-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Ρεπούση που την ώρα που ζητήθηκε να σηκωθούν όρθιοι στην βουλή για την γενοκτονία των Ποντίων επέλεξε να σηκωθεί και να φύγει από την αίθουσα.
Μεταξύ μας, δεν έγινε τόσο απλά το θέμα. Οι Πόντιοι εξεγέρθηκαν κατά των Τούρκων και υπέρ των Ρώσων που εισέβαλαν.
-
Και από πότε η πολιτική εξετάζει την ιστορία. Ως Ιστορικός η Ρεπούση μπορεί να λέει ότι θέλει. Όμως από όσο γνωρίζω η θέση της Ελλάδος δεν έχει αλλάξει ακόμα στο θέμα αυτό. Και ως πολιτικός κρίνεται η Ρεπούση. Και όταν βλέπεις να σηκώνονται όλοι πλην εσού τότε θα πρέπει να αναρωτηθείς γιατί;
-
Υποθέτω ότι εφόσον οι Πόντιοι εξεγέρθηκαν κατά των Τούρκων και υπέρ των Ρώσων που εισέβαλαν και για το λόγο αυτό ίσως να θεωρείς ότι αιτιολογείται η αντίδραση των Τούρκων θα πρέπει με το ίδιο σκεπτικό να δικαιολογείς τη χρήση χημικών ενάντια των Κούρδων του Ιράκ από τον Σαντάμ;
-
Αντίστοιχα υποθέτω ότι σε μία πιθανή σύρραξη με την Τουρκία και αν και εφόσον η Μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης δράσει υπέρ αυτών και όχι ημών θα θεωρούσες σκόπιμο και δίκαιο την απόλυτη εξόντωση τους ως τον τελευταίο;
-
Υποθέτω ότι αυτό θα αιτιολογούσε κάθε μορφής εκδίωξη. Έτσι δεν είναι;;
Για να μην μπούμε σε μία ανούσια συζήτηση. Και εγώ θεωρώ ότι πολιτικά σωστά έπραξαν οι Τούρκοι. Το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους κοιτούσαν και τους πετσόκοψαν για να μην τολμήσουν ποτέ να αποτελέσουν πρόβλημα για το κράτος τους. Εμείς όμως ως αντίπαλοι που είμαστε δεν μπορούμε να μην χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη πράξη ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί. Και δεν μπορούμε να απεμπολούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα τα οποία μας δίνουν ένα κάποιο δικαίωμα. Εκτός και αν η κα Ρεπούση έχει στο μυαλό της να πράξουμε κάτι αντίστοιχο. Οπότε πάω πάσο.
Ώπα! Φρένα γιατί σε πήρε η κατηφόρα!
Πρώτον και κύριον δεν θα μπορούσα ποτέ να χαρώ με ή να επικροτήσω τον χαμό ανθρώπων, ειδικά αμάχων και δη συμπατριωτών μας.
Δεύτερον δεν είμαι συνήγορος της Ρεπούση και της κάθε Ρεπούση, ούτε δικαιολογώ τις πράξεις και τα λόγια της.
Το να λέμε όμως ότι οι κακοί Τούρκοι έσφαξαν τους αθώους Έλληνες είναι τουλάχιστον μονόπλευρη ανάγνωση των ιστορικών γεγονότων. Τα γεγονότα είναι απλά. Το Οθωμανικό κράτος μπήκε σε πόλεμο με την Ρωσική Αυτοκρατορία και τότε οι Πόντιοι εξεγέρθηκαν ενόπλως εναντίον του κράτους του οποίοι ήσαν πολίτες! Κάτσε να δεις πως ονομάζεται αυτό... α ναι, εσχάτη προδοσία! Ξέρεις αγαπητέ Χρήστο πως τιμωρείται η εσχάτη προδοσία σε καιρό πολέμου στα περισσότερα κράτη του κόσμου; Έχοντας αυτό σαν πάτημα, οι νεότουρκοι ξεκίνησαν γενικευμένο διωγμό του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου, που η Ελλάδα και η Αυστραλία αλλά και διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν ως γενοκτονία. Φυσικά και είναι έγκλημα πολέμου αλλά κι εμείς το ίδιο θα κάναμε στην θέση τους. Καλό θα ήταν μεταξύ μας τουλάχιστον να λέμε την αλήθεια. -
-
αρα ολοι οι λαοι που το εχουν χαρακτηρισει γενοκτονια μαλλον κανουν λαθος
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Σύμφωνα με την λογική σου , το 1941 , το ΕΑΜ δεν ξεσηκώθηκε υπέρ των Ελλήνων , ούτε κατά των γερμανών , αλλά υπέρ των σοβιετικών , εναντίον των οποίων είχαν μόλις εισβάλει οι γερμανοί καταργώντας την μεταξύ τους συμμαχία .Δηλαδή οι Πόντιοι έπρεπε να συνεχίσουν να ανέχονται την σκλαβιά , γιά να μην τους κατηγορήσουν γιά φιλορώσους ?
Τι άλλο θα ακούσουμε πιά .......
Άλλα αντ' άλλων.
Ξεσηκώθηκε το ΕΑΜ εναντίον του Ελληνικού κράτους εκμεταλλευόμενο την πολεμική περίοδο; Και μην πας στον εμφύλιο, αυτός έγινε μετά τη λήξη του παγκοσμίου πολέμου.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
αρα ολοι οι λαοι που το εχουν χαρακτηρισει γενοκτονια μαλλον κανουν λαθοςΕίπα κάτι τέτοιο; Ήταν σίγουρα εθνοκάθαρση και άρα γενοκτονία (αν και δεν ξέρω τεχνικώς αν στέκεται ο όρος καθώς νομίζω ότι πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσει για να χαρακτηριστεί ένας διωγμός σαν γενοκτονία - δεν είμαι ειδικός επί του θέματος). Για την ευκολία της συζήτησης όμως ας δεχτούμε ότι ήταν γενοκτονία. Επισήμως την αναγνωρίζουν μόνο δύο κράτη, χωρίς αυτό να μειώνει την σημασία των γεγονότων.
-
Κόμματα-μαγαζιά, πολίτες-πελάτες
Έχουμε αποστηθίσει τη διαπίστωση ότι τα δημόσια έσοδα έχουν βουλιάξει και έχουμε εμπεδώσει την αιτιολογία: «Ο κόσμος και οι επιχειρήσεις δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν φόρους.» Σωστά, αλλά δεν βλέπω και πολλούς πρόθυμους να αναρωτηθούν: «Δηλαδή τότε πού υπήρχαν τα πολλά λεφτά, πλήρωνε φόρους η πλειοψηφία των πολιτών;» Υποθέτω ότι δεν θα βρεθεί άνθρωπος σ’ αυτή τη χώρα που να απαντήσει καταφατικά.
Το οδυνηρό συμπέρασμα επομένως βγαίνει τόσο από χιλιάδες μελέτες όσο και από τη λογική: Αν οι υπόχρεοι Έλληνες πλήρωναν τις προηγούμενες δεκαετίες απλώς και μόνο τους φόρους που τους αναλογούσαν δεν θα υπήρχε σήμερα κανένα Μνημόνιο και κανένας από τους μισητούς αλλόγλωσσους πού βρίζουμε καθημερινά δεν θα είχε απαιτήσεις.
Επιπλέον θεωρώ δικαιολογημένη την επόμενη ερώτηση: Γιατί το Κράτος δεν κυνήγησε τόσα χρόνια τους επαγγελματίες φοροφυγάδες; Ας μη κάνουμε πως αγνοούμε την απάντηση: Διότι οι κυβερνήσεις ήθελαν πελάτες και όχι πολίτες. Το ταιριαστό ζευγάρι προχωρούσε χέρι χέρι με αμοιβαία συμφωνία: Διόρισέ με στο Δημόσιο και άφησέ με να κλέβω φόρους από τη μία, ψήφισέ με και σου κάνω όλα τα γούστα από την άλλη. Έτσι απλά χωρίς φιοριτούρες. Η συμπόρευση ήταν ανέφελη έως πριν λίγο καιρό οπότε η κομματική και πελατειακή ανηθικότητα οδήγησε τη χώρα στη ξέρα και εκτός από αυτό, τα μεγάλα κομματικά μαγαζιά πλήρωσαν την πολύχρονη αμοραλιστική τακτική τους, διότι δεν ήταν πλέον «χρήσιμα». Οι πελάτες τους γύρισαν την πλάτη, τους φόρτωσαν και τις δικές τους αμαρτίες και στράφηκαν σε νέους μαγαζάτορες. Όχι σ΄αυτούς που σαν τους Σιίτες Μουσουλμάνους του Ιράν αυτομαστιγώνονται σήμερα για τα ολέθρια λάθη τους, άλλά στούς άλλους,τους φρέσκους και ταλαντούχους που έδωσαν προϊόντα σε προσφορές (100.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, κατάργηση όλων των υποχρεώσεων, 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό και άλλα εύηχα). Εννοώ προφανώς τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο ο Γιάννης Βούλγαρης δίνει περιεκτικά την εικόνα ( ΤΑ ΝΕΑ, Σάββατο 26 Μαίου): « Υπήρξε ο κατ΄ εξοχήν συνήγορος της ριζοσπαστικής τροπής που πήρε η κοινωνικοπολιτική διαμαρτυρία, ο υποδοχέας των κρατικιστικών- πελατειακών κυκλωμάτων του βαθέος ΠΑΣΟΚ, ο νέος συλλέκτης των καθ΄εξιν σαλταδόρων στο καμιόνι της εκάστοτε ανερχόμενης δύναμης, το μεταμοντέρνο επικοινωνιακο λάιφ στάιλ του Τσίπρα, και όλα αυτά χυμένα μέσα σε ένα παλαιοκομμουνιστικό προγραμματικό καλούπι εντυπωσιακής όπισθοδρομικότητας πού κάνει να νοιώθουν άβολα τα λίγα εκείνα στελέχη του που εμφορούνται από μια πιο μοντέρνα φιλοευρωπαϊκή στάση.»
Και στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ένα άλλο μαγαζί η μάλλον περίπτερο, προσελκύει με διάφορα καμμένα εθνικιστικά καλούδια, αλλά και ανέξοδες προτάσεις για λύση, όπως αυτή του γνωστού οικονομολόγου και επιστημονικού ερευνητή κυρίου Χαϊκάλη: Όλα θα λυθούν με ένα δάσος πετρελαιοπηγών και χείμαρρους φυσικού αερίου!
Με όλα αυτά και άλλα πολλά χιλιογραμμένα, ανόητος είναι ο καλομαθημένος πελάτης να μην αγοράσει από τα νέα μαγαζιά; Κι΄ο άρχοντας συνδικαλιστής αφελής είναι, τώρα μάλιστα πού τον επαινούν ως «κοινωνικό φορέα», να μη προστατεύσει τα κεκτημένα του πού πληρώνουμε όλοι, αγανακτισμένοι και μη;
Και εάν κάποιος, αποδεδειγμένα αρωγός της ταλαίπωρης χώρας μας, όπως ό Ντανιέλ Κον Μπεντίτ τολμήσει να πει πως οι προσφορές κάποιου νέου μαγαζιού είναι «παράλογες», τότε ανασύρονται οι γνωστές παλαιοκομμουνιστικές πρακτικές της σπίλωσης. Έφτασε έτσι στο σημείο να τον αποκαλέσει ο κύριος Μουλόπουλος «αμφιλεγόμενο πρόσωπο». Γνωστή φρασεολογία που έρχεται από σκοτεινές περιόδους , και πού λεκιάζει μια εμβληματική προοδευτική προσωπικότητα της Ευρώπης με την υποψία η του συμβιβασμένου η του πράκτορα ή ίσως και του χρηματιζόμενου. Αυτό θα πει κατάντια.
Με τούτα και μ΄εκείνα πιστεύω πως έτσι θα βαδίσουμε ως τις εκλογές διότι άλλο να κοιτάς το φεγγάρι και άλλο το δάχτυλο που σου δείχνει το φεγγάρι. Να είμαστε απαισιόδοξοι λοιπόν; Δεν μπορώ να απαντήσω αν και συνεχώς στο μυαλό μου στριφογυρίζει ο αφορισμός του Ζοζέ Σαραμάγκου: «Απαισιόδοξος είναι ένας αισιόδοξος καλά πληροφορημένος».
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=15579 -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Το Οθωμανικό κράτος μπήκε σε πόλεμο με την Ρωσική Αυτοκρατορία και τότε οι Πόντιοι εξεγέρθηκαν ενόπλως εναντίον του κράτους του οποίοι ήσαν πολίτες! Κάτσε να δεις πως ονομάζεται αυτό... α ναι, εσχάτη προδοσία! Ξέρεις αγαπητέ Χρήστο πως τιμωρείται η εσχάτη προδοσία σε καιρό πολέμου στα περισσότερα κράτη του κόσμου; Έχοντας αυτό σαν πάτημα, οι νεότουρκοι ξεκίνησαν γενικευμένο διωγμό του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου, που η Ελλάδα και η Αυστραλία αλλά και διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν ως γενοκτονία. Φυσικά και είναι έγκλημα πολέμου αλλά κι εμείς το ίδιο θα κάναμε στην θέση τους. Καλό θα ήταν μεταξύ μας τουλάχιστον να λέμε την αλήθεια.Εσχάτη προδοσία δεν είναι ούτε με σφαίρες. Γιατί τότε ΟΛΟΙ οι Κούρδοι πρέπει να σταλούν με τα πόδια από το Ντιγιάρμπακιρ στη Σμύρνη και πίσω, μέχρι να ψοφήσουν. Εμείς, ας πούμε (για να μιλάμε για ίδια περίοδο κι όχι 100 χρόνια πιο πίσω), δεν εξοντώσαμε τους Τούρκους της περιοχής υπό ελληνική διοίκηση να ξεμπερδεύουμε, ούτε εξοντώσαμε τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Οι Τούρκοι διέπραξαν ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, που είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από την εξόντωση ενόπλων. -
Ο χρήστης prisma έγραψε:
Nτ. Μπακογιάννη: Ηθικά και πολιτικά σωστό η συστράτευσή μου με τη ΝΔ
........... «Πέντε από τα 19 μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάρτυρες υπέρ της 17 Νοέμβρη στο δικαστήριο», κατηγορώντας ταυτοχρόνως το κόμμα της αριστεράς για ανεύθυνο λαϊκισμό. .....Μπορεί να αφορά την εποχή του 3%, αλλά τα ίδια στελέχη είναι.
Nτ. Μπακογιάννη: Ηθικά και πολιτικά σωστό η συστράτευσή μου με τη ΝΔ
.............
«Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου μπορεί να γίνει αλλά με αξιοπιστία, εμείς δεν είμαστε ούτε τσαμπουκάδες, ούτε ικέτες, δεν ήταν ικέτης ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν διαπραγματευόταν τη Συνθήκη των Σεβρών, δεν ήταν ικέτης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν διαπραγματευόταν την ένταξη της χώρας στην Ευρώπη», τόνισε διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν θα μας σταθεί αν δεν καταστήσουμε σαφές πως έχουμε το σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας. .........
http://www.skai.gr/news/politics/article/203969/nt-bakogianni-ithika-kai-politika-sosto-i-sustrateusi-mou-me-ti-nd/Τα αυτονόητα!
-
Το μονο σχεδιο που εχουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το ειδαμε 3 χρονια τωρα:Υποταγη-Υποταγη-Υποταγη.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=63644096 -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Πόσο βλάκας μπορεί να είναι ο Σαμαράς;
(εκτός από τον ΓΑΠ)Έχει ξεφτιλίσει το ποσοστό της ΝΔ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ, έχει καταστρέψει τη χώρα και καλεί την Ντόρα στη ΝΔ τώρα που θα αρχίσουν να συζητάνε για νέο αρχηγό.
(για να τον διώξουν από την αρχηγία ΣΙΓΟΥΡΑ)Αυτός θα μας σώσει από τη χρεοκοπία.
Βλάκας θα ήταν αν συνέχιζε αρχηγός σε ένα 'ξένο' κόμμα, που οι δικοί του άνθρωποι του δεξιού λαϊκισμού το εγκατέλειψαν θαυμαστές του Καμμένου.
Η Ντόρα κάνει λιγώτερη αποκρουστική τη ΝΔ για νοήμονες ψηφοφόρους του κέντρου, αρκεί βέβαια τη φωνή των Καμμένων να μην την αντικαταστήσουν οι Βελοπουλαίοι κλπ -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Το μονο σχεδιο που εχουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το ειδαμε 3 χρονια τωρα:Υποταγη-Υποταγη-Υποταγη.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=63644096Ας μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Εθνικό σχέδιο χρειάζεται και αυτό απαιτεί την συναίνεση όλων όσων είναι υπέρ της Ευρωζώνης για ένα βασικό πρόγραμμα μέτρων κοινής λογικής.
Να ξεκολλήσουμε με την εφαρμογή των αυτονόητων (μέτρων εκσυγχρονισμου και εξορθολογισμού) και στη συνέχεια ας ανταγωνιστουν μεταξύ τους για τις διαφορετικές πολιτικές. -
Ο χρήστης Adriver έγραψε:
Εθνικό σχέδιο χρειάζεται και αυτό απαιτεί την συναίνεση όλων όσων είναι υπέρ της Ευρωζώνης για ένα βασικό πρόγραμμα μέτρων κοινής λογικής.
Να ξεκολλήσουμε με την εφαρμογή των αυτονόητων (μέτρων εκσυγχρονισμου και εξορθολογισμού) και στη συνέχεια ας ανταγωνιστουν μεταξύ τους για τις διαφορετικές πολιτικές.Οντως χρειάζεται εθνικο σχέδιο κοινης αποδοχής& λογικής... πλην ομως με καμια συμμετοχη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που φταίνε για το καταντημα μας. Αυτά τα κόμματα θα επρεπε να κυρηχτουν παράνομα και τα στελέχη τους να εκτελεστουν δημοσια δαπάνη για εσχάτη προδοσία
-
Ο χρήστης Adriver έγραψε:
Το μονο σχεδιο που εχουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το ειδαμε 3 χρονια τωρα:Υποταγη-Υποταγη-Υποταγη.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=63644096Ας μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Εθνικό σχέδιο χρειάζεται και αυτό απαιτεί την συναίνεση όλων όσων είναι υπέρ της Ευρωζώνης για ένα βασικό πρόγραμμα μέτρων κοινής λογικής.
Να ξεκολλήσουμε με την εφαρμογή των αυτονόητων (μέτρων εκσυγχρονισμου και εξορθολογισμού) και στη συνέχεια ας ανταγωνιστουν μεταξύ τους για τις διαφορετικές πολιτικές.Και αυτό το σχέδιο το έχει η ΝΔ και ο Σαμαράς; Από πότε και ποιό είναι αυτό το σχέδιο; Μην ξεχνάμε ότι έχει δεσμευτεί μέσω της υπογραφής του για πιστή τήρηση των όρων του μνημονίου.
-
Εγώ θέλω να δω μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που να εκπροσωπεί το 70-80% των ψηφοφόρων και να προωθήσει τα αυτονόητα (μέσο όρο συναίνεσης σαν αποτέλεσμα ζύμωσης ιδεών και προτεραιοτήτων) για την έξοδο από την κρίση και τη διαμόρφωση του πλαισίου για μία δίκαιη και δημοκρατική ελληνική κοινωνία και πολιτεία.
Αυτά για τις υπογραφές είναι προφάσεις για προεκλογική συνθηματολογία και ψηφοθηρία, δεν μιλάμε πιά για κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ! Άσε που ό Σαμαρας πάντα μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση, ακόμα και στην επιστολή που υπέγραψε, αλλά σημασία δεν έχουν τα τυπικά. Εξάλλου δεν μιλάμε για κρατική συμφωνία!
-
Σε αντίθεση με τους ψεύτες Σαμαρέλους που υπόσχονται απαγκίστρωση από το μνημόνιο, ανεξάρτητα αν υπέγραψαν προσωπικές δηλώσεις υποτέλειας για την εφαρμογή του:
Τσίπρας στο Spiegel: 'Οι εκβιασμοί θα οδηγήσουν σε στάση πληρωμών'
'Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε το ευρώ' λέει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και παραδέχεται την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, τονίζει ωστόσο ότι η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει και χαρακτηρίζει τον Φρανσουά Ολάντ 'φορέα ελπίδας'.
«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να κρατήσει το ευρώ», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενώ επαναλαμβάνει τη θέση ότι ενδεχόμενη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της συνεχιζόμενης λιτότητας θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρωζώνη.«Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον να σπάσει επιτέλους η επιβολή της λιτότητας», εξηγεί κι αναλύει τη θέση του για μια πολιτική η οποία, όπως λέει, «δεν θα καταστρέφει την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέπει και πάλι την ανάπτυξη».
Επισημαίνει ότι «αν η πολιτική λιτότητας δεν αλλάξει, θα έχει ως συνέπεια την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και αυτό πράγματι θα ήταν ένας κίνδυνος για το ευρώ», ενώ σημειώνει το γεγονός ότι «τα οικονομικά συστήματα των χωρών είναι τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους ώστε δεν μπορεί κανείς να περιορίσει την κρίση γεωγραφικά»: «Αν συνεχίσουμε να πιεζόμαστε και να εκβιαζόμαστε με ένα πρόγραμμα λιτότητας που έχει τόσο εμφανώς αποτύχει, τότε η Ελλάδα, πράγματι σύντομα δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους δανειστές της. Τότε θα υπάρξει στάση πληρωμών, στην οποία θα έχουμε υποχρεωθεί και αυτό θα γίνει επικίνδυνο, όχι μόνο για τη Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας», σημειώνει.
Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι υπόσχεται το ακατόρθωτο, «να κρατήσει το ευρώ, αλλά να ακυρώσει τις συμφωνίες με τους Ευρωπαίους», ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται ότι υπάρχει σε αυτό αντίφαση και τονίζει: «Απλώς δεν θέλουμε να πηγαίνουν τα χρήματα του ευρωπαίου πολίτη σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Το γεγονός ότι υπάρχει η οικονομική βοήθεια, είναι αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αυτό είναι καλό. Πιστεύουμε επίσης ότι αυτά τα κεφάλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά. Κυρίως για επενδύσεις, από τις οποίες μπορεί να προέλθει ευημερία. Μόνο τότε θα μπορέσουμε, πράγματι, να αποπληρώσουμε το χρέος μας».
Αναγνωρίζει την ευθύνη της Ελλάδας για την σημερινή κατάσταση, αφού, όπως επισημαίνει «έχουμε αποδεχτεί πολικούς, οι οποίοι κατέστρεψαν την παραγωγική βάση της χώρας και δημιούργησαν διεφθαρμένο κράτος, εκλέξαμε αυτούς οι οποίοι οχύρωσαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και οι οποίοι όχι μόνο επιτρέπουν την φοροδιαφυγή, αλλά και την προωθούν», αλλά αναδεικνύει και την ευθύνη «αυτό να το αλλάξουμε». Σε ό,τι αφορά την αποτυχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αναφέρεται και σε σχετικές εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί από έγκυρους οικονομολόγους, ακόμη όπως λέει κι από γερμανικές εφημερίδες και από τον πρώην Καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ.
Οι δημοσιογράφοι του περιοδικού ζητούν ακόμη από τον κ. Τσίπρα εξηγήσεις για το γεγονός ότι κάποια μέλη του υποστηρίζουν την έξοδο από την Ευρωζώνη, για να απαντήσει εκείνος ότι πρόκειται για μειοψηφία και ότι για αυτά τα θέματα οι αποφάσεις λαμβάνονται με ψηφοφορία και εξηγεί: «Σε κάθε κόμμα υπάρχουν διαφορετικές κατευθύνσεις, απόψεις. Κάνεις ψηφοφορία και αποφασίζεις. Εξάλλου αυτή η μειοψηφία σε μας δεν είναι υπέρ εξόδου από το ευρώ, αλλά θέλει μόνο να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει και τότε να επιβιώσει, π.χ. με τη βοήθεια ενός άλλου νομίσματος, εάν άλλοι θα έχουν καταστρέψει τελείως την δική μας οικονομία». Σημειώνει δε ότι αναφέρεται στην περίπτωση που «η οικονομική μας βάση καταστραφεί τελείως και για αυτήν την καταστροφή δεν ευθύνονται οι αποφάσεις μιας εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κάποιες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, π.χ. [οι Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου της Γερμανίας] Άγγελας Μέρκελ».
Ερωτώμενος αν θεωρεί τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας ως σύμμαχο στον αγώνα κατά της επιβολής λιτότητας από την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι θεωρεί τον κ. Ολάντ «φορέα ελπίδας», καθώς, όπως επισημαίνει, «ακούγονται και συζητούνται τώρα πάλι ιδέες και επιχειρήματα που ως τώρα δεν έβρισκαν ευήκοα ώτα», όπως αυτές για πιο ισχυρό ρόλο της ΕΚΤ ή για την έκδοση ευρωομολόγων.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του «μέντορά» του, όπως τον χαρακτηρίζει το περιοδικό, Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος τον κάλεσε να είναι ειλικρινής με τους πολίτες, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι ο κ. Αλαβάνος «έφυγε πριν από λίγα χρόνια από το κόμμα διότι δεν συμμερίζεται την πεποίθησή μας ότι πρέπει να μείνουμε στην Ευρωζώνη» και χαρακτηρίζει «αστείο» το να πρέπει να δικαιολογηθεί «για το ότι εμείς, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, θέλουμε να μείνουμε στην Ευρωζώνη».
Απαντώντας πάντως σε ερώτηση σχετικά με το με ποιες δυνάμεις θα μπορούσε να συνεργαστεί μετά τις εκλογές προκειμένου να υλοποιήσει την πολιτική του, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται ότι επιθυμεί έναν συνασπισμό της Αριστεράς και δηλώνει: «Θα κάνουμε το παν ώστε αυτή τη φορά η αριθμητική να είναι με το μέρος μας».
-
Ο χρήστης Adriver έγραψε:
Εγώ θέλω να δω μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που να εκπροσωπεί το 70-80% των ψηφοφόρων και να προωθήσει τα αυτονόητα για την έξοδο από την κρίση και τη διαμόρφωση του πλαισίου για μία δίκαιη και δημοκρατική ελληνική κοινωνία και πολιτεία.Αυτά για τις υπογραφές είναι προφάσεις για προεκλογική συνθηματολογία και ψηφοθηρία, δεν μιλάμε πιά για κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ! Άσε που ό Σαμαρας πάντα μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση, ακόμα και στην επιστολή που υπέγραψε, αλλά σημασία δεν έχουν τα τυπικά. Εξάλλου δεν μιλάμε για κρατική συμφωνία!
Δεν θα με χαλούσε ένα σχήμα από πολλά κόμματα, αλλά όχι με Βενιζέλο και Σαμαρά. Δεν είναι τυπικό το θέμα. Ο Σαμαράς δεν κατάφερει να διαπραγματευτεί του όρους του δεύτερου μνημονίου. Πώς θα πετύχει αναδιαπραγμάτευση; Ο δε Βενιζέλος έκανε τα χατήρια του ΣΕΒ. Ας είμαστε ρεαλιστές.
-
Μόνο ένας Μ@ΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ όπως ο ΤΣΙΠΡΑΣ θα μπορούσε να λέει τέτοια πράγματα.
Τους απειλεί ότι θα έχουν οικονομική ζημία αν εμείς πεθαίνουμε από την πείνα όπως στην Αιθιοπία.
Εμείς θα γ@μηθούμε άσχημα - αυτοί θα χάσουν (λίγα) λεφτά
...και μετά θα συμμορφωθούν οι Ισπανοί, Ιταλοί, Πορτογάλοι κλπ και θα επιβάλλουν σκληρή λιτότητα για να μη γίνουν Ελλάδα. -
Όποιος νομίζει ότι η λιτότητα είναι η λύση στις κρίσεις, είναι σαν να νομίζει ότι πρέπει να τρώνε λιγότερο στην Αιθιοπία για να φτάσει το φαγητό για όλους...
-
Ο χρήστης Ernani έγραψε:
Εγώ θέλω να δω μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που να εκπροσωπεί το 70-80% των ψηφοφόρων και να προωθήσει τα αυτονόητα για την έξοδο από την κρίση και τη διαμόρφωση του πλαισίου για μία δίκαιη και δημοκρατική ελληνική κοινωνία και πολιτεία.
Αυτά για τις υπογραφές είναι προφάσεις για προεκλογική συνθηματολογία και ψηφοθηρία, δεν μιλάμε πιά για κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ! Άσε που ό Σαμαρας πάντα μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση, ακόμα και στην επιστολή που υπέγραψε, αλλά σημασία δεν έχουν τα τυπικά. Εξάλλου δεν μιλάμε για κρατική συμφωνία!
Δεν θα με χαλούσε ένα σχήμα από πολλά κόμματα, αλλά όχι με Βενιζέλο και Σαμαρά. Δεν είναι τυπικό το θέμα. Ο Σαμαράς δεν κατάφερει να διαπραγματευτεί του όρους του δεύτερου μνημονίου. Πώς θα πετύχει αναδιαπραγμάτευση; Ο δε Βενιζέλος έκανε τα χατήρια του ΣΕΒ. Ας είμαστε ρεαλιστές.
Να αρνείσαι το 'κούρεμα' 100 δις του χρεους γιατι πρέπει να συνεχιστεί η λιτότητα μάλλον δεν ήταν διαπραγματεύσιμο. Δεν είναι το ίδιο πλαίσιο τώρα, όπως δεν θα είναι και στο μέλλον. Αυτό το 'σταδιακή απαγκίστρωση' που έλεγε ο Κουβέλης είναι πολύ σοφό και καλό είναι να το συνειδητοποιούμε.
Υποθέτω ο Σαμαράς αν μπορούσε θα εκανε κάτι καλύτερο, ο ίδιος κατέστρεψε τις προοπτικές να φορτώσει όλο το πολιτικό κόστος στο ΠΑΣΟΚ και να πάρει άνετα τις εκλογές, διέλυσε το κόμμα του με Καμμένους κλπ.
Προσωπικά του αναγνωρίζω ότι έβαλε μπροστά το εθνικό συμφέρον αυτή τη φορά, παρά το γνωστό του παρελθόν.Υ.Γ. Και ο ΣΕΒ μέσα στο παιχνίδι είναι σε μιά καπιταλιστική χώρα.
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Οντως χρειάζεται εθνικο σχέδιο κοινης αποδοχής& λογικής... πλην ομως με καμια συμμετοχη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που φταίνε για το καταντημα μας. Αυτά τα κόμματα θα επρεπε να κυρηχτουν παράνομα και τα στελέχη τους να εκτελεστουν δημοσια δαπάνη για εσχάτη προδοσίαΤα στελέχη που έμειναν ή αυτά που έφυγαν?
Ποιός θα μείνει μετά για 'εθνικο σχέδιο κοινης αποδοχής& λογικής'
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
...και μετά θα συμμορφωθούν οι Ισπανοί, Ιταλοί, Πορτογάλοι κλπ και θα επιβάλλουν σκληρή λιτότητα για να μη γίνουν Ελλάδα.
Aκομα πιστευεις οτι φταιει ο μεσος Ισπανος, Ιταλος και Πορτογαλος για την κριση;
Εκλογές 2012 [#3]: Η επόμενη μέρα