Feb 9, 2005, 10:56 PM

Η πλέον αξιόπιστη πηγή για την αξιολόγηση των Βρετανικών πανεπιστημίων ανα επιστημονικό πεδίο είναι το Research Assessment Exercise (RAE) http://www.hero.ac.uk/rae/AboutUs/

Περιορίσου σ'αυτά που έχουν 5/5* ή έστω και μερικά 4 με 'όνομα'. Όσον αφορά την εισαγωγή σου σε κάποιο πανεπιστήμιο στην Αγγλία, η προσωπική μου άποψη είναι οτι αν είσαι σχετικά καλός και έχεις ένα βιογραφικό στο οποίο να φαίνεται οτι πραγματικά ενδιαφέρεσαι για το αντικείμενο (π.χ. συμμετοχή σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα, σε σεμινάρια, κάποια προϋπηρεσία σε δουλειά) τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά...αυτά περί βαθμών 8 και πάνω είναι σε μεγάλο βαθμό μια βιτρίνα...τα πράγματα στην πράξη είναι τελείως διαφορετικά.

Όλα τα λεφτά (και κυριολεκτικά) είναι βέβαια οι σπουδές στις ΗΠΑ/Καναδά και φυσικά για Ph.D. Αν μπορέις και σε ενδιαφέρει περιορίσου στα 50-60 καλύτερα πανεπιστήμια. Η άποψή μου είναι οτι το Ph.D είναι αυτό που σε διαχωρίζει τελικά από τη 'μάζα' υπό την προϋπόθεση βέβαια οτι σου αρέσει και η έρευνα. Στις ΗΠΑ βέβαια το Ph.D είναι 4-5 χρόνια ενώ στην Αγγλία 3! Στον ιδιωτικό τομέα δεν νομίζω να το πληρωθείς και να έχεις υπόψιν σου οτι το κάνεις κυρίως για τον εαυτό σου.

Όσον αφορά αυτό που ειπώθηκε παραπάνω οτι το Proficiency είναι μια 'κομπίνα' για να σου παίρνουν τα λεφτά χωρίς ουσιαστική αναγνώριση, συγγνώμη αλλά το TOEFL, IELTS και τα σχετικά είναι πατέντες για να στα παίρνουν. Αν έχεις ένα καλό επίπεδο στα αγγλικά, το TOEFL είναι πραγματικά για γέλια. Τα περισσότερα πανεπιστήμια δέχονται το Proficiency του Cambridge αλλά θα πρέπει να το έχεις πάρει max δύο χρόνια πριν νομίζω.

Αυτά για την ώρα...