-
Αν η διαδρομή είναι μεγάλη τότε αυξάνεις την διατομή σε σχέση με το μέγεθος του σωλήνα που βγαίνει από το τζάκι.
Ρώτησε πόσα μέτρα είναι μέγιστη διαδρομή που επιτρέπει ο κατασκευαστής και αν τα υπερβαίνεις (ή έχεις πολλές γωνίες) τότε μόνο να αυξήσεις την διατομή.
Μπορείς να το βγάλεις εξωτερικά για να μην φαίνεται άσχημο μέσα στο σπίτι - θα φαίνεται άσχημο από έξω.
Επίσης, εξωτερικά θα έχεις απώλειες λόγω μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας παρά τη μόνωση του σωλήνα.
Από την πλευρά του σπιτιού να βάλεις 4 εκ. μόνωση και εξωτερικά 7 εκ. dow (πιο χοντρό δεν έχει και θα βρεις δύσκολα γιατί πολλά μαγαζιά έκλεισαν επειδή πάνε καλά οι δουλειές).
Να το στοκάρουν/σοβαντίσουν με μια κόλλα που κολλάνε την θερμομόνωση (πχ ISOMAT AK-THERMO).Μη παραλείψεις την μόνωση - χωρίς μόνωση να βάλεις τον σωλήνα μέσα στο σπίτι.
Αν τον συνδυάσεις με σποτάκια, φωτισμό και γύψινα δεν θα φαίνεται άσχημος. -
Θα λιώσει, ρε Λέων.
Πετροβάμβακα, σε στρώσεις. Όσο παχύ θέλεις, τον κάνεις.
Η JM δίνει εγγύηση για αέρα με θερμοκρασία 90οC στα 10μ, με Φ100. -
Σωστός.
Στη δική μου καπνοδόχο διέκοψα την εξωτερική μόνωση με dow και έβαλα πετροβάμβακα.Έρχεται ο λέβητας αεριοποίησης.
Όταν λένε 590 κιλά στις προδιαγραφές πόσο είναι στην πραγματικότητα;
Έχω μεταφορείς ειδικούς σε χρηματοκιβώτια αλλά από τη σκάλα (1,20) πως θα το κατεβάσουν... -
Ο χρήστης letta έγραψε:
Καλημέρα κ πάλι είχα γράψει παραπάνω ενα ερώτημα για 2 σόμπες η μία ήταν η issota της la nordica κ η αλλη η dovre 760cb ενώ ήμουν αποφασισμένη τελικά για την dovre 1500ε τιμή τώρα βρίσκομαι πάλι σε δείλιμα μήπως αυτη η σόμπα http://kalogiropoulos.gr/gr/disco-8.5-kw.html της edil kamin παρόλο που είναι λιγότερα kw είναι καλύτερη επείδη βγάζει ζεστό αερα κ αν είναι καλό να βγάζει αέρα?. Το σπίτι μου είναι μακρόστενο κ γ αυτο προβληματίζομαι κ τα δωμάτια μεγάλα, μόνωση έχει καλή εκτός απο τα παράθυρα που ειναι πιο παλια. Βοήθειααα παρακαλώΚαλημέρα καποια απάντηση κ για το δικό μου ερώτημα, το θέμα το έχω διαβάσει απο την αρχή.
-
Καλημέρα σε όλους. Το διάβασα το θέμα και έμαθα πάρα πολλά. Είμαι στην αναζήτηση ξυλόσομπας για να ζεσταίνει 50 τ.μ. ενιαίο χώρο και να σπάει λίγο και τα υπνοδωμάτια σε διαμέρισμα. Η κεντρική θέρμανση θα συνεχιστεί για το πρωϊνό ξύπνημα και ζεστό νερό το απόγευμα οπότε θα ζεσταίνονται και τα υπνοδωμάτια.
Στο ψάξιμο έπεσα πάνω στις δανέζικες Aduro http://www.adurofire.com/aduro-stoves/stoves/aduro-7/ και εδώ για τιμές Γερμανίας πολύ λογικές http://www.billiger.de/show/kategorie/3257(brand=f_brand_2638326).htm Έχουν πιστοποιήσεις, κλπ.
Τις ξέρει κανείς?
-
@ letta
Το 'καλύτερο' δεν είναι κάτι απόλυτο, όλα θα ήταν αλλιώς αν ήταν.
Η εμπειρία λέει ότι είναι αδύνατον μια σόμπα των 1.000 Ε να είναι 'καλύτερη' από μια που κοστίζει 50% περισσότερο. Διαφορετικές είναι σίγουρα, τις βλέπεις κ αποφασίζεις.
ΥΓ. Υπάρχει κ Ελληνική σόμπα με μοτέρ που σπρώχνει τον ζεστό αέρα, κ τιμή γύρω στα 600 Ε.
-
Ο χρήστης Mariza έγραψε:
Τις ξέρει κανείς?Ναι, καλές σόμπες είναι κ οι τιμές κοντά στις Γερμανικές.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Τις ξέρει κανείς?
Ναι, καλές σόμπες είναι κ οι τιμές κοντά στις Γερμανικές.
Σ' ευχαριστώ πολύ. Άσε από ελληνικές τιμές πήρα μια πίκρα. +40% σε συγκεκριμένο μοντέλο που ρώτησα.
-
Ηλία ευχαριστώ για την απάντηση
-
Σημερα παραλαμβανω τη σουπερ ντουπερ ξυλοσομπα μου με 2 τουρμπο και τριτογενη καύση.
Αλλα, δεν εχω ιδεα πως δουλευουν αυτα. Καταλαβαινω οτι στο ξεκινημα της φωτιας εχω ανοιχτο το πρωτογενη αέρα. Μετα τι γινετε? Κλεινω το πρωτογενη και ανοιγω το δευτερογενη? Ο τριτογενης, που δεν ρυθμιζεται τι ρολο 'παιζει'? Πρεπει να κλεισω και το δευτερογενη ωστε να δουλευει μετα με το τριτογενη μόνο? -
Γεια σας φίλοι, έκατσα και διάβασα όλο το νημα από την αρχή Μου λύθηκαν πολλές απορίες που είχα αναφορικά με τις ξυλόσομπες κλπ. Θα ήθελα μια γνώμη για την δική μου περίπτωση...
Σπίτι εξοχικό 150 τμ μεζονέτα, κυρίως θέρμανση πετρέλαιο, στον κάτω όροφο υπάρχει τζάκι ανοικτό κλασσικό με πυρότουβλα. Σκεφτόμαστε για αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης. Επάνω λέω να βάλω μια ξυλόσομπα με 10kw ονομαστικά, κάτω η σκέψη είναι να αλλαχθεί το τζάκι με ενεργειακό, εδώ τι έχετε να προτείνετε?? Άλλη σκέψη επειδή 'λεφτά υπήρχαν.... ' και βγαίνει μεγάλο το μπάτζετ της αλλαγής να βολευτούμε με 2η σόμπα και κάτω. Πιστεύετε ότι με 1 σόμπα επάνω και το κλασσικό τζάκι κάτω βολευεται η κατάσταση? Εαν βάλω και 2η σόμπα κάτω το μπουρί θα μπορούσε να μπει μέσα στην καμινάδα του τζακιού από έξω? Περιοχή Ανατολική Αττική. Ευχαριστώ πολύ -
Αξίζει τον κόπο να τα κάνεις όλα αυτά σε ένα εξοχικό? Εκεί πας μια στις τόσες για να ξεκουραστείς και όχι να κουβαλάς πάνω κάτω κούτσουρα, και να καθαρίζεις εστίες.
-
Σε εξοχικο δεν αξιζει να κανεις τιποτα απο οικονομικης αποψης εκτος απο aircondition
Αν παντως υπαρχει χωρος (και συνηθως υπαρχει στα εξοχικα) θα προτιμουσα την λυση των pellets -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Αξίζει τον κόπο να τα κάνεις όλα αυτά σε ένα εξοχικό? Εκεί πας μια στις τόσες για να ξεκουραστείς και όχι να κουβαλάς πάνω κάτω κούτσουρα, και να καθαρίζεις εστίες.Δεν έχεις και άδικο, αλλά εαν δεν πάμε προκύπτουν άλλα προβλήματα, όπως υγρασίες σε όλο το σπίτι
Σε εξοχικο δεν αξιζει να κανεις τιποτα απο οικονομικης αποψης εκτος απο aircondition
Αν παντως υπαρχει χωρος (και συνηθως υπαρχει στα εξοχικα) θα προτιμουσα την λυση των pelletsA/C δεν προβλέπεται να μπει εκεί, από την άλλη πελλετ τα έχω σκεφτεί και εγώ, αλλά το κόστος της σόμπας πλησιάζει το κόστος μετατροπής του τζακιού σε ενεργειακό και προτιμώ σαφώς το δεύτερο....Επίσης κάτι πρέπει να γίνει με την θέρμανση φέτος διότι το πετρέλαιο δεν παλεύεται , το σπίτι επειδή παραμένει κλειστό κάποια διαστήματα 'μαζεύει' κρύο και για να το συνεφέρω δουλεύει το καλοριφερ ασταμάτητα 48 ωρο. Το τζάκι, είναι το κλασσικό, δεν ζεσταίνει σχεδόν καθόλου, καίει τον άμπακο από ξύλα κλπ και επειδή υπάρχουν και μικρά παιδιά εαν δεν εξασφαλιστεί επάρκεια ζέστης η σύζυγος δεν πρόκειται να με ακολουθεί όταν έχει κρύο....καλό και κακό βέβαια αυτό....
-
λενε οτι η Αθηνα θα ειναι σαν το Λονδινο του 18ου αιωνα, οχι με ομιχλη αλλα με καπνο απο σομπες!
-
Ο χρήστης alexisma έγραψε:
λενε οτι η Αθηνα θα ειναι σαν το Λονδινο του 18ου αιωνα, οχι με ομιχλη αλλα με καπνο απο σομπες!Είχα διαβάσει ότι στο Λονδίνο τότε πολλοί πέθαιναν από αναπνευστικά προβλήματα όταν είχε βαρυχειμωνιά από τον καπνό.... όπως πέθαιναν και πολλά μικρά παιδάκια επειδή τα χρησιμοποιούσαν σαν καπνοδοχοκαθαριστές τα έβαζαν ολόκληρα μέσα στις καμινάδες για να τις καθαρίσουν, μέσα σε ένα πολλές φορές δαιδαλώδες δίκτυο από τα πολλά τζάκια που είχαν τα κτίρια
όταν εμφανίστηκε η σόμπα πετρελαίου θεωρήθηκε μεγάλη βελτίωση
Τελικά έχει ο καιρός γυρίσματα -
Ο χρήστης makfrag έγραψε:
Γεια σας φίλοι, έκατσα και διάβασα όλο το νημα από την αρχή Μου λύθηκαν πολλές απορίες που είχα αναφορικά με τις ξυλόσομπες κλπ. Θα ήθελα μια γνώμη για την δική μου περίπτωση...
Σπίτι εξοχικό 150 τμ μεζονέτα, κυρίως θέρμανση πετρέλαιο, στον κάτω όροφο υπάρχει τζάκι ανοικτό κλασσικό με πυρότουβλα. Σκεφτόμαστε για αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης. Επάνω λέω να βάλω μια ξυλόσομπα με 10kw ονομαστικά, κάτω η σκέψη είναι να αλλαχθεί το τζάκι με ενεργειακό, εδώ τι έχετε να προτείνετε?? Άλλη σκέψη επειδή 'λεφτά υπήρχαν.... ' και βγαίνει μεγάλο το μπάτζετ της αλλαγής να βολευτούμε με 2η σόμπα και κάτω. Πιστεύετε ότι με 1 σόμπα επάνω και το κλασσικό τζάκι κάτω βολευεται η κατάσταση? Εαν βάλω και 2η σόμπα κάτω το μπουρί θα μπορούσε να μπει μέσα στην καμινάδα του τζακιού από έξω? Περιοχή Ανατολική Αττική. Ευχαριστώ πολύΚαμιά πρόταση παρακαλώ??
-
Έχει κασέτα 18kW που εκτός αν το σπίτι είναι σε τίποτα κορφοβούνια, θα καλύψει πάνω-κάτω την θέρμανση. Invicta VT 800 turbo στα 1300€ στο Leroy...
-
Στοιχεια.
Μεζονετα 4οροφη χοντρικά 50 τετρ. ανα οροφο. ( με σκαλες κ.λ.π. )
απο κατω προς τα πανω
υπογειο ( το... περιφημο playroom μη χεσω.. εχει μετατραπει σε κουζινα και ας το πω living room καθοτι εδω μαζευομαστε συνηθως καθοτι μονο εδω καπνιζουμε.
ισογειο - σαλονο τραπεζαρια με κανονικό τζακι.
επανω οροφος 3 κρεβατοκάμαρες ( τρια παιδια )
σοφιτα κρεβατοκμμαρα εμου και συμβιας.μονωση ετσι κι ετσι
το σπιτι ειναι 3φατσο.
θερμανση μεχρι στιγμης κοινοχρηστος καυστηρας πετρελαιου με αλλους 4 και αυτονομη.
οι 2 σωλήνες που ερχονται απο τον καυστηρα περνανε πρωτα απο το γκαραζ μου και μετα μεσα απο την κουζινα και μετα γινονται το 2σωληνο που ανεβαινει κατακορυφα ολο το σπιτι.
σκεψη α.
Κοψιμο των σωληνων προς τον λεβητα και εγκατασταση λεβητα ( τι??? ) οποτε μιλαμε για πληρη αυτονομια.σκεψη β.
Κοψιμο σωλήνων εντός υπογειου - κουζινας - λιβινγκ ροομ κει εγκατασταση σομπας (τι????) και συνδεση με καλοριφερ.σκεψη.γ μετατροπή με σερπαντινα τζακιου του τζακιου σε τυπου ενεργειακου ( καμια σχεση το ξερω ) και συνδεση του με καλοριφερ κι 'οσο ζεστανει'
( λογω τριφατσου η καμινάδα ευκολα βγαινει απο το υπογειο αλλα εχει να ανεβει μετα ενα σκασμό μετρα.... περιπου 8 )
πασα ιδεα δεκτή.
( ολα τα δωματια εχουν A/C)
-
Καταρχην γεια σας καλως σας βρηκα,
Μετα απο αρκετο διαβασμα και πολυ μελετη αποφασισα για την θερμανση του σπιτιου να βαλω λεβητα πελλετ-ξυλου, επειδη ομως οι οικονομικες δυνατοτητες για φετος ειναι περιορισμενες θα το αφησω για του χρονου.Για να κανω καποια οικονομια φετος αλλα κ για απο του χρονου να εχω θερμανση για ωρα αναγκης(διακοπες ρευματος) οπως επισης κ για μαγειρεμα στο φουρνο αποφασισα να παρω αυτυη τη μασινα στα 400ε
http://www.enosioe.gr/productf.php?catid=73&productid=62
Σαυτη με προβληματιζει απο φωτογραφιες το πορτακι της εστιας που μου φαινεται μικρο για να μπορω να τροφοδοτω ανετα με ξυλα.
Μετα σκεφτηκα να δω και κατι αλλο εκτος απο μαντεμι και αυτες οι προτασεις μου φανηκαν αξιολογες.
http://www.tsixlis.gr/somba-ksilou-me-fourno-elliniki-mg-500-el.html
http://www.tsixlis.gr/somba-ksilou-me-fourno-komfort-21kft.html
http://www.tsixlis.gr/ksilosomba-atsalini-energeiaki-me-fourno-ispanias-sabina.html
http://www.tsixlis.gr/ksilosomba-atsalini-energeiaki-me-fourno-sa202.html
Ποια ειναι η γνωμη σας για τις παραπανω με κυριο γνωμονα την αξιοπιστια και τη λειτουργικοτητα τους;
Ξυλόσομπα