Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!
    1. Home
    2. Αντίλογος
    3. ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!
    • 1
    • 2
    • 940
    • 941
    • 942
    • 943
    • 944
    • 1513
    • 1514
    • 942 / 1514
    Αντίλογος
    353
    30262
    70997
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • K
      kouliscd last edited by

Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:

ΥΓ: Χορτάσαμε από ντόπιους βλογκοφιλόσοφους τύπου Καζάκη και πιάσαμε τώρα και τους ξένους;

Πού ήσουνα εσύ το μεσημέρι και σε έψαχνα; Τώρα που είδα το post σου ηρέμησα.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • T
        tiger last edited by

Ο χρήστης tasosdev έγραψε:

Ο κόσμος δεν έφαγε τα λεφτά. Οι πολιτικοί τα φάγανε και τα ξόδεψαν ταΐζοντας στρατιές ψηφοφόρων τους.
        Οι πολιτικοί φταίνε και θα το πληρώσουν. Περίμενε να χρεοκοπήσουμε και θα δεις τι θα γίνει

Οι πολιτικοι θα μπουν στα ελικοπτερα και μετα θα δινουν συνεντευξη στα studio του CNN
        Εσυ και εγω θα το πληρωσουμε

• C
          coupeas last edited by

Off course!....κλάς μα'ι' μαιν....
          Μα το πουλάκι πέταξε απο μας.Παει τελείωσε.
          Eιναι να γελά κανεις πραγματικά.... ....Ας μας πει καποιος γιατι δεν θελει να προχωρήσει η κυβερνηση αμεσως στην εφαρμογή των μέτρων?...
          Φοβαται την οργη του κοσμου ή την οργή αυτων που τους χρηματοδοτούσαν τοσα χρονια ή και τους δυο?....

• T
            tasosdev last edited by

Ο χρήστης Tiger έγραψε:

Ο κόσμος δεν έφαγε τα λεφτά. Οι πολιτικοί τα φάγανε και τα ξόδεψαν ταΐζοντας στρατιές ψηφοφόρων τους.
            Οι πολιτικοί φταίνε και θα το πληρώσουν. Περίμενε να χρεοκοπήσουμε και θα δεις τι θα γίνει

Οι πολιτικοι θα μπουν στα ελικοπτερα και μετα θα δινουν συνεντευξη στα studio του CNN
            Εσυ και εγω θα το πληρωσουμε

Εγω δεν είπα τέτοιο πράμα, έχεις μπλέξει τα quotes, εγω είπα πως θα τους κλάσουμε τ @@

• S
              spiros last edited by

εκλογες τωρα!

με ενα κομμα που δε μπορει να κυβερνησει και ενα που δε θελει

τα μικρα δε τα υπολογιζω, δεν υπαρχει λογος.

• K
                kouliscd last edited by

Ο χρήστης spiros έγραψε:
                εκλογες τωρα!

Επειδή και το 2013 προβλέπεται η ίδια κατάσταση, προτείνω να αναβάλλουμε τις εκλογές μέχρι το 2020.

• I
                  infinity last edited by

Ο χρήστης kouliscd έγραψε:

εκλογες τωρα!

Επειδή και το 2013 προβλέπεται η ίδια κατάσταση, προτείνω να αναβάλλουμε τις εκλογές μέχρι το 2020.

Δε μπορεί να γίνει αυτό.
                  Ο Καρατζαφέρης θα κυβερνήσει την τρέχουσα δεκαετία.

• L
                    lefteris68 last edited by

Παιδιά καλησπέρα το ότι θα χρεωκοπήσουμε νομίζω είναι σίγουρο με τα λαμόγια που μας κυβερνούν τόσα χρόνια.

• S
                      spiros last edited by

Ο χρήστης kouliscd έγραψε:

εκλογες τωρα!

συμφωνω. Αλλωστε καπου εκει θα ειναι ετοιμη η Νεα Αριστερη συσπειρωση που απο οτι ακουω ετοιμαζεται...

μου εδωσαν και τις προεκλογικες της θεσεις:

• κατωτατος μισθος 2200€
                      • κατωτατη συνταξη 1500€
                      • προσληψη 3.000.000 Ελληνων και 1.000.000 αλλοδαπων στο Δημοσιο
                      • S
                        spiros last edited by

Ο χρήστης lefteris68 έγραψε:
                        Παιδιά καλησπέρα το ότι θα χρεωκοπήσουμε νομίζω είναι σίγουρο με τα λαμόγια που μας κυβερνούν τόσα χρόνια.

ναι, αυτος ο ικανοτατος και εντιμοτατος λαος ειναι αιχμαλωτος των εξωγηινων που ερχονται εδω και 40 χρονια και ψηφιζουν για μας, εκλεγοντας αυτα τα λαμογια

και ειναι τοσο μεγαλο το θρασσος αυτων των εξωγηινων που ακουγεται οτι εχουν παρει 500.000 μαιμου συνταξεις, ενω αλλοι εγλυφαν τα π@παρια των πολιτικων μας για να τους διορισουν στο Δημοσιο!

• C
                          christos-lappas last edited by

Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
                          Πραγματική συζητηση σήμερα με έναν ΕΕ.

Αφού αρχίσαμε απο το μπιλιετακι που ήρθε σε όλους και φτάσαμε στο πως είναι πράγματα, άρχισε να λέει πόσο μαλακες είναι οι πολιτικοί και ότι αυτός θα συνεχίσει να μη κόβει αποδείξεις και θα δηλώσει 10Κ εισόδημα, αλλα θα αναγκαστεί να καταθέσει πινακίδες στην 7αρα του (5λτ). Κι επειδή λέει είναι μαλακες...θα βγάλει ψεύτικες πινακίδες και θα τις κουμπωσει επάνω να τη κυκλοφορεί.

Να γιατί δε πρόκειται να πάμε ποτε μπροστά.

Είναι τόσο κολλημένο το μυαλό του Έλληνα και αφιερωμένο στο πως θα κλέψει το κράτος...που δε θα αλλάξει ποτε.

Και επειδή δε θα αλλάξει ποτε, πάμε καρφί προς το γκρεμό.

Sent from my iPad 2 using Tapatalk

Το αστείο είναι ότι σήμερα ήρθε αδελφικός φίλος στο σπίτι να κάνει κάτι μαστορέματα. Παράλληλα, δουλεύει και σε δημόσια υπηρεσία όπου μπήκε με βύσμα, απολύθηκε όταν έληξε η σύμβαση του και έκανε ασφαλιστικά μέτρα για να υποχρεώσει την κυβέρνηση να τον κρατήσει, και έτσι εξακολουθεί να δουλεύει εκεί και να πληρώνεται.

'Να πάνε να γ@#$%ούν οι άχρηστοι', μου είπε ενώ δούλευε, 'δεν τολμάνε να διώξουν τους δημοσίους υπαλλήλους και πηδάνε εμάς με την φορολογία στα σπίτια και αυτοκίνητα.'

ήταν πολύ νωρίς για μένα και δεν είχα καν την διάθεση να του επισημάνω ότι και αυτός είναι ένας ακόμα 'αγανακτισμένος' που αποτελεί μέρος του προβλήματος. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε να το ακούσει. Επί δεκαετίες οι πολίτες σαν το φιλαράκι μου ψηφίζουν αποκλειστικά αυτούς που τους λένε αυτό που θέλουν να ακούσουν. Και τώρα που το σκ@τό έχει χτυπήσει τον ανεμιστήρα, η πρώτη τους αντίδραση είναι η αποποίηση της δικής τους ευθύνης. Φταίνε τα λαμόγια που μας κυβερνούν, οι μασόνοι, η... Μπίλντεμπεργκ , η τρόϊκα, οι Εβραίοι, το μεγάλο κεφάλαιο, οι εργολάβοι και η πιτσιλωτή κουκουβάγια.

Εμείς δεν ξέρουμε τίποτα για τον φόνο.

• N
                            nikos last edited by

Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:

Ποτε!

Και πάντα κατηγορουμε τους άλλους.

Προσωπικά, το 1517 το έχω βάλει στο speed dial. Μετραω ήδη καμία 10αρια καταγγελειες.

Sent from my iPad 2 using Tapatalk

Nikos @ YouTube

• C
                              coupeas last edited by

Η Γερμανια δεν θελει να χασει εναν βασικο προμηθευτη της σε ευρώ οπως και η Γαλλία .Απο την αλλή εμεις το παίζουμε βαρυ πεπονι.Ενω τα εκτελεστικά οργανα του ΔΝΤ πιεζουν (εκβιάζουν δηλ) για εφαρμογη μετρων γιατι αλλιως θα έχουμε (δηθεν) εγκαταληψη.Να πουμε κατι σαν ''θαρρος ή αλήθεια''.
                              Ντερμπι το βλέπω!....

Α να συμπληρωσω πως οταν εισαι Υπουργος ή βουλευτης (τι σημασια εχει) και σου λεει ο πολιτης ....εχω 40 ψηφους για την πάρτη σου και διορισέ με......και τα απαντας ......ωωωωωω ναι φυσικά .....δεν φταιει ο πολίτης.
                              Επισης αν ο ιδιος ο βουλευτης Υπουργος ζητησει ψηφους ,πάλι δεν φταιει ο πολίτης.Το γλύψιμο δηλ σημαινει ψηφο και δικαιωμα του καθενος που θα τον δωσει και γιατί.
                              Στο μονο που φταιει ο πολίτης ειναι στη ξερη κούτρα του!.......
                              Οσο για τους πολιτικούς μπορουμε να τους πουμε ενα μεγαλο ευχαριστω που δεχτηκαν με καμαρι και ευχαριστηση όλες αυτες τις προσφορες τα χρονια που πέρασαν.(Δεν ηταν δικαιωμά τους και ομως τις δεχτηκαν) .Ευτυχως δηλ.

• C
                                coupeas last edited by

Ευχομαι αυτα τα καθαρματα οι οικονομολόγοι που μου λενε διαφορα να πέσουν εξω τελικά εστω και την τελευταια στιγμή!

Αντε καλό ξημέρωμα!!!

• W
                                  wantone last edited by

Παντως αυτη την φορα ισως δουνε χρηματα τον Δεκεμβριο και αν, ισα για να κανουν Χριστουγεννα αυτοι που εχουν τα ομολογα. Το φαγοποτι μπορει να ειναι και κοντα να παρει τελος αυτη τη φορα.

• L

Ο χρήστης spiros έγραψε:

ναι, αυτος ο ικανοτατος και εντιμοτατος λαος ειναι αιχμαλωτος των εξωγηινων που ερχονται εδω και 40 χρονια και ψηφιζουν για μας, εκλεγοντας αυτα τα λαμογια

και ειναι τοσο μεγαλο το θρασσος αυτων των εξωγηινων που ακουγεται οτι εχουν παρει 500.000 μαιμου συνταξεις, ενω αλλοι εγλυφαν τα π@παρια των πολιτικων μας για να τους διορισουν στο Δημοσιο!

Ο λαός όποιον κ να ψηφίσει τα ίδια θα κάνει η μεγάλο κόμμα η μικρό κανείς δε νοιάστηκε γι αυτή τη χώρα. όσον για την εντιμότητα του λαού αυτοί μας κάνανε έτσι αν δεν κάνεις απατεωνιά δεν πρόκειται να επιβιώσεις. όπως λέει κ το ρητό το ψάρι βρωμάει απ το κεφάλι.

• S
                                      spiros last edited by

Ο χρήστης lefteris68 έγραψε:

Ο λαός όποιον κ να ψηφίσει τα ίδια θα κάνει η μεγάλο κόμμα η μικρό κανείς δε νοιάστηκε γι αυτή τη χώρα. όσον για την εντιμότητα του λαού αυτοί μας κάνανε έτσι αν δεν κάνεις απατεωνιά δεν πρόκειται να επιβιώσεις. όπως λέει κ το ρητό το ψάρι βρωμάει απ το κεφάλι.

ενας λαος απατεωνων, ψηφιζει και βαζει στη βουλη απατεωνες.-

τα υπολοιπα ειναι για λαικη καταναλωση και για ομιλιες του Τσιπρα και της Παπαρηγα. (προσφατως δε, προς απογοητευση μου, και του Δημαρα)

ΑΝ ποτε το καταλαβουμε αυτο, ισως αλλαξει η κατασταση.

• K
                                        komis1 last edited by

Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:

Ενώ τώρα που αγοράζει κανείς όλο το χρηματιστηριακό δείκτη της Ελλάδας με 100 εκατομμύρια ευρώ, δεν είμαστε προτεκτοράτο γιατί ακόμα μιλάμε σε ευρώ.

Άσε...

Δεν περιμένανε από τη δραχμή.

Τώρα είσαι ακόμα στο 'βαγόνι' του ευρώ. Όταν στρώσει αυτό θα ανέβει και η Ελλάδα. Αν φύγουμε από αυτό χαιρέτα μου the πλάτανο.
                                        Δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι αλλά επειδή έχω προλάβει εποχή που το ταξίδι/σπουδές στο εξωτερικό ήταν πολυτέλεια (σε σύγκριση με σήμερα) και που για να αγοράσεις κάτι που ερχόταν απ' έξω έριχνες και μια ματιά στην αγορά συναλλάγματος, ξέρω ότι η πλειοψηφία του λαού που έχει καλομάθει σε πάσης φύσεως καταναλωτικές συνήθειες θα φάει χοντρό σοκ όταν πιάσει στα χέρια του δραχμή.

Οκ και γιατί είναι κακό αυτό δηλαδή; Θα πέσει το βιοτικό μας επίπεδο αν δεν φοράμε όλοι ρούχα εισαγωγής και δεν τρώμε kobe beef αντί για ντόπιο μοσχαράκι; Θ'ασχημύνει ο κώλος μας να φορέσουμε και κανα σωβρακάκι Apple (ποιός τα θυμάται άραγε;). Τι είναι βιοτικό επίπεδο, αυτά που καταναλώνεις σε ατομικό επίπεδο ή να μπορείς να έχεις συλλογικά υπηρεσίες που απολαμβάνεις (σχολεία, πανεπιστήμια, περίθαλψη, δρόμοι κτλ);

Αυτά που περιγράφεις τα ζούσα καθημερινά από το 96 ως το 2001 που μπήκαμε στο Ευρώ. Και θα σου πω μια πραγματική ιστορία: Οι γονείς της κοπέλας μου έχουν κατάστημα με είδη δώρων. Λένε χαρακτηριστικά λοιπόν ότι παλιότερα ο κόσμος ψώνιζε το δωράκι γύρω στο πεντοχίλιαρο σαν 'καλό'. Όταν μπήκαμε στο Ευρώ ήταν από τα λίγα μαγαζιά που κράτησαν τις τιμές στα ίδια επίπεδα (δηλαδή το δώρο του πεντοχίλιαρου πήγε στα 15 ευρώ), μέχρι που συνειδητοποίησαν ότι οι πελάτες δεν αγόραζαν, θεωρώντας τα 15 ευρώ ευτελές ποσόν. Ανεβάζοντας την τιμή στα 20 (όπως τα άλλα μαγαζιά), ανέβηκαν και οι πωλήσεις τους.

Τώρα λέμε για τα αυτοκίνητα, για ένα δίλιτρο τέλη κυκλοφορίας 660 ευρώ, πως σου φαίνεται; Φτηνό; Ακριβό; Άμα σου πω ότι αυτό αντιστοιχεί σε διακόσιες είκοσι επτά χιλιάδες δραχμές (227.000), πως σου φαίνεται; Ενδεικτικά το 2000 τα τέλη ήταν 100.000 και όλοι λέγαμε τι λε ρε φίλε, εκατό χιλιάρικα, πλάκα κάνεις.... Να σου πώ ένα καλύτερο; Η τυρόπιτα 750 δραχμές είναι φτηνό ή ακριβό; Για σκέψου πόσο την πλήρωνες 10 χρόνια πριν, στο κατοστάρικο τη θυμάμαι εγώ. Ο πληθωρισμός 2000-2010 ήταν τέτοιος που ανέβηκε η τιμή της τυρόπιτας 7,5 φορές;

Λοιπόν το γαμήσαμε και ψόφησε με το Ευρώ. Εγώ παθαίνω ακόμα σοκ όταν καμμιά φορά μετατρέπω τα Ευρώ σε δραχμές. Ένα σοκ τέτοιο η Ελληνική αγορά το χρειάζεται, διότι πολύς κόσμος τον είδε ψηλά τον αμανέ με το Ευρώ και βρήκε ευκαιρία για να τζιράρει τρελλά, από εκεί που δεν είχε βρακί να βάλει στον κώλο του (ειδικά οι εισαγωγείς). Αυτή τη στιγμή θεωρητικά έγιναν όσα έγιναν ούτως ώστε να υπάρξει κάποια εσωτερική υποτίμηση του Ευρώ στην Ελλάδα (μείωση κόστους παραγωγής = βελτίωση ανταγωνιστικότητας Ελληνικών προϊόντων τουλάχιστον να έχουμε να φάμε), αλλά βλέπεις το γάλα πιο ακριβό από ποτέ, το τυρί και το ψωμί στα ίδια επίπεδα, δηλαδή τρίχες κατσαρές. Γιατί; Γιατί αν ρίξουν τις τιμές θα εμφανίζονται μειωμένα τα κέρδη. Τώρα που τα κέρδη αυξάνονται, τρελλοί είναι να τις ρίξουν; Σου λέει αντέχει ακόμα ο Έλλην, ας πληρώσει. Αν πάμε σε δραχμή όμως και αυτόματα φάνε όλοι και όλα 40% υποτίμηση νομίζω ότι μέσα στον πανικό τους ίσως συνέλθουν και πάμε σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Τα εισαγόμενα εννοείται θα είναι απλησίαστα. Ε, δεν πειράζει... θα κρατήσουμε τα laptop μας 2 χρόνια παραπάνω. Τι να κάνουμε. Τουλάχιστον να το πάρουμε απόφαση, να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα, να μπουν κάποιοι κανόνες, να λειτουργήσει λίγο η αγορά σωστά, κι εδώ είναι το Ευρώ, ξαναμπαίνουμε και πιο μετά άμα είναι. Στην τελική οι νέοι μας που ξενιτεύονται, να μπορέσουν να ξαναγοράσουν την Ελλάδα με τα λεφτά που θα βγάλουν έξω, γιατί τώρα ξέρω πολλούς που ξενιτεύτηκαν όχι επειδή τους μένουν περισσότερα ευρώ στο τέλος του μήνα έξω, αλλά απλά και μόνο επειδή βρήκαν δουλειά.

Μπορεί να έχω και άδικο. Εν κατακλείδει όμως το ότι είμαστε προτεκτοράτο αυτή τη στιγμή δεν αμφισβητείται, άσχετα με το νόμισμα το οποίο έχουμε.

• K
                                          komis1 last edited by

Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:

Το αστείο είναι ότι σήμερα ήρθε αδελφικός φίλος στο σπίτι να κάνει κάτι μαστορέματα. Παράλληλα, δουλεύει και σε δημόσια υπηρεσία όπου μπήκε με βύσμα, απολύθηκε όταν έληξε η σύμβαση του και έκανε ασφαλιστικά μέτρα για να υποχρεώσει την κυβέρνηση να τον κρατήσει, και έτσι εξακολουθεί να δουλεύει εκεί και να πληρώνεται.

'Να πάνε να γ@#$%ούν οι άχρηστοι', μου είπε ενώ δούλευε, 'δεν τολμάνε να διώξουν τους δημοσίους υπαλλήλους και πηδάνε εμάς με την φορολογία στα σπίτια και αυτοκίνητα.'

ήταν πολύ νωρίς για μένα και δεν είχα καν την διάθεση να του επισημάνω ότι και αυτός είναι ένας ακόμα 'αγανακτισμένος' που αποτελεί μέρος του προβλήματος. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε να το ακούσει. Επί δεκαετίες οι πολίτες σαν το φιλαράκι μου ψηφίζουν αποκλειστικά αυτούς που τους λένε αυτό που θέλουν να ακούσουν. Και τώρα που το σκ@τό έχει χτυπήσει τον ανεμιστήρα, η πρώτη τους αντίδραση είναι η αποποίηση της δικής τους ευθύνης. Φταίνε τα λαμόγια που μας κυβερνούν, οι μασόνοι, η... Μπίλντεμπεργκ , η τρόϊκα, οι Εβραίοι, το μεγάλο κεφάλαιο, οι εργολάβοι και η πιτσιλωτή κουκουβάγια.

Αρχηγέ τον φίλο σου που κατά τα φαινόμενα είναι απατεωνάκος τον καταδικάζω μια φορά. Αλλά για να είναι αυτός απατεωνάκος, κάποιος του το επέτρεψε (μόνος σου το είπες, βύσμα). Έτσι εγώ 100 φορές καταδικάζω αυτόν που έπαιξε το ρόλο του 'βύσματος' και 200 φορές αυτόν που απεδέχθη και ενέδωσε στις βυσματικές πιέσεις.

Υποτίθεται ότι κάποιοι σ'αυτή τη χώρα έχουν θέσεις ευθύνης. Λοιπόν οι θέσεις αυτές πληρώνονται αδρά ακριβώς επειδή ενέχουν αυξημένες ευθύνες. Έτσι τα ρέστα εγώ σαν πολίτης θα τα ζητήσω πρώτα από αυτούς που ΔΕΝ έκαναν τη δουλειά τους ενώ πληρώνονταν γι'αυτή και τελευταίο θα κηνυγήσω τον απατεωνάκο που προσπάθησε να τη χωθεί στο δημόσιο, διότι αν αυτός σαν πολίτης έχει μία φορά υποχρέωση να κόπτεται για το δημόσιο συμφέρον, ο διορισθείς και αμειβόμενος φύλακας του δημόσιου συμφέροντος έχει υπερπολλαπλάσια υποχρέωση.

Για να στο πω πιο απλά - είναι πολύ πιο εύκολο και αποδοτικό να εκπαιδεύσεις μια μικρή δύναμη (π.χ. αστυνομία) ώστε να μπορεί να επιβάλλει την τάξη, παρά όλους τους εν δυνάμει κακοποιούς ώστε να τους πείσεις να μην παρανομήσουν. Τώρα αυτό που γίνεται είναι ότι προσπαθεί το κράτος να πειθαρχήσει τους πάντες (αδύνατο) ούτως ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην έχουν καμμία ευθύνη (αν δεν τηρήσετε τα ότι να'ναι μέτρα μας, εσείς θα φταίτε που θα σας βάλουμε κι άλλα, όχι εμείς που βάζουμε ότι να'ναι).

Δε λέω να αποποιούμαστε όλοι τις ευθύνες μας. Αλλά να έχουμε και συνείδηση ποιός πραγματικά έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Λοιπόν ποιός πράγματι φταίει για την κατάστασή μας; Ο απατεωνάκος, αυτός που δεν θα πληρώσει τη ΔΕΗ; Ή το κράτος που δεν κοιτάει να συμμαζέψει τα του οίκου του;

• L

Ο χρήστης komis1 έγραψε:

Ενώ τώρα που αγοράζει κανείς όλο το χρηματιστηριακό δείκτη της Ελλάδας με 100 εκατομμύρια ευρώ, δεν είμαστε προτεκτοράτο γιατί ακόμα μιλάμε σε ευρώ.

Άσε...

Δεν περιμένανε από τη δραχμή.

Τώρα είσαι ακόμα στο 'βαγόνι' του ευρώ. Όταν στρώσει αυτό θα ανέβει και η Ελλάδα. Αν φύγουμε από αυτό χαιρέτα μου the πλάτανο.
                                            Δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι αλλά επειδή έχω προλάβει εποχή που το ταξίδι/σπουδές στο εξωτερικό ήταν πολυτέλεια (σε σύγκριση με σήμερα) και που για να αγοράσεις κάτι που ερχόταν απ' έξω έριχνες και μια ματιά στην αγορά συναλλάγματος, ξέρω ότι η πλειοψηφία του λαού που έχει καλομάθει σε πάσης φύσεως καταναλωτικές συνήθειες θα φάει χοντρό σοκ όταν πιάσει στα χέρια του δραχμή.

Οκ και γιατί είναι κακό αυτό δηλαδή; Θα πέσει το βιοτικό μας επίπεδο αν δεν φοράμε όλοι ρούχα εισαγωγής και δεν τρώμε kobe beef αντί για ντόπιο μοσχαράκι; Θ'ασχημύνει ο κώλος μας να φορέσουμε και κανα σωβρακάκι Apple (ποιός τα θυμάται άραγε;). Τι είναι βιοτικό επίπεδο, αυτά που καταναλώνεις σε ατομικό επίπεδο ή να μπορείς να έχεις συλλογικά υπηρεσίες που απολαμβάνεις (σχολεία, πανεπιστήμια, περίθαλψη, δρόμοι κτλ);

Αυτά που περιγράφεις τα ζούσα καθημερινά από το 96 ως το 2001 που μπήκαμε στο Ευρώ. Και θα σου πω μια πραγματική ιστορία: Οι γονείς της κοπέλας μου έχουν κατάστημα με είδη δώρων. Λένε χαρακτηριστικά λοιπόν ότι παλιότερα ο κόσμος ψώνιζε το δωράκι γύρω στο πεντοχίλιαρο σαν 'καλό'. Όταν μπήκαμε στο Ευρώ ήταν από τα λίγα μαγαζιά που κράτησαν τις τιμές στα ίδια επίπεδα (δηλαδή το δώρο του πεντοχίλιαρου πήγε στα 15 ευρώ), μέχρι που συνειδητοποίησαν ότι οι πελάτες δεν αγόραζαν, θεωρώντας τα 15 ευρώ ευτελές ποσόν. Ανεβάζοντας την τιμή στα 20 (όπως τα άλλα μαγαζιά), ανέβηκαν και οι πωλήσεις τους.

Τώρα λέμε για τα αυτοκίνητα, για ένα δίλιτρο τέλη κυκλοφορίας 660 ευρώ, πως σου φαίνεται; Φτηνό; Ακριβό; Άμα σου πω ότι αυτό αντιστοιχεί σε διακόσιες είκοσι επτά χιλιάδες δραχμές (227.000), πως σου φαίνεται; Ενδεικτικά το 2000 τα τέλη ήταν 100.000 και όλοι λέγαμε τι λε ρε φίλε, εκατό χιλιάρικα, πλάκα κάνεις.... Να σου πώ ένα καλύτερο; Η τυρόπιτα 750 δραχμές είναι φτηνό ή ακριβό; Για σκέψου πόσο την πλήρωνες 10 χρόνια πριν, στο κατοστάρικο τη θυμάμαι εγώ. Ο πληθωρισμός 2000-2010 ήταν τέτοιος που ανέβηκε η τιμή της τυρόπιτας 7,5 φορές;

Λοιπόν το γαμήσαμε και ψόφησε με το Ευρώ. Εγώ παθαίνω ακόμα σοκ όταν καμμιά φορά μετατρέπω τα Ευρώ σε δραχμές. Ένα σοκ τέτοιο η Ελληνική αγορά το χρειάζεται, διότι πολύς κόσμος τον είδε ψηλά τον αμανέ με το Ευρώ και βρήκε ευκαιρία για να τζιράρει τρελλά, από εκεί που δεν είχε βρακί να βάλει στον κώλο του (ειδικά οι εισαγωγείς). Αυτή τη στιγμή θεωρητικά έγιναν όσα έγιναν ούτως ώστε να υπάρξει κάποια εσωτερική υποτίμηση του Ευρώ στην Ελλάδα (μείωση κόστους παραγωγής = βελτίωση ανταγωνιστικότητας Ελληνικών προϊόντων τουλάχιστον να έχουμε να φάμε), αλλά βλέπεις το γάλα πιο ακριβό από ποτέ, το τυρί και το ψωμί στα ίδια επίπεδα, δηλαδή τρίχες κατσαρές. Γιατί; Γιατί αν ρίξουν τις τιμές θα εμφανίζονται μειωμένα τα κέρδη. Τώρα που τα κέρδη αυξάνονται, τρελλοί είναι να τις ρίξουν; Σου λέει αντέχει ακόμα ο Έλλην, ας πληρώσει. Αν πάμε σε δραχμή όμως και αυτόματα φάνε όλοι και όλα 40% υποτίμηση νομίζω ότι μέσα στον πανικό τους ίσως συνέλθουν και πάμε σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Τα εισαγόμενα εννοείται θα είναι απλησίαστα. Ε, δεν πειράζει... θα κρατήσουμε τα laptop μας 2 χρόνια παραπάνω. Τι να κάνουμε. Τουλάχιστον να το πάρουμε απόφαση, να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα, να μπουν κάποιοι κανόνες, να λειτουργήσει λίγο η αγορά σωστά, κι εδώ είναι το Ευρώ, ξαναμπαίνουμε και πιο μετά άμα είναι. Στην τελική οι νέοι μας που ξενιτεύονται, να μπορέσουν να ξαναγοράσουν την Ελλάδα με τα λεφτά που θα βγάλουν έξω, γιατί τώρα ξέρω πολλούς που ξενιτεύτηκαν όχι επειδή τους μένουν περισσότερα ευρώ στο τέλος του μήνα έξω, αλλά απλά και μόνο επειδή βρήκαν δουλειά.

Μπορεί να έχω και άδικο. Εν κατακλείδει όμως το ότι είμαστε προτεκτοράτο αυτή τη στιγμή δεν αμφισβητείται, άσχετα με το νόμισμα το οποίο έχουμε.

Συμφωνώ μαζί σου το ευρώ μας γονάτισε δεν ήμασταν έτοιμοι για αυτό το νόμισμα. Επρεπε να προσγειωθούμε πρίν μας προσγειώσουν οι άλλοι άτσαλα.

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 940
                                            • 941
                                            • 942
                                            • 943
                                            • 944
                                            • 1513
                                            • 1514