-
Καλησπερα,
Εχω ενα smart του 2001. Πριν μερικες μερες μου τρυπησε το λαστιχο του πισω τροχου και απο τοτε αρχισαν περιεργα πραγματα με το ημιαυτοματο σασμαν μετα την αλλαγη με νεο λαστιχο. Συνοπτικα, το προβλημα εντοπιζεται οταν κατεβαζω ταχυτητα και το αυτοκινητο δεν 'φρεναρει' μπαινοντας σε χαμηλη ταχυτητα, ενω παλια δεν το εκανε αυτο. Ας πουμε οτι ειμαι στην 5η ταχυτητα, αφηνω το γκαζι μεχρι να επιβραδυνει και κατεβαζω μεχρι την τριτη-κοντα σε ταχυτητα που θα σηκωνει τριτη-, οταν δωσω γκαζι μετα στην τριτη, κανει ενα γερο ρεταρισμα, μου κοβει ταχυτητα πολυ αποτομα σαν να πατησα φρενο με δυναμη και μετα συνεχιζει κανονικα στην τριτη ταχυτητα.
Πριν την αλλαγη του λαστιχου, οταν κατεβαζα ταχυτητα, το αυτοκινητο φρεναρε απαλα οπως θα γινοταν και σε ενα χειροκινητο σασμαν - αν κατεβαζα αμεσως σε χαμηλοτερη ταχυτητα θα ακουγες τις στροφες στο τερμα, σημαδι δηλαδη οτι ζοριζεται σε αυτη την ταχυτητα και θελει πιο πανω οπως ειναι φυσιολογικο (πχ ειμαι στην πεμπτη και κατεβαζω τεταρτη ενω τρεχω με ταχυτητα για πεμπτη). Επισης οταν αφηνω το γκαζι σε μεγαλη ταχυτητα, χανεται τελειως ο ηχος της μηχανης λες και την εχω σβησει, ενω παλια ακουγοταν η μηχανη να μειωνεται ο θορυβος της οσο και χαμηλωνει η ταχυτητα.
Δινοντας γκαζι δηλαδη πριν την αλλαγη του λαστιχου, δεν φρεναρε αποτομα το αυτοκινητο οπως τωρα αλλα επιταχυνε με τον χαρακτηριστικο ηχο της μηχανης οτι αυξανει στροφες μεχρι να πιασει την ταχυτητα και να αρχισει να επιταχυνει απο εκεινο το σημειο και μετα.
Ισως τα γραφω περιεργα, αλλα συγχωρεστε με γιατι ειμαι καινουργιος οδηγος, αλλα το ρεζουμε εδω ειναι οτι η μηχανη δεν φρεναρει οταν κατεβαζω ταχυτητα, παρα εντοπιζει την αλλαγη ταχυτητας (μετα την αλλαγη του λαστιχου) μονο οταν πατησω ξανα το γκαζι και φρεναρει αποτομα.
Το προβλημα εδω ειναι οτι αν πρεπει να κατεβω καμια ξαφνικη κατηφορα ερχομενος με μεγαλη ταχυτητα, θα παταω φρενο και το αυτοκινητο θα αργησει πολυ να σταματησει με αποτελεσματα να στουκαρω πουθενα.
Επισης ο τεχνικος που μου αλλαξε το λαστιχο, φουσκωσε και ολα τα υπολοιπα και μου ειπε οτι σχεδον δεν ειχαν επαρκη αερα τα λαστιχα, και 'ψηλωσε' ολο το αυτοκινητο βαζοντας αερα. Ισως επειδη εχω φουλ φουσκωμενα λαστιχα τωρα το αυτοκινητο χανει πολυ πιο αργα ταχυτητα ενω παλια λογω ελλειψης αερα σταματουσε πολυ πιο γρηγορα και εχει αντικτυπο στο σασμαν ? (Η διαφορα με τα φουλ φουσκωμενα λαστιχα τωρα ειναι τεραστια, βγαζει πολλααααα παραπανω μετρα οταν τσουλαει, ξερω το αμελησα αλλα δεν ειναι αυτο το θεμα εδω)
Τι πιστευετε ?
(Στο ανεβασμα ταχυτητας δεν υπαρχει κανενα προβλημα ουτε καποιος περιεργος ηχος σε ολες τις περιπτωσεις ανεβασματος ή κατεβασματος)
-
Καλησπερα,
Εχω ενα smart του 2001. Πριν μερικες μερες μου τρυπησε το λαστιχο του πισω τροχου και απο τοτε αρχισαν περιεργα πραγματα με το ημιαυτοματο σασμαν μετα την αλλαγη με νεο λαστιχο. Συνοπτικα, το προβλημα εντοπιζεται οταν κατεβαζω ταχυτητα και το αυτοκινητο δεν 'φρεναρει' μπαινοντας σε χαμηλη ταχυτητα, ενω παλια δεν το εκανε αυτο. Ας πουμε οτι ειμαι στην 5η ταχυτητα, αφηνω το γκαζι μεχρι να επιβραδυνει και κατεβαζω μεχρι την τριτη-κοντα σε ταχυτητα που θα σηκωνει τριτη-, οταν δωσω γκαζι μετα στην τριτη, κανει ενα γερο ρεταρισμα, μου κοβει ταχυτητα πολυ αποτομα σαν να πατησα φρενο με δυναμη και μετα συνεχιζει κανονικα στην τριτη ταχυτητα.
Πριν την αλλαγη του λαστιχου, οταν κατεβαζα ταχυτητα, το αυτοκινητο φρεναρε απαλα οπως θα γινοταν και σε ενα χειροκινητο σασμαν - αν κατεβαζα αμεσως σε χαμηλοτερη ταχυτητα θα ακουγες τις στροφες στο τερμα, σημαδι δηλαδη οτι ζοριζεται σε αυτη την ταχυτητα και θελει πιο πανω οπως ειναι φυσιολογικο (πχ ειμαι στην πεμπτη και κατεβαζω τεταρτη ενω τρεχω με ταχυτητα για πεμπτη). Επισης οταν αφηνω το γκαζι σε μεγαλη ταχυτητα, χανεται τελειως ο ηχος της μηχανης λες και την εχω σβησει, ενω παλια ακουγοταν η μηχανη να μειωνεται ο θορυβος της οσο και χαμηλωνει η ταχυτητα.
Δινοντας γκαζι δηλαδη πριν την αλλαγη του λαστιχου, δεν φρεναρε αποτομα το αυτοκινητο οπως τωρα αλλα επιταχυνε με τον χαρακτηριστικο ηχο της μηχανης οτι αυξανει στροφες μεχρι να πιασει την ταχυτητα και να αρχισει να επιταχυνει απο εκεινο το σημειο και μετα.
Ισως τα γραφω περιεργα, αλλα συγχωρεστε με γιατι ειμαι καινουργιος οδηγος, αλλα το ρεζουμε εδω ειναι οτι η μηχανη δεν φρεναρει οταν κατεβαζω ταχυτητα, παρα εντοπιζει την αλλαγη ταχυτητας (μετα την αλλαγη του λαστιχου) μονο οταν πατησω ξανα το γκαζι και φρεναρει αποτομα.
Το προβλημα εδω ειναι οτι αν πρεπει να κατεβω καμια ξαφνικη κατηφορα ερχομενος με μεγαλη ταχυτητα, θα παταω φρενο και το αυτοκινητο θα αργησει πολυ να σταματησει με αποτελεσματα να στουκαρω πουθενα.
Επισης ο τεχνικος που μου αλλαξε το λαστιχο, φουσκωσε και ολα τα υπολοιπα και μου ειπε οτι σχεδον δεν ειχαν επαρκη αερα τα λαστιχα, και 'ψηλωσε' ολο το αυτοκινητο βαζοντας αερα. Ισως επειδη εχω φουλ φουσκωμενα λαστιχα τωρα το αυτοκινητο χανει πολυ πιο αργα ταχυτητα ενω παλια λογω ελλειψης αερα σταματουσε πολυ πιο γρηγορα και εχει αντικτυπο στο σασμαν ? (Η διαφορα με τα φουλ φουσκωμενα λαστιχα τωρα ειναι τεραστια, βγαζει πολλααααα παραπανω μετρα οταν τσουλαει, ξερω το αμελησα αλλα δεν ειναι αυτο το θεμα εδω)
Τι πιστευετε ?
(Στο ανεβασμα ταχυτητας δεν υπαρχει κανενα προβλημα ουτε καποιος περιεργος ηχος σε ολες τις περιπτωσεις ανεβασματος ή κατεβασματος)
-
Σου απαντώ μήν έχοντας οδηγήσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο για να ξέρω τα χούγια του. Μήπως απλά σε ξενίζει η 'κανονική' συμπεριφορά, γιατί είχες συνηθίσει τους περίεργους ήχους με λάστιχα σαν κλαταρισμένα; Δεν καταλαβαίνω πως επηρεάζεται όμως τόσο το κιβώτιο απ' τις αλλαγές στα λάστιχα, που σχετίζονται; Μήπως έχεις κάποιο πρόβλημα δίσκου και θέλει αλλαγή; Επίσης, πριν κατεβάσεις ταχύτητα τσιμπάς καθόλου φρένο;
Γενικά όμως τα μικρά ημιαυτόματα δεν φημίζονται για το πόσο ομαλές αλλαγές κάνουν, αλλά το αντίθετο!
... δύσκολη η γραπτή περιγραφή οδήγησης...
-
Το οδηγησα......δεν ξερω τι ειναι χειροτερο,αυτο που περιγραφεις ή να περιμενεις 2-3δευτερα σε διασταυρωση να ξεκινησεις ενω πατας γκαζι?
Πουλημα,μην πω βαψιμο μπλε....τρομακτικο 'κουτι'.....
-
Εννοειται πως παταω φρενο, απλα σε περιοχες που τρεχεις σε επαρχιακο δρομο με 60 και ξαφνικα σου δειχνει η πινακιδα 30 γιατι εχει αποτομη στροφη μερικα μετρα πιο κατω, εκει εννοειται πατας φρενο και επειγοντως πρεπει να κατεβασεις ταχυτητα για να μην καταληξεις στο χαντακι μιας και το φρενο δεν αρκει.
Απλα δεν το θεωρω συμπτωση οτι συνεβη ακριβως μετα την αλλαγη λαστιχου, οποτε ειτε επειδη πριν ειχαν τοσο λιγο αερα που το αυτοκινητο ηταν λες και φρεναρε με το που αφηνες το γκαζι (συγκεκριμενα οταν κουβαλουσα πολυ βαρος στις αποσκευες δεν χρειαζοταν καν φρενο σε χαμηλες ταχυτητες οταν εφτανες σε στροφη! -πχ οταν μετεφερα κατι μπαταριες φορτηγων), ειτε κατι εχει να κανει μαυτο που τεχνικα δεν μπορω να βρω καποιο λογο να συμβαινει κατι τετοιο.
Μηπως να ειναι τα λαδια του κιβωτιου ?
Παντως ναι εχει αργη επιταχυνση το οχημα, ειδικα στα φαναρια νομιζουν οτι σε πηρε ο υπνος μεχρι να ξεκινησεις. Φυσικα καποιοι το ζοριζουν πολυ το συγκεκριμενο με πολυ αποτομες εκκινησεις και γιαυτο τα περισσοτερα σμαρτ εχουν ημερομηνια ληξης κινητηρα κοντα στα 70.000χλμ .Και υπαρχει καθυστερηση στην αλλαγη ταχυτητας, ειδικα στην 4η και 5η (γενικα και στο δικο μου και σε φορουμ που εχω διαβασει). Αλλα δεν ειναι κατι τρομερο, τουλαχιστο για μενα που ειμαι νεος οδηγος και δεν εχω καμια τρελα (ακομα) με τις ταχυτητες.
@w202 εσυ που το οδηγησες ηταν παρομοιας χρονολογιας και με τις ταχυτητες ηταν ετσι οπως το περιγραφω ?
-
Τώρα που φούσκωσες τα λάστιχα στις σωστές πιέσεις έχει αλλάξει η αίσθηση που είχες συνηθίσει γιατί απλά δεν ρολλάριζε με τις χαμηλές πιέσεις, τώρα θα καίς και λιγότερο.
-
Με μειωμένη πίεση ελαστικών έχεις πολύ μεγαλύτερη τριβή κυλισης άρα χάνεις περισσότερη ταχύτητα όταν αφήνεις το γκάζι και κυλάς.
Αν δεν προλαβαίνεις να φρεναρεις από τα 60 στα 30, είτε εχουν πρόβλημα τα φρένα σου είπε οδηγείς πολύ γρήγορα για τις συνθήκες.
-
Τα είχες ελέγξει ποτέ τα λάστιχα για πιέσεις; Γνωρίζεις πως και πόσο πρέπει να είναι;;;
Το λάστιχο που μπήκε είναι στην ίδια διάσταση με το παλιό (και το άλλο προφανώς); Αν και δεν έχει τόσο σχέση και όπως σου είπαν ήσουν πάντα με ξεφούσκωτα λάστιχα (επικίνδυνο το λες).
Προβλημα με ημιαυτοματο κιβωτιο σε σμαρτ ?