Ο χρήστης ArrowsFA1 έγραψε:
Δεν ξέρω να κάνω ποδήλατο, αλλά θέλω να μάθω, και αν τα καταφέρω είμαι σίγουρος ότι θα το χρησιμοποιώ μέσα στην πόλη για κάποιες αποστάσεις που διανύω τακτικά.
Κάποτε είχα δει ένα τρίκυκλο ποδήλατο (με δύο μεγάλες ρόδες πίσω και χώρο 'αποσκευών', όχι δίκυκλο με βοηθητικές) σε ένα μαγαζί στην Παπαναστασίου, τιμή 350 €. Αξίζει τον κόπο ή να κόψω το λαιμό μου να μάθω κανονικό δίκυκλο ποδήλατο; Τα ποδήλατα του makro με 70 € λένε τίποτα ή πρέπει κανείς να δώσει παραπάνω λεφτά; Προφανώς δεν ψάχνω αγωνιστικό ποδήλατο...
Η αλήθεια είναι ότι ψιλοφοβάμαι το θέμα τον πτώσεων...αλλά κάπως πρέπει να το ξεπεράσω.
Βασικά, για να επιλέξεις ποδήλατο, σκέψου ως Κόλιν Τσάπμαν:
Όσο μεγαλύτερο το βάρος και οι τριβές, τόσο περισσότερη δύναμη θέλεις από τον κινητήρα. Αυτό για την περίπτωση του ποδηλάτου σημαίνει ότι όσο πιο βαρύς ο σκελετός και πιο φαρδιά τα λάστιχα (ακόμα χειρότερο αν είναι 3κυκλο), τόσο πιο πολύ θα κουράζεται ο κινητήρας (δηλαδή εσύ ). Προσωπικά θα σου έλεγα γι' αρχή να πάρεις κάτι φθηνό, να βρεις καμμιά καλή κατηφόρα (χωρίς κίνηση και κατά προτίμηση με φλατ χώμα για να μην πονέσουν οι πρώτες πτώσεις όσο σε άσφαλτο και φυσικά χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη κλίση, για να μη χυμάρεις με άπειρα...) και μάθε να κάνεις ποδήλατο. Στη συνέχεια, όταν έχει περάσει λίγος καιρός, δες καλύτερα τι θέλεις.
Βέβαια, όπως όλα στη ζωή ΚΑΙ η επιλογή ποδηλάτου είναι ένας συμβιβασμός. Προσωπικό παράδειγμα:
Στα ... νιάτα μου ( ) είχα αγοράσει ένα Peugeot (από μικρός στο σωστό δρόμο... ) με αλουμινένιο σκελετό και ζάντες. Εξαιρετικά ελαφρύ ποδήλατο, το σηκώνεις με το ένα δάχτυλο. Επίσης είχε και εξαιρετικά λεπτές ρόδες (για μειωμένη αντίσταση από την τριβή). Μερικές φορές που πήρα το Mountain (με σιδερένιο σκελετό και ζάντες και τροχούς περίπου 3 φορές φαρδύτερους από το δικό μου, που είναι περίπου σαν έναν αντίχειρα στο φάρδος...) του αδερφού μου αισθάνθηκα σαν να οδηγώ νταλίκα και δυσκολευόμουν αισθητά περισσότερο. Ακόμα και στις κατηφόρες η έξτρα επιτάχυνση από το βάρος αντισταθμιζόταν και με το παραπάνω από την έξτρα τριβή των ελαστικών. Βέβαια, ο αδερφός μου έπαιρνε φόρα από λοφάκια και απογειωνόταν με το ποδήλατο... Οπότε κάτι σαν το δικό μου απλά δεν του έκανε... Μία φορά του το έδωσα και μου το επέστρεψε με τις 2 ζάντες στραβές (και ακόμα μαζεύει σκόνη στο μπαλκόνι... Άντε βρες 27άρα αλουμινένια ζάντα...)
ΑΛΛΑ, το δικό μου ποδήλατο μεταφέρει στον επιβαίνοντα ΚΑΘΕ ανωμαλία, ενώ η σέλα του αποτελείται από ένα κομμάτι επίπεδο πλαστικό καλυμμένο με ένα κομμάτι λεπτό ύφασμα... Προφανώς τώρα (άμα το φτιάξω ποτέ...) θα αντικατασταθεί με κάτι πιο άνετο, γιατί δεν είμαστε πια για τέτοια...
Επίσης, κατά την ποδηλασία σκέψου ότι οι ταχύτητες του ποδηλάτου χρησιμοποιούνται κάπως σαν τις ταχύτητες του αυτοκινήτου (απλά είναι περισσότερες και σειριακές). Αν ξεκινήσεις με την τελευταία θα ξεκινήσεις μεν, αλλά θα ζοριστείς πολύ... αν ξεκινήσεις με την πρώτη και δεν αλλάξεις, θα ξεκινήσεις πολύ εύκολα, αλλά θα μείνεις στην ιλλιγγιώδη ταχύτητα των 2χαω κάνοντας πετάλι σαν τρελός...
Μάλλον για κάτι σε mountain σε κόβω πάντως...
Το 3κυκλο για εμένα είναι περιττός κόπος στο πετάλι. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να έχουν την ίδια άποψη...