-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Ωραίο κείμενο γιατρέ μου!Αλλά εγώ συνεχίζω να έχω τις απορίες μου, βέβαια, αν κουράσω, με στέλνεις όποτε θέλεις στο διάβολο!
-Δεν ρωτάω αν με το μπλοκέ γινεται το αυτοκίνητο επικίνδυνο, το θεωρώ δύσκολο κάτι τέτοιο, με τα σημερινά πλαίσια, τα τόσο καλά στημένα που συνεπικουρούνται και από τα ηλεκτρονικά.
-Και με το ελεύθερο διαφορικό, γνωρίζω πολύ καλά πως μπορείς να έλθεις προ εκπλήξεως σε μια στροφή: αν χρειάζεσαι γκάζι για να το 'σώσεις' και ο ένας τροχός έχει ήδη αρχίσει και χάνει πρόσφυση, παίζει να σου έρθει το τετ-α-κε πριν το καταλάβεις. Κοινώς, και τα ελεύθερα διαφορικά μπορούν να σε δαγκώσουν...
-Με απασχολούν κυρίως αντιδράσεις που είναι μη αναμενόμενες... Να δώσω ένα παράδειγμα: μπαίνω σε στροφή με γκάζι (συνήθως φρενάρω αρκετά πριν την στροφή και μπαίνω με γκάζι αμέσως μετά το φρενάρισμα) και από λάθος εκτίμηση της καμπύλης (και έχοντας κάμποσες στροφές στο μοτέρ) αφήνω το γκάζι. Σε τέτοια περίπτωση, υπάρχει ζήτημα με το μπλοκέ; Μπορεί να αντιδράσει 'περίεργα'; Πχ να ανοίξει ή να κλείσει περίεργα το τόξο της στροφής;
Καταλαβαίνω πως στο χαρτί (ή στην...οθόνη καλύτερα! ) είναι δύσκολο να γίνουν όλα αυτά αντιληπτά, αλλά προσπαθώ να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα όσο είναι αυτό εφικτό από εδώ, πριν αρχίσω να ψάχνω...εθελοντές να μου δανείσουν το μωρό τους για βόλτα!
(Ευχαριστώ πάντως για την προσφορά lefos )
Κοίτα, γενικώς για κάποιο λόγο έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση εδώ στο φόρουμ πως το μπλοκέ μπορεί να γίνει επικίνδυνο ή απρόβλεπτο ή δεν ξέρω εγώ τι. Η αλήθεια είναι το ακριβώς αντίθετο βέβαια, γιατί σε άλλη περίπτωση κανείς δεν θα το επέλεγε, ούτε θα ήταν απολύτως απαραίτητο σε σχεδόν όλες τις μορφές μηχανοκίνητου αθλητισμού. Κανείς δε θέλει ένα επικίνδυνο και κυρίως 'απρόβλεπτο' εξάρτημα όταν προσπαθεί να κινηθεί στο όριο. Το ζήτημα με το μπλοκέ είναι ότι όπως έγραψε κι ο Τρούλης, αυξάνει κατακόρυφα τα περιθώρια ελκτικής πρόσφυσης. Αυτό με τη σειρά του τι σημαίνει; Το αυτονόητο! Περισσότερη μηχανική πρόσφυση, υψηλότερα όρια, πιο απότομη αντίδραση πάνω από αυτά. Όταν ξεκολλήσει δηλαδή πια η ουρά, θα είναι σε μεγαλύτερους ρυθμούς περιστροφής και το 'σναπ' θα είναι πιο απότομο από αυτό που θα νοιώσει κάποιος με το χαζοσπινιάρισμα του ελεύθερου διαφορικού. Και εδώ είναι κατά τη γνώμη μου η όλη παρεξήγηση. 'Πιο απότομο' δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση 'απρόβλεπτο'. Αν αυτός που κρατάει το τιμόνι έχει στοιχειώδη γνώση του τι οδηγεί, πάντα θα είναι προετοιμασμένος για αυτή τη στιγμή της αποκόλλησης του πίσω μέρους, που εδώ που τα λέμε έρχεται σε σπανιότατες περιπτώσεις αν δεν το επιθυμείς ο ίδιος. Επιπλέον, όταν φτάσει η ώρα του 'σναπ' ένα πισωκίνητο με μπλοκέ είναι πολύ πιο προβλέψιμο, πολύ πιο ελέγξιμο και πολύ πιο ευχάριστο βεβαίως από ένα αυτοκίνητο χωρίς μπλοκέ, όπως φαίνεται και στα παρακάτω βίντεο.
Ανοιχτό διαφορικό
Μπλοκέ διαφορικό -
Ο χρήστης cavallino έγραψε:
Χωρίς καμία πρόθεση να υποβαθμίσω τη δουλειά που κάνει το lsd, δεν πάνε όλα τα ανοιχτά διαφορικά σαν το SX του βίντεο...
Στην 'τσιμπημένη' 135 παρακάτω, το edl τα πηγαίνει αξιοπρεπέστατα...
http://www.youtube.com/watch?v=umYXQLN7rVg
(για όσους δεν θέλουν να το δούν όλο ας πάνε απευθείας στο 2:55)
Φυσικά με ένα lsd θα τα πήγαινε ακόμα καλύτερα, αλλά το SX παραπάνω είναι εντελώς pathetic... -
To SX δεν έχει EDL, βέβαια. Και ένα αυτοκίνητο με EDL απέχει σαφώς από το να χαρακτηριστεί με ανοιχτό διαφορικό. Το EDL κάνει προσομείωση μηχανικού μπλοκέ και είναι αρκετά καλό σε αυτόν τον τομέα, τουλάχιστον μέχρι να ψηθούν τα πίσω φρένα. Όμως όταν λέω ανοιχτό διαφορικό εννοώ ανοιχτό διαφορικό, χωρίς βοηθήματα.
-
Σε πίστα το EDL τα ψήνει εφόσον είσαι συνέχεια με το πλάι. Φίλος σε 335i άλλαξε πίσω τακάκια σε 3.000κμ
Πάντως καταλαβαίνω τι σκέφτεται ο Γρηγόρης...τα είχα περάσει
-
Στην πίστα όλα τα αναλώσιμα ψήνονται...
Εκει αν είσαι με το πλάι τα λάστιχα κρατάνε μια μέρα, στα 3.000κμ των τακακίων θα κολλήσουμε... -
Φίλος με μξ, σε πίστα λιώνει τα 2 πίσω λάστιχα (χρησιμοποιημένα αλλά με πέλμα) σε 10' μαξ! (μέχρι να κάνουν μπαμ! ).
-
Έχω κάνει περίπου 23Κ χλμ με την 120i μου και ακόμη δεν μπορώ να πω πως έχω μάθει πραγματικά το αυτοκίνητο...
Απλώς αναρωτιόμουν: αξίζει να περιμένω λίγο μέχρι να την ...βαρεθώ και μετά να βάλω ένα μπλοκέ για να ...ανανεώσω την σχέση μας;
Με τα τελευταία γραφόμενα, από tsilis, lefos, cavallino ομολογώ πως πείσθηκα πως ένα 1-way lock diff μόνον θετικά έχει αν μπει και ουσιαστικά κανένα αρνητικό... Γι' αυτό και θα ψάξω προς αυτή την κατεύθυνση εν ευθέτω χρόνω...
Τώρα μάρκες, τιμές κτλ, όποιος τα ξέρει ας τα ποστάρει, για να συνεχιστεί η κουβεντούλα!
Το ΑΤΒ πχ, σε ποια κατηγορία εντάσσεται; Αφού ο lefos το κρίνει ως 'επιθετικό' , λογικά δεν μιλάμε για 1-way, σωστά; Και σε τι τιμή;
Για το Drexler, νομίζω είναι πολλά τα λεφτά... Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να μείνω κάτω από τα 2Κ με την τοποθέτηση (άλλο μεγάλο κεφάλαιο βέβαια είναι ποιος θα αναλάβει υπεύθυνα την τοποθέτηση... )
-
Έχω κάνει περίπου 23Κ χλμ με την 120i μου και ακόμη δεν μπορώ να πω πως έχω μάθει πραγματικά το αυτοκίνητο...Απλώς αναρωτιόμουν: αξίζει να περιμένω λίγο μέχρι να την ...βαρεθώ και μετά να βάλω ένα μπλοκέ για να ...ανανεώσω την σχέση μας;
Με τα τελευταία γραφόμενα, από tsilis, lefos, cavallino ομολογώ πως πείσθηκα πως ένα 1-way lock diff μόνον θετικά έχει αν μπει και ουσιαστικά κανένα αρνητικό... Γι' αυτό και θα ψάξω προς αυτή την κατεύθυνση εν ευθέτω χρόνω...
Τώρα μάρκες, τιμές κτλ, όποιος τα ξέρει ας τα ποστάρει, για να συνεχιστεί η κουβεντούλα!
Το ΑΤΒ πχ, σε ποια κατηγορία εντάσσεται; Αφού ο lefos το κρίνει ως 'επιθετικό' , λογικά δεν μιλάμε για 1-way, σωστά; Και σε τι τιμή;
Για το Drexler, νομίζω είναι πολλά τα λεφτά... Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να μείνω κάτω από τα 2Κ με την τοποθέτηση (άλλο μεγάλο κεφάλαιο βέβαια είναι ποιος θα αναλάβει υπεύθυνα την τοποθέτηση... )
To μπλοκέ μόνο καλό είναι και δεν έχει κανένα κακό. Αν έχεις τα χρήματα...να το κάνεις!
Το drexler είναι ακριβό...κοίτα quaife. Το θέμα είναι αν βρίσκεις γιατί όταν είχα μιλήσει για την 120i με τον James Bird στη Bird's Auto που φέρνει τα quaife πρακτικά στην Αγγλία (έχει τη hartge) μου είχε πει ότι δεν μπορεί να βρει ποιο final drive έχει η 120i άρα δεν μπορούσε με σιγουριά να μου πει ποιό diff είναι για την 120i σου:
Dear Niko,
We have not yet found which Quaife unit is possible for this car. There is no demand for this in the UK and we cannot borrow a car to establish what is inside the final drive. So I regret we would be unable to make you an offer.
Sorry,
James.
Εγώ όμως του έστειλα email γιατί έψαξα πως είναι το ίδιο final drive με τη 320i, αλλά μου ζήτησε να σηκώσω το αυτοκίνητο και να βγάλω φώτο το διαφορικό από όλες τις πλευρές για να δει πιο είναι ώστε να μου προτείνει το σωστό γιατί αυτός κανονικά τα ανοίγει και τα κοιτάει εκεί. Αυτός μου έλεγε ότι είχα ένα περίεργο casing...το 168L και δεν υπάρχει quaife για αυτό στην Αγγλία καθώς η ζήτηση είναι χαμηλή και δε το φτιάχνει. Έχω όλη την επικοινωνία και στο περνάω με ένα mail αν σε ενδιαφέρει. Το κόστος πάντως είναι περίπου 900 λίρες με τα μεταφορικά...δηλαδή ένα 1.000άκο πες...συν ένα 300άρι για να μπει εδώ...με 1.300 ευρώ το έβαλες!
Για τη τοποθέτηση μπορείς να μιλήσεις με τον ΒΑΣΙΛΗ που έβαλε το δικό του.
-
Το ΑΤΒ ειναι 1way. Ειπα οτι ειναι πιο 'επιθετικο' σε σχεση με αυτο του Μ5 μου, το οποιο ειναι 25%. Το ΑΤΒ εχει μεγαλυτερο ποσοστο εμπλοκης (80%)... Μην ανησυχεις, δεν θα σε προβληματισει το ΑΤΒ, το αυτοκινητο μαζευεται-ελεγχεται πανευκολα με το γκαζι. Οσο δινεις, τοσο θα γυρισει, παντα ελεγχομενα, χωρις αποτομες αντιδρασεις.
Εγω το παραγγειλα στον Bird και ηρθε σε 7 μερες απο Αγγλια. Το τοποθετησα στον Σπανο. -
ΑΤΒ είχαμε βάλει και εμείς...αλλά δεν ήταν σε bmw.
Πολύ προοδευτικό...Από τον Birds το είχαμε προμηθευτεί.
Πάντως αν επικοινωνήσεις , πέραν από γνώστης του αντικειμένου, είναι και πολύ συνεργάσιμος.
Με το καλό να το βάλεις.
-
Ο χρήστης vagmag έγραψε:
ΑΤΒ είχαμε βάλει και εμείς...αλλά δεν ήταν σε bmw.
Πολύ προοδευτικό...Από τον Birds το είχαμε προμηθευτεί.
Πάντως αν επικοινωνήσεις , πέραν από γνώστης του αντικειμένου, είναι και πολύ συνεργάσιμος.
Με το καλό να το βάλεις.
Γρηγόρη πριν επικοινωνήσεις μαζί τους, σήκωσε το αυτοκίνητο και βγάλε φώτο το πάνω μέρος του διαφορικού (θέλει καθρέπτη) για να του το στείλεις όπως ζητάει παραπάνω...κάτι που δεν έκανα εγώ. Διαφορετικά θα πάρεις τις ίδιες απαντήσεις που είχα πάρει κι εγώ.
Επίσης είχα μια έκπτωση παραπάνω (ένα -10%) επειδή ήμουν σε ένα φόρουμ της Αγγλίας, το BabyBMW.net.
-
Here comes the pain...
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Here comes the pain...Να πούμε καλοτάξιδη...?
-
Πας καλά ρε; Άμα μου πληρώνεις εσύ τα ασφάλιστρα ευχαρίστως...
Προς το τέλος του χρόνου βλέπουμε (για 2,2)
Προς το παρόν...
Απορώ πάντως πόσο θα πέσουν οι 3λιτρες...
-
Here comes the pain...κάτι βρομάει....
δεν λέει πουθενά ατρακάριστη...πόση διαφορά στα τέλη έχουν τα 3000 από τα 2200??
-
Απ' όσο είχα ρωτήσει αρκετή. Βάλε μέσα και την έκτακτη πίπα στα τέλη που πάνε 1000αρικο και καταλαβαίνεις.
Δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη. Δύσκολα βρίσκεις 3λιτρη πάνω από 25.000 πχ
Μόνο πολύ καινούριο μοντέλο αν και βλέπω κάτι κουπέ πολύ προσεγμένες ακόμα και από ιδιώτες να παίζουν στα 26-27.000.Πάρε και μια ατρακάριστη του '05
http://www.car.gr/classifieds/cars/view/745866/
Ρε μια μαύρη κουπέ με κόκκινο δέρμα από Βούλα πουλήθηκε;
-
Προς το τέλος του χρόνου βλέπουμε (για 2,2)Ε τότε σταμάτα να κοιτάς τις αγγελίες γιατί μέχρι το τέλος του χρόνου (και έτσι όπως είναι τα πράγματα) σε βλέπω να έχεις φρικάρει με τις τιμές που θα βλέπεις...
-
Καλά το ¨ατρακάριστο' μην το παίρνετε ως δεδομένο!
Τελικά ο φίλος τσίμπησε 120 προ φλ, 3 ετών με 100λ χλμ καραφούλ έξτρα ( ) με 15κ. -
Επίσης το quaife είναι 80%? Τόσο πολύ?
-
Here comes the pain...Κάτι παίζει στάνταρ! Αν δε τη δεις από κοντά δε καταλαβαίνεις. Άκου 14Κ! ...ούτε Golf δε παίρνεις με τα λεφτά αυτά. Θεωρώ πως είναι χτυπημένη.
Προς το τέλος του χρόνου βλέπουμε (για 2,2)Ε τότε σταμάτα να κοιτάς τις αγγελίες γιατί μέχρι το τέλος του χρόνου (και έτσι όπως είναι τα πράγματα) σε βλέπω να έχεις φρικάρει με τις τιμές που θα βλέπεις...
Δεν έχεις κι άδικο... ...κάπως έτσι πήρα το si. Πήγα για test drive στη 320i και βγήκα με μτχ 320si ...οπότε αν δεν είσαι 100% έτοιμος να αγοράσεις μην ψάχνεις.
BMW FORUM