-
θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει καποιο προγραμμα που να του δινουμε δεδομενα απο ενα πετρινο χτιριο του 50 πχ και επειτα να δινουμε ριχτερ επιταχυνσεις συχνοτητες, και να βλεπουμε την συμπεριφορα του?
οποτε να εξαγουμε συμπερασματα για επεμβασεις που πρεπει να κανουμε.
και αφου τοτροφοδοτησουμε και με τις επεμβασεις να δουμε αν οντως εχουμε
βελτιωση της αντισεισμικοτητας του κτιριου?
αν υπαρχει το χρησιμοποιουν ολοι οι μηχανικοι? η πρεπει να ειναι κανεις στατικος?
υπαρχει τετοια ειδικοτητα?
παλαιοτερα που ειχα απευθυνθει σε δυο γνωστους μηχανικους με ειχαν αποτρεψει
απο το να μαθω την στατικοτητα του κτιριου , μου ειπαν οτι τζαμπα θα δωσω ταλεφτα μου
και τιποτα δεν θα ξερω στο τελος, και αυτοι δεν το αναλαμβαναν.
ενας τριτος δε ειδικος στις αναπαλαιωσεις μου ειπε οτι γι αυτον μονο το συστημα του ειναι σωστο γκαναιτ εσωτερικα και εξωτερικα ωστε να γινει ενα τσιμεντενιο κουτι .
επι τοσο το τετραγωνικο.
ενας τεταρτος προσπαθεισε να με πεισει οτι η μεθοδος του για πληρωση εσωτερικα των τοιχων με ενεσιμο υλικο ειναι το καλυτερο χωρις ομως να μου κανει μελετη και να βλεπω οτι οντως βελτιωνεται η αντισεισμικοτητα του κτιριου.
οταν δε το ανεφερα στους γνωστους μου μηχανικους η απαντηση τος ηταν μα....ιες
υπαρχει λοιπον αντικειμενικη απαντηση σαυτο το χαος απο γνωμες?
και διαβαζουμε συνεχως ελενξετε την στατικοτητα του κτιριου σας
πως ομως?
μηπως γινεται με το ματι και την πειρα του καθε μηχανικου? -
οσοι μενουν σε σπιτια που κατασκευαστηκαν απο το 1982 και μετα εχουν αντισεισμικη μελετη για 7-7.5 ριχτερ τα πιο παλια ομως εχουν μεχρι 3.5ριχτερ
οποτε καταλαβαινετε ποιος πρεπει να φοβαται και ποιος οχι. -
Ο χρήστης italakias έγραψε:
οσοι μενουν σε σπιτια που κατασκευαστηκαν απο το 1982 και μετα εχουν αντισεισμικη μελετη για 7-7.5 ριχτερ τα πιο παλια ομως εχουν μεχρι 3.5ριχτερ
οποτε καταλαβαινετε ποιος πρεπει να φοβαται και ποιος οχι.Μου' λεγε η γυναικα μου οτι χθες μεσ' το αεροπλανο σε μια στιγμη μικρων αναταραξεων μια επιβατις εβαλε τις φωνες.'Σεισμος!!!! '
-
Ο χρήστης DAP έγραψε:
οποτε καταλαβαινετε ποιος πρεπει να φοβαται και ποιος οχι.Μου' λεγε η γυναικα μου οτι χθες μεσ' το αεροπλανο σε μια στιγμη μικρων αναταραξεων μια επιβατις εβαλε τις φωνες.'Σεισμος!!!! '
-
οποτε καταλαβαινετε ποιος πρεπει να φοβαται και ποιος οχι.Είσαι πολιτικός μηχανικός;
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
οποτε καταλαβαινετε ποιος πρεπει να φοβαται και ποιος οχι.Είσαι πολιτικός μηχανικός;
Among other things
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Among other things
...
Μένω σε σπίτι του 70 που έχει θέα στις Αλκυονίδες και δεν έχει ούτε ρωγμή...Ήμαρτον με τις γενικεύσεις!
-
@ otso
Προγράμματα υπάρχουν που αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα αλλά ισχύει και το GIGO (Garbage In --> Garbage Out). Γενικά είναι δύσκολο πρόβλημα ακόμα και σήμερα για να λυθεί καθώς δεν είναι θέμα μόνον υπολογιστικής ισχύος αλλά και επιλογής παραμέτρων.
Τα του Θεού τω Θεώ και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.... Καταρχήν πρέπει να είναι Πολιτικός Μηχανικός (από ΑΕΙ παρακαλώ). Στη συνέχεια αν θέλουμε να συζητήσουμε περί ειδικότητας αυτοί που ακολουθούν τη Δομοστατική Κατεύθυνση είναι οι περισσότερο κατάλληλοι.
@ italakias
Αυτές οι γενικεύσεις μπορούν μόνον να οδηγήσουν σε πανικό και το κυριότερο σε παραπληροφόρηση. Ο σεισμός των Αλκυονίδων ήταν πολύ πιο δυνατός από αυτά που λες. Παραβλέποντας το γεγονός ότι τα Richter δεν ενδιαφέρουν τον Πολιτικό Μηχανικό αλλά το ενδιαφέρον είναι το φάσμα του σεισμού (ακόμα καλύτερα και χρονικά μεταβαλλόμενα φάσματα) οι κατοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που άντεξαν στους σχετικούς σεισμούς του 1981 και 1978 τι είναι??
Γενικά σε επίπεδο πληθυσμών δομημάτων όσα είναι με τους νέους κανονισμούς (από το 1987 και ειδικά μετά το 1995) προσφέρουν μεγαλύτερο επίπεδο ασφαλείας από τα αντίστοιχα με τους πρότερους κανονισμούς.
Σε επίπεδο συγκεκριμένου δομήματος υπάρχουν περιπτώσεις που παλαιά δομήματα λόγω μορφής του στατικού φορέα (αυτά τα μικρά κουτάκια οδηγούν σε μεγάλη αύξηση της ευρωστίας της κατασκευής μεγαλύτερη ευκολία ανάληψης επιπλέον φορτίων σε περίπτωση βλάβης κ.λπ.) και λόγω των μεγαλύτερων σχετικών υπεραντοχών του σκυροδέματος (σκυρόδεμα με ονομαστική αντοχή 9 MPa μπορεί να παρουσιάζει αντοχές που υπερβαίνουν τα 15 και 20 MPa ήτοι πρακτικά διπλασιασμός της αντοχής στα παλαιά κτίρια κατί που δεν μπορεί να υποθεί για τα νέα κτίρια που τα 20 MPa δύσκολα θα μετρηθούν πάνω από τα 30 MPa που οδηγούν σε υπεραντοχές της τάξης του 50% max) καλύπτουν ακόμα και τις σημερινές προδιαγραφές αντοχής.
Αν λοιπόν ο στατικός φορέας δεν παρουσιάζει προβλήματα (διάβρωση οπλισμού βλάβες από προηγούμενους σεισμούς και άλλα) και τα καρότα σου παρουσιάζουν αντοχές πολύ αυξημένες πρακτικά υπερδιπλάσιες από αυτές που είχε προβλέψει πριν από 50 έτη ο Μηχανικός τότε από πλευράς πιθανοτικής ανάλυσης ίσως το συγκεκριμένο δόμημα να παρουσιάζει μικρότερη πιθανότητα αστοχίας από την αναμενόμενη (στο χαρτί πριν την υλοποίηση) πιθανότητα αστοχίας του νέου δομήματος.
Γιατί λοιπόν να παραβλέψω το συγκεκριμένο γεγονός και να βγάλω άκριτα όλα τα παλαιά δομήματα άχρηστα?
-
- οταν γραφει καποιος κατι δεν ειναι αναγκη να του την πεφτετε.
2.thymios οχι δεν ειμαι πολιτικος μηχανικος αλλα η δουλεια μου εχει να κανει με οικοδομες,κανω εκσκαφες οικοδομων με λιγα λογια και οτι μου λενε οι μηχανικοι λεω. - BILL33 απαντα με ελληνικα και οχι με αγγλικα σαν παιδακι 10 ετων.
- thymios .το οτι το σπιτι σου δεν εχει ρωγμη δεν σημαινει τιποτα.
υπαρχουν πολλα σπιτια που πεσανε ,θυμισου καλαματα μερια.
-
Επειδή το θέμα με απασχολεί, καθώς η πολυκατοικία μας είναι κατασκευασμένη το 1980, σκέφτομαι μήπως φωνάξουμε κάποιον Πολιτικό Μηχανικό για να τη δει. Πως γίνεται ο έλεγχος αυτός, και τι δυνατότητες διόρθωσης υπάρχουν;
-
christos.dimou
δεν τα βγαζω αχρηστα εγω,η μελετη αυτα λεει ,τι να κανουμε τωρα δλδ να ταλλαξουμε.
εκτος αν αμφισβητεις τις μελετες; -
Ένα γενικό σχόλιο με αφορμή τα παραπάνω.
Υπολογιστικά προγράμματα μπορεί να εγκαταστήσει ο καθένας στο πισι του.
Αρκετοί μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.
Λίγοι μπορούν να αξιοποιήσουνΚαι αυτό ισχύει για όλες τις ειδικότητες.
-
δλδ
-
Δλδ αν δεν έχεις σπουδάσει δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις σωστά αυτά τα προγράμματα.
Οι υπολογιστές έχουν κάνει 'μάγκες' πολλούς, αλλά όταν φτάσει στην ουσία και στην ανάληψη ευθυνών, τον λόγο τον έχουν αυτοί που γνωρίζουν -
ειναι ποτε δυνατον ενας πολιτικος μηχανικος να μην εχει σπουδασει;
-
Όταν εννοώ σπουδάσει εννοώ αυτό που είπε κι ο Δήμου.
ΑΕΙ.
Στατικά κάνουν και διάφοροι άλλοι, σοβαρές στατικές μελέτες μόνο ΠΜ με ειδικευση στα στατικά.
Τα προγράμματα μπορούν να τα έχουν όλοι οι άνωθεν στους υπολογιστές τους -
- BILL33 απαντα με ελληνικα και οχι με αγγλικα σαν παιδακι 10 ετων.
Θες μεταφραση;Σημαινει 'μεταξυ αλλων'
-
μα παντα σε μια αδεια οικοδομης υπαρχει ενας μηχανικος ,ενας που θα κανει την στατικη μελετη,ενας αρχιτεκτονας.
christos.dimou.
εχει η δουλεια σου σχεση με αυτα που λες; -
2.thymios οχι δεν ειμαι πολιτικος μηχανικος αλλα η δουλεια μου εχει να κανει με οικοδομες,κανω εκσκαφες οικοδομων με λιγα λογια και οτι μου λενε οι μηχανικοι λεω. - BILL33 απαντα με ελληνικα και οχι με αγγλικα σαν παιδακι 10 ετων.
- thymios .το οτι το σπιτι σου δεν εχει ρωγμη δεν σημαινει τιποτα.
υπαρχουν πολλα σπιτια που πεσανε ,θυμισου καλαματα μερια.
Κοίτα, θεω΄ρω πολύ πιθανό να έχεις συσσωρευμένη εμπειρία λόγω δουλειάς και να ξέρεις από οικοδομή/κατασκευή.
Και μόνο όμως ότι χρησιμοποιείς τα ρίχτερ ως μέτρο, δείχνει ότι η εκτίμησή σου είναι απολύτως χονδρική και λανθασμένη. Μπορεί ένας σεισμός 7 ρίχτερ να μην ακουμπήσει τούβλο κι ένας μικρότερος να ισοπεδώσει την περιοχή.Προσωπικά αν και μηχανικός ΔΕΝ μπορώ να κάνω τέτοιες χονδροειδείς απλουστέυσεις.
-
αν ο σεισμος της παρνηθας ηταν 7 ριχτερ θα ειχαν βουλιαξει τα μισα δυτικα προαστια.
τι μηχανικος εισαι;
Σεισμός. Πόσο τον φοβόμαστε?