Πρίν απο αρκετά χρόνια οι παλαιότεροι λέγανε. Για να διαλέξεις γερό και καλό αυτοκίνητο κοίταξε τι κυκλοφορεί περισσότερο σε ταξί. Τι θέλω να πώ με αυτό Κάθε προϊόν ψηφίζεται απο το αγοραστικό κοινό για την αξιοπιστία του, και τα υπόλοιπα περί συνειδητοποιημένους αγοραστές είναι φιλολογίες. Και μια και μιλάμε για to Grouppo. Για πήτε μας τι πουλάει και σε τη οικονομική κατάσταση βρίσκεται? Πόσες φορές έφτασε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής? Πόσες οικονομικές εννέσεις του έχουν κάνει για να σταθεί στα πόδια του? Θα μου πείτε ίσως ότι δεν υπάρχουν και τόσοι συνειδητοποιημένοι αγορστές για να το στιρήξουν. Τι τα θέλεται όμως, ούτε το οικόσημο της AlfaRomeo δείχνει να τραβά ούτε ο θυρεός της Lancia, ούτε και το λογότυπο FIAT. Απλά υπάρχουν και αυτά στην αγορά και τίποτα παραπάνω, αλλά και πάντα θα βρίσκονται υπό την αμφισβοίτηση του αγοραστικού κοινού. Απο την αντίπερα όχθη για δείτε τι έκανε το σηματάκι της VW. Πήρε μια SEAT απο την αφάνεια και την έκανε κορυφή. Πήρε μια SKODA που μέχρι πρόσφατα και μόνο στο άκουσμα του ονόματος αυτού γελάγαμε προκαταβολικά, και την έκανε φίρμα. Δεκάδες σελίδες έχουν γραφτεί εδώ σε αυτό το forum για τα Octavia και τα συστήματα τετρακίνησης του Haldex, μάλντεξ και άλλα χριστούγεννα. Τυχαία άραγε γίναν αυτά? Οχι βέβαια, βλέπετε ότι υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι αγοραστικού κοινού, μάλλον ασυνείδητο θα έλεγα, που όμως δείχνει να εμπιστεύεται απεριόριστα το όνομα VAG, και ας πέφτουν τα τζάμια απο τα παράθυρα σε κάθε κλείσιμο πόρτας Golf (χαζός που είναι ο κόσμος). Και το Grouppo τι έχει να αντιπαρατάξει? Καλό προϊόν, και... ρομαντικούς, αλλά και προ-παντώς συνειδητοποιημένους αγοραστές. Ε! δε νομίζω ότι αυτό φτάνει. Πάντως προσωπική μου άποψη για το ότι δεν τα κατάφερε το 2000 είναι ότι το οι ιδέες του Grouppo έχουν μείνει στην 10ετία του 1970, που τότε πράγματι κυριαρχούσε (με τα διπλά de-lorto και τους διπλούς εκκεντροφόρους επι-κεφαλής). Τέλος για τους Ιαπωνέζους που κάποιοι τόσο τους απαξιούν, μας αρέσει ή όχι είναι η οικονομικά ισχυρότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον πλανήτη, και άν το θελήσουν αγοράζουν όλο το Gruppo και την VAG μαζί. Βέβαια στον πάτο της γραφής ο καθένας μας επιλέγει αυτό που του αρέσει και του ταιριάζει. Αλλά μη τρέχουμε σε συγγρίσεις γιατί το Grouppo δεν τους αντέχει!
Τέλος δεν μπορώ να καταλάβω τον όρο 'Alfisti'?, δηλαδή υπάρχουν και 'Fordisti'? 'Volkswagenisti'? 'Seatisti'? 'Toyotisti'? 'Mercendisti'? 'BMWdisti'? 'Volvisti'? και το λουρί της μάνας?