gavriil, δεν έχω ζήσει στις ΗΠΑ, αλλά η προσπάθειά σου να ακυρώσεις τη γνώμη μου με τη δικαιολογία αυτή πέφτει στο κενό. Μπορεί να ζεις στις ΗΠΑ, αλλά οπωσδήποτε, ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα σίγουρα διαφέρει από του γείτονά σου. Και μην επιχειρείς να μας πεις ότι (που το διακρίνω στον τρόπο με τον οποίον εκφράζεσαι, όσο κι αν το αρνείσαι) ότι όλα στις ΗΠΑ είναι τέλεια κι ωραία κι η Ελλάδα είναι για πέταμα, μαζί με τους πολίτες της, γιατί τότε θα θυμηθούμε την παντελή ανυπαρξία, αναποτελεσματικότητα και απροθυμία του 'ελληνικού λόμπι' (το οποίο όμως ουκ ολίγες φορές τραπεζώνεται πολυτελώς με έξοδα των 'τριτοκοσμικών' Ελλήνων φορολογουμένων και που 'ανησυχούντες' εκπρόσωποί του στέλνουν συχνά-πυκνά πληρωμένες καταχωρήσεις σε Αμερικανικές εφημερίδες με τις οποίες συκοφαντούν τη χώρα που τους γέννησε ως άντρο τρομοκρατών) να πράξει ο,τιδήποτε για να αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις εις βάρος της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε ότι, ενώ γνώριζαν το σιγοντάρισμα της κυβέρνησης Κλίντον προς την Τουρκία, οι ομογενείς έβγαιναν στα παράθυρα κατά τη διάρκεια της ΑμερικανοΝΑΤΟϊκής τρομοκρατικής επίθεσης στη Σερβία (και πες ό,τι θες - αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε σ' αρέσει είτε όχι) και έβριζαν τους εν Ελλάδι Έλληνες που ήταν κατά του 'πολέμου' αυτού. Ή μήπως να θυμήσω την επίσκεψη του Κλίντον στην Αθήνα, όπου, μόνον όταν τους στρίμωξαν οι συνθήκες (βλ. λαϊκή κατακραυγή), είπαν στον Αδόλφο... ε, συγγνώμη, Γουλιέλμο Κλίντον να 'πει και δυο-τρία καλά λογάκια για την Ελλάδα'; Αλλά, βέβαια, η Ελλάδα είναι για να ζει με τα ωραία λόγια, ενώ η φασιστική Τουρκία και το ακόμα φασιστικότερο Ισραήλ είναι τα χαϊδεμένα παιδιά.
Και αυτά κανείς εν ΗΠΑ ομογενής δε θα ήθελε να συζητηθούν, γιατί θα τους πονέσουν πολύ. Για πες λοιπόν, εσύ, που τόσο εύκολα κατηγορείς την πατρίδα σου (αν και έχω αρχίσει να αμφιβάλλω για το κατά πόσο θεωρείς πατρίδα σου την Ελλάδα. Φαίνεται πως η ευμάρεια και το American Dream ενήργησαν θελκτικότερα και από τα τραγούδια που λέγανε οι Σειρήνες), έκανες ποτέ ο,τιδήποτε σε συζήτηση με Αμερικανούς για να τους δώσεις να καταλάβουν ότι άλλα πράγματα βλέπουμε εμείς εδώ πέρα, άλλες οι συνθήκες και αλλιώς μεταφέρονται εκεί; Υπερασπίσθηκες ποτέ τις Ελληνικές θέσεις; Ή μήπως (το πιθανότερο), όπως μας κοιτάζεις όλους αφ' υψηλού εδώ στο φόρουμ, μιλάς για τους Έλληνες με ακόμα υποτιμητικότερο τρόπο στους Αμερικανούς; Πραγματικά, θα ήθελα να ήξερα τι στάση τηρείς εκεί. Όχι ότι έχω και πολύ μεγάλες προσδοκίες βέβαια...
Και θα σου εκμυστηρευθώ κάτι. Τόσα χρόνια, μεγάλωσα με το μύθο των 'πατριωτών' και 'καλών' και 'ακριτών' ομογενών... Όπως όμως κατέρρευσε ιστορικά το μύθευμα του 'ελληνοχριστιανισμού' και της 'ελληνορθοδοξίας', έτσι, από τις ενέργειες και τη συμπεριφορά των ομογενών καταρρέει κι αυτός ο μύθος.
Τη στιγμή που ο Αμερικανός, ακόμα κι αν μιλήσει με σκληρή γλώσσα για την πολιτική της πατρίδας του, ποτέ δε θα πει ή θα υπαινιχθεί ότι οι Αμερικανοί είναι κατώτεροι ή χειρότεροι κάποιου άλλου λαού. Το ίδιο και ο Βρετανός, ο Ιταλός, ο Γερμανός, ο Ρώσος, ο Εβραίος, οποιοσδήποτε. Και μη νομίζεις ότι είμαι κανένα 'χωριατόπαιδο' που δεν έχει βγει παραέξω και δεν έχει μιλήσει με ξένους. Διατηρώ επικοινωνία και με Βρετανούς, και με Αμερικανούς, και με Ιάπωνες και με Ιταλούς, ενώ έχω γνωρίσει ανθρώπους πολλών άλλων εθνικοτήτων. Την απόρριψη που έχω δει εκ μέρους των Ελλήνων ομογενών προς την ίδια τους την πατρίδα και τους κατοικούντες εν αυτή δεν την έχω δει πουθενά αλλού. Και μη μου πεις ότι ο Αφρικανός ή ο Πακιστανός (που πάντα μιλάνε με καλά λόγια για τις χώρες τους και τους λαούς τους) έχουν καλύτερη χώρα και πιο ανεπτυγμένο λαό απ' ό,τι η Ελλάδα.