Ο χρήστης MAD-MAX-13 έγραψε:
Για μένα που μένω Καλλιθέα (και οσονούπω Χαλάνδρι) και δουλεύω Ασπρόπυργο (50 χλμ τουλάχιστον καθημερινά δηλαδή) είναι ανάγκη η μηχανή αν δε θέλω να τρώω το 1/3 του μισθού μου σε βενζίνες πήγαινε-έλα ή/και διόδια. Να μην αναφέρω τα χιλιόμετρα που θα μάζευα στο αυτοκίνητο, με ό,τι συνεπάγεται. Και ειναι πολλοί σαν εμένα.
η διαφωνια μου στην 8εση την δικη σου και του νασσ και αλλου ενος συνομιλητη ειναι οτι** η χρηση της μηχανης ειναι επιλογη σας, δεν σας υποχρεωσε κανεις να κινειστε με μηχανη**. Επομενως ο καθενας κανει τις επιλογες του ζυγιζοντας τα υπερ και τα κατα και πορευεται γνωριζοντας τι τον περιμενει.
Και γω σου λέω ότι πάρα πολλούς 'δίκυκλους' εκεί έξω τους υποχρέωσαν τα οικονομικά τους: (ας πούμε ότι) έχουν αυτοκίνητο, έχουν υποχρεώσεις που οδηγούν σε ιδιωτική μετακίνηση, το αυτοκίνητο τους κοστίζει πολύ και πήραν ένα παπί-scooter για 'να κάνουν τη δουλειά τους'. Δεν είναι 'συνειδητοί' μηχανόβιοι, από ανάγκη καβαλάνε το δίκυκλο (και για το λόγο αυτό κινδυνεύουν και περισσότερο αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται συζήτηση για κάτι τόσο αυτονόητο. Ξέρω τουλάχιστον 3-4 ανθρώπους που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Τι σημαίνει 'επιλογή' ? Δηλαδή ποιά είναι η 'άλλη' επιλογή αυτών των ανθρώπων, να πηγαίνουν με το λεωφορείο ?
επισης να υποστηριξω οτι αυτο που ειπε ο κασερις 'το αμαξι και η μηχανη ΔΕΝ ειναι ειδος αναγκης αλλα επιλογης'
Αυτό ισχύει μόνο αν οι ανάγκες μετακίνησής σου καλύπτονται με δημόσια μεταφορικά μέσα.
Αν πηγαίνεις από το σπίτι στη δουλειά πιθανότατα έχεις δίκιο (αν και από ένα σημείο και πέρα η επιλογή γίνεται ανάγκη πχ. αν θέλεις 2+2=4 ώρες πήγαινε-έλα είναι ανάγκη ή επιλογή ?)
Αν η δουλειά σου απαιτεί κινητικότητα (ενδεικτικά επαγγέλματα: ασφαλιστές, ιατρικοί επισκέπτες, πωλητές) τότε η ιδιωτική μετακίνηση δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη. Ε, αν τα οικονομικά είναι δύσκολα τότε γίνεται ανάγκη η φτηνή ιδιωτική μετακίνηση = δίκυκλο. Δηλαδή τι ακριβώς θα πεις στον ιατρικό επισκέπτη που ζορίζεται οικονομικά ? 'Πήγαινε με το λεωφορείο' ?
Τέλος πάντων, δεν αντιλαμβάνομαι για ποιό ακριβώς λόγο γίνεται η συζήτηση Δε διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τους μηχανόβιους, διότι δεν έχουν. Περισσότερη κατανόηση και συνεργασία πρότεινα (*) (**). Δεν παρέχονται, κανένα πρόβλημα, δε θα σκάσω κιόλας, δεν περιμένω να ζήσω από την καλή διάθεση του καθενός, τα καταφέρνω και μόνος μου. Μόνο που το 'μόνος μου' και 'μόνος σου' μας κάνει χειρότερη κοινωνία. Βέβαια από κάποιον #1 προτεραιότητα είναι πως διαφυλάξει πάση θυσία τα δικαιώματά του, δεν περιμένω να το καταλάβει αυτό.
(Και εννοείται βέβαια πως και οι μηχανόβιοι που πατάνε πάνω σε αυτό για να παραβιάσουν βάναυσα τα δικαιώματα των άλλων είναι εξίσου κατακριτέοι αλλά σε αυτό νομίζω συμφωνούμε όλοι)
(*) Να δώσω ένα άσχετο παράδειγμα: το να κυκλοφορώ ανάμεσα στις λωρίδες είναι παράνομο. Κατανόηση σημαίνει, πριν ανοίξεις την πόρτα για να αδειάσεις το τασάκι, όντας μποτιλιαρισμένος, ρίχνεις μια ματιά στον καθρέφτη μήπως έρχομαι με το δίκυκλο, όχι ανοίγεις και όποιον πάρει ο χάρος και μετά η απάντηση 'ας πρόσεχες, ήσουν παράνομος, το δίκυκλο είναι επιλογή σου'
(**) Αλλο άσχετο παράδειγμα: σταματώ να περάσει ο πεζός σε διάβαση χωρίς φανάρι. Δεν υποχρεούμαι. Αλλά είναι κλασσικό παράδειγμα πως βελτιώνω την ποιότητα ζωής όλων μας παραχωρώντας ένα μικρό δικαίωμά μου.