-
Ναι οκ καταλαβαινω..αλλα πιστευω οτι η σημερινοι γονεις ειναι λιγο υπερβολικοι σε σχεση με το πως μεγαλωσαμε εμεις και ισως τα παιδια να βγαινουν ποιο μαλθακα.
-
Οι κάμερες και τα παρόμοια gadgetάκια με ενθουσίαζαν. Αλλά σαν gadgetάκια. Σαν συσκευές παρακολούθησης του μωρού είναι -κατά τη γνώμη μου- υπερβολή.
Δε νομίζω κανένας γονιός να κάθεται απέναντι από ένα μόνιτορ συνεχώς, ώστε να έχουν λόγω ύπαρξης. Και να κάθονταν δεν θα είχαν. Τότε θα είχε ανάγκη παρακολούθησης ο γονιός.
Λοιπόν, η -τόσο αυστηρή- παρακολούθηση, δεν έχει νόημα πάνω από μερικούς μήνες. Αν από αυτούς αφαιρέσουμε τον καιρό που είμαστε μαζί με το μωρό, τον καιρό που δεν καθόμαστε απέναντι από την οθόνη και τις ώρες που κοιμούνται όλοι, ουσιαστικά είναι ελάχιστος χρόνος. Ίσως και ώρες που θα χρησιμοποιηθεί το μόνιτορ.
Τελικά δεν πήρα τέτοιο. Είχα ένα απλό ήχου. Και αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ σε κανένα από τα 2 παιδιά μου.
Αν στο σπίτι δεν καπνίζουν άτομα και οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές σε όλους τους χώρους, σπάνια θα χρειαστεί. Ειδικά αν οι γονείς είναι της άποψης πως το παιδί πρέπει να μάθει να κοιμάται με τους ήχους του σπιτιού, οπότε δεν κλείνει η πόρτα του.
Στις μόνες περιπτώσεις που τα χρησιμοποίησα ήταν αν καθόμασταν στη βεράντα και το παιδί ήταν μέσα για ύπνο, απλά να ειδοποιηθώ όταν θα ξυπνήσει.Από κει και πέρα ο καθένας αποφασίζει. Κοιτώντας τώρα πίσω -και με την πείρα που αποκτά κανείς όταν δεν την χρειάζεται πια- μπορώ να πω με σιγουριά πως το 90% των αγορών -ίσως και παραπάνω- ευχαριστούσαν εμάς τους γονείς και δεν χρειάζονταν ή εξυπηρετούσαν το μωρό.
-
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
Τα 2 μου σέντσια περί συσκευών παρακολούθησης...
Πρώτα απ' όλα εγώ, τα ξαδέρφια μου και όλοι όσοι γνωρίζω στην ηλικία μου ή και πιο μικροί, μια χαρά μεγαλώσαμε χωρίς συστήματα παρακολούθησης και ποτέ δεν προβληματίστηκαν οι δικοί μου. Δε βλέπω λοιπόν το λόγο...Όπως και χωρίς ζώνες ασφαλείας και παιδικά καθίσματα
Άλλες εποχές κατά τη γνώμη μου. Εφόσον η τεχνολογία σου προσφέρει τα μέσα να αποφύγεις κάποιους (σοβαρούς) κινδύνους για την υγεία του παιδιού, δε βρίσκω το λόγο να μην ενδώσει κανείς.Ωπ! Σφάλμα! Εν έτει 1978 ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ σε παιδικό καθισματάκι. Και μάλιστα ήταν η καλύτερή μου, πασάς στα Γιάννενα!
Τέλος πάντων, εμένα μου φαίνεται υπερβολή, όπως και να έχει. Αν έχεις ένα άγχος, βάλτο να κοιμηθεί στον χώρο που κινείσαι ή κάθεσαι (πχ σαλόνι, ενώ βλέπεις τηλεόραση). Καλό θα του κάνει, πίστεψέ με. Η μικρή του κουμπαρου μου κοιμόταν στο σαλόνι όταν εμείς βλέπαμε τον αγώνα με τους Τούρκους στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ και ουρλιάζαμε και δεν έπαιρνε χαμπάρι. Την είχε μάθει έτσι βλέπεις.
-
Συμφωνώ απολύτως ότι (υπό προϋποθέσεις) τα συστήματα παρακολούθησης είναι από υπερβολικά έως άχρηστα.
Σχεδόν 3,5 μήνες τώρα με τον μικρό δε μας έχει χρειαστεί κανένα σύστημα παρακολούθησης. Πολύ απλά γιατί μέχρι πριν από μία εβδομάδα κοιμόταν πάνω μας (κυριολεκτικά).Μέρα-νύχτα ήμασταν το στρώμα του. Ξαφνικά, γύρισε διακόπτης (όχι έτσι απλά βέβαια), και αποφάσισε ότι μπορεί να συνεχίζει τον ύπνο του στο κρεβάτι του, πέραν του 10λέπτου που μας είχε συνηθίσει. Και έτσι, κατά τη διάρκεια της ημέρας κοιμάται κάποια ώρα μόνος του, μ' εμάς να πηγαινοερχόμαστε για να βεβαιωθούμε ότι είναι καλά και φυσικά τη νύχτα στο κρεβατάκι του, δίπλα στο δικό μας.
Έτσι μπήκε η ιδέα ενός τέτοιου συστήματος, όχι τόσο για να δούμε πότε θα ξυπνήσει (δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον ακούσουμε, ακόμα και πριν κλάψει), όσο για να βεβαιωθούμε ότι.... όλα πάνε καλά κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Και εκεί η καλύτερη λύση είναι κάποια σαν αυτή που ανέφερα παραπάνω (ενσύρματο σύστημα) και όχι οι κάμερες. Γιατί το θέμα είναι να προλάβεις αυτά που δεν ακούγονται (π.χ. πνιγμός από τροφή λόγω παλινδρόμησης) παρά ένα κλάμα. Το πόσο υπερβολικό είναι κάτι τέτοιο σηκώνει συζήτηση. Εγώ πιστεύω πως είναι να μη σου τύχει. Και δε μιλάμε για ένα κλάμα που δε θα ακούσεις οπότε δεν τρέχει και τίποτα...
Τέλος πάντων, με βλέπω να μην παίρνω τίποτα τελικάΥΓ: @ taurus: Εύγε στους γονείς!! Όσο για τη μικρή του κουμπάρου, πίστεψέ με σ' αυτό, ΔΕΝ είναι όλα τα μωρά ίδια
-
Με αυτά που διαβάζω, ένα έχω να πώ:
Είμαι αλήτης και εγκληματικά αδιάφορος γονιός. Να με συλλάβετε!!!
1987: Ηλικία παιδιου 8-10 μηνών. Εγκατάλειψη στο αυτοκίνητο (δεμένο σε καθισματάκι), γιατί κατά τις 22:00 νύσταξε και με τη σύζυγο, τρώγαμε σε resto, χωρίς διάθεση να γυρίσουμε αμέσως σπίτι. Παρόμοιες ενέργειες επαναλήφθηκαν 2 χρόνια αργότερα , με την κόρη, αφού ο γιός πλέον μεγάλωσε και συμμετείχε ενεργά στις βόλτες ...
1994: Ηλικία παιδιού 7 ετών. Πήγαινε-έλα μόνο του (μετά απο 1 μήνα συνοδευόμενο για εκπαίδευση ) στον 'Ομιλο Αντισφαίρισης Αθηνών', 800 μέτρα μακρυά απο το σπίτι και με πέρασμα της Λεωφ. Β. Κωνσταντίνου για 2 χρόνια!Δεν περιγράφω άλλο. Ακούω χτυπήματα στην πόρτα, μάλλον δεν την γλύτωσα, ήρθαν κιόλας να με πάρουν!!!
Edit: Το post δεν ειναι ειρωνικό. Απολογητικό-εξομολόγηση ειναι!!!
Όμως στα 23 μου ήμουν πατέρας (οχι 'βιαίως' ούτε απο 'ατύχημα' ), ίσως δεν καταλάβαινα τους κινδύνους, αλλά ήταν και σαφώς λιγότεροι τότε απ΄ότι σήμερα. Το ότι μου πήγαν όλα καλά, δεν σημαίνει τίποτε. Σήμερα δεν θα το ξανάκανα!Και κάτι ακόμα όμως: Το 1997, του πρώτου εξαδέλφου το παιδί, σκοτώθηκε σε φανάρι απο διερχόμενη μηχανή. Και έφταιγε. Πέρασε με κόκκινο και ήταν 12 ετών. Ήταν την δεύτερη εβδομάδα που οι γονείς του σταμάτησαν να το πηγαινοφέρνουν, αφού έκριναν οτι μεγάλωσε και αποφάσισαν να το αφήσουν να πηγαίνει σχολείο μόνο του, 300μ απο το σπίτι.
Το τι ειναι απολύτως σωστό για την 'προστασία' των παιδιών, σήμερα ως γονιός με παιδιά 24 και 21 ετών, ακόμα μαθαίνω ....
-
Κάνε παιδιά να δεις καλό..
http://www.youtube.com/watch?v=CGnfKnfY ... r_embedded -
Λοιπόν....
Να τα πάρουμε με τη σειρά :
-
Δεν είπε κανένας ότι βλέπουμε και εμείς την κάμερα όλη την ώρα που κοιμάται το μωρό, αλλά μόνο όταν η κάμερα μας ειδοποιεί , ότι το μωρό κουνήθηκε, έβηξε, άλλαξε πλευρό κλπ . Και πιστεύω ότι είναι πολύ χρήσιμο αυτό, για να μην τρέχουμε κάθε τρεις και λίγο στο δωμάτιο του.(Σε συνδυασμό με την κάμερα σε PIP στην τηλεόραση ούτε το κεφάλι στο monitor δεν γυρνάμε.... )
-
Τα παιδιά για να αναπτύξουν ήρεμο χαρακτήρα, πρέπει να κοιμούνται στο δωμάτιο τους και σε ησυχία, αν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό μπορώ να ψάξω τη σχετική έρευνα
-
Τα παιδιά ΔΕΝ επιτρέπεται να είναι καν σε χώρο που λειτουργεί τηλεόραση, αυτό δημιουργεί αργότερα σοβαρή έλλειψη συγκέντρωσης και μαθησιακές δυσκολίες
-
Ναι και οι δικοί μου γονείς δεν είχαν κάμερα, αλλά πιστεύω ότι αν είχαν και η δική τους ζωη θα ήταν πιο εύκολη και εγώ πιο ασφαλής θα ήμουν
-
Ως προς τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία κλπ, έχετε εν μέρη δίκιο αλλά στη δική μου περίπτωση θεώρησα ότι η ασύρματη κάμερα θα επιβαρύνει ελάχιστα, καθώς στο σπίτι μου 'πιάνουν' πάνω από 12 wirelless .
-
-
Τα παιδιά ΔΕΝ επιτρέπεται να είναι καν σε χώρο που λειτουργεί τηλεόραση, αυτό δημιουργεί αργότερα σοβαρή έλλειψη συγκέντρωσης και μαθησιακές δυσκολίες
Αυτό εξαρτάται από το τι βλέπουν. Αν τους βάζεις τηλεοπτικό πρόγραμμα, σαφώς είναι κακό. Αν τους βάζεις μόνο επιλεγμένες καλές (με εκπαιδευτικό περιεχόμενο) παιδικές ταινίες, έχουν κέρδος από το να κάθονται να χαζεύουν. Εννοείται ότι πρέπει παράλληλα να έχουν βιβλία, να κάθεται ο γονιός μαζί τους να τους τα διαβάζει και να τους εξηγεί, να υπάρχουν εκπαιδευτικά παιχνίδια, μουσική, αλληλεπίδραση.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Αυτό εξαρτάται από το τι βλέπουν. Αν τους βάζεις τηλεοπτικό πρόγραμμα, σαφώς είναι κακό. Αν τους βάζεις μόνο επιλεγμένες καλές (με εκπαιδευτικό περιεχόμενο) παιδικές ταινίες, έχουν κέρδος από το να κάθονται να χαζεύουν. Εννοείται ότι πρέπει παράλληλα να έχουν βιβλία, να κάθεται ο γονιός μαζί τους να τους τα διαβάζει και να τους εξηγεί, να υπάρχουν εκπαιδευτικά παιχνίδια, μουσική, αλληλεπίδραση.
Μιλάω για ηλικίες έως 2 ετών που δεν καταλαβαίνουν καν τι βλέπουν, η μάλλον καταλαβαίνουν ένα πακτωλό από εικόνες και ήχους - λέξεις ...
-
Ο χρήστης jtblaster έγραψε:
Τα παιδιά για να αναπτύξουν ήρεμο χαρακτήρα, πρέπει να κοιμούνται στο δωμάτιο τους και σε ησυχία, αν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό μπορώ να ψάξω τη σχετική έρευνα.Ο νυχτερινός ύπνος είτε για παιδιά είτε για μεγάλους, πρέπει να είναι έτσι όπως τον περιγράφεις.
Στη διάρκεια της ημέρας όμως το παιδί είναι καλό να μάθει να κοιμάται -όσο καιρό το χρειάζεται, μιλάω για νεογέννητα ως μηνών- με τους ήχους του σπιτιού και σε όποιο μέρος μπορεί να τύχει.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτό είναι καλό.
Το παιδί μαθαίνει πιο γρήγορα να διαχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα, κάτι που δεν έχει την ικανότητα να το κάνει με το που γεννιέται.
Το σπίτι συνεχίζει να έχει μια 'κανονική' ζωή, χωρίς να πρέπει να επικρατεί ησυχία νοσοκομείου και να περπατούν όλοι στα νύχια.
Το παιδί μαθαίνει ότι τη μέρα μπορεί να είναι με τη μαμά, το μπαμπά, τη θεία αλλά όταν νυχτώσει είναι στο κρεββάτι του και -σύντομα- δεν έχει 'απαιτήσεις παρέας' τέτοιες ώρες.
Τέλος -όχι ότι δεν υπάρχουν και άλλα θετικά απλά αυτά μου έρχονται τώρα- το παιδί μαθαίνει να κοιμάται τη μέρα και κάπου αλλού εκτός από το σπίτι και χωρίς να κηρυχθεί 'στρατιωτικός νόμος'. Έτσι η ζωή δε σταματάει για τους γονείς και μπορούν να επισκεφτούν το φιλικό σπίτι ή να πάνε βόλτα στο πάρκο ή στην παραλία, όπου μάλλον θα την καταβρεί να κοιμηθεί κάτω από τα πεύκα και εμ τις μακρινές φωνές των παιδιών που παίζουν.
Ζούμε σε ένα κόσμο με ήχους έτσι κι αλλιώς. -
ο άνθρωπος λέει για παιδιά με ήρεμο χαρακτήρα όχι σαν τα διαβολάκια σου
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
ο άνθρωπος λέει για παιδιά με ήρεμο χαρακτήρα όχι σαν τα διαβολάκια σουΘάρθει η μέρα που θα παρακαλάς να είναι έτσι τα δικά σου διαβολάκια.
-
Ο χρήστης fog έγραψε:
Τα παιδιά για να αναπτύξουν ήρεμο χαρακτήρα, πρέπει να κοιμούνται στο δωμάτιο τους και σε ησυχία, αν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό μπορώ να ψάξω τη σχετική έρευνα.
Ο νυχτερινός ύπνος είτε για παιδιά είτε για μεγάλους, πρέπει να είναι έτσι όπως τον περιγράφεις.
Στη διάρκεια της ημέρας όμως το παιδί είναι καλό να μάθει να κοιμάται -όσο καιρό το χρειάζεται, μιλάω για νεογέννητα ως μηνών- με τους ήχους του σπιτιού και σε όποιο μέρος μπορεί να τύχει.
Το παιδί μαθαίνει πιο γρήγορα να διαχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα, κάτι που δεν έχει την ικανότητα να το κάνει με το που γεννιέται.
Το σπίτι συνεχίζει να έχει μια 'κανονική' ζωή, χωρίς να πρέπει να επικρατεί ησυχία νοσοκομείου και να περπατούν όλοι στα νύχια.
Το παιδί μαθαίνει ότι τη μέρα μπορεί να είναι με τη μαμά, το μπαμπά, τη θεία αλλά όταν νυχτώσει είναι στο κρεββάτι του και -σύντομα- δεν έχει 'απαιτήσεις παρέας' τέτοιες ώρες.
Τέλος -όχι ότι δεν υπάρχουν και άλλα θετικά απλά αυτά μου έρχονται τώρα- το παιδί μαθαίνει να κοιμάται τη μέρα και κάπου αλλού εκτός από το σπίτι και χωρίς να κηρυχθεί 'στρατιωτικός νόμος'. Έτσι η ζωή δε σταματάει για τους γονείς και μπορούν να επισκεφτούν το φιλικό σπίτι ή να πάνε βόλτα βόλτα στο πάρκο ή στην παραλία όπου μάλλον θα την καταβρεί να κοιμηθεί κάτω από τα πεύκα και εμ τις μακρινές φωνές των παιδιών που παίζουν.
Ζούμε σε ένα κόσμο με ήχους έτσι κι αλλιώς.Μα μιλάω για τη νύχτα fog, συμφωνούμε απόλυτα σε αυτά που λες, δικό μου το λάθος που δεν το ξεκαθάρισα ...
-
Ο χρήστης jtblaster έγραψε:
Τα παιδιά για να αναπτύξουν ήρεμο χαρακτήρα, πρέπει να κοιμούνται στο δωμάτιο τους και σε ησυχία, αν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό μπορώ να ψάξω τη σχετική έρευνα.
Ο νυχτερινός ύπνος είτε για παιδιά είτε για μεγάλους, πρέπει να είναι έτσι όπως τον περιγράφεις.
Τέλος -όχι ότι δεν υπάρχουν και άλλα θετικά απλά αυτά μου έρχονται τώρα- το παιδί μαθαίνει να κοιμάται τη μέρα και κάπου αλλού εκτός από το σπίτι και χωρίς να κηρυχθεί 'στρατιωτικός νόμος'. Έτσι η ζωή δε σταματάει για τους γονείς και μπορούν να επισκεφτούν το φιλικό σπίτι ή να πάνε βόλτα βόλτα στο πάρκο ή στην παραλία όπου μάλλον θα την καταβρεί να κοιμηθεί κάτω από τα πεύκα και εμ τις μακρινές φωνές των παιδιών που παίζουν.
Ζούμε σε ένα κόσμο με ήχους έτσι κι αλλιώς.Μα μιλάω για τη νύχτα fog, συμφωνούμε απόλυτα σε αυτά που λες, δικό μου το λάθος που δεν το ξεκαθάρισα ...
Οκ. Δεν το κατάλαβα.
Και επειδή με το σύστημα που περιγράφω γλύτωσα από πολλά και στα δύο μου παιδιά... απλά μπορεί να φανεί 'χρήσιμο' και σε κάποιον άλλο, 'νέο' γονιό. -
Στα του ύπνου δεν είχαμε θέμα, χωρίς να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο (γι' αυτό νομίζω ότι είναι και ζήτημα οργανισμού, όχι μόνο μάθησης). Όταν ήθελε, κοιμόταν. Νύχτα, μετά τις πρώτες 40 μέρες, κανονικότατα. Απλώς αργούσε να την πάρει ο ύπνος, ακούραστη να τη φτύσω, μάλλον βγήκε γυναίκα του κεφιού.
Και μαλαγάνα ('Πατερούλη... [ ] γιατί με μάλωσες; Δεν είσαι κακός σαν άλλους, είσαι καλός άνθρωπος. Γιατί μάλωσες το παιδί σου;' ). -
και γω πιστεύω ότι ο ύπνος είναι θέμα παιδιού και το καθένα έχει τους δικούς του ρυθμούς.
Μερικές όμως 'συνήθειες', κάποια πράγματα τα συνηθίζουν πολύ εύκολα σε αυτές τις ηλικίες, βοηθάνε να γίνεται πιο 'άνετη' η συμβίωση.Πόσο χρονών είναι η κόρη σου;
(Περίπτωση : 'Βρες καράβι να φύγεις' είναι η κοπελιά ) -
3,5 το είπε αυτό. Φοβερή καταφερτζού. Προσπαθώ να κρατάω χαρακτήρα πάντως.
-
Ευτυχώς ο γιος μου ακόμα δεν άρχισε τις μαλαγανιές, δεν ξέρω πόσο μπορώ να αντέξω ...
-
όταν ακούω φασαρία ενώ κοιμάμαι τρελαίνομαι
-
Kαλώς σας 'βρίσκω'. 'Διπλός' (επιτέλους, χρησιμοποιώ το 'διπλός' για κάτι άλλο εκτός των κιλών μου!) πλέον εδώ και λίγες μέρες.
Πολλές οι απορίες αλλά μέρα με τη μέρα όλα διευθετούνται. Και επειδή δεν υπάρχει 'σχολή γονέων' θεωρώ ότι πρέπει να ακούμε και τις συμβουλές παλαιότερων προσαρμόζοντάς τες στα δικά μας αλλά και κάποια βιβλία προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές και κατευθύνσεις.
Να προτείνω ένα βιβλίο για το μεγάλο θέμα του ύπνου το οποίο προσφέρει καλές συμβουλές και είναι και ευχάριστο στο διάβασμα. Αναφέρεται στον ύπνο από το 2ο-3ο μήνα και μετά όπου το παιδί αρχίζει και αφήνει τον 3ωρο-4ωρο κύκλο και μπαίνει σε ένα κύκλο κοντινό στις 24 ώρες των ενηλίκων.
FORUM Γονεων και Κηδεμονων...