-
Όχι τιμημένη 'Δεξιά', αλλά τιμημένο 'κατεστημένο'. Εκτός αν πιστεύεις ότι με άλλο κοινωνικοπολιτικό σύστημα οι αιρετικοί θα προωθούνταν επί ίσοις όροις.
-
Aυτή τη δεξιά ψηφίζετε -ουν όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους γνήσιους έλληνες, αυτούς θεωρούν θεματοφύλακες του έθνους.
ή κάνω λάθος
περί κατεστημένου συμφωνώ, άλλοι μάλλον όχι
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτεροςΕπέτειος σήμερα απ τον θάνατο του Καζαντζάκη
ακόμα πιο ενδιαφέρον ειναι να διαβάσει κάποιος το παρασκήνιο της απώλειας ενός βραβείου Νόμπελ
Όπου κι αν πάω η ελλάδα με πληγώνει
Δανείζομαι την φράση του Σεφέρη που παραμένει πάντα επίκαιρη. Δυστυχώς -
Aυτή τη δεξιά ψηφίζετε -ουν όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους γνήσιους έλληνες, αυτούς θεωρούν θεματοφύλακες του έθνους.ή κάνω λάθος
περί κατεστημένου συμφωνώ, άλλοι μάλλον όχι
Δεν είναι θέμα γνησίων Ελλήνων ή Τούρκων ή Αμερικάνων, αλλά θέμα συμβατότητας με την κυρίαρχη κοινωνικοπολιτική παράταξη.
Αν κάποιος χαρακτηριστεί ανθέλληνας ή αντισυντροφικός ή ο,τιδήποτε, αποκλείεται από κοινωνικές δράσεις-δραστηριότητες ως απόβλητος. Πχ ένας καλλιτέχνης που τα είχε καλά με τη δεξιά το 60 ή τη Χούντα το 70 ή τους σοσιαλιστές το 81, έπαιρνε γερές χρηματοδοτήσεις από το κράτος, προβολή του έργου του από τα ΜΜΕ, θέατρα, χώρους προβολής του έργου του, διθυράμβους... Οι άλλοι έπρεπε ή να μεταναστεύσουν ή να περιμένουν τη σειρά τους.
Κι αυτό δεν είναι ίδιον των 'Δεξιών', αλλά **όλων όσων ** θεωρούν άλλους συμπολίτες τους 'εχθρούς' που πρέπει να εξοντωθούν, να απομονωθούν, να εξαφανιστούν από την κοινωνική ζωή. -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Δανείζομαι την φράση του Σεφέρη που παραμένει πάντα επίκαιρη. Δυστυχώςβρές καμιά βέρα παριζιάνα να και ξέχνα ελλαδες τζατζίκια μουσακάδες και λοιπά φαιδρά
-
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Δανείζομαι την φράση του Σεφέρη που παραμένει πάντα επίκαιρη. Δυστυχώςβρές καμιά βέρα παριζιάνα να και ξέχνα ελλαδες τζατζίκια μουσακάδες και λοιπά φαιδρά
Προφανώς δεν κατάλαβες γιατί το έγραψα. Κατά τα αλλα
-
ωραίο ποστ ντριφτερ
Όσο για την Ακαδημία, καλάααααααα
-
Να πούμε και για την Παππά, που πέθανε σήμερα...
Θυμάμαι που είχα δει μια συνέντευξή της στην τηλεόραση πριν λίγα χρόνια και είχα μείνει μ@λακας με τη διαύγεια της σκέψης της και τη ζωντάνια της...στο http://www.tvxs.gr/v24446 έχει και την τελευταία συνέντευξή της στην Ε...
τώρα βέβαια τί να πει και η
*Ο χρήστης *Παπαρήγα ** έγραψε:
«Εκφράζω στη οικογένεια της Έλλης Παππά τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο της παλαίμαχης αγωνίστριας της ΕΑΜικής Αντίστασης και πνευματικού ανθρώπου. Θα μείνει στη μνήμη πολλών γενεών ιδιαίτερα η στάση της στις ιστορικές δίκες του Νίκου Μπελογιάννη και των άλλων στελεχών του ΚΚΕ, ως στάση διαπαιδαγώγησης και σταθερής προσήλωσης στην πάλη για να ξημερώσουν και στον τόπο μας καλύτερες μέρες
για μια γυναίκα σύμβολο για μένα, που στάθηκε σε όλη της τη ζωή πάνω απο μηχανισμούς, κόμματα και αγκυλώσεις, δίνοντας όλο της το είναι στα πιστεύω της.
Δε θα σταθώ στους αγώνες και στις θυσίες της, άλλωστε τί να πουμε, απλά μέσα σε όλα όσα είχα διαβάσει γι αυτήν, στέκομαι στο ότι ήταν απ τους ανθρώπους που αξιώθηκαν να βρουν τον άνθρωπο που όλοι ψάχνουμε... Μου φαίνεται ότι ήταν ένα απ τα πιο ταιριαστά και τραγικά ζευγάρια στην ιστορία, και η ίδια έζησε αυτό που τουλάχιστον εμένα μου φαντάζει μυθικό.
καλό της ταξίδι...
-
θα έβαζα κι άλλα, αλλά είναι αρκετά για να καταδείξουν ποιοι αγαπάνε την χώρα τους, ποιοι την καπηλεύονται και ποιοι είναι οι γνήσιοι έλληνες που υποστηρίζουν πολλοί και θεωρούν άξιους εκπροσώπους τους.
Τιμημένη Δεξιά
Επι της ουσιας δε θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο μαζι σου.
Αν ομως μπορουσαμε ν'αλλαξουμε τον Καζαντζακη με το Σοστακοβιτς,το καθεστως της Ελλαδας με το κομμουνισμο του Σταλιν,τους 'γνησιους Ελληνες' με 'μπολσεβικους' και την Δεξια με την Αριστερα(και χωρις να προσθεσουμε στο mix τιποτε κονσερβοκουτια και μας πουν εγκαθετους ),και παλι θα δεχομουν την ουσια των νοηματων.
Αυτο που προσπαθω να καταδειξω,ειναι πως η αξια των εργων του Καζαντζακη ειναι υπερβατικη,διαχρονικη και παναθρωπινη.Κανεις δεν μπορει ουτε να να την οικοιοποιηθει/καπηλευτει αλλα ουτε και να την κηλιδωσει/ακυρωσει.Οι 'δεξιες' κι οι 'αριστερες' διαχρονικα προστατευουν τα καθεστωτα τους με οποιον τροπο κρινουν ταιριαστο.Αυτο δε μειωνει την αξια του καλιτεχνη.Δεν ειναι ζητημα αριστερας ή δεξιας.Κι αυτη ειναι νομιζω η ουσια της βραβευσης με το Νομπελ:η αναγνωριση της καλιτεχνικης αξιας ανεξαρτητως φυλης,ιθαγενειας και ιδεολογιας.
-
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Καζαντζάκης στην πορεία της ζωής του επηρεάστηκε από ένα σωρό ιδέες(τρομακτικά ανήσυχο πνεύμα), είναι τουλάχιστον ανόητο να θεωρεί οποιαδήποτε πλευρά ότι 'της ανήκει'.
-
Σε περίπτωση που δεν έγινε κατανοητό, αυτό που θέλησα να καταδείξω είναι η ηλιθιότητα αυτών που νομίζουν ότι πρεσβεύουν την καθαρότητα και θεωρούν εαυτούς θεματοφύλακες του ελληνισμού (και κατ επέκταση αυτούς που τους ψηφίζουν ώς τέτοιους). Αυτοί λοιπόν που ψάχνουν να βρουν προδότες του έθνους (προσωπικά χέστηκα για το έθνος), ας ψάξουν ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΟΥΣ να τους βρουν στις τάξεις της καθαρής δεξιάς. Απλά και σταράτα. Clear?
Δεν ασχολήθηκα με την κατάταξη του Καζαντζάκη ως ΚΚετζή γιατί απλά ΔΕΝ ήταν τέτοιος.
άλλοι έσπευσαν να τον κατατάξουν ως κομμουνιστή και να τον λοιδορίσουνΕπανέρχομαι στην ιεραποστολή του Μελά στη Στοκχόλμη, για την οποία γράφει ο Καζαντζάκης στον Πρεβελάκη (18.12.1952): «Το τι είπε εναντίον μου και στους Σουηδούς ακαδημαϊκούς και στο Σουηδό βασιλέα, το ξέρω από πρώτη πηγή: Είμαι κομμουνιστής και διαφθείρω την ελληνική νεότητα και η Ελλάδα θα εξευτελιστεί αν τιμηθεί στο πρόσωπό μου.
Κάθε χρόνο, βροχή πάνε τα γράμματα στη Σουηδική Ακαδημία εναντίον μου (έχω αντίγραφα) και κανένας φίλος Ελληνας δεν αποκότησε να στείλει ένα γράμμα να πει πως είμαι τίμιος άνθρωπος και το έργο μου δε συγκρίνεται με κανένα άλλο.
Η Νορβηγική Εταιρία Λογοτεχνών επρότεινε πέρυσι παμψηφεί και θα προτείνει και την άνοιξη του 1953 να πάρω το Νόμπελ― τι έκαμε η δική μας Εταιρία;
Δε με νοιάζουν οι οχτροί, με γνοιάζουν οι φίλοι― νομίζω θα παραμείνει επί πολλά χρόνια πνευματικό αίσχος για τους Νεοέλληνες».
Αλλωστε ο ίδιος απεχθάνονταν το κόλλημα σε -ισμους, γι αυτό και στο έργο του βρίσκεις επιρροές από αντικρουόμενα ρεύματα, φιλοσοφικά, θρησκευτικά.
-
Παίζει στην τηλεόραση τώρα. Είχαμε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα. Κάποιοι πέρασαν με μηχανή και πυροβόλησαν τους αστυνομικούς. Έχουμε 5 τραυματίες, κάποιοι σοβαρά.
Πόσο δειλός και ξεφτιλισμένος μ@λάκας μπορεί να είναι ο δράστης για να πυροβολήσει εν ψυχρώ κάποιους μόνο και μόνο γιατί φοράνε στολή;
-
Σε περίπτωση που δεν έγινε κατανοητό, αυτό που θέλησα να καταδείξω είναι η ηλιθιότητα αυτών που νομίζουν ότι πρεσβεύουν την καθαρότητα και θεωρούν εαυτούς θεματοφύλακες του ελληνισμού (και κατ επέκταση αυτούς που τους ψηφίζουν ώς τέτοιους).Ε και? Αστους να νομιζουν...Εδω καποιοι πιστευουν οτι ειναι ο Ναπολεοντας(οχι ολοι μαζι,ο καθενας ξεχωριστα).Αλλα ακομα κι ετσι,μειοψηφια αποτελουν,θαρρω
Εκτος κι αν παιζει σεναριο Αρκα του στυλ,'Αυτοί που κάνουν πως ξέρουν τα πάντα εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε'
Παίζει στην τηλεόραση τώρα. Είχαμε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα. Κάποιοι πέρασαν με μηχανή και πυροβόλησαν τους αστυνομικούς. Έχουμε 5 τραυματίες, κάποιοι σοβαρά.
Πόσο δειλός και ξεφτιλισμένος μ@λάκας μπορεί να είναι ο δράστης για να πυροβολήσει εν ψυχρώ κάποιους μόνο και μόνο γιατί φοράνε στολή;
Λυπηρο
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Καζαντζάκης στην πορεία της ζωής του επηρεάστηκε από ένα σωρό ιδέες(τρομακτικά ανήσυχο πνεύμα), είναι τουλάχιστον ανόητο να θεωρεί οποιαδήποτε πλευρά ότι 'της ανήκει'.αυτά τα pollitical correct ποστ πάντα με δυσκολεύουν όχι μόνο το δικό σου, γενικά μιλάω.
κοίτα ποιοι τον κυνήγησαν και ποιοι τον πολέμησαν και μετά πες αν ανήκει και πού ανήκει.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Παίζει στην τηλεόραση τώρα. Είχαμε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα. Κάποιοι πέρασαν με μηχανή και πυροβόλησαν τους αστυνομικούς. Έχουμε 5 τραυματίες, κάποιοι σοβαρά.Πόσο δειλός και ξεφτιλισμένος μ@λάκας μπορεί να είναι ο δράστης για να πυροβολήσει εν ψυχρώ κάποιους μόνο και μόνο γιατί φοράνε στολή;
το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην ελλάδα (οσο θυμάμαι δηλ.) είναι οτι ποτέ δεν χτυπησε αυτούς που πραγματικά ενοχλούν
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Καζαντζάκης στην πορεία της ζωής του επηρεάστηκε από ένα σωρό ιδέες(τρομακτικά ανήσυχο πνεύμα), είναι τουλάχιστον ανόητο να θεωρεί οποιαδήποτε πλευρά ότι 'της ανήκει'.
αυτά τα pollitical correct ποστ πάντα με δυσκολεύουν όχι μόνο το δικό σου, γενικά μιλάω.
κοίτα ποιοι τον κυνήγησαν και ποιοι τον πολέμησαν και μετά πες αν ανήκει και πού ανήκει.
δλδ νομοτελειακα εισαι το αντιθετο απο αυτο που σε πολεμα
Πολιτικος ετεροκαθορισμος rulez!
...τελικα απ'οτι φαινεται σ'αυτη τη χωρα τις ταμπελες τις μοιραζουν στα μαιευτηρια..δεν εξηγειται αλλιως
-
Σε περίπτωση που δεν έγινε κατανοητό, αυτό που θέλησα να καταδείξω είναι η ηλιθιότητα αυτών που νομίζουν ότι πρεσβεύουν την καθαρότητα και θεωρούν εαυτούς θεματοφύλακες του ελληνισμού (και κατ επέκταση αυτούς που τους ψηφίζουν ώς τέτοιους). Αυτοί λοιπόν που ψάχνουν να βρουν προδότες του έθνους (προσωπικά χέστηκα για το έθνος), ας ψάξουν ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΟΥΣ να τους βρουν στις τάξεις της καθαρής δεξιάς. Απλά και σταράτα. Clear?Αλλωστε ο ίδιος απεχθάνονταν το κόλλημα σε -ισμους, γι αυτό και στο έργο του βρίσκεις επιρροές από αντικρουόμενα ρεύματα, φιλοσοφικά, θρησκευτικά.
ΕΠειδή λοιπόν ένα λαμπρό πνεύμα, όπως λένε κυρίως οι ξένοι, έργο του οποίου εάν δεν κάνω λάθος κυνηγήθηκε μόλις πριν λίγα χρόνια στη χώρα μας, είχε την όποια αντιμετώπιση από την τότε πολιτική εξουσία η οποία ήταν αποτέλεσμα των γεωπολιτικών επιροών των τότε χρόνων, συλήβδην καταδικάζουμε ένα μέρος του λαού της χώρας(η καθαρή δεξιά, από τις τάξεις της οποίας προέρχονται οι προδότες του έθνους) ;
-
ΤΡΑΒ, με αυτή τη λογική εμείς οι 'παραδοσιακοί'(δε μ' αρέσουν οι ταμπέλες, αλλα κάπως πρέπει να το πω) ανήκουμε με χίλια στην κλασική 'λαϊκή Δεξιά' που γουστάρει ελληνορθόδοξες ημών παραδόσεις και δε συμμαζεύεται;
Όπως σωστά είπε ο Drifter, ο Καζαντζάκης απείχε από το χαρακτηρισμό ως -ιστή. Υπήρξε και κομουνιστής, υπήρξε και εθνικιστής ίσως, υπήρξε άθεος, υπήρξε θρήσκος, συνθέτοντας τελικά τη δικη του προσωπικότητα. Το ότι τον κυνήγησαν οι ηλίθιοι και στενόμυαλοι της εποχής του δεν τον κατατάσσει αυτόματα κάπου αλλού.
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
ΤΡΑΒ, με αυτή τη λογική εμείς οι 'παραδοσιακοί'(δε μ' αρέσουν οι ταμπέλες, αλλα κάπως πρέπει να το πω) ανήκουμε με χίλια στην κλασική 'λαϊκή Δεξιά' που γουστάρει ελληνορθόδοξες ημών παραδόσεις και δε συμμαζεύεται;Όπως σωστά είπε ο Drifter, ο Καζαντζάκης απείχε από το χαρακτηρισμό ως -ιστή. Υπήρξε και κομουνιστής, υπήρξε και εθνικιστής ίσως, υπήρξε άθεος, υπήρξε θρήσκος, συνθέτοντας τελικά τη δικη του προσωπικότητα. Το ότι τον κυνήγησαν οι ηλίθιοι και στενόμυαλοι της εποχής του δεν τον κατατάσσει αυτόματα κάπου αλλού.
το απλοποιείς κι εσύ πάρα πολύ
σαφώς και είχε κατεύθυνση το έργο του κατ έμε
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#6]