Ο χρήστης Ευφραίμογλου Μιχάλης έγραψε:
'Ανεβείτε θεατές στα βουνά και το θέαμα θα έρθει' ? Ας μου επιτραπεί αλλά μου φαίνεται απλοϊκή προσέγγιση.
Οι αγώνες αυτοκινήτου είναι ένα προϊόν που το πουλάνε διοργανωτές (με την ευρεία έννοια, ΟΜΑΕ+λέσχες) και συμμετέχοντες σε θεατές και χορηγούς.
(BTW κακώς έμειναν έξω από την αλυσσίδα οι διοργανωτές)
Στο χωριό μου ξέρω ότι για να πουλήσεις πρέπει να επενδύσεις. Τόσο στο ίδιο το προϊόν (να το αναπτύξεις και να το βελτιώσεις) όσο και στην προώθησή του (το καλύτερο προϊόν χωρίς προώθηση παραμένει περιθωριακό και το ξέρουν 5 τυχεροί εκλεκτοί)
Τι λέμε όμως εδώ ? Παρότι το προϊόν είναι μέτριο και τετριμμένο, ας το αγοράσουν οι θεατές. Ε δεν πάει έτσι. Πρώτα πρέπει να επενδύσουν διοργανωτές και συμμετέχοντες και μετά να έρθουν θεατές και χορηγοί.
Νάσο, νομίζω ότι όταν ανέβουν οι θεατές στα βουνά δεν θα έρθει το θέαμα, αλλά θα έρθουν οι χορηγοί, τα χρήματα των οποίων θα φέρουν το θέαμα μέσω της αναβάθμισης των αγωνιζομένων …
ΑΝ έρθουν ισχύει αυτό.
Καλά τα λέτε στο χωριό σας, ότι για να πουλήσεις πρέπει πρώτα να επενδύσεις, όμως αφ ενός μεν αυτός ο σωστός νόμος της αγοράς έχει εφαρμογή μόνον σε οικονομίες μη πτωχευμένες και με κάποια υποτυπώδη λειτουργία και αφ ετέρου ειδικά ο χώρος μας κυριαρχείται από ερασιτέχνες διοργανωτές και ερασιτέχνες αγωνιζόμενους. Και πώς να πει κανείς τον εξουθενωμένο οικονομικά και ψυχικά ερασιτέχνη Έλληνα αγωνιζόμενο να κάνει επενδύσεις σε νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα και κατόπιν να τα πηγαίνει και τέζα για να αυξηθεί το θέαμα, ώστε να επιστρέψουν οι θεατές ;
Ο νόμος του χωριού μου ισχύει σε όλες τις οικονομίες, και (για να μην πω ΕΙΔΙΚΑ) στις πτωχευμένες.
Δηλαδή για ποιό λόγο να ανέβει ο ΜΕΣΟΣ θεατής στο βουνό αν το κόστος της εκδρομής του αυτής είναι υψηλότατο, η δουλειά του πάει χάλια και δεν μπορείνα κλείσει το μαγαζί του Σαββατιάτικα κοκ. ?
Ο 'τρελλός' θα πάει αλλά αν βασίζεσαι στους τρελλούς τότε μην περιμένεις προκοπή, τον μέσο θεατή πρέπει να κυνηγήσεις. Και στο μέσο θεατή δεν περνάει το 'έλα στο βουνό, βάλε πλάτη για χάρη των ελληνικών αγώνων'.
Πώς να αναγκάσεις έναν ερασιτέχνη να σου κάνει ¨παπάδες¨, είτε οργανωτικά είτε αγωνιστικά; Έξω από τον χορό πολλά λένε …
(Δεν καταλαβαίνω το 'έξω από το χορό' αλλά ας το αφήσουμε)
Μήπως για χάρη των ελληνικών αγώνων ? Γιατί να κάνει κάτι ο μέσος θεατής και να μην κάνει κάτι ο μέσος αγωνιζόμενος ή διοργανωτής ? Δεδομένου μάλιστα ότι οι αγωνιζόμενοι και διοργανωτές, σε αντίθεση με τους μέσους θεατές, είναι κατά τεκμήριο 'τρελλοί' και γουστάρουν αγώνες και ασχολούμενοι με το αντικείμενο κάνουν την πλάκα τους.
Δηλαδή δεν μπορείς να βασίζεσαι στους 'τρελλούς' θεατές διότι είναι πολλοί λίγοι αλλά οι 'τρελλοί' συμμετέχοντες και διοργανωτές είναι κατά τεκμήριο περισσότεροι.
Ενώ το κοινό, οι θεατές, οι φίλαθλοι, ο λαός, η βάση (χρησιμοποιώ προεκλογικούς όρους ), είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν τον καθοδικό φαύλο κύκλο, να πιστέψουν στην αλλαγή του τοπίου και με την μαζική παρουσία τους να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των χορηγών και μετά η αλυσίδα κουμπώνει από μόνη της, Θεατές – Χορηγοί – Αγωνιζόμενοι. Δεν ζητώ να αγοράσουν ένα τετριμμένο προϊόν, αλλά να στηρίξουν με θέρμη τον Έλληνα αγωνιζόμενο.
Μαζί σου. Αλλά γιατί να το κάνουν ?
Αναγνωρίζω ότι είναι ρομαντική η άποψή μου και στηρίζεται στην ζητούμενη αυταπάρνηση των φιλάθλων και στην υποθετική γνήσια αγάπη τους για το σπορ, αλλά μήπως και όλη αυτή η παλιοκατάσταση της Ελλάδος μπορεί με κάποιον άλλο τρόπο να ξεπεραστεί ;
Ξέρεις είναι σα να λες στους Ελληνες πολίτες 'παιδιά βάλτε πλάτη, μνημόνια-φόροι κτλ. για το καλό της Ελλάδας' Ε και ο πολίτης στην αρχή είπε 'ΟΚ για να δούμε' αλλά τώρα πλέον λέει 'δεν είδαμε προκοπή, γιατί να συνεχίσω να το κάνω' ?
Εχει πλάκα πάντως που το συζητάμε αυτό στο θέμα του Ακρόπολις, το οποίο φέτος Σάββατο και Κυριακή είχε πάρα πολύ κόσμο στο βουνό. Που πρακτικά απαντάει στο 'ποιός είναι ο τρόπος' και αυτός είναι είτε (κατόπιν τεράστιας επένδυσης σε επίπεδο συμμετεχόντων και διοργάνωσης, μην ξεχνάς ότι το Ακρόπολις κοστίζει ίσως όσο όλοι οι Ελληνικοί αγώνες μαζί) η προσφορά θεάματος έξω από τα συνηθισμένα-τετριμμένα-μέτρια, οπότε πάει στο βουνό και στήνεται μέσα στον ήλιο και τη σκόνη (ΟΚ φέτος είχαμε και καρεκλοπόδαρα) με τις ώρες, είτε η προσφορά λιγότερο special θεάματος ενδεχομένως αλλά με ευκολότερους όρους και φτηνότερο στην πρόσβαση, που είναι ο δρόμος των drift και λοιπών θεαμάτων.
Θα σου κάνω έναν παραλληλισμό: Σε μία επαρχιακή πόλη υπάρχουν δύο ποδοσφαιρικές ομάδες που παίζουν στην Γ Εθνική, των οποίων οι φίλαθλοι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη νοοτροπία.
Οι μεν δεν πατάνε στο γήπεδο, διότι βρίσκουν το θέαμα επιπέδου ¨κωλοπετινίτσας¨ και περιμένουν τον πρόεδρο να βάλει λεφτά, να αγοράσει παίκτες για να ανέβουν στην Α Εθνική και μετά να πάνε στο γήπεδο. Και περιμένουν …
Οι άλλοι όμως πηγαίνουν στο γήπεδο, (παρόλο που δεν τους αρέσει το θέαμα, αλλά επειδή πιστεύουν στην ομάδα τους), γίνεται το αδιαχώρητο, οι διαφημιστικές πινακίδες πάνε κι έρχονται, πουλάνε και διαρκείας, βάζει και ο πρόεδρος, ανεβαίνει το επίπεδο, ανεβαίνει και η ομάδα κατηγορία …
Για να δούμε λοιπόν πόσες επαρχιακές ομάδες ανέβηκαν κατηγορία (ες) και με ποιούς όρους ?
Λάρισα πχ. που είναι και κοντά σου ? Επένδυση, όσο τρελλούς φιλάθλους και αν είχε και σε τόσο μεγάλη πόλη, χωρίς Πηλαδάκη τζίφος
Αστέρας Τρίπολης ? Τα ίδια
Παναιτωλικός ? Τα ίδια
Κέρκυρα ? Τα ίδια
Για πες μου τώρα και μια επαρχιακή ομάδα που ακολούθησε (όχι που θα 'θελες να ακολουθήσει...) το μοντέλο που προτείνεις.
Η μόνη τέτοια ομάδα, όχι επαρχιακή, που μπορώ να σκεφτώ, που στέκεται εξαιτίας της αγάπης του 'λαού' της χωρίς επενδύσεις, είναι ο ΠΑΟΚ.
Δυστυχώς το μοντέλο της 'αγάπης του λαού' δεν είναι ΙΜΗΟ βιώσιμο.