-
Επειδή είμαι τελείως άσχετος και η αγορά είναι αρκετά σημαντική, θα ήθελα την βοήθειά σας ως προς τα διαδικαστικά της αγοράς ενός νέου αυτοκινήτου.
Αρχικά, υπάρχουν κάποιες συμβουλές για καλύτερο deal στην αντιπροσωπεία? Τι 'δώρα' δίνουν συνήθως?
Σκοπεύω να πληρώσω με μετρητά. Να το πω από την αρχή ή στο τέλος και επίσης πως γίνεται σε τόσα μεγάλα ποσά η πληρωμή χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να με κλέψουν π.χ. με επιταγή ή μεταφορά σε iban λογαριασμό?
Τι γίνεται με τα τέλη ταξινόμησης, τέλη κυκλοφορίας, άδεια κυκλοφορίας? Τα αναλαμβάνουν όλα στην αντιπροσωπεία ή πρέπει να κάνω και εγώ κάποιες ενέργειες στην εφορία ή στο Υπουργείο μεταφορών?
Επίσης, τι κάνω με την ασφάλιση? Πως κανονίζω αν θέλω κάτι παραπάνω από τα βασικά π.χ. κλοπής. Πρέπει να έχω βρει ασφάλιση από πριν μόνος μου?
Τέλος, αν θέλω μετά την αγορά να προσθέσω στο αυτοκίνητο πχ . συναγερμό ή αισθητήρες εγγύτητας με κάμερα ,πως μπορώ να το κάνω χωρίς να χάσω την εγγύηση της αντιπροσωπείας? Πρέπει να τα πάω να μου τα προσθέσουν εκείνοι?
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
-
Επειδή είμαι τελείως άσχετος και η αγορά είναι αρκετά σημαντική, θα ήθελα την βοήθειά σας ως προς τα διαδικαστικά της αγοράς ενός νέου αυτοκινήτου.
Αρχικά, υπάρχουν κάποιες συμβουλές για καλύτερο deal στην αντιπροσωπεία? Τι 'δώρα' δίνουν συνήθως?
Σκοπεύω να πληρώσω με μετρητά. Να το πω από την αρχή ή στο τέλος και επίσης πως γίνεται σε τόσα μεγάλα ποσά η πληρωμή χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να με κλέψουν π.χ. με επιταγή ή μεταφορά σε iban λογαριασμό?
Τι γίνεται με τα τέλη ταξινόμησης, τέλη κυκλοφορίας, άδεια κυκλοφορίας? Τα αναλαμβάνουν όλα στην αντιπροσωπεία ή πρέπει να κάνω και εγώ κάποιες ενέργειες στην εφορία ή στο Υπουργείο μεταφορών?
Επίσης, τι κάνω με την ασφάλιση? Πως κανονίζω αν θέλω κάτι παραπάνω από τα βασικά π.χ. κλοπής. Πρέπει να έχω βρει ασφάλιση από πριν μόνος μου?
Τέλος, αν θέλω μετά την αγορά να προσθέσω στο αυτοκίνητο πχ . συναγερμό ή αισθητήρες εγγύτητας με κάμερα ,πως μπορώ να το κάνω χωρίς να χάσω την εγγύηση της αντιπροσωπείας? Πρέπει να τα πάω να μου τα προσθέσουν εκείνοι?
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
-
Ας τα πάρουμε με την σειρά, γιατί είναι πάρα πολύ απλή διαδικασία και δεν έχεις κανένα λόγο να πελαγώνεις ή να αγχώνεσαι.
-
Δώρα ανάλογα με την μάρκα και τον έμπορο. Συνήθως συναγερμό, φυμέ τζάμια κλπ. ή κάποια καλή έκπτωση. Σπανια και τα 2.
-
Όποτε και να το πείς δεν κάνει διαφορά. Όπως ίσως γνωρίζεις συναλλαγές άνω των €500 απαγορεύονται με μετρητά, άρα ή θα δώσεις τραπεζική επιταγή ή μεταφορά χρημάτων (μέσω e-banking συνήθως). Ορισμένοι έμποροι δέχονται και πιστωτική κάρτα για μέρος του τιμήματος. Θα στα πούν όλα από την αντιπροσωπεία.
-
Όλα τα αναλαμβάνουν στην αντιπροσωπεία, δεν έχεις να τρέξεις πουθενά εσυ.
-
Η ασφάλεια είναι δικιά σου υπόθεση (άσχετα εαν σου προτείνει κάποια η αντιπροσωπεία, που συνήθως δεν σε συμφέρει γιατί είναι πιο ακριβά). Βρίσκεις την ασφαλιστική εταιρεία που θές ή εαν έχεις ασφαλιστή το κανονίζει αυτός, ζητάς τις καλύψεις που θές (π.χ. κλοπή, μικτή κλπ.) και μια μέρα πριν παραλάβει ζητάς από την αντιπροσωπεία φωτοτυπία της άδειας και κάνεις την ασφάλεια. Εαν την κάνεις online μπορείς και την ίδια ημέρα αφού ενεργοποιείται σχεδόν άμεσα.
-
Δύσκολα θα χάσεις την εγγύηση επειδή έβαλες συναγερμό ή κάτι τέτοιο. Πολύ πιθανόν βέβαια να στα βάλουν ως 'δώρο' στην αντιπροσωπεία. Επίσης ανάλογα με το αυτοκίνητο μπορεί να έχει εργοστασιακά αισθητήρες ή/και κάμερα.
ΥΓ: εαν κατάλαβα σωστά, δεν έχεις ξανα-αγοράσει αυτοκίνητο?
-
-
Ναι καλά κατάλαβες. Σε ευχαριστώ
-
Όταν βάλω την προκαταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό, τι πρέπει να μου δώσουν από την εταιρεία ως απόδειξη για τα χρήματα που έχουν πάρει?
-
Όταν βάλω την προκαταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό, τι πρέπει να μου δώσουν από την εταιρεία ως απόδειξη για τα χρήματα που έχουν πάρει?
Κανονικά σου δίνουν απόδειξη. Σε κάποιες ελάχιστε περιπτώσεις, μπορεί να το αναγράψουν στο έντυπο παραγγελίας και να φαίνεται ξεκάθαρα το υπολειπόμενο ποσό, ώστε να σου δώσουν μια απόδειξη τελική.
Πάντως δεν χρειάζεται τόσο άγχος, εφόσον πας σε επίσημη αντιπροσωπεία, δεν έχεις λόγο να φοβηθεί κάτι.
-
Ευχαριστώ Fanis75
-
Μία ακόμα ερώτηση.
Πριν την οριστική παραλαβή, σε καλούν να γίνει ένας ελέγχος του παραδοτέου αυτοκινήτου.
Σε αυτόν τον έλεγχο, τι πρέπει να προσέξω?
Τι μπορεί να δει ο αγοραστής με μια γρήγορη ματιά πριν παραλάβει?
Υπάρχουν κάποια βασικά σημεία ελέγχου?
-
Μπορείς να δείς τα βασικά, δηλαδή:
- ότι δεν έχει χτυπήματα, γρατσουνιές ή οποιαδήποτε φθορά στο χρώμα
- ότι δεν έχει κάποια εσωτερική φθορά
- ότι τα χιλιόμετρα είναι αυτά που δικαιολογούνται (πχ. μέχρι 10 περίπου)
- ότι έχει τον εξοπλισμό που έχεις παραγγείλει και οποιοδήποτε δώρο έχεις συμφωνήσει (π.χ. φυμέ)
-
Μία ακόμα ερώτηση.
Πριν την οριστική παραλαβή, σε καλούν να γίνει ένας ελέγχος του παραδοτέου αυτοκινήτου.
Σε αυτόν τον έλεγχο, τι πρέπει να προσέξω?
Τι μπορεί να δει ο αγοραστής με μια γρήγορη ματιά πριν παραλάβει?
Υπάρχουν κάποια βασικά σημεία ελέγχου?
Ακουμπας με το χερι σου ολα τα πανελς και προσπαθεις να δεις αν βρισκεις τιποτα διαφορετικο (δηλ αν εχει ξαναβαφτει σε καποιο σημειο). Να μην εχει βαθουλωματα και γρατζουνιες. Κοιτας οσο μπορεις και απο κατω και τις ζαντες μηπως ακουμπησε πουθενα. Μεσα/πορτμπαγκαζ να ειναι ολα καλα και να μην λειπει τιποτα (μερικες φορες θα παρουν τμηματα απο νεο αμαξι και θα τα δωσουν σε καποιον που θελει γρηγορα ανταλλακτικα). Στο δικο μου ελλειπε μια ταπα απο τα λαστιχα.
Ολα αυτα τα κοιτας απο πολυ κοντα, 20-30 εκατοστα οσο γινεται. Οχι απο αποσταση.
Τον εξοπλισμο να ειναι οπως συμφωνηθηκε στην παραγγελια. Εχει συμβει το αμαξι να ερθει με ελλειψεις γιατι καποιος ξεχασε να κανει ενα τικ στον υπολογιστη.
Ποσα χμ εχει μηπως το πηγαν καμμια βολτα. Θα πρεπει να εχει ελαχιστο αν και εχουν τροπο να τα μηδενισουν. Το δικο μου ειχε 4.
Επισης ζητας να σου βαλουν οση περισσοτερη βενζινη γινεται (με ενα μπιτονι το κανουν) ωστε να μην μεινεις με το που βγανεις απο την αντιπροσωπεια. Συν οτι η βενζινη ειναι ακριβη. Στο δικο μου ειχαν βαλει αρκετο, ισως 10 ευρω βενζινη.
Διαδικαστικά αγοράς νέου αυτοκινήτου