-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Αλλά είσαι σίγουρος ότι το βιδάκι αυτό βγαίνει τελείως;; Γιατί εγώ νομίζω ότι κάποια στιγμή βρίσκει και δεν βγαίνει άλλο...Στα παλιά σώματα αν το παραξεβιδώσεις βγαίνει τελείως
Αλλά δέν νομίζω οτι πουλάνε το βιδάκι μόνο του, λογικά όπως λέει ο drifter θα πρέπει να πάρεις όλο το ματζαφλάρι, να λύσεις το παλιό με έναν κάβουρα και με τεφλόν ή καναβι στο σπείρωμα να βάλεις το καινουριο.
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Πρέπει να αλλάξεις όλο το ματζαφλάριΑκριβώς. δεν είναι να ρισκάρεις αν έχουν χαλάσει μόνο οι βόλτες του 'πώματος', η βίδα και στραβοβιδώνει, δε βγαίνει κλπ.
Αν ο-οι διακόπτες δουλεύουν, κλείστους και ...
Σιγούρεψε ότι το ανταλλακτικό είναι το σωστό, και πάρε επίσης λινάρι ή τεφλόν για να 'δέσει ' στεγανά πάνω στο σώμα.Ετοιμάσου πάντως για 2-3 γουβάδες νερό στην καλύτερη περίπτωση (τόσο νερό έχει μέσα του 1 σώμα) και λάβε τα μέτρα σου με γουβά-πανιά σε ετοιμότητα, σφουγγαρίστρα κλπ !
Τιp: Mην το επισκευάσεις ΣΚ ! Εξασφάλισε και τηλ. υδραυλικού 'έκτακτης ανάγκης' για πάν ενδεχόμενο!
Εδιτ: με ..ψιλοπρόλαβε και ο dog80 -
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Πρέπει να αλλάξεις όλο το ματζαφλάρι
Ακριβώς. δεν είναι να ρισκάρεις αν έχουν χαλάσει μόνο οι βόλτες του 'πώματος', η βίδα και στραβοβιδώνει, δε βγαίνει κλπ.
Αν ο-οι διακόπτες δουλεύουν, κλείστους και ...
Σιγούρεψε ότι το ανταλλακτικό είναι το σωστό, και πάρε επίσης λινάρι ή τεφλόν για να 'δέσει ' στεγανά πάνω στο σώμα.Ετοιμάσου πάντως για 2-3 γουβάδες νερό στην καλύτερη περίπτωση (τόσο νερό έχει μέσα του 1 σώμα) και λάβε τα μέτρα σου με γουβά-πανιά σε ετοιμότητα, σφουγγαρίστρα κλπ !
Τιp: Mην το επισκευάσεις ΣΚ ! Εξασφάλισε και τηλ. υδραυλικού 'έκτακτης ανάγκης' για πάν ενδεχόμενο!
Εδιτ: με ..ψιλοπρόλαβε και ο dog80Το πιασα!
Δεν ξανακανω εξαερωση στο συγκεκριμένο σώμα. -
όλα τα καινούργια σώματα έχουν διακόπτη που τα απομονώνει τελείως και απ την μία μεριά μια τάπα για να τα αδειάσεις.
Βουρ
-
Είχα αφαιρέσει από τοίχο κρεμαστό καλοριφέρ. Κλείσιμο των βανών πάνω-κάτω, λεκάνη από κάτω, ξεβίδωμα αργά-αργά μέχρι να γεμίσει η λεκάνη, άδειασμα και πάλι από την αρχή, μέχρι να αδειάσει το καλοριφέρ. Μετά, κάνε ό,τι θέλεις.
Αν είναι πολυκατοικία, κλείσε τη βρύση που δίνει νερό στο κύκλωμα νερού, άδειασε το κύκλωμα από το χαμηλό του σημείο, κάπου κοντά στον καυστήρα συνήθως και κάνε το ίδιο, αλλά με λιγότερο νερό στο καλοριφέρ. Μετά θα χρειαστούν εξαέρωση όλα τα καλοριφέρ εννοείται.
-
Σας ευχαριστώ. Είναι σαφές ότι αν είναι θα φέρω επαγγελματία.
Εγώ ανησυχία εχω μήπως αφού το ξεβιδωσω για εξαερωση δεν μπορέσω να το ξανασφιξω. -
Δέν είναι ανάγκη να αδειάσεις όλο το σώμα, αφού το εξαερωτικό είναι στο πάνω μέρος. Απλά κλείνεις και τις δύο βάνες και ξεβιδώνεις το εξαερωτικό. Πόσο νερό να βγάλει, παραπάνω απο 3-4 ποτήρια το πολύ δέν πιστεύω.
-
Έχω πάρει ένα LED strip το οποίο το έκοψα σε κομάτια των 50 εκατοστών. Αυτά τα κομάτια τα κόλησα στο πάνω μέρος του ξύλου στο κούφωμα της κάθε πόρτας, καθώς και σε μερικά ακόμα σημεία. Η τροφοδοσία γίνεται απο μπαταρία αυτοκινήτου. Τα LED αυτά έχουν μπεί σαν φωτισμός ανάγκης και ανάβουν αυτόματα στις εξής περιπτώσεις:
-
Όταν κοπεί το ρεύμα. Σβήνουν αυτόματα όταν επανέλθει
-
Όταν ανοίξει η εξώπορτα. Έτσι έχει φώς όταν μπαίνεις στο σπίτι και δέν ψάχνεις στα τυφλά να βρείς το διακόπτη. Όταν κλέισει η εξώπορτα τα φώτα παραμένουν αναμένα για χρονικό διάστημα που ρυθμίζεται απο 5 εώς 60 δευτερόλεπτα
-
Όταν χτυπήσει ο συναγερμός. Επειδή ενεργοποιώ το βράδυ την περίμετρο, δέν θέλω αν χτυπήσει νυχτιάτικα να κουτουλάω στα σκοτεινά μέχρι να πάω να τον σβήσω.
Ο έλεγχος αυτός γίνεται απο τρείς ρελέδες
Ο πρώτος ρελές είναι ισχύος, σαν αυτούς που χρησιμοποιούν για θερμοσυσσωρευτές, αλλά σε αντίθεση με αυτούς, που συνήθως έχουν μόνο μία επαφή NO (normally open), ο συγκεκριμένος έχει μία NO και μία NC (normally closed).
Τί σημαίνει αυτό? Όταν το πηνίο του ρελέ δέν είναι υπο τάση, η επαφή NC είναι στη φυσιολογική της κατάσταση, δηλαδή κλειστή, αρα ολοκληρώνει το κύκλωμα στο οποίο είναι συνδεδεμένος. Εγώ έχω το ρελέ μόνιμα στην πρίζα, οπότε η NC επαφή μένει ανοιχτή. Μόλις όμως κοπεί το ρεύμα κλείνει η επαφή και ανάβουν τα LED. Μόλις επανέλθει το ρέυμα η επαφή ανοίγει πάλι και σβήνουν τα LED.
Ο μεσαίος ρελές είναι αυτός που κάνει την χρονοκαθυστέρηση στην εξώπορτα και αφού έφαγα όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών στην Αθήνα να τον βρώ, τελικά τον πήρα απο ebay. Αυτός ο ρελές δουλεύει ώς εξής: μόλις δώσεις τάση στο πηνίο του ανάβει το πρώτο λαμπάκι, και ακόμα δέν κάνει τίποτα. Μόλις περάσει ο προκαθορισμένος χρόνος (που ρυθμίζεται απο το περιστροφικό ρολογάκι μπροστά του) τότε ανάβει και το δεύτερο λαμπάκι και ενεργοποιείται ο ρελές.
Το πηνίο του είναι συνδεδεμένο στην μπαταρία μέσω μιας τυπικής μαγνητικής επαφής συναγερμού. Όσο η πόρτα είναι κλειστή, το πηνίο είναι συνέχεια υπο τάση. Όταν ανοίξει η εξώπορτα διακόπτεται η τάση στο πηνίο οπότε η επαφή NC κλείνει και τα φώτα ανάβουν. Τα φώτα παραμένουν αναμένα για όσο η πόρτα είναι ανοιχτή. Μόλις κλείσει η πόρτα, τότε αρχίζει και μετράει ο χρόνος και μετά σβήνουν.
Ο τελευταίος ρελές είναι συνδεδεμένος στην έξοδο της σειρήνας του πίνακα του συναγερμού και τα φώτα είναι συνδεδεμένα στην NO επαφή του ρελέ.
Οι τρείς αυτοί ρελέδες είναι συνδεδεμένοι παράλληλα, οπότε αρκεί ένας απο τους τρείς να ενεργοποιηθεί ωστε να ολοκληρωθεί το κύκλωμα και να ανάψουν τα φώτα.
Επειδή υπάρχουν φορές που δέν θέλω να ανάψουν, έβαλα και αυτούς τους μεταγωγικούς διακόπτες
(είναι δύο οι διακόπτες γιατι έχω ξεχωρίσει τα LED που πάνε στα υπνοδωμάτια ωστε πχ κάποιος να έχει φώς στο σαλόνι και κάποιος να μπορεί ταυτόχρονα να κοιμηθεί στην κρεβατοκάμαρα)
Στην πάνω θέση είναι στο AUTO και αναλαμβάνουν οι ρελέδες να αναβοσβήνουν τα LED. Στη μεσαία είναι μονίμως OFF και στην κάτω θέση παρακάμπτονται οι ρελέδες και είναι μονίμως ON.
Επειδή τα LED τραβάγανε αρκετό ρεύμα και η μπαταρία άδειαζε σχετικά γρήγορα, έβαλα προσωρινά σε σειρά μια αντίσταση ισχύος 3,3Ω των 10W σαν αυτή:
Πέφτει λίγο η φωτεινότητα αλλά πέφτει και η κατανάλωση στο μισό.
Όμως περιμένω απο ebay ένα DC-DC converter απο 12 σε 9 volt που θα κάνει την ίδια δουλειά και έχει πολύ μικρότερες απώλειες σε σχέση με την αντίσταση.
Το κύκλωμα είναι αυτό:
-
-
Να προσθέσουμε και 4η περίπτωση έναυσης?
- Άναβέ τα και στο σεξ κάνουν πολύ ατμόσφαιρα. Δοκιμασμένο
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Σας ευχαριστώ. Είναι σαφές ότι αν είναι θα φέρω επαγγελματία.
Εγώ ανησυχία εχω μήπως αφού το ξεβιδωσω για εξαερωση δεν μπορέσω να το ξανασφιξω.Πρώτα πήγαινε αγόρασε εξαεριστηράκι (όλο μαζί το δίνουν).
Κλείσε τις 2 βάνες και μετά ξεβίδωσε λίγο το εξαεριστηράκι μέχρι να μην έχει καθόλου νερό.
Αφού βεβαιωθείς ότι οι βάνες είναι καλές και κάποια δεν έχει χαλάσει και μένει ανοικτή, τότε μόνο βγάλε το εξαεριστηράκι.Αν το βγάλεις και κάποια βάνα δεν κλείνει, είναι δύσκολο να το βάλεις.
Αν μάλιστα το νερό είναι ζεστό, δεν μπορείς να το βάλεις χωρίς να καείς (καλύτερα να πλημμυρίσεις). -
εχω σε μια αποθηκη ανοιχτη, στεγαστρο θα ελεγα, καυσοξυλα. Πως μπορω να τα παγιδευσω ωστε το βραδυ αν παει καποιος να κλεψει ξύλα να χτυπησει ο συναγερμος? Σκεφτηκα για ρανταρ αλλα κυκλοφορανε και γατες και θα εχουμε ψευδοσυναγερμους.
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
εχω σε μια αποθηκη ανοιχτη, στεγαστρο θα ελεγα, καυσοξυλα. Πως μπορω να τα παγιδευσω ωστε το βραδυ αν παει καποιος να κλεψει ξύλα να χτυπησει ο συναγερμος? Σκεφτηκα για ρανταρ αλλα κυκλοφορανε και γατες και θα εχουμε ψευδοσυναγερμους.Υπάρχουν ραντάρ με αγνόηση κατοικιδίων.
-
dog 80, ποια είναι η ερώτησή σου;
Πάντως με την αντίσταση, δεν πέφτει η κατανάλωση, κι αυτή καταναλώνει ενέργεια.(θα μπορούσες να το κάνεις με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας όταν είναι στο 'σταντ μπάι' (όταν δεν έχεις διακοπή ρεύματος δηλαδή), αλλά ξεφεύγουμε ΠΟΛΥ).
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
εχω σε μια αποθηκη ανοιχτη, στεγαστρο θα ελεγα, καυσοξυλα. Πως μπορω να τα παγιδευσω ωστε το βραδυ αν παει καποιος να κλεψει ξύλα να χτυπησει ο συναγερμος? Σκεφτηκα για ρανταρ αλλα κυκλοφορανε και γατες και θα εχουμε ψευδοσυναγερμους.
Υπάρχουν ραντάρ με αγνόηση κατοικιδίων.
καιι τα δικα μου ειναι με ρυθμιση 15- 30 κιλων ζώου, αλλα οταν ειχε κλειστεί μια γατα στο γκαραζ την 'επιανε το ρανταρ μολις περναγε απο μπροστα.
-
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Πάντως με την αντίσταση, δεν πέφτει η κατανάλωση, κι αυτή καταναλώνει ενέργεια.(θα μπορούσες να το κάνεις με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας όταν είναι στο 'σταντ μπάι' (όταν δεν έχεις διακοπή ρεύματος δηλαδή), αλλά ξεφεύγουμε ΠΟΛΥ).
Δέν έχω κάποια ερώτηση, απλά για να δείξω μια εφαρμογή των ταινιών LED για κάποιον που ενδιαφέρεται να κάνει κάτι παρόμοιο.
Όσο για την αντίσταση, μειώνει την κατανάλωση, απλά δέν είναι η βέλτιστη λύση. Χωρίς την αντίσταση έχω ρεύμα 3A * 12,7V = 38W. Mε την αντίσταση έχω περίπου το μισό ρεύμα, δηλαδή 1,5Α * 12,7V = 19W. Η λύση δέν είναι βέλτιστη γιατι απο αυτά τα 19W τα 7 περίπου τα τρώει η αντίσταση, όμως προσωρινά μέχρι να έρθει ο DC-DC converter κάνει δουλειά.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Δέν έχω κάποια ερώτηση, απλά για να δείξω μια εφαρμογή των ταινιών LED για κάποιον που ενδιαφέρεται να κάνει κάτι παρόμοιο.
Επειδή ενδιαφέρομαι για κάτι 'παρόμοιο', αλλά δε σκαμπάζω και πολλά από τα ηλεκτρολογικά, μήπως σου είναι εύκολο και ένα primer? (κάτι δλδ με τα βασικά, λχ. πως κόβουμε (και σε ποιο σημείο) τα led strips, τι καλωδίωση χρησιμοποιούμε, αν χρειάζονται κολλησεις, τέτοια πράγματα.)
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Όσο για την αντίσταση, μειώνει την κατανάλωση, απλά δέν είναι η βέλτιστη λύση. Χωρίς την αντίσταση έχω ρεύμα 3A * 12,7V = 38W. Mε την αντίσταση έχω περίπου το μισό ρεύμα, δηλαδή 1,5Α * 12,7V = 19W. Η λύση δέν είναι βέλτιστη γιατι απο αυτά τα 19W τα 7 περίπου τα τρώει η αντίσταση, όμως προσωρινά μέχρι να έρθει ο DC-DC converter κάνει δουλειά.
Η αντίσταση δεν μειώνει την κατανάλωση, απλώς χωρίς αυτήν είναι λάθος το κύκλωμα, θα καούν τα λεντ.
Η αντίσταση κάνει περιορισμό ρεύματος, κανονίζει δηλαδή την ποσότητα του ρεύματος που θα περάσει από τα λεντ. Η ποσότητα ρεύματος πρέπει να 'ναι όσο λένε οι προδιαγραφές του λεντ (If, ρεύμα λειτουργίας).
Όταν περνάει από μέσα τους το σωστό If, αναπτύσσουν στα άκρα τους τη σωστή τάση λειτουργίας (Vf). -
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Επειδή ενδιαφέρομαι για κάτι 'παρόμοιο', αλλά δε σκαμπάζω και πολλά από τα ηλεκτρολογικά, μήπως σου είναι εύκολο και ένα primer? (κάτι δλδ με τα βασικά, λχ. πως κόβουμε (και σε ποιο σημείο) τα led strips, τι καλωδίωση χρησιμοποιούμε, αν χρειάζονται κολλησεις, τέτοια πράγματα.)
H ταινία είναι έτσι:
Εκεί που έχει το σύμβολο του ψαλιδιού (ανα 3 λεντ δηλαδή) μπορείς να το κόψεις. Με ψαλίδι πάντως δέν κόβεται, είναι αρκετά χοντρό, θέλει κοφτάκι. Το κόβεις με προσοχή να μή χαλάσεις τους χρυσούς ακροδέκτες.
Μετά με κάποιο μαχαίρι με προσοχή ξύνεις το διάφανο πλαστικό πανω απο τους ακροδέκτες για να τους απογυμνώσεις και μετά με ένα κολητήρι κολλάς τα καλώδια (+ στο + και - στο GND). Οι δύο μεσαίοι ακροδέκτες δέν χρησιμοποιούνται στην συγκεκριμένη λωρίδα, μόνο οι ακριανοί.
Εδώ φαίνεται η άκρη που την έχω απογυμνώσει και κολλήσει ακροδέκτες
Αν δέν έχεις ξαναπιάσει κολητήρι θα σε παιδέψει και μπορεί να καταστρέψεις τους ακροδέκτες. Δές πρώτα ένα καλό tutorial εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=J5Sb21qbpEQ και https://www.youtube.com/watch?v=b9FC9fAlfQE (είναι μια ώρα συνολικά αλλά αξίζει) και πειραματίσου πρώτα σε κάτι άλλο μέχρι να μάθεις καλά. Αλλιώς βάλε κάποιον άλλο να στα φτιάξει
Το άλλο θέμα που πρέπει να προσέξεις έιναι το LED driver που θα χρησιμοποιήσεις, δηλαδή η συσκευή που μετατρέπει απο 220AC σε 12DC για να τροφοδοτήσει τα LED. Έχει κατι φτηνιάρικα που ούτε πολύ ρεύμα μπορούν να δώσουν (μειωμένη φωτεινότητα) και έχουν τεράστιες απώλειες και καταλήγουν τα LED σου να καταναλώνουν τα ίδια σε σχέση με μια συμβατική λάμπα φωτισμού. Εγώ επειδή τα οδηγώ απο μπαταρία γλίτωσα αυτό τον πονοκέφαλο!
-
@dog80
Ευχαριστώ
Θα επανέλθω με ερωτήσεις (κατά τα φαινόμενα), όταν γίνει η αγορά.
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]