-
Ο χρήστης coyote έγραψε:
για να ηγλυτώσεις τα λεφτά από τα xenon?Τα μισά ναι....
-
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης πρόσθετοι φόροι και εισφορές
Μετά την αμφισβήτηση της έκτακτης εισφοράς από το Πρωτοδικείο Πειραιά, το β' τμήμα του ΣτΕ επιφυλάσσεται για τη νομιμότητα παραγράφων του άρθρου 86 του Κώδικα Φορολογίας ΕισοδήματοςΤου Αντώνη Σωτηράκου
Εκτακτη εισφορά, πρόστιμα και προσαυξήσεις για φορολογικές παραβάσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης και απειλείται ανατροπή των δημοσιονομικών σταθερών, αφού από τον νομικό κόσμο διατυπώνονται ισχυρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα των φορολογικών ρυθμίσεων.
Πρόσφατα εξάλλου μια άλλη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας φέρνει τα πάνω - κάτω στον έλεγχο του πόθεν έσχες και σε συνδυασμό με μεταγενέστερη απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανοίγει διάπλατα τα παράθυρα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω αγορών ακινήτων και κινητών μεγάλης αξίας.
Ειδικότερα μετά την προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Πειραιά για αναστολή πληρωμής της έκτακτης εισφοράς που έχει ανησυχήσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς από την πληρωμή ή όχι της έκτακτης εισφοράς εξαρτώνται έσοδα 320 εκατ. ευρώ, έρχεται το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας να διατυπώσει ισχυρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα ή μη των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 86 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπει πρόσθετο φόρο 400% επί του κυρίου φόρου, σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεως από υπόχρεο σε παρακράτηση φόρου.
Επί του θέματος καλείται να αποφανθεί τελεσιδίκως η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στην οποία παρέπεμψε την υπόθεση το Β' Τμήμα του ΣτΕ.
Πόθεν έσχες
Στο μεταξύ με περσινή απόφασή του το Β΄ τμήμα του ΣτΕ έφερε τα πάνω - κάτω στην παγιωμένη πρακτική των φορολογικών αρχών κατά τον έλεγχο του πόθεν έσχες των φορολογουμένων σε περίπτωση αγοράς κινητών μεγάλης αξίας ή ακινήτων.
Με την 849/2008 απόφασή του το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, έκρινε πως ολόκληρο το ποσό που εισέπραξε φορολογούμενος από την εκποίηση τίτλων του Δημοσίου (κι όχι μόνο οι τόκοι των τίτλων αυτών) μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος για να καλύψει τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή τεκμήρια και δικαίωσε φορολογούμενο που για την κάλυψη της αγοράς οικοπέδου αξίας 10.500.000 δραχμών είχε επικαλεστεί στη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 1996 ποσό 12.000.000 δραχμών που εισέπραξε από την πώληση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
Με την απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας ανατρέπεται η διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας, που ορίζει ότι ο φορολογούμενος δεν μπορεί να δικαιολογεί στην Εφορία δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας με κεφάλαια προερχόμενα από την πώληση ομολόγων ή εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ή από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, παρά μόνο με τη διαφορά της αξίας πώλησης από την αξία κτήσης, δηλαδή μπορεί να επικαλεστεί τους τόκους από ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια, καθώς και την υπεραξία από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τι ισχύει σήμερα
Συγκεκριμένα η φορολογική νομοθεσία, όπως εφαρμόζεται σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών (περίπτωση ζ της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), δεν επιτρέπει την κάλυψη του πόθεν έσχες και των τεκμηρίων διαβίωσης με κεφάλαια που προέκυψαν από τη ρευστοποίηση ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ή με ποσά που εισπράχθηκαν από την πώληση μετοχών, παρά μόνο με τα ποσά της υπεραξίας ή του κέρδους που τυχόν προκύπτει από την ρευστοποίηση ή την πώληση των τίτλων.
Ανοίγει ο δρόμος για προσφυγές και ξέπλυμα...
Η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο σε χιλιάδες άλλους φορολογούμενους να προσφύγουν κατά αποφάσεων της διοίκησης και να απαιτήσουν την επιστροφή των φόρων που πλήρωσαν επειδή η φορολογική αρχή δεν έκανε δεκτή την επίκληση εκ μέρους τους της κάλυψης του πόθεν έσχες με κεφάλαια από ρευστοποίηση τίτλων του Δημοσίου και μετοχών, καθώς η απόφαση του ΣτΕ επιβάλλει να λαμβάνονται υπόψη τα κεφάλαια από την εκποίηση τίτλων του Δημοσίου ή μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α., με την προϋπόθεση ότι η εκποίηση δεν έχει γίνει σε έτος μεταγενέστερο αυτού της αγοράς.
«Παράθυρα»
Αν η απόφαση του ΣτΕ συνδυαστεί με την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ουσιαστικά σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών αποστερείται από το όπλο του πόθεν έσχες και ανοίγουν διάπλατα τα παράθυρα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω αγορών ακινήτων και κινητών μεγάλης αξίας.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, κατά τον υπολογισμό του κεφαλαίου προηγουμένων ετών που επικαλείται ο φορολογούμενος για την κάλυψη πόθεν έσχες ή τεκμηρίων διαβίωσης δεν θα αφαιρούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα προηγουμένων ετών οι αντίστοιχες τεκμαρτές δαπάνες που προκύπτουν από τα τεκμήρια διαβίωσης που είχε στην κατοχή του ο φορολογούμενος.
Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν ελέγχεται το πόθεν έσχες για αγορά τίτλων του Δημοσίου και μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. είναι αυτονόητο πως διευκολύνει το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που θα διατίθεται αρχικά για αγορές τίτλων του Δημοσίου και στη συνέχεια με τη ρευστοποίηση των τίτλων θα καλύπτει το πόθεν έσχες αγορών ακινήτων και κινητών αντικειμένων μεγάλης αξίας (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πίνακες ζωγραφικής κ.λπ.) -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
....Σωστά!
Ως γνωστόν, η παρούσα κυβέρνηση δεν φταίει σε κάτι, το ΠΑΣΟΚ φταίει!(μια έκτακτη εισφορά, ούτως ή άλλως είναι άδικη και ατεκμηρίωτη πάντως... ).
Εγώ πάντως αναρωτιέμαι γιατί κάποιοι προσπαθούν ΠΑΝΤΑ να δουν αν τα...ΠΑΣΟΚια είχαν κάνει...χειρότερα, και δεν απολαμβάνουν απλώς το μαμήσι που τους προσφέρουν οι ΝΔούλες....Χάνεται έτσι η μισή απόλαυση, όχι πως με πειράζει...
Εγώ τσίμπησα τα...περιβαλλοντικά μου τέλη φέτος, οπότε δεν έχω παράπονο!
Περίμενα ότι κάποιος θα τσιμπήσει, έτυχε να είσαι εσύ.
(Κι ο σύντροφος Asimov, βεβαίως - βεβαίως. Ξέρει αυτός....)
Αυτά που έγραψα παραπάνω ΔΕΝ είναι δικά μου. Είναι οικονομολόγου, βαμμένου πασόκου. Αλλά με ανοιχτά μάτια.
Δεν λέει πουθενά ότι φταίει σε κάτι το πασόκ, βέβαια! Λέει ότι οι δήθεν κινήσεις διαμαρτυρίας υποκινούνται από την αντιπολίτευση και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν αποτέλεσμα, καθώς κ ότι το κόλπο της 'έκτακτης εισφοράς' το ξέρει καλά το πασόκ.
Αλλά όποιος έχει την μύγα...Να την φέρω πίσω την μύγα, ή δεν την θέλεις;
Αναρωτιέμαι πότε θα καταλάβετε κάποιοι πως εδώ και 5 χρόνια μας πηδάνε άλλοι και όχι τα ΠΑΣΟΚια. Νόμιζα πως είναι προφανές, αλλά μάλλον όχι όπως αποδεικνύεται... -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Να την φέρω πίσω την μύγα, ή δεν την θέλεις;Να ξαναδιαβασεις το κειμενάκι κ να μου πεις που λέει ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ για το(α) χαράτσι(α).
Ή για την οικονομική κατάσταση ή, τεσπα, για κάτι ουσιαστικό. -
Να την φέρω πίσω την μύγα, ή δεν την θέλεις;
Να ξαναδιαβασεις το κειμενάκι κ να μου πεις που λέει ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ για το(α) χαράτσι(α).
Ή για την οικονομική κατάσταση ή, τεσπα, για κάτι ουσιαστικό.Καλά. Αν κάνω τον κόπο να το ξαναδιαβάσω, θα ξαναδιαβάσεις κι εσύ το δικό μου; Αλλιώς δεν παίζω!
Αμ, πως κύριε, και το δικό μου το κειμενάκι αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία!
-
Το διάβασα, βρε. Αλλά δεν έχει σχέση μ' αυτά που λέει το δικό μου, κατάλαβες;
-
Το διάβασα, βρε. Αλλά δεν έχει σχέση μ' αυτά που λέει το δικό μου, κατάλαβες;Τέσπα Ηλία , όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Θεωρώ πως κι εμείς οι υπόλοιποι, δεν υστερούμε σημαντικά σε αντίληψη από σένα, οπότε, όλο και κάτι καταλάβαμε...
-
Μπορεί, αλλά εγώ δεν κατάλαβα τι καταλάβατε.
Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία βέβαια, όπως έχουμε ξαναπεί ο καθένας καταλαβαίνει αυτό που θέλει να καταλάβει, μάλλον. -
Πριν 5 λεπτά πλήρωσα τα ΕΤΑΚ (δύο τον αριθμό). Σήμερα δε έλαβα και το εκκαθαριστικό περαίωσης θυροκολλημένο στη διεύθυνση του Γραφείου...
Στα θετικά Internet banking
Στα αρνητικά το ότι πλήρωσα
Πλάκα αύριο που θα τους πάω με την επιταγή στο χέρι (έχοντας αφαιρέσει το 5% για την περαίωση) και με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά. Ακόμα και γλυκά σκέφτομαι να τους πάω για να εορτάσουμε τη μεγάλη στιγμή. Θα είχε πλάκα να δω τις αντιδράσεις τους.....
Συνέχεια 4/8/2009. Ταξιδάκι στην εφορία όπου όπως συμβαίνει τον Αύγουστο είναι 3 και ο κούκος. Μικρή χρονικά αναμονή πληρωμή και καλό καλοκαίρι. Η επόμενη επίσκεψη με την επιστροφή φόρου.
-
Δεν ξέρω που να το ρωτήσω ... κάνω μια προσπάθεια εδώ. Αγοράζεις αυτοκίνητο μέσω δανείου. Στην εφορία τι παρουσιάζεις για να το δηλώσεις ? Αν δεν υπάρχει η σύμβαση δανείου τι γίνεται ?
-
Πώς δεν υπάρχει σύμβαση δανείου? Δεν υπέγραψες?
Ακόμα να εκκαθαριστεί η δήλωσή μου και φυσικά ακόμα να έρθει η επιστροφή
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Ακόμα να εκκαθαριστεί η δήλωσή μου και φυσικά ακόμα να έρθει η επιστροφή
Επιστροφη?
Πρεπει να εισαι απο τους μονους που περνουν επιστροφηΕχω πανω απο 8 χρονια να δω χαρτι δικο μου επιστροφης
-
Έχω μεγάλη παρακράτηση φόρου γι'αυτό.
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Έχω μεγάλη παρακράτηση φόρου γι'αυτό.Δυο χρονια κι εγω που δουλευα στον οτε μονο τοτε ειχα παρει επιστροφη
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Πώς δεν υπάρχει σύμβαση δανείου? Δεν υπέγραψες?την περιμένω να μου την στείλουν εδώ κ ένα 4μηνο. Η αντιπροσωπεία μου είπε να πάω σε ένα υποκατάστημα ώστε να μιλήσουν αυτοί με τα κεντρικά.
-
Μιας και κούτσα κούτσα λήγει η προθεσμία για υποβολή προσφυγής κατά της έκτακτης εισφορά πόσοι από εδώ μέσα ,που είναι υπόχρεοι φυσικά, τελικά κατέθεσαν ή θα καταθέσουν εντός των ημερών προσφυγή ;
-
Δεν είπε ο ΓΑΠ οσοι πλήρωσαν πλήρωσαν? ή κάνω λάθος...
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Μιας και κούτσα κούτσα λήγει η προθεσμία για υποβολή προσφυγής κατά της έκτακτης εισφορά πόσοι από εδώ μέσα ,που είναι υπόχρεοι φυσικά, τελικά κατέθεσαν ή θα καταθέσουν εντός των ημερών προσφυγή ;Δήλωση εναντίωσης for me και ρητής επιφύλαξης και πληρώνεις κανονικά
-
Άσχετο το ένα με το άλλο...
Η δήλωση επιφύλαξης δε σου προσφέρει τίποτα...Και επίσης το ότι πλήρωσες δεν παίζει κανένα ρόλο, πλήρωνεις και κάνεις προσφυγή στα Δοικητικά Δικαστήρια είτε έχεις κάνει δήλωση επιφύλαξης είτε όχι...
Με τη δήλωση επιφύλαξης δεν πρόκειται να σου δώσουν πίσω τα λεφτά αν δεν έχεις κάνει προσφυγή, εκτός αν βγει νόμος που καταλύει τον προηγούμενο και διατάσσει ρητώς την επιστροφή των καταβληθέντων, όπου πάλι η επιφύλαξη δεν βοηθάει σε κάτι...Σιγά μην είπε ο ΓΑΠ τέτοιο πράγμα...
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Άσχετο το ένα με το άλλο...
Η δήλωση επιφύλαξης δε σου προσφέρει τίποτα...Και επίσης το ότι πλήρωσες δεν παίζει κανένα ρόλο, πλήρωνεις και κάνεις προσφυγή στα Δοικητικά Δικαστήρια είτε έχεις κάνει δήλωση επιφύλαξης είτε όχι...
Με τη δήλωση επιφύλαξης δεν πρόκειται να σου δώσουν πίσω τα λεφτά αν δεν έχεις κάνει προσφυγή, εκτός αν βγει νόμος που καταλύει τον προηγούμενο και διατάσσει ρητώς την επιστροφή των καταβληθέντων, όπου πάλι η επιφύλαξη δεν βοηθάει σε κάτι...Σιγά μην είπε ο ΓΑΠ τέτοιο πράγμα...
Να πανε να @@@ουνε όλοι τους!
Δικηγόρο δεν πληρώνω για την ιστορία
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος