-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Ο Τζέικομπ θεωρεί ότι το case study Λαυρεντιάδη είναι υγιής καπιταλισμός.
υγιής καπιταλισμός Μας τέλειωσε παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες. Soz ξέχασα την Ελβετία που δεν θα είχε υπάρξει ποτέ.
Το case study Λαυρεντιάδη [και άλλων ομοίων], είναι ο ιδιωτικός τομέας στην ελλάδα. Αλλά νταξ, κι αυτός προσέφερε οπότε μια χαρά.
+1
Eddie, δεν βλέπεις την πραγματικότητα. Ίσως γιατί έχεις βρει κάποια καλή δουλειά (κανένα πρόβλημα με αυτό ) και έχεις χάσει επαφή;
-
Ο χρήστης kouliscd έγραψε:
Πέρα από την πλάκα, δεν υπάρχει όυτε ένας σε αυτό το topic που να υποστηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης και αυτό είναι το μεγαλύτερό της κατόρθωμα.
-
Eίπα, να το γράψω, να μη το γράψω....!! Μ' εβγαλε απ΄το δίλημμα μόνος του...!!
-
μερικες φορες νιωθω οτι ζουσα(ζω) σε αλλη χωρα
- η κυρια Χ τι δουλεια κανει ρε παιδια, δεν εχω ακουσει ποτε
- ειναι αγαμη θυγατερα στρατιωτικου
- και τι σοι δουλεια ειναι αυτη;
- παιρνει συνταξη
- τι συνταξη ρε παιδια, ειναι 40 χρονων και εχει παιδι!
- ναι εχει παιδι, αλλα δεν ειναι παντρεμενη, για να παιρνει τη συνταξη
- και τι ειναι η συνταξη, ισοβια;
- ναι, μεχρι να παντρευτει....
- και ποσα λεφτα ειναι αυτα ρε παιδια;
- δεν ειναι πολλα, 1200€
-
- και τι δουλειά κάνεις, φίλε?
- έμπορος είμαι, εσύ?
- α, τίποτα.
- πως τπτ, πως την βγάζεις δλδ?
- παίρνω 750 Ε σύνταξη από τον πατέρα μου, δούλευε στη ΔΕΗ κ όταν πέθανε πήραμε τη σύνταξη η μάνα μου κ εγώ.
- κ την βγάζετε με 750 Ε?
- όχι, η μάνα μου παίρνει άλλα 1.300. Άμα πεθάνει θα τα χάσω, όμως.
Το παλικάρι το πήρα (μεσημέρι κ εγώ τρέχοντας σαν τρελός) να το πάω στο κέντρο, ήθελε να πάει για καφέ κ το λεωφορείο αργούσε. Είναι, μου είπε, στα 42 κ, φυσικά, ανύπαντρος.
-
για να μην υπαρχει παρεξηγηση, και η μητερα της αγαμης παιρνει κανονικα την συνταξη του -μακαριτη- συζυγου της.
-
2 φορτία εισαγωγή --> μπλοκάρονται με την απεργία στο τελωνείο
1 φορτίο μεγάλης εξαγωγής --> μπλοκάρεται στο τελωνείο.
Υπέροχα......
-
για να το δούμε και αλλιώς...
έχω 32 χρόνια στο ίδιο ταμείο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) στα 37 συνεχόμενα χρόνια στο ίδιο ταμείο έβγαινες σε πλήρη σύνταξη ανεξάρτητα από την ηλικία.
5 χρόνια πριν το τέλος της 37ετίας κλείνω, λόγω κρίσης, την επιχείρησή μου (έπειτα από διετή οικονομική αιμορραγία εμπιστευόμενος τις προβλέψεις των κυβερνώντων και των οικονομολόγων ότι θα ξεπεραστεί η κρίση το 2010)
αποτέλεσμα: από οικονομικά ανεξάρτητος....βρέθηκα εκατοντάδες χιλ. χρεωμένος, άνεργος (σε αυτή την ηλικία!!!) χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, με ορίζοντα συνταξιοδότησης τα 65 και άν!!!με ένα κλάσμα της προβλεπόμενης....
λόγω του ότι απασχολούσα το παιδί μου στην επιχείρηση...έμεινε και αυτό άνεργο.
μια πενταμελής οικογένεια χωρίς εισόδημα, εδώ και ένα χρόνο...και το χειρότερο χωρίς προοπτική.... -
-
Το case study Λαυρεντιάδη [και άλλων ομοίων], είναι ο ιδιωτικός τομέας στην ελλάδα. Αλλά νταξ, κι αυτός προσέφερε οπότε μια χαρά.
+1 και από μένα...
Χαίρομαι που είστε λαλίστατοι και λέτε με μια φράση όσα παλεύει κάποιος να πει με σελίδες.
Αφού πολύ σωστά ο Λαυρεντιάδης είναι ο ιδιωτικός τομέας, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η χώρα ελάχιστη σχέση είχε με τον καπιταλισμό όλα αυτά τα χρόνια.
Επειδή γνωρίζω κάποιες από τις εταιρείες του κυρίου -ως ανταγωνιστής-, μπορώ να πω ότι ακόμα και ο Γύλος (με την γνωστή ταβέρνα για ζευγαράκια) μπορούσε με βεβαιότητα να δει ότι επρόκειτο για φούσκα ολκής.
Απέναντι λοιπόν σε αυτό τον κύριο και την πλειοψηφία (no doubt) των ιδιωτικών επιχειρήσεων, υπάρχουν 5-10-100 μαγαζιά που -θέλωντας και μη- κάτι προσέφεραν στην οικονομία της χώρας. Είτε αυτό είναι τεχνογνωσία, είτε είναι εξαγωγές και ΑΕΠ απ' όξω (πολύ σημαντικό), είτε είναι απλά εταιρείες που ενίσχυσαν την όποια ανταγωνιστικότητα της χώρας (μεγάλη συζήτηση - θέλει 8 τοπικά, 3 moderators και 52 trolls για να γίνει σωστά...).@ilia, spiro
Που να πετύχετε 'επιστημονικό συνεργάτη βουλευτή', που να είναι και αγανακτισμένος γιατί τους κόψαν τις υπερωρίες και αντί για 2.500 παίρνει μόνο 2.200...
Καταραμένη κρίση...
Άπονο ΔΝΤ... -
Καλά αυτό με τις άγαμες θυγατέρες είναι τραγικό
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
+1 και από μένα...
Χαίρομαι που είστε λαλίστατοι και λέτε με μια φράση όσα παλεύει κάποιος να πει με σελίδες.
Αφού πολύ σωστά ο Λαυρεντιάδης είναι ο ιδιωτικός τομέας, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η χώρα ελάχιστη σχέση είχε με τον καπιταλισμό όλα αυτά τα χρόνια.Ακριβώς, αυτό λέω σε όσους επιμένουν ότι για όλα τα προβλήματα της Ελλάδας φταίει ο καπιταλισμός. Η απάντηση είναι 'στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ καπιταλισμό, είχαμε ένα ιδιόμορφο μείγμα κρατισμού και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπου χέρι-χέρι τις κάνανε τις λαμογιές για να τα φάνε (από το σχέδιο Μάρσαλ και δώθε ας πούμε...) και χέρι-χέρι καταστρέψανε τη χώρα'. Μόνο που από τον ιδιώτη επιχειρηματία απανταχού Γης δεν έχω προσδοκία ή απαίτηση για ηθική και προστασία του κοινωνικού συνόλου, την απαίτηση αυτή κατά κύριο λόγο την έχω απ΄όσους δουλειά τους είναι να μας προστατεύουν από τους 'κακούς' ιδιώτες. Και δευτερευόντως την έχω από τον καθένα μας ως συνεπή πολίτη, που δεν ανέχεται και καταγγέλει τη διαφθορά (αντί να την υποδαυλίζει), δεν φοροδιαφεύγει, δεν θέλει με πάση θυσία (πχ. ρουσφέτι) να γίνει δημόσιος υπάλληλος και εν γένει δεν είναι μέρος του συστήματος-προβλήματος αλλά μέρος της λύσης του. Γιαυτό και λέω ότι η αιτία της κρίσης στην Ελλάδα είναι το κακό κράτος και οι αντίστοιχοι πολίτες, όχι ο βολικός (μας αθωώνει όλους ) καπιταλισμός.
Γιατί άραγε στις χώρες όπου όντως λειτουργεί ο καπιταλισμός (είτε 'σκληρός' αγγλοσαξωνικού τύπου είτε με ισχυρότερο κράτος τύπου Γαλλίας ή Σκανδιναβίας) για κάθε 'Λαυρεντιάδη' και 'Enron' υπάρχουν 1000 ιδιωτικές επιχειρήσεις που, μπορεί να κάνουν και αυτές τις κουτσουκέλες τους (off-shore κτλ.) αλλά προσφέρουν δουλειές και ανάπτυξη και μόνο στην Ελλάδα έχουμε χιλιάδες λαμόγια και για κάθε πχ. Folli-Follie ή 3Ε έχουμε και ένα λαμόγιο ? Ισως να φταίει το κλίμα...
-
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
+1 και από μένα...
Αφού πολύ σωστά ο Λαυρεντιάδης είναι ο ιδιωτικός τομέας, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η χώρα ελάχιστη σχέση είχε με τον καπιταλισμό όλα αυτά τα χρόνια.Ακριβώς, αυτό λέω σε όσους επιμένουν ότι για όλα τα προβλήματα της Ελλάδας φταίει ο καπιταλισμός. Η απάντηση είναι 'στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ καπιταλισμό, είχαμε ένα ιδιόμορφο μείγμα κρατισμού και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπου χέρι-χέρι τις κάνανε τις λαμογιές για να τα φάνε (από το σχέδιο Μάρσαλ και δώθε ας πούμε...) και χέρι-χέρι καταστρέψανε τη χώρα'. Μόνο που από τον ιδιώτη επιχειρηματία απανταχού Γης δεν έχω προσδοκία ή απαίτηση για ηθική και προστασία του κοινωνικού συνόλου, την απαίτηση αυτή κατά κύριο λόγο την έχω απ΄όσους δουλειά τους είναι να μας προστατεύουν από τους 'κακούς' ιδιώτες. Και δευτερευόντως την έχω από τον καθένα μας ως συνεπή πολίτη, που δεν ανέχεται και καταγγέλει τη διαφθορά (αντί να την υποδαυλίζει), δεν φοροδιαφεύγει, δεν θέλει με πάση θυσία (πχ. ρουσφέτι) να γίνει δημόσιος υπάλληλος και εν γένει δεν είναι μέρος του συστήματος-προβλήματος αλλά μέρος της λύσης του. Γιαυτό και λέω ότι η αιτία της κρίσης στην Ελλάδα είναι το κακό κράτος και οι αντίστοιχοι πολίτες, όχι ο βολικός (μας αθωώνει όλους ) καπιταλισμός.
Γιατί άραγε στις χώρες όπου όντως λειτουργεί ο καπιταλισμός (είτε 'σκληρός' αγγλοσαξωνικού τύπου είτε με ισχυρότερο κράτος τύπου Γαλλίας ή Σκανδιναβίας) για κάθε 'Λαυρεντιάδη' και 'Enron' υπάρχουν 1000 ιδιωτικές επιχειρήσεις που, μπορεί να κάνουν και αυτές τις κουτσουκέλες τους (off-shore κτλ.) αλλά προσφέρουν δουλειές και ανάπτυξη και μόνο στην Ελλάδα έχουμε χιλιάδες λαμόγια και για κάθε πχ. Folli-Follie ή 3Ε έχουμε και ένα λαμόγιο ? Ισως να φταίει το κλίμα...
o καπιταλισμός λειτουργεί με 'σύνορα' νασσ? την έχουμε ξανακάνει αυτή την κουβέντα, απλά θέλω να ξέρω αν πιστεύεις ότι χωρίς την ελλάδα και την κάθε ελλάδα ή την κάθε ελβετία αυτο το οικονομικό μοντέλο θα μπορούσε να σταθεί.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Γιατί άραγε στις χώρες όπου όντως λειτουργεί ο καπιταλισμός (είτε 'σκληρός' αγγλοσαξωνικού τύπου είτε με ισχυρότερο κράτος τύπου Γαλλίας ή Σκανδιναβίας) για κάθε 'Λαυρεντιάδη' και 'Enron' υπάρχουν 1000 ιδιωτικές επιχειρήσεις που, μπορεί να κάνουν και αυτές τις κουτσουκέλες τους (off-shore κτλ.) αλλά προσφέρουν δουλειές και ανάπτυξη και μόνο στην Ελλάδα έχουμε χιλιάδες λαμόγια και για κάθε πχ. Folli-Follie ή 3Ε έχουμε και ένα λαμόγιο ? Ισως να φταίει το κλίμα...Μας περνάει από το μυαλό ότι σε κάποιο βαθμό παίζει και να είναι λόγω μεγέθους;
Παρεάκια υπάρχουν παντού, εντάξει μπορεί να μην έχουν τα χαρακτηριστικά της τραγικής γυφτιάς των δικών μας αλλά στο κάτω κάτω η γυφτιά είναι αισθητικό θέμα.
Παίζει ότι η σημαντική διαφορά να είναι απλώς ότι αλλού είναι τέτοια τα μεγέθη ώστε πέρα από το Παρεάκι να μένει ικανός χώρος και για άλλους. Εδώ δεν μένει.
Γιατί το μοίρασμα της πίτας δεν πάει αναλογικά, αλλά κατά προτεραιότητα [σαν τους οφειλέτες ένα πράμα]. Πρώτα το Παρεάκι και ό,τι μείνει βλέπουμε.Ε, εδώ δεν μένουν και πολλά.
-
Κάποτε ναι, λειτουργουσε με σύνορα. Οχι πιά...
Κοίτα, όπως επί Τουρκοκρατίας είχαμε προεστούς και κοτζαμπάσηδες διαπλεκόμενους με την κρατική εξουσία, το ίδιο μοντέλο συνεχίσαμε και μετά.
Το μεγάλο κακό της Τουρκοκρατίας δεν ήταν που μας κράτησε μακριά από την Αναγέννηση, αλλά που μας κράτησε μακριά από τη Γαλλική επανάσταση και τη Βιομηχανική επανάσταση...Βασικά το σημερινό πρόβλημα του καπιταλισμού δεν είναι η παγκοσμιοποίηση αλλά οι μαλακίες με τις τράπεζες, τα παράγωγα κτλ. Χρήμα-Αέρας = Καταστροφή (ΙΜΗΟ).
@mjacob
Δηλαδή τι μεγέθους ? Εκτασης χώρας ? Οικονομίας ? Πληθυσμού ? Ως προς το πρώτο, είναι αστείο... Ως προς το δεύτερο, σε παραπέμπω σε χώρες όπως η Φινλανδία. Ως προς το τρίτο, σε χώρες όπως η Ολλανδία. Δεν είναι το μέγεθος το πρόβλημα, ο καπιταλισμός έρχεται σε όλα τα μεγέθη, από Σιγκαπούρη ως ΗΠΑ -
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
+1 και από μένα...
Αφού πολύ σωστά ο Λαυρεντιάδης είναι ο ιδιωτικός τομέας, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η χώρα ελάχιστη σχέση είχε με τον καπιταλισμό όλα αυτά τα χρόνιαΚαι ποιος ακριβώς το λέει ότι λαυρεντιάδηδες και παρεάκι ΔΕΝ είναι καπιταλισμός;
Επειδή έτσι μας βολεύει;Δλδ ποιο σύστημα **και μόνο **έδωσε τη δύναμη να δημιουργηθεί ένα οικονομικό Παρεάκι που να μην μπορεί να το ελέγξει ΚΑΝΕΙΣ; Τουναντίον είναι αυτό που πραγματικά καθορίζει, πολύ περισσότερο από τις υγιείς δυνάμεις τις δημοκρατίας
ΕΚτός κι αν πιστεύεις ότι UBS, JPM, HSBC, Fredie Mac, Goldman Sachs, raters [για εδώ βάλε Πειραιώς, Eurobank, Κρήτης, Δασκαλαντωνάκηδες και Λαυρεντιάδηδες και Πατέρες] και πάει μακριά ο κατάλογος, θα μπορούσαν να έχουν τη δύναμη που έχουν σε οποιοδήποτε άλλο σύστημα πέραν του καπιταλισμού.Σαν να λέμε ότι για τη σαπίλα των φεουδαρχών δεν έφταιγε η φεουδαρχία, γιατί δεν ήταν υγιής φεουδαρχία, ήταν μίγμα αιμομιξίας και τρέλλας.
-
Συγνώμη δηλαδής, αλλά οι Λαυρεντιάδηδες, οι Κοσκωτάδες κλπ δεν έχουν θέση σε έναν εφαρμοσμένο σοσιαλισμό;
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Κάποτε ναι, λειτουργουσε με σύνορα. Οχι πιά...
Κοίτα, όπως επί Τουρκοκρατίας είχαμε προεστούς και κοτζαμπάσηδες διαπλεκόμενους με την κρατική εξουσία, το ίδιο μοντέλο συνεχίσαμε και μετά.
Το μεγάλο κακό της Τουρκοκρατίας δεν ήταν που μας κράτησε μακριά από την Αναγέννηση, αλλά που μας κράτησε μακριά από τη Γαλλική επανάσταση και τη Βιομηχανική επανάσταση...Βασικά το σημερινό πρόβλημα του καπιταλισμού δεν είναι η παγκοσμιοποίηση αλλά οι μαλακίες με τις τράπεζες, τα παράγωγα κτλ. Χρήμα-Αέρας = Καταστροφή (ΙΜΗΟ).
@mjacob
Δηλαδή τι μεγέθους ? Εκτασης χώρας ? Οικονομίας ? Πληθυσμού ? Ως προς το πρώτο, είναι αστείο... Ως προς το δεύτερο, σε παραπέμπω σε χώρες όπως η Φινλανδία. Ως προς το τρίτο, σε χώρες όπως η Ολλανδία. Δεν είναι το μέγεθος το πρόβλημα, ο καπιταλισμός έρχεται σε όλα τα μεγέθη, από Σιγκαπούρη ως ΗΠΑΚαταπληκτική ανάλυση, για τη σημερινή κατάσταση φταίει η Τουρκοκρατία (η κάποιος άλλος γενικά, κάποιο σύστημα, κάτι σε -σμος, κοκ). Με τέτοια μυαλά δεν θα φανεί ποτέ φως στο τούνελ, χωρίς αυτογνωσία και αυτοκριτική όλα θα συνεχιστούν όπως ήταν πάντα.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Βασικά το σημερινό πρόβλημα του καπιταλισμού δεν είναι η παγκοσμιοποίηση αλλά οι μαλακίες με τις τράπεζες, τα παράγωγα κτλ. Χρήμα-Αέρας = Καταστροφή (ΙΜΗΟ).Τράπεζες, παράγωγα.... μάλιστα. Καμία σχέση με καπιταλισμό
Δηλαδή τι μεγέθους ? Εκτασης χώρας ? Οικονομίας ? Πληθυσμού ? Ως προς το πρώτο, είναι αστείο... Ως προς το δεύτερο, σε παραπέμπω σε χώρες όπως η Φινλανδία. Ως προς το τρίτο, σε χώρες όπως η Ολλανδία. Δεν είναι το μέγεθος το πρόβλημα, ο καπιταλισμός έρχεται σε όλα τα μεγέθη, από Σιγκαπούρη ως ΗΠΑ
Δεν είναι το μοναδικό, προφανώς υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες [γεωγφραφία, ιστορία, ιδιαίτερες σχέσεις που μπορεί να υπήρχαν κλπ κλπ]
Αλλά ειλικρινά εσύ δεν βλέπεις συσχέτιση μεγέθους οικονομίας με αυτά που λέμε;
ΤΟ ότι σε έναν κατάλογο με ~200 χώρες με ΑΕΠ μικρότερο της ελλάδας μπορείς να βρεις μία ή δύο άντε να βάλω 4 'καλές', για εσένα είναι τυχαίο;Νταξ, μπορούμε να εθελοτυφλούμε απεριόριστα, δεν είναι θέμα.
Δεν λέω ότι η κατάσταση της ελλάδας είναι μονόδρομος, αλλά μην έχουμε και αυταπάτες.
ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!