-
Battleships, aircraft carriers, minesweepers and submarines from 25 nations are converging on the strategically important Strait of Hormuz in an unprecedented show of force as Israel and Iran move towards the brink of war.
Western leaders are convinced that Iran will retaliate to any attack by attempting to mine or blockade the shipping lane through which passes around 18 million barrels of oil every day, approximately 35 per cent of the world’s petroleum traded by sea.
A blockade would have a catastrophic effect on the fragile economies of Britain, Europe the United States and Japan, all of which rely heavily on oil and gas supplies from the Gulf.
The Strait of Hormuz is one of the world’s most congested international waterways. It is only 21 miles wide at its narrowest point and is bordered by the Iranian coast to the north and the United Arab Emirates to the south.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... trike.html
-
..
οι τελευταίοι στην λίστα είναι Κίνα και Ρωσία!
Τότε θα ολοκληρωθεί το έργο αυτό...
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Explicit pics! Μου θυμίζουν Μογκαντίσου 1993
http://www.defencenet.gr/defence/index. ... &Itemid=56Bεβαια αυτές οι φωτο μπορεί απλά να δείχνουν καποιους που προσπαθουν να τον πάνε στο νοσοκομείο, αλλά αφου το λέει το ντιφενσνετ, τι να πω κι εγω ο αδαης.
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231213671
Λετε να ανασκευάσει το defencenet?
-
-
Ένοπλοι διαδηλωτές κατά βάσεων παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Βεγγάζη
Σύμφωνα με το Al Jazeera, διαδηλωτές επιτέθηκαν και κατέλαβαν τη βάση της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ansar al-Sharia στο κέντρο της Βεγγάζης. Σημειώνεται ότι η Ansar al-Sharia συνδέεται με την επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, που σκοτώθηκαν τέσσερις αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Christopher Stevens.
Φωνάζοντας «Λιβύη, Λιβύη» οι διαδηλωτές εισέβαλαν στη βάση της οργάνωσης Ansar al-Sharia. «Όχι άλλη ανοχή στην Αλ Κάιντα» και «το αίμα που χύθηκε για την ελευθερία δεν πρέπει να πάει χαμένο», φώναζαν, λεηλατώντας και πυρπολώντας το στρατόπεδό της οργάνωσης.
Όπως αναφέρει το Al Jazeera, η Ansar al-Sharia, εκτός από την επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ, κατηγορείται και για άλλες επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων και όχι μόνο τους τελευταίους μήνες. «Μετά από αυτό που συνέβη στο αμερικανικό προξενείο, ο λαός της Βεγγάζης θέλει να δώσει τέλος στους εξτρεμιστές», δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών. «Αυτό το μέρος είναι σαν τη Βαστίλη. Ήταν κάποτε βάση του Καντάφι και στη συνέχεια το ανέλαβε η Ansar al-Sharia. Είναι σημείο αναφοράς για το λαό της Βεγγάζης», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αρχηγείο της Rafallah Sehati, μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που ωστόσο τελεί υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας. Στο αρχηγείο της Rafallah Sehati σημειώθηκαν σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις, ακόμα και με χρήση αντιαρματικών και ρουκετών. Τελικά οι ένοπλοι διαδηλωτές αποχώρησαν μετά από δύο ώρες. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις.
Οι αρχές της Λιβύης είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αντιποίνων και πρόκλησης χάους μετά την επίθεση στην πρεσβεία και κάλεσαν τους διαδηλωτές να διακρίνουν τις εκτός νόμου οργανώσεις από αυτές που τελούν υπό τον έλεγχο του κράτους. Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Λίβυοι διαδήλωσαν την Παρασκευή ειρηνικά στη Βεγγάζη κατά των ένοπλων παραστρατιωτικών, δέκα ημέρες μετά την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στις 11 Σεπτεμβρίου.
αφού κατάλαβαν ότι δεν είναι υπέρ τους μια θυμωμένη Αμερική
-
Θύελλα αντιδράσεων από τυνησιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις προκάλεσε η δίωξη για προσβολή της δημοσίας αιδούς που ασκήθηκε σε νεαρή γυναίκα, η οποία βιάστηκε από δύο αστυνομικούς. Το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο όπου πληθαίνουν οι καταγγελίες για την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τυνησίας που προέκυψε μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τον Μπεν Άλι για το ότι θέλει να υποβαθμίσει τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.
Στις 3 Σεπτεμβρίου, η νεαρή γυναίκα και ο αρραβωνιαστικός της βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους όταν τους πλησίασαν τρεις αστυνομικοί.
Οι δύο από αυτούς βίασαν τη νεαρή γυναίκα, την ώρα που ο τρίτος κρατούσε τον αρραβωνιαστικό της.
Η υπόθεση προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο το οποίο πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών ότι το ζευγάρι βρέθηκε από τους αστυνομικούς σε «ανήθικη στάση», χωρίς ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αυτό να αιτιολογεί τον βιασμό που ακολούθησε.
Ωστόσο την Τετάρτη, οι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι φυλακίστηκαν για βιασμό, η νεαρή γυναίκα και ο αρραβωνιαστικός της «κλήθηκαν από ανακριτή όπου αυτή κατέθεσε ως κατηγορούμενη για το αδίκημα της προσβολής της δημοσίας αιδούς και πράξεις βίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν η Τυνησιακή Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών και η Τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι υπογράφοντες καταδικάζουν κυρίως τη διαδικασία που «μετατρέπει τη γυναίκα-θύμα σε κατηγορούμενη, η οποία αποσκοπεί να τρομοκρατήσει και να υποχρεώσει την ίδια και τον αρραβωνιαστικό της να απαρνηθούν τα δικαιώματά τους».
Οι δύο οργανώσεις διερωτώνται επίσης όσον αφορά «τη σοβαρότητα της δέσμευσης της κυβέρνησης να εφαρμόσει το εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της βίας που ασκείται στις γυναίκες».
Σε ερώτηση του AFP, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας, Χάλεντ Ταρούς, δήλωσε ότι το υπουργείο του «δεν έχει καμία σχέση» με τη δίωξη που ασκήθηκε στη νεαρή γυναίκα, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή είναι θέμα ανακριτή. «Φερθήκαμε όπως έπρεπε. Αυτό που έπρεπε να γίνει έγινε, οι τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν αμέσως», σημείωσε.
Οι φεμινιστικές οργανώσεις της Τυνησίας καταγγέλλουν από τότε που ανέβηκαν οι ισλαμιστές του Ενάχντα στην εξουσία, μετά την επανάσταση και τις εκλογές του 2012, τη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στις γυναίκες, οι οποίες φέρεται ότι παρενοχλούνται τακτικά για το ντύσιμό τους ή κατά τις νυχτερινές τους εξόδους χωρίς να συνοδεύονται από έναν άνδρα της οικογένειάς τους.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου απέρριψε αυτές τις κατηγορίες λέγοντας ότι οι υποθέσεις αυτού του είδους είναι μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε σε αυτές κάτι το οργανωμένο ή το γενικευμένο».
Οι γυναίκες στην Τυνησία βρίσκονται νομικά σε μάλλον καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες στον αραβικό κόσμο μετά την υιοθέτηση του «Κώδικα Προσωπικής Κατάστασης» το 1956. Με αυτόν καθιερώθηκε η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων σε πολλούς τομείς, μολονότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις σε πολλούς άλλους, κυρίως όσον αφορά την κληρονομιά.
Οι ισλαμιστές του Ενάχντα πυροδότησαν ένα μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης τον Αύγουστο με την πρότασή τους να εγγραφεί στο Σύνταγμα ότι τα δύο φύλα «αλληλοσυμπληρώνονται» και όχι ότι είναι ίσα. Το σχέδιο τελικά αποσύρθηκε.
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231214814
democracy..
-
Syrian ‘Rebel Commander’ Defects Back to Military
Captain Khaled Abdel Rahman al-Zamel, putatively a top leader of the rebel Free Syrian Army (FSA), has publicly defected today, announcing at a conference that he is planning to rejoin the Syrian military from which he defected in the first place.
The authenticity of the claim is unclear, as there have not been any news reports mentioning Zamel in the past, even though the reports today claimed he is the commander of the FSA’s troops in southern Syria.
One of the reports also named him as both Khaled al-Zamel and Abu al-Walid, which is odd because Syria’s FSA defectors don’t generally use pseudonyms, since they make their defections more public by using their real names.
If true the defection of an FSA commander back to the Syrian military would be significant, but since he was heretofore unknown and only brought a handful of other troops back with him, the claim that he was a significant player in the rebellion is hard to imagine.
-
Θα δημοσιευω φωτογραφίες από την Τυνησία του 20ου αιώνα σε 20 χρόνια και θα φαίνονται απίστευτες. Όπως οι αντίστοιχες του προ-Ταλιμπαν Αφγανιστάν
-
-
-
Χεζμπολάχ: Δικό μας το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κατέρριψε το Ισραήλ
To αεροσκάφος έχει εκτιμώμενο βεληνεκές 1000 χιλιόμετρα
12/10/2012 | 10:36Τελευταία Ενημέρωση: 10:36 12/10/2012Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κατέρριψε προ 6 ημερών το Ισραήλ ανήκε στη Χεζμπολάχ δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ο ηγέτης του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χασάν Νασράλα.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Νασράλα, η πτήση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, πάνω από το Ισραήλ «δεν ήταν η πρώτη ούτε θα είναι και η τελευταία».
Ο σεΐχης χαρακτήρισε το συμβάν ως σημαντικό ορόσημο «στην ιστορία του κινήματος της αντίστασης στο Λίβανο», και τόνισε ότι το αεροσκάφος αυτό, που είχε κατασκευαστεί στο Ιράν, εκτοξεύτηκε από λιβανικό έδαφος.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε εντοπιστεί πάνω από τη Μεσόγειο στην περιοχή της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Λωρίδας της Γάζας δυτικά του Ισραήλ, είχε αναφέρει η εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ.
To αεροσκάφος έχει εκτιμώμενο βεληνεκές 1000 χιλιόμετρα και φαίνεται ότι βρισκόταν επί 3 ώρες στον ισραηλινό εναέριο χώρο πριν την κατάρριψή του.
-
-
Ο τύπος στα δεξιά πολεμά με την παντόφλα του παππού... και σου φαίνεται περίεργος ο εκτοξευτής
-
ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ «ESTELLE» ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗ ΓΑΖΑ!
ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ!
Το ιστιοφόρο «Estelle», πλοίο με ιστορία 90 ετών, απέπλευσε στις 6 Οκτωβρίου από τη Νάπολη της Ιταλίας και βρίσκεται εν πλω με προορισμό την θάλασσα της Παλαιστίνης και με σκοπό να σπάσει τον απάνθρωπο ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Το καράβι μεταφέρει, εκτός από πολύτιμο ανθρωπιστικό υλικό, μεταφέρει μήνυμα αλληλεγγύης, αντίστασης και ελπίδας στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό που ζει στην αποκλεισμένη από το Ισραήλ λωρίδα της Γάζας.
Στο καράβι για τη Γάζα επιβαίνουν 30 πολίτες από 8 κράτη (Ισραήλ, Καναδά, Φινλανδία, Ελλάδα, Σουηδία, Νορβηγία, Ιταλία και Ισπανία). Ανάμεσα στους πέντε βουλευτές, δύο είναι οι Έλληνες, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες Καστοριάς και Αργολίδας αντίστοιχα.
Το φορτίου που μεταφέρει το πλοίο «Estelle» και που προορίζεται για τον αποκλεισμένο Παλαιστινιακό λαό της Γάζας περιλαμβάνει τα εξής:
2 ελαιόδενδρα
41 τόνους τσιμέντο
αναπηρικά καροτσάκια
ιατρικό εξοπλισμό
παιδικά βιβλία
παιχνίδια
300 μπάλες ποδοσφαίου
μουσικά όργανα
θεατρικό εξοπλισμό (κυρίως εξοπλισμό φωτισμού)
Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.Την επιστολή υποστήριξης για το ταξίδι του Estelle υπέγραψαν σύσσωμη η ΚΟ ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Άγγελος Χάγιος εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 6 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ο Μίκης Θεοδωράκης.
Εκτός από τους παραπάνω, εκατοντάδες κόσμου έχουν και αυτοί υπογράψει την επιστολή στήριξης του Estelle. Προσωπικότητες από τον χώρο της Επιστήμης, της Τέχνης και του Πολιτισμού, φορείς, σύλλογοι και ο κόσμος που παραδοσιακά στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων Παλαιστινίων. Τα ονόματα τους θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012, στις 12 το μεσημέρι, στη συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα” που θα δοθεί στην αίθουσα της παλιάς Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
“Οι αγώνες του Ελληνικού και του Παλαιστινιακού λαού συνδέονται με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική και οικονομική κατοχή, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ελευθερία, για ειρήνη. Είναι κοινοί αγώνες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της περιφέρειας μας ως κομμάτι ενός κοινού προβλήματος, ενάντια στις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις των ισχυρών της γης, στα συμφέροντα των πολυεθνικών και στα πρόθυμα να θυσιάσουν τους λαούς τους κράτη-χωροφύλακες και κυβερνήσεις στην περιοχή μας.
Καθήκον μου είναι να στηρίζω κάθε δίκαιο αγώνα, όπως του λαού της Παλαιστίνης, για λόγους που αφορούν άμεσα εμάς τους ίδιους, για λευτεριά και δικαιοσύνη. Πλέουμε προς τη λωρίδα της Γάζας για να σπάσουμε το εμπάργκο του Ισραήλ, για να στηρίξουμε των αγώνα των Παλαιστίνιων, για να στηρίξουμε τους αγώνες των λαών στην Ευρώπη και στον κόσμο. Με τον ίδιο τρόπο που χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός βρίσκεται πλάι στον Παλαιστινιακό, βρίσκομαι κι εγώ παρόν στους αγώνες του λαού της πόλης μας, όπως στο πλάι σας βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και κάθε προοδευτικός πολίτης.
Όλοι μαζί, συνεχίζουμε τον κοινό μας αγώνα σε κάθε μέτωπο, μέχρι την ανατροπή των καταπιεστικών καθεστώτων, και την λευτεριά και φιλία των λαών. Η ζεστασιά της αλληλεγγύης των κοινωνιών και των λαών είναι η μόνη που μπορεί να λιώσει τους πάγους των μνημονίων και των αποκλεισμών.”
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΔΕΛΑ
'Η αποδοχή της τιμητικής πρόσκλησης για συμμετοχή στην αποστολή του ιστιοφόρου Estelle, που επιχειρεί να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, αποτελεί μια ακόμη έκφραση της αλληλεγγύης της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας στην Ελλάδα, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προς το μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης και το δίκαιο αγώνα του. Μαζί με άλλους συναδέλφους βουλευτές ανταποκρίθηκα θεωρώντας ότι, μέσω των διοργανωτών της νέας αποστολής αλληλεγγύης, μας προσκαλεί το ενάμιση εκατομμύριο αποκλεισμένων της Γάζας και όλοι οι Παλαιστίνιοι που επί δεκαετίες αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια.
Στόχος όλων μας είναι να συμβάλουμε στην καταδίκη της κατοχής στην Παλαιστίνη, να επιδείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας. Πέρα από αυτά, όμως, υπάρχουν και κάποιες πιο ιδιαίτερες πτυχές που συνδέουν την παλαιστινιακή υπόθεση με τη συγκυρία στη χώρα μας:
Το αίτημα για Ψωμί – Ελευθερία – Ανεξαρτησία – Δημοκρατία δεν είναι ζητούμενο μόνο για λαούς που υφίστανται στρατιωτική κατοχή ή την επεκτατική πολιτική γειτονικών κρατών. Πλέον, μεταφέρεται από τη Νότια Μεσόγειο στη Βόρεια, αφορά όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά τη χώρα μας. Παρ’ όλες τις μεγάλες διαφορές, ένα κόκκινο νήμα συνδέει πλέον την Ελλάδα με άλλες χώρες και αγωνιζόμενους λαούς.
Το τελευταίο διάστημα αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη άλλων λαών προς τους αγώνες του ελληνικού λαού, τη στιγμή που ο τελευταίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο της διεθνούς τοκογλυφίας και των ισχυρών ευρωπαϊκών τραπεζο-οικονομικών καρτέλ. Βιώνουμε τι σημαίνει να σου συμπεριφέρονται ως παρία. Σε τέτοιες συνθήκες, μας δίνει κουράγιο να ακούγεται σε άλλες χώρες το σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες» ή να ανεμίζει η ελληνική σημαία από την Ισπανία έως, πρόσφατα, στη Βενεζουέλα. Σε τέτοιες λοιπόν συνθήκες οφείλουμε ακόμη περισσότερο να αποδείξουμε ότι η αλληλεγγύη είναι αμοιβαία.
Βρισκόμαστε σε μια ευρύτερη περιοχή, αυτήν της νοτιοανατολικής Ευρώπης που φτάνει ως τη Μέση Ανατολή, όπου το ζήτημα του πολέμου ήδη βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και σχεδιάζονται ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις σε βάρος των λαών. Το μήνυμα του Estelle είναι, λοιπόν, και μήνυμα ειρήνης. Μήνυμα υπέρ του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τσαλαπατώνται όλο και πιο βάναυσα στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Μήνυμα αντίστασης σε όσους θέλουν να είναι χωροφύλακες – τρομοκράτες της περιοχής. Για εμάς τους Έλληνες, είναι και δείγμα μιας άλλης «διπλωματίας» και μιας άλλης στάσης, αφού η αποστολή του Estelle απαιτεί έμπρακτα να μην καταπατούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα και η ανεξαρτησία λαών και κρατών.Με δυο λόγια, η αποστολή του Estelle συνδέεται άμεσα με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που ξετυλίγονται και στη χώρα μας: Δεν θα επιτρέψουμε να υπερισχύει ο νόμος του (στρατιωτικά, πολιτικά ή οικονομικά) ισχυρού. Θα επιβάλουμε τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Η Μεσόγειος μπορεί, από χώρος εξωτερικών επεμβάσεων, λεηλασίας των φυσικών πόρων των χωρών της, εμφύλιων συγκρούσεων και μίσους, προγραμμάτων λιτότητας και κοινωνικής εξόντωσης, να μετατραπεί σε θάλασσα Ειρήνης, Αξιοπρέπειας, Ευημερίας. Με αυτή την έννοια, σε ένα περιβάλλον γκρίζο, οι αραβικές εξεγέρσεις, οι πλατείες της Νότιας Ευρώπης, η Παλαιστινιακή Αντίσταση, οι αγώνες των λαών της γειτονιάς μας, ανοίγουν για όλους μας δρόμους ελπίδας και νίκης'.
Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012.
-
φήμες λένε ότι κι ο stam69 σ αυτό το πλοίο είναι
-
ΙΡΑΝΙΚΗ ΡΕΛΑΝΣ ΜΕ ΑΠΟΒΑΣΗ
Κατέλαβαν νησιά στον Κόλπο και έστησαν βάση πεζοναυτών και ηλεκτρονικής παρακολούθησης
Σε ρελάνς προχώρησε το Ιράν που σίγουρα θα αυξήσει κι άλλο τη 'θερμοκρασία' στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Περσικού Κόλπου καταλαμβάνοντας τρια νησιά τα οποία διεκδικούνται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ιρανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν σε τρία νησιά και προχώρησαν άμεσα σε εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης!
Σύμφωνα με την Ιρανική τηλεόραση το Ναυτικό της χώρας δημιούργησε μια νέα ναυτική βάση σε τρία νησάκια στο Περσικό κόλπο ,περιοχή διαφιλονικούμενη με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τηλεόρασης την Κυριακή, η Ναυτική βάση Bandar-e Lengeh που δημιουργήθηκε απο το περσικό Ναυτικό βρίσκεται 700χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης αποτελέι την 5η ναυτική βάση των Ιρανικών δυνάμεων στο Περσικό κόλπο.
Τα περσικά νησιά Abu Musa, Tunb και Lesser Tunb αποτελούν στρατηγικά σημεία ελέγχου των στενών του Ορμούζ και στην ουσία ελέγχουν της είσοδο και έξοδο των πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο και άλλα αγαθά σε όλον τον κόσμο.
Την είδηση αναμετάδωσε και το αμερικανικό δίκτυο Fox news.
Πλέον τα νησιά τελούν υπό την κυριαρχία των Ιρανών τα οποία αποτελούν ιδανικό σημείο για τον έλεγχο της ναυσιπλοίας προς τους τερματικούς λιμένες του Ιράκ, του Κουβέιτ, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπου φορτώνεται το πετρέλαιο για τις παγκόσμιες αγορές.
Η κίνηση των Ιρανών κατέλαβε εξ απήνης τους Δυτικούς, όπως και πλέον οι Ιρανοί προχωρούν σε συνεχή προβολή ισχύος στην 'αχίλλειο πτέρνα' της αντιιρανικής παράταξης.
Στα σύνορα Ιράν - Ιράκ τα οποία κατοικούνται από συμπαγείς σιιτικούς φιλοιρανικούς πληθυσμούς, και στα βασίλεια του Κόλπου τα οποία φυσικά σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στο ιρανικό ανθρώπινο κύμα.
Η κατάσταση όσο περνούν οι ώρες και πλησιάζουμε στις αμερικανικές εκλογές τόσο 'θερμαίνεται' καθ'ως οι αντίπαλοι προσπαθούν να αποκομήσουν τακτικά οφέλη και πλεονεκτήματα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Αυτο που δεν αναφερει το αρθρο ειναι οτι τα νησια αυτα εχουν καταληφθει απο το Ιραν απο το 1971(με τον ιδιο τροπο οπως τα κατεχομενα της Κυπρου απο τους Τουρκους). Μεχρι τωρα τα ΗΑΕ ζητουσαν με μεσω του ΟΗΕ την επιστροφη τους. Στρατιωτικες μοναδες υπηρχαν πανω στα νησια απο τοτε. Τωρα ομως το πηγαν ενα βημα πιο περα καθως τα Κρατη του κολπου απειλησαν μετα απο επισκεψη του προεδρου του Ιραν στα νησια αυτα πριν απο μερικους μηνες (οπου απο το 71 και μετα κανενας αλλος Ιρανος αξιωματουχος δεν ειχε επισκεπτει τα νησια αυτα για να μην προκαλεσει τα ΗΑΕ) οτι αμα συνεχισει αυτο με το Ιραν εναντι των ΗΑΕ, οι υπολοιποι τασονται υπερ των ΗΑΕ και οτι οποιος απειλει το ΗΑΕ ειναι σαν να απειλει τους υπολοιπους (Καταρ, Μπαχρειν, Σαουδικη αραβια, Ομαν κλπ).
-
Ο χρήστης Hannibal έγραψε:
[.....] οτι αμα συνεχισει αυτο με το Ιραν εναντι των ΗΑΕ, οι υπολοιποι τασονται υπερ των ΗΑΕ και οτι οποιος απειλει το ΗΑΕ ειναι σαν να απειλει τους υπολοιπους (Καταρ, Μπαχρειν, Σαουδικη αραβια, Ομαν κλπ).Γιατί πρέπει να φοβηθεί το Ιράν όλους αυτούς; Στρατιωτικά πάλι υπερισχύει. Πετρέλαιο-φυσικό αέριο έχει. Ποιος ο λόγος;
-
Ο χρήστης Hannibal έγραψε:
Αυτο που δεν αναφερει το αρθρο ειναι οτι τα νησια αυτα εχουν καταληφθει απο το Ιραν (με τον ιδιο τροπο οπως τα κατεχομενα της Κυπρου απο τους τουρκους απο το 1971). Μεχρι τωρα τα ΗΑΕ ζητουσαν με μεσω του ΟΗΕ την επιστροφη τους. Στρατιωτικες μοναδες υπηρχαν πανω στα νησια απο τοτε. Τωρα ομως το πηγαν ενα βημα πιο περα καθως τα Κρατη του κολπου απειλησαν μετα απο επισκεψη του προεδρου του Ιραν στα νησια αυτα πριν απο μερικους μηνες (οπου απο το 71 και μετα κανενας αλλος Ιρανος αξιωματουχος δεν ειχε επισκεπτει τα νησια αυτα για να μην προκαλεσει τα ΗΑΕ) οτι αμα συνεχισει αυτο με το Ιραν εναντι των ΗΑΕ, οι υπολοιποι τασονται υπερ των ΗΑΕ και οτι οποιος απειλει το ΗΑΕ ειναι σαν να απειλει τους υπολοιπους (Καταρ, Μπαχρειν, Σαουδικη αραβια, Ομαν κλπ).
Η wiki (Abu Musa) πάντως στα ρώσικα λέει πως το νησί είναι Ιρανικό και τα ΗΑΕ από το 1974 το αμφισβητούν!
-
Ο χρήστης iant έγραψε:
Αυτο που δεν αναφερει το αρθρο ειναι οτι τα νησια αυτα εχουν καταληφθει απο το Ιραν (με τον ιδιο τροπο οπως τα κατεχομενα της Κυπρου απο τους τουρκους απο το 1971). Μεχρι τωρα τα ΗΑΕ ζητουσαν με μεσω του ΟΗΕ την επιστροφη τους. Στρατιωτικες μοναδες υπηρχαν πανω στα νησια απο τοτε. Τωρα ομως το πηγαν ενα βημα πιο περα καθως τα Κρατη του κολπου απειλησαν μετα απο επισκεψη του προεδρου του Ιραν στα νησια αυτα πριν απο μερικους μηνες (οπου απο το 71 και μετα κανενας αλλος Ιρανος αξιωματουχος δεν ειχε επισκεπτει τα νησια αυτα για να μην προκαλεσει τα ΗΑΕ) οτι αμα συνεχισει αυτο με το Ιραν εναντι των ΗΑΕ, οι υπολοιποι τασονται υπερ των ΗΑΕ και οτι οποιος απειλει το ΗΑΕ ειναι σαν να απειλει τους υπολοιπους (Καταρ, Μπαχρειν, Σαουδικη αραβια, Ομαν κλπ).
Η wiki (Abu Musa) πάντως στα ρώσικα λέει πως το νησί είναι Ιρανικό και τα ΗΑΕ από το 1974 το αμφισβητούν!
In 1971, the UAE took its claim to the United Nations, But it was rejected by the UN security council, and the issue was closed.[10] In the same year, Saddam Hussein attempted to justify the Iran-Iraq War by claiming that one of the objectives was to 'liberate' Abu Musa and Greater and Lesser Tunbs in Persian Gulf.
Με λιγα λογια. Το νησι ηταν ιδιοκτησια του Σαηχη της Sharjah (οταν τα Εμιρατα δεν ηταν καν ακομα ενωμενα) το οποιο ειχε παραχωρησει την διοικηση του στους Αγγλους που ηταν τοτε εδω κατω. Σημειωνουμε οτι οι κατοικοι του νησιου ηταν και Εμιραιτιανοι και Ιρανοι. Λιγο πριν την ενοποηση των Εμιρατων οι Ιρανοι εκαναν την κινηση ΜΑΤ (οπως οι Τουρκοι στην Κυπρο) εκαναν αποβαση και πηραν το νησι διωχνοντας (και σκοτωνοντας) ολους οσους τους αντιστεκοντουσαν.
On November 30, 1971, Iranian forces seized the Greater and Lesser Tunb. A Memorandum of Understanding (MoU) was already in place between Iran and Sharjah to allow for both authorities to administer part of the island of Abu Mousa
Since the early 1990s, Iran has been in breach of this MoU which was signed only under the threat of invasion.The residents of Abu Mousa claim that Iran has been interfering with free access, building military installations, placing military equipment and moving in settlers whose presence has affected the demographic structure of the population of Abu Mousa.
The number of Iranians living on the Island is triple the number of Emiratis and expatriates. There were allegations that Iranian authorities were not allowing the Sharjah flag to be hoisted on the island.
Furthermore, Iranian authorities have banned building materials, educational and even medical equipment from being available on the island.
“We have to wait for at least six months to import a sofa, or even a chair before approval is granted by the Iranian authorities,” said Khalfan, an Emirati, residing in Abu Mousa.
Umm Rashid, a 55-year-old Emirati mother of five said school, clinics, mosques and the grocery were collapsing. “There is no hospital here, we only have a small clinic which was built 40 years ago near the shore,” she said, adding that Iranians did not allow for daily essential items.
“If a woman is pregnant she should deliver her baby in Sharjah because there is no place to give birth,” Rashid stated. Her daughter Noora, who is married and lives in Abu Mousa, said that food stocks were limited.
“We cannot cook emirati meals because of the shortage of food,” she said. According to her, Iranians even determined what type of food and groceries could come on the island.
Last year, a mother give birth to a premature baby named Habiba and since there was no hospital the woman’s father took her to an Iranian hospital on the island. “The Iranian authorities tried to force the Egyptian father of the baby to have a birth certificate stating that the birth place would be Iran,” said Noora.
The baby’s grandfather refused to take the birth certificate issued from Bandar Abbas. Habiba’s family were unable to procure a birth certificate, or a passport, till she was four months old. “It takes four months to issue a birth certificate from Sharjah,” her mother said. Habiba was the first baby to be born on Abu Mousa.
Maryam Salem, an Emirati student, indicated that people going to the island from Sharjah were subjected to repeated security checks. “They know our name one by one,’ he said.
Mohammad Khalifa Bu Ghanim is the ‘Wali’, or Mayor, of Abu Mousa. His duty is to ensure the well being of the island’s residents. He represents the interests of the Sharjah government.
Ahmad Salem, a 70-year-old Emirati, said that in the past the UAE flag was allowed to be hoisted, but this was stopped during the war between Iran and Iraq. “If we want anything Mayor Bu Ghanem approaches the ‘Iranian Formandariya’ which is the Iranian office in order to obtain permissions for us,” he said.
Salem Salem, a 58-year-old Emirati, endorsed the presence of many Emirati families on the island. “If we want to bring anything such as a fridge, TV, AC, or even cement for the school’s maintenance we will need permission from the Iranian authorities. This could take more than six months.” According to him, “Iranians do not allow receivers on the island claiming that it was against Islam. We get vegetables and food from the grocery everyday.
We have vehicles in Abu Mousa, we bring them from the used car markets in Sharjah and Ajman. The steering for these cars is on the right hand and it comes without number plates, or registration. We obtain permission prior to taking them with us. We are also living without internet, or telecommunications,” he said. “There are two doctors, one nurse and one laboratory nurse in the island’s clinic. We have a power station, a small municipality building and a water desalination station.”
Salem endorsed the sentiment that Iranian authorities were harassing residents. According to him, “Around 450 people live on Abu Mousa. The existing boat ‘Khater’, which is old, will be replaced by new one. There is also a small boat for emergencies,” he said.
His Highness Dr Shaikh Sultan Bin Muhammad Al-Qasimi, member of Supreme Council and Ruler of Sharjah, had decreed that a boat should link the residents of Abu Mousa island to their homeland in the UAE.
According to Salem, “Iran is not allowing new expatriates on the island.”
Abulfatah Ahmad Tabit, a 67-year-old retired Palestinian, lived in Abu Mousa from 1969-1976. He remembers the day when Iranian forces occupied a small part of the island.
“It happened in 1971. The day the British left the island, a small number of Iranian military men came to stay on a small hill,” he said. “We could see them from a distance.”
Ibrahim Mustafa Khamis, a 60-year-old Egyptian, is living in Abu Mousa since 1979. He is the first secretary at Abu Mousa School which has a staff of 27 teachers.
“My son is a policeman at the Abu Mousa police station,” said Khamis, the father of one boy and three daughters. “My son is married with one daughter who was born here eight months ago. After living here for two decades the island is my home. We have the Abu Mousa School, Abu Mousa medical clinic, Abu Mousa police station, power generation station, municipality and grocery. In addition, we have three mosques. Every structure is old and close to collapse.
“The school is not made from cement but readymade walls and ceilings which was renewed 35 years ago. It lacks simple facilities, but the Iranian authorities are not allowing us to develop anything.
“We are trying through all means available to maintain our school which was built 46 years ago. There are 55 students from different nationalities. Earlier we had 360 students, but some families moved to Sharjah when their children finished high school.”
According to Khamis, Iranian military personnel stayed on a small part of the island till recently. “We used to see the Iranians from a distance. Since the past 10 years we have witnessed Iranian families coming in. They have built a school and a hospital,” he said.
The school is the back bone of the island and the Iranians are aware of that. If a teacher retires they will not allow another one to come.
Khamis said, “We are used to this place. We cannot live without Abu Mousa. The social life is wonderful. We are one family, in happiness and in sorrow – expatriate and emiratis.”
Zakiya Khalid, 60, from Palestine, lived in Abu Mousa from 1970 till 1975.
“My husband lived there since 1969. There were no Iranians then, but thousands of Emiratis. In 1971, we were told that a few Iranian military personnel came to the island and settled on a small hill.”
According to Zakiya, those people looked more like salesmen rather than military forces. She stated that the Iranians used to bring textile, clothes, pistachio and other products to sell. According to her there were many houses, groceries and thousands of Emiratis and expatriates on the island.
“The Sharjah government used to send a helicopter in case of emergencies.
-
Μεγαλες ταραχες στον Αραβικό κόσμο