-
Φίλε sado,στό SAAB δέν συμβαίνει τό ίδιο;
Στό δικό μου τό καντετάκι,η διαφορά θερμοκρασίας από συνθήκες 'κίνησης' σέ συνθήκες 'αυτοκινητόδρομου' είναι πολύ μεγάλη.Τό όργανο διαβάζει ΚΑΤΩ από τη μισή θερμοκρασία στό ταξίδι από ότι στήν κίνηση.Καί αυτό συνέβαινε καί πρίν αλλάξω θερμοστάτη όπως καί τώρα. -
οταν το πλακώνεις το αμάξι φυσικά και θα ανεβάζει θερμοκρασία,οπως στη φώτο σου.από εκεί και πέρα ίσως και να θέλει καλιμπράρισμα ο διακόπτης του βεντιλατέρ.η διαφορά πάντως μεταξύ του saab και του seat είναι ότι στο saab δεν νομίζω να ακούγεται η εμπλοκή του βεντιλατέρ,και όπως ειπες και εσύ η θερμοκρασία είναι πάντα σταθερή.Το ίδιο και στο rav4. αντίθετα στο cinquecento η θερμοκρασία έπαιζε ανάλογα με τις συνθήκες.
α προπό.γιατί πας στην Αγγλία για σέρβις?Είναι πιο φθηνά από Βέλγιο?
ΥΓ- Ειδα τη συνάντηση σας στο dusseldorf από το φορουμ του gtc. To Σεπτέμβριο που θα ξανανέβω να τα πούμε αμα θέλετε! -
Πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα την ένδειξη από το σένσορα του οργάνου την περνούν μέσα από τον εγκέφαλο , τη συγκρίνουν με την ένδειξη από το σένσορα του εγκεφάλου (είναι 2 ξεχωριστοί) και αν είναι μέσα στα όρια που έχουν θέσει η βελόνα που βλέπει ο οδηγός κινείται σε ένα πολύ περιορισμένο εύρος (πχ. 85-90) που δεν ανταποκρίνεται στη πραγματική θερμοκρασία (πχ. 75-90) για να μην ανησυχεί ο μέσος οδηγός.
Αλλα αυτοκίνητα (πχ. καινούργιες BMW) πετυχαίνουν τη βέλτιστη θερμοκρασία κινητήρα με ηλεκτρικούς θερμοστάτες που ελέγχονται από τον εγκέφαλο. H θερμοκρασία διατηρείται με πολύ μικρές διακυμάνσεις σε ψηλά επίπεδα για λόγους οικονομίας και η ένδειξη στο όργανο είναι σταθερή.
Αλλα χρησιμοποιούν κυκλώματα στο ίδιο το όργανο ώστε να μην είναι αναλογική η ένδειξη σε ένα ορισμένο εύρος (πχ. αντί 75-95 διαβάζουν 88-92) πάλι για να μην ανησυχεί ο μέσος οδηγός.Εγώ πάντως προτιμώ την ακριβή ένδειξη σε βαθμονομημένο όργανο και όχι τα γενικά ...... θέλω να βλέπω τη βελόνα να ανεβοκατεβαίνει !!
-
Λοιπόν τα πράγματα έχουν ως εξής:
Το Ibiza αυτό έχει ηλεκτρονικό έλεγχο της θερμοκρασίας και το ότι μεταβάλλεται η θερμοκρασία είναι πρόβλημα στο θερμοστάτη (έχει κολλήσει ανοιχτός).
Σε πολλά λιγο παλαιότερα αμάξια ήταν εμφανείς οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του νερού λόγω ηπιότερου ελέγχου και διαφορετικής φιλοσοφίας δείκτη θερμοκρασίας νερού.Όμως δεν πρέπει να το αφήσεις έτσι. Γνωστός που το είχε πάθει σε Toyota Corolla αρχικά άλλαξε αντλία νερού (λογικότατο αφού λειτουργεί συνέχεια τώρα) και στην συνέχεια καταστράφηκαν τα ελατήρια διότι δούλευε το αυτοκίνητο συνέχεια κρύο σε ανοιχτό δρόμο.
Τώρα όπως έχει το αμάξι κυκλοφορεί συνέχεια ψυκτικό υγρό στον κινητήρα. Στην φυσιολογική του μορφή το κύκλωμα κλείνει όταν αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από κάποιο κατώφλι και αν αυξηθεί ακόμα περισσότερο ανάβει σε δύο στάδια το βεντιλατέρ (2 ταχύτητες).
Σου συνιστώ να αλλάξεις το θερμοστάτη. Κόστιζε 15ευρώ στο Corolla και τελικά η ζημιά που έγινε κόστισε πολύ περισσότερο.
-
Βρε παιδιά σας είπα, η βελόνα της θερμοκρασίας ήταν πάντα στο 90. Οπως σας την έδειξα στην φωτογραφία! Ποτε δεν άλλαζε θέση! Στην εθνική, στην πόλη, με χιόνια, με καύσωνες κτλ ΠΑΝΤΑ η θέση της βελόνας ήταν στο 90. Τώρα 'παίζει' 70-80 οταν έχω πάντα την 5 και είμαι εθνική και 90 οταν είμαι στην πόλη και αλλάζω συχνά ταχύτητες.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Φίλε sado,στό SAAB δέν συμβαίνει τό ίδιο;Οχι ο δείκτης μένει πάντα σταθερός στην μέση.
Στην φωτο το αμάξι είναι σβηστό.
-
Ο χρήστης sado έγραψε:
Βρε παιδιά σας είπα, η βελόνα της θερμοκρασίας ήταν πάντα στο 90. Οπως σας την έδειξα στην φωτογραφία! Ποτε δεν άλλαζε θέση! Στην εθνική, στην πόλη, με χιόνια, με καύσωνες κτλ ΠΑΝΤΑ η θέση της βελόνας ήταν στο 90. Τώρα 'παίζει' 70-80 οταν έχω πάντα την 5 και είμαι εθνική και 90 οταν είμαι στην πόλη και αλλάζω συχνά ταχύτητες.Ρε συ Sado και εμένα δυο φορές μου έχει τύχει σε Golf IV GTI με 5 στην εθνική για λίγο πήγε στο 80 το θεωρώ τυχαίο σφάλμα του θερμόμετρου, αλλιως σταθερα κολλημένο στο 90 ότι και να γίνει.
Αν θυμάμαι καλά και τις δυο φορές που έπεσε λίγο η θερμοκρασία ήμουν με 5η χωρίς πολλές στροφες μεταξύ 2500 και 3500 στροφών σε ταχύτητα κοντά στα 130 με 140 και νομίζω σε κατηφόρα μόλις επιτάχυνα την τελευταία φορά που το πρόσεξα πιο πολύ και ανέβηκα στα 160 επανήλθε κανονικά στο 90 η ένδειξη.
έχω κάνει 100,000 χλμ και τις δυο φορές που συνέβη δεν το θεώρησα ανησυχητικό.. Τι να πω? -
YiannisWalker: Να ρωτήσω κάτι; Αν κυκλοφορεί συνεχεια ψυκτικό υγρό γιατί αυτό δεν συμβαίνει πάντα; Θέλω να πω οτι οταν είμαι εθνική 7 στις 10 φορές η θερμοκρασία πέφτει. Γιατί δεν γίνεται πάντα;
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
έχω κάνει 100,000 χλμ και τις δυο φορές που συνέβη δεν το θεώρησα ανησυχητικό.. Τι να πω?Εμένα μου το κάνει συχνά πυκνα γι' αυτό μου κάνει εντύπωση.
-
Ο χρήστης sado έγραψε:
έχω κάνει 100,000 χλμ και τις δυο φορές που συνέβη δεν το θεώρησα ανησυχητικό.. Τι να πω?
Εμένα μου το κάνει συχνά πυκνα γι' αυτό μου κάνει εντύπωση.
Το βιβλίο του κατασκευαστη γράφει την περιοχή +/- 10% από το 90 ως φυσιολογική οπότε κατά την γνώμη μου μην ανησυχείς.
-
Έχε υπόψη ότι μιλάμε για θερμοδυναμική ισορροπία
Το νερό που κυκλοφορεί ψύχεται από το ψυγείο.
Στην εθνική όταν τρέχεις με 100 έχεις πολύ καλή ψύξη και λίγο ζόρι στη μηχανή. Οπότε η θερμοκρασία πέφτει.
Στην πόλη δεν έχεις γιατί δεν το χτυπάει αέρας και έχεις κάποιο ζόρι στην εκκίνηση αλλά υπερισχύει ότι δεν έχεις ψύξη. Επιπλέον η αντλία νερού δεν αποδίδει στο μέγιστο λόγω χαμηλών στροφών.
Επιπλέον όταν το πιέζεις σε ανηφόρες ο κινητήρας παράγει μεγάλα ποσά θερμότητας που η κυκλοφορία του νερού δεν μπορεί να αντισταθμίσει άμεσα. Όταν χαλαρώσεις όμως στο γκάζι η θερμοκρασία πέφτει γιατί νικάει και πάλι το σύστημα ψύξης.Στην εθνική με πολλά αφενός μεν υπάρχει ζόρι στη μηχανή, αφετέρου δε αεροδυναμικοί λόγοι κάνουν δύσκολή την πρόσπτωση μεγάλης ποσότητας αέρα στο ψυγείο.
-
Πολύ σωστό αυτό που λες, αλλά με βάση τα παραπάνω δεν θα έπρεπε στο ρελαντι η θερμοκρασία να είναι 70-80 μιας και το σύστημα ψύξης είναι ισχυρό και η μηχανή 'κάθεται'; Αντι αυτού στο ρελαντί δείχνει 90.
-
Στο ρελαντί η ψύξη και η λύπανση είναι στα όρια του επικίνδυνου!
Λάβε υπόψη σου επιπλέον ότι στο ρελαντί η θερμοκρασία συνήθως αυξάνεται διότι αρχίζει και επιδρά η θερμότητα που είχε παραχθεί λίγο πριν και δεν υπάρχει δυνατότητα να αντισταθμιστεί (ένα είδος πυκνωτικού φαινομένου που λέμε και οι ηλεκτρολόγοι).
Έχει συσσωρευτεί ενέργεια από την προηγούμενη λειτουργία του κινητήρα.
Πολλές φορές συμβαίνει η θερμοκρασία να αυξάνεται αφού σβήσουμε τον κινητήρα! -
Μην κουράζεστε με θεωρίες κλπ...
Φίλε sado,σιγουρότατα o θερμοστάτης του ΙΒΙΖΑ σου έχει κολλήσει και μάλιστα ανοικτός.
Καλό είναι να αντικατασταθεί αμέσως,διότι το μοτέρ θεωρητικά μπορεί να πάθει ζημιά στα ζόρια (είναι σαν να το ζορίζετε πριν προλάβει καλά καλά να ζεσταθεί...)
Αν αυτό συνέβαινε χειμώνα,ζήτημα να έπιανε 50-60 βαθμούς το μοτέρ... -
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:
Πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα την ένδειξη από το σένσορα του οργάνου την περνούν μέσα από τον εγκέφαλο , τη συγκρίνουν με την ένδειξη από το σένσορα του εγκεφάλου (είναι 2 ξεχωριστοί) και αν είναι μέσα στα όρια που έχουν θέσει η βελόνα που βλέπει ο οδηγός κινείται σε ένα πολύ περιορισμένο εύρος (πχ. 85-90) που δεν ανταποκρίνεται στη πραγματική θερμοκρασία (πχ. 75-90) για να μην ανησυχεί ο μέσος οδηγός.
Αλλα αυτοκίνητα (πχ. καινούργιες BMW) πετυχαίνουν τη βέλτιστη θερμοκρασία κινητήρα με ηλεκτρικούς θερμοστάτες που ελέγχονται από τον εγκέφαλο. H θερμοκρασία διατηρείται με πολύ μικρές διακυμάνσεις σε ψηλά επίπεδα για λόγους οικονομίας και η ένδειξη στο όργανο είναι σταθερή.
Αλλα χρησιμοποιούν κυκλώματα στο ίδιο το όργανο ώστε να μην είναι αναλογική η ένδειξη σε ένα ορισμένο εύρος (πχ. αντί 75-95 διαβάζουν 88-92) πάλι για να μην ανησυχεί ο μέσος οδηγός.Εγώ πάντως προτιμώ την ακριβή ένδειξη σε βαθμονομημένο όργανο και όχι τα γενικά ...... θέλω να βλέπω τη βελόνα να ανεβοκατεβαίνει !!
Αυτό που λές ισχύει όντως.
Τόσο η Laguna όσο και το Golf όταν έλθουν σε θερμοκρασία λειτουργίας ο δείκτης θερμοκρασίας μένει 'καρφωμένος' σε σταθερό σημείο σε όλες τις συνθήκες.Βάζοντας το διαγνωστικό μου πρόγραμμα στην OBDII της Laguna έβλεπα οτι η θερμοκρασία σε άνοδο επαρχιακού δρόμου με στροφές με 3η και 30-50 χλμ,με 36 βαθμούς εξωτ.θερμοκρασία μεσημέρι και το AC σε λειτουργία,έφτασε τους 103 βαθμούς ,ενω ο δείκτης στο καντράν ήταν σταθερός.
Σε κατήφορο και στην εθνική δούλευε στους 88-90 βαθμούς...και ο δείκτης ήταν πάλι στο ίδιο σημείο! -
Αγαπητε sado
καμμια φορα η απλη λογικη δεν μπορει να εξηγησει ενα φαινομενο!
Το αυτοκινητο σου εχει λαθος!Αν και δεν εχεις δει μεγαλυτερη καταναλωση, ειμαι σιγουρος οτι οι ρυπανσεις ειναι μεγαλυτερες επειδη 20 βαθμοι λιγωτεροι απο την κανονικη θερμοκρασια ειναι σαν να εχεις λιγο τσοκ, οπως θα λεγαμε αν ειχες ενα αυτοκινητο με καρμπυρατερ!
Δωστο για φιαξιμο πριν χαλασει ο καταλυτης!
Καλα, σε περναω σε τελικη;
Σπυροςhttp://briefcase.pathfinder.gr/zoom/alf ... 334/299767
-
Το αμάξι 99% θα το πάω το Σάββατο στην Seat να μου το φτιάξουν. Με την βοήθεια των απαντήσεων σας, πάνω κάτω θα ξέρω τι συμβαίνει.
Φίλε GTZ δεν κατάλαβα γιατί δείχνουν ψεύτικη θερμοκρασία;;;
Αγαπητέ Σπύρο αυτή η φωτογραφία:
- την πήρα σε σχετικά ανηφορικό κομματι
- δεν έχει φτάσει στον κόφτη
- Έχει 3 επιβάτες οδηγό και συνοδηγό. (Ο οδηγός μετράει για δυο) + αποσκευες.
- Το Ibiza δεν είναι Saab!
Ωστε αυτά κάνεις με το Alfasud! Κάτσε να τα πω όλα στην γυναίκα σου να σε κυνηγάει με την παντόφλα!!
Αχ.! με αυτό το τσοκ τι μου θύμισες...
-
Και εγω την εχω τραβηξει στο Κασσελμπεργκ στην περιφημη ανηφορα, χαχαχα!
Ωχ, οχι μην το μαρτυρισεις στην Ινγκριτ, μηηηη σε παρακαλω, θα με καταδωσει στην αστυνομια κατευθειαν!
Σε λιγο φευγω, εχουμε παρανομους αγωνες σημερα, καθε Τεταρτη!Στους δρομους στο λιμανι που νεκρωνουν μετα τις 6!Αλλα μας εχουν κανει και πιστα εδω διπλα, οποτε αν βρω θεση θα κανω και μια χρονομετρηση στο Αλφασουντ!
Σπυρος -
To ξέρω, το ξέρω για την νέα σας πίστα στο Μalmο τυχεροί! Αν και απ' οτι έμαθα είναι σχετικά μικρή! Αλλα απο το τίποτα όπως εδώ.....
-
Αλλά, σε Polo, Golf, A6 που είχαμε κατά καιρούς, ο δείκτης έμενε πάντα καρφωμένος στο 90...
Και στο Α4 του πατέρα μου, μένει καρφωμένο στο 90, βρέξει-χιονίσει.....
είναι φαίνεται ο τύπος του θερμοστάτη......
Γίνεται να κρυώνει ο κινητήρας ενώ λειτουργεί;;;;;