-
Ο χρήστης Ερέτης έγραψε:
Κρασσσιά !!! εδώ είμαστε λοιπόν ……….κατά την ταπεινή μου άποψη το syrah του ………….μπαρπαβασίλη από την Επανομή είναι ένα από τα καλά κρασιά , όμως το κάθε κρασί θέλει και τη δικιά του «ατμόσφαιρα» αλλά και φαγητό που θα το συνοδέψει σ’ αυτό το μαγευτικό ταξίδι προς το .στομάχι μας .για τα κόκκινα όμως καλό είναι να ανοιχτούν κάνα 20λεπτο ποιο πριν να πέσει με την απαραίτητη προσοχή στη κανάτα χωρίς να έχει μπει ποτέ σε ψυγείο …………καλά κρασσσά !!!
Αυτο με την κανατα δεν εχει σχεση με την πραγματικοτητα .Ειναι απο αυτα που κυκλοφορουν κατα καιρους .Το κρασι το πινουμε αφου το αφηνουμε να αναπνευσει λιγα λεπτα στο ποτηρι μας .
Αρχικά τα θειώδη μπαίνουν στο σταφύλι πριν ακόμη κοπεί απ’ το κλήμα , θειαφίζεται δλδ για προστασία του τσαμπιού -για να μην σαπίσουν οι ρόγες – έτσι μικροποσότητα από θειάφι μένει στο μούστο μετά το πάτημα , υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου μερικοί προσθέτουν θειάφι και κατά τη ζύμωση του κρασιού , ο λόγος που μπαίνει σαν πρόσθετο είναι για να προστατευθεί το κρασί από την οξείδωση . το θειάφι ενεργεί σαν «αντιαεροπορικό» μένοντας στην επιφάνεια του κρασιού μην επιτρέποντας το οξυγόνο να έρθει σε επαφή με το κρασί , αυτός είναι και ο λόγος που ένα κρασί πρέπει να «μείνει» λίγο χρόνο μέσα σε κανάτα πριν το πιούμε , αυτό δλδ που γίνεται στην πραγματικότητα βάζοντας το κρασί σε κανάτα είναι να μειώνονται τα θειώδη τα οποία καταστρέφονται όταν έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο αφήνοντας παράλληλα να βγουν στην επιφάνεια τα αρώματα του κρασιού .σου προτείνω να το δοκιμάσεις , βάζοντας τη μισή ποσότητα σε κανάτα .
Xωρις καμια διαθεση αντιπαραθεσης τι εννοεις οταν λες θειαφιζονται γιατι το θειαφι με τα θειωδη δεν ειναι τ0 ιδιο πραγμα .Η υπαρξη θειαφιου στα σταφυλια κατα τον τρυγο τα καθιστα ακαταλληλα για οινοποιηση κ μονο κρασι για λαικες αγορες μπορεις να φτιαξεις .
Το μοναδικο συντρητικο το προσθετουμε στην ζυμωση κ δεν πρεπει να υπερβαινει τα 180ml
ανα τονο .Στην κανατα εβαζαν τα χωρικα κρασια για αλλους λογους να φυγει η ασχημη μυρωδια του συντηρητικου να κατσει η λασπη (ιζημα) κ να απομακρυνουν τα κουνουπια που ειχαν πεσει μεσα -
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Ωραιο κρασι που ηπια τελευταια:'Δυο Ελιες' . (κτημα Κυρ-Γιαννη)
Ερυθρο ξηρο, αποτελειται απο 3 ποικιλιες: Syrah 60%, Merlot 30%, ξινομαυρο 10% .
Δυνατη, ευχαριστη γευση με διαρκεια, ενα ωραιο μπερδεμα γευσεων με φρουτα, βανιλια και κανελα.Αν και δεν ειμαι ιδιαιτερα λατρης του κρασιου, μου αρεσε πολυ, τοσο, που σταματησα οταν πια τελειωσε το μπουκαλι...
Υ.Γ.
Περι κανατας:
Διαβασα προσφατα πως σε κανατα μπαινουν (μολις ανοιχτουν και ακριβως πριν την ποση), ορισμενα κρασια που εχουν ιζημα, ωστε να μη μεταφερθει στο ποτηρι...Ήπιαμε χθες 2 μπουκάλια '2 Ελιές'. Πάρα πολύ καλό!
-
Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση Γιώργος 123….. (πάντως αυτό με το θειάφι και τα θειώδη αν θες και μπορείς ανάλυσε το ) σε γενικές γραμμές όμως αυτό που κάνει να διαφέρουν τα κρασιά ενός παραγωγού με αυτά ενός οινοποιού -με γνώσεις- είναι η ειδική καλλιέργεια με μύκητες που γίνεται στο κρασί ώστε να ωριμάσει σωστά στο βαρέλι …………καλή χρονιά σε όλους …….με σύνεση στο ποτό και την οδήγηση
-
Ο χρήστης Ερέτης έγραψε:
Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση Γιώργος 123….. (πάντως αυτό με το θειάφι και τα θειώδη αν θες και μπορείς ανάλυσε το ) σε γενικές γραμμές όμως αυτό που κάνει να διαφέρουν τα κρασιά ενός παραγωγού με αυτά ενός οινοποιού -με γνώσεις- είναι η ειδική καλλιέργεια με μύκητες που γίνεται στο κρασί ώστε να ωριμάσει σωστά στο βαρέλι …………καλή χρονιά σε όλους …….με σύνεση στο ποτό και την οδήγησηΚατ'αρχας καλη χρονια .
Στο θεμα μας τωρα .
Το θεαφι ειναι λιπασμα -βελτιωτικο εδαφους κ προστατευει το αμπελι απο διαφορες ασθενειες στο χωραφι .Ειναι αυτη η κιτρινη σκονη που οι αγροτες κακως ριχνουν επανω στο φυτο ενω πρεπει να βρισκεται στο εδαφος που ειναι κ οπροορισμος του .
Το συντηρητικο θειωδες η θειωδη , ειναι ο θειωδης αανυδριτης το γνωστο σε ολους μας μεταμπισουλφιτ.
Αυτο στην επιτρεπομενη ποσοτητα ειναι φαρμακο σε μεγαλυτερες δηλητηριο (χωρικα κρασια). Ειναι αντιοξειδωτικο ,συντηρητικο κ αντιβιοτικο κ προστατευει τον μουστο κ στην συνεχεια το κρασι στο μπουκαλι .
Στην επιτρεπομενη δοση εναι εντελως ακινδυνο κ αναγραφεται παντα στην ετικετα .
Η παρουσια του παιζει καθοριστικο ρολο ωστε το κρασι μας να μην γινει ξυδι που εναι κ η φυσιολογικη του καταληξη .
Οι μυκητες βρισκονται στο σταφυλι δεν χρειαζεται να προσθεσουμε στην ζυμωση κ αυτους ακριβως αυτους προστατευει το θειωδες ενω συγχρονως αδρανοποιει-εξοντωνει τους κακους (σαπιομυκητες)
Πιστευω να τα καταφερα να σου ελυσα τις αποριες ,παρ'ολα αυτα αν θελεις οτιδηποτε ξαναρωτα καπου εδω γυρω θα ειμαστε -
Καλή χρονιά ……..
Το θειάφι δεν είναι λίπασμα αλλά μυκητοκτόνο και μαζί με τη γαλαζόπετρα (θειικός χαλκός ) είναι τα δύο παραδοσιακά μυκητοκτόνα για τις αμπελοκαλλιέργειες αλλά και άλλα φυτά από την αρχαιότητα ………………τεσπα μιλάμε για γαστρονομία , και κει τα πάντα είναι υποκειμενικά ……..περί ορέξεως ………………
-
Έπεσε στα χέρια μου τις προάλλες ένα πολύ ωραίο βιβλίο, σαν εγκυκλοπέδια του κρασιού, με αναφορές σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες.
Κοίταξα κι εγώ απο περιέργεια τί έλεγε για την Ελλάδα. Η αναφορά περιορίζοταν σε 2! σελίδες εκ των οποίων η μία σχεδόν μίλαγε για τη ρετσίναΗ Αυστρία είχε διπλάσια έκταση στο βιβλίο
Μιλάμε για σωστή πολιτική προώθησης προϊόντων
-
Εδώ δεν προωθούμε το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ μας, σιγά μην είχαμε σωστή προωθητική πολιτική για το κρασάκι... Άλλωστε στην Ελλάδα το κρασί δεν έχει 'σωστή' παράδοση. Ρετσίνα, χύμα κοκκινέλι από τον μπακάλη, έτσι έμαθαν οι πατεράδες μας. Είμαστε πίσω.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Εδώ δεν προωθούμε το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ μας, σιγά μην είχαμε σωστή προωθητική πολιτική για το κρασάκι... Άλλωστε στην Ελλάδα το κρασί δεν έχει 'σωστή' παράδοση. Ρετσίνα, χύμα κοκκινέλι από τον μπακάλη, έτσι έμαθαν οι πατεράδες μας. Είμαστε πίσω.Mia κ το ανεφερες 1,90 ειναι η τιμη που αγοραζουν οι εμποροι απο τον παραγωγο το ελαιολαδο
Εχει αλλαξει η αποψη κυριως των ευρωπαιων για το οινολογικο γιγνεσθαι της Ελλαδας το προβλημα ειναι οτι εδω δεν αλλαζει τιποτα .
-
Άνοιξα ένα κρασί του Παπαγεωργίου (δεν τον ήξερα απλά βρήκα το μπουκάλι στων γονιών μου), Αγιωργίτικο, τοπικός οίνος από Αρχαία Νεμέα του 2006, 12,5%, δρύινο βαρέλι για 6 μήνες.
Όλα καλά, ωραίο άρωμα και ολίγον μπαχαρικά και πολλά κόκκινα φρούτα, μμμμ νόστιμο κλπ και βανίλια. Αλλά είναι τόση πολλή η βανίλια που καταντάει ενοχλητικό. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει περίπτωση να μην είναι αποτέλεσμα των φυσιολογικών διαδικασιών αλλά να πρόσθεσαν βανίλια επιπλέον (σαν κι αυτή που έχουμε στην κουζίνα για μαγειρική) και να τους ξέφυγε η συνταγή. -
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Εχει αλλαξει η αποψη κυριως των ευρωπαιων για το οινολογικο γιγνεσθαι της Ελλαδας το προβλημα ειναι οτι εδω δεν αλλαζει τιποτα .
Έχεις κάποια στοιχεία επ αυτού ή είναι προσωπική σου εντύπωση?
-
Δεν κινείται το καημένο το θέμα.
Κι εγώ έχω ερωτήσεις και ποιος θα μου τις απαντήσει!
Ξέρει κανείς για αυτό που ρώτησα πιο πριν, αν βάζουν έξτρα βανίλια για να πετύχουν τη γεύση?Άλλο θέμα. Μπορεί κανείς να μου πει τι έχει το Αμέθυστος Λευκό (sauvignon blanc, semillon, ασύρτικο) του Λαζαρίδη που με κάνει να μην μπορώ να το βάλω στο στόμα μου?? (το ίδιο σε fume το αντέχω, μόλις)
Δεν ξέρω να το περιγράψω αλλά μου έρχεται μια αηδία. Νόμιζα ότι ήταν μια γλυκίλα και για αυτό είχα απορρίψει τα γλυκά λευκά κρασιά. Αλλά καθώς πρόσφατα ήπια και Vinsanto και Samos Grand Cru κατάλαβα ότι μια χαρά ωραιότατα είναι τα γλυκά (με άρωμα, γεύση και επίγευση) και κάτι άλλο με ενοχλεί.
Το οποίο κακό αλλά σε μικρότερο βαθμό συνάντησα πρόσφατα σε ένα Γεροβασιλείου (μαλαγουζιά, ασύρτικο) και σε ένα Βιβλία Χώρα (ασύρτικο, sauvignon blanc).
έχω την εντύπωση ότι είναι τα τροπικά φρούτα... ή μήπως καμιά τριανταφυλλίλα?
Μήπως το sauvignon blanc (και η μαλαγουζιά που καταγράφεται ως κοντινή ποικιλία) μου κάνει το κακό. Είχα όμως την εντύπωση ότι μου άρεσε ... Το ασύρτικο πάντως σίγουρα μου αρέσει. Μήπως ο συνδυασμός κάνει περίεργα πράματα? ..μάλλον το sauvignon λέω ότι φταίει...
Έχω κάτι φιάλες και sauvignon και μαλαγουζιά. Φαντάζομαι όταν τα δοκιμάσω θα καταλάβω... αν όμως ξέρετε κάτι πείτε μου! -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Δεν κινείται το καημένο το θέμα.
Κι εγώ έχω ερωτήσεις και ποιος θα μου τις απαντήσει!
Ξέρει κανείς για αυτό που ρώτησα πιο πριν, αν βάζουν έξτρα βανίλια για να πετύχουν τη γεύση?Άλλο θέμα. Μπορεί κανείς να μου πει τι έχει το Αμέθυστος Λευκό (sauvignon blanc, semillon, ασύρτικο) του Λαζαρίδη που με κάνει να μην μπορώ να το βάλω στο στόμα μου?? (το ίδιο σε fume το αντέχω, μόλις)
Δεν ξέρω να το περιγράψω αλλά μου έρχεται μια αηδία. Νόμιζα ότι ήταν μια γλυκίλα και για αυτό είχα απορρίψει τα γλυκά λευκά κρασιά. Αλλά καθώς πρόσφατα ήπια και Vinsanto και Samos Grand Cru κατάλαβα ότι μια χαρά ωραιότατα είναι τα γλυκά (με άρωμα, γεύση και επίγευση) και κάτι άλλο με ενοχλεί.
Το οποίο κακό αλλά σε μικρότερο βαθμό συνάντησα πρόσφατα σε ένα Γεροβασιλείου (μαλαγουζιά, ασύρτικο) και σε ένα Βιβλία Χώρα (ασύρτικο, sauvignon blanc).
έχω την εντύπωση ότι είναι τα τροπικά φρούτα... ή μήπως καμιά τριανταφυλλίλα?
Μήπως το sauvignon blanc (και η μαλαγουζιά που καταγράφεται ως κοντινή ποικιλία) μου κάνει το κακό. Είχα όμως την εντύπωση ότι μου άρεσε ... Το ασύρτικο πάντως σίγουρα μου αρέσει. Μήπως ο συνδυασμός κάνει περίεργα πράματα? ..μάλλον το sauvignon λέω ότι φταίει...
Έχω κάτι φιάλες και sauvignon και μαλαγουζιά. Φαντάζομαι όταν τα δοκιμάσω θα καταλάβω... αν όμως ξέρετε κάτι πείτε μου!Μηπως θελεις να πεις μια ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΓΕΥΣΗ που βγαζει το Ασυρτικο μαλλον αυτο
Το μαλαγουζια εχει εκπληκτικα αρωματα αλλα θελει το chardonnay του .
Σιγουρα δεν ειναι ληγμενα Τα περισσοτερα λευκα μετα το 12μηνο θεωρουνται ληγμενα .
Ναι βαζουν αρωμα βανιλιας κ μπανανας κυριως στα κοκκινα , απο οινοποιους ομως μην περιμενεις θετικη απαντηση . -
Άνοιξα 2 μπουκάλια λευκό Τέχνη Αλυπίας 2008 (Δράμα). Το πρώτο ήταν πολύ ωραίο [το συνιστώ], το δεύτερο είχε ξυδιάσει .
-
Α ώστε βάζουν και τη βανιλίτσα τους..... ε, μάλλον λοιπόν τους ξέφυγε κι έπεσε αρκετό παραπάνω στην φουρνιά που μου έτυχε...
Όχι, δεν είναι ληγμένα και σίγουρα δεν φταίει το ασύρτικο που το ξέρω και το λατρεύω. Φταίει είτε το άλλο (sauvignon blanc, μαλαγουζιά) είτε κάτι γίνεται με τον συνδυασμό αυτών με το ασύρτικο.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Α ώστε βάζουν και τη βανιλίτσα τους..... ε, μάλλον λοιπόν τους ξέφυγε κι έπεσε αρκετό παραπάνω στην φουρνιά που μου έτυχε...Όχι, δεν είναι ληγμένα και σίγουρα δεν φταίει το ασύρτικο που το ξέρω και το λατρεύω. Φταίει είτε το άλλο (sauvignon blanc, μαλαγουζιά) είτε κάτι γίνεται με τον συνδυασμό αυτών με το ασύρτικο.
Θα αποκλεισουμε την περιπτωση κακης οινοποιησης ,κακης ποιοτητας πρωτης υλης (σταφυλι) ,πολλα ζαχαρα =κακη οινοποιηση ,μεγαλη δοση θειωδων ολα αυτα παλι σημαινουν κακη οινοποιηση .
Εδω ομως αναφερεσαι σε διαφορετικους οιν.κ διαφορετικες ετικετες κ μαλιστα με πολυ καλο ονομα στην αγορα κ το μονο που συνδεει ολα αυτα ειναι το Ασυρτικο
Μια ερωτηση .Ο φελλος ειναι φυσικος κ σε τι κατασταση (εχει ασχημη μυρωδια το βρεγμενο μερος του φελλου) -
Επιμένω, το ασύρτικο το λατρεύω. Τουλάχιστον αρκετά Σαντορινιά (Σαντορίνες, Νυχτέρια, Vinsanto) αλλά και του Τσάνταλη και άλλα. Οπότε το ασύρτικο δεν μπορεί να φταίει εκτός αν κάνει κάποιον συνδυασμό με τα άλλα που δεν τον κάνει με το αθήρι και το αηδάνι.
Και το γεγονός για το Αμέθυστος δεν είναι μεμονωμένο για να μπορεί να κατηγορηθεί το συγκεκριμένο μπουκάλι αλλά κάτι που με κατατρέχει εδώ και πολλά χρόνια. Σε παρέες όποτε τύχει Αμέθυστος απλά δεν μπορώ να το πιώ. Οι υπόλοιποι της παρέας το πίνουν ευχαρίστως και τους αρέσει. Φτάσαμε σε σημείο να λέω 'αν πάρουμε λευκό ας πάρουμε οποιοδήποτε εκτός από Αμέθυστο!'. Απλά τώρα που συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν και άλλα κρασιά με παρόμοια (ενοχλητική για μένα) γεύση καλό είναι να ξέρω τι φταίει για να ξέρω τι να αποφύγω προτού το πληρώσω.
Πρέπει να ανοιχτεί τέτοιο μπουκάλι παρουσία φίλων σχετικών για να μου πουν τί γεύση είναι αυτή που με ενοχλεί. Πλέον τρέμω για τα λευκά (όσα έχουν sauvignion blanc ή μαλαγουζιά) που έχω φυλαγμένα, δεν ξέρω από πού θα μου έρθει! -
Αυτό το ΠΣΚ έχει έκθεση στο Ζάππειο. Όσοι πιστοί επισκεφθείτε
-
Είσοδος 15€: περιλαμβάνει ποτήρι γευσιγνωσίας και όσες επισκέψεις θέλετε στη διάρκεια του τριημέρου.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.dionysia.gr[ουδεμία σχέση έχω με τη διοργάνωση ή τους διοργανωτές.... δεν θα είμαι καν εκεί λόγω χιλιομετρικής απόστασης...]
-
Και στην γωνια θα εχει συνεργειο της τροχαιας για αλκοτεστ.
-
Και εγώ με τα λευκά δεν έχω ιδιαίτερα καλές σχέσεις αν και κάποτε είχα πετύχει έναν γευσιγνώστη από το εξωτερικό που μου είπε οτι στην Ελλάδα τα λευκά μας είναι καλύτερα από τα κόκκινα.
Τα πίνω αλλά τις περισσότερες φορές μου αφήνουν μια γεύση τεχνητού οινοπνεύματος που τα χαλάει όλα στο τέλος. Βέβαια δεν έχω δοκιμάσει ακριβά κρασιά, εκεί τα πράγματα σίγουρα είναι διαφορετικά.
Ένα καλό κρασί που δοκίμασα αυτές τις μέρες ήταν το cabernet του Μπαμπατζιμόπουλου. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το Porto Carras, υπερέβαλα εαυτών και ήπια μισό μπουκάλι χωρίς καν να το καταλάβω. Ο φελλός ήταν σε άψογη κατάσταση και μύριζε φρεσκάδα. Πρέπει να έχει κάνει καλή δουλειά στην εμφιάλωση.
Κρασιά