-
Τι χάρτες φορά το Sygic Aura ?
Σε Win CE μπαίνουν ? Αναλυση 800 Χ 480 ?
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Τι χάρτες φορά το Sygic Aura ?Σε Win CE μπαίνουν ? Αναλυση 800 Χ 480 ?
Teleatlas, αλλά όχι την τελευταία έκδοση που έχουν τα tomtom για παράδειγμα.
Σε win CE όχι. -
Ο χρήστης scoopy έγραψε:
καλησπερα,εχω το ναβιγκον το 1400 το εχω παρει εδω και 2 μηνες απο το πλαισιο,πως μπορω να κανω ανανεωση χαρτων,και πως μπορω να περασω και αλλους χαρτες μεσα,γιατι μονο της ανατολικης ευρωπης? υπαρχει καποιο καταστημα στην αθηνα??ευχαριστω.
Μπορεις καταρχάς δηλώνοντας στο navigon fresh το serial number της συσκευής σου να έχεις δωρεάν μια αναβάθμιση χαρτών για μια φορά.Στις επόμενες αναβαθμίσεις μπορείς να αγοράζεις χάρτες από το site της navigon.
To τελευταίο προσωπικά δεν θα στο πρότεινα, γιατί υπάρχει και άλλος τρόπος να 'αγοράσεις' τους χάρτες δωρεάν
-
έχω ένα προβληματάκι στο HTC Kaiser (tynt II).
δεν μου κρατάει την θύρα στο gps.Βάζω δηλαδή COM4, 4800 στο external gps, αλλά όταν ξαναμπαίνω το gps hardware port είναι πάλι στο (none) με αποτέλεσμα destinator και igo να μην βλέπουν καθόλου gps!rom: HD_IV_MEGA WWE 11/16/09
radio: 1.65.24.36 -
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
Σε win CE όχι.σιγά τα λάχανα τότε....
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Σε win CE όχι.σιγά τα λάχανα τότε....
Απο χάρτη δε λέει πολλά, αλλά είναι καταπληκτικό πρόγραμμα, ειδικά για πεζούς!
-
Σε όλους σχεδον τους χάρτες της Θεσ/νικης υπάρχουν κάποια λαθακια...Όμως είναι λετε λαθη εκ παραδρομής ή 'εσκκεμενα' ώστε να μην κλεβεται το πρόγραμμα/
π.χ υπάρχει μια μικρή οδός στο κέντρο,καθετη στην Εγνατίας που ονομάζεται Αγαπηνού και οι ΄χαρτες την λενε..Αγάπης!!! -
Ο χρήστης VANGSKG έγραψε:
Σε όλους σχεδον τους χάρτες της Θεσ/νικης υπάρχουν κάποια λαθακια...Όμως είναι λετε λαθη εκ παραδρομής ή 'εσκκεμενα' ώστε να μην κλεβεται το πρόγραμμα/
π.χ υπάρχει μια μικρή οδός στο κέντρο,καθετη στην Εγνατίας που ονομάζεται Αγαπηνού και οι ΄χαρτες την λενε..Αγάπης!!!Γιατι να ειναι εσκεμμένα;Απλα εχουν κανει λαθος στην καταγραφη της ονομασιας.Αλλωστε οταν σπαει καποιο προγραμμα δεν αλλαζουν ονομασια οι οδοι κατα το σπασιμο.
-
Στην καμάρα κοντά λες;
Γιατί αγαπηνού τη βρίσκω σε όλα τα προγράμματα.Αν υπάρχουν τέτοια λάθη, γίνονται εκ παραδρομής.
-
ναι...Άρα λετε οτι ειναι εκ παραδρομής..ΟΚ!!!
-
Σε ποιό πρόγραμμα τη βλέπεις Αγάπης εσύ;
Δοκίμασα navigon, tomtom και destinator (μακρυά απο μας). -
Ειλικρινα το είδα 2 φορες..μια φορα σε πλοηγο σε ταξι και μια φορα σε ενος φίλου μου..
Γιάυτό μου ένε εντυπωση και το ανεφερα..Δεν ξερω ποια εκδοση ειναι δυστυχως.. -
Συνήθως, αυτό το πρόβλημα που περιγράφεις, προέρχεται από τον χάρτη. Όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούν τον ίδιο χάρτη, λογικά θα αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Παράδειγμα
Φίλος, γκρινιάζει για τον χάρτη του Ovi Maps της Nokia, πριν λίγο καιρό. Του λέω ότι ΟΛΑ τα προγράμματα έχουν το ίδιο λάθος, αρκεί να έχουν τον ίδιο χάρτη. Δοκιμάζει iphone τελικά, που είναι η μεγάλη του συμπάθεια (δεν το θέλω με τίποτε προσωπικά, λόγω κλειστού λειτουργικού, αλλά είναι offtopic) και βρίσκει το ίδιο λάθος, μιας και χρησιμοποίησε τον ίδιο χάρτη. Μετά από λίγο, βγαίνει νέος χάρτης της Navteq (η εταιρεία ανήκει στη Nokia εδώ και κάποια χρόνια) που διορθώνει το πρόβλημα και σε λίγο καιρό, όλα τα προγράμματα, ακόμα και το Sygic που είχα στο κινητό, διόρθωσαν το πρόβλημα αυτό.Γενικά, να κοιτάς τι χάρτη φοράει το κάθε πρόγραμμα. Πχ το Destinator, έχει χάρτες της Gi / TeleAtlas. Ό,τι έχει αυτός ο χάρτης, υπάρχει και στα άλλα προγράμματα που χρησιμοποιούν τον ίδιο χάρτη (Sygic, iGo κτλ). Γενικά, στην Ελλάδα θα βρεις τους εξής χάρτες:
TeleAtlas / Gi
Navteq
CIT
Υπάρχουν φυσικά και άλλοι, όπως της Epsilon ή της Anavasis ή της Autodrive που λειτουργούν για 1 ή περισσότερα προγράμματα, αλλά δεν έχουν την ίδια διείσδυση στην αγορά με τους παραπάνω 3 χάρτες.Σκόπιμα λάθη δε γίνονται στους χάρτες, υπάρχει άλλη εξήγηση για αυτό το θέμα. Σκόπιμα λάθη γίνονται από χρήστες για να την πατήσουν οι εταιρείες. Είναι γνωστό ότι κάποιοι χρήστες έδωσαν σκοπίμως λανθασμένα στίγματα στο gpspocketpc τα οποία και πήραν οι εταιρείες και τα είχαν στο πρόγραμμά τους. Αυτό έγινε γιατί οι εταιρείες, αντί να πουν, μπράβο παιδιά, σε όποιον μου δώσει πχ 100 έγκυρα στίγματα δίνω και lifetime υποστήριξη με ανανεώσεις και άδειες χρήσης κτλ στο προϊόν μου, πήγαν, 'έκλεψαν' τα στίγματα που δίναμε εμείς οι χρήστες ελεύθερα και μετά ασκούσαν πίεση στους χρήστες να μην τα χρησιμοποιούν αυτοί γιατί δήθεν ανήκαν σε αυτούς. Έφαγαν, λοιπόν, το δούλεμά τους, που έδειξε ότι απλά έκαναν copy-paste και ησύχασαν, προσωρινά.
Λάθη θα παρατηρήσεις, όταν η χαρτογράφηση έχει γίνει στο πόδι. Δυστυχώς, δεν έχω το Nokia N70 με τους χάρτες της TeleAtlas του 2006-07 (νομίζω έκδοση 622 ήταν, αλλά δε θυμάμαι καλά) να σου βγάλω μία εικόνα να δεις τι εννοώ (το έκλεψαν το καλοκαίρι μαζί με τα έγγραφά μου κάτι πρεζόνια, οπότε...). Τότε, η TA, είχε χαρτογραφήσει την Ελλάδα με δορυφόρο και είχε σχεδόν τα πάντα από δρόμους. Φυσικά, εκτός Αθήνας, σε πολύ επαρχιακές διαδρομές, δεν είχες πρόβλημα, αφού δεν υπήρχαν μονοδρομήσεις κτλ*. Εντός Αθήνας όμως, δεν σε κάλυπτε επαρκώς το πρόγραμμα και πολλά ονόματα που είχαν γραφτεί με αντιγραφή από κάποιον ελληνικό χάρτη που βρήκαν, ήταν τελείως εκτός πραγματικότητας. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζε και το iGo στα πρώτα του στάδια κυκλοφορίας στην Ελλάδα με τελείως λανθασμένους δρόμους. Αν κάνεις ένα search στο gpspocketpc θα δεις αρκετές αναφορές σχετικές με το θέμα αυτό.
- Σε ταξίδι στη λίμνη Κερκίνη, είχα μαζί μου το PDA (Mio P560, το έχω ακόμα για τα δύσκολα) με 4-5 προγράμματα navi και το N70 με εξωτερικό δέκτη GPS (σύνδεση με BT). Κανένα πρόγραμμα στο PDA δεν είχε τότε το δρόμο γύρω από τη λίμνη. Μόνο το TomTom που είχα στο κινητό είχε αυτόν τον χάρτη και μπόρεσα να κινηθώ αξιόπιστα στην εκεί περιοχή. Για την Αθήνα όμως... μην τα συζητάμε. Πολλά, πάρα πολλά τα λάθη.
Ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης VANGSKG έγραψε:
π.χ υπάρχει μια μικρή οδός στο κέντρο,καθετη στην Εγνατίας που ονομάζεται Αγαπηνού και οι ΄χαρτες την λενε..Αγάπης!!!αυτό που λέει έχει λογική και δεν αναφέρεται στο κλέψιμο που κάνουμε εμείς (μακρυά απο μας ) αλλά στο κλέψιμο που κάνουν εταιρίες χαρτογράφησης.
Πιθανόν βάζουν επίτηδες κάποια λάθη για να μπορούν να εντοπίσουν αν κάποια άλλη εταιρία τους έκλεψε δεδομένα -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
π.χ υπάρχει μια μικρή οδός στο κέντρο,καθετη στην Εγνατίας που ονομάζεται Αγαπηνού και οι ΄χαρτες την λενε..Αγάπης!!!αυτό που λέει έχει λογική και δεν αναφέρεται στο κλέψιμο που κάνουμε εμείς (μακρυά απο μας ) αλλά στο κλέψιμο που κάνουν εταιρίες χαρτογράφησης.
Πιθανόν βάζουν επίτηδες κάποια λάθη για να μπορούν να εντοπίσουν αν κάποια άλλη εταιρία τους έκλεψε δεδομέναΟι εταιρείες που κάνουν χαρτογράφηση στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά 3. Τι δεδομένα να κλέψει η μία από την άλλη; Για να κάνει μεταφορά τον χάρτη σε άλλο format αποκλείεται. Να έχουν 2-3 εταιρείες κατασκευής προγραμμάτων τον ίδιο χάρτη είναι 100% σίγουρο ότι συμβαίνει (πχ Mio 2008 και Genius Drive έχουν 100% ίδιους χάρτες, από format μέχρι pois). Ποιος ο λόγος η μία από τις 3 να δίνει σκοπίμως λανθασμένα δεδομένα; Για να την κράζουν στα forums όπως κάνουν μέχρι σήμερα για τους ατελείς χάρτες της NGi/Gi που πήγαιναν αρχικά στην ΤΑ και καθιστούσαν το iGo το τέλειο πρόγραμμα χωρίς αξιόπιστο χάρη της Ελλάδος; Για να χάνει πωλήσεις;
Το πιο πιθανό είναι να προσθέτουν δρόμους χωρίς να κάνουν αυτοψία, απλά από δορυφορικές φωτογραφίες ή από δωρεάν χάρτες (google, bing κτλ), οπότε, τα στοιχεία δεν είναι και τα ακριβέστερα που υπάρχουν. Το πρόβλημα αυτό, όπως θα δεις ότι έχω γράψει, ήταν έντονο στο παρελθόν, στα πρώτα στάδια χαρτογράφησης της Ελλάδος.
Ευχαριστώ.
-
Οι χάρτες μια εταιρείας δεν είναι οι ίδιοι σε όλα τα προγράμματα.
Teleatlas έχει το giniusdriver, teleatlas έχει και το iGo, ωστόσο δεν έχουν καμία σχέση.
Επίσης η navteq συνηθίζει να δίνει τον χάρτη πρώτα στο navigon και μετά στα υπόλοιπα προγράμματα, όπως και η CIT ασχολείται κατα βάση με το sygic, ενώ βγάζει και outdated χάρτες για igo.Χαρτογράφηση στην Ελλάδα κάνει και η DIS.
-
Οι χάρτες μια εταιρείας δεν είναι οι ίδιοι σε όλα τα προγράμματα.Teleatlas έχει το giniusdriver, teleatlas έχει και το iGo, ωστόσο δεν έχουν καμία σχέση.
Επίσης η navteq συνηθίζει να δίνει τον χάρτη πρώτα στο navigon και μετά στα υπόλοιπα προγράμματα, όπως και η CIT ασχολείται κατα βάση με το sygic, ενώ βγάζει και outdated χάρτες για igo.Χαρτογράφηση στην Ελλάδα κάνει και η DIS.
Τους χάρτες πρέπει να τους εξετάσεις ως προς δύο κυρίως μέρη:
-
Η ημερομηνία χαρτογράφησης, που σημαίνει πότε ελήφθησαν τα δεδομένα για τον συγκεκριμένο χάρτη.
-
Τα στοιχεία που μπορεί να περιέχει ένας συγκεκριμένος χάρτης και πρέπει να είναι σε συνεργασία με το εκάστοτε πρόγραμμα.
Εξηγώ καλύτερα. Μπορεί η Χ εταιρεία να κάνει σήμερα χαρτογράφηση της Αττικής και να πάρεις έναν αριθμό στοιχείων, πέρα από τα κλασσικά που είναι οι ονομασίες των οδών, οι κατευθύνσεις και η χωρική τους τοποθέτηση. Συνήθως, κρατάνε πολλά στοιχεία, όπως ύψος κτηρίων, παρκαρισμένα οχήματα και πλάτος δρόμου κτλ.
Το επόμενο στάδιο είναι η μετατροπή του χάρτη για το εκάστοτε πρόγραμμα. Ο ίδιος χάρτης, πρέπει να γίνει compile για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα τον τρέξει. Έτσι, άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται στον χάρτη για το GD και άλλα για το iGo, καθώς δεν υποστηρίζονται οι ίδιες λειτουργίες από τα δύο προγράμματα. Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις (πχ αυτό που ανέφερα για Mio 2008 και Genius Drive), αλλά γενικά οι χάρτες διαφέρουν ανάμεσα στα άλλα προγράμματα.
Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να εξετάσουμε είναι η πολιτική της εταιρείας που κατασκευάζει στο πρόγραμμα πλοήγησης. Πχ μία εταιρεία δίνει ανανέωση κάθε 3 μήνες και μία άλλη κάθε 4, ενώ μία που δεν ενδιαφέρεται κάθε 1 χρόνο (βλ. Destinator και τελευταία ανανέωση). Στο διάστημα αυτό, έχουν κυκλοφορήσει μία ή και περισσότερες ανανεώσεις των χαρτών από την εταιρεία χαρτογράφησης.
Το ότι δύο προγράμματα έχουν διαφορετικές εκδόσεις χαρτών είναι δεδομένο και εξαρτάται από την πολιτική ανανέωσης που ακολουθεί η εταιρεία που κατασκευάζει το πρόγραμμα. Πχ το Genius Drive που αναφέρθηκε, υποστηρίζεται ενθέρμως από την Gi και γι' αυτό έχει συχνές ανανεώσεις. Το iGo από την άλλη, έμεινε για αρκετά μεγάλο διάστημα με έναν χάρτη της TA που είχε κατασκευάσει η Gi για το Destinator. ΑΝ όμως εξετάσεις 2 διαφορετικά προγράμματα με τον ΙΔΙΟ χάρτη, δηλαδή ΙΔΙΑΣ χρονολογίας κατασκευής (και όχι κυκλοφορίας στο πρόγραμμα), τότε, τα στοιχεία που περιέχουν οι χάρτες είναι ίδια ακριβώς ως προς τους δρόμους. Μικροδιαφορές θα δούμε, αλλά για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, δηλαδή τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αξιοποιήσει ως στοιχείο το εκάστοτε πρόγραμμα.
Κλείνοντας, να κάνω μια διόρθωση. Η Navteq, πρώτα κυκλοφορεί τους χάρτες για Nokia και μετά για Navigon. Μητρική εταιρεία βλέπεις, αν δεν την υποστηρίξουμε, τι θα γίνει; Αγόρασε και την Trapster τώρα πλέον η Navteq και πάει με ορμή για κάμερες ταχύτητας, μπλόκα κτλ παγκοσμίως.
Ευχαριστώ.
-
-
OK, μετά από όλα τα παραπάνω κι αφού φαίνεται πως αρκετοί το κατέχετε, ποιοι είναι οι καλύτεροι χάρτες για iGO για την Ελλάδα;
Εγώ έχω βάλει TeleAtlas , να δοκιμάσω και Navtec, αξίζουν; -
Ο χρήστης pipinos1976 έγραψε:
Κλείνοντας, να κάνω μια διόρθωση. Η Navteq, πρώτα κυκλοφορεί τους χάρτες για Nokia και μετά για Navigon. Μητρική εταιρεία βλέπεις, αν δεν την υποστηρίξουμε, τι θα γίνει;
Ευχαριστώ.Εννοούσα απο τα σοβαρά προγράμματα πλοήγησης, όχι το ovi maps.
Μερικές παρατηρήσεις και απο εμένα.
Διαφωνώ οτι δυο χάρτες ίδιας χρονολογίας θα είναι ακριβώς ίδιοι.
Παράδειγμα ο τελευταίος χάρτης του destinator που δεν γίνεται compile απο την Gi και αν και έχει τα δεδομένα της δεν είναι το ίδιο αξιόπιστος.Επίσης δε μπορούμε να ξέρουμε τι χρονολογίας είναι τα δεδομένα, ειδικά απο εταιρείες όπως η Gi που βγάζει μια ανανέωση χάρτη τον χρόνο.
@HF Ο teleatlas για iGO είναι φρίκη για Ελλάδα. Οπωσδήποτε βάλε Navteq.
-
@HF Ο teleatlas για iGO είναι φρίκη για Ελλάδα. Οπωσδήποτε βάλε Navteq.
Tόσο άσχημα;
ΟΚ, το βράδυ θα μεριμνήσω.
Το πηρα αποφαση...GPS