-
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
Στην Κίνα κάνουν κάτι πολύ καλό, στα 6 μέτρα... Ειδικά τους πολιτικούς μας πρέπει να τους τοποθετήσουμε εκεί στα γρήγορα. Αλλά έτσι είναι, οι προδότες την γλυτώνουν πάντα.
Πάντως και στην Κίνα , πολιτικάντη δεν στήσανε στα 6m...κάτι φτωχοδιάβολους ή αντιφρονούντες μόνο.
Kαι μετα ερχονται οι ιδιοι που ζητανε κρεμαλες και 6m και λενε για τον αυταρχισμο στην ΕΣΣΔ και δηλωνουν αντικομμουνιστες για αυτο το λογο..Ποσο αστειο..
-
Νέα σκληρή επίθεση σε όσους αντιστέκονται στο μνημόνιο και στις μεταρρυθμίσεις εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Κολλεγίου Αθηνών.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υποστήριξε ότι το μνημόνιο αντιμετωπίστηκε με «ιδιοτελή κακεντρέχεια από τα κομματικά, συντεχνιακά, συνδικαλιστικά και καιροσκοπικά συμφέροντα που λυμαίνονταν το χρεοκοπημένο κράτος της μεταπολίτευσης. Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία των αμετανόητων έδωσε και δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να απονομιμοποιήσει το μνημόνιο -ακόμα και το σωσίβιο των δανεικών του- στη συνείδηση της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Ο κ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε: «To διακύβευμα δεν είναι πλέον αν θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, αν θα γίνουν περισσότερες ή λιγότερες μετατάξεις, αν θα πουληθεί η μία ή η άλλη ΔΕΚΟ, αν θα εκποιήσουμε τα αχρηστεμένα ασημικά μας. Το διακύβευμα είναι αν θα πτωχεύσουμε ή όχι. Αν θα παραμείνουμε στη χορεία των ευρωπαϊκών κρατών ή αν θα γίνουμε οι παρίες των Βαλκανίων».
-
Οι ilithistas απεκτησαν (εκτος απο αρχηγο) και το πνευματικο τους ηγετη, και σαν καθε πνευματικος ηγετης που σεβεται τον εαυτο του ετσι και ο Δασκαλοπουλος ωφειλει να ειναι ανεπαγγελτος αεριτζης ωστε να αφοσιωθει στη πνευματικη καθοδηγηση.Ποσο μαλλον οταν ηγειται των Ιlithistas...
-
Βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Είχαν δηλώσει όμως ελάχιστα ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις. Πλαστικός χειρουργός δήλωσε 100.000 ευρώ και σε λογαριασμό του βρέθηκαν 10 εκατ. Ευρώ!
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπήκαν για άλλη μία φορά, μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι, αλλά αυτή τη φορά και... μέντιουμ που στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχαν δηλώσει ελάχιστα ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Είναι η πρώτη φορά που το ΣΔΟΕ στοχοποιεί μέντιουμ και τα αποτελέσματα των ελέγχων του είναι εντυπωσιακά. Όλοι αυτοί οι νέοι φοροφυγάδες που πιάστηκαν από το ΣΔΟΕ πρόκειται να οδηγηθούν, όπως δήλωσαν στελέχη του ΣΔΟΕ, στην εισαγγελία.Σύμφωνα με το “Βήμα” εντοπίσθηκαν:
- Ιατρός καρδιοχειρουργός, ο οποίος δήλωσε για τα δύο τελευταία χρόνια, φορολογητέο εισόδημα 300.000 ευρώ , ενώ βρέθηκε στην κατοχή του τραπεζικός λογαριασμός με 6 εκατ. ευρώ.
*Ιατρός δημοσίου νοσοκομείου, μισθωτός, μαιευτήρας, δήλωσε εισόδημα 50.000 ευρώ, βρέθηκαν όμως στον τραπεζικό του λογαριασμό του 10 εκατ. ευρώ.
*Δικηγόρος από την περιφέρεια, δήλωσε στη φορολογική του δήλωση 50.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, βρέθηκαν στους λογαριασμούς του 2,5 εκατ. ευρώ.
*Οφθαλμίατρος ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια δήλωσε εισόδημα 170.000 ευρώ και βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του 4 εκατ. ευρώ.
*Πλαστικός χειρουργός δήλωσε τα δύο τελευταία χρόνια συνολικά 100.000 ευρώ εισόδημα, βρέθηκαν ωστόσο στον τραπεζικό λογαριασμό του 10 εκατ. ευρώ. - Τέσσερα μέντιουμ βρέθηκαν ο καθένας με τραπεζικούς λογαριασμούς από 2 έως 2,5 εκατ. ευρώ. Το ΣΔΟΕ ανακάλυψε και πώς έως τώρα ορισμένα μέντιουμ απέφευγαν την εφορία. Έβαζαν αγγελίες στις εφημερίδες ότι δήθεν μπορούσαν να δώσουν συμβουλές (για επαναπροσέγγιση ατόμων, πρόβλεψη του μέλλοντος, λύση μαγικών κτλ.) και στην συνεχεία όταν κάποιοι έπεφταν στα δίχτυα τους και τηλεφωνούσαν, τους ζητούσαν να καταθέσουν σε τράπεζα από 300 έως 350 ευρώ για να προχωρήσουν περαιτέρω. Τα μέντιουμ που πιάστηκαν στα δίκτυα του ΣΔΟΕ δεν είχαν καν δηλώσει επάγγελμα και βεβαίως ΦΠΑ.
Τα πρώτα χρήματα ήρθαν στο ΣΔΟΕ από τους σκαφάτους. Σύμφωνα με το «Βήμα online», 35 ιδιοκτήτες σκαφών, που τα είχαν δηλώσει επαγγελματικά, τα μετέτρεψαν και πάλι ιδιωτικά (δηλαδή νόμιμα) και εισπράχθηκαν περί τα 15 εκατ. ευρώ.
Συνολικά το ΣΔΟΕ είχε δεσμεύσει για έλεγχο 300 ύποπτα σκάφη. Άλλοι 15 ιδιοκτήτες σκαφών εξέφρασαν την πρόθεσή τους να τα μετατρέψουν από επαγγελματικά σε ιδιωτικά και να πληρώσουν τους σχετικούς φόρους.
Την ίδια ώρα άρχισαν να επιστρέφουν χρήματα και διάφοροι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στις παραμεθόριες περιοχές που είχαν λάβει χρήματα με τον αναπτυξιακό νόμο και δεν τον αξιοποίησαν. - Ιατρός καρδιοχειρουργός, ο οποίος δήλωσε για τα δύο τελευταία χρόνια, φορολογητέο εισόδημα 300.000 ευρώ , ενώ βρέθηκε στην κατοχή του τραπεζικός λογαριασμός με 6 εκατ. ευρώ.
-
Με απόφαση Παπακωνσταντίνου, το ελληνικό δημόσιο θα αποπληρώσει δάνειο του Μεγάρου Μουσικής, ύψους 95 εκατ. ευρώ, στην Εθνική Τράπεζα.
Η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, εισήγαγε διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο το Κράτος θα πληρώσει τα… σπασμένα του Μεγάρου Μουσικής, το οποίο το 2007 έλαβε το δάνειο, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τώρα, δηλώνει αδυναμία να το αποπληρώσει. Το ποσό μάλιστα, που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν είναι μόνο 95 εκ Ευρώ, καθώς δεν έχουν υπολογιστεί οι τόκοι που του αναλογούν. H είδηση αυτή προκαλεί την οργή των ελλήνων πολιτών, οι οποίοι σίγουρα θεωρούν το Μέγαρο Μουσικής στολίδι της Αθήνας και του Πολιτισμού, αλλά από την άλλη δεν μπορούν να διανοηθούν ότι σε τέτοιες εποχές καλούνται να πληρώσουν ένα τέτοιο ποσό για τα σπασμένα του Μεγάρου Μουσικής.
Δείτε τι ακριβώς αναφέρει το άρθρο 45, παράγραφος 11, του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά στη ρύθμιση – πρόκληση:
«Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει εμπρόθεσμα στην Εθνική Τράπεζα το ποσό της εκάστοτε οφειλής, σύμφωνα με τους όρους της δανειακής σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής και της δανείστριας τράπεζας. (Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση αρ. 2/48243/25/2007 παρασχέθηκε εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ε.Τ.Ε. για την κάλυψη δανείου προς τον Ο.Μ.Μ.Α. ποσού 95.000.000 ευρώ, για την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων).Παρέμβαση Γιώργου Καρατζαφέρη για το θέμα
«Μιλάμε για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο φέρατε, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν και τα ανέλπιστα, εκείνα τα οποία δεν υπολογίζετε, τα απρόβλεπτα. Και ένα από αυτά τα απρόβλεπτα είναι αυτό που δεν ικανοποιήσατε σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό: 95 εκατομμύρια ευρώ για το Μέγαρο Μουσικής ως εγγύηση, και πάτε εσείς τώρα να τα πληρώσει το Δημόσιο και θέλετε η Βουλή εδώ να συμφωνήσει! Να αναλάβει ευθύνες η ελληνική Πολιτεία η κουρασμένη, η καχεκτική οικονομικά ελληνική Πολιτεία, να αναλάβει δέσμευση για το Μέγαρο Μουσικής.
Η τράπεζα που έχει δανείσει, έκανε τις ανάλογες κινήσεις για να τα εισπράξει; Παρακαλώ να καταθέσετε στη Βουλή ποιες ενέργειες έκανε η Εθνική Τράπεζα. Προσπάθησε με τον άλφα, βήτα τρόπο, προσπάθησε με πλειστηριασμό απ’ τα ακίνητα, δεν μπόρεσε, άρα ο εγγυητής να πληρώσει; Ερχόσαστε τώρα, πολύ εύκολα και λέτε να πληρώσει. Γιατί; Επειδή από πίσω από το Μέγαρο είναι το Συγκρότημα; Επειδή φοβάται την αναμέτρηση η κυβέρνηση με το συγκρότημα; Και νομίζετε ότι θα βάλετε στη πλάτη του Ελληνικού λαού 95 εκατομμύρια ευρώ;
Πιστεύετε ότι μπορεί να περάσει εδώ; Πόλεμος θα γίνει στην Ολομέλεια. 95 εκατομμύρια ευρώ να χαρίσουμε στο Μέγαρο Μουσικής! Όταν αυτή τη στιγμή πεινάει ο Ελληνικός λαός και κόβουμε επιδόματα ανάπηρων. Να χαρίσουμε 95 εκατομμύρια ευρώ στο Μέγαρο Μουσικής! Και θα το ψηφίσετε εσείς του ΠΑΣΟΚ. Προσέξτε σας παρακαλώ πάρα πολύ κ. υπουργέ, δεν έχετε το ηθικό ανάστημα, ως κυβέρνηση, να χαρίσετε στο Μέγαρο Μουσικής. Δεσμεύσατε τις εισπράξεις; Όχι! Αυτό, λοιπόν, αποτελεί σκάνδαλο μεγαλύτερο του Βατοπεδίου. Και μην τολμήσετε να το φέρετε στην Ολομέλεια!» -
Δώστε 'Τέχνη' στο λαό!
Διαμαρτυρία στις Σέρρες για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στις Σέρρες θα πραγματοποιήσουν αγρότες- τευτλοεξαγωγείς και φορείς του νομού στις 11.30 μ.μ., σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην αίθουσα 'Γεώργιος Χρηστίδης' του Επιμελητηρίου Σερρών, με θέμα το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, μετά την πώλησή της, κατά την οποία αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη. -
ΝΕΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ!
Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Υστερική κρίση κοντεύει να πάθει η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρδαντόουτιρ με τον δεξιό πρόεδρο της χώρας Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον - αν γλιτώσει το πολιτικό έμφραγμα! Η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός, η οποία βρέθηκε απροσδόκητα στην πρωθυπουργία της χώρας στις αρχές του 2009 εξαιτίας της εξέγερσης του ισλανδικού λαού εναντίον της δεξιάς κυβέρνησης που είχε αφήσει ασύδοτες τις ισλανδικές τράπεζες να κερδοσκοπούν στο εξωτερικό με αποτέλεσμα η κατάρρευσή τους να απειλεί να συμπαρασύρει στα Τάρταρα ολόκληρη τη χώρα, αποδείχθηκε παντελώς ανάξια των προσδοκιών του λαού και κινδυνεύει τώρα να έχει και η δική της κυβέρνηση την τύχη των δεξιών προκατόχων της, με «εκτελεστή» της τον δεξιό πρόεδρο!
Βέτο πρόβαλε και πάλι ο πρόεδρος Γκρίμσον προ δεκαημέρου στη νέα συμφωνία που έκλεισε η Σιγκουρδαντόουτιρ με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας για να πληρώσει ο ισλανδικός λαός 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας, τα λεφτά που είχαν φάει απατεώνες Ισλανδοί τραπεζίτες από Βρετανούς και Ολλανδούς καταθέτες.
Το νέο προεδρικό βέτο (βέτο είχε προβάλει και πέρυσι τέτοια εποχή ο Ισλανδός πρόεδρος στην πρώτη συμφωνία που είχε κλείσει η άκρως υποχωρητική Σιγκουρδαντόουτιρ με το Λονδίνο και τη Χάγη) σημαίνει ότι πρέπει να γίνει πολύ σύντομα νέο δημοψήφισμα στην Ισλανδία, με σαφή κίνδυνο να υποστεί νέα πολιτική ήττα η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.
Ως γνωστόν στο περυσινό δημοψήφισμα η Σιγκουρδαντόουτιρ είχε υποστεί απίστευτης έκτασης συντριβή, καθώς η συμφωνία που είχε υπογράψει και την οποία είχε περάσει από το κοινοβούλιο απορρίφθηκε με το αδιανόητο ποσοστό του... 93,2% των ψήφων!
Ο πρόεδρος ήταν καταπέλτης στο διάγγελμα που ανακοίνωσε την απόφασή του να μην υπογράψει ούτε τη νέα συμφωνία που ενέκρινε το κοινοβούλιο και να την παραπέμψει σε δημοψήφισμα. Είπε ότι η παρούσα Βουλή είχε εγκρίνει και την προηγούμενη συμφωνία, η οποία απορρίφθηκε συντριπτικά από τον λαό στο δημοψήφισμα. Εκτοτε το παρόν κοινοβούλιο δεν έλαβε κανενός είδους νέα λαϊκή εντολή να αποφασίσει επί του θέματος της αποπληρωμής του χρέους κατά την κρίση του, οπότε ο πρόεδρος θεωρεί θεμελιώδες να ασκήσει ο λαός και μόνον ο κυρίαρχος λαός τη νομοθετική εξουσία επί του κρισιμότατου αυτού ζητήματος.
Η κυβέρνηση της Γιοχάνα Σιγκουρδαντόουτιρ, η οποία αποδυναμώθηκε δραματικά στο εσωτερικό της χώρας μετά την ταπείνωσή της στο δημοψήφισμα αλλά ωστόσο δεν παραιτήθηκε, είναι βέβαιο ότι δεν θα επιβιώσει σε καμιά περίπτωση αν ηττηθεί και στο δεύτερο δημοψήφισμα.
Παρά την απαράδεκτα ενδοτική στάση της ισλανδικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί υποχρεώθηκαν να προσφέρουν στους Ισλανδούς πολύ καλύτερους όρους στη δεύτερη συμφωνία από εκείνους της πρώτης, μετά την απόρριψή της στο δημοψήφισμα.
Η πρώτη συμφωνία προέβλεπε αποπληρωμή των 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (για την ακρίβεια 2,35 δισ. στερλινών στη Βρετανία και 1,32 δισ. ευρώ στην Ολλανδία) σε 13 χρόνια, ως το 2024, και με επιτόκιο 5,55%. Η νέα συμφωνία προβλέπει αποπληρωμή του χρέους σε τριπλάσιο χρόνο, μετά από 35 χρόνια, ως το 2046, ρίχνοντας το επιτόκιο σχεδόν στο μισό, στο 3,2%. Προβλέπει επίσης ότι τα ετήσια τοκοχρεολύσια δεν μπορούν να υπερβαίνουν ένα ποσοστό του ΑΕΠ της Ισλανδίας - σε περίπτωση δηλαδή σοβαρής οικονομικής κρίσης που μειώνει το ΑΕΠ της χώρας θα μειώνονται αυτομάτως και οι δόσεις που πρέπει να πληρώνει.
Σίγουρα η νέα συμφωνία τυγχάνει ευρύτερης υποστήριξης από την προηγούμενη «αλλά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σκληρή μάχη για να κερδίσει την πλειοψηφία, με αμφιβολίες περί της ικανότητάς της να επιβιώσει ενός νέου όχι στο δημοψήφισμα» έγραψαν χαρακτηριστικά οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα 40.000 Ισλανδοί πολίτες, το ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος, υπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούσαν να γίνει δημοψήφισμα, αναβιώνοντας τους χειρότερους φόβους των κυβερνήσεων τόσο της Ισλανδίας όσο και της Βρετανίας και Ολλανδίας ότι δεν είναι καθόλου απίθανη μια νέα νίκη του «Οχι» σε μερικές εβδομάδες.Υπόδειγμα
Οι Ισλανδοί θα βρουν μιμητές;«Οταν ο ισλανδικός λαός αρνήθηκε να πληρώσει για τα λάθη των τραπεζιτών του, ο ουρανός δεν έπεσε στο κεφάλι των Ισλανδών. Αν κάνουν το ίδιο πάλι, τότε και άλλοι μπορεί να πάρουν κάποιες ιδέες» έγραψαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. Ο κίνδυνος να δημιουργήσουν «σχολή» με το παράδειγμά τους οι ανυπότακτοι Ισλανδοί είναι όντως υπαρκτός. Οταν πειθαρχούσαν στο ΔΝΤ και τις αγορές, το ΑΕΠ της χώρας έπεσε το 2009 κατά 7%, ο πληθωρισμός έφτασε μέχρι 19% και η κορώνα υποτιμήθηκε μέχρι 58%. Μετά το πρώτο «Οχι» ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,8%, η κορώνα κοντεύει να φτάσει την αξία της πριν από την κρίση, το ΑΕΠ μειώθηκε μόνο 3% πέρυσι και φέτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 3%, ενώ τα CDS μειώθηκαν κατά 80%!
-
Ο Δελαστικ εχει κανει τις στατιστικες λαστιχο
Ναι ειναι ευκολο να μην πληρωσεις.Απλα λες δεν πληρωνω,τελεια και παυλα.
Ομως πρεπει να εχεις βιωσιμο σχεδιο για μετα,οταν θα μεινεις 10+ χρονια εκτος αγορων,αυτο δεν το λεει κανεις στους ΔΥ που απεργουν για το επιδομα τους νομιζοντας οτι λεφτα υπαρχουν. -
Όταν οι τραπεζίτες λένε αλήθειες,και απορούν ακόμα και οι ίδιοι γιατί ο κόσμος δεν τους έχει πάρει στο κυνήγι
Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε το εξώφυλλο ενός νέου βιβλίου της Dambisa Moyo, η οποία είναι πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και την Παγκόσμιας Τράπεζας. Τη φωτογραφία τη βρήκαμε σε σχετικό άρθρο του Bloomberg, όπου γίνεται μια παρουσίαση του βιβλίου αυτού. Είναι προφανές βέβαια πως δε συμφωνούμε πλήρως με αυτά που λέει το βιβλίο - ωστόσο, μεταφράσαμε το άρθρο του Bloomberg, όπου η Dambisa Moyo λέει μεγάλες αλήθειες, με μεγάλη ειλικρίνεια. Ας δούμε, με μερικά δικά μας σχόλια, ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το άρθρο του Bloomberg:Στο 'Dead Aid', η οικονομολόγος από τη Ζάμπια υποστήριξε ότι η ξένη ανθρωπιστική βοήθεια είχε κάνει τα εκατομμύρια των Αφρικανών φτωχότερους, χειροτερεύοντας τη δυστυχία τους, αντί να την ελαττώνει.
Στο νέο της βιβλίο, 'Πώς χάθηκε η Δύση', προσφέρει μια καλά αιτιολογημένη ματιά στο πώς οι πλέον προηγμένες χώρες του κόσμου σπαταλούν την οικονομική τους υπεροχή - και πώς θα μπορούσαν να επιζήσουν πολεμώντας την κινεζικής φωτιά με τη φωτιά.
Ορισμένες από τις προτάσεις της Moyo είναι, κατά δική της ομολογία, δραστικές.** Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν, λέει, να επιλέξουν την 'πυρηνική επιλογή' - μέτρα προστατευτισμού συνδυασμένα με κήρυξη χρεωκοπίας. **
'Η χρεωκοπία ακούγεται σαν μια κατακλυσμική επιλογή', αλλά δεν θα πρέπει να απορριφθεί επιπόλαια, λέει. 'Το κέρδος θα είναι για την Αμερική το ότι θα ξεφορτωθεί το χρέος της και για την κυβέρνηση το ότι θα ξαναρχίσει από το μηδέν'.
Η χρεωκοπία των ΗΠΑ ισοδυναμεί με 'δολοφονία-αυτοκτονία' για την 'Κιναμερική' (Chinamerica - σ.σ. πρόκειται για έναν οικονομικό όρο που επινοήθηκε για να περιγράψει τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας, με την Κίνα να εξάγει και την Αμερική να εισάγει εμπορεύματα, πληρώνοντας με δολάρια), ένα θανάσιμο πλήγμα για την Σινο-αμερικανική εξάρτηση, η οποία θα ζημίωνε τα κινέζικα συμφέροντα.** Η Κίνα όχι μόνο βασίζεται στους Αμερικανούς για να αγοράσουν τα προϊόντα της? Έχει επίσης έως και 82 τοις εκατό των αποθεμάτων της σε δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς της Standard Chartered Plc .**
Αν οι Κινέζοι έχουν φέρει το αγωνιστικό πεδίο στα μέτρα τους, γιατί να μην κάνουν το ίδιο και οι ΗΠΑ; Η οικονομία είναι, όπως λέει ο Moyo, μια μορφή πολέμου, 'μία χώρα επιδιώκει κυριαρχία έναντι μιας άλλης'.
[spoiler=...:2l6c0axv]Επιτέλους και μια φωνή ανάμεσα στους καπιταλιστές που καταλαβαίνει πως λειτουργεί ο ιμπεριαλισμός, και δε φοβάται να το πει δημόσια: Ο νόμος που εφαρμόζεται είναι ο νόμος της ζούγκλας - το ένα κράτος είναι εκ φύσεως υποχρεωμένο να πολεμά διαρκώς τα υπόλοιπα (και ενίοτε, αν όλα τα άλλα δεν αρκούν, η πολεμική αυτή αναμέτρηση παίρνει και τη μορφή στρατιωτικής σύγκρουσης).
Η μοναδική μορφή με την οποία μπορεί κάποιος να διεκδικήσει κάτι, είναι μέσα από τη σύγκρουση με τους υπόλοιπους. Ο ισχυρότερος παίρνει τη μερίδα του λέοντος από τα λάφυρα. Τα παραμύθια περί 'Διεθνούς Κοινότητας', 'ειρηνικής διαβούλευσης', κτλ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ψεύτικη προπαγάνδα για να κοροϊδεύουν τους λαούς, καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι τάχα δε χρειάζεται αυτοί να παλεύουν. Μόνο που, αν δεν παλεύεις, είσαι απλά ένα εύκολο θήραμα στην αρένα.
Για να έρθουμε και στις προτάσεις της, βλέπουμε το πως προτείνει ουσιαστικά...να γκρεμίσουν εντελώς οι ΗΠΑ τον κόσμο, βυθίζοντας την Κίνα σε τεράστια κρίση, εξωθώντας την να πάει σε πόλεμο (αν και αυτό δεν το λέει ξεκάθαρα - αλλά αυτό υπονοεί, καθώς είναι προφανές ότι αν οι ΗΠΑ κηρύξουν χρεωκοπία και βάλουν μετά και προστατευτισμό, τότε η Κίνα πάει για φούντο, διότι χάνει όλα τα αποθεματικά της σε δολάρια, και άρα το μόνο που θα της μένει είναι ο πόλεμος).
'Δύσκολη' αυτή η επιλογή βέβαια, καθώς ούτε η Κίνα ούτε οι ΗΠΑ είναι σίγουρες ότι θα κερδίσουν, ενώ και το κόστος ενός πολέμου, λόγω των πυρηνικών είναι πολύ μεγάλος. Επιπλέον, ο φόβος μαζικής λιποταξίας είναι μεγάλος, καθώς σε πάμπολλα κράτη οι λαοί δεν είναι και τόοοοσο πεισμένοι για να πάνε σε πόλεμο για χατήρι της άρχουσας τάξης.
Το γύρισμα της παλίρροιας
Η παλίρροια σε αυτή τη σύγκρουση, από μερικές απόψεις, γυρίζει. Το 1950, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μαζί αντιστοιχούσαν στο 60 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ, λέει η Moyo, επικαλούμενη στοιχεία που συγκεντρώνονται από τον οικονομολόγο Angus Maddison. Οι ΗΠΑ είχαν περίπου το 30 τοις εκατό, σε σύγκριση με το 5,2 τοις εκατό για την Κίνα. Μέχρι το 2000, το μερίδιο της Κίνας (που τώρα είναι πολύ μεγαλύτερο) στην πίτα είχε υπερδιπλασιαστεί στο 12 τοις εκατό, ενώ το κομμάτι των ΗΠΑ είχε συρρικνωθεί στο 22 τοις εκατό.
Η Moyo δεν ρίχνει όλη την ευθύνη για την Κίνα . Κάθε άλλο. Η ραχοκοκαλιά αυτού του βιβλίου, καθώς και ο καλύτερος λόγος για την ανάγνωση του, είναι η εξέτασή της για το πώς οι ΗΠΑ έχασαν οικονομική έδαφος από την εντελώς εσφαλμένη κατανομής των κεφαλαίων, του εργατικού δυναμικού και της τεχνολογίας.
Η ανάλυση της έχει πιάσει το 'κεντρικό σημείο' - εκεί τουλάχιστον εντοπίζω και εγώ τη ρίζα του ζητήματος στο δικό μου βιβλίο. Η Μayo βέβαια βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά του κεφαλαιοκράτη-τραπεζίτη. Ωστόσο, είναι σωστό το ότι η καρδιά του προβλήματος βρίσκεται στην παραγωγή.
Η 'εντελώς εσφαλμένη κατανομή των κεφαλαίων, του εργατικού δυναμικού και της τεχνολογίας' που αναφέρει η Mayo είναι αναπόφευκτη στον καπιταλισμό, στο πέρασμα του προς το επόμενο στάδιο, τον ιμπεριαλισμό, άσχετα αν οι καπιταλιστές δεν το παραδέχονται, ή δεν το καταλαβαίνουν καν (τουλάχιστον όχι όλοι).
Έτσι, από τη στιγμή που η παραγωγή ελέγχεται από μια χούφτα κεφαλαιοκράτες, και λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα τους, και όχι με βάση τα συμφέροντα των εργατών, είναι νομοτελειακό ότι τα κεφάλαια θα επενδύονταν εκεί που οι κεφαλαιοκράτες θα έβγαζαν περισσότερα κέρδη. Όταν έπεσε η πρώην ΕΣΣΔ, οι καπιταλιστές μπόρεσαν να ενσωματώσουν στην παγκόσμια αγορά εργασίας δισεκατομμύρια καινούργιους -και πάμφτηνους- εργάτες. Πλέον, είναι ασύμφορο για αυτούς να επενδύσουν στις ΗΠΑ, και γενικότερα στη Δύση. Τους συνέφερε να πάνε να επενδύσουν τα κεφάλαια τους στην Κίνα, Ινδία, στο πρώην 'ανατολικό μπλοκ' κτλ - και εκεί πήγαν. Και μετά βέβαια μετέφεραν εκεί και το αντίστοιχο 'τεχνολογικό κεφάλαιο', εκπαιδεύοντας τους φτηνότερους εργάτες σε νέες τεχνολογίες, κτλ.
Δεν πρόκειται λοιπόν απλά για ένα 'λάθος', όπως ισχυρίζεται η Mayo ('εντελώς εσφαλμένη κατανομή των κεφαλαίων, του εργατικού δυναμικού και της τεχνολογίας').
Αυτό που έγινε ήταν νομοτελειακό, διότι σε ένα σύστημα αγοραίο, που μετρά το οικονομικό πλουτισμό πάνω από όλα, αυτό που συνέφερε την άρχουσα τάξη να κάνει ήταν...αυτό που έκανε. Και αφού οι εργάτες δεν τη σταμάτησαν, ούτε βέβαια την ανέτρεψαν, το έκανε.
Και αυτή ακριβώς η 'αιμορραγία' κεφαλαίων από τη Δύση προς της Ασία (κυρίως), και η αποσάθρωση του παραγωγικού ιστού της Δύσης ήταν η βαθύτερη αιτία που έφερε τις τράπεζες σε κυρίαρχη θέση, και τραπεζικά παράσιτα σαν την Mayo βγαίνουν τώρα και γράφουν και βιβλία, καλώντας τις ΗΠΑ να εξωθήσουν ουσιαστικά τα πράγματα σε πόλεμο, ως τη μοναδική λύση που τους έχει μείνει.
Οι τράπεζες έδωσαν ένα σωρό δάνεια (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά, σπουδαστικά, κτλ), ώστε να συνεχίσει 'η αγορά να κινείται', και οι λαοί να μην καταλάβουν τι γινόταν. Ήταν ο μοναδικός πάροχος ρευστότητας που είχε απομείνει, την ίδια ώρα που το βιομηχανικό κεφάλαιο μετανάστευε.
'Και τι έγινε αν τα εργοστάσια πάνε αλλού, και οι βιομήχανοι εφαρμόζουν πλέον μισθούς 1 ευρώ/μέρα; Μην ανησυχείς, εσύ θα βρεις μια δουλίτσα κάπου, και θα πάρεις έναν κάπως αξιοπρεπή μισθό - άρα, δεν υπάρχει λόγος να επαναστατήσεις'. Αυτό ουσιαστικά μας έλεγα, και ο κόσμος το πίστεψε.
Μόνο που πλέον στη Δύση κανείς δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δανεικά - και έτσι χρεωκοπούν και οι τράπεζες, διότι κανένας δε μπορεί να αποπληρώσει πλήρως τα δάνεια + τους τόκους.
Και γι' αυτό και οι τραπεζίτες έχουν αρχίσει να βλέπουν και τη λύση της χρεωκοπίας των ΗΠΑ, αν και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κίνηση, που ισοδυναμεί με κήρυξη -επίσημα- πολέμου εναντίον της Κίνας, ΔΕΝ είναι η λύση που επιθυμούν οι περισσότεροι στην άρχουσα τάξη. Αντίθετα, η λύση που προωθούν είναι να τυπώσουν δολάρια 'μέχρι τέλους', θυσιάζοντας έτσι τη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Οι τράπεζες παίρνουν τρισεκατομμύρια $ ως 'πακέτα σωτηρίας', οι λαοί 'κινεζοποιούνται'.
Ακόμα και οι ίδιοι οι τραπεζίτες απορούν με την παθητικότητα των λαών, που τους έχουν κοροϊδέψει τόσο πολύ, και βρίσκονται σε τόσο μεγάλη σύγχυση λόγω και της ψεύτικης προπαγάνδας, που δε ξέρουν τι τους χτύπησε.
Έτσι, σε δηλώσεις του ακόμα και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, δήλωσε ότι...η οργή εναντίον των τραπεζιτών είναι δικαιολογημένη, και απόρησε(!) σχετικά με το γιατί ο κόσμος δεν είναι πιο οργισμένος εναντίον τους:
Anger at the banks is justified, Mervyn King says
The Governor of the Bank of England, Mervyn King, has expressed 'surprise' that the public is not more angry with the bankers who caused the recession.In some of his strongest language yet, Mervyn King today claimed the fall in households' living standards was the fault of the financial services sector and he expressed sympathy that innocent families paying the price.
[/spoiler:2l6c0axv]
-
Ο χρήστης soch έγραψε:
Βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Είχαν δηλώσει όμως ελάχιστα ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις. Πλαστικός χειρουργός δήλωσε 100.000 ευρώ και σε λογαριασμό του βρέθηκαν 10 εκατ. Ευρώ!Μπορεί να τα μαζέψει τώρα αυτά εφορία σύντομα και να δώσουμε στους συνταξιούχους 1 φέτα ψωμί αντί για το παξιμάδι;
Η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, εισήγαγε διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο το Κράτος θα πληρώσει τα… σπασμένα του Μεγάρου Μουσικής, το οποίο το 2007 έλαβε το δάνειο, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τώρα, δηλώνει αδυναμία να το αποπληρώσει.
Ά ρε Λαμπράκη, Μέγας Ευεργέτης!
Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί να μπαίνει το δημόσιο εγγυητής. ΝΠΔΔ είναι ο ΟΜΜΑ;
Ναι ειναι ευκολο να μην πληρωσεις.Απλα λες δεν πληρωνω,τελεια και παυλα.
Οι Ισλανδία και Ιρλανδία είναι σε κάπως καλύτερη κατάσταση από εμάς, γιατί το μεγαλύτερο μέρος από τα χρέη τους είναι επειδή δέχτηκαν να καλύψουν τη χασούρα των τραπεζών. Εμείς έχουμε συστηματικά ελλειματική οικονομία, είμαστε σαν το τύπο με τις 159 πιστωτικές*, καθώς μάθαμε να ζούμε με δανεικά που νομίζαμε ότι θα ήταν και αγύριστα...
*μήπως είναι μούφα αυτή η ιστορία; Υπάρχουν όντως τουλάχιστον 159 διαφορετικές κάρτες στην αγορά;
-
Ιδού η επιχείρηση ποινική περαίωση
Εννέα μήνες ήξεραν στον ΟΣΕ πως πρέπει να τερματιστεί η σύμβαση-σκάνδαλο του προαστιακού και το σκέφτονταν. «Διαβουλεύονταν» με την ανάδοχο κοινοπραξία Siemens - ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ, το υπουργείο Υποδομών σιωπούσε και το ανίκητο -μέχρι σήμερα- σύστημα διαπλοκής επιχειρούσε να ενταφιάσει την ποινική διερεύνηση του σκανδάλου με τη σύμβαση 994, σερβίροντας στην ανάκριση ακόμη και εκθέσεις πραγματογνωμόνων.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=255897Πάμε όλοι μαζί να σώσουμε το Μέγαρο!
Συναίνεση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. για το δάνειο του Μεγάρου
'Το Μέγαρο Μουσικής είναι περιουσία του ελληνικού λαού, παράγει πολιτισμό, δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να καταρρεύσουν όλα', δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Μιχελάκης. 'Το Μέγαρο θα πρέπει να βοηθηθεί, το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι για όλο το λαό', πρόσθεσε.Σημειώνεται ότι η επίμαχη ρύθμιση αφορά σε δάνειο που είχε πάρει το Μέγαρο το 2007 από την Εθική Τράπεζα, με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο, για την ολοκλήρωση των κτηριακών του εγκαταστάσεων
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=255997 -
Πηγή: Techie Chan
Υπάρχει ένας τομέας όπου η κυβέρνηση ΓΑΠ τα πηγαίνει περίφημα και πρέπει να της δώσουμε συγχαρητήρια. Για την ακρίβεια, ο ρυθμός αύξησης του ρευστού και των εγγυήσεων προς τις τράπεζες ήταν πολύ ικανοποιητικός μέσα στο 2010. Να σημειώσουμε πως από τη βοήθεια των 11δις (σε σύνολο 28δις) που είχε δώσει η αναποτελεσματική κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι τον Μάρτη του 2010, φτάσαμε στο 78δις στις 31/12/2010 (αναλυτικά οι υπολογισμοί στις πρώτες παραγράφους αυτούνου του πανωσέντονου). Πρόκειται για μια αύξηση άνω του 700% .Προκειμένου να καταφέρει να συντηρήσει αυτές τις καλές επιδόσεις, η κυβέρνηση ξεκίνησε από νωρίς την παραγωγή εγγυήσεων και το 2011. Έτσι το νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 30δις αναμένεται να εγκριθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Παρότι μέσα στο 2011 δεν μπορεί να επαναληφθεί ο θρίαμβος του 2010, είναι αναμενόμενο το ρευστό και οι εγγυήσεις να αυξηθούν με ένα υγιή ρυθμό. Τα 108 δις ευρώ να υπενθυμίσουμε αποτελούν ήδη το 45% του ΑΕΠ.
Και για να μην υπάρχει καμία σκιά για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ας ρίξουμε μια ματιά στην Ιρλανδία. Σύντομα -είτε με συγχωνεύσεις, είτε χωρίς- το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα σκάσει. Οι ιδιοκτήτες τους, αφού τραβήξουν όσα κέρδη μπορούν με νόμιμους ή μη τρόπους (δεν είναι τυχαίο πως η Eurobank έβγαλε κέρδη το 2010), θα το παρατήσουν και το κράτος θα αναλάβει το καθάρισμα των κόπρων του Αυγεία. Που σημαίνει πως η ΕΚΤ θα ζητήσει πίσω τα (μέχρι στιγμής) 95δις που έχει προσφέρει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όχι από τις επιχειρήσεις που τα πήραν, αλλά από το κορόιδο που τα εγγυήθηκε. Άρα ανεξάρτητα με τις μπούρδες που σας λένε οι τραπεζικοί (πως δήθεν φταίει το κράτος για την κατάντια τους και πως δήθεν οι εγγυήσεις δεν είναι τίποτα σπουδαίο), εσείς θα πρέπει να θυμάστε πως όλες αυτές οι εγγυήσεις θα γραφτούν ως χρέος του ελληνικού κράτους.
Το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό, εξαρτάται από την πολιτική της ΕΚΤ στο ζήτημα και από διάφορα τυχαία ή μη γεγονότα. Όταν βλέπεις ένα ετοιμόρροπο οικοδόμημα δεν ξέρεις εάν θα είναι μια ριπή του αέρα ή μια καταιγίδα που θα το σωριάσει το έδαφος. Σημασία έχει να μην κάθεσαι στη σκιά του.
Αναρτήθηκε από You Pay Your Crisis -
o κύριος τραπεζίτης δεν διαβάσει αρκετά 4τφ, γι αυτό ξεχειλίζει από οργή για τις τράπεζες
-
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
Απεργίες στον ΟΤΕ και μποϋκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα
Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας σε όλο τον όμιλο του ΟΤΕ, δηλαδή τόσο στον οργανισμό όσο και στις θυγατρικές του, εξήγγειλε για την Παρασκευή 4 Μαρτίου η Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΟΜΕ-ΟΤΕ).Η ομοσπονδία προειδοποιεί με νέες κινητοποιήσεις από την Τρίτη 8 Μαρτίου και καλεί τον ΟΤΕ και την Cosmote να μην προχωρήσουν στις 120 απολύσεις στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, που ανακοινώθηκαν χθες.
Παράλληλα η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους στον όμιλο του ΟΤΕ να μποϋκοτάρουν όλα τα γερμανικά προϊόντα ' γιατί επιτέλους θα πρέπει και οι 'στρατηγικοί σύμμαχοι' να καταλάβουν ότι δεν θα γίνουν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ αλλά και της χώρας, οι 'κουβαλητές' των κερδών των επενδύσεών τους ούτε τα θύματα των εκβιαστικών διλημμάτων τους', όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=255696Δεν καταλαβαίνω, δλδ αυτοί θα χαρούν άμα σηκωθούν και φύγουν οι πελάτες τους και πάνε σε άλλες εταιρίες μη-γερμανικές ή το λένε μόνο για το golf;
Mmmm. Δάκτυλος της ΤΟΥΟΤΑ μου μυρίζει...
-
Μελέτη ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Το ακριβό ευρώ υπέσκαψε την ανταγωνιστικότητα
Στην ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ οφείλεται, σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιστημονικής μελέτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ με θέμα «Κόστος εργασίας, περιθώρια κέρδους και ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1995-2009», η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στη διάρκεια της τελευταίας δεκαπενταετίας.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν εκείνη που κατέστησε τα ελληνικά προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) ακριβότερα και υπέσκαψε την ανταγωνιστικότητά τους.
Σύμφωνα με την ανάλυση, τόσο οι μεταβολές στο μέσο περιθώριο κέρδους όσο και οι μεταβολές του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος δεν επηρέασαν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα κατά την περίοδο 1995-2009, διότι αθροιστικά μεταβλήθηκαν με ρυθμούς ανάλογους προς τους αντίστοιχους στις 35 κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι για να επιταχυνθεί η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης (του ανταγωνιστικού αποπληθωρισμού), η πολιτική εξουσία, οι διεθνείς οργανισμοί και η πλειονότητα των οικονομολόγων θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μείωση των μισθών στην Ελλάδα, όχι μόνον των πραγματικών μισθών, αλλά και των ονομαστικών. Αυτή η κατεύθυνση πολιτικής προέρχεται από την θεωρητική αντίληψη σύμφωνα με την οποία η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας οφείλεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Προβάλλονται προς τούτο, άστοχες ή λανθασμένες συγκρίσεις του κόστους εργασίας στην Ελλάδα με άλλες χώρες, όχι μόνον από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και από την πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση.
Ακόμη, επισημαίνεται ότι μετά από δεκαπέντε έτη στασιμότητας (1980-1994), η ελληνική οικονομία εισήλθε το 1995 σε περίοδο ταχείας ανάπτυξης, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το 2009 και άλλαξε το οικονομικό τοπίο της χώρας. Εντούτοις, στο τέλος αυτής της περιόδου ανάπτυξης, και εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η ελληνική οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα που έφεραν στην επιφάνεια το σύνολο των διαρθρωτικών της αδυναμιών.
Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου 1995-2009, το ΅έσο περιθώριο κέρδους της ελληνικής οικονομίας (40%) ήταν το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 18 πιο προηγμένων χωρών, με εξαίρεση την Ιρλανδία. Ακόμη και το 2010, παρά την κάμψη του μέσου περιθωρίου (-5%) εξαιτίας της κρίσης, οι επιχειρήσεις της Ελλάδας διατηρούν τα υψηλότερα περιθώρια μαζί με την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία.
Οι εξελίξεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα, η μεν παραγωγή να αυξηθεί πάνω από την μακροχρόνια τάση της και η ανεργία να μειωθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο συγκρίσιμο με αυτό των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1990, πλην όμως, η παραγωγικότητα να επιβραδύνεται. Είχαν συγκεντρωθεί, έτσι, οι συνθήκες για την συνέχιση των αυξήσεων στις ονομαστικές αμοιβές, που όντως ακολούθησαν πορεία αύξησης, ενώ η παραγωγικότητα αυξανόταν πλέον με ρυθμούς μικρότερους του 2%.
Ενώ οι αποδοχές στην Ελλάδα, υπολογισμένες σε εθνικά νομίσματα, αυξήθηκαν κατά 12,5% περισσότερο από ό,τι οι αποδοχές στις ανταγωνίστριες χώρες, υπολογιζόμενες σε δολάρια παρουσίασαν εκρηκτική αύξηση (30%), κάτι που δείχνει ότι τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες εκτός Ευρωζώνης έγιναν δυσπρόσιτα.
-
Ακόμη **μια επιτυχία του ΔΝΤ **στη γειτονιά μας.
Βαθαίνει το χάσμα πλουσίων - φτωχών στην Τουρκία
Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε «οικονομικό θαύμα» και αποτίναξε τον «ζυγό» του ΔΝΤ, η φτώχεια αυξάνεται, όπως και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Τουρκία, σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους ειδικούς .....
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 59,3% του τουρκικού πληθυσμού είναι χρεωμένο, το 44% δεν μπορεί να αγοράσει καινούρια ρούχα και το 60,5% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να φάει κρέας. Επίσης, έτο 87% του πληθυσμού δεν έχει αρκετά χρήματα για μία εβδομάδα διακοπών.Ωστόσο, η έκθεση έδειξε ότι το 60,8% του πληθυσμού έχει δικό του σπίτι και ένα 31,6% έχει ένα αυτοκίνητο.
...........μοιάζουμε αρκετά θα έλεγα :roll:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=56004964
-
Πρόβλεψη, ή... ευχή;
Για την ανάπτυξη της Κίνας - Μέρος Α: Θα κρασάρει και η Κίνα;
Που αναπτύσσεται το κεφάλαιο; Μα βέβαια στην Κίνα, όπου βρίσκει τις συνθήκες που επιθυμεί, δηλαδή φτηνή εργατική δύναμη, έλεγχο-καταστολή του λαού, κτλ, κτλ, κτλ. Στη φωτογραφία παραπάνω, που αλιεύσαμε από το TheAtlantic, απεικονίζεται η Σκανγκάι το 1990 και το 2010. Μέσα δηλαδή σε 20 χρόνια, το κεφάλαιο επένδυσε εκεί σαν τρελό, αστικοποιώντας την Κίνα, κάνοντας την στην πορεία και υπερδύναμη πλέον. Μια εξαιρετική ανάλυση που είχαμε παρουσιάσει παλιότερα μπορείτε να βρείτε εδώ.Στη συνέχεια, θα δούμε και μερικές συγκεντρωμένες φρέσκες ειδήσεις που δείχνουν το πόσο πολύ το κεφάλαιο αναπτύσσεται στην Κίνα. Πριν όμως το κάνουμε αυτό, θα δούμε και ένα άλλο τεράστιο ζήτημα, που δύσκολα θα το αποφύγει η Κίνα, το ξέσπασμα δηλαδή μιας μεγάλης κρίσης και εκεί.
Ο αναλυτής Albert Edwards της Société Générale, που έχει γενικά γνωστές θέσεις, έστω και αν καμιά φορά προτρέχει (πχ ήδη από το 1996 πρότεινε να μην επενδύσει κανείς στα χρηματιστήρια, προβλέποντας την φούσκα των .net, κτλ), τώρα προβλέπει ότι η Κίνα θα κρασάρει:
Albert Edwards, SocGen bear, takes a bite out of China
At times, though, during the great banking bust, Edwards' views have come dangerously close to becoming consensus wisdom. The same cannot be said about his view on China. 'The biggest risk to market valuations and to sentiment generally is a China hard landing,' he says. 'In reality, China is a much more potentially volatile economy than people think.The Chinese situation is the one that could come out of nowhere because people are not considering it as a serious possibility.'But hasn't China been gloriously unaffected by the turmoil in the west, producing growth of 10% or so with little difficulty? Edwards' argument is that 'when you have a good crisis, success can become a curse'. Japan, he points out, sailed through the 1987 stock market crash. Similarly, the US economy escaped with a shallow recession after the bursting of the dotcom bubble; house prices started to rise as the authorities declared a period of stable inflation and 'great moderation' to be under way.
'Then what happens is that housing and credit bubble goes out of control,' argues Edwards. 'You tap your foot on the brakes and the whole thing starts crashing and you can't control it on the downside,' he says. 'China is exactly the same. It had a very good crisis in 2007, opened the credit floodgates, got a house price bubble going, and they're now trying to tap their foot on the brakes.'
In Edwards' view, China is a 'freak economy'; its investment-to-GDP ratio is off the scale in terms of size and endurance. 'In development history, Korea is the only one that got close. It then collapsed. China is basing a growth model on the most unstable part of GDP. The Chinese authorities have recognised this and are trying to steer the economy over to consumption – which is fine, but it will take a long time.'
[spoiler=...:ul06glle]Η ανάλυση του μας βρίσκει σύμφωνους γενικά: Οι εργάτες στην Κίνα είναι υπερβολικά φτωχοί για να κάνουν σοβαρή κατανάλωση. Και αφού οι εργάτες στη δύση φτωχαίνουν, ούτε αυτοί μπορούν να καταναλώσουν αυτά που παράγονται στην Κίνα. Η Κίνα προσανατολίζεται στο να 'ελαττώσει' την πίεση τους ντόπιους εργάτες, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν μεγαλύτερους μισθούς, αλλά προφανώς δε θα τους χαρίσει και λεφτά, οπότε η 'τρύπα' δεν 'μπαλώνεται'.
Επιπλέον, εδώ και χρόνια η Κίνα κρατά -σχετικά- χαμηλά την ανεργία, δίνοντας αφειδώς δάνεια, και βάζοντας τον κόσμο να δουλεύει σε έργα που μετά δε μπορεί να αξιοποιήσει, λόγω χαμηλών μισθών - πχ υπάρχουν ολόκληρες πόλεις-φαντάσματα στην Κίνα, δηλαδή έχουν χτιστεί αμέτρητα σπίτια, τα οποία όμως αδυνατούν να τα αγοράσουν οι εργάτες και μένουν άδεια. Δείτε μια ενδεικτική φωτογραφία από μια τέτοια πόλη-φάντασμα:
Πρόσφατα μάλιστα, η κινεζική εφημερίδα Shanghai Daily News δημοσίευσε ένα άρθρο όπου ανέφερε την πρόθεση των κινεζικών αρχών να σκάσουν επίτηδες τη στεγαστική αυτή φούσκα κατά περίπου 30%, ώστε να 'περιορίσουν' όσο μπορούν τα αποτελέσματα του αναπόφευκτου κρασαρίσματος.
Στις 16 Φεβρουαρίου μάλιστα, η Κίνα έκανε μια κίνηση 'για γέλια και για κλάματα', καθώς αποφάσισε απλά να σταματήσει εντελώς να δίνει επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το στεγαστικό και τον τραπεζικό δανεισμό.
Παρά βέβαια τις κινήσεις της Κίνας, ο τραπεζικός δανεισμός συνεχίζεται με αυξανόμενους μάλιστα ρυθμούς, διότι η Κίνα θέλει υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης (αυτή τη στιγμή τρέχει με 10%), ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνεργοι, διότι τότε θα ξεσπάσουν μεγάλες κινητοποιήσεις, και τότε άντε να περιορίσεις δισεκατομμύρια εργάτες.
Η Ζέζα Ζήκου μας λέει στην 'Καθημερινή':
Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό και να αποτρέψει τις φούσκες στην οικονομία της. Μετά τη χθεσινή κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να αυξήσει –για τρίτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο– τα επιτόκια του γουάν, οι εξελίξεις στις αγορές επηρέασαν ανατρεπτικά τις ισοτιμίες των νομισμάτων εις βάρος, κυρίως, του δολαρίου και υπέρ του ευρώ. Συγκεκριμένα, η Κίνα αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 6,06%.
Σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, υποσχέθηκε να περιορίσει την «ανώμαλη» πιστωτική επέκταση καθώς στοιχεία της Goldman Sachs φέρουν τον δανεισμό των κινεζικών τραπεζών να φθάνει στο επίπεδο ρεκόρ του ενός τρισ. γουάν τις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Σε ομιλία του με αντικείμενο το επόμενο πενταετές πρόγραμμα, ο κ. Γουέν υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα «διασφαλίσει ότι συνολικά τα επίπεδα των τιμών θα παραμείνουν σταθερά». Ομως, αν η ρευστότητα παραμείνει σε υπερβολικά επίπεδα, θα επιδεινωθεί ο πληθωρισμός καθώς οι αυξήσεις των τιμών επεκτείνονται από τα τρόφιμα σε άλλα είδη και εκτινάσσονται οι τιμές των ακινήτων.
Παρόμοια κίνηση έκανε και η Ρωσία, που πάντως αυτή την περίοδο ευνοείται ιδιαίτερα από την άνοδο του πετρελαίου.
Τα μέτρα πάντως της Κίνας είναι 'ασπιρίνες' - στην πραγματικότητα, δε γίνεται να αναπτύσσεται επ' άπειρον όταν ο λαός ψομολυσσάει και δεν μπορεί να κάνει κατανάλωση. Και το γουάν θα έπρεπε να ανατιμήσει, και αυξήσεις πρέπει να πάρουν οι εργάτες, κτλ - αλλά οι καπιταλιστές δε θέλουν να δώσουν αυξήσεις, με αποτέλεσμα να μας πηγαίνουν από τη μία κρίση στην άλλη. Οι βιομήχανοι βγάζουν τρελά κέρδη διότι εκμεταλλεύονται σε μεσαιωνικά επίπεδα τους κινέζους εργάτες, το κινεζικό κράτος συσσωρεύει αμύθητα ποσά σε δολάρια, κτλ. Είναι αυτό που συνήθως αποκαλούμε 'απληστεία'. Δε σταματούν ποτέ, και άρα μένει σε εμάς, τους εργάτες να το κάνουμε αυτό. Οι αγώνες του κινεζικού προλεταριάτου είναι κρίσιμης σημασίας για τους εργάτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάντως, από τη στιγμή που οι εργάτες εκεί είναι οι πιο 'ανταγωνιστικοί' παγκοσμίως, η Κίνα θα εξακολουθήσει για πολύ ακόμα να προσελκύει το κεφάλαιο, όσο υπάρχει καπιταλισμός: Ακόμα δηλαδή και να συμβεί κρίση, θα είναι σαν το μεγάλο κραχ του 1929 στις ΗΠΑ, που τότε ήταν ανερχόμενη δύναμη και συνέχισαν να προσελκύουν κεφάλαια - έτσι τελικά όχι μόνο δεν καταστράφηκαν ως ιμπεριαλιστική δύναμη, άλλα έγιναν και η #1 υπερδύναμη στη δύση.
Το Spiegel έκανε πάντως πρόσφατα ένα σχετικό ρεπορτάζ, όπου μιλάει για τις προσπάθεις της Κίνας να προσανατολιστεί, με αργούς όμως ρυθμούς, σε ένα μοντέλο με περισσότερη εγχώρια κατανάλωση, αφού ο 'δυτικός καταναλωτής' πεθαίνει. Το 'κλου' της υπόθεσης είναι πως το κράτος παρουσιάζει την κατανάλωση ως 'πατριωτισμό', για να πείσει τον κόσμο:
How Beijing Plans to Turn the Chinese into Consumers
Exports fueled the initial stages of China's ongoing economic boom. Now, however, the government in Beijing is placing a greater emphasis on domestic consumption.The arrival of Western chain stores symbolizes the beginning of China's next revolution. The country's rising middle class has embarked on a collective spending spree, at least in the affluent belt along the country's east coast, from Beijing to Shanghai and down to Shenzhen in the south.
The shift is a delight to Western brand-name companies. 'Now is precisely the right time for us to enter the Chinese market,' says Redmond Yeung, the head of the Gap's operations in China. Yeung plans to open another store in Shanghai and two in Beijing almost simultaneously. Competitors, such as the apparel retailers H&M and C&A, already have outlets in China.
China is becoming a promising market for Western corporations, particularly in light of the warm welcome they often receive from government economic planners. Consumption has become an acceptable form of patriotism. International experience, Vice Premier Li says, teaches us that 'any major power's development process must be led by domestic demand.'
...
'Many citizens of our city cannot afford the products that are on display, at least not yet,' says one saleswoman there with a shy smile. 'I can't afford them either.' Most customers are high-ranking officials or business executives. 'When they go shopping,' she adds, 'they spend 10,000 yuan or more, all in one go' -- more than she makes in an entire year.
Μεγάλες μάχες και σε νομισματικό επίπεδο, με τη Κίνα να πιέζεται να ανατιμήσει το γουάν. Πλέον, δεν πιέζεται μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από την απειλή μιας κρίσης στο εσωτερικό της:Rising inflation may force China to let currency appreciate
The fuming customers at Chaoyangmen Food Market in Beijing might help accomplish what senior U.S. officials and manufacturers have been unable to do: persuade China to strengthen a weak currency that has kept its exports cheap, but is fueling inflation at home.Rising prices for food, fuel and housing have led to China's worst inflation in more than two years. Growing discontent among ordinary Chinese has the central government scrambling to cushion the fallout from the nation's booming economy.
'Prices are going up a lot and it's getting very difficult,' said Wei Shuping, 60, inside the frosty Chaoyangmen market where she perused stands piled high with cabbage, turnips and carrots. 'I can't believe what I'm paying for potatoes. And things are only going to get more expensive during Chinese New Year' next month.
China's leaders have taken anti-inflationary measures, including raising interest rates and applying old-fashioned price controls. Chinese President Hu Jintao this weekend expressed confidence that China can control inflation and said it wouldn't get out of hand. Hu will arrive Tuesday for his first state visit to the U.S.
But so far Beijing's policies haven't tamped down prices, nor quelled frustration that has sometimes turned violent. Now, some economists say, Chinese leaders may have little choice but to allow the yuan to appreciate at a faster pace against the dollar.[/spoiler:ul06glle]
-
Πάνω από 100% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2023
Δέσμια ενός υπέρογκου δημόσιου χρέους θα είναι η ελληνική οικονομία έως τις αρχές της δεκαετίας του 2020. Στην καλύτερη περίπτωση αν επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης άνω του 2% και πρωτογενή πλεονάσματα 5,5% του ΑΕΠ το χρόνο και πραγματοποιηθούν αποκρατικοποιήσεις τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ έως το 2015 το δημόσιο χρέος θα πέσει στο 80% του ΑΕΠ το... μακρινό 2023. Στην περίπτωση όμως που δεν πραγματοποιηθούν οι αποκρατικοποιήσεις και η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη του 2% κατ΄ έτος το χρέος θα εξακοντιστεί στο 200% το 2021.
Τα παραπάνω σενάρια για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους περιέχονται στο κείμενο το οποίο παρέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στα κόμματα της αντιπολίτευσης ΛΑ.Ο.Σ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία, τα οποία συμμετέχουν στο διάλογο για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 ? 2015. Το πλαίσιο, σύμφωνα με το υπουργείο, θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα ύψους 22 δισ. προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα ύστερα από πέντε χρόνια στο 1% του ΑΕΠ. Εξ αυτών, τα 14 δισ. θα προκύψουν από περιστολή των δαπανών και τα 8 δισ. από αύξηση των εσόδων. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε συνομιλίες επί του Δημοσιονομικού Πλαισίου με εκπροσώπους των τριών κομμάτων.
Μνημόνιο
Θα πρέπει να τονιστεί πως σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου στο Πλαίσιο θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να συμπεριληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:Μείωση του μισθολογικού κόστους με το ενιαίο μισθολόγιο και με συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Το νέο μισθολόγιο θα περιλαμβάνει περικοπές ή και καταργήσεις επιδομάτων και αλλαγές στη μισθολογική εξέλιξη.
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια και τα εισιτήρια των ΔΕΚΟ.
Κλείσιμο δημόσιων φορέων.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών.
Σύνδεση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια.
Ψαλίδισμα επιχορηγήσεων και μισθών στις ΔΕΚΟ.
Μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.
Μείωση αμυντικών δαπανών. Οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να συγκλίνουν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού όρου.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=100143159Αυτό δεν είναι ύφεση , άβυσσος είναι.
-
Για την ανάπτυξη της Κίνας - Μέρος Β: Μια 'αυτοκρατορία' γεννιέται
Στο χθεσινό πρώτο μέρος είδαμε μια ανάλυση για το πως κινείται η Κίνα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει το ξέσπασμα μιας μεγάλης κρίσης στο εσωτερικό της, που πάντως είναι πιθανότατη μέσα στα επόμενα χρόνια.
Σήμερα, θα παραθέσουμε μερικές 'φρέσκες' ειδήσεις που απλά επιβεβαιώνουν με γεγονότα το πως η Κίνα αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς το κεφάλαιο ξεκάθαρα προτιμά τις μεσαιωνικού τύπου συνθήκες που επικρατούν εκεί, ενώ αντίθετα αφήνει τη δύση να σαπίζει, μέχρι να 'κινεζοποιηθεί' και αυτή όσο περισσότερο γίνεται:
Το γουάν κάνει βήματα ανόδου στο παγκόσμιο νομισματικό στερέωμα, και σύντομα μάλλον θα το δούμε να συμπεριλαμβάνεται και στο SDR (το 'παγκόσμιο νόμισμα του ΔΝΤ). Oι New York Times τα φουσκώνουν λίγο βέβαια, αλλά ας δούμε τι αναφέρουν:In China, Tentative Steps Toward Global Currency
Now that it has passed Japan to become the world’s second-largest economy after the United States, China is considering the next step as a world power: making its money a global currency.
No one expects that to happen immediately. And even the Chinese government is wary of making some of the free-market moves that would enable the renminbi to take its place alongside the dollar, euro and Japanese yen as a fully convertible reserve currency.
Still, over the last year Beijing has begun to gradually loosen its tight currency controls. For the first time, for example, American companies like McDonald’s and Caterpillar have been allowed to finance their China projects by selling renminbi-denominated bonds in Hong Kong.
China has been reluctant to make its currency fully convertible because its banks and financial system are still immature. What is more, allowing money to flow in and out of the country with few restrictions would effectively mean surrendering control over vital aspects of the state-run banking system.
But analysts say Beijing may eventually be forced to change its approach because its self-imposed financial restrictions leave the door to international markets only half open for China, undermining its global ambitions.
Επίσης:
Bank of India becomes first to offer trade settlement in yuan
Bank of India has become the first Indian bank to offer trade settlement facility between the rupee and the Chinese RMB from Hong Kong. This follows intense persuasion by the China Banking Regulatory Commission, which is trying to gain acceptance of the RMB as an international currency.
Οι νεόπλουτοι στην Κίνα, κυρίως μέλη του κόμματος και επιχειρηματίες, τραπεζίτες, κτλ, έχουν αρχίσει να κάνουν ότι κάνουν όλοι οι νεόπλουτοι, δηλαδή να επιδεικνύουν τον πλούτο τους με ξετσίπωτο τρόπο. Αλλά και γενικότερα, αυτοί που αγοράζουν αυτοκίνητα, κτλ είναι στην Κίνα, στη δύση που να βρουν λεφτά για αυτοκίνητα πλέον:Chinese lift Rolls-Royce car sales
Sales of Rolls-Royce cars reached record levels last year as demand in Asia soared and cash-rich buyers splashed out on bespoke models as the global economy recovered.China has now overtaken the UK to be Rolls' second- biggest market after the US, while Asia-Pacific is the biggest region thanks to strong growth in the UAE, India, Korea and Japan.
Η Κίνα θα «σώσει» την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου και το 2011
Μπορεί στην Ευρώπη η αγορά αυτοκινήτου να παραπαίει, ωστόσο η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στην Κίνα. Οι κατασκευαστές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας προβλέπουν σημαντικές πωλήσεις στη χώρα για τη χρονιά που έρχεται, περισσότερες από αυτές που θα γίνουν στις ΗΠΑ.Όπως και να έχει βέβαια, η Κίνα προχωρά ολοταχώς προς το να γίνει 'Αυτοκρατορία':
Κίνα: Ξεπέρασε την Παγκόσμια Τράπεζα στο δανεισμό αναπτυσσόμενων χωρών (τις οποίες μετά προφανώς θα ελέγχει οικονομικά)
Η Κίνα έχει δανείσει περισσότερα χρήματα από την Παγκόσμια Τράπεζα στις αναπτυσσόμενες χώρες τα δύο τελευταία χρόνια,υπογραμμίζοντας έτσι τις φιλοδοξίες της να επεκτείνει την παγκόσμια επιρροή της,αναφέρουν οι Financial Times,της Τρίτης.
Η χώρα έχει προχωρήσει σε εκταμίευση τουλάχιστον 110 δισ. δολ. σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες τα δύο τελευταία έτη.China-Africa trade set to keep on booming in 2011
It has been a bumper year for commerce between China and Africa.The Asian giant is hungry for resources to fuel its expanding economy - and many African nations are determined to feed it in order to trade their way to prosperity.
The boom in Sino-African trade has caused concern in some circles - but 2011 is expected to see business between the two hit record levels.
[κάποιος αναρωτιόταν που βρέθηκαν 15.000 κινέζοι στη λιβύη ]
[spoiler=...:2udwojtp]
Την ίδια που στη δύση ξηλώνουν μέχρι και την πίσσα από τους δρόμους για να εξοικονομήσουν χρήματα από τη συντήρηση τους (μη γελάτε, στις ΗΠΑ έγινε και αυτό σε κάποια πόλη), στην Κίνα που το κεφάλαιο έχει τα επιθυμητά ποσοστά κέρδους, έχουμε μεγάλα έργα, ώστε να διευκολύνεται και η μεταφορά εμπορευμάτων, εργατικής δύναμης (εργατών), κτλ:China to invest $106b in railways in 2011
Η Κίνα παρακάμπτει τη διώρυγα Παναμά
Σχέδιο σύνδεσης Ειρηνικού - Ατλαντικού μέσω σιδηροδρόμου που θα διαπερνά την ΚολομβίαΕπεκτείνοντας την επιθετική πολιτική του δανεισμού προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, η Κίνα σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία εναλλακτικής της διώρυγας του Παναμά διόδου, με την κατασκευή ενός χερσαίου έργου: μιας σιδηροδρομικής γραμμής, μήκους 220 χιλιομέτρων, στην Κολομβία. Διαπραγματεύεται μάλιστα με την κυβέρνηση της Μπογκοτά, καθώς η εν λόγω σιδηροδρομική γραμμή προβλέπεται να συνδέει τις ακτές της Κολομβίας στον Ειρηνικό με εκείνες του Ατλαντικού.
Το σχέδιο της «στεγνής διώρυγας», όπως την αποκαλεί σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, προωθεί τις βλέψεις της Κίνας για σύσφιγξη των δεσμών της με τη Λατινική Αμερική και για μεγαλύτερη πρόσβαση στις άφθονες πρώτες ύλες των χωρών της περιοχής. Από την πλευρά της, η Κολομβία, που εδώ και χρόνια επιζητεί τη δημιουργία εναλλακτικής διέλευσης αντί της διώρυγας του Παναμά, ευελπιστεί πως η δημιουργία χερσαίας διόδου θα πείσει την Ουάσιγκτον να θέσει σε εφαρμογή διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
China builds world's longest bridge
ANOTHER RECORD: China Is Now The World's Largest Shipbuilder
China attracts record foreign investment in 2010 (όλοι οι καπιταλιστές εκεί πάνε)
Ολοένα και διευρύνεται το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας: Η Κίνα εξάγει ολοένα και πιο πολύ σε σχέση με το πόσα εισάγει από τις ΗΠΑ. Για πόσο ακόμα θα συνεχίζεται αυτό; Αφού οι ΗΠΑ πλέον τυπώνουν χρήμα τριπλοβάρδιες για να συνεχίζουν...
US-China trade deficit grows to record $270bn
• Trade gap is largest that the US has had with any country
• 23% increase in imports from China exceed rise in exports'Λύνει' το ενεργειακό της πρόβλημα η Κίνα
Η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι τελειοποίησε μία τεχνική επεξεργασίας χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου που θα της επιτρέψει να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες για αιώνες.Η τεχνική, που τελειοποιήθηκε από τη δημόσια επιχείρηση China National Nuclear Corp, επιτρέπει την επαναχρησιμοποίση χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες γι' αυτή την εξέλιξη την οποία παρουσίασε ως σημαντική.
'Τα κινεζικά αποθέματα ουρανίου δεν αρκούν παρά για 50 με 70 χρόνια', όμως χάρη σε αυτή την ανακάλυψη 'ο χρόνος αυτός γίνεται 3.000 χρόνια', μετέδωσε απλώς η κρατική τηλεόραση.
Η κινεζική τράπεζα ICBC μπαίνει στην αμερικανική αγορά λιανικών πωλήσεων
Η κρατική κινεζική τράπεζα ICBC γίνεται η πρώτη που διεισδύει στην αμερικανική αγορά τραπεζικών λιανικών πωλήσεων.
Η κινεζική κρατική τράπεζα ICBC, πρώτη στον κόσμο σε χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση, υπέγραψε συμφωνία για την είσοδό της στην αγορά λιανικών τραπεζικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, εξαγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο στην αμερικανική θυγατρική της Bank of East Asia, τονίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.Η συμφωνία, η οποία απομένει να εγκριθεί από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, θα επιτρέψει στην Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC) να γίνει η πρώτη ελεγχόμενη από την κινεζική κυβέρνηση τράπεζα που εξαγοράζει ένα δίκτυο καταστημάτων στον τομέα των λιανικών τραπεζικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, τονίζει η οικονομική εφημερίδα.
Το ύψος της εξαγοράς, που υπογράφηκε χθες στο Σικάγο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο στις ΗΠΑ, δεν έχει δημοσιευθεί. Σύμφωνα όμως με πηγές της Τζέρναλ, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 100 εκατ. δολάρια.
Η Bank of East Asia Ltd διατηρεί 13 υποκαταστήματα στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια.
Η εξαγορά θα επιτρέψει στους πελάτες της ICBC να αγοράσουν και να πωλήσουν γιουάν, όπως μέχρι σήμερα μπορεί να κάνει μόνον η Τράπεζα της Κίνας, η μόνη που διαθέτει σχετική άδεια λιανικών τραπεζικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, προσθέτει η εφημερίδα.
Η Κίνα επιδιώκει να διεθνοποιήσει τη χρήση του νομίσματός της, του οποίου η ισοτιμία-την οποία καθορίζει καθημερινά η κεντρική της τράπεζα-είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή του αμερικανικού δολαρίου.
Αυτήν την εβδομάδα η ICBC λειτούργησε υποκαταστήματά της στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, και μέσα στον Ιανουάριο θα εγκαινιάσει συνολικά πέντε νέα καταστήματά της στην Ευρώπη, διπλασιάζοντας την παρουσία της στην Γηραιά Ήπειρο.
JPMorgan and Morgan Stanley Win Approval to Expand in China
JPMorgan Chase and Morgan Stanley said Friday that they had each won approval from Chinese regulators to form their own joint venture securities firms here, a move that will give each greater access to the fast-growing domestic capital market in China.
Chinese Buy As Much Gold In January As They Did In Half Of 2010
Demand for physical and non-physical gold in China is soaring. The Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) reportedly sold nearly 7 tons of physical gold in January alone, almost half of what they sold in all of 2010, according to Reuters.Η ΚΙΝΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΜΕ «ΣΤΟΧΟ» ΤΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ
Η εμβέλεια του νέου πυραύλου της Κίνας
Πύραυλος «βουλιάζει» τις ΗΠΑ
«Αρχική επιχειρησιακή ικανότητα» απέκτησε το νέο όπλο των Κινέζων, ένας βαλλιστικός πύραυλος εδάφους-επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς, που μπορεί να πλήξει κινούμενα αμερικανικά πολεμικά πλοία ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Κίνας. Η εξέλιξη, την οποία αποκάλυψε ο διοικητής των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, ναύαρχος Ρόμπερτ Γουίλαρντ, είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή.Οπλικά συστήματα-Οι Κινέζοι αιφνιδιάζουν τους Αμερικανούς
Με δυο εκπλήξεις αιφνιδιάζουν οι Κινέζοι τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκεϊτς, ο οποίος επισκέπτεται το Πεκίνο την Κυριακή για να ανασυγκολλήσει τις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες διακόπηκαν ακριβώς τέτοια εποχή πέρυσι, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ταϊβάν.Η πρώτη έκπληξη είναι μια σειρά φωτογραφιών που αναρτήθηκαν την Τρίτη σε ημικρατικά κινέζικα blogs και δείχνουν το «αόρατο» καταδιωκτικό J-20 έτοιμο να απογειωθεί. Δεν ήταν άγνωστο στην Ουάσιγκτον ότι η Κίνα κατασκεύαζε «αόρατο» αεροπλάνο -στο πρότυπο του ρώσικου Sukhoi T-50- δεν ανέμεναν όμως να είναι «σε στάδιο ετοιμότητας» πριν από το 2020.
Η δεύτερη έκπληξη ήταν η πρώτη επίσημη κινέζικη δημοσίευση για την «βαθμίδα προόδου του εκσυγχρονισμού του Λαϊκού Στόλου». Δυο αεροπλανοφόρα των 18.600 τόννων βρίσκονται στο στάδιο της κεθέλκυσης, δύο άλλα, μεγαλύτερα, θα τοποθετηθούν στις τροπήδες «τους αμέσως προσεχείς μήνες» και οι ημι-διηπειρωτικοί πύραυλοι ξηράς-θάλασσας «έχουν εκτελέσει το τελευταίο στάδιο δοκιμών» -δηλαδή θα είναι «λειτουργικοί» σε 12-18 μήνες, λέει ο αρχισυντάκτης του Jane's Defence Weekly.
Η Κίνα μειώνει και τις εξαγωγές των σπανίων γαιών (οι οποίες έχουν και εμπορική, αλλά και στρατιωτική χρήση) Διεθνείς ανησυχίες προκαλεί η απόφαση του Πεκίνου να περικόψει κατά το ένα δέκατο και πάνω τις εξαγωγές σε ορυκτά σπανίων γαιών
Η εξέλιξη θορυβεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, κύριο εισαγωγέα των συγκεκριμένων ορυκτών, αλλά και την Ιαπωνία. Η Ουάσιγκτον είχε επανειλημμένως ζητήσει τους τελευταίους μήνες από την κινεζική κυβέρνηση να μην περικοπούν οι εξαγωγές και τώρα επιφυλάσσεται να θέσει το θέμα ενώπιον της ειδικής επιτροπής διεθνών εμπορικών διενέξεων του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.
[/spoiler:2udwojtp]
-
όταν διεκδικήσουν οι τριτοκοσμικοί κινέζοι την αναδιανομή του εθνικοκοματικού τους πλούτου, τότε θα γίνει της Λιβύης...και οι αμερικάνοι έχουν έτοιμα σχέδια (παλιά μου τέχνη...) όταν οι περιστάσεις (οικονομικοπολιτικές) το απαιτήσουν.
προς το παρόν φαίνεται ότι οι κινέζοι είναι σε τροχιά τίτλου....όσο για την ψωροκώσταινα η μόνη λύση είναι η αύξηση των εξαγωγών μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας σε προϊόντα και υποπροϊόντα που αφθονούν στην χώρα μας ....όπως η μαλακία...
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=67161&catid=7
ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!