-
Δεν χρειάζεται η οποιαδήποτε κατάταξη για να καταλάβεις το χάλι του Βενιζέλου.
Πρέπει να είναι ο πιο άσχετος στα οικονομικά που έχει βρεθεί στην συγκεκριμένη θέση από καταβολής ελληνικού κράτους! -
«Η ευρωζώνη θα επιβιώσει μόνο αν είναι διατεθειμένη ν' αλλάξει»
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ καταστρέφει την Ευρώπη. Μια κατηγορία που όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτοξεύουν πλέον προς την κυβέρνηση Μέρκελ για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του τρόπου διαχείρισης του προβλήματος χρέους.
Ο Eckhard Hein είναι ένας από τους πλέον διαπρεπείς γερμανούς οικονομολόγους και σφοδρός επικριτής της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί σήμερα η Γερμανία. Συνομιλήσαμε μαζί του και ιδού τι μας είπε για το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, για την οικονομική πολιτική της Γερμανίας και για το μέλλον της ευρωζώνης.Μετά το φιάσκο με το δημοψήφισμα, Βερολίνο και Παρίσι απαίτησαν σαφείς και ξεκάθαρες δεσμεύσεις της Ελλάδας στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Ποια είναι η άποψή σας και πώς βλέπετε γενικότερα τη συμφωνία για το νέο σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας; Είναι το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο -ή είναι ίσως γεμάτο αλλά με ξινό κρασί;
Νομίζω ότι αυτό που σερβίρεται είναι δύσκολο να το καταπιεί η Ελλάδα, όχι λόγω του κουρέματος, που θα προκαλέσει προβλήματα για τις ελληνικές τράπεζες τα οποία μπορεί όμως να είναι διαχειρίσιμα, αλλά λόγω των όρων που συνδέονται με τη συμφωνία και τις συνέπειες για τις μακροοικονομικές πολιτικές. Είναι γνωστό στα οικονομικά ότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης παρά μόνο με τη μεγέθυνση της οικονομίας. Αλλά αυτό που απαιτείται στην περίπτωση της Ελλάδας είναι να συνεχίσει να εφαρμόζει μια σφικτή δημοσιονομική πολιτική και σκληρά μέτρα λιτότητας. Αυτό θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα και θα προκαλέσει μια αποπληθωριστική ύφεση, κατάρρευση της οικονομίας και περιττά βάσανα και πόνο για την κοινωνία. Ταυτόχρονα δεν θα βελτιώσει καθόλου την αναλογία δημόσιου χρέους προς ακαθάριστο εθνικό προϊόν.
Διαβάζοντας την επίσημη ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., η επιμονή στο ότι η «δημοσιονομική συρρίκνωση» και η σταθερότητα των τιμών πρέπει να παραμείνει ο πρωταρχικός ρόλος της ΕΚΤ, όταν η ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της βρίσκεται σε στασιμότητα και οι προοπτικές διάλυσης της ευρωζώνης είναι πλέον πολύ πιθανές, είναι απλά ακατανόητη. Είναι αυτή η στάση, κατά κύριο λόγο, μια στρατηγική για την προστασία των συμφερόντων των πλεονασματικών χωρών, όπως η Γερμανία;
Ναι, και αυτή η στρατηγική έχει προκαλέσει, και θα συνεχίσει να προκαλεί, πόνο στις ελλειμματικές χώρες, αλλά δεν είναι και προς το συμφέρον των πλεονασματικών χωρών. Είναι απλώς μια καθοδηγούμενη και ηλίθια στρατηγική και θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή της ευρωζώνης στο σύνολό της, επειδή οι πλεονασματικές χώρες θα χάσουν τους πελάτες τους και, ως εκ τούτου, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα συνολικής ζήτησης. Και θα οδηγήσει τις ελλειμματικές χώρες σε αποπληθωριστική ύφεση με σημαντικές απειλές για τη μελλοντική επιβίωση του ευρωνομίσματος.
Φυσικά, προσαρμογές στο εσωτερικό της ευρωζώνης πρέπει να γίνουν, αλλά οι προσαρμογές πρέπει να είναι συμμετρικές και πρέπει να στηρίζονται από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ και την προθυμία να αγοράσει το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών της ευρωζώνης προκειμένου να διατηρηθούν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα. Και σημαίνει επεκτατικές πολιτικές στις πλεονασματικές χώρες, σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και υψηλότερα κυβερνητικά ελλείμματα με σκοπό την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης σε αυτές τις χώρες. Αυτό θα επιτρέψει στις ελλειμματικές χώρες να μειώσουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τα δημόσια ελλείμματα χωρίς να «σκοτώσουν» την οικονομία τους.
Η Ισλανδία έχει ακολουθήσει μια πορεία την οποία μπορεί μερικές περιφερειακές χώρες στην Ε.Ε. να δουν σύντομα ως μια δελεαστική εναλλακτική λύση. Ανησυχεί καθόλου η Γερμανία γι' αυτή την προοπτική; Ή μήπως έχει γίνει τελικά η περιφέρεια ασήμαντη για την εθνική οικονομική στρατηγική της;
Ναι, φαίνεται πράγματι ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πολύ για την περιφέρεια. Αλλά υποθέτω ότι η κυβέρνηση Μέρκελ είναι πεπεισμένη πως οι πολιτικές που ακολουθεί στηρίζουν σε μακροπρόθεσμη βάση την επιβίωση του ευρώ. Το πρόβλημα είναι απλώς ότι ακολουθεί ένα λανθασμένο οικονομικό μοντέλο, το οποίο αγνοεί πλήρως τις μακροοικονομικές αλληλεξαρτήσεις. Κατ' αρχάς, υπάρχει έλλειψη κατανόησης του ρόλου της Κεντρικής Τράπεζας. Η αποκλειστική μέριμνα για τη σταθερότητα των τιμών και η επιμονή στο να αποτραπεί η ΕΚΤ από το να συνεχίσει με την αγορά δημόσιου χρέους από χώρες μέλη της ευρωζώνης είναι ένα καλό δείγμα αυτής της έλλειψης κατανόησης του ρόλου μιας κεντρικής τράπεζας που ανέφερα. Στην κυβέρνηση αγνούν ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εγγυηθεί το δημόσιο χρέος, προκειμένου να αποφευχθούν υπερβολικά υψηλά μακροχρόνια επιτόκια -κάτι το οποίο γίνεται σε πολλές άλλες χώρες εκτός ευρωζώνης. Δεύτερον, υπάρχει εμμονή με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, η οποία αγνοεί τον σταθεροποιητικό μακροοικονομικό ρόλο των δημόσιων ελλειμμάτων, όχι μόνο, αλλά κυρίως σε μια περίοδο με αδύναμη ζήτηση. Και, τρίτον, υπάρχει η ανόητη σύσταση ότι όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να γίνουν σαν τη Γερμανία και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και, ως εκ τούτου, την ικανότητά τους να εξάγουν και να παράγουν εξαγωγικά πλεονάσματα. Αλλά πού θα πάνε όλα αυτά τα πλεονάσματα; Αυτό το μοντέλο μπορεί να πετύχει μόνο εάν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να δεχτούν να έχουν ακόμη υψηλότερα ελλείμματα ή εάν η Κίνα και η Ιαπωνία, ως κύριες πλεονασματικές χώρες τρεχουσών συναλλαγών, ξεκινήσουν ενεργά προς μια σημαντική μείωση των πλεονασμάτων τους. Αυτά είναι μάλλον απίθανα να συμβούν και, συνεπώς, μια αναπτυξιακή στρατηγική βασισμένη στις εξαγωγές, για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Διάσωση του ευρώ από την Κίνα; Πώς σας ακούγεται αυτή η ιδέα, που φαίνεται να εξετάζουν στα σοβαρά οι σημερινοί ευρωπαίοι ηγέτες, και τι λέει για την κατάσταση στην ευρωζώνη;
Η Κίνα, ως η κύρια πλεονασματική χώρα τρεχουσών συναλλαγών σε παγκόσμια κλίμακα, έχει συσσωρεύσει τεράστιο ποσό ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων και φαίνεται πως ετοιμάζεται τώρα να κάνει αλλαγές θέσεων των κεφαλαίων της. Η κινεζική πίστωση μπορεί επομένως να είναι χρήσιμη για μεμονωμένες ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο, από μακροοικονομική άποψη, αυτό δεν χρειάζεται. Η ευρωζώνη είχε και έχει σε γενικές γραμμές ισορροπημένους τρέχοντες ισολογισμούς με τον υπόλοιπο κόσμο. Ως εκ τούτου, δεν είναι μια περιοχή καθαρού οφειλέτη η οποία εξαρτάται για πίστωση από δανειστές εκτός ευρωζώνης. Οι θέσεις πιστωτή-οφειλέτη στο ευρωζωνικό ισοζύγιο και τα προβλήματα των υπερχρεωμένων χωρών μπορούν συνεπώς να θεραπευθούν εντός της ευρωζώνης.
Ποιες είναι όμως οι πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβιώσει με τη σημερινή της μορφή;
Κατά την άποψή μου, η ευρωζώνη θα επιβιώσει μόνο εάν είναι διατεθειμένη να αλλάξει. Μόνο εάν προχωρήσουμε με την οικονομική πολιτική της ολοκλήρωσης και δημιουργήσουμε μια οικονομική διακυβέρνηση σε επίπεδο ευρωζώνης, καθώς και μια Κεντρική Τράπεζα η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρευστότητα του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης, και έναν σταθερό μηχανισμό δημοσιονομικών μεταβιβάσεων προς τις χώρες του νότου για να μπορέσουν να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, μόνο τότε θα επιβιώσει το ευρωνόμισμα -και πιθανότατα η Ε.Ε. στη σημερινή της μορφή.
WHO is who?
Καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Οικονομικών και Νομικής του Βερολίνου. Διετέλεσε ανώτατος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής του Ιδρύματος Hans-Bockle και έχει υπάρξει επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carl von Ossietzky, στο Πανεπιστήμιο του Χάμπουργκ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου Ερευνας Μακροοικονομικών και Μακροοικονομικής Πολιτικής και η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε πολλές ακαδημαϊκές επιθεωρήσεις διεθνούς κύρους. Εχει δημοσιεύσει μια μεγάλη σειρά βιβλίων, με πιο πρόσφατα τα εξής: The World Economy in Crisis -The Return of Keynesianism?» (2010) και «Α Modern Guide to Keynesian Macroeconomics and Economic Policies» (2011).
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&dat ... &id=327401
-
Τέλος πάντων, όλα αυτά δεν έχουν πλέον σημασία. Ζητείται από το πολιτικό σύστημα υπογραφή ακόμη και για να βήξουν. Λέτε όλα αυτά να είναι περαστικά; Λέτε σε 10 χρόνια να τα θυμόμαστε παρεούλα με τους εταίρους μας και να γελάμε; Βρε τι άτακτο παιδί που ήσουν τότε; Όσοι το νομίζουν πλανώνται πλάνην οικτράν. Όλος αυτός ο ορυμαγδός δεν μαζεύεται πίσω με τίποτε. Αν το καταλάβατε οι Ευρωπαίοι εκτίθενται και αυτοδεσμεύονται όλο και περισσότερο στο να μας σουτάρουν.
-
...και ο Σαμαράς με την άρνησή του, παίζει το παιχνίδι τους? (αυτό εννοείς?)...
-
Όχι μια, δυο.
Possible Greek Solution: Two Drachmas
http://blogs.wsj.com/marketbeat/2011/11 ... -drachmas/ -
-
Ξέρουμε πόσο μέσο όρο πληθωρισμό είχαμε ανά έτος στην Ελλάδα? Υπάρχει πουθενά καμμία λίστα για τα τελευταία 30 χρόνια π.χ.?
-
http://www.google.ch/publicdata/explore ... population
-
Πληθωρισμό λέει ο dstou, πληθυσμό καταλαβαίνει ο άλλος, και μετά σου λέει , fluent in Greek!
-
A, ξέχασα ν' απαντήσω σοβαρά στον dstou όμως!
Εδώ: http://www.global-rates.com/economic-in ... reece.aspx
και
http://www.global-rates.com/economic-in ... reece.aspx -
Ευχαριστώ, κάτι τέτοιο έψαχνα.
-
Ο χρήστης tryphon έγραψε:
Όχι μια, δυο.
Possible Greek Solution: Two Drachmas
http://blogs.wsj.com/marketbeat/2011/11 ... -drachmas/Αυτό είναι μια ονείρωξη των ξένων. Και να μπούμε στη δραχμή και να αποπληρώνεται το ΟΛΟ το χρέος στο δικό τους νόμισμα. Αν βγούμε απ' το ευρώ, όλο το χρέος θα το πάρουν σε δραχμές, δηλαδή μανταλάκια. Γι' αυτό πρέπει να είναι έτοιμοι και να τα αφήσουν αυτά. Εμείς βλέπουμε τους εφιάλτες μας. Ώρα να τους δουν κι αυτοί.
-
Ο χρήστης imago έγραψε:
Όχι μια, δυο.
Possible Greek Solution: Two Drachmas
http://blogs.wsj.com/marketbeat/2011/11 ... -drachmas/Αυτό είναι μια ονείρωξη των ξένων. Και να μπούμε στη δραχμή και να αποπληρώνεται το ΟΛΟ το χρέος στο δικό τους νόμισμα. Αν βγούμε απ' το ευρώ, όλο το χρέος θα το πάρουν σε δραχμές, δηλαδή μανταλάκια. Γι' αυτό πρέπει να είναι έτοιμοι και να τα αφήσουν αυτά. Εμείς βλέπουμε τους εφιάλτες μας. Ώρα να τους δουν κι αυτοί.
Τα λεφτά που δίνουν 'δανικά' (έκτη δόση, μετέπειτα, ...)από τους φορολογούμενους είναι περισσότερα από αυτά που θα χάσουν οι τράπεζες τους αν δεν πληρώσουμε τίποτα και κηρύξουμε πτώχευση νομίζω.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Δεν χρειάζεται η οποιαδήποτε κατάταξη για να καταλάβεις το χάλι του Βενιζέλου.
Πρέπει να είναι ο πιο άσχετος στα οικονομικά που έχει βρεθεί στην συγκεκριμένη θέση από καταβολής ελληνικού κράτους!ALOGOSKOUFIS
Φάτε την π@@@@@υυυυυυυυτσ@ ξανθά ανθρωπάκια για να δείτε ότι την κρίση δεν την δημιούργησαν οι μαυροκέφαλοι κρετίνοι της ευρωζώνης.
Αποτυχία σε δημοπρασία γερμανικών ομολόγων!
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/264207/apotuhia-se-dimoprasia-germanikon-omologon/ -
Μην υπερβάλλουμε τώρα. Ο Αλογοσκούφης είναι οικονομολόγος και η βασική του μαλακία ήταν η 'ήπια προσαρμογή'. Ποια ήπια, όταν ερχόταν ορυμαγδός ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕ. Αποκλείεται να έβγαιναν τα νούμερα. Το πρόβλημα ήταν ότι προσπάθησε να ταιριάξει πολιτικό κόστος και μέτρα, άρα μια τρύπα στο νερό. Όταν όμως είχε απέναντι ΓΑΠ και συρφετό να λένε ότι Λεφτά Υπάρχουν, πόση ευχέρεια ελιγμών έχεις;
Ο Βενιζέλος, πολύ απλά, δεν γνωρίζει οικονομικά, δεν είναι το αντικείμενό του. Νομίζει ότι με δικολαβίστικα κόλπα θα γίνουν θαύματα, θα πείσει τους πιστωτές, θα φέρει ισορροπία στα δημόσια οικονομικά. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ.
Τελευταία φορά που είχε αναλάβει το Οικονομικών ένας νομικός ήταν, νομίζω κι ας με διορθώσει κάποιος, επί Τσοβόλα. Αλλά ακόμα κι αυτός είχε έναν οικονομολόγο πάνω από το κεφάλι του να του λέει τι θα κάνει, τον Παπανδρέου.Από την άλλη, ένας πολιτικός, αν έχει μυαλό, χρησιμοποιεί άριστους επιστήμονες στο επιτελείο του και ανοίγει το στόμα του μόνο όταν πρέπει να λάβει πολιτικές αποφάσεις, όχι τεχνοκρατικές. Τη δουλειά αυτή την κάνουν σήμερα ΥΠΟΙΚ ξένων κρατών και μεγαλοτραπεζίτες που σκαμπάζουν από οικονομικά. Το κακό είναι ότι είναι...ξένοι (και ανώτεροι υπάλληλοι που φροντίζουν για το συμφέρον τραπεζικών ιδρυμάτων).
-
Ο Αλογοσκούφης οικονομολόγος;;;;
Φαίνεται ήξερε καλά τι γινόταν στην οικονομία όταν μας έλεγε ότι ανήκουμε στους πλούσιους της Ε.Ε. και θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε χωρίς επιδοτήσεις γιατί είμαστε πλούσιοι.
Μετά από 2 χρόνια φαλιρίσαμε.
-
Βασικά, άλλο έλεγε.
'Καλομαθημένοι, σε λίγα τέρμινα θα κοπούν οι επιδοτήσεις γιατί έτσι μας λένε στην Ε.Ε. Προηγούνται οι ξυπόλητοι του τ. ανατολικού μπλοκ, δεν μπορούμε να παίρνουμε εμείς δισεκατομμύρια και αυτοί τίποτα για γεωργικά προϊόντα'Θα ήθελα να θυμηθούμε σ' αυτό το σημείο τον Χατζηγάκη και τα λεφτά που έδωσε ΠΑΡΑΤΥΠΑ στους αγρότες για να μη βγουν στις Ε.Ο.
Τις τσιρίδες που έμπηγαν όλοι για τα αντικειμενικά τεκμήρια, τα τέλη κυκλοφορίας, τις 'χαμηλές' αυξήσεις στους μισθούς των ΔΥ, τα μπλακ-άουτ, τις εθελουσίες σε ΟΤΕ-Ολυμπιακή, το διάταγμα Παυλόπουλου για τους ορισμένου χρόνου.Όλο το σύστημα ήταν εκτροχιασμένο, δεν υπήρχε σωτηρία.
-
Η Ασια ειναι μια χαρα μεχρι στιγμης,και οι περισσοτεροι πολιτικοι εκει ειναι νομικοι ή μηχανικοι.
Το προβλημα δεν ειναι οι σπουδες του καθενος (αλλωστε πολλοι ελληνες πολιτικοι πηραν νυχτα τα πτυχια τους) αλλα το οτι απλα προσπαθουν να συμβιβαζουν καταστασεις για να επιπλευσουν οσο περισσοτερο γινεται,θελουν να εχουν και την πιτα ολοκληρη και τον σκυλο χορτατο,και την συντεχνια ευχαριστημενη,και λιγο απο λιτοτητα,και εξαγγελιες περι μεταρρυθμισεων για τους κουτοφραγκους,καλη η αξιοκρατια αλλα ασε την για αργοτερα κτλΟ Αλογοσκουφης θα επρεπε να κηρυξει χρεοκοπια to 2008,αλλα κατι τετοιο θα ειχε το ρισκο που υπαρχει και τωρα,να συμπαρασυρει ολη την ΕΕ και στο τελος να ειμαστε ολοι μαζι αφραγκοι,βεβαια οπως αποδεικνυεται οι χρεοκοπιες δεν ειναι για τους ηλιθιους και οι εξυπνοι την γλυτωνουν με δανεια επι δανειων,ειναι απαραιτητο εργαλειο για να κανει restart μια προβληματικη οικονομια.
-
Ο Αλογοσκούφης έδωσε στη Λαγαρντ το πρόγραμμα του για την Ελληνική οικονομία γραμμένο πάνω σε χαρτοπετσέτα, το'χε να το λέει η Λαγαρτν.
-
Στην Ασία κάνουν κουμάντο οι βιομήχανοι, όχι οι Φωτόπουλοι και οι Λουράντοι.
ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!