-
Χρειάζεται να εξακριβώσω εάν ο στρόφαλος μου είναι ΟΚ, ή έχει μικρορωγμές στις περιοχές των κομβίων. Ο κατασκευαστής μιλάει για 'magna-flux' και 'electro-flux' μεθόδους, που νομίζω ότι έχουν να κάνουν με το πέρασμα ηλεκτρ. ρεύματος μέσα από το στρόφαλο στον οποίο ρίχνουν ρινίσματα σιδήρου. Οι ρογμές γίνονται ορατές από τη συγκέντρωση των ρινισμάτων σε σχήματα γύρω τους, λόγω του ηλεκτρικού / μαγνητικού πεδίου που δημιουργείται. Γνωρίζει κανείς που θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο στην Αθήνα; Εναλλακτικά θα πρέπει να στείλω τον στρόφαλο στην Αγγλία (20+ κιλά, ωχ!). Το αυτοκίνητο; Bristol 401 του 1949 (χωρίς καταλύτη, χε χε!).
-
Χρειάζεται να εξακριβώσω εάν ο στρόφαλος μου είναι ΟΚ, ή έχει μικρορωγμές στις περιοχές των κομβίων. Ο κατασκευαστής μιλάει για 'magna-flux' και 'electro-flux' μεθόδους, που νομίζω ότι έχουν να κάνουν με το πέρασμα ηλεκτρ. ρεύματος μέσα από το στρόφαλο στον οποίο ρίχνουν ρινίσματα σιδήρου. Οι ρογμές γίνονται ορατές από τη συγκέντρωση των ρινισμάτων σε σχήματα γύρω τους, λόγω του ηλεκτρικού / μαγνητικού πεδίου που δημιουργείται. Γνωρίζει κανείς που θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο στην Αθήνα; Εναλλακτικά θα πρέπει να στείλω τον στρόφαλο στην Αγγλία (20+ κιλά, ωχ!). Το αυτοκίνητο; Bristol 401 του 1949 (χωρίς καταλύτη, χε χε!).
-
-
ΜΑΛΛΟΝ μονο στην Ε.Α.Β. αν εχεις καποιο φιλο.
εχεις ιδεα απο ελληνικα μηχανουργεια??????????????
ακου magnaflux στην Ελλαδα!!!!!!!!!!!!!
ποιoς,που,ποτε?????
στιλτο φιλε στην Αγγλια τον στροφαλο να τελειωνεις, δεν ξερεις που ζεις? -
Όχι κι' έτσι!
Σίγουρα θα υπάρχουν επαγγελαμτίες που θα χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους.
Το τμήμα ποιοτικού ελέγχου οποιασδήποτε σοβαρής εταιρίας, που ασχολείται με κατασκευές, σίγουρα θα διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Το θέμα είναι αν θα δεχθεί να διακόψει την ροή δοκιμίων για να εξετάσει τον στρόφαλό σου.
Επίσης αν δεν διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό, σίγουρα θα υπάρχουν ανεξάρτητα εργαστήρια (είτε ιδιωτικά είτε δημόσια) που αναλαμβάνουν εργολαβικά τέτοιους ελέγχους!Ψάξ' το λίγο!
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Όχι κι' έτσι!Σίγουρα θα υπάρχουν επαγγελαμτίες που θα χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους.
Το τμήμα ποιοτικού ελέγχου οποιασδήποτε σοβαρής εταιρίας, που ασχολείται με κατασκευές, σίγουρα θα διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Το θέμα είναι αν θα δεχθεί να διακόψει την ροή δοκιμίων για να εξετάσει τον στρόφαλό σου.
Επίσης αν δεν διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό, σίγουρα θα υπάρχουν ανεξάρτητα εργαστήρια (είτε ιδιωτικά είτε δημόσια) που αναλαμβάνουν εργολαβικά τέτοιους ελέγχους!Ψάξ' το λίγο!
Το ιδανικό είναι κάποιος να γνωρίζει ήδη κάποιο μηχανουργείο που να μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, ή έστω κάποιο εξειδικευμένο μηχανουργείο που να είναι σε θέση να κάνει ειδικές εργασίες του τύπου ζυγοστάθμιση στροφάλου, κλπ... θα ήταν μια καλή αρχή για αναζήτηση.
-
Κοντά στον Σταυρό, στην οδό Κλεισθένους 96, κάτω από ένα κατάστημα που έχει αγωνιστικά είδη (Atlas Team), υπάρχει ένα μηχανουργείο που ίσως να μπορεί να σε βοηθήσει.
Δυστυχώς στοιχεία επικοινωνίας δεν έχω -
Αυτό που λες είναι το electro flux το magna flux ειναι πιο απλό. είναι ένα υλικό σε μορφή σπρέι δεν είναι ακριβώ που απλός ψεκάζεις το εξάρτημα που θές να ελέξεις.
Είχα βρέι όταν ήθελα να ελέξω τον στρόφαλο απο Rover 2000TC του 1969.Μου στίχισε 50 δολλάρια όλο το σέτ, το είχα βρεί απο σελίδα στο διαδύκτιο την
οπία έχω όμωσ χάσει. -
Τελικά φίλε μου την βρήκα.
http://www.classicsandcustoms.com/eastw ... s/2586.asp
Δέν ξέρω όμως τη θα γίνει με το τελωνείο γιατί είναι ισαγωγή απο Αμερική.
-
Ο χρήστης Demetriades έγραψε:
Τελικά φίλε μου την βρήκα.http://www.classicsandcustoms.com/eastw ... s/2586.asp
Δέν ξέρω όμως τη θα γίνει με το τελωνείο γιατί είναι ισαγωγή απο Αμερική.
Με λίγο ψάξιμο βρήκα κάτι αντίστοιχο στην Αγγλία, στο:
Δεν ξέρω παρ' όλα αυτά αν αξίζει να πάρει κανείς το κιτ, ή να στείλει τον στρόφαλο στην Αγγλία... Θα ψάξω κι άλλο και θα σας κρατήσω ενήμερους. Πάντως αν κάποιος ξέρει μηχανουργείο στην Αθήνα ας μου πεί. Κάποια στιγμή θα περάσω και από το Σταυρό να τσεκάρω αυτό που σκέφτηκε ο gvala.
-
Με ένα τεστ υπερήχων δε μπορεί να γίνει αυτός ο έλεγχος;
-
Λοιπόν οι κυριότερες ΜΗ καταστροφικές μέθοδοι ελέγχου έναντι ρωγμών - πορων οποιουδήποτε εξαρτήματος (είτε συγκολλητού, είτε χυτού, είτε κανονικού) είναι οι εξής :
- Ραδιογραφία (χρήση ακτίνων Χ ή Υ)
- Έλεγχος με μαγνητικά σωματίδια (magnetic particle inspection)
- Έλεγχος με φθορίζοντα - διεισδυτικά υγρά (fluorecent - penetrant inspection).
Η μέθοδος αυτή (που μάλλον γι' αυτή έγινε λόγος πριν) προβλέπει το 'λούσιμο' του εξαρτήματος με ένα διεισδυτικό υγρό (που έχει μεγάλη επιφανειακή τάση, γι' αυτό είναι διεισδυτικό). Μετά την πάροδο αρκετής ώρας, γίνεται απόπλυση του εναπομείναντος υγρού. Κατόπιν προστίθεται κατάλληλη σκόνη, που δρα σαν εμφανιστής - σφουγγάρι.
Επειδή έχουμε φροντίσει το διεισδυτικό υγρό να είναι φθορίζον, χρησιμοποιούμε μια λυχνία υπεριώδους ακτινοβολίας για να δούμε την επιφάνεια. - Έλεγχος με υπερήχους. Εδώ χρησιμοποιούνται υπέρηχοι με συχνότητα από 1 έως 5 MHz, με χρήση πιεζοστατικών κρυστάλλων. Η αξιοπιστία της μεθόδου είναι πολύ καλή. Στηρίζεται στο γεγονός ότι ο υπέρηχος θα ανακλαστεί σε περίπτωση που συναντήσει κάποια ατέλεια, διαπερνώντας το προς εξέταση υλικό.
- Έλεγχος με δινορεύματα (Eddy current inspection)
Αυτά!
-
Λοιπόν οι κυριότερες ΜΗ καταστροφικές μέθοδοι ελέγχου έναντι ρωγμών - πορων οποιουδήποτε εξαρτήματος (είτε συγκολλητού, είτε χυτού, είτε κανονικού) είναι οι εξής :- Ραδιογραφία (χρήση ακτίνων Χ ή Υ)
Η μέθοδος αυτή (που μάλλον γι' αυτή έγινε λόγος πριν) προβλέπει το 'λούσιμο' του εξαρτήματος με ένα διεισδυτικό υγρό (που έχει μεγάλη επιφανειακή τάση, γι' αυτό είναι διεισδυτικό). Μετά την πάροδο αρκετής ώρας, γίνεται απόπλυση του εναπομείναντος υγρού. Κατόπιν προστίθεται κατάλληλη σκόνη, που δρα σαν εμφανιστής - σφουγγάρι.
Επειδή έχουμε φροντίσει το διεισδυτικό υγρό να είναι φθορίζον, χρησιμοποιούμε μια λυχνία υπεριώδους ακτινοβολίας για να δούμε την επιφάνεια. - Έλεγχος με υπερήχους. Εδώ χρησιμοποιούνται υπέρηχοι με συχνότητα από 1 έως 5 MHz, με χρήση πιεζοστατικών κρυστάλλων. Η αξιοπιστία της μεθόδου είναι πολύ καλή. Στηρίζεται στο γεγονός ότι ο υπέρηχος θα ανακλαστεί σε περίπτωση που συναντήσει κάποια ατέλεια, διαπερνώντας το προς εξέταση υλικό.
Αυτά!
Τεχνολογία Υλικών rulez!
σαν να διάβαζα τις σημειώσεις μου το πόστ σου.
Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά στην Έλλάδα? -
Ο χρήστης dimitrios έγραψε:
Τεχνολογία Υλικών rulez!
Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά στην Έλλάδα?Το κατά Χρυσουλάκην ευαγγέλιο!!! (επιστήμη και τεχνολογία των μεταλλικών υλικών, εκδόσεις Παπασωτηρίου, το πήρα δωρεάν με το αντίστοιχο μάθημα της σχολής)
Κατ' τα άλλα νομίζω ότι οποιοδήποτε μεγαλούτσικο και οργανωμένο μηχανουργείο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μπορεί να κάνει τέτοιες εργασίες. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο!
-
Τεχνολογία Υλικών rulez!
Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά στην Έλλάδα?Το κατά Χρυσουλάκην ευαγγέλιο!!! (επιστήμη και τεχνολογία των μεταλλικών υλικών, εκδόσεις Παπασωτηρίου, το πήρα δωρεάν με το αντίστοιχο μάθημα της σχολής)
Κατ' τα άλλα νομίζω ότι οποιοδήποτε μεγαλούτσικο και οργανωμένο μηχανουργείο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μπορεί να κάνει τέτοιες εργασίες. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο!
Eγώ αυτά τα έκανα στο ΤΕΙ στο μάθημα Τεχνολογίας Υλικών,μεγάλο παλούκι.
sorry για το offtopic
-
Εμείς χρησιμοποιούμε μια μέθοδο πιθανά με τα φθορίζοντα διεισδυτικά υγρά μια και μας ζητούν αν είναι εντελώς αποχρωματισμένα όταν πάνε για εξέταση. Την ονομάζουμε NDI αλλά δεν ξέρω τι σημαίνουν τα γράμματα. Όσον αφορά καθαρά το συνεργείο το δικό μας στέλνονται για έλεγχο οι πύροι και τα μέρη των γερανών που δέχονται μεγάλα φορτία.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Εμείς χρησιμοποιούμε μια μέθοδο πιθανά με τα φθορίζοντα διεισδυτικά υγρά μια και μας ζητούν αν είναι εντελώς αποχρωματισμένα όταν πάνε για εξέταση. Την ονομάζουμε NDI αλλά δεν ξέρω τι σημαίνουν τα γράμματα.NDI = Non Destructive Inspection (Μη καταστροφικές μέθοδοι ελέγχου)
Όσον αφορά καθαρά το συνεργείο το δικό μας στέλνονται για έλεγχο οι πύροι και τα μέρη των γερανών που δέχονται μεγάλα φορτία.
Κάτι τέτοιο εννούσα και εγώ!
-
Λοιπόν οι κυριότερες ΜΗ καταστροφικές μέθοδοι ελέγχου έναντι ρωγμών - πορων οποιουδήποτε εξαρτήματος (είτε συγκολλητού, είτε χυτού, είτε κανονικού) είναι οι εξής :- Ραδιογραφία (χρήση ακτίνων Χ ή Υ)
Αυτά!
Τις μεθόδους αυτές που αναφέρεις τις χρησιμοποιούμε καθημερινά στην αεροπορία. Απ'οτι ξέρω , οι εταιρείες που διαθέτουν σύγχρονα NDT τμήματα (και πιστοποιημένα) είναι : η Ε.Α.Β. , η Ο.Α. και τα Ναυπηγεία.
Για το στρόφαλο ,η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι το FPI .... δεν ξέρω όμως που υπάρχει σε εξωτερικό συνεργείο.
-
Με την ευκαιρία αυτής της κουβέντας μας θα έκανα μια πρόταση προς το περιοδικό μας. Μια έρευνα που θα αφορούσε τέτοιους ελέγχους σε συνδυασμό με την όλο και ποιο έντονη χρήση κραμάτων αλουμινίου που «γερνάει» με την πάροδο του χρόνου και τις καταπονήσεις ιδίως σε εξαρτήματα όπως οι αναρτήσεις θα είχε πιστεύω μεγάλο ενδιαφέρον για όλους. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο τέτοιο τμήμα σε κάποια αυτοκινητοβιομηχανία ώστε να γίνει στο πλαίσιο κάποιου τεστ. Μπορεί φυσικά να γίνει σε συνεργασία με το στρατό ή κάποιο πανεπιστήμιο.
-
λοιπόν?
Στρόφαλος - Test ρογμών - Που;