-
To ξέρω... Απλά σου λέω πως δεν έχει νόημα, ένα λάθος που γίνεται (πρόωρη έκρηξη μέρους του μίγματος) να το κάνουμε χειρότερα δίνοντας σπινθήρα από το μπουζί.
Κατάλαβα.
Δεν ξέρω αν το κάνουμε χειρότερα. Απλά αποφεύγουμε την ύπαρξη δύο αναφλέξεων, τα μέτωπα των οποίων συγκρούονται μέσα στο χώρο καύσης. Αυτό το τελευταίο είναι που θέλουν -μάλλον- να αποφεύγουν οι κινητήρες. Οι λόγοι που πρέπει να γίνεται αυτό δεν ξέρω ποιοι είναι ακριβώς. Εκτιμώ ότι μάλλον είναι πιο επικίνδυνο και επώδυνο για τον κινητήρα να έχει 2 αναφλέξεις σε σχέση με τη μία που γίνεται νωρίς, καθώς και οι απώλειες ενέργειας στην πρώτη περίπτωση θα είναι μεγαλύτερες. -
Η έναυση που προκαλεί ο σπινθήρας στο μπουζί δεν δημιουργεί πρόβλημα διότι έρχεται στο σωστό χρόνο. Αν η κάυση έχει αρχίσει από αυτανάφλεξη υπάρχει έτσι και αλλιώς πρόβλημα.
Απλά η μείωση του avance οδηγεί σε πιο 'ηπιες' καύσεις στην συνέχεια που με την σειρά τους μειώνουν της θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης και έτσι μειώνονται οι περιπτώσεις αυτανάφλεξης.
Βέβαια οι περιπτώσεις αυτανάφλεξης είναι στην πράξη πολύ σπάνιες και πρακτικά οφείλονται σε βενζίνη πολύ χαμηλού αριθμού οκτανίων ή σε πολύ φτωχό μίγμα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το avance πριν την επέμβαση του knock senson είναι πολύ 'πρόωρο' (επειδή είναι για καλύτερης ποιότητας βενζίνη) με αποτέλεσμα να έχουμε ταχύτερη διάδοση της καύσης από την επιθυμητή (απλά διότι λόγω ποιότητας το μίγμα εκρήγνυται αντί να αναφλέγεται). Επομένως η ECU το μειώνει για να υπάρξει προσαρμογή στην βενζίνη και όχι τόσο για να μην υπάρχει αυτανάφλεξη.
Η αυτανάφλεξη είναι σπάνια. -
Το αβάνς (προπορεία, σε μοίρες πριν το άνω νεκρό σημείο) χρειάζεται γιατί η ανάφλεξη και καύση δεν γίνεται άμεσα αλλά απαιτείται κάποιος χρόνος. Για το λόγο αυτό το αβάνς σε πολλές στροφές είναι περισσότερο (ο ίδιος χρόνος που χρειάζεται για την καύση αντιστοιχεί σε περισσότερες μοίρες) και αυτό κάνει ο φυγοκεντρικός μηχανισμός του αβάνς.
Στην περίπτωση που αναφέρεται πιο πριν πρέπει να καταργηθεί ο λόγος που γίνεται η αυτανάφλεξη. Ό,τι και να γίνει με το αβάνς δεν θα αλλάξει κάτι (εκτός αν η υπερθέρμανση και δημιουργία θερμού σημείου που οδηγούσε στην αυτανάφλεξη οφειλόταν σε υπερβολικό αβάνς). Θέλεις λοιπόν να ελαττώσεις τη θερμοκρασία και υπάρχουν πολλοί τρόποι:
-καθαριότητα από κατάλοιπα καύσης του θαλάμου καύσης
-γενικότερη μείωση αβάνς
-πιο ψυχρά μπουζί
-κατάλληλα λάδια και ίσως και ψυγείο λαδιού
-σύστημα ψύξης σε καλή λειτουργία και κατάλληλο για τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος
-έλεγχο λειτουργίας βαλβίδων και εδρών αυτών
-τυχόν φθορές κινητήρα λόγω ηλικίας....Οn the road αντιμετώπιση
-βελτίωση της ποιότητας βενζίνης
-αύξηση ποσότητας βενζίνης μια και τα φτωχά μίγματα ζεσταίνουν (άρα και κανά δυό γκαζώματα μπορούν να βοηθήσουν στιγμιαία όμως μόνο)
-ελάττωση πατήματος γκαζιού (μείωση φορτίου) εφόσον η προηγούμενη λύση είναι μόνο προσωρινή....
-αύξηση στροφών! ώστε να συμπέσει η αυτανάφλεξη με την κανονική ανάφλεξη (θυμίζω φυγοκεντρική αύξηση αβάνς)... επιτυγχάνεται με κατέβασμα σχέσης ταχύτητας!
-φορτίο αυτοκινήτου και συμπεριφορά οδηγού (του ρουφάω το αίμα φορτωμένο σε ανηφόρα με 50χλμ με 4η) κλπ. -
όπως είχα υποσχεθεί, επανέρχομαι με τα τελευταία νέα για τον FSi
μετά από 300 χιλιόμετρα με απλή αμόλυβδη θα έλεγα πως δεν θα την συνιστούσα..η δοκιμή έγινε με απλή Shell ...δεν έκανα δοκιμές σε διάφορα πρατήρια όμως συνεπώς τα συμπεράσματα μπορεί να είναι τυχαία αν οι δεξαμενές του κυρίου έχουν μέσα φίδια
το εγχειρίδιο χρήσης του κινητήρα αναφέρει στην περίπτωση χρήσης καυσίμου 95 οκτανίων:
'μικρή αύξηση της κατανάλωσης', η οποία για μένα ήταν της τάξης του 7%
'μικρή μείωση στις επιδόσεις' , εδώ πρέπει να πω πως στις ίδιες ακριβώς διαδρομές η μείωση των επιδόσεων ήταν μάλλον αμελητέα..εμφανιζόταν κυρίως ώς ένα 'κόμπιασμα' μεταξύ 2,000 και 3,000 στροφών ..κάτι που συμβάλλει και στην μεγαλύτερη κατανάλωση όταν θες να κινηθείς όπως είχες συνηθήσει πριν αλλά δεν σε ξαφνιάζει και δυσάρεστα (εκτός αν έχεις μάθει να είσαι ο εκδικητής των φαναριών)
'θόρυβος', εδώ φτάσαμε στην ταμπακιέρα...χωρίς να είναι τρομακτικός..ο θόρυβος από τον κινητήρα είναι εμφανής..κυρίως στην εκκίνηση μέχρι να έρθει ο κινητήρας σε ασφαλή θερμοκρασία λειτουργίας..αλλά και στις επιταχύνσεις..μάλιστα με κρύο κινητήτα τα πρώτα λεπτά μου θύμιζαν τα παιδικά μου χρόνια..που βάζαμε χαρτονάκια στα ποδήλατα να κάνουμε θόρυβο
για να είμαι δίκαιος φυσικά..κρίνω τον θόρυβο ως έντονο σε σχέση με το ίδιο αυτοκίνητο πριν..το οποίο έχει ένα ιδιαίτερα ήσυχο εσωτερικό..όμως ακριβώς το γεγονός πως σε ένα περιβάλλον που δεν τρίζει και δεν χτυπάει τίποτα (ακόμη τουλάχιστον), που οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι ελάχιστοι και οι αναρτήσεις πολιτισμένες..το μόνο που διακρίνεις είναι αυτός ο τραχύς ήχος που εγώ τουλάχιστον θεωρώ αταίριαστο με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου
τέλος αυτοί οι 'μικροκραδασμοί' στο πεντάλ του συμπλέκτη ήταν αρκετά εντονότεροι, πάντα φυσικά με ελαφρά πατημένο το πεντάλ
με την επιστροφή στην ΒΡ100 (σε βενζινάδικο εμπιστοσύνης) και μετά από 75 χιλιόμετρα για προσαρμογή του κινητήρα όλα έγιναν όπως πριν..και ο χαρακτήρας του είναι σαφώς αυτός που ταιριάζει στο αυτοκίνητο..ενώ με τις πρώτες μετρήσεις κατανάλωσης έχω πέσει οριακά κάτω από τα 7 λίτρα (έχει 4500 χιλιόμετρα επάνω)
η προσωπική μου γνώμη..αν μπορείτε να διαθέτετε τα επιπλέον ευρώ για καύσιμο 99 και 100 οκτανίων, ή έστω V-power 95+ (που είναι ένας καλός συμβιβασμός) καλό θα είναι να το κάνετε για τον FSi αν θέλετε την ποιότητα κυρίως στην λειτουργία και τις οριακά καλύτερες επιδόσεις
ως προς την οικονομία..η αύξηση της κατανάλωσης είναι μικρότερη της διαφοράς της τιμής ανα λίτρο μεταξύ 'απλού' και 'καλού' καυσίμου επομένως συμφέρει το 'απλό' καύσιμο
τα παραπάνω είναι απλές καθημερινές παρατηρήσεις..δεν είμαι ειδικός σε τεχνικά θέματα ούτε έχω κανενός είδους σχέση (επαγγελματική ή άλλη) με τον χώρο του αυτοκινήτου ή των καυσίμων..συνεπώς μπορεί να κάνω και λάθος
-
Ο χρήστης theios έγραψε:
..δεν είμαι ειδικός σε τεχνικά θέματα ούτε έχω κανενός είδους σχέση (επαγγελματική ή άλλη) με τον χώρο του αυτοκινήτου ή των καυσίμων..συνεπώς μπορεί να κάνω και λάθοςΚαι λαθος να κανεις φιλε ...συγχωρησαι .Γιατι τα γραπτα σου ειναι ξεκαθαρα και προπαντως σοβαρα.Νομιζω οτι η γραφη σου αποτελει παραδειγμα προς μιμηση για τους .....φωνασκουντες!!!!(φαντασου να ησουν και σχετικος τι θα εγραφες!!!! )
-
Αγαπητε theios. Σιγουρα η διαφορα στην καταναλωση ειναι αρκετη αλλα το γεγονος οτι εχει αυτες τις διαφορες και δεν χτυπαει πειρακια ο κινητηρας με απλη αμολυβδη(φανταζομαι οτι θα το ανεφερες) με παρηγορει αρκετα σε σχεση με αυτα που ειχα ακουσει. Ευχαριστω για την επαναφορα σου! Μερικοι ειπαν στη αρχη του θεματος οτι μπορει να χτυπησει πειρακια στη αρχη που δε θα εχει γινει η χαρτογραφηση. Τοτε παρατηρησες τιποτα; Οσο για τους κραδασμους που αναφερεις στο συμπλεκτη ρωτησες σε εξουσιοδοτημενο συνεργειο απο τι προερχεται; Τι σου ειπαν;
-
δεν παρατήρησα κάτι..πάντως και τα χιλιόμετρα που έκανα φαντάζομαι ήταν αρκετά να γίνει η προσαρμογή του κινητήρα και θεώρησα το αποτέλεσμα ως οριστικό...
το θέμα είναι πως με τον FSi μπορεί να έχεις με καλό καύσιμο οικονομία (αν κινείσαι ως τις 3000 στροφές), επιδόσεις (αν κινείσαι μεταξύ 3,000-5,000) και ήσυχη λειτουργία σε όλο το φάσμα των στροφών
αν επιλέξεις φτηνότερο καύσιμο κερδίζεις απλώς στην διαφορά της τιμής καυσίμου μείον την αύξηση της κατανάλωσης
στην πράξη αν η καλή έχει 99 λεπτά και η απλή 85 η διαφορά είναι γύρω στο 16%, με την απλή αν υποθέσουμε πως χάνεις 7% στην κατανάλωση..είναι μια διαφορά 9% στο λίτρο..αν αυτό σου φαίνεται λογικό για τις επιδόσεις και τα ακουστικά χαρακτηριστικά τότε το συστήνω ανεπιφύλακτα..αν κάνεις πολλά χιλιόμετρα ή είναι σημαντικό έξοδο τότε κινήσου με απλή..προσωπικά θα έλεγα να προτιμήσεις μια 95+ όμως στην περίπτωση αυτή
ο τεχνικός της VW μου είχε συστήσει απλή όταν το παραλάβαμε και επιπλέον μου είπε πως σε καμία περίπτωση η χρήση απλής δεν αναιρεί την εγγύηση από την στιγμή που και το ίδιο το εγχειρίδιο χρήσης δεν την απαγορεύει
για τους κραδασμούς να τονίσω πως δεν είναι κάτι τραγικό (ίσως η λέξη που χρησιμοποίησα να ήταν τρομακτική)..απλά το OPEL, η Citroen και το Honda που οδηγούσα ως τώρα δεν το έκαναν (δεν λειτουργούσαν όμως και με τη ίδια σχέση συμπίεσης) γίνονται αντιληπτοί δε όταν πατήσεις λίγο τον συμπλέκτη στη νεκρή περιοχή του..είναι συνεχείς και δεν εμφανίζονται κατα διαστήματα..κάτι που με κάνει να πιστεύω πως είναι χαρακτηριστικό της λειτουργίας του κινητήρα
με την πρώτη αλλαγή λαδιών θα το ρωτήσω και θα σας ενημερώσω γιατί είναι η μόνη μου απορία για ένα -κατα τα άλλα- εξαιρετικά στημένο αυτοκίνητο το οποίο μόνο με την Xsara μπορώ να συγκρίνω (ως προς την άνεση και πάντα με τα δικά μου κριτήρια)
-
ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.GOLF4 1.4 Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΠΑΙΖΕΙ,ΠΟΤΕ ΜΗΔΕΝ ΠΟΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ,ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.Η ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΚ.ΠΕΙΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΛΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ.
Το νεο Golf FSI χτυπαει πιρακια!!!!!!