-
Εννοείται, αν ήταν να διαλέξω να κάνω διδακτορικό, θα διάλεγα κάτι χαλαρό, που δεν θα ήθελε τρελή αμερικάνικη τρεχάλα. Αν ήθελα τρέξιμο, πήγαινα κατευθείαν για δουλειά, μην τρελαθούμε κιόλας!
Δεν ξέρω πάντως, αν είχα οικονομική άνεση, θα διάλεγα ποτέ την έρευνα; Δύσκολο, δεν μου φταίει μόνον το ότι χρειάζομαι τα χρήματα, φταίει και το...ξερό μου το κεφάλι!
Καληνύχτες!
-
Το θέμα του διδακτορικού έχει να κάνει με κάτι που ενδιαφέρει άμεσα (να μην πω 'καιει') τις εταιρείες πετρελαίου. Διδάκτορας με τέτοιο τίτλο στα χέρια του έχει σχεδόν εξασφαλισμένη μια πολύ καλοπληρωμένη θέση/δουλειά -στο εξωτερικό, εννοείται.
Το περιστατικό που ανέφερα είναι, κατ' εμέ, ένδειξη μιας τάσης που υπάρχει στα νέα παιδιά για άμεσο 'βόλεμα', σε συνδυασμό με μια, πως να το πω, ατολμία? Δεν ξέρω, ίσως να κάνω και λάθος. -
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Το θέμα του διδακτορικού έχει να κάνει με κάτι που ενδιαφέρει άμεσα (να μην πω 'καιει') τις εταιρείες πετρελαίου. Διδάκτορας με τέτοιο τίτλο στα χέρια του έχει σχεδόν εξασφαλισμένη μια πολύ καλοπληρωμένη θέση/δουλειά -στο εξωτερικό, εννοείται.
Το περιστατικό που ανέφερα είναι, κατ' εμέ, ένδειξη μιας τάσης που υπάρχει στα νέα παιδιά για άμεσο 'βόλεμα', σε συνδυασμό με μια, πως να το πω, ατολμία? Δεν ξέρω, ίσως να κάνω και λάθος.Μαγική λέξη ' Στο εξωτερικό'...
Στο εσωτερικό όμως τι γίνεται;;
Γενικά υπάρχουν πολλοί που
- Δεν θέλουν να φύγουν έξω
- Δεν θέλουν να κάνουν ακαδημαϊκή καριέρα
- Δεν θέλουν να ασχληθούν με κάτι επι 5 χρόνια το οποίο πιθανώς να τους καταστήσει στην συνέχεια overqualified...
Οπότε δεν βρίσκεις εύκολα άτομα.
Ιδίως στις μέρες μας που ο άλλος προτιμάει να βγει στην αγορά να έχει έναν μισθό, παρά να περιμένει να δεί τι θα μπορεί να αποκτήσει με τις γνώσεις του σε 4-5 χρόνια
-
Το περιστατικό που ανέφερα είναι, κατ' εμέ, ένδειξη μιας τάσης που υπάρχει στα νέα παιδιά για άμεσο 'βόλεμα', σε συνδυασμό με μια, πως να το πω, ατολμία? Δεν ξέρω, ίσως να κάνω και λάθος.Oύτε που το κατάλαβα απ τον τίτλο
Αλλά είπες κι εσύ τη μαγική λέξη: Εξωτερικό.
Δυστυχώς, ή ευτυχώς, δεν ξέρω, λίγοι είναι διατεθιμένοι να πάρουν το ρίσκο.
Και κακά τα ψέμματα είναι ρίσκο. Πας κάπου που δεν έχεις καμία ιδέα πως μπορείς να 'περπατήσεις'. Κι αν μιλάμε και για 4-6 χρόνια(γιατί λέει και για post-doc), σε μία επαρχιακή πόλη της Γαλλίας (αλήθεια, τί λεει η Nancy ?) τα πράγματα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο.
Έλα μία Eindhoven και θα καταλάβεις Κάνουμε την πλάκα μας μες στο φόρουμ με την Ολλανδία, αλλά τα πράγματα πολλές φορές είναι πολύ ζόρικα.Και τέλος να πώ, ότι το βόλεμα δεν είναι βόλεμα σε αυτή την περίπτωση ακριβώς... Βόλεμα θα μπορούσες να πεις το διδακτορικό,ειδικά για έλληνες, που οι συνθήκες εργασίας σίγουρα είναι χειρότερες στην Ελλάδα. Δεν θέλω καν να σκεφτώ τον εαυτό μου πρωτοδιοριζόμενο μηχανικό σε μια εταιρεία στην Ελλάδα, σε σχέση με αυτά που απολαμβάνω εδώ
Θα το απέδιδα σε έλλειψη ανεξαρτησίας και φόβο για ρίσκο, που διακατέχει αρκετά παιδιά (και δει τα λίγο 'φυτά'). Κι εδώ πιστεύω ότι αν ενας καθηγητής ενδιαφέρεται για τους φοιτητές του, θα αναλάβει δράση. Κι όχι μόνο καθηγητής, αλλά και όποιος ενδιαφέρεται για τους άλλους
Αλλά πάντα η τελική απόφαση θα παρθεί απ τον ενδιαφερόμενο, που κακά τα ψέμματα, αν έχει μεγαλώσει μες στη μιζέρια και την βολεψιά, δύσκολα να το κάνει το βήμα. Άσε που αν το κάνει, πολύ πιθανόν να συχτιρίζει...
Πρωινός μονόλογος -
Ναι ρε παίδες, στο εξωτερικό. Πόσες δυνατότητες έχει ένας 'qualified' επιστήμονας να βρει σοβαρή δουλειά στην Ελλάδα? Που να απασχοληθεί? Και από ποιους, τι είδους και ποιων προδιαγραφών εργοδότες?
Κόρη καθηγητή μου έφυγε για μεταπτυχιακά και στη συνέχεια διδακτορικό στην Ιταλία, στην ποιότητα υλικών. Τελειωμένη πλέον, οι πιθανότητες που δίνει στον εαυτό της να ξαναγυρίσει είναι ελάχιστες. Βρήκε δουλειά, προοπτική.
Τις προάλλες είχα συνάντηση με τους υπεύθυνους κατασκευής 'μεγάλου έργου', το οποίο έχει αναλάβει ξένη (γερμανο-αυστριακή) εταιρεία. Ο επικεφαλής του έργου ήταν τουλάχιστον 5 χρόνια μικρότερός μου, ο δε υπεύθυνος του τομέα μου, περίπου συνομήλικος. Μόλις τελειώσαμε, πιάσαμε ψιλοκουβέντα. Πιάσαμε και το θέμα των αποδοχών. Δε θέλετε να μάθετε ποια η διαφορά μεταξύ ημών και υμών.... Θα μπορούσε άραγε ένας Dipl. Ing., στα 30κάτι να αμοίβεται στην Ελλάδα, όπως αμοίβωνται αυτοί? Πολύ, μα πάρα πολύ το αμφιβάλλω.
(Για τους πετρελαιάδες που έλεγα πιο πριν, δεν το συζητώ: σε workshop πριν από ενάμισυ χρόνο, γνωρισα μια 'πετρελαιού', εκεί γύρω στα 30. Μετά το διδακτορικό της, δουλεύει για κάποια από τις μεγάλες εταιρείες έρευνας υδρογοναθράκων -συγκεκριμένα στο δέλτα του Νίγηρα. Μόνο το ότι τα 800 Ευρώπουλα συμμετοχής στο workshop -χώρια εισιτήρια, ξενοδοχεία, κλπ- της φάνηκαν ψίχουλα, λέει κάτι...)Υ.Γ.Εγω, ωστόσο, γύρισα και κόλλησα στο 'εσωτερικό'. (αρα κρίνω εκ του 'ασφαλους', θα μου πείτε -και δε θα έχετε και άδικο).
-
Γενικά, η φύση της εργασίας είναι τέτοια στην Ελλάδα που το διδακτορικό, αν δεν είναι αδιάφορο, μπορεί να είναι και μειονέκτημα. Λείπουν οι εταιρείες με ερευνητικό προσανατολισμό, κι ο εργοδότης προτιμά ανθρώπους της 'πιάτσας'.
Άρα λοιπόν...Όσο για το θέμα αποδοχών.
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, εδώ, που δουλεύει ας πούμε στην αντίστοιχη ΔΕΗ.
Με μιά 5ετή πείρα, χτυπάει κοντά στο 3χιλιαρο καθαρά.
38 μέρες άδεια το χρόνο.
Κάλυψη 70% εξόδων μετακίνησης, αν μένει μακρυά.Μισθός διδακτορικού, 1ος χρόνος 1.400, δεύτερος 1.600(παίρνω παραπάνω απο τον πατέρα μου, γεωπόνος με πέντε χρόνια σχολή, 3 παιδιά, και 28 χρόνια υπηρεσία ) και τελικός γύρω στο 1.700.
Μισθός πρωτοδιοριζόμενου μηχανικού, κοντά στο διχίλιαρο.
Και οι Ολλανδοί ως παραδόπιστοι, προτιμούν τη δουλειάείναι ωραία στο πανεπιστημιακό περιβάλλον πάντως, κι ας μη γίνεις ποτέ πλούσιος Μακάρι να μπορέσω να κολήσω
-
(Για τους πετρελαιάδες που έλεγα πιο πριν, δεν το συζητώ: σε workshop πριν από ενάμισυ χρόνο, γνωρισα μια 'πετρελαιού', εκεί γύρω στα 30. Μετά το διδακτορικό της, δουλεύει για κάποια από τις μεγάλες εταιρείες έρευνας υδρογοναθράκων -συγκεκριμένα στο δέλτα του Νίγηρα. Μόνο το ότι τα 800 Ευρώπουλα συμμετοχής στο workshop -χώρια εισιτήρια, ξενοδοχεία, κλπ- της φάνηκαν ψίχουλα, λέει κάτι...)
και το δέλτα του Νίγηρα λέει κάτι, δεν λέει;
-
Εγκάθετε
Μιας και το ανέφερες, η Shell, για Νίγηρα ή κάπου εκεί κάτω, αυτή τη στιγμή ζητά μηχανικούς με πείρα, και σκάει 10.000 το μήνα.
Μαντέψτε γιατί -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Γενικά, η φύση της εργασίας είναι τέτοια στην Ελλάδα που το διδακτορικό, αν δεν είναι αδιάφορο, μπορεί να είναι και μειονέκτημα. Λείπουν οι εταιρείες με ερευνητικό προσανατολισμό, κι ο εργοδότης προτιμά ανθρώπους της 'πιάτσας'.
Άρα λοιπόν...Όσο για το θέμα αποδοχών.
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, εδώ, που δουλεύει ας πούμε στην αντίστοιχη ΔΕΗ.
Με μιά 5ετή πείρα, χτυπάει κοντά στο 3χιλιαρο καθαρά.
38 μέρες άδεια το χρόνο.
Κάλυψη 70% εξόδων μετακίνησης, αν μένει μακρυά.Μισθός διδακτορικού, 1ος χρόνος 1.400, δεύτερος 1.600(παίρνω παραπάνω απο τον πατέρα μου, γεωπόνος με πέντε χρόνια σχολή, 3 παιδιά, και 28 χρόνια υπηρεσία ) και τελικός γύρω στο 1.700.
Μισθός πρωτοδιοριζόμενου μηχανικού, κοντά στο διχίλιαρο.
Και οι Ολλανδοί ως παραδόπιστοι, προτιμούν τη δουλειάείναι ωραία στο πανεπιστημιακό περιβάλλον πάντως, κι ας μη γίνεις ποτέ πλούσιος Μακάρι να μπορέσω να κολήσω
To 3χίλιαρο για 5ετή προϋπηρεσία, δεν λέει και πάρα πολλά, ακόμη και στην Ελλάδα με λίγη προσπάθεια το έχεις... Αλλά τις...38 μέρες άδεια το χρόνο, ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ!
Για μένα είναι αρκετά απλά τα πράγματα... Αν δεν χρειάζεσαι τα χρήματα ΑΜΕΣΑ ή δεν σου χρειάζονται ΓΕΝΙΚΩΣ μπόλικα χρήματα, είναι καλή φάση να συνεχίσεις τις σπουδές σου, το πανεπιστημιακό περιβάλλον είναι σαφώς καλύτερο από το εργασιακό (με την....εξαίρεση της μΠάτρας βέβαια, ακόμη και τις μέρες που δουλεύω σαν σκύλος, δεν την έχω πεθυμήσει ποτέ την.. ).
Αν πάλι τρως τα ζόρια σου, δηλαδή οι γονείς σου ίσα-ίσα την βγάζουν, καλό είναι να τους αδειάζεις την γωνιά μια ώρα αρχύτερα... Το κακό με το διδακτορικό είναι πως δύσκολα θα το...πληρωθείς εν τέλει: αν αντί να κάνεις διδακτορικό, δουλέψεις 5 χρόνια, ειδικά αν είσαι μηχανικός, μάλλον οικονομικά σε συμφέρει, ακόμη και σε βάθος χρόνου! Δύσκολα κάποιος που επένδυσε σε διδακτορικό, θα πάρει πίσω τα χρόνια και τα χρήματά του... Μιλώ για Ελλάδα πάντα, καθώς δεν ξέρω έξω αν ισχύει κάτι διαφορετικό... -
Εγκάθετε
Μιας και το ανέφερες, η Shell, για Νίγηρα ή κάπου εκεί κάτω, αυτή τη στιγμή ζητά μηχανικούς με πείρα, και σκάει 10.000 το μήνα.
Μαντέψτε γιατίάμα σου κάνει φαντεζί κηδεία, γιατί όχι;
-
Για τα παιδιά σου το κάνεις
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
To 3χίλιαρο για 5ετή προϋπηρεσία, δεν λέει και πάρα πολλά, ακόμη και στην Ελλάδα με λίγη προσπάθεια το έχεις... Αλλά τις...38 μέρες άδεια το χρόνο, ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ!
Για μένα είναι αρκετά απλά τα πράγματα... Αν δεν χρειάζεσαι τα χρήματα ΑΜΕΣΑ ή δεν σου χρειάζονται ΓΕΝΙΚΩΣ μπόλικα χρήματα, είναι καλή φάση να συνεχίσεις τις σπουδές σου, το πανεπιστημιακό περιβάλλον είναι σαφώς καλύτερο από το εργασιακό (με την....εξαίρεση της μΠάτρας βέβαια, ακόμη και τις μέρες που δουλεύω σαν σκύλος, δεν την έχω πεθυμήσει ποτέ την.. ).
Αν πάλι τρως τα ζόρια σου, δηλαδή οι γονείς σου ίσα-ίσα την βγάζουν, καλό είναι να τους αδειάζεις την γωνιά μια ώρα αρχύτερα... Το κακό με το διδακτορικό είναι πως δύσκολα θα το...πληρωθείς εν τέλει: αν αντί να κάνεις διδακτορικό, δουλέψεις 5 χρόνια, ειδικά αν είσαι μηχανικός, μάλλον οικονομικά σε συμφέρει, ακόμη και σε βάθος χρόνου! Δύσκολα κάποιος που επένδυσε σε διδακτορικό, θα πάρει πίσω τα χρόνια και τα χρήματά του... Μιλώ για Ελλάδα πάντα, καθώς δεν ξέρω έξω αν ισχύει κάτι διαφορετικό...Φυσικά και βολεύει αν έχεις ήδη τα χρήματα, αλλά δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Πολύς κόσμος φεύγει έξω χωρίς να έχει μια στην τσέπη, και χωρίς να έχει οικογενειακή στήριξη.Σε επίπεδο Master's/MBA, δάνειο και... άγιος ο θεός. [Και παντα υπάρχει και το ζήτημα των υποτροφιών ] Εννοείται ότι θα δουλέψεις έξω μετά για την αποπληρωμή του δανείου, αλλά ούτως ή άλλως δεν θα είχε νόημα να γυρίσεις πίσω αμέσως. Αν θες να σπουδάσεςις για να σπουδάσεις, προφανώς δεν θα το κάνεις με ένα δάνειο 100k.
Για PhD κάνεις τπτ TA's/RA's (για αγγλοαμερικάνικο σύστημα) ή και πληρώνεσαι κανονικά βάσει συμβολαίου (κεντροευρωπαϊκό σύστημα) και βγάζεις τα προς το ζην. Προφανώς δεν είναι τπτ απίστευτα λεφτά, αλλά το νόημα παραμένει ότι δεν χρειάζεται να έχεις ήδη χρήματα.Ζήτημα επιλογών είναι, αρκεί να ξέρεις τί κάνεις και γιατί.
-
Καλά τα λες , δεν διαφωνώ. Απλώς, είναι ένα ρίσκο ακόμη...
Και πάλι, δεν είναι σίγουρο, πως χάρη στο διδακτορικό, θα προλάβεις και να εξοφλήσεις το δάνειο που πιθανόν να πάρεις και να βγάλεις παραπάνω χρήματα από τον άλλο που δεν το έκανε... Αν κάποιος μπορεί να βρει συμπαθητική δουλειά με το πτυχίο του ή άντε ένα μεταπτυχιακό, λογικά θα προτιμήσει αυτό, παρά να ρισκάρει και διδακτορικό...
Δεν λέω πως πρέπει να έχεις μπόλικα χρήματα για να κάνεις διδακτορικό... Λέω πως συνήθως βοηθάει την όποια απόφασή σου. Από τους γνωστούς μου, όσοι έφυγαν έξω για διδακτορικό, ήταν άνω του οικονομικού μέσου όρου, είχαν οι γονείς διάφορα μαξιλάρια για να τους βοηθήσουν να πέσουν στα μαλακά... Όσοι δεν είχαν χρήματα, έμειναν εντός, αλλά πολλές φορές μάλλον ήταν χειρότερα, αφού τα χρήματα που τους έδιναν ήταν ελάχιστα! Μ'αυτά που είδα, αν ήθελα διδακτορικό και ΔΕΝ είχα χρήματα, ΣΑΦΩΣ και θα προτιμούσα το εξωτερικό, όπου εν τέλει, αν το ψάξεις καλά και δεν είσαι γκαντέμης, θα βρεις μια χαρά θέση...
-
ΤΟ εξωτερικό εννοείται (αν τα χρήματα είναι θέμα).
Ακριβώς γιατί υπάρχουν συγκερκιμένες διαδικασίες για το πως θα πληρώνεσαι.
Τα ίδια χρήματα (ας πούμε αυτα που περιέγραψε ο drifter) κακήν κακώς θα στα δώσει και το πανεπιστήμιο κι εδώ. Αλλά θα πρέπει να τρέχεις και να παρακαλάς [ενδεχομένως και να γλύψεις αν είναι το σπορ σου] every single time για να σου κόψουν μια επιταγή 1.500-2.000, κάτι το οποίο εγώ ας πούμε δεν ήμουν διατεθειμένος να κάνω για κανένα λόγο [Α ναι. Αυτά ισχύουν φυσικά σε σχολές που έχουν χρήμα, όπως τα περί των ηλεκτρολόγων/ηυ. Αλλού είναι κλάφτα]Έξω θα έχεις το συμβόλαιό σου, τα TA's/RA's, και θα είσαι ωσάν μισθωτός. Ούτε παρακάλια, ούτε γλυψίματα.
Για το διδακτορικό (και κυρίως στο χώρο μας έτσι; που είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα) είναι κάπως πιο θέμα η εξέλιξη, αν δεν θες να είναι ακαδημαϊκή. Θα τη βρεις την καλή άκρη (πιστεύω), αν και μάλλον ευκολότερα σε ευρώπη παρά στις ΗΠΑ.
Πιθανότατα αν σε ενδιαφέρει η εξαργύρωση χαρτιού, η καλύτερη, σιγουρότερη -και ευκολότερη ακαδημαϊκά- προσέγγιση μάλλον είναι το ΜΒΑ. Αυτά φυσικά πριν την 'κρίση'
Βασικό επίσης και τι είδους career path θες να έχεις
-
Για να ξεκινήσεις διδακτορικό εδώ, αλλά και στη Γαλλία, στη Σουηδία, στη Γερμανία, ΔΕΝ χρειάζεσαι τη βοήθεια κανενός.
Στο λέω εκτός απο προσωπική πείρα, αλλά βλέποντας και ποιοί έρχονται.
Μάλλον στους κάτω του μέσου όρου οικονονομικά απευθύνεται, και μπορείς να καταλάβεις γιατί.Προς το παρόν, οικονομικά στεκομαι καλύτερα, απο όλους τους φίλους μου που όπως κι εγώ δεν έχουν βοήθεια απ τους δικούς τους και πιάσαν δουλειά.
Ίσα ίσα, κάποιοι, με μισθό κανα 1200αρι στην Αθήνα, μή οσυ πώ ότι 'χαρτζηλικώνονται' ακόμα για να κάνουν τπτ άλλο εκτός απ το δουλειά σπίτι -
Προς το παρόν, οικονομικά στεκομαι καλύτερα, απο όλους τους φίλους μου που όπως κι εγώ δεν έχουν βοήθεια απ τους δικούς τους και πιάσαν δουλειά.
Ίσα ίσα, κάποιοι, με μισθό κανα 1200αρι στην Αθήνα, μή οσυ πώ ότι 'χαρτζηλικώνονται' ακόμα για να κάνουν τπτ άλλο εκτός απ το δουλειά σπίτιΔεν αμφιβάλλω, σαφώς και ένας στην Ελλάδα θα ξεκινήσει με...επαχθείς όρους! Εγώ έπρεπε να κάνω 2 δουλειές στην αρχή, ενώ και μετά, όταν πήρα και την αύξηση από την πρωινή, έπρεπε να....μετράω τα χρήματά μου για να βγω! Πάντως, με 1200, ζεις χωρίς ανάγκη χαρτζηλικώματος, επειδή έχω ζήσει και με λιγότερα και πληρώνοντας σχετικά ακριβό νοίκι κλπ κλπ...
Ίσως οι φίλοι σου βέβαια είναι πιο πολυέξοδοι!
Κάθε αρχή και δύσκολη συνήθως, μετά πάντως ευκαιρίες υπάρχουν, αρκεί να το κυνηγήσεις! Θεωρώ πως αν ένας ξεκινήσει με 1200, σε 5 χρόνια, θα βγάζει οπωσδήποτε τα διπλά και βάλε, εύκολα, ενώ αν το κυνηγήσει περισσότερο, ίσως και παραπάνω...Για το διδακτορικό (και κυρίως στο χώρο μας έτσι; που είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα) είναι κάπως πιο θέμα η εξέλιξη, αν δεν θες να είναι ακαδημαϊκή. Θα τη βρεις την καλή άκρη (πιστεύω), αν και μάλλον ευκολότερα σε ευρώπη παρά στις ΗΠΑ.
Πιθανότατα αν σε ενδιαφέρει η εξαργύρωση χαρτιού, η καλύτερη, σιγουρότερη -και ευκολότερη ακαδημαϊκά- προσέγγιση μάλλον είναι το ΜΒΑ. Αυτά φυσικά πριν την 'κρίση'
Βασικό επίσης και τι είδους career path θες να έχεις
Δεν με ενδιέφερε ποτέ το ακαδημαϊκό περιβάλλον είναι η αλήθεια... Και το μόνο carrer path που με ενδιαφέρει, είναι αυτό που λέγαμε προχθές: αυτό που ...εξασφαλίζει τα καλύτερα γκομενάκια!
-
Kαι περιμένεις να τα βρείς με μηχανιλίκι ρε κακομοίρη
-
Προς το παρόν, οικονομικά στεκομαι καλύτερα, απο όλους τους φίλους μου που όπως κι εγώ δεν έχουν βοήθεια απ τους δικούς τους και πιάσαν δουλειά.
πόσα σου μένουν στο τέλος του μήνα?(αν σου μένουν βέβαια)
-
Kαι περιμένεις να τα βρείς με μηχανιλίκι ρε κακομοίρηΤο μηχανιλίκι μη το κατηγοράς, αυτό σου δίνει να μαμάς
-
Kαι περιμένεις να τα βρείς με μηχανιλίκι ρε κακομοίρηMε το μηχανιλίκι βγάζω κάνα φράγκο! Τα γκομενάκια τα ρίχνω με τα νιάτα και την ομορφιά μου!
Αλλά και τα γκαφρά βοηθάνε...
(ειδικά όταν ψάχνεις κορίτσι για σπίτι... )>>Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:Kαι περιμένεις να τα βρείς με μηχανιλίκι ρε κακομοίρη
Το μηχανιλίκι μη το κατηγοράς, αυτό σου δίνει να μαμάς
Μπετονιέρα;
Πλάκα πλάκα, ενώ σαν φοιτητής, μάλλον συμβαίνει το...αντίθετο, πλέον, όλο και κάτι δίνει...
Περί Σπουδών