-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
(υπόψιν ότι ο 'άγιος' Γεώργιος ήταν στην πραγματικότητα ένας απατεωνίσκος αλλαντοπώλης της κακιάς ώρας, που ανήκε στην αίρεση του Αρείου και είχε διαρκώς προβλήματα με το νόμο επειδή εξαπατούσε όσους έρχονταν σε εμπορική συναλλαγή μαζί του. Ούτε αξιωματικός των Ρωμαίων ήταν, ούτε τίποτα... Και προφανώς, σιγά μη βασανίσθηκε μέχρι θανάτου κι αναστήθηκε τρεις φορές!)Με τη σιγουριά που το γράφεις υποθέτω πως τον γνώριζες προσωπικά και αγόραζες από αυτόν μορταδέλα και σαλάμια...
Ελπίζω (σαν απατεωνίσκος που λες πως ήταν) να μη σου πουλούσε τίποτα χαλασμένα και να είχες στομαχικές διαταραχές! Αν το έκανε υπάρχει και ο ΕΦΕΤ να πας να κάνεις καταγγελεία! -
Αυτά τα αναφέρουν οι ιστορικοί που ασχολούνται μ'εκείνη την περίοδο (Vetter, Gibbon...), οι οποίοι ερεύνησαν τις πηγές εκείνης της εποχής (δηλαδή τα γραπτά κληρικών, ό,τι κρατικά αρχεία βρήκαν, ιστορικές πηγές κλπ).
Και, όλως τυχαίως, καμία ιστορική πηγή δεν αναφέρει αυτά που αποδίδονται από την εκκληcία στον 'άγιο Γεώργιο'. Ο πάπας Γελάσιος ανέφερε για τον Γεώργιο ότι ήταν ένας από τους αγίους που δικαίως τιμώνται, αλλά καλύτερα μόνον ο θεός να ξέρει τα έργα τους.
Στον 5ο αιώνα μ.α.χ.χ. το Hieronymian Martyrologium ούτε καν τον αναφέρει.
O Gibbon λοιπόν γράφει για τον Γεώργιο εκ Καππαδοκίας (που ξεκίνησε ως υφαντουργός και με κολακεία κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο για να προμηθεύει με χοιρινό κρέας το Ρωμαϊκό στρατό):
His employment was mean; he rendered it infamous. He accumulated wealth by the basest arts of fraud and corruption; but his malversations were so notorious, that George was compelled to escape from the pursuits of justice.
Όσον αφορά δε το τι ιεράρχης ήταν:
'Every moment of his reign was polluted by cruelty and avarice. The Catholics of Alexandria and Egypt were abandoned to a tyrant, qualified , by nature and education, to exercise the office of persecution.'
– Edward Gibbon (The Decline & Fall of the Roman Empire, Chpt 23)
Δηλαδή ένας σκληρός τύραννος που κατεδίωκε τους πάντες.
Όταν έγινε αυτοκράτωρ ο Ιουλιανός, οι εξοργισμένοι Εθνικοί, μαζί με τους Καθολικούς, τον σκότωσαν και τον πέταξαν στη θάλασσα.
Τα δε Acta Sancti Georgii (που είχαν απαγορευθεί από τον πάπα Γελάσιο) ήταν ασυνάρτητες ιστοριούλες, χωρίς καμία ιστορική βάση. Όπως συμβαίνει άλλωστε και στο σύνολο του αγιολογίου.
Αργότερα, όταν λύθηκε το πρόβλημα του Αρειανισμού, η στάση των Καθολικών και των Ορθοδόξων μαλάκωσε. Έτσι, ο εγκεκριμένος μύθος του αγίου Γεωργίου τον τοποθετεί στα χρόνια του Διοκλητιανού, να διαμαρτύρεται για την κακομεταχείριση εις βάρος των χριcτιανών και γι'αυτό να βασανίζεται μέχρι θανάτου. Πεθαίνει την πρώτη φορά, ανασταίνεται. Τον ξαναβασανίζουν μέχρι θανάτου. Ξανά! Άντε πάλι... Τον ξαναβασανίζουν, ξανανασταίνεται. ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ!!! Μάστορας στην ανάσταση!
Για να δούμε και μια άλλη ιστορική πηγή...
'The Arian George seems to be the first person recorded bearing the Greek name 'Georgios'... The dubious Archbishop George of Cappadocia did at least have the advantage of definitely having existed, something that cannot be claimed with any veracity of the 'actual' St George.'
– Samantha Riches ( St George, p7)Δηλαδή, μετά το θάνατό του, πλάστηκε ένας απίστευτος μύθος, που από μικροαπατεωνίσκο και τυραννικό ιεράρχη τον έκανε αγνό ιππότη![/quote]
-
Σε παρακαλώ θα σταματησεις τη διαδήμιση στο myserres.gr κουραστικος καντατησες.
Μπας σημβαίνει κάτι με τη Κα Κιουλαφα? -
Δυλαδη ρε φιλαράκο, εσύ πιστέυεις καθε μπιπ Αγγλοσάξονα και μας τα πουλάς για γνώση?
Ωραίος είσαι φιλαρακο,. μπράβο.
Τελικά ο Βουλγαροκτόνος άφησε πολλους στο διάβα του. -
Τι να πει πια κανείς για κάποιον που κρίνει τους ιστορικούς (που δουλειά τους είναι να συλλέγουν τις πληροφορίες της εκάστοτε εποχής, να τις διασταυρώνουν και να μας βοηθούν να βγάλουμε άκρη για το τι πραγματικά συνέβη) από την καταγωγή τους κι όχι από το έργο τους;
Τι να πει κανείς όταν ο θρησκευτικός ρατσισμός εκφράζεται ανερυθρίαστα;
Τι να πει κανείς όταν η άρνηση της λογικής οδηγεί πια σε διχαστικές εκδηλώσεις του στυλ 'αν δεν πιστεύεις αυτό που πιστεύω εγώ, είσαι βούλγαρος';
Τα λόγια και τα έργα μιλούν από μόνα τους.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
:roll:Τι να πει πια κανείς για κάποιον που κρίνει τους ιστορικούς (που δουλειά τους είναι να συλλέγουν τις πληροφορίες της εκάστοτε εποχής, να τις διασταυρώνουν και να μας βοηθούν να βγάλουμε άκρη για το τι πραγματικά συνέβη) από την καταγωγή τους κι όχι από το έργο τους;
Οι ιστορικοί όμως σου δείνουν τρωφή για να ρίχνεις χολή τόσες μέρες, και ποιος σου εγγυάτε οτι ο ιστορικός δεν δρά κάτω απο την οποιαδήποτε πίεση ακομα ακομα οτι δεν τα έχει αρπάξει απο κάποιους.
Πές έναν ιστορικό ο οποιος δεν έχει διαστρευλώσει την αλήθεια, ΕΝΑΝ. -
Σε απεκάλεσα Βούλγαρο? ΠΟΤΕ?
Σε ρώτησα πρίν μέρες αν η καταγωγή σου είναι Ελληνική και που το βασίζεις, αλλα δεν απάντησες. -
Ρε scullone δε βαρέθηκες τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια; Κάτσε μέτρα από τις 600.000 δημσοσιεύσεις σου να δεις ότι ένα 70% θα έχει να κάνει με την Εκκλησία, με τους κακούς
Χριστιανούς και τα λοιπά.
Δεν έχεις βαρεθεί; Έλεος, ούτε επί πληρωμή να τα έγραφες... -
Και ακραία συνωμοσιολογία, ισοπεδωτική! Όλοι οι ιστορικοί, όλοι οι επιστήμονες θέλουν το κακό της ανθρωπότητας, θέλουν να διαδοθεί το ψεύδος, να μας απομακρύνουν από την απόλυτη αλήθεια.
Και μετά σου λέει γιατί δεν συζητάω μαζί του...
-
Ο χρήστης TheoRallye έγραψε:
Ρε scullone δε βαρέθηκες τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια; Κάτσε μέτρα από τις 600.000 δημσοσιεύσεις σου να δεις ότι ένα 70% θα έχει να κάνει με την Εκκλησία, με τους κακούς
Χριστιανούς και τα λοιπά.
Δεν έχεις βαρεθεί; Έλεος, ούτε επί πληρωμή να τα έγραφες...Τι να κάνουμε; Δεν ήρθε βλέπεις ο Αμερικάνος να κάψει τα φιλοσοφικά βιβλία, ούτε ήταν ο Άγγλος που απαγόρευσε την ιατρική...
Ούτε ήρθε ποτέ κανένας Αυστραλός (φερ'ειπείν) να πει στο ποίμνιο να καταδίδει τους Αγωνιστές του '21 στους Τούρκους.
Ούτε καν ο Εβραίος δεν γκρέμισε τα Ιερά.
Ούτε ο Γερμανός έσπασε αγάλματα.
Ξέρεις ποιοι ήταν. Το ξέρουμε όλοι. Η σιωπή είναι ανοχή-συνενοχή.
Υ.Γ. Κι αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για ένα θέμα, ας μην το διαβάσει. Το να μπαίνει σε όποια συζήτηση τυχόν γίνεται και να κάνει παράσιτα είναι ηλιθιότητα.
-
Αναφέρω ΟΛΟΙ οι ιστορικοί? ΠΟΥ?
Περιμένω απαντήσεις. Αλλα φώς δεν βλέπω.
Αλα τη περιμένω ένας Ελληνας θα απαντούσε σε αυτο που τον ρωτάνε, έστω και αν το πικρένει κάπως. -
Κλασσική περίπτωση 'είπα-ξείπα' και κλασσική περίπτωση ατόμου που, επειδή κανείς πια δεν του δίνει σημασία, προσπαθεί να εκβιάσει απάντηση...
Κατά το 'αν είσαι άνδρας, έλα εδώ'.
Κι επίσης, κλασσική περίπτωση ατόμου που δεν σέβεται τους συνανθρώπους του, αφού, όταν δεν συμφωνεί μ'αυτό που λέγεται, πάει και κάνει παράσιτα προσπαθώντας να παρεμποδίσει να λεχθεί ό,τι είναι να ειπωθεί, καλύπτοντας τα πάντα με τις φωνές του, έτσι ώστε και ο ομιλητής να μη μιλήσει και όσοι θέλουν να δουν ή να ακούσουν αυτά που θέλει να πει να μην μπορέσουν να το πετύχουν.
Θυμίζει την περίπτωση των Βίκινγκς σε ταινία των Μόντυ Πάιθον, όπου μπήκαν σ'ένα πανδοχείο, του οποίου όλα τα πιάτα είχαν spam (SPiced hAM, κάτι σαν το luncheon meat της Tulip, το οποίο πωλείται από την εταιρεία Hormel - καμία σχέση με τη μάστιγα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) συνδυασμένο με κάτι άλλο.
Στη μεν ταινία βέβαια αυτό ήταν ένα αστείο σκετς, αφού οι Βίκινγκς είχαν βαρεθεί να ακούν τη λέξη 'SPAM'. Εδώ όμως μιλάμε για μια καθαρά φασιστική αντίληψη, η οποία συναντάται σε πολλούς ιδεολογικούς και θρησκευτικούς χώρους και αποτελεί ίδιον ανθρώπων χωρίς αγωγή, με τους οποίους συνήθως δεν αξίζει να συζητήσει κανείς, γιατί δεν πρόκειται ούτε ν'ακούσουν ούτε να σκεφθούν αυτά που θ'ακούσουν, αλλά θα αναμασάνε συνέχεια την κασσέττα που θέλουν να περάσουν.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Αυτά τα αναφέρουν οι ιστορικοί που ασχολούνται μ'εκείνη την περίοδο (Vetter, Gibbon...), οι οποίοι ερεύνησαν τις πηγές εκείνης της εποχής (δηλαδή τα γραπτά κληρικών, ό,τι κρατικά αρχεία βρήκαν, ιστορικές πηγές κλπ).Και, όλως τυχαίως, καμία ιστορική πηγή δεν αναφέρει αυτά που αποδίδονται από την εκκληcία στον 'άγιο Γεώργιο'. Ο πάπας Γελάσιος ανέφερε για τον Γεώργιο ότι ήταν ένας από τους αγίους που δικαίως τιμώνται, αλλά καλύτερα μόνον ο θεός να ξέρει τα έργα τους.
Με κάλυψες!
Αλλά όμως... ρώτησα πριν λίγο έναν παπά και μου τα είπε τελείως διαφορετικά από ότι τα λες εσύ και οι ιστορικοί σου!
Μάλιστα μου έδειξε και ένα βιβλίο που τα αναφέρει διαφορετικά!
Γιατί λοιπόν να πιστέψω εσένα και όχι τον παπά?
Με λίγα λόγια... Ο καθένας υποστιρίζει ότι αυτός έχει δίκιο, ότι αυτός λέει το σωστό, αλλά έχει κανείς αποδείξεις???
Ούτε εσύ έχεις αγαπητέ φίλε, ούτε ο παπάς!
'Οπως λοιπόν εσύ βρήκες 2 ιστορικούς (και ίσως να μπορείς να βρεις άλλους χίλιους) που υποστιρίζουν ότι ο Αη Γιώργης ήταν απατεωνίσκος σαλαμέμπορας, έτσι μπορώ και εγώ να σου βρω άλλους 100.000 που να υποστιρίζουν το αντίθετο.
Οπότε αφήστε με στην ησυχία μου να πιστεύω ότι θέλω και μην προσπαθήτε να μου αποδείξετε ότι έχετε δίκιο.
Αν εσύ είσαι άθεος είναι δικαίωμά σου, αλλά μην αποκαλείς απατεωνίσκο σαλαμέμπορα κάποιον για τον οποίο δεν ξέρεις τίποτα και βασίζεσε σε γραπτά κάποιων που δεν ξέρουμε πως και γιατί τα έγραψαν και για κάποιον συνάνθρωπό σου αυτός ο απατεωνίσκος σαλαμέμπορας μπορεί (καλώς ή κακώς!) να είναι σύμβολο και τον προσβάλεις!
Αν θες μπορείς να λες ελεύθερα τις ιδέες σου, τους λόγους που δεν πιστεύεις πουθενα ή που πιστεύεις κάπου, αλλά μην προσβάλεις και μην βρίζεις αγίους της εκκλησίας μας, ή άλλης θρησκείας. -
Κανένας δεν σε υποχρεώνει να ασπασθείς οποιαδήποτε άποψη τύχει να ακούσεις.
Εγώ πάντως, προτιμώ την άποψη των επιστημόνων. Γενικά, προτιμώ να μου τεκμηριώνουν αυτό που λένε με συγκεκριμένα στοιχεία και, όπου δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη, να μου λένε 'εδώ δεν είμαι σίγουρος' ή 'δεν γνωρίζω' ή 'λέγεται ότι έγινε αυτό, αλλά δεν το έχω επιβεβαιώσει' ή, όπου κάτι δεν μου κολλάει, να μου παρέχουν μια λογική εξήγηση (αλλιώς να μου πουν 'ξέρεις, εδώ όντως τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, γι'αυτό δε βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά'), παρά, όταν κάτι δε μου φαίνεται λογικό, να μου απαντάνε 'ο θεός έφτιαξε την κόλαση γι'αυτούς που κάνουν τέτοιες ερωτήσεις' ή 'ποιος είσαι εσύ που θα αμφισβητήσεις την εκκληcία και τους αγίους και το θεό'.
Όσον αφορά τώρα την ιστορία του αγίου Γεωργίου, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της εκκληcίας (τότε δεν είχε επέλθει ακόμα το σχίσμα) παραδέχονται ότι μάλλον η επίσημη ιστορία αυτού του προσώπου έχει στοιχεία από τη ζωή του Αρειανού επισκόπου... Άσε που, όπως και να'χει, η επίσημη εκδοχή που μάθαμε γι'αυτό το πρόσωπο, είναι αρκετά μεταγενέστερη της εποχής που υποτίθεται ότι έζησε.
Ο καθένας, βέβαια, είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει. Εδώ υπάρχουν άλλοι που πιστεύουν στον IPU (Invisible Pink Unicorn - Αόρατος Ροζ Μονόκερως). Όμως, το να πλάθουμε παραμύθια και να διαστρεβλώνουμε επίτηδες την ιστορία, προκειμένου να εγκαθιδρύσουμε μια συγκεκριμένη ιδεολογία και να γίνουμε εξουσία είναι ανεπίτρεπτο.
Ο Σολωμός έλεγε 'εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό'. Κι εγώ ασπάζομαι αυτήν την άποψη, και λέω πως το ψεύδος, απ'όποιον και αν λέγεται, δεν πρέπει να μένει χωρίς καταγγελία και κατάρριψη. Δεν πιστεύω βλέπεις στο πλατωνικό 'ιαματικό ψεύδος' ούτε περιφρονώ τόσο τον άνθρωπο, ώστε να νομίζω ότι πρέπει να τον κυβερνάμε με ψέματα και απειλές (είτε κοσμικά είτε μεταφυσικά/θρησκευτικά).
-
Κλασσική περίπτωση 'είπα-ξείπα' και κλασσική περίπτωση ατόμου που, επειδή κανείς πια δεν του δίνει σημασία, προσπαθεί να εκβιάσει απάντηση...
Απαντησε λοιπον για να συνεχείσης ακάθεκτος ,χωρεις να σε ενοχλούμε το κύρηγμά σου.
Κατά το 'αν είσαι άνδρας, έλα εδώ'.
Λάθος μεγάλο 'κοτα' βάλε.
Κι επίσης, κλασσική περίπτωση ατόμου που δεν σέβεται τους συνανθρώπους του, αφού, όταν δεν συμφωνεί μ'αυτό που λέγεται, πάει και κάνει παράσιτα προσπαθώντας να παρεμποδίσει να λεχθεί ό,τι είναι να ειπωθεί, καλύπτοντας τα πάντα με τις φωνές του, έτσι ώστε και ο ομιλητής να μη μιλήσει και όσοι θέλουν να δουν ή να ακούσουν αυτά που θέλει να πει να μην μπορέσουν να το πετύχουν
.
Μόνο εγώ ασχολούμε με τι πάρτη σου, αλλα ούτε αυτο έχεις πάρει χαμπάρι, αν αρχίσω να φωνάζω να δεις , έλα όμως που γράφω και ομιλώ.Στη μεν ταινία βέβαια αυτό ήταν ένα αστείο σκετς, αφού οι Βίκινγκς είχαν βαρεθεί να ακούν τη λέξη 'SPAM'. Εδώ όμως μιλάμε για μια καθαρά φασιστική αντίληψη, η οποία συναντάται σε πολλούς ιδεολογικούς και θρησκευτικούς χώρους και αποτελεί ίδιον ανθρώπων χωρίς αγωγή, με τους οποίους συνήθως δεν αξίζει να συζητήσει κανείς, γιατί δεν πρόκειται ούτε ν'ακούσουν ούτε να σκεφθούν αυτά που θ'ακούσουν, αλλά θα αναμασάνε συνέχεια την κασσέττα που θέλουν να περάσουν
.
Επιδη ξαναγράφεις για φασισμό και δεν σου εχω απαντήσει όπως πρέπει θα σου απαντήσω τώρα:
Σίγουρα εσυ δεν είσαι Ελληνας παλικάρι μου, γιατι θα γνώριζε καλα στο πετσί της η οικογένεια σου τι εστι ΦΑΣΙΣΜΟΣ , εκτός και αν είσαι απο τα εκλεκτα μπουμπουκια των ΧΡΥΣΩΝ ΑΥΓΩΝ και τις ΜΠΛΕ ΜΑΡΕΓΚΑΣ.
Αυτα που έχει τραβήξει οι οικογένεια μου και εγώ απο μούτρα σα και του λόγου σου τα έχουν περάσει λίγοι και δεν σου έδωσα ποτέ το δικαιωμα να με αποκαλέσεις ΦΑΣΙΣΤΑ, να μου εβριζες τι μάνα θα γέλαγα αλλα αυτο που είπες είναι χειρότερο ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΟ -
Ο χρήστης deggman έγραψε:
Κλασσική περίπτωση 'είπα-ξείπα' και κλασσική περίπτωση ατόμου που, επειδή κανείς πια δεν του δίνει σημασία, προσπαθεί να εκβιάσει απάντηση...
Απαντησε λοιπον για να συνεχείσης ακάθεκτος ,χωρεις να σε ενοχλούμε το κύρηγμά σου.
Κατά το 'αν είσαι άνδρας, έλα εδώ'.
Λάθος μεγάλο 'κοτα' βάλε.
Κι επίσης, κλασσική περίπτωση ατόμου που δεν σέβεται τους συνανθρώπους του, αφού, όταν δεν συμφωνεί μ'αυτό που λέγεται, πάει και κάνει παράσιτα προσπαθώντας να παρεμποδίσει να λεχθεί ό,τι είναι να ειπωθεί, καλύπτοντας τα πάντα με τις φωνές του, έτσι ώστε και ο ομιλητής να μη μιλήσει και όσοι θέλουν να δουν ή να ακούσουν αυτά που θέλει να πει να μην μπορέσουν να το πετύχουν
.
Μόνο εγώ ασχολούμε με τι πάρτη σου, αλλα ούτε αυτο έχεις πάρει χαμπάρι, αν αρχίσω να φωνάζω να δεις , έλα όμως που γράφω και ομιλώ.Στη μεν ταινία βέβαια αυτό ήταν ένα αστείο σκετς, αφού οι Βίκινγκς είχαν βαρεθεί να ακούν τη λέξη 'SPAM'. Εδώ όμως μιλάμε για μια καθαρά φασιστική αντίληψη, η οποία συναντάται σε πολλούς ιδεολογικούς και θρησκευτικούς χώρους και αποτελεί ίδιον ανθρώπων χωρίς αγωγή, με τους οποίους συνήθως δεν αξίζει να συζητήσει κανείς, γιατί δεν πρόκειται ούτε ν'ακούσουν ούτε να σκεφθούν αυτά που θ'ακούσουν, αλλά θα αναμασάνε συνέχεια την κασσέττα που θέλουν να περάσουν
.
Επιδη ξαναγράφεις για φασισμό και δεν σου εχω απαντήσει όπως πρέπει θα σου απαντήσω τώρα:
Σίγουρα εσυ δεν είσαι Ελληνας παλικάρι μου, γιατι θα γνώριζε καλα στο πετσί της η οικογένεια σου τι εστι ΦΑΣΙΣΜΟΣ , εκτός και αν είσαι απο τα εκλεκτα μπουμπουκια των ΧΡΥΣΩΝ ΑΥΓΩΝ και τις ΜΠΛΕ ΜΑΡΕΓΚΑΣ.
Αυτα που έχει τραβήξει οι οικογένεια μου και εγώ απο μούτρα σα και του λόγου σου τα έχουν περάσει λίγοι και δεν σου έδωσα ποτέ το δικαιωμα να με αποκαλέσεις ΦΑΣΙΣΤΑ, να μου εβριζες τι μάνα θα γέλαγα αλλα αυτο που είπες είναι χειρότερο ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΟ -
ping of death, κάπου είχες γράψει 'πίστευε και μη, ερεύνα'. Μάλλον υποθέτοντας ότι αυτό που λένε αρκετές φορές οι απολογητές της εκκληcίας (η οποία πάντα ήταν στο πλευρό κάθε δικτατορίας στην Ελλάδα. Τα άτομα τα οποία πολεμούσε, ρουφιάνευε κι αφόριζε πάντα η εκκληcία ήταν αυτά που μπόρεσαν να σπρώξουν λίγο πιο μπροστά αυτόν τον τόπο, όπως ο Κοραής, ο Κολοκοτρώνης, ο Καποδίστριας, ο Βενιζέλος, ο Καζαντζάκης) είναι σωστό, ότι δηλαδή, 'να μωρέ, δεν προάγουμε την τυφλή πίστη.
Για να δούμε:
Γ' Οικουμενική Σύνοδος, Έφεσος 431
Θεοδότου επισκόπου 'Αγκύρας, ομιλία λεχθείσα εν τήι ημέραι τής γεννήσεως τού σωτήρος ημών 'Ιησού Χριστού, υπανεγνώσθη δέ καί αυτή εν τήι αυτήι συνόδωι.(Η 'θεόπνευστος' αυτή ομιλία καταλήγει με τα εξής λόγια)
`Ομολογώ τοιγαρούν τόν αυτόν θεόν καί άνθρωπον, θεόν μέν πρό αιώνων, άνθρωπον δέ γενόμενον εκ τού τόκου αρξάμενον, ου δύο, αλλ' ένα, ου φραζόμενον ως ένα, διττόν δέ επινοούμενον: ουδέ γάρ μάχεσθαι δεί τώι λόγωι τήν έννοιαν. ου νοούμεν δύο, ομολογούμεν δέ ένα: τό γάρ οικονομίαι καί θαύματι συνημμένον ουδέ λόγος διίστησιν ουδέ έννοια. ει δέ τις επινοίαι διαστήσειε τό συνημμένον, διαλελυμένον ενόησε καί ψευδής η έννοια γίνεται, διαστήσασα τό συνημμένον αεί. δεί ούν συνομολογούσαν έχειν τώι λόγωι τήν έννοιαν. ένα λέγεις Χριστόν, τόν αυτόν θεόν καί άνθρωπον; ουκούν ένα καί νόει. ει δέ λέγεις μέν ένα, επινοείς δέ δύο, τώι λόγωι σου πολεμούσαν έχεις τήν έννοιαν. μή ούν λέγε δύο διαφοράι τινι διιστάμενα. ει γάρ ενοίς τώι λόγωι, μή τέμηις τήι εννοίαι: ει δέ τέμνεις ταίς εννοίαις, τήν ένωσιν ήρνησαι. μή ούν πρός φύσεις διισταμένας καταγάγηις τόν λογισμόν, θεού τήν άκραν θαυματουργήσαν-
τος ένωσιν. πίστευε τώι θαύματι καί μή ερεύνα λογισμοίς τό γενόμενον. μή καταλύσηις τό θαύμα, ευρείν τόν λόγον φιλονεικών: ου γάρ μένει τό θαύμα ού ο λόγος γνωρίζεται. ει τού γενομένου γνώριμος ο λόγος, ουκέτι σημείον ουδέ θαύμα τό γεγονός: ει δέ σημείον καί θαύμα, καταλιπών λογισμούς τήν πίστιν ανάλαβε, ομολογών ένα κύριον 'Ιησούν Χριστόν καί θεόν καί άνθρωπον τόν αυτόν ουδέ επινοίαις ουδέ λογισμοίς διιστάμενον, ίνα μή τά ενωθέντα λογισμοίς διαστήσαντες οικονομίαν σωτήριον αρνησώμεθα. ει γάρ ένωσις θεού καί ανθρώπου διά τής οικονομίας γνωρίζεται, ο τήν ένωσιν διαστήσας τήν οικονομίαν ηρνήσατο. πιστεύσωμεν ούν τής οικονομίας τοίς θαύμασιν, ίνα πιστευθείς ο Χριστός τοίς ομολογούσι ταύτην τήν χάριν βασιλείαν ουρανών δωρήσηται, ής γένοιτο πάντας ημάς επιτυχείν χάριτι τού Χριστού, ώι η δόξα εις τούς αιώνας. αμήν.'Πίστευε στο θαύμα και μην ερευνάς με τη λογική σου το γενόμενον...'
'Αν (συμβεί) δε σημείο και θαύμα, άσε τη λογική και πίστεψε'
Και ο μέγας Βασίλειος...
Βασιλείου, Eις τον προφήτην Ησαϊαν
Κεφάλαιον Ζ'
Καί εάν μή πιστεύητε, ουδέ μή συνήτε. Πιστεύσαι μέντοι δεί τοίς Γράμμασιν, ως περιέχουσι θείον νούν, καί ούτως ελθείν επί τήν τών εγγεγραμμένων σύνεσιν. Δεί γάρ υπερβάντας τούς τύπους, ούτω καταλαβείν τήν τών ενδειχθέντων ημίν αλήθειαν. Πρότερον γάρ δεί απλή πιστεύειν πίστει ταίς Γραφαίς, ότι θεόπνευστοι καί ωφέλιμοι: έπειτα λεπτώς καί εξεταστικώς τόν εναποκείμενον αυταίς νούν διερευνάσθαι.'Πρώτα πρέπει να πιστεύεις με απλή πίστη στις γραφές, γιατί είναι θεόπνευστες και ωφέλιμες' (δεν μας αποδεικνύει όμως ότι είναι θεόπνευστες ή ωφέλιμες. Αυτό θεωρεί ότι πρέπει να το δέχεται κανείς a priori).
-
Όχι άλλο κάρβουνο!!!
Skullone, φίλε δε σε ξέρω. Πολύ ωραία αναπτύσσεις τα επιχειρήματά σου και φαίνεσαι άτομο που 'ψάχνεται' γενικά. Να σου πω όμως την αλήθεια, απ' όσα έχεις παραθέσει δεν έχω διαβάσει ούτε το 0,01%! Αφενός γιατί ομολογώ δε με ενδιαφέρουν, αφετέρου είναι μάλλον δυσνόητα (προσωπικά δεν είμαι και τέρας μαθήσεως). Και αμφιβάλλω πόσοι έχουν διαβάσει το 100& αυτών που παραθέτεις.
Φυσικά, το ότι εμένα ή κάποιον άλλον δεν μας ενδιαφέρουν όλα αυτά, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εσύ πρέπει να συμβιβαστείς μαζί μας και να μην τα παρουσιάζεις. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πιστεύω πως εάν τα παρουσίαζες πιο απλά (όρισέ το όπως νομίζεις) πιστεύω δε θα υπήρχαν αντιπαραθέσεις και θα γινόταν πιο όμορφος, πιο απλός, πιο ζεστός διάλογος.
Φιλικά πάντα -
Φίλε skullone μια ερώτηση μόνο και να το κλείσουμε το θέμα γιατί μάλλον κούρασε πολύ!
Απλά από περιέργια...
Πιστεύεις κάπου? Είσαι άθεος? Προσωπικά δεδομένα και τα σέβομε, απλά αν θες απαντάς.
Όχι τίποτα άλλο, αλλά με ενδιαφέρει η άποψη ενός άθεου και έχω ένα φίλο που δήλωνε άθεος και έλεγε περίπου τα ίδια με σένα και μου έκανε εντύπωση που κάποια στιγμή τον είδα να ανάβει ένα κεράκι στο εκκλησάκι στο Ασπρονέρι και να κάνει το σταυρό του.
Είχε προηγηθεί ένα σλάλομ ανάμεσα από δύο-τρία φορτηγά στα Καμένα Βούρλα και σκέφτομαι μήπως τελικά όταν μας συμφέρει ή όταν βρεθούμε σε δύσκολη θέση επικαλούμαστε κάποια ανώτερη δύναμη? -
Δες το pm σου, για το πρώτο σου ερώτημα. Φίλους άθεους έχω πάντως αρκετούς.
Σε ό,τι αφορά πάντως την γνήσια αθεϊστική στάση, αυτή συνίσταται στο να αναλαμβάνεις την ευθύνη για ό,τι σου συμβαίνει, καλό ή κακό, εσύ και να μην ψάχνεις για εξιλαστήριο θύμα ή σωτήρα σε οντότητες δημιουργηθείσες από τη σκέψη του ανθρώπου.
Αναβίωση Καντιωτικού ταλιμπανισμού