Συζητουσα χθες με τον ΙΚΕ γι'αυτο το θεμα και ετσι ειπα να ζητησω και τις δικες σας αποψεις.
Οι οικονομικες μου γνωσεις ειναι αυτο που ονομαζουμε 'αξιοθρηνητες', ομως εχω την αισθηση -και ας με διορθωσουν οι γνωστες των οικονομικων- πως οταν υπαρχει υπερπροσφορα, οι τιμες αυτοματως παιρνουν την.. κατιουσα.
Αφου λοιπον συζητησαμε συνηθισμενα φαινομενα (πχ ατομα που αγοραζουν ενα μοντελο ακριβοτερο απ'οσο κοστιζει νεο επειδη εχει καποια εξτρα), καταληξαμε πως ειμαστε πανευρωπαϊκως... πολυ μπροστα ρε παιδι μου!
Γιατι λοιπον οι τιμες δεν πεφτουν; Τοσα αυτοκινητα μενουν απουλητα για μεγαλο διαστημα. Στα υπολοιπα κρατη της ΕΕ, αν ενα αυτοκινητο ειναι μεταχειρισμενο, ειναι μεταχειρισμενο και χανει την αξια του απο την πρωτη μερα κιολας. Δεν θα δεις mini cooper S ακριβοτερο απο νεο επειδη εχει δερματινα καθισματα.
Οι μαντραδες, εφοσον δεν κλεινουν, δυο πραγματα μπορω να σκεφτω οτι συμβαινουν:
- Ειτε χρησιμοποιουν τις μαντρες ως βιτρινα και κανουν ξεπλυμα χρηματος/ πουλανε οπλα/ ναρκωτικα/ ασχολουνται με το εμποριο λευκης σαρκος/ εχουν τη μαντρα για χομπι
- Ειτε απο ενα και μονο αμαξι που πουλανε βγαζουν τετοιο κερδος ωστε και παλι συμφερει.
Να σημειωθει πως με καθε μεσο πολεμα το κρατος το ενδεχομενο να υπαρξει απελευθερωση στην αγορα αυτοκινητου ωστε να μπορει ο καθενας να αγοραζει ελευθερα αυτοκινητα απο αλλες χωρες της ΕΕ οπου ειναι φθηνοτερα τα μεταχειρισμενα και αναγκαστικα θα επιφερει μειωση στις τιμες της εγχωριας αγορας. Γι'αυτο και συνεχεια τρωμε προστιμο απο την ΕΕ.
Τελικα στις κοινοτικες οδηγιες και τους κοινοτικους κανονισμους δειχνουν τον αρμοζοντα σεβασμο μονο οταν 'συμφερει'. Πχ οταν η εκαστοτε κυβερνηση προωθει οποιοδηποτε αντιλαϊκο μετρο, το παρουσιαζει ετσι ωστε να φαινεται οτι φταιει η κακια ευρωπη που αναγκαζει την καημενουλα, ανημπορη Ελλαδα να παρει τετοια μετρα. Σε τετοια θεματα ομως δεν φαινεται να δειχνει τον ιδιο ζηλο για εναρμονιση της νομοθεσιας ..