-
Ως συνηθως χαθηκε το δασος απο τους περισσοτερους απο εσας!
Μην κολλατε στους 11 ή 14 μηνες,αυτο εχει καταντησει να ειναι λεπτομερεια απο την στιγμη που εχουμε να κανουμε με τετοια εξωφρενικα νουμερα.Το θεμα ειναι οτι το ΙΚΑ (στο οποιο οι παροχες ειναι... ) ρουφαει ενα πακτωλο χρηματων τα οποια οδευουν προς δομημενα ομολογα,παχυλα εφαπαξ και συνταξεις (γνωστα ως 'κεκτημενα') και δεν σχολιαζω καν ποιοτικα χαρακτηριστικα (οπως πχ την ευκολια με την οποια υιοθετει ολες τις καταγγελιες εις βαρος του εργοδοτη προκειμενου να εισπραξει,ή οτι θες ενα ατομο στο λογιστηριο να ασχολειται μονο με το ΙΚΑ).
Οταν λεμε λοιπον για ανταγωνιστικοτητα,δεν πρεπει να κοιταμε μονο ποσο παιρνει στο χερι ο εργαζομενος (τα οποια σε καποιες περιπτωσεις ειναι οντως λιγα και δεν φτανουν για τιποτα περα απο επιβιωση) αλλα ποσα κρατώνται (και απο τις δυο πλευρες)για να πανε...στον Καιάδα,και αυτο ειναι κατι που μαλλον δεν προκειται να αλλαξει οσο τα ταμεια ειναι σε δεινη κατασταση (μηπως χειροτερέψει κιολας;).
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Ως συνηθως χαθηκε το δασος απο τους περισσοτερους απο εσας!
Μην κολλατε στους 11 ή 14 μηνες,αυτο εχει καταντησει να ειναι λεπτομερεια απο την στιγμη που εχουμε να κανουμε με τετοια εξωφρενικα νουμερα.Το θεμα ειναι οτι το ΙΚΑ (στο οποιο οι παροχες ειναι... ) ρουφαει ενα πακτωλο χρηματων τα οποια οδευουν προς δομημενα ομολογα,παχυλα εφαπαξ και συνταξεις (γνωστα ως 'κεκτημενα') και δεν σχολιαζω καν ποιοτικα χαρακτηριστικα (οπως πχ την ευκολια με την οποια υιοθετει ολες τις καταγγελιες εις βαρος του εργοδοτη προκειμενου να εισπραξει,ή οτι θες ενα ατομο στο λογιστηριο να ασχολειται μονο με το ΙΚΑ).
Οταν λεμε λοιπον για ανταγωνιστικοτητα,δεν πρεπει να κοιταμε μονο ποσο παιρνει στο χερι ο εργαζομενος (τα οποια σε καποιες περιπτωσεις ειναι οντως λιγα και δεν φτανουν για τιποτα περα απο επιβιωση) αλλα ποσα κρατώνται (και απο τις δυο πλευρες)για να πανε...στον Καιάδα,και αυτο ειναι κατι που μαλλον δεν προκειται να αλλαξει οσο τα ταμεια ειναι σε δεινη κατασταση (μηπως χειροτερέψει κιολας;).
Ο Τρόπος που λειτουργουσε μέχρι τώρα το ασφαλιστικό ήταν σαν μία πυραμίδα... χρειαζόμασταν
διαρκώς περισσότερους ασφαλισμένους για να ειναι βιωσιμό.... το 70/80 η αυξηση ήταν κυρίως από τις γυναίκες που εμπαιναν στην εργασία... μετά το 90/00.. από τους μετανάστες... το 2010 δεν υπάρχει νέα κοινωνική ομάδα να δώσει νέες εισφορές και το σύστημα τρέμει..Περι ανταγωνιστικότητας οι συνολικές εισφορές στην Ελλάδα ως ποσοστό του μισθού έχουν ξεπεράσει και την Σουηδία...
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Κι αυτός που θέλει να βγάλει κοστολόγιο, γιατί να μην διαιρεί με το 11? 11 μήνες δεν εργάζεται ο εργαζόμενος?
Όχι.
Όλο το χρόνο εργάζεται. Η άδεια είναι μέρος της δουλειάς. Οι δύο μέρες ανάπαυσης την εβδομάδα είναι μέρος της δουλειάς. Οι 16 ώρες καθισιού και ύπνου ημερησίως είναι μέρος της δουλειάς. Αλλιώς να βάλουμε ότι εργάζεται το 1/3 της μέρας, βγάλε σαββατοκύριακα [1 μήνας ετησίως] βγάλε την άδεια [άλλος ένας μήνας]
μουμπλε μουμπλε
3.33 μήνες το χρόνο εργάζεται. Διαίρεσε καλύτερα τις ετήσιες αποδοχές με 3.33 για να βγάλεις πόσο κοστίζει ο μήνας.Αυτά έχει κατακτήσει ο σύγχρονος κόσμος. Από 'κει και πέρα, εσύ μπορείς να διαιρείς και με ρίζα 5 αν σε βολεύει.
Δεν βαριέσαι να γράφεις χαζομάρες?
O σύγχρονος κόσμος γνωρίζει ότι η κοστολόγηση γίνεται με βάση το πραγματικό ετήσιο κόστος κ την πραγματική ετήσια παραγωγή. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ και κάθεται 2 μέρες την εβδομάδα, αργίες κ άδεια ο εργαζόμενος, ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ κ παίρνει 14 μισθούς. Αλλά για τις ανάγκες της κοστολόγησης πρέπει να δούμε τι κοστίζει κάθε τι που παράγει ή, αν αυτό μας χρειάζεται, πόσο μας κοστίζει η κάθε μέρα (ή και η ώρα) πραγματικής εργασίας του. Εσύ μπορείς να μείνεις στ' όνειρό σου, που λέει - απ' ό, τι φαίνεται - ότι ο εργαζόμενος παράγει κ τα ΣΚ κ τις αργίες κ τις μέρες της άδειάς του... -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Δεν βαριέσαι να γράφεις χαζομάρες?
Να διαιρείς τότε ετήσιο κόστος με 3.33 να βγάλεις τα φοβερά σου συμπεράσματα για το μηνιαίο κόστος.
Εγώ πάω να πω τπτ χαζομάρες, γιατί την εξυπνάδα του να διαιρείς με 11 το ετήσιο κόστος εργαζομένου γιατι '11 μήνες δουλεύει', η αλήθεια είναι πως δεν τη φτάνω.
-
Τελικά τι υποστηρίζουν οι 'εργοδότες' και 'στελέχη' φορουμίστες?
Οι αμοιβές στην Ελλάδα είναι υψηλές , χαμηλές , μέσες , ανταγωνιστικές , μη ανταγωνιστικές? Πιστεύουν ότι:
α. χαμηλώνοντάς τες κάτω απο τα σημερινά επίπεδα θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προιόντων?
β.θα δημιουργηθούν νέες επενδύσεις?
γ.θα εξυγιανθούν οι ασφαλιστικοί φορείς?
δ.η μείωση του εργατικού κόστους θα μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής και διακίνησης του προιόντος? -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
...Εγώ πάω να πω τπτ χαζομάρες, γιατί την εξυπνάδα του να διαιρείς με 11 το ετήσιο κόστος εργαζομένου γιατι '11 μήνες δουλεύει', η αλήθεια είναι πως δεν τη φτάνω.Ξέρεις τι σημαίνει 'κοστολόγηση'? Κι αν δεν ξέρεις, μπορείς (ΕΛΠΙΖΩ) να φανταστείς.
Θα σου δώσω παράδειγμα, αν κ είμαι βέβαιος ότι έχεις καταλάβει κ δεν θέλεις να το παραδεχτείς: Έχω μαγαζί που πουλάω (πχ) καρφίτσες κ δίνω στον εργαζόμενο 1.100 Ε (έστω με όλες τις εισφορές) τον μήνα. Αν υπολογίσω ότι κερδίζω από την εργασία του 40 Ε τη μέρα, είμαι οκ?
Δεν είμαι, γιατί δεν παράγει 30 μέρες τον μήνα ούτε 12 μήνες τον χρόνο, άσε που παίρνει κ 2 μισθούς δώρα + επίδομα άδειας. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ κ τα παίρνει, το ξαναλέω, αλλά αν εγώ θέλω να δω αν μπορώ να τον απασχολήσω κ να βγάζει τα έξοδά του θα πρέπει να δω πόσο μου κοστίζει κάθε μέρα (ή ώρα ή λεπτό) που είναι το καρφιτσάδικό μου ανοιχτό. Δυσνόητο?Κων/νε, όσο με αφορά, υποστηρίζω ότι η παραγωγικότητα στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλά, που καταντάει αστείο. Αντίστοιχο αστείο είναι οι μισθοί, τα επιδόματα κ η ανταγωνιστικότητα. Μέχρι να μπουν κανόνες κ όροι στη λειτουργία της αγοράς που να τηρούνται απ' όλους, κανένας δεν πρόκειται να δηλώσει ευχαριστημένος.
-
.......
Κων/νε, όσο με αφορά, υποστηρίζω ότι η παραγωγικότητα στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλά, που καταντάει αστείο. Αντίστοιχο αστείο είναι οι μισθοί, τα επιδόματα κ η ανταγωνιστικότητα. Μέχρι να μπουν κανόνες κ όροι στη λειτουργία της αγοράς που να τηρούνται απ' όλους, κανένας δεν πρόκειται να δηλώσει ευχαριστημένος.Φίλε ililias , έχω την εντύπωση αλλά και την εικόνα πως οι παραγωγικότητα των Ελλήνων εργαζομένων στον Ιδιωτικό τομέα είναι αρκετά υψηλή -τόσο έναντι αυτών του Δημοσίου Τομέα , όσο και έναντι των συναδέλφων τους στην υπόλοιπη Ευρώπη - .Αν θυμάμαι καλά , πρόσφατα κυκλοφόρησε μια μελέτη που τους κατέτασε αρκετά ψηλά στη λίστα.
Προσωπικά πιστεύω , πως μεγαλύτερο ρόλο παίζει το μέγεθος της Ελληνικής αγοράς -το οποίο ως μικρό που είναι- δεν δημιουργεί εύφορο έδαφος για την εισαγωγή και ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών αύξησης της παραγωγικότητας. -
Μα ... τι λες? Αφού όλοι εδώ μέσα βρίζουν τους Έλληνες εργοδότες, εσύ (κ η 'πρόσφατη έρευνα') τους λες ... καλούς επιχειρηματίες?
Φιλικά, οκ?
-
...Εγώ πάω να πω τπτ χαζομάρες, γιατί την εξυπνάδα του να διαιρείς με 11 το ετήσιο κόστος εργαζομένου γιατι '11 μήνες δουλεύει', η αλήθεια είναι πως δεν τη φτάνω.
Ξέρεις τι σημαίνει 'κοστολόγηση'? Κι αν δεν ξέρεις, μπορείς (ΕΛΠΙΖΩ) να φανταστείς.
Θα σου δώσω παράδειγμα, αν κ είμαι βέβαιος ότι έχεις καταλάβει κ δεν θέλεις να το παραδεχτείς: Έχω μαγαζί που πουλάω (πχ) καρφίτσες κ δίνω στον εργαζόμενο 1.100 Ε (έστω με όλες τις εισφορές) τον μήνα. Αν υπολογίσω ότι κερδίζω από την εργασία του 40 Ε τη μέρα, είμαι οκ?
Δεν είμαι, γιατί δεν παράγει 30 μέρες τον μήνα ούτε 12 μήνες τον χρόνο, άσε που παίρνει κ 2 μισθούς δώρα + επίδομα άδειας. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ κ τα παίρνει, το ξαναλέω, αλλά αν εγώ θέλω να δω αν μπορώ να τον απασχολήσω κ να βγάζει τα έξοδά του θα πρέπει να δω πόσο μου κοστίζει κάθε μέρα (ή ώρα ή λεπτό) που είναι το καρφιτσάδικό μου ανοιχτό. Δυσνόητο?Ηλία, παρ το πίσω, προλαβαίνεις να κάνεις edit
-
θα πρεπει να βαλουμε μεσα και τις μερες οπου η επιχειρηση δεν δουλευει ειτε γιατι ο εργοδοτης δεν εχει δουλεια ,ειτε λογο απεργιας,λογο αρρωστειας του υπαλληλου κτλ.
-
[edit] no point
-
Μα ... τι λες? Αφού όλοι εδώ μέσα βρίζουν τους Έλληνες εργοδότες, εσύ (κ η 'πρόσφατη έρευνα') τους λες ... καλούς επιχειρηματίες?Φιλικά, οκ?
Δεν είπα αυτό αλλά Ok!
Tην παραγωγικότητα της εργασίας δηλ. τη λειτουργία του κάθε εργαζόμενου, την επηρεάζουν παράγοντες οι οποίοι είναι ταυτόσημοι με αυτούς που επηρεάζουν και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τελικά της οικονομίας ως σύνολο.
Οι παράγοντες αυτοί είναι:- Το τεχνολογικό επίπεδο και η καινοτομία.
- Το επίπεδο του management, σε συνάρτηση με τη συμπεριφορά και την παρακίνηση των εργαζομένων (δημιουργία κλίματος συνεργασίας, προοπτικής, ασφάλειας).
- Το επίπεδο οργάνωσης των επιμέρους λειτουργιών (τροφοδοσία, παραγωγή, έλεγχος, προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών).
- Η συνεχής επιμόρφωση των εργαζομένων...
Σε τι επίπεδο αλήθεια να βρίσκονται οι παράγοντες αυτοί στην πραγατικότητα της Ελληνικής Οικονομίας(όταν μάλιστα η αύξηση του ΑΕΠ που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια οφείλονταν στην κατανάλωση και οχι στην παραγωγή)?
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
[edit] no pointΈλα, γράφτο
-
Ξέρεις τι σημαίνει 'κοστολόγηση'?
Kοστολογηση σημαινει να γνωριζες απο πριν τα εξοδα που υποχρεουσαι να καταβαλλεις (μισθους, ενοικια, προμηθευτες, ΔΕΚΟ, αποσβεσεις εξοπλισμου, ΦΠΑ κτλ), βασει των οποιον θα καθοριζεται και η τελικη τιμη του προιοντος που πουλας.
Εστω οτι, μηνιαιως, τα εξοδα αυτα ανερχονται σε 5000€ (συμπεριλαμβανομενου και του μισθου σου).
Υποθετω οτι το καταστημα με τις καρφιτσες ειναι ανοιχτο 12 ωρες ημερισιως και αυτο το μηνα εκτος των Κυριακων θα ειναι ανοιχτο 27 μερες. (Ευτυχως δεν ειχαμε αργιες, θα ειχες πεσει σε καταθλιψη)
5000€ εξοδα / 27 μερες :Πρεπει να βγαζεις 185€/ ημερα ή 15,4€/ωρα για να καλυψεις τα εξοδα και να πληρωθεις. Εαν οι καρφιτσες κοστιζουν 0,5€, για να βγαζεις τα εξοδα (στα οποια συμπεριλαμβανεται και ο μισθος σου) πρεπει να πουλας 30 πακετα την ωρα. Εαν πουλας 62 πακετα την ωρα, κερδιζεις 30,8€ την ωρα, εισαι αρχοντας! (Καπου εδω σου περναει η σκεψη να δωσεις ενα μικρο μπονους στον υπαλληλο, αλλα τελευταια στιγμη το μετανιωνεις, κοροιδο εισαι?)
Εαν δε μπορεις να πουλησεις τοσες πολλες καρφιτσες μην ανοιξεις την επιχειρηση. Δεν θα παει καλα
Ολα οι υπαλληλοι θα σας τα μαθαινουμε?
-
Ξέχασες τις αποσβέσεις , αν είναι να καλύπτεται με εναν απλό μισθό , θα πάει υπάλληλος!
-
Επίσης ξέχασε να μας πει τι ακριβώς κοστολογεί
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Επίσης ξέχασε να μας πει τι ακριβώς κοστολογείΤο κόστος της κοστολόγησης το έβαλε??
...τελικά είναι ασύμφορο να έχεις παραγωγή στην Ελλάδα!
Ουπς!..διόρθωση. Για εμπόριο μιλάει ο Saxon -
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
Ξέχασες τις αποσβέσεις , αν είναι να καλύπτεται με εναν απλό μισθό , θα πάει υπάλληλος!Τι απαξωση...
Αρα παραδεχομασται οτι ο υπαλληλος ειναι... καταντια. -
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Ξέχασες τις αποσβέσεις , αν είναι να καλύπτεται με εναν απλό μισθό , θα πάει υπάλληλος!
Τι απαξωση...
Αρα παραδεχομασται οτι ο υπαλληλος ειναι... καταντια.Ε μάλλον , έτσι πρέπει να είναι (στο λέει ένας υπάλληλος)
-
Η όλη κουβέντα μου θυμίζει Λογιστική Κόστους από τον Κο Δημητρά. Ο άνθρωπος είχε τελειώσει πολυτεχνείο και προφανώς του προέκυψε στην πορεία διδακτορικό στη Λογιστική ( ), οπότε η μοίρα τον έφερε να διδάσκει την επιστήμη του στην ΑΣΟΕΕ.
Δεν υπήρχε άσκηση ή παράδειγμα ή θέμα που να μην είχε να κάνει με παξιμάδια, βίδες, εξαρτήματα κλπ.
Εντελώς ενημερωτικά και άσχετα με το παράδειγμα που ανέφερα, η εργασία δεν κοστολογείται με τον ίδιο τρόπο που κοστολογείται ένα εξάρτημα ή μια πρώτη ύλη ή ένα μηχάνημα.
Ο μισθός διαμορφώνεται με βάση το τι ισχύει στην αγορά (local-national-global), οπότε δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να προσπαθείτε να επιμερίσετε κέρδος ή έσοδο ανά εργατοώρα ή τέλος πάντων ότι προσπαθείτε τόση ώρα να αναλύσετε.
ililia δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι ψηλά ή χαμηλά για τον απλό λόγο ότι η αγορά δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένη. Κάτι έρευνες για εργατοώρες δεν μου λένε απολύτως τίποτα. Μπορεί ο Έλληνας να δουλεύει 10 ώρες τη μέρα και να παράγει τη μισή δουλειά που κάνει ο Ελβετός στο 7ωρο. Δεν είναι τυχαίο ότι στις πολυεθνικές (στις περισσότερες των περιπτώσεων) στο 8ωρο σχολάει ο γάμος ενώ στη μέση ελληνική επιχείρηση στη Βιλαρίμπα ακόμα τρίβουν.
Δεν είναι μυστικό το ότι ο μέσος Έλληνας επιχειρηματίας πάσχει από έλλειψη επιχειρηματικής παιδείας.
Αυτό για τον φίλο που προέβλεψε (σωστά) ότι σιγά σιγά θα γίνουμε όλοι εργαζόμενοι πολυεθνικών ή γενικά μεγάλων οικονομικών μονάδων.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....