-
Για περί οξυγόνου και μηχανημάτων. Να μην αναλωνόμαστε το έχω ήδη αναφέρει. Από εκεί και πέρα το τι είναι αλήθεια.... Πάντως αν είναι έτσι τότε το Mega, Skai θα τον κάνουν σημαία οπότε αναμένω.
Όσον αφορά το τι γίνεται με τους άπορους συμπολίτες. Ο νόμος είναι σαφής. Αν δεν πληρώνει ο πελάτης πρέπει να του κόψεις το ρεύμα. Γιατί χάνουν οι ΟΤΑ από αυτό. Οπότε γνωρίζω κόσμο που πραγματικά είναι στα όρια του οικονομικά και κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα γιατί δεν έχει λεφτά να πληρώσει τον λογαριασμό. Εκεί λοιπόν τι γίνεται; Ποιός φταίει; Η ΔΕΗ ή το κράτος που τους έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση;
Και αν ήταν ιδιωτική επιχείρηση η ΔΕΗ ή αν ήταν σε μία οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία τι αντιμετώπιση θα είχε ο πελάτης; Καλύτερη;
-
Τι κοινωνικό αγαθό είναι αφού δεν μπορούν να το έχουν όλοι δωρεάν;
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Δλδ δεν έχει λεφτά για να πληρώσει την συσκευή και άρα δεν έχει; Δεν έχει λεφτά για να πληρώσει ενα γέμισμα απο φιάλες; Δεν την καλύπτει το ταμείο της; Δεν της δίνει μια φιάλη για back up αυτός που της δίνει το μηχάνημα το οποίο δεν έχει; Τι ακριβώς συμβαίνει; Αν δεν έχει μηχάνημα που κολλάει το θέμα με τις διακοπές της ΔΕΗ;επεσε το ρευμα (ειρωνια ε? )
το μηχανημα το εχει η εφεδρικη πριν απο 5 μηνες ειχε σταλει πισω διοτι ειχε προβλημα υγρασιας στην γομωση μεχρι σημερα(λενε) υπαρχει προβλημα με το ικα διοτι πρεπει να την πληρωσουν οποτε και δεν την εχει παραλαβει
λεφτα για βαλει οξυγονο η κυρια δεν εχει (διοτι δεν θα μεινει φραγκο απο τα ηδη λιγα που της μενουν) οποτε ο φιλος της μπορει να βαζει οξυγονο της βαζει αλλιως δινουμε (3 ατομα) λεφτα αν και οποτε μπορουμε οποτε καταλαβαινεις οτι ειναι σε αρκετα δυσκολη θεση -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Επειδή υπήρχε άνθρωπος που στο στενό μου οικογενειακό περιβάλλον, πιο στενό δεν γίνεται βασικά, χρησιμοποιούσε οξυγόνο σχεδόν όλη την ημέρα και το καλοκαίρι είχαμε το μηχάνημα παραγωγής του αντί για την αυτόνομη φιάλη 15 ημερών πάντα στο σπίτι υπήρχαν 2 μεγάλες ημερήσιες φιάλες για περίπτωση διακοπής ρεύματος που τότε ήταν αρκετά συνηθισμένες τα καλοκαίρια στην Χαλικιδική λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου η απο κάποιο καιρικό φαινόμενο. Μου φαίνεται παράξενο έως ανεύθυνο να μην υπάρχει κάτι τέτοιο όταν χρησιμοποιούνται τέτοια μηχανημάτα ειδικά δε οταν οι εταιρείες που προμηθεύουν ιατρικά αέρια το λένε πάντα. Τώρα για άτομα που είναι σε μηχανική υποστήριξη αυτό είναι μια άλλη κουβέντα και δεν ξέρω κατα πόσο υπάρχουν και τι είδους προβλέψεις. Τεσπα είμαστεΘανάση στο θέμα του οξυγόνου υπάρχουν ταμεία που παρέχουν μόνο ή 'συμπυκνωτή' πληρώνοντας τα μηνιαία ενοίκια ή φιάλη υγρού οξυγόνου πληρώνοντας τα γεμίσματα. Και τα δύο δεν γίνεται και είναι ρητό και κατηγορηματικό αυτό. Εκείνο που δίνουν σε κάποιες περιπτώσεις μετά απο εντολή γιατρού και για περιόδους δύκσολες (όπως η παρούσα με τις απεργίες) είναι να 'δανειστούν' μια φιάλη αέριου οξυγόνου με μάσκα και να την γεμίζουν όταν δεν υπάρχει το ρευμα.
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Για περί οξυγόνου και μηχανημάτων. Να μην αναλωνόμαστε το έχω ήδη αναφέρει. Από εκεί και πέρα το τι είναι αλήθεια.... Πάντως αν είναι έτσι τότε το Mega, Skai θα τον κάνουν σημαία οπότε αναμένω.Όσον αφορά το τι γίνεται με τους άπορους συμπολίτες. Ο νόμος είναι σαφής. Αν δεν πληρώνει ο πελάτης πρέπει να του κόψεις το ρεύμα. Γιατί χάνουν οι ΟΤΑ από αυτό. Οπότε γνωρίζω κόσμο που πραγματικά είναι στα όρια του οικονομικά και κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα γιατί δεν έχει λεφτά να πληρώσει τον λογαριασμό. Εκεί λοιπόν τι γίνεται; Ποιός φταίει; Η ΔΕΗ ή το κράτος που τους έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση;
Και αν ήταν ιδιωτική επιχείρηση η ΔΕΗ ή αν ήταν σε μία οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία τι αντιμετώπιση θα είχε ο πελάτης; Καλύτερη;
Όχι, την ίδια. Άρα, σ' αυτό το θέμα, τι κερδίζουμε από μια δημόσια ΔΕΗ;
-
τον φωτοπουλο
-
Γιατί εγώ νομίζεις ότι θέλω τη ΔΕΗ δημόσια...
Προτιμώ μία ιδιωτική επιχείρηση που να έχει προοπτική όπου θα πληρώνει μισθούς της προκοπής και θα δίνει τα τυπικά benefits που δίνει κάθε επιχείρηση στην Ελλάδα στους υπαλλήλους της. Αν αυτό θα σημάνει μία αύξηση και της τιμής του ρεύματος κατά 100% δεν με πολυπειράζει. Στο κάτω κάτω της γραφής αυτό δεν θέλει και η πλειοψηφία.....
Όσο δε, για το φάσμα της απόλυσης και τον μπαμπούλα ίσως καλό να μου κάνει. Γιατί εγώ ξέρω ότι μπορώ να επιζήσω στο εξωτερικό και το έχω ήδη κάνει και με επιτυχία. Αλλά από καθαρά εθνικά κριτήρια πριν 11 χρόνια αποφάσισα να γυρίσω Ελλάδα μήπως και μπορέσω να συνεισφέρω εδώ. Αλλά σήμερα οι κυβερνόντες θέλουν μία χώρα επιπέδου Πακιστάν. Και ίσως αυτό να μην με βολεύει.
-
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Για περί οξυγόνου και μηχανημάτων. Να μην αναλωνόμαστε το έχω ήδη αναφέρει. Από εκεί και πέρα το τι είναι αλήθεια.... Πάντως αν είναι έτσι τότε το Mega, Skai θα τον κάνουν σημαία οπότε αναμένω.
Όσον αφορά το τι γίνεται με τους άπορους συμπολίτες. Ο νόμος είναι σαφής. Αν δεν πληρώνει ο πελάτης πρέπει να του κόψεις το ρεύμα. Γιατί χάνουν οι ΟΤΑ από αυτό. Οπότε γνωρίζω κόσμο που πραγματικά είναι στα όρια του οικονομικά και κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα γιατί δεν έχει λεφτά να πληρώσει τον λογαριασμό. Εκεί λοιπόν τι γίνεται; Ποιός φταίει; Η ΔΕΗ ή το κράτος που τους έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση;
Όχι, την ίδια. Άρα, σ' αυτό το θέμα, τι κερδίζουμε από μια δημόσια ΔΕΗ;
Ο πολιτης δεν 'κερδιζει' τιποτα απο την ΔΕΗ,δημοσια ή ιδιωτικη.
Οσο αυτη ειναι δημοσια, εχει δηθεν φτηνο ρευμα και πολλες κρυφες χρεωσεις.
Αν και οταν γινει ιδιωτικη (και ο λιγνιτης δεν θα ειναι πια τσαμπα για την ΔΕΗ) θα φυγουν οι κρυφες χρεωσεις αλλα θα ακριβυνει το ρευμα.
Για μενα το μοναδικο 'κερδος' για τον πολιτη ειναι να ανηκει η ΔΕΗ σε μια εταιρεία με τεχνογνωσία και κεφάλαια,για να ξερει οτι αν εχει λεφτα να πληρωσει, τοτε σιγουρα θα εχει και ρευμα. -
κατα αρχήν άσχετα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ρυθμιζόμενη από την ΡΑΕ.
Η ΔΕΗ ας ανήκει στον οποιοδήποτε. Έτσι και αλλιώς το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε είναι εισαγωγές ενώ το άλλο 10% παράγεται από τον Μυτηλιναίο, και ένα ακόμη 10% από διάφορους τρίτους. Η καρδιά του συστήματος είναι ο ΔΕΣΜΗΕ.
Προτιμώ να είναι ιδιωτική η ΔΕΗ με σαφή διαχωρισμό από τον ΔΕΣΜΗΕ, ώστε να γίνονται σωστά οι επενδύσεις στο σύστημα μεταφοράς και όχι διακριτικά εις βάρος των λοιπών παραγωγών ρεύματος.Επίσης η λιανική τιμή του ρεύματος, ασχέτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΕΗ θα ανέβει και θα συνδεθεί κάποια στιγμή με την χονδρική (Οριακή Τιμή Συστήματος) γιατί απλά αλλιώς το σύστημα δεν βγαίνει. Δεν είναι δυνατό να πληρώνεις ίδια τιμή λιανικής στις 2 το μεσημέρι τον Ιούλιο με τα μεσάνυχτα κάπου τον Σεπτέμβριο, όταν η χονδρική του Ιουλίου είναι διπλάσια από την τιμή χονδρικής του Σεπτεμβρίου
Τα περί στρατηγικού χαρακτήρα κτλ είναι κουραφέξαλα, γιατί απλά σε περίπτωση πολέμου ότι υπάρχει εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας περνάει στο κράτος και δουλεύει όπως επιβάλλει το κράτος.
-
Άρα μόνο ο Φωτόπουλος διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση. (Φωτόπoυλε, διαβάζεις 4tforum;)
(να το πω καλύτερα: διαβάζεις, γενικώς; ξέρεις ανάγνωση;) -
Προτιμώ μία ιδιωτική επιχείρηση που να έχει προοπτική όπου θα πληρώνει μισθούς της προκοπής
Αυτό είναι αστείο; Σοβαρά ρωτάω. Η εικόνα που έχω από τους γνωστούς μου για ΔΕΗ είναι το άγγιγμα του Μίδα για τους παλαιάς κοπής υπαλλήλους και πάνω από το μέσο όρο του δημοσίου για τους νεότερους-συμβασιούχους κλπ. Τι εννοείς μισθούς της προκοπής;
-
Ο χρήστης pk33 έγραψε:
**κατα αρχήν άσχετα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ρυθμιζόμενη από την ΡΑΕ. **
Η ΔΕΗ ας ανήκει στον οποιοδήποτε. Έτσι και αλλιώς το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε είναι εισαγωγές ενώ το άλλο 10% παράγεται από τον Μυτηλιναίο, και ένα ακόμη 10% από διάφορους τρίτους. Η καρδιά του συστήματος είναι ο ΔΕΣΜΗΕ.
Προτιμώ να είναι ιδιωτική η ΔΕΗ με σαφή διαχωρισμό από τον ΔΕΣΜΗΕ, ώστε να γίνονται σωστά οι επενδύσεις στο σύστημα μεταφοράς και όχι διακριτικά εις βάρος των λοιπών παραγωγών ρεύματος.Επίσης η λιανική τιμή του ρεύματος, ασχέτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΕΗ θα ανέβει και θα συνδεθεί κάποια στιγμή με την χονδρική (Οριακή Τιμή Συστήματος) γιατί απλά αλλιώς το σύστημα δεν βγαίνει. Δεν είναι δυνατό να πληρώνεις ίδια τιμή λιανικής στις 2 το μεσημέρι τον Ιούλιο με τα μεσάνυχτα κάπου τον Σεπτέμβριο, όταν η χονδρική του Ιουλίου είναι διπλάσια από την τιμή χονδρικής του Σεπτεμβρίου
Τα περί στρατηγικού χαρακτήρα κτλ είναι κουραφέξαλα, γιατί απλά σε περίπτωση πολέμου ότι υπάρχει εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας περνάει στο κράτος και δουλεύει όπως επιβάλλει το κράτος.
Στο 1ο bold. Τα ελεγχόμενα τιμολόγια είναι αποτέλεσμα της δεσπόζουσας θέση της ΔΕΗ ΑΕ που κατέχει ~80% της αγοράς.
Στο 2ο bold. Πέραν της κατανάλωσης υπάρχει και η ζήτηση ισχύος αιχμής για τους μεσαίους - μεγάλους πελάτες.
Στο 3o bold. Αληθές. Υπάρχει ένα ζήτημα με τα ΥΗΣ. Πως θα αποζημιώσεις τον ιδιοκτήτη ενός ΥΗΣ που θα θέλει να ανοίξει το φράγμα στις 2 το μεσημέρι του Αυγούστου ενώ εσύ θέλεις για λόγους διαχείρισης υδάτων να τον κρατήσεις κλειστό. Σε αυτό δεν γνωρίζω τι θα γίνει και με ποιό τρόπο θα αντιμετωπιστεί.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Προτιμώ μία ιδιωτική επιχείρηση που να έχει προοπτική όπου θα πληρώνει μισθούς της προκοπής
Αυτό είναι αστείο; Σοβαρά ρωτάω. Η εικόνα που έχω από τους γνωστούς μου για ΔΕΗ είναι το άγγιγμα του Μίδα για τους παλαιάς κοπής υπαλλήλους και πάνω από το μέσο όρο του δημοσίου για τους νεότερους-συμβασιούχους κλπ. Τι εννοείς μισθούς της προκοπής;
Αναφέρεται σε μια ιδιωτική ΔΕΗ
EEΠ σε όλη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι σε τέτοιες επιχειρήσεις απολαμβάνουν αρκετά προνόμια και καλούς μισθούς. -
Ο μισθός μου είναι το 75% του αντίστοιχου μισθού μηχανικού στον ΟΣΚ και το 85% του μισθού μηχανικού στο μέσο υπουργείο. Για να στα πω απλά όταν τα μικτά μου είναι 2225€ και τα καθαρά 1510€ (προ φόρων με την φορολογία το ποσό είναι ~1390€ πριν και 1350€ τώρα με το 10% στο κλιμάκιο 8000~12000€) υπολόγισε τα μισθολογικά των άλλων*. Δεν σου λέω ότι τα 2225 € είναι λίγα (δεν κοιτώ ότι βελάζω από τις 700+€ κρατήσεις που έχω για ένα ταμείο που δεν θα μου δώσει σύνταξη...) αλλά σε σχέση με αυτά που ακούγονται (και βάσει αυτών επέλεξα να κάνω την αίτηση στον ΑΣΕΠ) δεν ισχύει απολύτως τίποτα.
ΥΓ. Τα 2225 € είναι λόγω των 17+ ετών εργασίας μου ως μηχανικός (είμαι και 42 ετών) και είναι αυξημένα κατά 10% λόγω γάμου. Μπορεί σε κάποιους να φαίνονται πολλά αλλά φευ καθαρίζω λιγότερα πχ από γραμματέα στη Βουλή ή από υπάλληλο μηχανικό στους ΟΤΑ.
- Έχω στοιχεία από συναδέλφους που είναι και νεότεροι από εμένα με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας στις εν λόγω υπηρεσίες. Μάλιστα ο συνάδελφος που είναι σε υπουργείο μου είπε ανοιχτά ότι τελικά με κάτι υπερωρίες και εκτός έδρας πάνω κάτω βρίσκεται φέτος στα ίδια που ήταν και πέρυσι . Εγώ από την άλλη ουδέποτε κατάλαβα τι σημαίνει 13ος και 14ος μισθός.....
όποιος θέλει αύριο να του ανεβάσω και πειστήρια.... (το εξτρέ από την ΔΟΛ...)
Δεν σου λέω ότι δεν υπάρχουν πολλά λεφτά. Ναι παλαιότερα μηχανικοί με 30 χρόνια δουλειάς και θέσεις ευθύνης είχαν απολαβές της τάξης των 70~100k€ το έτος προ ασφαλιστικών κρατήσεων. Αλλά σε αντίθεση με ότι πιστεύει κανείς αυτά που λένε ότι ο μικρότερος μισθός ειναι 2,000€ απλά δεν στέκει. Έχω συνάδελφο μηχανικό που έχω μεικτά (προ κρατήσεων και φόρων) στα 1850€ και τελικά στο χέρι του έρχονται κάτι λιγότερο από 1200€ το μήνα. Σήμερα όλοι μα όλοι αυτοί έχουν πλαφονάρει στα 4800€ μεικτά το μήνα και στα οποία οι ασφαλιστικές εισφορές είναι το ~35%. Και όσο και αν αυτά φαίνονται πολλά δεν είναι τίποτα σε σχέση με τις απολαβές μικρό-μεσαίων manager σε ιδιωτική επιχείρηση που σήμερα είναι στα 5800€ + αμάξι + κινητό + κάρτα εταιρική.... (προ bonus...) και όπου σε αυτούς οι εισφορές οι ασφαλιστικές είναι μόλις 350€ το μήνα (μιλώ για μηχανικό στο ΕΤΑΑ/ΤΜΕΔΕ).
-
Συμπέρασμα: δεν έχεις βύσμα ή το βύσμα σου δεν έχει καλό σήμα.
Για ΔΕΗ ξέρω περίπτωση που δέχτηκαν ανύπαρκτα πιστοποιητικά ξένων γλωσών και ανύπαρκτο πτυχίο για να πάρει το κατιτίς παραπάνω.
Αλλά εκεί μιλάμε για υψηλά ιστάμενες φάτσες του συνδικάτου, όχι αστεία. -
Συμπέρασμα: δεν έχεις βύσμα ή το βύσμα σου δεν έχει καλό σήμα.
Για ΔΕΗ ξέρω περίπτωση που δέχτηκαν ανύπαρκτα πιστοποιητικά ξένων γλωσών και ανύπαρκτο πτυχίο για να πάρει το κατιτίς παραπάνω.
Αλλά εκεί μιλάμε για υψηλά ιστάμενες φάτσες του συνδικάτου, όχι αστεία.Τα επιδόματα μου είναι του γάμου, το επίδομα θέσης και το χρονοεπίδομα. Επίδοματα όπως ξένων γλωσσών και οπτικής απεικόνισης δεν με αφορούν....
Το πρόβλημα πάντως όπως σωστά επισημαίνεις είναι ακριβώς αυτό.... Το ότι κάποιοι εκμεταλεύονται γνωριμίες... Αλλά έχε στα υπόψη ότι ο τελικός χασάπης είναι πάντα ο Δ.Σ. και φυσικά το κράτος που επιλέγει να κατεβάζει τομεάρχες και υποδιευθυντές ανάλογως των πολιτικών απόψεων τους. Και αυτό είναι ένας άλλος λόγος που προτιμώ μία πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
ΥΓ. Δεν έχω βύσμα καρδιά μου... Αλλιώς θα ήμουν σύμβουλος του Αντώνη ή του Γιώργου....
-
σωθηκαμε
Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ, γεγονός που σημαίνει ότι από την Πέμπτη θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και δεν θα σημειωθούν διακοπές.
Η ΓΕΝΟΠ αποφάσισε επίσης να καταθέσει εξώδικο και αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΗ με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται ο νόμος για τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων που προβλέπει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει τη διαφορά εσόδων - δαπανών του ταμείου, έναντι της ασφαλιστικής περιουσίας που αναγνωρίστηκε ότι είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.
«Για να γίνει πράξη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η κυβέρνηση θα χρειαστεί να ματώσει πολλές φορές», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.
-
Ο χρήστης cabala10 έγραψε:
Η ΓΕΝΟΠ αποφάσισε επίσης να καταθέσει εξώδικο και αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΗ με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται ο νόμος για τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων που προβλέπει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει τη διαφορά εσόδων - δαπανών του ταμείου, έναντι της ασφαλιστικής περιουσίας που αναγνωρίστηκε ότι είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.Κάπου είχε συζητηθεί το θέμα.
Τρέχουν τώρα οι νομικοί της ΓΕΝΟΠ να δικαιολογήσουν το παντεσπάνι τους - ελπίζω να γλιτώσουν την οργή του λαού. -
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
[quote='pk33'Στο 1ο bold. Τα ελεγχόμενα τιμολόγια είναι αποτέλεσμα της δεσπόζουσας θέση της ΔΕΗ ΑΕ που κατέχει ~80% της αγοράς.
Στο 2ο bold. Πέραν της κατανάλωσης υπάρχει και η ζήτηση ισχύος αιχμής για τους μεσαίους - μεγάλους πελάτες.
Στο 3o bold. Αληθές. Υπάρχει ένα ζήτημα με τα ΥΗΣ. Πως θα αποζημιώσεις τον ιδιοκτήτη ενός ΥΗΣ που θα θέλει να ανοίξει το φράγμα στις 2 το μεσημέρι του Αυγούστου ενώ εσύ θέλεις για λόγους διαχείρισης υδάτων να τον κρατήσεις κλειστό. Σε αυτό δεν γνωρίζω τι θα γίνει και με ποιό τρόπο θα αντιμετωπιστεί.[/quote]
- Σαφώς. Άσχετα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ -προμηθευτή (και όχι ΔΕΗ παραγωγού). Αυτό θέλει προσοχή. Το να πέσει η παραγωγή της ΔΕΗ κάτω από το 50% της συνολικής παραγώμενης ενέργειας στην Ελλάδα δεν σημαίνει τίποτα. Το μερίδιό της στη λιανική είναι που παίζει ρόλο για το αν θα χαρακτηριστεί ή όχι προμηθευτής με ΣΙΑ.
- Οι πελάτες μέσης και υψηλής τάσης έχουν τηλεχειριζόμενους ωριαίους μετρητές, κάτι που επιτρέπει τα τιμολόγιά τους να συνδέονται με την ΟΤΣ
- Σχετικά με τα ΥΗΣ, αυτό λύνεται a priori από τη σύμβαση του ΥΗΣ. Αν δεν του αρέσει του ιδιώτη το να υπακούει σε κανόνες, ας μην το φτιάξει, τόσο απλά. Εξάλλου πλέον δεν υπάρχουν μεγάλα ΥΗΣ που μπορούν κατασκευαστούν (μόνο σε αντικατάσταση των παλιών σε μερικές δεκαετίες)
-
Ο χρήστης pk33 έγραψε:
Σχετικά με τα ΥΗΣ, αυτό λύνεται a priori από τη σύμβαση του ΥΗΣ. Αν δεν του αρέσει του ιδιώτη το να υπακούει σε κανόνες, ας μην το φτιάξει, τόσο απλά. Εξάλλου πλέον δεν υπάρχουν μεγάλα ΥΗΣ που μπορούν κατασκευαστούν (μόνο σε αντικατάσταση των παλιών σε μερικές δεκαετίες)Είναι δύσκολο να ελέγξεις την κατάσταση. Ο παραγωγός αιχμής κερδίζει πάρα πολλά ειδικά το καλοκαίρι. Για να καλύψεις τις ανάγκες θα δώσεις αστρονομικές τιμές και θα διαμορφώσεις μία ιδιαίτερα υψηλή ΟΤΣ. Μετά θα έχεις το οξύμωρο κάποιος να πληρώνεται γιατί έχει το φράγμα κλειστό... Εκεί να δούμε τι θα λένε οι Δημοσιογράφοι.
Για να φτιάξεις ένα φράγμα θέλει χρόνο και δεν είναι επένδυση των μερικών δεκάδων εκατ. €. Ο Ιλαρύωνας ξεκίνησε με προϋπολογισμό 250 εκατ € και ακόμα δεν γνωρίζουμε το τελικό ποσό καθώς με τις απαλλοτριώσεις ..... Οπότε μάλλον ο ιδιώτης θα αγοράσει τα ήδη υπάρχοντα γιατί αμφιβάλλω αν μπορεί να περιμένει 20 χρόνια για να λυθεί το καθεστώς ιδιοκτήσιας (βλ. Μεσοχώρα....) στα Ελληνικά δικαστήρια....
Μόλις το 1/3 τπυ Υδροηλεκτρικού δυναμικού της χώρας που είναι οικονομικά εκμεταλεύσιμο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας... Έχει ακόμα πολύ δουλειά και η εκτίμηση σήμερα είναι ότι τα 3 GW θα μπορούσαν να γίνουν 7~8 GW ισχύος στα επόμενα 20 χρόνια. Μεγάλα ΥΗΣ μπορούν να φτιαχτούν αλλά στην Ελλάδα σε μερικές περιοχές θα ήταν πιο εύκολο να βάλεις πυρηνικά παρά ΥΗΣ Έχουμε και οικολόγους που πιστεύουν ότι όχθες με μηδενική βλάστηση είναι το Itaipu της Βραζιλίας και ότι παράγουμε μεθάνιο με το κιλό.... Άσε που φωνάζουν για τη διάβρωση του εδάφους στον ταμιευτήρα όπου το νερό ανεβαίνει με την αστρονομική ταχύτητα των μερικών εκατοστών την ώρα
ΥΓ. Μην πετάς αλάτι στη πληγή... Όσο βλέπω τα δύο φράγματα φαντάσματα στον Αχελώο.....
Περί ΔΕΗ