-
Ο χρήστης faflas έγραψε:
Για πες μου τον τροπο που θα μειωθει η ανεργεια οταν οι επιχειρησεις θα ελεγχουν την ερευνα των πανεπιστημιων.ποιος θα ελέγχει την έρευνα??? ρε γμτ ανοίχτε τα μυαλά σας...
θα χορηγούν προγράμματα που τους ενδιαφέρουν (όχι όλα προφανώς ) και θα παράγουν έρευνα σε πρωτοβάθμια βάση... οι φοιτητές από ένα έτος και μετά θα έχουν την δυνατότητα να συνδέσουν την θεωρία με την πράξη και να εξοικειωθούν με την εργασιακή πραγματικότητα... δεν θα σε πετάνε όπως τώρα σαν το κουνέλι στο κλουβί με τα λιοντάρια... και στην τελική μερικοί , οι ικανοί και πλέον παραγωγικοί θα έχουν άμεσα εργασία -
Ο χρήστης Mercyful_Fate έγραψε:
Για πες μου τον τροπο που θα μειωθει η ανεργεια οταν οι επιχειρησεις θα ελεγχουν την ερευνα των πανεπιστημιων.
Δεν χρειάζεται να σου πούμε εμείς τίποτα. Απλώς κοίτα προς τα δυτικά.
Καθολου ανεργια.
red monster δεν μου απαντησες.Πως θα μειωθει η ανεργια?Ειναι σαν να μου λες οτι τωρα ανεργια υπαρχει επειδη δεν υπαρχει προσφορα εργασιας..Η οτι οι εργαζομενοι δεν εχουν τα καταλληλα προσοντα για τις κενες θεσεις.
Οσο για την ερευνα ναι..Οταν ο αλλος χρηματοδοτει και ζηταει ερευνες για λογαριασμο του..πχ ζηταει φαρμακοβιομηχανια επιπτωσεις του ταδε φαρμακου..στην ουσια ελεγχει την ερευνα του πανεπιστημιου..
-
Ο χρήστης faflas έγραψε:
Για πες μου τον τροπο που θα μειωθει η ανεργεια οταν οι επιχειρησεις θα ελεγχουν την ερευνα των πανεπιστημιων.
Καθολου ανεργια.
red monster δεν μου απαντησες.Πως θα μειωθει η ανεργια?Ειναι σαν να μου λες οτι τωρα ανεργια υπαρχει επειδη δεν υπαρχει προσφορα εργασιας..Η οτι οι εργαζομενοι δεν εχουν τα καταλληλα προσοντα για τις κενες θεσεις.
Δεν είπα ότι δεν υπάρχει ανεργία. Αλλά σίγουρα σε αυτό το θέμα, όπως και ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ, τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα από εμάς. Γι' αυτό καλύτερα να κοιτάμε και να μαθαίνουμε, και όχι να απαξιώνουμε περιφρονητικά.
Στο θέμα των ερευνητικών πανεπιστημίων, με κάλυψε ο red_monster. Όσοι κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, συνεχίστε τους οπισθοδρομικούς σας αγώνες.
-
Ο χρήστης faflas έγραψε:
Κοιτα αν λες αυτα που λες και με μηδενικη επιχειρηματολογια προφανως καποιος θα βρεθει να σου χωσει καναν φουσκο.Δεν ειναι εκει το προβλημα προφανως.Φανταζομαι οτι ενα χερι ξυλο θελουν και ολοι οι εργαζομενοι οι οποιοι αποφασιζουν μεσα απο τα συλλογικα τους οργανα απεργιες ενω καποιοι αλλοι θελουν να συνεχισουν να δουλευουν.Εεεε?
Σοβαρά....?????
Φαντάζομαι κάποιος προοδευτικός που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο ....τα διαβάζεις αυτά που γράφεις?
Για την ιστορία, δεν συμμετείχα ποτέ σε δημόσιες πολιτικές συζητήσεις όταν ήμουν φοιτητής, μια φορά προσπάθησαν να με δείρουν (δεν τα κατάφεραν δυστυχώς για αυτούς ) γιατί σε συζήτηση με φίλους στον διάδρομο κάποιοι διερχόμενοι με άκουσαν να λέω ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα εν μέσω εξεταστικής να κλείνει την σχολή για να πάρει μέρος σε πορεία-διαμαρτυρία σε άλλη πόλη.Αν κάποιοι δε σέβονται τον ιδρώτα τον δικό μου και του πατέρα μου που πληρώνει για να πάρω ένα πτυχίο δεν πρόκειται κι εγώ να σεβαστώ κανέναν τους, ειδικά όταν με την κάλυψη του δήθεν προοδευτισμού προσπαθούν με απειλές και τραμπουκισμούς να επιβάλλουν την άποψη τους. Αυτά ούτε η χούντα δεν τα έκανε.
Οι εργαζόμενοι θέλουν πολλά χέρια ξύλο όταν με τσαμπουκά και προπηλακισμούς απαγορεύουν να εργαστούν αυτοί που θέλουν. Ρωτάνε αν ο άλλος έχει να ταίσει την οικογένεια του ή έχει την τράπεζα να απειλεί να του πάρει το σπίτι?
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ η πολιτική δράση εντός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, υπάρχουν κομματικές οργανώσεις, συνέδρια και ένα σωρό άλλα ωραία για να μαζευτούν οι έχοντες κοινές πεποιθήσεις, ΟΧΙ στα πανεπιστήμια.
+1
τα πανεπιστήμια ήταν ανέκαθεν χώρος πολιτικοποίησης και παραγωγής πολιτικής σκέψης, όσο κι αν κάποιους τους χαλάει. Δυστυχώς μπλέξαμε με ΔΑΠΑΣΠ και λοιπούς παπάρηδες και χάσαμε το νόημα.
Ναι στην παραγωγή σκέψης, ναι στην παραγωγή ιδεών και ιδεολογιών, εφαρμογή έξω από εκεί όμως.
Αλλά ακόμα και έτσι δεν είναι όλες οι σχολές κατάλληλες για πολιτικοποίηση, σε νομικές, κοινωνιολογίες, φιλοσοφικές κλπ, ναι υπάρχουν είναι θέματα που προσφέρονται για ανάλυση και συζήτηση....στην πληροφορική π.χ τί πολιτική σκέψη θα αναπτύξεις μεταξύ C++ και Java?Τα πανεπιστήμια πάνω από όλα προσφέρουν εξειδίκευση σε έναν τομέα...δεν κάνουν το κάθε αμόρφωτο ζώον που τα μόνα βιβλία που έχει ανοίξει είναι τα μαθηματικά και η φυσική, συνειδητοποιημένο κοινωνικά και πολιτικά άνθρωπο.
-
Ο χρήστης faflas έγραψε:
Καθολου ανεργια.
καταρχήν έχεις ποτέ μπει στην διαδικασία να φτιάξεις βιογραφικό να ψάξεις για δουλειά κλπ?
αν το κάνεις θα δεις οτι οι εταιρίες προτιμουν (μην πω απαιτούν ) την προυπηρεσία... που θα την βρεις την προυπηρεσία αν δεν σε θέλει κανείς λόγο απειρίας?
μια χαρά προσφορά εργασίας υπάρχει ακόμα και για επαγγέλματα που φαινομενικά είναι στον πάτο... απλώς η συγκυρία είναι τέτοια που το σύστημα αποβάλει οτιδήποτε περιττό...
θεωρείς οτι έχεις το 40% (και πολύ λέω ) των απαιτούμενων γνώσεων για να εκπονήσεις μια οποιαδήποτε εργασία που σχετίζεται με τον κύκλο σπουδών σου? -
Ο χρήστης faflas έγραψε:
Οσο για την ερευνα ναι..Οταν ο αλλος χρηματοδοτει και ζηταει ερευνες για λογαριασμο του..πχ ζηταει φαρμακοβιομηχανια επιπτωσεις του ταδε φαρμακου..στην ουσια ελεγχει την ερευνα του πανεπιστημιου..
ΕΣΕΝΑ ΤΙ ΣΚ@ΤΑ σε χαλάει??
επειδή βγάζει ΑΥΤΟΣ λεφτά????
επειδή παράγεις έρευνα και εσύ και το παν/ο σου???
επειδή μαθαίνεις την δουλειά??
επειδή αυξάνεις τις πιθανότητες να βρείς εργασία??? -
Ο χρήστης faflas έγραψε:
Θα εκπλαγείς όταν δεις ότι βιομηχανίες χρηματοδοτούν έρευνες σε τομείς όπου - για τον προκατειλημμένο εξωτερικό παρατηρητή - φαίνεται να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, όπως π.χ. έρευνες για τον καρκίνο του πνεύμονα να χρηματοδοτούνται από καπνοβιομηχανία. Η απάντηση είναι πολύ απλή, αν φυσικά σε ενδιαφέρει να την ακούσεις: θα ήταν ευχής έργο π.χ. για την Malboro να βρεθεί ο τρόπος αντιμετόπισης του καρκίνου, και φυσικά εννοώ εμπορικά και όχι ανθρωπιστικά, αν αυτό δεν έχει καμιά σημασία στην τελική. Φυσικά, ο faflas θα έλεγε ότι προσπαθούν να φιμώσουν την πραγματικότητα βγάζοντας ψεύτικα αποτελέσματα, αλλά δεν είναι έτσι.
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
επειδή αυξάνεις τις πιθανότητες να βρείς εργασία???Ναι ρε fafla τί σε πειράζει; Εμείς και οι επιχειρήσεις να κερδάμε και όλοι οι υπόλοιποι...
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Ναι στην παραγωγή σκέψης, ναι στην παραγωγή ιδεών και ιδεολογιών, εφαρμογή έξω από εκεί όμως.
Αλλά ακόμα και έτσι δεν είναι όλες οι σχολές κατάλληλες για πολιτικοποίηση, σε νομικές, κοινωνιολογίες, φιλοσοφικές κλπ, ναι υπάρχουν είναι θέματα που προσφέρονται για ανάλυση και συζήτηση....στην πληροφορική π.χ τί πολιτική σκέψη θα αναπτύξεις μεταξύ C++ και Java?Οι πληροφορικαριοι πρεπει να αναπτυξουν πολιτικη σκεψη οσο και ολοι οι υπολοιποι φοιτητες των πανεπιστημιων. Πρεπει ο πληροφορικαριος να ξερει για παραδειγμα τα εργασιακα του δικαιωματα, να ειναι σε θεση να αγωνιστει γι'αυτα. Τα εργασιακα ζητηματα δε γινεται να μην τεθουν σε ενα γενικο πολιτικο πλαισιο γιατι η εργασια ειναι συνδεδεμενη με το καθεστως στο οποιο η εργασια υφισταται. Ετσι καταλαβαινεις οτι η φοιτητικη κοινοτητα ειναι συνδεδεμενη με την κοινωνια και αρα την πολιτικη σε ενα επιπεδο οχι και τοσο φλου οσο εχουμε συνηθισει να το τοποθετουμε. Kι αυτο ειναι αφου εχουμε ηδη φτασει στην αποφοιτηση και στο τι θα αντιμετωπισουν οι φοιτητες και πριν πιασουμε καν τα ζητηματα της ιδιας της σχολης (ισχυουν τα ιδια, πχ ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος να διοικησεις μια σχολη; τι μας συμφερει ως φοιτητες; κλπ )
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Αλλά ακόμα και έτσι δεν είναι όλες οι σχολές κατάλληλες για πολιτικοποίηση, σε νομικές, κοινωνιολογίες, φιλοσοφικές κλπ, ναι υπάρχουν είναι θέματα που προσφέρονται για ανάλυση και συζήτηση....στην πληροφορική π.χ τί πολιτική σκέψη θα αναπτύξεις μεταξύ C++ και Java?Οι πληροφορικαριοι πρεπει να αναπτυξουν πολιτικη σκεψη οσο και ολοι οι υπολοιποι φοιτητες των πανεπιστημιων. Πρεπει ο πληροφορικαριος να ξερει για παραδειγμα τα εργασιακα του δικαιωματα, να ειναι σε θεση να αγωνιστει γι'αυτα. Τα εργασιακα ζητηματα δε γινεται να μην τεθουν σε ενα γενικο πολιτικο πλαισιο γιατι η εργασια ειναι συνδεδεμενη με το καθεστως στο οποιο η εργασια υφισταται. Ετσι καταλαβαινεις οτι η φοιτητικη κοινοτητα ειναι συνδεδεμενη με την κοινωνια και αρα την πολιτικη σε ενα επιπεδο οχι και τοσο φλου οσο εχουμε συνηθισει να το τοποθετουμε. Kι αυτο ειναι αφου εχουμε ηδη φτασει στην αποφοιτηση και στο τι θα αντιμετωπισουν οι φοιτητες και πριν πιασουμε καν τα ζητηματα της ιδιας της σχολης (ισχυουν τα ιδια, πχ ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος να διοικησεις μια σχολη; τι μας συμφερει ως φοιτητες; κλπ )
Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να τα ξέρει κάποιος πριν επιλέξει να σπουδάσει κάποιο αντικείμενο.
Δεν είναι δυνατόν να επιλέγεις σπουδές άρα και καριέρα και να μην ξέρεις βασικά πράγματα όπως εργασιακά δικαιώματα κλπ.Φυσικά και η φοιτητική κοινότητα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την κοινωνία και κατ επέκταση με την πολιτική όπως πρέπει να είναι και ο 18χρονος ο οποίος είναι μαθητευόμενος υδραυλικός ή δουλεύει οικοδομή.
Δεν θα κάτσει όμως την ώρα της δουλειάς ο οικοδόμος ή ο υδραυλικός να αναλύσει το πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι όπως και ο φοιτητής δεν πρέπει σε χώρους του πανεπιστημίου να ασχολείται με τέτοια ζητήματα ειδικά εις βάρος του λόγου για τον οποίο βρίσκεται εκεί...Δεν είναι θέμα των φοιτητών το πως θα διοικηθεί μια σχολή...δεν είναι τσιφλίκι τους, βρίσκονται εκεί για να μάθουν και μόνο για αυτό...ας αφήσουν την διοίκηση σε αυτούς που ξέρουν. Αν τους χαλάει κάτι ας στείλουν μια επιστολή διαμαρτυρίας προς κάθε ενδιαφερόμενο κι αν δεν γίνει κάτι ας διαμαρτυρυθούν έξω από την σχολή για όσο καιρό θέλουν και στο τέλος ας δείξουν την δυσαρέσκεια τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις επόμενες εθνικές εκλογές με την ψήφο τους.
στο κάτω κάτω ας κάνουν συνέλευση να αναλύσουν αν τα γκομενάκια της φιλοσοφικής είναι καλύτερα από αυτά του παιδαγωγικού ή ας κάνουν μια μάζωξη (πολιτιστική) για συζήτηση περι σύγχρονου ιαπωνικού κινηματογράφου μπας και ρίξουν κανένα κουλτουριάρικο γκομενάκι
-
Ο χρήστης kouliscd έγραψε:
επειδή αυξάνεις τις πιθανότητες να βρείς εργασία???Ναι ρε fafla τί σε πειράζει; Εμείς και οι επιχειρήσεις να κερδάμε και όλοι οι υπόλοιποι...
Το σύστημα έχει 2 συνιστώσες τους φοιτητές και τις επιχειρήσεις ... Και παραγεις έρευνα και κερδίζεις χρήματα ...
Αναγκάστηκα αυτοί θα καρπωθουν τα οικονομικά ... Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και κλπ πιπες των αμοιβαδων του πάμε ; -
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Το σύστημα έχει 2 συνιστώσες τους φοιτητές και τις επιχειρήσεις ... Και παραγεις έρευνα και κερδίζεις χρήματα ...
Αναγκάστηκα αυτοί θα καρπωθουν τα οικονομικά ... Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και κλπ πιπες των αμοιβαδων του πάμε ;Η μπαρουφα σε αυτο το θεμα ''παει γονα'' που λενε και στο χωριο μου..
Ρε ΒΟΥΗ με ενοχλει να ΕΛΕΧΓΕΙ ο ιδιωτης την ερευνα του πανεπιστημιου γιατι το πανεπιστημιο δεν παραγει ερευνα για την κοινωνια συνολικα αλλα για μεμονωμενους ιδιωτες!Τα πανεπιστημια ομως δεν ηταν δεν ειναι και δεν θα ειναι δεκανικι κανενος ιδιωτη που θελει να παραγει οσο πιο φτηνα γινεται ερευνα και μετα να την ''πουλησει'' με τη σταμπα της εγκυροτητας του πανεπιστημιου.
Νομος ειναι το δικιο της κοινωνιας και οχι του καθε βολεμενου χοντροκωλη που δεν ξερει που πανε τα τεσσερα.Mercyful fate..Για τη μια ερευνα που ο σκοπος αγιαζει τα μεσα και το καλο για την επιχειρησεη ειναι επισης καλο για την κοινωνια υπαρχουν απειρες ακομα περιπτωσεις που συμβαινει το αντιθετο.Περαν αυτου προκυπτει και το θεμα για σχολες που εξ ορισμου δεν μπορουν να παραξουν τετοιου ειδους εργο(θεωρητικες κυριως) και αρα λιγοτερη ιδιωτικη χρηματοδοτηση αρα μαραζωμα.Συγκεκριμενα στην Αγγλια τα τελευταια χρονια εχουν κλεισει μπολικα θεωρητικα τμηματα επειδη δεν ηταν οικονομικα αποδοτικα.
Αν κάποιοι δε σέβονται τον ιδρώτα τον δικό μου και του πατέρα μου που πληρώνει για να πάρω ένα πτυχίο δεν πρόκειται κι εγώ να σεβαστώ κανέναν τους, ειδικά όταν με την κάλυψη του δήθεν προοδευτισμού προσπαθούν με απειλές και τραμπουκισμούς να επιβάλλουν την άποψη τους. Αυτά ούτε η χούντα δεν τα έκανε.
Το θεμα ειναι οτι ο πατερας σου σε λιγα χρονια ή στον μικροτερο αδερφο σου(λεμε τωρα) δεν θα πληρωνει απλα για να τον συντηρει οσο θα ναι φοιτητης αλλα και για να μπορει να σπουδασει.Θα του πληρωνει απο διδακτρα μεχρι το πασο και οποιαδηποτε σημειωση μαθηματος.
Και επιτελους μαθε οτι η ανεργια δεν οφειλεται σε ελλειψη προσφορας εργασιας αλλα ζητησης!!!Εκτος αν οι αποφοιτοι ελληνικων παεπιστημιων δεν εχουν τα προσοντα να δουλεψουν στις εκατονταδες βιομηχανιες που τους περιμενουν
Επισης νιωσε..Τα συλλογικα οργανα υπαρχουν για να συμμετεχουμε..Εσυ παραδεχεσαι πως ουτε σε δημοσιο διαλογο δεν εχεις μπει ποτε και κατι λεει αυτο..Δεν μπορεις ομως να λες μπουρδες για την σημασια των αποφασεων αυτων των οργανων ειδικα οταν εισαι πεπεισμενος στη μη συμμετοχη
-
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Φουντώνουν οι φήμες για 'μαϊμού' αγανακτισμένους φοιτητές που ανεβάζουν μηνύματα διαμαρτυρίας κατά των καταλήψεων στο facebook. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, πίσω από τις συγκεκριμένες ενέργειες βρίσκεται συγκεκριμένο τμήμα της Ασφάλειας που έχει επιφορτιστεί με τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης μέσω social media. Πολλοί μάλιστα τέτοιοι ψεύτικοι λογαριασμοί κάνουν like σε άσχετες σελίδες για να φαίνονται πιο πιστευτοί ενώ υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι την πέφτουν ασύστολα σε γκομενάκια.
Η χούντα δεν θα περάσει! -
Ο χρήστης faflas έγραψε:
Αν κάποιοι δε σέβονται τον ιδρώτα τον δικό μου και του πατέρα μου που πληρώνει για να πάρω ένα πτυχίο δεν πρόκειται κι εγώ να σεβαστώ κανέναν τους, ειδικά όταν με την κάλυψη του δήθεν προοδευτισμού προσπαθούν με απειλές και τραμπουκισμούς να επιβάλλουν την άποψη τους. Αυτά ούτε η χούντα δεν τα έκανε.
Το θεμα ειναι οτι ο πατερας σου σε λιγα χρονια ή στον μικροτερο αδερφο σου(λεμε τωρα) δεν θα πληρωνει απλα για να τον συντηρει οσο θα ναι φοιτητης αλλα και για να μπορει να σπουδασει.Θα του πληρωνει απο διδακτρα μεχρι το πασο και οποιαδηποτε σημειωση μαθηματος.
Και επιτελους μαθε οτι η ανεργια δεν οφειλεται σε ελλειψη προσφορας εργασιας αλλα ζητησης!!!Εκτος αν οι αποφοιτοι ελληνικων παεπιστημιων δεν εχουν τα προσοντα να δουλεψουν στις εκατονταδες βιομηχανιες που τους περιμενουν
Επισης νιωσε..Τα συλλογικα οργανα υπαρχουν για να συμμετεχουμε..Εσυ παραδεχεσαι πως ουτε σε δημοσιο διαλογο δεν εχεις μπει ποτε και κατι λεει αυτο..Δεν μπορεις ομως να λες μπουρδες για την σημασια των αποφασεων αυτων των οργανων ειδικα οταν εισαι πεπεισμενος στη μη συμμετοχη
Δεν βλέπω που είναι το κακό να πληρώνει δίδακτρα, εφόσον μπορεί βέβαια. Ίσα ίσα που αυτό θα του δίνει το δικαίωμα να απαιτεί πράγματα από το πανεπιστήμιο....αν δεν μπορεί να πληρώσει ας ακολουθήσει κάποιο τεχνικό επάγγελμα και αν το κάνει καλά σίγουρα δεν θα χάσει. Γεμίσαμε γιατρούς, δικηγόρους, φιλόλογους και μηχανικούς και ποιο είναι το αποτέλεσμα?
Μην ακούσω καμμιά παπ@ρια περί δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης γιατί το πανεπιστήμιο είναι επαγγελματική εξειδίκευση και τίποτα παραπάνω...και όποιος θέλει τέτοια πρέπει να πληρώσει....η βασική εκπαίδευση φυσικά και πρέπει να είναι δωρεάν προσβάσιμη σε όλους.ΝΑι έτσι όπως τα λές για την ανεργία πρέπει να αποφοιτούν μερικές χιλιάδες ακόμα τον χρόνο από τα πενεπιστήμια για να αυξηθή η ζήτηση και να μειωθεί η ανεργία Η ανεργία οφείλεται στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, γιατί δεν μπορεί ο έλληνας επιχειρηματίας να συναγωνιστεί τους ξένους όταν έχει συνέταιρο το κράτος και ακόμα χειρότερα δεν μπορεί να συναγωνιστεί τους εντόπιους που κλέβουν αν δεν κλέψει κι αυτός. Οπότε πώς να ρισκάρω εγώ να πάρω δάνεια να ανοίξω μια επιχείρηση και να κάνω όνειρα ότι κάποια μέρα θα γίνει μεγάλη με πολλούς εργαζόμενους και ανάλογους τζίρους?
Και για πες μας τι είναι αυτός ο δημόσιος διάλογος και τί προσφέρει σε εμένα που θέλω να μάθω να πάρω ένα πτυχίο-απόδειξη της γνώσης και να κυνηγήσω την τύχη μου στην αγορά εργασίας?
Τα συλλογικά όργανα υπάρχουν για να το παίζουν πολιτικοί και συνδικαλιστές κάποιοι καραγκιόζηδες εις βάρος των υπολοίπων. Επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά....δεν έχουν λόγο ύπαρξης στα πανεπιστήμια, οι κανόνες λειτουργίας τους δεν είναι σε διάθεση προς συζήτηση για τους φοιτητές. Έτσι είναι και όποιος δεν γουστάρει πάει αλλού που νομίζει ότι είναι καλύτερα. Αλλά όχι, ξέχασα ότι πάντα ο έλληνας ξέρει περισσότερα από τον δίπλα του και ειδικά αν ο δίπλα κατέχει θέση με ιδιαίτερη ισχύ στην λήψη αποφάσεων....π.χ 'τι να μας πεί μωρέ και ο πρύτανης τώρα' και άλλα τέτοια ωραία
Γι αυτό με το ωραιότατο νέο νομοσχέδιο θα γίνεται διεθνής προκύρηξη για τον πρύτανη ο οποίος θα ελέγχεται από συμβούλιο και θα φεύγει μετά την 5ετία....άραγε ποια συμφέροντα διαπλεκόμενων φοιτητοσυνδικαλιστών θίγει αυτό? -
Mετά από αυτές τις καταλυτικές παρεμβάσεις περί του ρόλου του πανεπιστημίου, νομίζω πρέπει να την κλείσουμε τη συζήτηση
Όταν dimik βέβαια μετά από λίγα χρόνια θα βγεί άχρηστος, γιατί αυτά που έμαθε στο πανεπιστήμιο ήταν απλά μια εφαρμοσμένη γνώση, εντελώς αναλώσιμη, γιατί αυτό ήθελε η εταιρία, και δεν θα έχει τις βάσεις να ψαχτεί μόνος του γιατί ποτέ δεν έμαθε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας ας πούμε, αλλά πώς να πατάει το run στο matlab και να τρέχει και λίγο pscad, θα είναι αργά να αντιληφθεί το μέγεθος της μαλακίας του, μιας και μέχρι τότε θα είναι χαρούμενος που με το που τελείωσε τον προσέλαβε ο τίγρης για να του βγάζει τσάκα τσάκα διατομές καλωδίων.
Καλά κράσα, είναι πραγματικά λυπηρό να διαβάζεις τόσο στενόμυαλες αναλύσεις
-
Είναι τόσο δύσκολο να προσαρμοστεί η θεωρητική γνώση σε κάτι πιο πρακτικό, με περισσότερη ειδίκευση σ' αυτά που ζητά η αγορά;
Άλλο να βγάζεις φιλολόγους και φιλοσόφους και άλλο να βγάζεις μηχανικούς και χημικούς.
Αν κάποιος, όταν πάρει το πτυχίο του, χρειάζεται εργασιακή εμπειρία για να καταλάβει ότι αυτό που έμαθε εφαρμόζεται με ένα Χ τρόπο, όντα εργασιακώς άχρηστος ώσπου -και αν- βρει δουλειά, πώς θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτά που ξέρει, να ξεδιπλώσει το ταλέντο του;
Ή μήπως μπορεί κάποιος που πήρε πτυχίο πολιτικού μηχανικού ν' ανοίξει δικό του γραφείο και να κάνει επίβλεψη σε πολυώροφα κτίρια;
Εκτός πια αν αποδεχθούμε ότι ο πτυχιούχος είναι ένας χαρτούχος και τίποτα παραπάνω, που αν σταθεί τυχερός και βρει τις κατάλληλες άκρες, θα κατορθώσει να ασκήσει σε επαγγελματικό επίπεδο τις θεωρητικές γνώσεις του.
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Όταν dimik βέβαια μετά από λίγα χρόνια θα βγεί άχρηστος, γιατί αυτά που έμαθε στο πανεπιστήμιο ήταν απλά μια εφαρμοσμένη γνώση, εντελώς αναλώσιμη, γιατί αυτό ήθελε η εταιρία, και δεν θα έχει τις βάσεις να ψαχτεί μόνος του γιατί ποτέ δεν έμαθε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας ας πούμε, αλλά πώς να πατάει το run στο matlab και να τρέχει και λίγο pscad, θα είναι αργά να αντιληφθεί το μέγεθος της μαλακίας του, μιας και μέχρι τότε θα είναι χαρούμενος που με το που τελείωσε τον προσέλαβε ο τίγρης για να του βγάζει τσάκα τσάκα διατομές καλωδίων.
Γιατί θεωρείς δεδομένο ότι η πρακτική εμπειρία είναι εις βάρος του θεωρητικού υπόβαθρου?
Ή να στο θέσω αλλιώς: τα ξένα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια βγάζουν άχρηστους 'τεχνίτες' και όχι εξαιρετικούς επιστήμονες? -
Mετά από αυτές τις καταλυτικές παρεμβάσεις περί του ρόλου του πανεπιστημίου, νομίζω πρέπει να την κλείσουμε τη συζήτησηΌταν dimik βέβαια μετά από λίγα χρόνια θα βγεί άχρηστος, γιατί αυτά που έμαθε στο πανεπιστήμιο ήταν απλά μια εφαρμοσμένη γνώση, εντελώς αναλώσιμη, γιατί αυτό ήθελε η εταιρία, και δεν θα έχει τις βάσεις να ψαχτεί μόνος του γιατί ποτέ δεν έμαθε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας ας πούμε, αλλά πώς να πατάει το run στο matlab και να τρέχει και λίγο pscad, θα είναι αργά να αντιληφθεί το μέγεθος της μαλακίας του, μιας και μέχρι τότε θα είναι χαρούμενος που με το που τελείωσε τον προσέλαβε ο τίγρης για να του βγάζει τσάκα τσάκα διατομές καλωδίων.
Διαβάζοντας τέτοιες πιπες καταλαβαίνω 2 πράγματα ...
- Είμαστε Αυτό που μας αξίζει
- Η επαφη σου με την αγορά εργασίας εκτός των στενών οριων του ιδρύματος είναι ανύπαρκτη ... Δεν εξηγούνται αλλιώς τέτοιες
-
drifter είναι πραγματικά πολύ μονοδιάστατος ο προβληματισμός σου.
Για κάθε φοιτητή που θέλει μέσα από το πανεπιστήμιο να μάθει το νόημα της ζωής, υπάρχει ένας (τουλάχιστον) που θέλει βγαίνοντας από τη σχολή να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς.
Για να μιλήσω για τη δική μου σχολή (ΑΣΟΕΕ) να πω ότι γενικά παρέχονται τα κίνητρα να ψαχτεί ο φοιτητής και να μάθει τα πάντα (ανάλογα πάντα με το πόσο ασχολείται ο εκάστοτε καθηγητής ) ΑΛΛΑ είναι παραπάνω από εμφανής η έλλειψη επαφής με την αγορά.
Γιατί ο απόφοιτος τμήματος marketing όταν πάει να πιάσει δουλειά και δεν ξέρει τι ετσί budget control στην πράξη (θεμελιώδες ελλάτωμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμφοιτητών μου), αλλά ξέρει να παπαγαλίσει τις ιστορικές τάσεις στη διαφήμιση και τους τύπους πωλητή και πελάτων κατά McRae θα είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Στην τελική όποιος δεν θέλει εταιρείες στα πανεπιστήμια να μην έρχεται στις ημερίδες που (θα πρεπε να) διοργανώνονται. Το να απαγορεύει όμως κάτι τέτοιο (επειδή έτσι κελαηδάει το κόμμα) είναι ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ.
Σε ότι αφορά τις έρευνες που αναφέρθηκαν πχ σε επίπεδο φαρμακευτικής επιστήμης. Αν αποκλείσουμε τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες (πολυεθνικές και ελληνικές) από το πανεπιστήμιο, τότε ποιός υποτίθεται ότι θα ασχοληθεί και θα δώσει φράγκα για κάτι τέτοιο; Το υπουργείο υγείας ή ο Μπακάκος;Και φυσικά να θυμίσω ότι κάθε φορά που καταναλώνετε το οτιδήποτε, κάποιος πλουτίζει. Οπότε πριν καταναλώσετε οτιδήποτε σκεφτείτε το καλά. Η μάχη κατά της πλουτοκρατίας είναι στα χέρια σας...
-
Mετά από αυτές τις καταλυτικές παρεμβάσεις περί του ρόλου του πανεπιστημίου, νομίζω πρέπει να την κλείσουμε τη συζήτησηΌταν dimik βέβαια μετά από λίγα χρόνια θα βγεί άχρηστος, γιατί αυτά που έμαθε στο πανεπιστήμιο ήταν απλά μια εφαρμοσμένη γνώση, εντελώς αναλώσιμη, γιατί αυτό ήθελε η εταιρία, και δεν θα έχει τις βάσεις να ψαχτεί μόνος του γιατί ποτέ δεν έμαθε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας ας πούμε, αλλά πώς να πατάει το run στο matlab και να τρέχει και λίγο pscad, θα είναι αργά να αντιληφθεί το μέγεθος της μαλακίας του, μιας και μέχρι τότε θα είναι χαρούμενος που με το που τελείωσε τον προσέλαβε ο τίγρης για να του βγάζει τσάκα τσάκα διατομές καλωδίων.
Λυπηρό είναι να καταλαβαίνεις μονίμως άλλα από αυτά που γράφω αλλά ας πάμε παρακάτω....
Δεν είπα πουθενά ότι στο πανεπιστήμιο μαθαίνεις matlab ή να πατάς κουμπιά....δεν νομίζω μαθήματα τύπου απειροστικού λογισμού, διακριτά μαθηματικά κ.α τέτοια ωραία να είναι στείρα επαγγελματική εξειδίκευση.
Δεν αλλάζει όμως ο σκοπός του πανεπιστημίου ο οποίος είναι να σε εφοδιάσει για το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ σου μέλλον, ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ που επέλεξες....για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στον μέλλον σε όλες τις σχολές διδάσκουν μαθήματα φαινομενικά άσχετα με το αντικείμενο χρήσιμα όμως για αυτούς που θα την ψάξουν.Ξέρω μερικοί άνθρωποι είναι δύσκολο να μπούνε σε καλούπια αλλά όσο πιο γρήγορα αντιληφθούν ότι πολλοί προσπάθησαν να τα αποφύγουν αλλά απειροελάχιστοι τα κατάφεραν τόσο το καλύτερο.
Πρέπει επιτέλους να ξεχάσετε μερικοί την ιδέα του Πανεπιστημίου από την εποχή του Διαφωτισμού....δεν είναι ένα ανοικτό κέντρο γραμμάτων και τεχνών γιατί η ανθρωπότητα τα έχει ξεπεράσει προ πολλού αυτά και η πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες σε όλους. Τώρα πλεόν καλώς ή κακώς σκοπός του πανεπιστημίου είναι το να παραχθεί έργο=χρήμα μέσα από τους αποφοίτους του.
Περί Σπουδών