι αυτά τα πράγματα, και τα εκφράζεις με αυτό τον τρόπο, έχεις διεισδυτική και αντικειμενική ματιά στο συγκεκριμένο θέμα. Γράφεις ότι οι εκπ/κοί αλλάζουν σχολείο κάθε χρόνο - τι θα έλεγες εάν εργάζεσαι σε 3 σχολεία ταυτόχρονα, χτυπάει το κουδούνι για διάλειμμα και φεύγεις σφαίρα με το αυτοκίνητο μέσα στην κίνηση για να πάς στο επόμενο σχολείο? Και φυσικά το ωράριο έχει φτιαχτεί με τη λογική που γράφεις.
Συναναγνώστη, ναι τα περι 'προτασεων στους 4Τ' εννοώ - ανέβηκα στο τρένο το 1987...
Φιλικά,
Jacob
Φυσικά και οι εκπαιδευτικοί της γενιάς μου είναι καλύτεροι γιατί πολύ απλά προσπάθησαν να ξεχωρίσουν από την μάζα. Δεν έχει πάρα πολλά χρόνια που τελείωσα το σχολείο, ούτε 13, και οι εκπαιδευτικοί της εποχής πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ήταν επιεικώς για τα μπάζα. Ελάχιστοι έκαναν κάτι παραπάνω από μια στεγνή παράδοση μαθήματος-ασκήσεων. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά μετατρέπονται σε ποιοτική εκπαίδευση μέσα στην τάξη, αλλά σε πολύ λίγα χρόνια θα το διαπιστώσω.
Οι παιδαγωγικές σχολές είναι στα ύψη, συγκεκριμένα εκτοξεύτηκαν μετά το 2000 που αποφοίτησα, στην λογική ότι ξεστραβώσου παιδί μου παπαγάλισε τα μαθήματα των πανελληνίων να περάσεις να γίνεις ΔΥ, εκπαιδευτικός, να πληρώνεσαι και να κάθεσαι τον μισό χρόνο κλπ κλπ κλπ, κι αυτό γιατί αυτή την φήμη είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί τα προηγούμενα χρόνια. Κολλητός με άριστους βαθμούς ήταν ήδη 2 χρόνια σε στρατιωτική σχολή και σκεφτόταν να παραιτηθεί για να πάει δάσκαλος Σε τελική ανάλυση δεν νομίζω κανείς να θέλει τέτοιους εκπαιδευτικούς που βρέθηκαν εκεί για το βόλεμα χωρίς ποτέ να ονειρευτούν ότι θα διδάξουν σε αίθουσα γεμάτη παιδιά.
Σε ότι αφορά τα οργανωτικά-διοικητικά του κλάδου είναι καθαρά θέμα δικό τους, όταν παραγγέλνω-αγοράζω κάτι από μια εταιρεία δεν με ενδιαφέρει τι διαδικασία θα ακολουθήσουν και πόσο θα ζοριστούν οι υπάλληλοι, θέλω ή μάλλον απαιτώ τα χρήματα μου να έχουν αντίκρυσμα σε προϊόν-εξυπηρέτηση.