-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Κάπου υπήρχε ένα θέμα με αναφορά στην υποχρέωση να παραχωρούμε προτεραιότητα σ'αυτόν που θέλει να μας προσπεράσει. Δεν το βρίσκω, γι'αυτό θα γράψω εδώ ένα σχόλιο.
Κινούμαι στον Κηφισσό με ταχύτητα μεγαλύτερη από των περισσότερων, τους οποίους προσπερνώ τον ένα μετά τον άλλο. Λόγω του ότι εκείνοι βρίσκονται στη μεσαία λωρίδα σχετικά κοντά μεταξύ τους, δεν μπαίνω κι εγώ στη μεσαία μετά από κάθε προσπέρασμα γιατί 20 μέτρα παρακάτω θα βρω τον επόμενο.
Τότε μου έρχεται ένα σαξόραλο από πίσω με χίλια, μου ανάβει φώτα, μου κορνάρει λες και τον είχα πάει καροτσάκι για καμιά 10ριά χιλιόμετρα. Είχα πρόθεση να κάνω δεξιά αμέσως, όχι όμως να κάνω και σφήνα μπροστά στον διπλανό μου για να φύγει το μ@%#$% χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.
Έβγαλα φλας και μετά από μερικά δευτερόλεπτα έκανα δεξιά με τάξη και ασφάλεια, ο νεαρός όμως είχε ήδη πηδήξει 2 λωρίδες και πέρναγε τον κόσμο από δεξιά με σφήνες.Πείτε μου τώρα: ποιος είχε άδικο; Νομίζω πως δεν έκανα κάτι αντικανονικό ή επικίνδυνο, σε δρόμο βρισκόμουν, όχι σε πίστα. Ο νεαρός όμως θα έλεγε στην παρέα του ότι βρήκε ένα κόπανο που του 'έκλεινε τον δρόμο' και 'τον ανάγκασε να κάνει σφήνες για να περάσει'. Θα μπορούσε να γράφει και στο φόρουμ τα ίδια κι εμείς να κουνάμε αποδοκιμαστικά το κεφάλι.
Τα γράφω αυτά για να καταλάβουμε ότι δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο. Μπορεί ορισμένες φορές να έχουμε τυπικά δίκιο, αλλά κάθε φάση στον δρόμο δεν είναι σαν όλες τις άλλες. Και δεν είναι σωστό να κατεβάζουμε καντήλια στο παραμικρό επειδή ο μπροστινός μας (που έχει και την ευθύνη εκείνη τη στιγμή) δεν φέρεται όπως θα άρεσε/βόλευε εμάς.
...έπεσες σε λαμάκα...
-
Ειδικα μεσα στην πόλη,πολλες φορές δεν ειναι εφικτο να κανεις ελιγμούς γρήγορα ώστε να περάσει ο άλλος.
Και εγώ εχω βρεθει σε παρόμοιο σκηνικό στην εθνική,επειδή δεν σκοτώθηκα να κανω ακρη (κι ενώ πήγαινα με 120+), δύο τρελοί που έρχονταν απο πίσω αλλαξαν 2 λωρίδες με μία κίνηση. -
Στην Εθνική (σχεδόν πάντα-με ελάχιστες εξαιρέσεις) θα υπάρχει κάποιος πιο γρήγορος από εσένα. Το ιδανικότερο και το πιο σωστό είναι να μην γίνεται κατάληψη της αριστερής λωρίδας. Κάνουμε τις προσπεράσεις σε σωστό χρόνο και χωρίς να εμποδίσουμε κάποιον και ξαναεπιστρέφουμε στη μεσαία.
Πριν λίγα χρόνια γνωστός φίλου μου, ήταν για σπουδές στην Ιταλία και είχε ένα Lancia Y. Είχε και άλλους 2 φίλους του μέσα (όλοι Έλληνες) και πήγαιναν από μια ιταλική πόλη σε μια άλλη. Βγαίνουν λοιπόν εθνική και εκμεταλλευόμενοι την αριστερή λωρίδα που ήταν άδεια, πήγαιναν τέζα συνέχεια σε αυτή (με 160-170km/h). Παρακάτω τους σταματάει η αστυνομία. Ευγενικά τους ενημερώνει πως η αριστερή λωρίδα είναι μόνο για προσπεράσεις και πως έπρεπε να οδηγούν στην μεσαία λωρίδα και με βάση τα όρια ταχύτητας που υπάρχουν. Επειδή ήταν φοιτητές και από ξένη χώρα τους χαρίστηκε, και τους προειδοποίησε πως θα τους παρακολουθούν και αν εξακολουθήσουν να οδηγούν παρανομώντας, στο επόμενο μπλόκο παρακάτω θα φάνε γερή κλήση.
Ξαναξεκίνησαν και πήγαιναν σε όλη την υπόλοιπη διαδρομή στη μεσαία με τα νόμιμα όρια.
Τα σχόλια περιττεύουν...
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ας μην ξεχνάμε ότι το 'πολλά λεφτά' είναι πολύ σχετικό...Υπάρχουν άνθρωποι (ουκ ολίγοι) που το έξοδο των 150.000€ είναι αυτό που αντιστοιχεί σε μένα σε 1000€...Συνεπώς το να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο αυτής της αξίας για να το σπάσουν στου ελληνικούς δρόμους δεν τους συγκινεί καθόλου όπως δεν θα συγκινούσε κι εμένα να κακομεταχειριστώ αμάξι αξίας 1000€...Άρα λοιπόν για το αν αξίζει τον κόπο να αγοράζεις τάδε αυτοκίνητο 'υψηλής' (υψηλής για ποιον άραγε?) αξίας δεν χωρεί συζήτηση χωρίς να ξέρουμε το βαλάντιο του ενδιφερομένου...Πως να αναρωτηθούμε 'μα αξίζει τον κόπο?' όταν κάποιος μπορεί να παραγγέλνει κι από ένα αμάξι 150.000€ κάθε τρίμηνο...Παρονυχίς, βαριέται καν να ασχοληθεί με την τιμή του όπως κάνω εγώ στο super market για τα ξυραφάκια...Και εννοείται ότι οι προτεραιότητες είναι εντελώς προσωπικό θέμα και δεν πρέπει να κρίνουμε ως έξυπνους - χαζούς (τουλάχιστον να μην δικεδικούμε αντικειμενικότητα για τη γνώμη μας) ανθρώπους επειδή έχουν άλλες προτεραιότητες...
Ναι κύριε γουστάρω να μην αγοράζω σπίτι, το οποίο δε με ενδιαφέρει καθόλου, αλλά θέλω να κυκλοφορώ με Porsche...Αυτό με κάνει ευτυχισμένο και δε βλέπω γιατί πρέπει να υιοθετήσω την 'κρατούσα' ιεραρχία από προτεραιότητες και να γίνω σαν τους άλλους...Ο δε ΚΚ θεωρεί τις δικές του προτεραιότητες σημείο αναφοράς και για τους άλλους...Αμ δε...Θυμάμαι να γράφει προσφάτως ειρωνικά για τους νέους που δεν γνωρίζουν τί εστί διαφορικό ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο θεωρεί αυτός σημαντικό...Αλλά αν τον 'εξετάσουμε' λίγο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Πολωνίας ή στις γνώσεις του στο νεομαρξισμό και τη σχολή της Φραγκφούρτης (εντελώς τυχαία τα παραδείγματα, απλώς τα αντλώ από τις ανΘρωπιστικές επιστήμες) ξέρω πολλούς που μπορεί να θεωρούσαν το μορφωτικό του επίπεδο εφάμιλλο με αυτό τσοπάνου από τα Γκράβαρα...Μπορεί βέβαια και να είναι άριστος γνώστης των ανωτέρω αλλά σε κάθε περίπτωση θέλω να πω ότι θα έχει κενά σε τομείς μόρφωσης που άλλοι άνθρωποι θα θεωρούν απαράδεκτο να μην κινείσαι με άνεση ...Δεν είναι οι επιλογές του απαραίτητα οι άριστες...Υπάρχουν και άλλοι που διαφωνούν και του επιστρέφουν χαρακτηρισμούς, γι αυτό σεμνότης...
Κατά τον ίδιο τρόπο το πως ο καθένας επιλέγει να ξοδέψει τα χρήματα που έχει στο ποροφόλι του (αν θα πάρει τρία αυτοκίνητα και θα κυκλοφορεί με τρύπιο κουστούμι ή αν θα ζει στο νοίκι για να τα τρώει με γκόμενες) δεν είναι κριτήρια εξυπνάδας ή χαζομάρας...
Το πιο σωστό κριτήριο είναι αυτό της ευτυχίας : είσαι κύριε χαρούμενος με την Porsche σου και την παράγκα σου? Αν ναι άσε το γείτονα να κουρεύεται που πήρε σπίτι επειδή η μαμά του και ο ΚΚ του είπαν ότι αυτή είναι η σωστή σειρά...Αλλιώς ξανασκέψου το...Οπως καταλαβαινεις δεν μιλαμε γι αυτους που τα €150.000 τα εχουν να τα ξοδευουν οπως εμεις για ξυραφακια.
Ναι κ οταν μιλαμε για προτεραιοτητες ειναι οντως εντελως προσωπικο θεμα του καθενος. Αλλα ειμαι αλλης λογικης απο καποιου γνωστου μου ο οποιος ναι μεν εχει ενα Μ5 αλλα δεν παταει γκαζι γιατι ο δεικτης της βενζινης κατεβαινει σε γρηγορους ρυθμους κ αν τον γυρισεις αναποδα ουτε €15 δεν θα πεσουν απο την τσεπη του. Προσωπικο του θεμα κ επιλογη του απλα δεν την συμμεριζομαι.
€150.000 μπορουν να δωσουν αρκετοι για ενα αυτοκινητο. Αυτοι ομως που δεν θα πεθανουν απο την στεναχωρια τους αν το καταστρεψουν ειναι πολυ λιγοι. Γιατι ξερουν οτι μπορουν να το ξαναπαρουν ή να πληρωσουν να το φτιαξουν χωρις να τους φτασει η τσεπη στις φτερνες κ να συνεχισουν την ζωη τους κανονικα χωρις να κλειστουν σ ενα σπιτι πληρωνοντας δοσεις για παντα. -
Ο χρήστης kleisj έγραψε:
€150.000 μπορουν να δωσουν αρκετοι για ενα αυτοκινητο. Αυτοι ομως που δεν θα πεθανουν απο την στεναχωρια τους αν το καταστρεψουν ειναι πολυ λιγοι. Γιατι ξερουν οτι μπορουν να το ξαναπαρουν ή να πληρωσουν να το φτιαξουν χωρις να τους φτασει η τσεπη στις φτερνες κ να συνεχισουν την ζωη τους κανονικα χωρις να κλειστουν σ ενα σπιτι πληρωνοντας δοσεις για παντα.
ΑΥΤΟ ειναι το πιο σωστο που εχω ακουσει. Δυστηχως λιγοι σκεφτονται ετσι...
-
Ο χρήστης kleisj έγραψε:
Ναι κ οταν μιλαμε για προτεραιοτητες ειναι οντως εντελως προσωπικο θεμα του καθενος. Αλλα ειμαι αλλης λογικης απο καποιου γνωστου μου ο οποιος ναι μεν εχει ενα Μ5 αλλα δεν παταει γκαζι γιατι ο δεικτης της βενζινης κατεβαινει σε γρηγορους ρυθμους κ αν τον γυρισεις αναποδα ουτε €15 δεν θα πεσουν απο την τσεπη του. Προσωπικο του θεμα κ επιλογη του απλα δεν την συμμεριζομαι.
Εντελώς αποδεκτό να μην τον συμμερίζεσαι και να μη θέλεις καν να κάνεις παρέα μαζί του...Απλά δεν είναι ηλίθιος εξ αυτού του λόγου...Όσο αυτός είναι ευχαριστημένος και μόνο γιατί έχει την Μ5 στο γκαράζ του και κατεβαίνει και την κοιτάει και φτιάχνει η μέρα του είναι αρκετό...Πέτυχε το στόχο του ...Εσύ μπορεί να της κάνεις τη 'σωστή' χρήση και να είσαι λιγότερο χαρούμενος, σε διαβεβαιώ ότι εγώ προτιμώ τη θέση του 'ηλίθιου' που τη βλέπει και φωτίζεται η μούρη του...Την ευτυχία μας πρέπει να επιδιώκουμε με τα μέσα που διαθέτουμε και όχι να υιοθετούμε τη 'δεοντολογική' προσέγγιση του γείτονα ή της οικογένειάς μας...
Και για να θυμηθώ λίγο Αρκά (παραφρασμένο) :
- 'Μα αυτό είναι άκρατος ωφελιμισμός (utilitarisme)'
- 'Το 'ξερα ότι έχει ωραίο όνομα!!!'
€150.000 μπορουν να δωσουν αρκετοι για ενα αυτοκινητο. Αυτοι ομως που δεν θα πεθανουν απο την στεναχωρια τους αν το καταστρεψουν ειναι πολυ λιγοι. Γιατι ξερουν οτι μπορουν να το ξαναπαρουν ή να πληρωσουν να το φτιαξουν χωρις να τους φτασει η τσεπη στις φτερνες κ να συνεχισουν την ζωη τους κανονικα χωρις να κλειστουν σ ενα σπιτι πληρωνοντας δοσεις για παντα.
Αυτοί απλά δεν πληρούν το κριτήριο της ευτυχίας...Είτε γιατί τρέμουν μήπως το 'διαμάντι' τους πάθει κάτι και δεν μπορούν να το απολαύσουν από το άγχος, είτε γιατί μόλις συμβαίνει η παραμικρή ζημιά παθαίνουν κατάθλιψη...Αυτοί έκαναν λάθος επιλογή γιατί δυσκόλεψαν τη ζωή τους αντί να την κάνουν πιο ωραία...Συμφωνώ ότι έτσι είναι οι περισσότεροι οι οποίοι δεν κάνουν μία 'μελέτη'! πριν πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους, που ουσιαστικά θα αποδειχτεί θηλιά στο λαιμό τους...Αλλά αυτοί είναι σαφές ότι έπαψαν να είναι ευτυχισμένοι μετά τη 2η μέρα της αγοράς...
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Αυτοί απλά δεν πληρούν το κριτήριο της ευτυχίας...Είτε γιατί τρέμουν μήπως το 'διαμάντι' τους πάθει κάτι και δεν μπορούν να το απολαύσουν από το άγχος, είτε γιατί μόλις συμβαίνει η παραμικρή ζημιά παθαίνουν κατάθλιψη...Αυτοί έκαναν λάθος επιλογή γιατί δυσκόλεψαν τη ζωή τους αντί να την κάνουν πιο ωραία...Συμφωνώ ότι έτσι είναι οι περισσότεροι οι οποίοι δεν κάνουν μία 'μελέτη'! πριν πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους, που ουσιαστικά θα αποδειχτεί θηλιά στο λαιμό τους...Αλλά αυτοί είναι σαφές ότι έπαψαν να είναι ευτυχισμένοι μετά τη 2η μέρα της αγοράς...να'ξερες ποσοι τετοιοι υπαρχουν.....
Και μαλιστα για καποιους απο αυτους δεν τιθεται καν θεμα χρηματων! Απλα δεν μπορουν να ανεχθουν την ιδεα οτι το 'καμαρι' τους μπορει να παθει εστω και το παραμικρο.
Τελικα καταληγουν να αγοραζουν ενα αυτοκινητο, του οποιου γινονται υπηρετες! Και οταν ερθει η ωρα να το πουλησουν διαπιστωνουν ποσο λιγο το εχουν χαρει...
Καποιοι τετοιοι ειναι φυσικα ιδανικοι για να αγορασεις απο αυτους μεταχ/μενο αυτοκινητο -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Εχω δει να κυκλοφορούν σε νησιά πχ Χίο,supercars,τι ακριβώς κανουν εκεί και τι ασφάλεια προσφέρει ένα γιγαντιαίο super-λάστιχο που μόλις βρει ελληνική άσφαλτο χάνει πρόσφυση;Παντως το θέμα για μένα ειναι γενικότερο και δεν πρέπει να εστιαστεί μόνο στα αυτοκινητα.Όι εκκλησίες γεμίζουν στην ελλάδα,αλλα το φιλανθρωπικο μας πνεύμα είναι περιορισμένο και απέχει έτη φωτός από την λογική του δίνω-ότι-μου-περισσεύει που πρεσβεύει η βίβλος.Παίρνουμε σπιτι,εξοχικό,τρίτο αυτοκίνητο,σκάφος,και μετά δίνουμε και 5 ευρω στον ερυθρο σταυρό.Γύρω μας ανεργία,ναρκωτικά,διαφθορά,και να μην μιλήσω για χωρες του τρίτου κόσμου.
Πες τα Χρυσόστομε
Ανευθυνότης η αγορα "ακριβου"?-φιλοσοφικό ερώτημα