-
Ο χρήστης niole-navara έγραψε:
Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου, ευχαριστώ. Πειράζει όμως που δεν ξέρω τι είναι 4Η και 4L; Σόρρυ αλλά από ορολογία είμαι γκάβακας. Μήπως μπορείς να με διαφωτίσεις;4Η-->Μακρύ διαφορικό 4High
4L-->Κοντό διαφορικό 4LowΤο μακρύ είναι αυτό που χρησιμοποιείς συνήθως. Το 'κοντό' το χρησιμοποιείς σε εκτός δρόμου καταστάσεις. Για να ανέβεις με μικρή ταχύτητα μια πλαγιά π.χ.
-
Ο χρήστης xtkz έγραψε:
...κατεβαινουν με 4L (κοντες). Ετσι δε χρειαζεται κα8ολου η χρηση φρενου και φρεναρεις με απαλα κατεβασματα. Ολοι οι τροχοι φρεναρουν αλλα συνεχιζουν να κινουνται.Γενικά δεν είναι καλή ιδέα να μειώνεις ταχύτητα χρησιμοποιώντας τον κινητήρα. Μπορείς να διατηρείς την ταχύτητα με το φρενάρισμα του κινητήρα σε μεγάλες κατηφόρες για να μην ανάψουν τα φρένα.
Αλλά αν γλιστράει ΠΟΛΥ, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να φρενάρεις με ταχύτητα. Καλύτερα να πηγαίνεις πολύ σιγά με το φρένο και μεγαλύτερη σχέση γιατί αν μπλοκάρουν οι τροχοί λόγω φρεναρίσματος κινητήρα θέλει ΕΜΠΕΙΡΙΑ για να το ελέγξεις.
(μερικά αμάξια έχουν σύστημα για να μην μπλοκάρουν οι τροχοί λόγω κινητήρα) -
Ο χρήστης niole-navara έγραψε:
Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου, ευχαριστώ. Πειράζει όμως που δεν ξέρω τι είναι 4Η και 4L; Σόρρυ αλλά από ορολογία είμαι γκάβακας. Μήπως μπορείς να με διαφωτίσεις;Κάνε μια ανάγνωση το Manual, θα σου λύσει περισσότερες απορίες απόσες μπορούν να απαντηθούν εδώ μέσα!
Και κοίτα να εξοικειωθείς με τον διακόπτη -->
-
Τώρα κατάλαβα. 4Η είναι το κοινώς λεγόμενο 4Χ4 και 4L τα επονομαζόμενα αργά. Δεν είχα παρατηρήσει ποτέ τα αρχικά. Τα ξέρω απλά σα θέση στους διακόπτες. Θα ξανακοιτάξω στο manual. Thanks
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
...κατεβαινουν με 4L (κοντες). Ετσι δε χρειαζεται κα8ολου η χρηση φρενου και φρεναρεις με απαλα κατεβασματα. Ολοι οι τροχοι φρεναρουν αλλα συνεχιζουν να κινουνται.
Γενικά δεν είναι καλή ιδέα να μειώνεις ταχύτητα χρησιμοποιώντας τον κινητήρα. Μπορείς να διατηρείς την ταχύτητα με το φρενάρισμα του κινητήρα σε μεγάλες κατηφόρες για να μην ανάψουν τα φρένα.
Αλλά αν γλιστράει ΠΟΛΥ, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να φρενάρεις με ταχύτητα. Καλύτερα να πηγαίνεις πολύ σιγά με το φρένο και μεγαλύτερη σχέση γιατί αν μπλοκάρουν οι τροχοί λόγω φρεναρίσματος κινητήρα θέλει ΕΜΠΕΙΡΙΑ για να το ελέγξεις.
(μερικά αμάξια έχουν σύστημα για να μην μπλοκάρουν οι τροχοί λόγω κινητήρα)Αγαπητέ leonp, αυτό που λες είναι εντελώς λάθος.
Με φρένο και μεγαλύτερη (!!!!!) σχέση στον πάγο, είναι σίγουρη συνταγή για να σκοτωθείς...Σου θυμίζω ότι μιλάμε για οδήγηση σε πολύ ολισθηρή επιφάνεια, όπου αν μπλοκάρουν οι τροχοί χάνεις το τιμόνι και σε αναλαμβάνουν πλέον οι νόμοι της φυσικής, η αδράνεια
Το ζητούμενο σ' αυτές τις συνθήκες είναι να εξασφαλίσεις ότι οι τροχοί σου δεν θα μπλοκάρουν, κι αυτό γίνεται μόνο φρενάροντας με τον κινητήρα, όπως έγραψε κι ο xtkz. Το φρένο πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία.
Χ.
-
Αν μπλοκάρεις τους τροχούς επειδή φρέναρες παραπάνω, αφήνεις το φρένο και ξεμπλοκάρουν.
Μερικές ερωτήσεις
-
Αν μπλοκάρεις τους τροχούς με τον κινητήρα, τι κάνεις,
ή μάλλον αυτός που δεν το έχει ξαναδεί τι κάνει; ξέρει; -
Πόσα αμάξια έχουν σύστημα που δεν μπλοκάρει τους τροχούς ο κινητήρας;
-
-
Πες τε μου κι εμένα ρε παιδιά. Τι είναι όλο αυτό με το μπλοκάρισμα των τροχών από τον κινητήρα; Πως και πότε μπορεί να συμβεί; Μπερδεύτηκα. Και πως μπορώ να βρω αν το δικό μου αμάξι έχει αυτό το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αν μπλοκάρεις τους τροχούς επειδή φρέναρες παραπάνω, αφήνεις το φρένο και ξεμπλοκάρουν.Λάθος.
Αν ήταν έτσι, τα αυτοκίνητα με ABS θα σταματούσαν στους παγωμένους δρόμους σαν μην τρέχει τίποτα...
Ξαναθυμίζω, μιλάμε για κατηφορικό παγωμένο δρόμο, όπου κινείσαι στα όρια της πρόσφυσης.
Αν μπλοκάρεις εκεί τους τροχούς σου, ξεκινάς μια επιταχυνόμενη κίνηση γλιστρώντας πάνω στον πάγο, η οποία τελικά δίνει στο όχημα μεγαλύτερη κινητική ενέργεια απ' αυτή που είχε πριν κάνεις το λάθος να φρενάρεις. Ακόμη κι αν αφήσεις το φρένο όπως λες, έστω κάποιο δευτερόλεπτο μετά, είναι μάλλον απίθανο να ανακτήσουν οι τροχοί σου την πρόσφυσή τους.
Στην περίπτωση αυτή, η πιθανότερη κατάληξη σου είναι είτε στο χαντάκι, ή πάνω στον απέναντι.Αν μπλοκάρεις τους τροχούς με τον κινητήρα, τι κάνεις,
ή μάλλον αυτός που δεν το έχει ξαναδεί τι κάνει; ξέρει;Αυτό που λες είναι εντελώς παράδοξο.
Σε ποια περίπτωση δηλαδή θα μπορούσε ο κινητήρας να μπλοκάρει τους τροχούς?Πόσα αμάξια έχουν σύστημα που δεν μπλοκάρει τους τροχούς ο κινητήρας;
Προφανώς κανένα, εφόσον στην πραγματικότητα δεν τίθεται καν θέμα 'μπλοκαρίσματος τροχών από τον κινητήρα' .
Το να θεωρητικολογούμε (για να μην πω τίποτα άλλο...) πάνω σε θέματα που δεν γνωρίζουμε, είναι γενικά λάθος.
Όταν όμως αυτό γίνεται πάνω σε ιδιαίτερα σοβαρά και σχετικά με την ασφάλεια στον δρόμο θέματα, αυτό μπορεί να είναι και επικίνδυνο.
Λίγη προσοχή και υπευθυνότητα δεν βλάπτει λοιπόν...Χ.
-
Επειδή δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς, καλά είναι ΕΣΥ να κατεβαίνεις παγωμένους δρόμους με το φρένο.
Μια χαρά μπλοκάρουν οι κινητήριοι τροχοί από τον κινητήρα και γλιστράς ανεξέλεγκτα.
Ρώτησε αυτούς που ασχολούνται σοβαρά με 4Χ4 να σου εξηγήσουν πως παίζεις το γκάζι για να μη μπλοκάρεις τους τροχούς όταν κατεβαίνεις απότομες και ολισθηρές κατηφόρες ΧΩΡΙΣ ΦΡΕΝΟ. Αυτοί ξέρουν, ΕΣΥ δεν ξέρεις.Υπάρχουν (καινούρια) αμάξια που δεν μπλοκάρει η μετάδοση τους τροχούς, αν το ψάξεις θα βρεις ποια προσφέρουν αυτό το σύστημα.
-
MSR λέγεται το σύστημα, σαφώς και υπάρχει.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
MSR λέγεται το σύστημα, σαφώς και υπάρχει.Το MSR (Motor Speed Regulator) είναι σύστημα που κάνει εντελώς διαφορετική δουλειά: δεν επιτρέπει στους τροχούς να σπινάρουν όταν κατεβάζεις ταχύτητα.
@leonp: sorry, δεν μπορώ να ασχοληθώ άλλο μαζί σου
Χ.
-
Αυτό το σύστημα (που το όνομά του μας αποκάλυψε ο Κωνσταντίνος) προστατεύει τους άσχετους που ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ότι η μετάδοση μπορεί να μπλοκάρει τους κινητήριους τροχούς και να χάσουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους.
-
...καλά, τραγούδα εσύ
Δοκίμασε να κατέβεις από κάποιο παγωμένο κατηφορικό κομμάτι 'με φρένα και μια ταχύτητα πάνω', όπως μας έλεγες, κι έλα μετά να μας πεις πόσα χαντάκια μέτρησες...
Over and out.
Χ.
-
Έχεις οδηγήσει ποτέ σε χιόνι ή πάγο;
Εσύ να πηγαίνεις σιγά και με φρένο, τα προχωρημένα άφησέ τα για όσους ξέρουν ότι η μετάδοση μπορεί να μπλοκάρει τους τροχούς.
-
Παιδιά, για να μην τσακώνεστε άλλο, βρήκα τι είναι το MSR. Βασικά βρήκα τον ορισμό του στα Αγγλικά. Τον παραθέτω εδώ:
The MSR (Motor Schleppmoment Regelung) cuts in when the gear is shifted down abruptly in conditions of low grip. This device restores torque to the engine to prevent the wheel skidding as a result of lock.
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι είναι αυτό που λέει ο φίλος leonp. Τώρα μου μένει να βρω αν το έχει το δικό μου αυτοκίνητο (αν και αμφιβάλω), πότε μπορείς να πάθεις αυτό το μπλοκάρισμα των τροχών και τι πρέπει να κάνω για να μην το πάθω. Αν κάποιος ξέρει περισσότερα επί του θέματος ας μας διαφωτίσει. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Έχεις οδηγήσει ποτέ σε χιόνι ή πάγο;Εσύ να πηγαίνεις σιγά και με φρένο, τα προχωρημένα άφησέ τα για όσους ξέρουν ότι η μετάδοση μπορεί να μπλοκάρει τους τροχούς.
αυτό που εννοείς είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που λες. Όταν φρενάρει πάρα πολύ το αμάξι λόγω της μηχανής και φθάσει στο σημείο η ταχύτητα περιστροφής του τροχού να είναι τόσο χαμηλή που δεν μπορεί ο τροχός να λειτουργήσει απλά γλιστράει. Το ίδιο παθαίνεις αν πας να φρενάρεις τελείως πάνω σε πάγο. Για να πάθεις τέτοιο γλίστρημα πάντως είναι αρκετά δύσκολο γιατί είναι δύσκολο να σε φρενάρει τόσο πολύ η μηχανή σε κατηφόρα βουνού. Πάντως ο τρόπος κατάβασης σε βουνό με χιόνι είναι η μικρότερη δυνατή ταχύτητα στο κιβώτιο και φρένο απαλά και όπου χρειάζεται, και μακριά από παγωμένα σημεία.
-
Πρεπει να κανεις μυτη-τακουνι για να προσαρμοσεις τις στροφες του κινητηρα με την ταχυτητα που εχεις απιλε3ει.
Kοιτα, εφ'οσον δεν 8α πηγαινεις με πολυ υψηλες στροφες κ ταχυτητα δεν προκειται να μπλοκαρουν οι τροχοι σου εκτος κ αν εχει παγο. Κ ο λογος που δε 8α γινει ειναι γιατι η μεταδοση 8α πρεπει να μπλοκαρει 4 τροχους κ οχι 2. Δευτερος λογος που δε 8α γινει ειναι γιατι δε 8α το επιτρεψεις εσυ. 8α χεις προβλεψει την κατασταση κ 8α χεις κατεβασει απο πριν.
Το νοημα του προηγουμενου ποστ μου ηταν να κανεις απαλες κινησεις. Απαλες κινησεις με νορμαλ ταχυτητα. Για να μπλοκαρουν οι τροχοι σε κατεβασμα ταχυτητας σημαινει οτι το αυγο 8α το χεις σπασει προ πολλου.Γενικα στο χιονι προσπα8εις να μην χασεις που8ενα την προσφυση. Ετσι στην ανηφορα επιλεγεις 4Η, ισως και μια ταχυτητα πανω, για να μην σπιναρουν οι τροχοι (3εκινημα με 2α πχ) ενω στο κατεβασμα αποφευγεις το φρενο που μπορει να ταρα3ει την ισορροπια του αυτοκινητου.
Aπο εκει και περα ειναι 8εμα εμπειριας (Practice makes perfect λενε) και συν8ηκων.
-
Το πρώτο πράγμα που έμαθα οδηγώντας στα βουνά, σε κατηφόρα με μειωμένη πρόσφυση πάντα την πιό κοντή σχέση και μακρυά το πόδι από το φρένο . Με λίγο γκαζι μπορείς να κάνεις διορθώσεις. Αυτό εφαρμόζω εγώ προσωπικά , φυσικά όταν υπάρχει τετρακίνηση και κοντά .
Το φρένο εχει την τάση να σταματήσει τον τροχό γιαυτό και μπλοκάρει , ο κινητήρας **δεν μπλοκάρει **τον τροχό αλλά τον υποχρεώνει να περιστραφεί με συγκεκριμένη ταχύτητα και αυτό είναι το ζητούμενο ιδιαίτερα για να έχω 'τιμόνι'. Μόνο αν κατεβάσει κάποιος ταχύτητα απότομα μπορεί να χάσει πρόσφυση ο τροχός και πάλι όχι να μπλοκάρει.
Οταν το αυτοκίνητο που οδηγάω δεν εχει τις παραπανω δυνατότητες προτιμώ να φορέσω αλυσίδες ή άλλο βοήθημα και μόνο στην ανάγκη κατεβαίνω με φρένα αλλά προσπαθώ να έχω σχεδόν μηδενική ταχύτητα. Τέλος σε αυτοκίνητα με abs το φρένο στην κατηφόρα πραγματικά με τρόμαζει . Ουσιαστικά δεν φρενάρει το αυτοκίνητο. Για να προλάβω αντιρήσεις αναφέρομαι σε συνθήκες που όλοι οι τροχοί έχουν την ίδια - σχεδόν μηδενική - πρόσφυση .
Αυτά και πάντα κατά την γνώμη μου μην πάρουμε και κανένα στο λαιμό μας -
Όταν κατεβαίνεις από το βουνό, φρενάρεις με τον κινητήρα για να μην υπερθερμανθούν τα φρένα, μυρίζουν και βγάζουν καπνούς. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να φρενάρεις με τον κινητήρα.
Στο χιόνι μπορείς να χρησιμοποιείς λίγο τον κινητήρα για φρένο (χαμηλές στροφές) αλλά σε πάγο και ΠΟΛΥ ολισθηρές επιφάνειες είναι καλύτερα να το βάζεις στο νεκρό και να χρησιμοποιείς μόνο τα φρένα.
Είναι τραγικό να χρησιμοποιείς αποκλειστικά τον κινητήρα για να φρενάρεις σε πάγους ή χιόνια. Σε αμάξια χωρίς τετρακίνηση ή με τετρακίνηση χωρίς κλειδωμένα διαφορικά, είτε θα φρενάρεις ελάχιστα (ο τροχός με την μικρότερη πρόσφυση) ή μπορεί να γλιστρήσουν οι κινητήριοι τροχοί και ο έλεγχος να είναι ΠΟΛΥ δύσκολος. Μπορεί κάποιοι άσσοι του 4Χ4 να κλειδώνουν διαφορικά, να απενεργοποιούν ABS, ESP, κλπ. και να ελέγχουν καλύτερα το αμάξι, όμως εγώ άλλα βλέπω να γίνονται στα χιόνια - ίσως να φταίει ότι πηγαίνω πάντα νωρίς για να μην έχει κόσμο και να μπορώ να τρέχω στους παγωμένους δρόμους χωρίς να με εμποδίζουν.
-
Γιατι δεν μας λες ακριβως τι βλεπεις να γινονται στα χιονια?
Ειναι ασχημο να επιμενεις για κατι που κανεις λα8ος.
Μια απλη περιηγηση στο διαδικτυο επιβεβαιωνει αυτα που λεμε:
And when you’re travelling downhill, use engine braking to slow your progress rather than just brakes. This way, you’re less likely to skid if you hit patches of ice.
http://www.4wdmonthly.com.au/reviews/ti ... riving.php
Drive as if you have no brakes. Use gears instead.
http://www.4wdworld.com.au/Driving-Techniques.html
When the wheels are braking, their surface becomes static and they can behave like four hockey pucks and can move multidirectionally (that is: spin). If that happens, you will likely lose control of your vehicle.
http://www.edmunds.com/ownership/howto/ ... ticle.html
αλλοι πανε με νεκρα. το πιο μεγα λαθος. πατανε φρενο, το οποιο στην κατηφορα το ξεχναμε
navara+χιόνι-πάγος