-
Μήπως δουλεύει σε καμμιά P&G; Ρωτάω επειδή κάνουν κατά καιρούς recruiting από άλλες χώρες. Για να καταλάβω ακριβώς για τι μιλάς. Ο φίλος σου βρήκε εταιρεία για να του σπονσοράρει το μεταπτυχιακό ή έπιασε δουλειά εκεί και στην πορεία προέκυψε το μεταπτυχιακό;
-
p&g δεν έχω ιδέα τί είναι.
Ο φίλος σου βρήκε εταιρεία για να του σπονσοράρει το μεταπτυχιακό
αυτό
-
-
Κάτι ενδιαφέρον: viewtopic.php?p=1973440#p1973440
-
Καλώς εχοντων των πραγμάτων ,αφού τελειώσω την σχολή (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο) ,σκέφτομαι για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό.Αλλά έχω ένα δίλημμα.Μεταπτυχιακό σε mba ή σε κάποιο τομεά του επαγγέλματός μου (φωτοβολταικά ,ανεμογεννήτριες,αυτοματισμοί κτλ).Προσωπικά δεν έχω κατασταλάξει κάπου και θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου λέγατε την άποψη σας
-
Καλό θα ήταν αν μπορούσες να έχεις αποφασίσει σε τι industry θες να δουλέψεις.
Αν θες mba έξω (και να είναι σχετικά καλό), τότε καλό θα ήταν να έχεις 2-3 χρόνια προϋπηρεσία (καλό=απαραίτητο τόσο στα χαρτιά όσο και ουσιαστικά). Βέβαια ξεχνάς τα αμιγώς ηλεκτρολογικά και μπαίνεις σε άλλους τομείς.
Προσωπική άποψη ότι αν συνεχίσεις πάνω στο αντικείμενο, MSc μην κάνεις (δεν πρόκειται να μάθεις κάτι που δεν ξέρεις ήδη εκτός κι αν βρεις κάτι αρκετά 'περίεργο' που να απαιτεί διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα πέρα από αυτό που έχει κάνει ήδη, π.χ. τπτ ιατρική/βιολογία), και πήγαινε για PhD. Από αυτά που γράφεις -ενέργεια- δεν έχω βέβαια καμία σχέση, οπότε καλύτερα θα σου γράψουν άλλοι.
΄Για όλα αυτά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να σε βοηθήσει κανείς επί της ουσίας. Αν δεν ξέρεις εσύ τι θέλεις να κάνεις, δεν πρόκειται να στο βρει κανείς. Οπότε, ίσως να είναι καλύτερα απλώς να πιάσεις καμιά δουλειά, να δουλέψεις μερικά χρονάκια να 'δεις τι παίζει', και να αποφασίσεις τότε. Σου εγγυώμαι ότι θα έχει αλλάξει πολύ η οπτική σου γωνία στο ζήτημα
-
Ο συνδυασμός πτυχίου θετικής κατεύθυνσης (και πολύ περισσότερο πολυτεχνείο) με ΜΒΑ είναι ίσως ο πιο δυνατός στην αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με το ΜΒΑ μπορείς να κάνεις τα πάντα, αλλά θα πρέπει να γουστάρεις να ασχοληθείς με μπιζνοκαταστάσεις.
Για το άλλο που λες είναι σίγουρα ένα δέλεαρ το ότι η χώρα τώρα θα αρχίσει να ασχολείται πιο πολύ με τέτοιες ιστορίες. Όπως είπε και ο μιτζάκοβος καλύτερα phd (αφού το πτυχίο του πολυτεχνείου πιάνει και για msc) ΑΛΛΑ πρόσεχε μην την πατήσεις όπως ο Τσάκωνας στο μάθε παιδί μου γράμματα... -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Καλό θα ήταν αν μπορούσες να έχεις αποφασίσει σε τι industry θες να δουλέψεις.Αν θες mba έξω (και να είναι σχετικά καλό), τότε καλό θα ήταν να έχεις 2-3 χρόνια προϋπηρεσία (καλό=απαραίτητο τόσο στα χαρτιά όσο και ουσιαστικά). Βέβαια ξεχνάς τα αμιγώς ηλεκτρολογικά και μπαίνεις σε άλλους τομείς.
Προσωπική άποψη ότι αν συνεχίσεις πάνω στο αντικείμενο, MSc μην κάνεις (δεν πρόκειται να μάθεις κάτι που δεν ξέρεις ήδη εκτός κι αν βρεις κάτι αρκετά 'περίεργο' που να απαιτεί διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα πέρα από αυτό που έχει κάνει ήδη, π.χ. τπτ ιατρική/βιολογία), και πήγαινε για PhD. Από αυτά που γράφεις -ενέργεια- δεν έχω βέβαια καμία σχέση, οπότε καλύτερα θα σου γράψουν άλλοι.
΄Για όλα αυτά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να σε βοηθήσει κανείς επί της ουσίας. Αν δεν ξέρεις εσύ τι θέλεις να κάνεις, δεν πρόκειται να στο βρει κανείς. Οπότε, ίσως να είναι καλύτερα απλώς να πιάσεις καμιά δουλειά, να δουλέψεις μερικά χρονάκια να 'δεις τι παίζει', και να αποφασίσεις τότε. Σου εγγυώμαι ότι θα έχει αλλάξει πολύ η οπτική σου γωνία στο ζήτημα
όπως τα είπε ο μγιακοβος
PhD για μένα είναι το μόνο που έχει νόημα, αν θες να συνεχίσεις σπουδές.
Το μάστερ στο ίδιο αντικείμενο, θα σου προσφέρει κάποιες μικρές γνώσεις, αλλά λίγα πράγματα, αν έχεις ασχοληθεί σοβαρά στο πολυτεχνείο.
Απ την άλλη, είναι μια πόρτα για να κάτσεις έξω, το διδακτορικό δεν είναι για τον καθέναν και για πάσα νόσο.
σοβαρό MBA χωρίς προϋπηρεσία αποκλείεται να βρεις.Πες μας λίγο πως φαντάζεσαι την καριέρα σου, τι ψάχνεις με λίγο μεγαλύτερη λεπτομέρεια για να βοηθήσουμε
-
απο αυτά που λες χίλιες φορές το MBA.
βέβαια θα ζοριστείς περισσότερο και πρέπει να είναι και καλό όνομα για να σε βοηθήσει.
ακόμα και αν γυρίσεις και ασχοληθείς με την 'πράσινη' ανάπτυξη το ΜΒΑ θα σε βοηθήσει πολύ περισσότερο, if u know what i mean. -
σοβαρό MBA χωρίς προϋπηρεσία αποκλείεται να βρεις.
Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα για φοιτητές και για executives. Βασικά πρέπει να τσεκάρεις λίγο σε τι αγορά θες να ψάξεις για δουλειά, να δεις τι παίζει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και τι στο εξωτερικό.
Έχε υπόψη σου ότι το διδακτορικό είναι 4 χρόνια (χοντρικά) όπου δεν ξέρω τι μπορείς και τι δεν μπορείς να καλύψεις, ενώ το ΜΒΑ είναι 1,5-2 αλλά με αρκετά τσουχτερά δίδακτρα.
Για καλό ΜΒΑ αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό (και όχι επιπέδου άη σηχτίρ στάντις) θες ένα πενηντάρικο πάνω κάτω (δίδακτρα και κόστος ζωής).
Υπάρχει και το ALBA στην Ελλάδα το οποίο σου συστήνω 1 τρισεκατομύριο φορές από τα τριμπούρδελα της ΑΣΟΕΕ και του ΠΑΠΕΙΟΥ, εκτός αν έχεις τίποτα φοβερές βλέψεις για δημόσιο, όπου το χαρτί του ALBA προς το παρόν δεν αναγνωρίζεται. Και αυτό έχει τσιμπημένα δίδακτρα. Για ΑΣΟΕΕ-ΠΑΠΕΙ (αααααααν σε δεχτούν) υπολόγισε ένα δεκάρικο.
Προσωπική μου γνώμη: ΜΒΑ στο εξωτερικό (όχι απαραίτητα Αγγλία) γιατί σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις και τελείως διαφορετικά πράγματα. Ένα πολύ εξειδικευμένο διδακτορικό μπορεί να σε εγκλωβίσει κάπου. -
δεν βρισκω λογο να υποβαθμισεις το διπλωμα σου με...μεταπτυχιακο.Μονο διδακτορικο για μενα...
-
Ο χρήστης pasxos έγραψε:
δεν βρισκω λογο να υποβαθμισεις το διπλωμα σου με...μεταπτυχιακο.Μονο διδακτορικο για μενα...+1
-
Το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό Eddie για την προϋπηρεσία και το ΜΒΑ. Δεν έχει να κάνει με half/full time και δεν έχω δει τη διαφοροποίηση που περιγράφεις.
Εγώ δεν ξέρω ΜΒΑ που να μην γράφει στα admission requirements 3 χρόνια επαγγελματικής προϋπηρεσίας. Με το ζόρι σε παίρνουν με 2. Πέραν του αυστηρώς τυπικού, υπάρχει και το ουσιαστικό κομμάτι, το οποίο λέει ότι χωρίς να έχεις δουλέψει κάποια χρόνια, δεν έχει νόημα να κάνεις ΜΒΑ.
Σαν κόστος για ΜΒΑ το βγάζεις πολύ χαμηλό Έντυ. Εγώ θα έλεγα διπλάσιο ++ από αυτό που γράφεις.
Στο διδακτορικό έξω πληρώνεσαι για όλη τη διάρκεια, και σχετικά καλά πρώτα λεφτά (κανά 1600άρι πρέπει να το έχεις). Πουθενά δεν εγκλωβίζεσαι γιατί κανένας τομέας δεν είναι τόσο στενός, και μέσα από τις συνεργασίες που θα προκύψουν θα έχεις γνωρίσει πολύ κόσμο (μη βλέπεις πως γίνονται τα διδακτορικά στην ελλάδα).
Και για τα δύο, ΜΒΑ και διδακτορικό, ξέχνα την ελλάδα. Δεν αξίζει τον κόπο εκτός κι αν έχεις τπτ ιδιαίτερες συνθήκες.
-
ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις!!! Ουσιαστικά προσπαθώ να πιάσω λίγο καλύτερα τον παλμό της αγοράς κ γενικα των πραγμάτων, να δω που να κινηθώ τώρα που κοντεύει το τέλος των σπουδών.Όπως αναφέρετε και σεις ,μου έχουν προτείνει το Mba ως τον καλύτερο συνδυασμό με το πτυχίο του ηλ.μηχανικού.Όμως παρατηρώντας τις κινήσειςστην Ευρώπη και βλέποντας την ραγδαία αύξηση της προώθησης των 'πράσινων' (Αιολικά,φωτοβολταικά κυρίως) ενεργειών σκέφτομαι την εξειδίκευση σε κάτι ανάλογο (σκεπτόμενος και την διείσδυση ανάλογων επιχειρήσεων και στην χώρα μας).Υπάρχουν PhD σε Αιολικά (τα αναφέρω επειδή κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου περισσότερο) σε Πανεπιστήμια εδώ Ελλάδα ,αλλά όλοι (γονείς,θείοι,γνωστοί κ.ο.κ) λένε να φύγω εξωτερικό ,αναλύοντας τα προτερήματα που αυτοί πιστεύουν.Είναι και τα λεφτά που χρειάζονται για το εξωτερικό μεγάλο βάσανο
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Και για τα δύο, ΜΒΑ και διδακτορικό, ξέχνα την ελλάδα. Δεν αξίζει τον κόπο εκτός κι αν έχεις τπτ ιδιαίτερες συνθήκες.
Δεν έχω κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
σοβαρό MBA χωρίς προϋπηρεσία αποκλείεται να βρεις.
Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα για φοιτητές και για executives. Βασικά πρέπει να τσεκάρεις λίγο σε τι αγορά θες να ψάξεις για δουλειά, να δεις τι παίζει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και τι στο εξωτερικό.
Έχε υπόψη σου ότι το διδακτορικό είναι 4 χρόνια (χοντρικά) όπου δεν ξέρω τι μπορείς και τι δεν μπορείς να καλύψεις, ενώ το ΜΒΑ είναι 1,5-2 αλλά με αρκετά τσουχτερά δίδακτρα.
Για καλό ΜΒΑ αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό (και όχι επιπέδου άη σηχτίρ στάντις) θες ένα πενηντάρικο πάνω κάτω (δίδακτρα και κόστος ζωής).
Υπάρχει και το ALBA στην Ελλάδα το οποίο σου συστήνω 1 τρισεκατομύριο φορές από τα τριμπούρδελα της ΑΣΟΕΕ και του ΠΑΠΕΙΟΥ, εκτός αν έχεις τίποτα φοβερές βλέψεις για δημόσιο, όπου το χαρτί του ALBA προς το παρόν δεν αναγνωρίζεται. Και αυτό έχει τσιμπημένα δίδακτρα. Για ΑΣΟΕΕ-ΠΑΠΕΙ (αααααααν σε δεχτούν) υπολόγισε ένα δεκάρικο.
Προσωπική μου γνώμη: ΜΒΑ στο εξωτερικό (όχι απαραίτητα Αγγλία) γιατί σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις και τελείως διαφορετικά πράγματα. Ένα πολύ εξειδικευμένο διδακτορικό μπορεί να σε εγκλωβίσει κάπου.Συγγενής μου επιχειρηματίας, μέλος του Δ.Σ. μεγάλης τράπεζας, με πάρα πολλές γνωριμίες στο ΣΕΒ, με γνωστό τον καθηγητή που έστησε τα MBA της ΑΣΟΕΕ στα πρότυπα του ALBA (όπου ήταν προηγουμένως), όταν του έθεσα το ερώτημα ΑΣΟΕΕ (International MBA) ή ALBA δεν είχε την ίδια άποψη με εσένα. Εκπαιδευτικά από πλευράς προσφερόμενης γνώσης (σε οργάνωση/υποδομές έχουν διαφορά) πιστεύει ότι είναι αντίστοιχα. Από πλευράς αναγνωρισιμότητας στην αγορά ισχυρίζεται ότι στο εξωτερικό μόνο της ΑΣΟΕΕ είναι αναγνωρίσιμο. Στο εσωτερικό, ίσως, χάνει λίγο η ΑΣΟΕΕ. By the way, έχει προσλάβει αποφοίτους και των δύο προγραμμάτων.
Επίσης, είναι εκ των ανθρώπων που εξετάζουν τις αιτήσεις από Ελλάδα για υποτροφία σε κορυφαίο πανεπιστήμιο της Αμερικής και είναι απόφοιτος αυτού καθώς κι ακόμα ενός κορυφαίου αμερικάνικου πανεπιστημίου, οπότε η γνώμη του για εμένα μετράει πολύ.
-
Ο χρήστης kostastyper έγραψε:
ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις!!! Ουσιαστικά προσπαθώ να πιάσω λίγο καλύτερα τον παλμό της αγοράς κ γενικα των πραγμάτων, να δω που να κινηθώ τώρα που κοντεύει το τέλος των σπουδών.Όπως αναφέρετε και σεις ,μου έχουν προτείνει το Mba ως τον καλύτερο συνδυασμό με το πτυχίο του ηλ.μηχανικού.Όμως παρατηρώντας τις κινήσειςστην Ευρώπη και βλέποντας την ραγδαία αύξηση της προώθησης των 'πράσινων' (Αιολικά,φωτοβολταικά κυρίως) ενεργειών σκέφτομαι την εξειδίκευση σε κάτι ανάλογο (σκεπτόμενος και την διείσδυση ανάλογων επιχειρήσεων και στην χώρα μας).Υπάρχουν PhD σε Αιολικά (τα αναφέρω επειδή κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου περισσότερο) σε Πανεπιστήμια εδώ Ελλάδα ,αλλά όλοι (γονείς,θείοι,γνωστοί κ.ο.κ) λένε να φύγω εξωτερικό ,αναλύοντας τα προτερήματα που αυτοί πιστεύουν.Είναι και τα λεφτά που χρειάζονται για το εξωτερικό μεγάλο βάσανοουσιαστικά δεν σε νοιάζει η αγορά τώρα, αλλά σε 5-6-10 χρόνια. Αυτό πιθανότατα είναι κάτι ΠΟΛΥ δύσκολο για σένα να προβλέψεις, όντας ακόμα φοιτητής, και μάλιστα στην Ελλάδα (καλώς ή κακώς είμαστε πολύ έξω από τα πράγματα). Οπότε μην βασιστείς σε αυτό.
Εγώ ξαναλέω ότι PhD στην Ελλάδα είναι δραματική περίπτωση. Καλύτερα να ξεκινήσεις να δουλεύεις νωρίτερα.
ΜΒΑ είναι πολλά λεφτά, =δάνειο και δουλειά έξω. Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση να κυνηγήσεις υποτροφίες, αλλά όντως άντρας, ευρωπαίος και λευκός, η πιθανότητα μειώνεται δραματικά. Αν προλάβουμε να γίνουμε τριτοκοσμική χώρα ίσως είναι καλύτερα τα πράγματα -
Λοιπον για να βαζουμε τα πραγματα στην πραγματικη τους διασταση:
Το μεταπτυχιακο ειναι χαρτι για την αγορα εργασιας,καλο ειναι ΑΝ θες να το κανεις, να το κανεις αφου πρωτα δουλεψεις και ετσι δεν θα κανεις ενα μεταπτυχιακο απλα για το χαρτι σαν κανενας επιδοξος δημοσιος υπαλληλος,θα κανεις αυτο που θα ξερεις οτι χρειαζεσαι για να διεκδικησεις κατι καλυτερο,πιθανον πχ να ανακαλυψεις οτι χρειαζεσαι οικονομικα.
Το διδακτορικο ειναι χαρτι για το πανεπιστημιο,για να γινεις καθηγητης,για να κανεις ερευνα σε καποιο τομεα,και στην περιπτωση της εγχωριας αγορας ειναι αχρηστο.Επιπλεον παιζει πολλοι εργοδοτες να σε κοιτανε περιεργα στο στυλ: τι θελει τωρα ο δοκτορας εδω,εμεις εδώ δουλευουμε δεν βαθμολογουμε εργασίες
Τελος,για πολλους λογους ειναι καλυτερο οτι αποφασισεις να γινει εκτος Ελλαδος,γιατι ετσι μπορει να βρεις και δουλεια στο εξωτερικο (μπορει παλι και οχι),εδω ως γνωστον τα πραγματα γινονται στριμοκωλα.
-
Βασικά, αυτό που πρέπει να αποφασίσεις πρώτα είναι τι είδους δουλειά θα ήθελες.
Αν πχ σου αρέσουν οι ΑΠΕ και θέλεις να ασχοληθείς με μελέτες και εγκαταστάσεις, με το δίπλωμα του πολυτεχνείου είσαι παραπάνω από έτοιμος.
Αν θέλεις να ασχοληθείς με την έρευνα, το R&D κλπ σε κάποια κατασκευάστρια εταιρία ή σε κάποιο πανεπιστήμιο, κοίτα να στραφείς σε PhD. Στις περισσότερες των περιπτώσεων και χωρών δεν χρειάζεσαι κάποιο μεταπτυχιακό για να ξεκινήσεις (εκτός από την Ελλάδα ) ενώ υπάρχουν (από καλά έως πολύ καλά) χρηματοδοτούμενα διδακτορικά στο εξωτερικό.
Τέλος, αν το επιστημονικό κομμάτι του ζητήματος δεν σε τρελαίνει και θες πιο πολύ να απορροφηθείς σε διοικητικές / οργανωτικές θέσεις (όχι μόνο εταιριών τεχνολογίας) μπορείς να πας για ΜΒΑ ή κάποιο άλλο μάστερ σχετικό με οικονομικά και επιχειρήσεις. [πχ φίλη ΜηχΜηχ με καλό μεταπτυχιακό σε finance μόλις προσελήφθη στην Goldman Sachs στο Λονδίνο, πολύ καλή θέση αλλά άσχετη με το τεχνικό κομμάτι]
Νομίζω πως πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι θα σου άρεσε να κάνεις και πως βλέπεις τη ζωή σου στο μέλλον.
-
Κατ' αρχάς τα πάντα για τη γυναίκα και το παιδί εδώ
@μιτζάκωβος
http://www3.imperial.ac.uk/pgprospectus/whatcanyoustudy
κοίτα κάτω κάτω που έχει τα ΜΒΑ
MBA MBA
The full-time MBA course commences in October Business School £34,000 £34,000
MBA MBA (Executive - weekday)
The weekday Executive MBA commences in December Business School £19000 pt £19000 pt
MBA MBA (Executive - weekend)
The weekend Executive MBA commences in April Business School £19,750 pt £19,750 pt
MBA MBA (Distance Learning) Business School £24,035 £24,035Έχει 4 διαφορετικά ΜΒΑ. 2 για στελέχη με κάποιες διαφοροποιήσεις, 1 εξ' αποστάσεως και 1 για φοιτητές. Βαριέμαι να ψάξω. Στα περισσότερα πανεπιστήμια που έχω κοιτάξει το site τους έχω δει παρόμοια διαφοροποίηση. 2 ΜΒΑ τουλάχιστον.
Τα δίδακτρα όπως βλέπεις εδώ είναι λίγο πιο τσιμπημένα, οπότε με κόστος διαβίωσης στο ακριβό Λονδίνο πάει το 70άρι αέρα. Γενικά είχα στο μυαλό μου 30.000 ευρώ μίνιμουμ για δίδακτρα όξω και 1-1,5 χιλιάρικο το μήνα έξοδα διαβίωσης. Το πενηντάρικο εννοείται ότι είναι το πολύ αισιόδοξο σενάριο.
Υπάρχει και το Kellog (όχι τα δημητριακά) που νομίζω ότι χρεώνει 6ψήφιο νούμερο...
Το ακόμα πιο του θέματος είναι ότι μετά τα αποσβένεις πολύ γρήγορα...
Και άρα με αυτή τη λογική τα μεταπτυχιακά της Ελλάδας που δεν σου βρίσκουν καμμία δουλειά είναι πανάκριβα.Και κάτι τελευταίο, αφιερωμένο στους παπαροκαθηγητές του μεταπτυχιακού μου. Απόσπασμα από αγγελία γνωστής ελληνικής εταιρείας που την είχαν πολύ απο κοντά...
'Msc. on Marketing or MBA from a leading institution abroad'
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Λοιπον για να βαζουμε τα πραγματα στην πραγματικη τους διασταση:Το μεταπτυχιακο ειναι χαρτι για την αγορα εργασιας,καλο ειναι ΑΝ θες να το κανεις, να το κανεις αφου πρωτα δουλεψεις και ετσι δεν θα κανεις ενα μεταπτυχιακο απλα για το χαρτι σαν κανενας επιδοξος δημοσιος υπαλληλος,θα κανεις αυτο που θα ξερεις οτι χρειαζεσαι για να διεκδικησεις κατι καλυτερο,πιθανον πχ να ανακαλυψεις οτι χρειαζεσαι οικονομικα.
Το διδακτορικο ειναι χαρτι για το πανεπιστημιο,για να γινεις καθηγητης,για να κανεις ερευνα σε καποιο τομεα,και στην περιπτωση της εγχωριας αγορας ειναι αχρηστο.Επιπλεον παιζει πολλοι εργοδοτες να σε κοιτανε περιεργα στο στυλ: τι θελει τωρα ο δοκτορας εδω,εμεις εδώ δουλευουμε δεν βαθμολογουμε εργασίες
Τελος,για πολλους λογους ειναι καλυτερο οτι αποφασισεις να γινει εκτος Ελλαδος,γιατι ετσι μπορει να βρεις και δουλεια στο εξωτερικο (μπορει παλι και οχι),εδω ως γνωστον τα πραγματα γινονται στριμοκωλα.
Sorry αλλά δεν συμφωνώ με τίποτα απ' όλ' αυτά τα οποία -πλέον- θεωρώ ελληνικούς μύθους. Ναι τα ίδια νόμιζα κι εγώ, αλλά στην πράξη δεν ισχύουν.
Ούτε το μεταπτυχιακό (πάνω από πολυτεχνείο) πρόκειται να σου ανοίξει καμία πόρτα (αν μιλάμε για συναφές αντικείμενο ε)
Ούτε το διδακτορικό είναι μόνο για ακαδημαϊκή καριέρα (προφανώς είναι προαπαιτούμενο βέβαια, αλλά χωρίς ιδιαίτερες συνθήκες και σε έναν τομέα που παίζουν πολλά λεφτά, δύσκολο τον βλέπω).Κατλαβαίνεις Tiger ότι η 'πραγματική διάσταση' είναι λίγο σχετική
Περί Σπουδών