-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
παντως οικονομια σιγουρα θα δει καποιος σε τουρμπο αυτοκινητο.
Και τα παραπάνω άλογα με τι ταΐζονται, με αέρα?
μήπως με την extra ροπή που δίνεται στο κινητήρα με την αναβάθμιση;
-
Είναι γνωστό ότι τα aftermarket προγράμματα είναι λιγότερο safe από τα εργοστασιακά. Δουλεύουν πχ με πιο φτωχά μείγματα σε μερικοί φορτίο καθώς θεωρείται δεδομένο πως ο οδηγός βάζει καλής ποιότητας βενζίνη, έχει άριστα συντηρημένο αμάξι, μπεκ που δεν κατουρανε κλπ. Ο κατασκευαστής όμως δεν μπορεί να τα θεωρεί δεδομένα αυτά, κατά συνέπεια οι ρυθμίσεις του είναι πολύ λιγότερο επιθετικές.
Sent from my MB860 using smoke signals.
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Και τα παραπάνω άλογα με τι ταΐζονται, με αέρα?η λογικη της βελτιωσης ειναι να αλλαξει η αναλογια αερα/βενζινης με λιγοτερο καυσιμο, με μειονεκτημα την αυξηση της θερμοκρασιας καυσαεριων, αλλα το θετικο ειναι οτι σου δινει την δυνατοτητα να αυξησεις τις μοιρες του avans, ωστε να κερδισεις σε ιπποδυναμη, ριχνοντας την καταναλωση.
αυτο βεβαια στην νορμαλ οδηγηση, γιατι στην σανιδα θα καιει πολυ περισσοτερο. στο δικο μου μαμα με 218 αλογα εκαιγα 12-13λ/100 σε ταξιδι και τωρα με 300 αλογα καιω 10.5-11.5λ/100. φυσικα βοηθαει η αυξηση της ροπης, οποτε σε νορμαλ οδηγηση θελει λιγοτερο γκαζι για να επιταχυνεις φυσιολογικα.
το μονο προβλημα ειναι η ποιοτητα της βενζινης, αλλα ολοι οι συγχρονοι εγκεφαλοι εχουν knock sensor που αντιλαμβανονται την προπορεια αναφλεξης και εαν διαβασουν 'πυρακια' ριχνουν το avans για να μην εχει προβλημα ο κινητηρας. Εγω εχω εγκαταστησει και after market sensor και μολις διαβασει μαπα βενζινη με προειδοποιει, οποτε ξερω να μην σανιδωνω το αυτοκινητο μεχρι να βαλω ξανα καθαρη βενζινη.
-
Ο εργοστασιακός προγραμματισμός είναι εξαιρετικός.
Υπάρχουν μικρά περιθώρια βελτίωσης εκτός από το αβάνς που είναι πολύ συντηρητικό (για κακή βενζίνη, κατάλοιπα στο θάλαμο καύσης και μείωση των ρύπων).Με περισσότερο αβάνς θα δεις διαφορά.
-
Ο χρήστης Cyberguy έγραψε:
με μειονεκτημα την αυξηση της θερμοκρασιας καυσαεριωνΣτους twin scroll κινητήρες (δλδ και στο Mini) τα καυσαέρια βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Eγώ δε θα το θεωρούσα και πολύ θετικό το να δουλέψει με φτωχό μίγμα σε ελληνικές θερμοκρασίες, με ελληνικές βενζίνες...
ΟΚ, το καταλαβαίνω οτι θα είναι πιο οικονομικό σε χαλαρή οδήγηση, αλλά αφενός το 15% που αναφέρθηκε μου φαίνεται ΠΟΛΥ αισιόδοξο, αφετέρου αν είναι να το κάνεις για να καις λιγότερο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, καλύτερα άστο.
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
με μειονεκτημα την αυξηση της θερμοκρασιας καυσαεριων
Στους twin scroll κινητήρες (δλδ και στο Mini) τα καυσαέρια βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Eγώ δε θα το θεωρούσα και πολύ θετικό το να δουλέψει με φτωχό μίγμα σε ελληνικές θερμοκρασίες, με ελληνικές βενζίνες...
ΟΚ, το καταλαβαίνω οτι θα είναι πιο οικονομικό σε χαλαρή οδήγηση, αλλά αφενός το 15% που αναφέρθηκε μου φαίνεται ΠΟΛΥ αισιόδοξο, αφετέρου αν είναι να το κάνεις για να καις λιγότερο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, καλύτερα άστο.
μα δεν το κανεις για να κανεις μονο οικονομια αλλα για να παρει αλογα το αυτοκινητο. ενα sti απο 265 αλογα μονο με προγραμμα-εξατμιση αγγιζει ανετα τα 330.
εκτος αυτου στο καθημερινο οδηγημα κερδιζεις παντου και το 15% τουλαχιστον στα subaru ειναι εφικτο. επισης οταν λεμε για θερμοκρασιες δεν λεμε για τραγικες διαφορες. εγω απο μαξιμουμ 680 εφτασα 750 (πιανοντας 250χλμ) οποτε ουτε εκει παιζει ρολο.
βεβαια καθε αυτοκινητο ειναι διαφορετικο, οποτε δεν παιρνω στον λαιμο μου ολα τα τουρμπο αυτοκινητα.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Ο εργοστασιακός προγραμματισμός είναι εξαιρετικός.
Υπάρχουν μικρά περιθώρια βελτίωσης εκτός από το αβάνς που είναι πολύ συντηρητικό (για κακή βενζίνη, κατάλοιπα στο θάλαμο καύσης και μείωση των ρύπων).Με περισσότερο αβάνς θα δεις διαφορά.
Αυτό δεν είναι απόλυτο(για το εξαιρετικός προγραμματισμός) ,το δικό μου εργοστασιακό software managment έχει αναβαθμιστεί 3 φόρες από την VW άρα και εκεί υπάρχουν πολλά λάθη .
Γενικά παντός εγώ αγόρασα το αυτοκίνητο μου με την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα το βελτιώσω ,τώρα αν το πρόγραμμα που έβαλα (Chiptronic) είναι καλό η όχι ,κλπ το αποδεικνύουν τα χρόνια και τα χιλιόμετρα που το έχω τοποθετημένο.
-
Eίναι ενα soft πρόγραμμα ,πολύ θα έλεγα ,που απλά σε ατμοσφαιρικούς κινητηρες ανεβαζει όριο στροφών ή το ''φορτίο '' της ecu.
Στούς τούρμπο και για τα παλιά μοντέλα δεν υπάρχει νεα χαρτογραφηση χωρις αυξηση παροχής καυσίμου ακομα και για τις μαμα τουρμπίνες.Στα τυποποιημένα απλά δεν βλέπεις καποια μεγαλη διαφορά .Δεν αξίζουν για μενα.
Στα νεας τεχνολογίας βλέπουμε απλά αυξηση πίεσης .Μου εχει κανει εντύπωση το πόσο ευκολα σηκωνουν πίεση χωρις ιδιαίτερες απαιτησεις σε καύσιμο,μικροδιορθώσεις θα έλεγα.Δεν ειμαι ειδικός αλλά για μενα το ιδανικό ειναι το ''φτιαχτό'' προγραμμα πάνω στο δυναμόμετρο απο καποιον που ξέρει το συγκεκριμένο μοντελο του φίλου μας.Παραπάνω καύσιμο χρειάζεται αλλά πρέπει να ειναι σε σωστή αναλογία.
Και πάντα με την προυπόθεση ότι ο φιλος μας θέλει το κατι παραπάνω σε δύναμη απο ενα πρόγραμμα.
Αποψή μου φτιάξε σε ειδικό.Εφόσον υπάρχει και με εγγυημένα αποτελέσματα. -
Συμφωνώ και εγώ με τον ''ειδικό'' και ''φτιαχτό πάνω στο δυναμόμετρο '' για την βελτίωση ,πρέπει να προσέξει μάλιστα να βρει τον κατάλληλο ''ειδικό'' και όχι αυτούς τους πλανόδιους με τα κλεμμένα προγράμματα (αντιγραφές ) και δανεικά δυναμόμετρα,μαγαζιά , και εργαλεία , που ψαρεύουν πελάτες μέσα από τα car club forums .
-
Δηλαδή , ο** 'ειδικός' 'μάστορας' **, έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στα στοιχεία του κινητήρα των εταιρειών και έχει καλύτερο R&D από μία εταιρεία που κάνει αυτό το πράγμα . ? Π.χ.
http://en.bsr.se/
http://www.brabus.com/en/raster.php
http://www.heicosportiv.de/mainframe.asp?lang=en
http://www.abt-sportsline.gr/Default.aspx
http://www.ac-schnitzer.co.uk/ -
Ο χρήστης sprsk έγραψε:
Δηλαδή , ο** 'ειδικός' 'μάστορας' **, έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στα στοιχεία του κινητήρα των εταιρειών και έχει καλύτερο R&D από μία εταιρεία που κάνει αυτό το πράγμα . ? Π.χ.ολες οι εταιριες βελτιωσεων φτιαχνουν ενα πακετο για συγκεκριμενο αυτοκινητο με συγκεκριμενες μετατροπες. π.χ.
ενα απλο παραδειγμα. για το δικο μου ο οικος prodrive ειχε βγαλει ενα πακετο, οπου αλλαζε το τελικο της εξατμισης, αντλια βενζινης και το uppipe. φυσικα εαν εγω, αλλαξω ολη την εξατμιση, βαλω φιλτρο-μανιταρι, αλλαξω τουρμπινα, αλλαξω μπεκ κτλ κτλ το πιο πιθανο ειναι να δω πυροτεχνηματα πριν το πασχα.οποτε ενα προγραμμα 'κονσερβα' ειναι μια χαρα για αυτοκινητα που εχουν αλλαξει μονο αυτα που προτεινει ο οικος βελτιωσης.
Βεβαια και εκει υπαρχουν πολλα προβληματα, καθως υπαρχουν πολλοι παραγοντες που επηρεαζουν την λειτουργεια ενως αυτοκινητου οπως το βαρομετρικο, το υψομετρο, η κατασταση λειτουργειας καποιων μηχανικων μερων κτλ κτλ. οποτε και ενα προγραμμα κονσερβα δεν ειναι ιδανικο για ολες τις χωρες και ολες τις συνθηκες. γιαυτο και ολοι οι βελτιωτικοι οικοι δεν κανουν τεραστιες παρεμβασεις και μεγαλη αυξηση ιπποδυναμης (εκτων ελαχιστων εξαιρεσεων). βεβαια το θετικο ειναι οτι ο μαμα εγκεφαλος κανει πολλες διορθωσεις απο μονος του, προστατευοντας το αυτοκινητο.
Απο την αλλη μερια ο local-προγραμματιστης εαν ειναι σωστος στην δουλεια του, μπορει να σου φερει το προγραμμα στα μετρα σου, με οτι after market εχεις βαλει (π.χ. εξαγωγη,εισαγωγη,τουρμπινα,μπεκ,ι/c,εξατμιση,εκκεντροφορους κτλ κτλ) και να βγαλεις οσα αλογα θελεις. Βεβαια εδω θελει προσοχη καθως υπαρχουν πολλοι αλμπανηδες και η ανατιναξη ειναι κοντα.
Παντως οσοι εχουν ασχοληθει με το tuning θα ξερουν οτι δεν ειναι και καμια πυρηνικη φυσικη ο προγραμματισμος της ecu. 3 βασικους χαρτες εχει, avans,πιεση και καυσιμο. το προβλημα ειναι οτι πρεπει ο προγραμματιστης να προσαρμοσει τους failsafe χαρτες, τις δικλειδες ασφαλειας,wastegate duty cycles, να εχει σωστα οργανα για να ακουει την προαναφλεξη (πυρακια) κτλ κτλ
-
Ο χρήστης sprsk έγραψε:
Δηλαδή , ο** 'ειδικός' 'μάστορας' **, έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στα στοιχεία του κινητήρα των εταιρειών και έχει καλύτερο R&D από μία εταιρεία που κάνει αυτό το πράγμα . ? Π.χ.
http://en.bsr.se/
http://www.brabus.com/en/raster.php
http://www.heicosportiv.de/mainframe.asp?lang=en
http://www.abt-sportsline.gr/Default.aspx
http://www.ac-schnitzer.co.uk/Θέλω να πω ότι ειδικός είναι αυτός που ασχολείται και έχει τα κατάλληλα μέσα για μια τέτοια εργασία ,και όχι αυτός που κάνει τον ειδικό χωρίς να έχει κανένα βοήθημα βελτίωσης .(πχ οι εκατοντάδες ερασιτέχνες tuners της Ελλάδας ,που αντιγράφουν και πουλούν αντιγραμμένο και σπασμένο software που δήθεν είναι δίκη του δουλειά και κόπος ,οι περισσότεροι μάλιστα δεν γνωρίζουν ακριβός τι περνάνε (προγραμματίζουν) στα αυτοκίνητα των ανυποψίαστων πελατών τους.)
ΟΙ εταιρίες που αναφέρεις παραπάνω είναι οι ''ειδικοί'' που αναφέρω ,άρα συμφωνούμε.
-
[quote='sprsk'Παντως οσοι εχουν ασχοληθει με το tuning θα ξερουν οτι δεν ειναι και καμια πυρηνικη φυσικη ο προγραμματισμος της ecu. 3 βασικους χαρτες εχει, avans,πιεση και καυσιμο. το προβλημα ειναι οτι πρεπει ο προγραμματιστης να προσαρμοσει τους failsafe χαρτες, τις δικλειδες ασφαλειας,wastegate duty cycles, να εχει σωστα οργανα για να ακουει την προαναφλεξη (πυρακια) κτλ κτλ
Για του λόγου το αληθές (το έχω ψάξει πάρα πολύ το θέμα )η ecu ενός turbo αυτοκίνητου (π.χ VAG 1.4tsi Bosch MED 17 ) έχει περίπου απο 100 -250 χάρτες διαχείρισης ανάφλεξης ,καύσιμου , πίεσης turbo κλπ .....
Ο προγραμματισμός της ecu είναι δύσκολος και το κάνουν 3-10 εταιρίες σε όλη την γη ,η ρύθμιση της ecu είναι αυτό που μπορούν να κάνουν πολλοί ....άλλο προγραμματισμός και άλλο ρύθμιση είναι δυο διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα. -
Ο χρήστης f15 έγραψε:
[quote='sprsk'
Παντως οσοι εχουν ασχοληθει με το tuning θα ξερουν οτι δεν ειναι και καμια πυρηνικη φυσικη ο προγραμματισμος της ecu. 3 βασικους χαρτες εχει, avans,πιεση και καυσιμο. το προβλημα ειναι οτι πρεπει ο προγραμματιστης να προσαρμοσει τους failsafe χαρτες, τις δικλειδες ασφαλειας,wastegate duty cycles, να εχει σωστα οργανα για να ακουει την προαναφλεξη (πυρακια) κτλ κτλ
Για του λόγου το αληθές (το έχω ψάξει πάρα πολύ το θέμα )η ecu ενός turbo αυτοκίνητου (π.χ VAG 1.4tsi Bosch MED 17 ) έχει περίπου απο 100 -250 χάρτες διαχείρισης ανάφλεξης ,καύσιμου , πίεσης turbo κλπ .....
Ο προγραμματισμός της ecu είναι δύσκολος και το κάνουν 3-10 εταιρίες σε όλη την γη ,η ρύθμιση της ecu είναι αυτό που μπορούν να κάνουν πολλοί ....άλλο προγραμματισμός και άλλο ρύθμιση είναι δυο διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα.παιζουμε με τις λεξεις?? το ιδιο πραγμα ακριβως σημαινει. αυτο που ηθελες να πεις, αλλα δεν μπορεις να το αποδωσεις σωστα ειναι οτι αλλο ο προγραμματισμος των παραμετρων του software της ecu, και αλλο ο προγραμματισμος του ιδιου του software και αλλο ο προγραμματισμος των ολοκληρωμενων της ecu.
αλλα και εδω υπαρχουν παραδειγματα, οπου χρηστες φτιαξαν opensource προγραμματα (π.χ. openecu για subaru+mitsubishi) οπου μπορεις να αλλαξεις ολες τις παραμετρους των χαρτων μιας ecu.
επισης πολυ σημαντικο ειναι για μην γραφεις ανακρίβειες και μαθε οτι οι βασικοι χαρτες δεν ειναι ουτε 100 ουτε 200. εαν θελεις μπορω να ποσταρω τους χαρτες απο το δικο μου αυτοκινητο, που μπορω και το προγραμματιζω με ενα απλο usb καλωδιο. οσο για 3-10 εταιριες παλι ανακριβεια, ξερεις ποσοι aftermarket εγκεφαλοι υπαρχουν? στο μυαλο μου με μια σκεψη fastech, pectel, motec, link κτλ κτλ
Βεβαια αυτο που εγραψες ειναι τοσο irrelevant με την συζητηση μας, οσο θα ηταν, το να αναφερεις οτι η μουσταρδα ειναι κιτρινη σε μια κουβεντα που αφορα ποσο καυτερες ποικιλιες υπαρχουν
-
Ο χρήστης zoranb έγραψε:
http://www.chiptronic.gr/documents/models_online.htmlΒάλε το πρόγραμα εκεί άφοβα.
Μπορείς να τους ρωτήσεις αν γίνεται να κάνεις δοκιμή και αν δεν σου αρέσει το βγάζουν. -
- με λίγα λόγια μπορεί να πεί κανείς πως με το πρόγραμμα αυτό έχει κανείς μια φθηνή μετατροπή επιπέδου mini cooper S works, όσον αφορά τη δύναμη του αυτοκινήτου;
- με τα προγράμματα αυτά όμως γιατί δεν καθιστάται αναγκαία η μετατροπή των πισθονιών ή εκκεντροφόρων η τέλος πάντων και άλλων μηχανικών μερών του αυτοκινήτου που στη βελτίωση του Works αυτές γίνονται; αυτά δεν καταπονούνται από την αναβάθμιση του προγράμματος;
-
Ο χρήστης zoranb έγραψε:
- με λίγα λόγια μπορεί να πεί κανείς πως με το πρόγραμμα αυτό έχει κανείς μια φθηνή μετατροπή επιπέδου mini cooper S works, όσον αφορά τη δύναμη του αυτοκινήτου;
- με τα προγράμματα αυτά όμως γιατί δεν καθιστάται αναγκαία η μετατροπή των πισθονιών ή εκκεντροφόρων η τέλος πάντων και άλλων μηχανικών μερών του αυτοκινήτου που στη βελτίωση του Works αυτές γίνονται; αυτά δεν καταπονούνται από την αναβάθμιση του προγράμματος;
Νομίζω οτι η απάντηση είναι προφανής και την έχεις δώσει μόνος σου.
-
δίνω και για το 2 την απάντηση μόνος μου;
-
Αν θες ουσιαστική ,αξιόπιστη κατα 99% αναβαθμιση με extra δύναμη ή προοπτική για extra δύναμη αλλάζεις και τα εντόσθια του κινητηρα.Αν βάλεις ενα μαρκε προγραμμα τυποποιημένο που ανεβαζει λιγο πίεση και καυσιμο ισα ισα να πάρεις 15,20 αλογα δεν χρειάζεται .Εκτός εαν ο τυπος κινητηρα του μινι δεν αντεχει ουτε το ελάχιστο σε παραπάνω πίεση.
-
[quote='sprsk'
Ο προγραμματισμός της ecu είναι δύσκολος και το κάνουν 3-10 εταιρίες σε όλη την γη ,η ρύθμιση της ecu είναι αυτό που μπορούν να κάνουν πολλοί ....άλλο προγραμματισμός και άλλο ρύθμιση είναι δυο διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα.παιζουμε με τις λεξεις?? το ιδιο πραγμα ακριβως σημαινει. αυτο που ηθελες να πεις, αλλα δεν μπορεις να το αποδωσεις σωστα ειναι οτι αλλο ο προγραμματισμος των παραμετρων του software της ecu, και αλλο ο προγραμματισμος του ιδιου του software και αλλο ο προγραμματισμος των ολοκληρωμενων της ecu.
αλλα και εδω υπαρχουν παραδειγματα, οπου χρηστες φτιαξαν opensource προγραμματα (π.χ. openecu για subaru+mitsubishi) οπου μπορεις να αλλαξεις ολες τις παραμετρους των χαρτων μιας ecu.
επισης πολυ σημαντικο ειναι για μην γραφεις ανακρίβειες και μαθε οτι οι βασικοι χαρτες δεν ειναι ουτε 100 ουτε 200. εαν θελεις μπορω να ποσταρω τους χαρτες απο το δικο μου αυτοκινητο, που μπορω και το προγραμματιζω με ενα απλο usb καλωδιο. οσο για 3-10 εταιριες παλι ανακριβεια, ξερεις ποσοι aftermarket εγκεφαλοι υπαρχουν? στο μυαλο μου με μια σκεψη fastech, pectel, motec, link κτλ κτλ
Βεβαια αυτο που εγραψες ειναι τοσο irrelevant με την συζητηση μας, οσο θα ηταν, το να αναφερεις οτι η μουσταρδα ειναι κιτρινη σε μια κουβεντα που αφορα ποσο καυτερες ποικιλιες υπαρχουν
Από την (επιθετική ?! )απάντηση σου κρίνω ότι είσαι απληροφόρητος με το θέμα βελτίωση.
Στο λινκ θα πάρεις ένα δείγμα ,για το πως προγραμματίζεται μια εργοστασιακή ecu ....
https://www.bcconsulting.be/products/
Με το openecu θα φτιάξεις πρόγραμμα σοβαρό ??? (με βαλβίδα εξωτερική στο turbo η με ζιγκλερ στα σωληνάκια για να κρατήσεις σταθερή τιν πίεση )
Fastech , pectel κλπ είναι after market ecu το λέει και η λέξη ,εγώ μίλησα για τεχνολογία του εργοστασιακού ecu (bosch,siemens κλπ) δεν έχουν καμία σχεση με τους αφτερ μαρκετ και είναι τεχνολογικά 100 χρονιά μπροστά από αυτούς που αναφέρεις ....(πχ Siemens MS D-80 έχει καμία σχέση αυτός ο εγκέφαλος με τους link )Και για να μην παίζω με τις λέξεις ...εξηγούμαι ,άλλο προγραμματισμός και άλλο ρύθμιση ,εσύ στο δικό σου αυτοκίνητο απλά αλλάζεις την ήδη υπάρχουσα ρύθμιση δεν προγραμματίζεις τίποτα.(Προγραμματιστής είναι αυτός που κατασκευάζει το software και όχι αυτός που το χρησιμοποιεί .)
Ένας επαγγελματίας Βελτιωτης ,κάνει ερεύνα ,κάνει reverse engineering ,ψάχνει να ανακαλύψει νέους χάρτες ,κάνει αλλαγές στον κινητήρα ,ανακαλύπτει νέες τεχνικές αγοράζει αν χρειαστεί νέα εργαλεία ...και άλλα πολλά τώρα αν εσύ θωρείς βελτιωτη τους άσχετους που το παίζουν προγραμματιστές και δεν επενδύουν ούτε χρόνο ούτε χρήμα και επίσης δεν ξέρουν καν από μηχανική και ηλεκτρονική και πιστεύουν οτι το να ρυθμίσεις ένα κινητήρα στο γονάτο σε ένα απόγευμα είναι προτιμότερο....και πολύ απλό τότε η συζήτηση σταματάει.
βελτίωση ιπποδύναμης με Chiptronic