-
Καλησπέρα παιδια,
Ειμαι εντελως νεο μέλος και νεος στα θέματα 4χ4.
Σας παρακαλώ συγχωρέστε τις ισως για εσας παιδαριωδεις ερωτησεις μου και δωστε μου λιγο απ τον χρονο σας, εξαλλου ολοι καποτε ''νεοι'' εισασταν.
Πρόσφατα αγόρασα ενα Suzuki Escudo( Vitara ) 16αρα μηχανη, του 1999, με επιλογη τετρακινησης. Το σύστημα λειτουργει με πεταλουδες κλειδωματος στους μπροστινους τροχους οπου επιλεγεις 4χ4 η 4χ2 και με λεβιε επιλογης στο εσσωτερικο 4χ2, Ν,4Χ4 HI και 4χ4 LO.
Μπορει σας παρακαλω κάποιος να μου εξηγησει τον σωστο τροπο που ενεργοποιουμε και απενεργοποιουμε την τετρακινηση? Ειδικα με την απενεργοποιηση εχω μεγαλη απορια διοτι ολοι μου λενε διαφορετικο τροπο και ανυσηχω μην κανω ζημια.
Συγχωρεστε με αλλη μια φορα, περιμενω ανυπομονα την βοηθεια σας.
Φιλικα
Χρύσανθος -
Καλησπέρα παιδια,
Σας παρακαλώ συγχωρέστε τις ισως για εσας παιδαριωδεις ερωτησεις μου και δωστε μου λιγο απ τον χρονο σας, εξαλλου ολοι καποτε ''νεοι'' εισασταν.
Πρόσφατα αγόρασα ενα Suzuki Escudo( Vitara ) 16αρα μηχανη, του 1999, με επιλογη τετρακινησης. Το σύστημα λειτουργει με πεταλουδες κλειδωματος στους μπροστινους τροχους οπου επιλεγεις 4χ4 η 4χ2 και με λεβιε επιλογης στο εσσωτερικο 4χ2, Ν,4Χ4 HI και 4χ4 LO.
Μπορει σας παρακαλω κάποιος να μου εξηγησει τον σωστο τροπο που ενεργοποιουμε και απενεργοποιουμε την τετρακινηση? Ειδικα με την απενεργοποιηση εχω μεγαλη απορια διοτι ολοι μου λενε διαφορετικο τροπο και ανυσηχω μην κανω ζημια.
Φιλικα
Χρύσανθος -
Καλησπέρα παιδια,
Φιλικα
Χρύσανθος -
Καλως ήρθες
Το βασικό είναι: τροχοί στην ευθεία και καλυτερα να είσαι σταματημένος. Να αποφεύγεις αν είναι δυνατόν να 'κόβεις τέρμα' το τιμόνι όταν παίζουν και οι μπροστά τροχοί. -
Η διαδικασια που μου εχουν πει αρκετοι ειναι η εξης:
Ακινητοποιεις το αυτοκινητο, κατεβαινεις, γυρνας τις πεταλουδες στους τροχους στο 4χ4, ακολουθως επιβιβαζεσαι, επιλεγεις σχεση αναλογως εδαφους, προσφυσης, περιστασης κλπ( 4χ4 HI η 4χ4 LOW ) κανεις την χρηση ,μπορεις ακομη και να αλλαξεις εαν σταματησεις μεταξυ των δυο πιο πανω και οταν περασεις το εμποδιο, η τελειωσει η φαση που χρειαζοταν η τετρακινηση ακολουθως απενεπγοποιεις την τετρακινηση.
Εδω ειναι ο χαβαλες στην απνενργοποιηση.Το τι ακουσα δεν φανταζεστε παιδια, δεν βρηκα ανθρωπο να μπορει να εξηγησει ομως την αποψη του.Κουβεντες της παρεας θα λεμε τωρα τους λεω.
Λοιπον, ακουσα οτι για την απενεργοποιηση κανεις το εξης: Επιλεγεις με τον εσωτερικο λεβιε το 4χ2, κατεβαινεις, γυρνας τις πεταλλουδες στους τροχους στο 4χ2, βαζεις οπισθεν για μερικα μετρα και τελος.
Καποιοι τωρα λενε οτι πρωτα βαζεις την οπισθεν και μετα γυρνας τις εξωτερικες πεταλουδες......εγω τωρα τι να πιστεψω.
Γιαυτο ζητησα την βοηθεια σας γιατι οι περισσοτεροι που βρισκεις εξω ολα τα ξερουν και τιποτε δεν ξερουν.
Ευχαριστω και παλι παιδια
Χρυσανθος
-
Από όσο θυμάμαι, βάζεις 4Χ2, απεμπλέκεις τις πλήμνες και όπισθεν για μερικά μέτρα.
-
Βιβλιαρακι δεν υπαρχει?
-
Οχι δυστυχως,
Εχω ψαξει παντου στο διαδυκτιο, μα δεν βρηκα ουτε εκει κατι.
-
Έχει μέσα στο αμάξι ταμπελάκι για την χρήση της 4κίνησης. Ούτε αυτό υπάρχει;
-
Μπερδεύτηκα με το 99 μοντέο που είπες. Σόρρυ
Βιτάρα του 99 με χειροκίνητες πλήμνες; Μόνο αν είναι παραεισαγωγή ή αν είχαν χαλάσει οι αυτόματες και είχε βάλει ο προηγούμενος χειροκίνητες.
σωστά έγραψες πρώτα γυρνάς 4χ2 και μετά κάνεις όπισθεν. -
Σε nissan αγροτικό 4x4 μοντέλο του 2002 για να απενεργοποιήσεις τη τετρακίνηση κάνεις το εξής: σταματάς βάζεις 4χ2, αφού λοιπόν βάλεις 4χ2 κατεβαίνεις και γυρνάς τη πεταλούδα μόλις τη γυρίσεις ξεκινάς κανονικά και φεύγεις (ούτε όπισθεν ούτε τίποτα) μετά από λίγο σβήνει και το λαμπάκι στο ταμπλό.....Αυτά σύμφωνα με το βιβλιαράκι του αυτοκινήτου!
-
Καλημερα παιδια,ευχαριστω ολους για τις συμβουλες.
Πιστευω οτι για να βρω την λυση θα πρεπει να μαθω πρωτα πως δουλευει το συστημα στο αυτοκινητο μου, με βαση την Suzuki και αυτο μονο εαν βρω βιβλιαρακι εστω και απο πιο παλια μοντελα με το ιδιο συστημα.Διοτι μετα απο μια ερευνα σε διαφορα παρομοιας φυσης αυτοκινητα διαφορων μαρκων που εκανα το σαβατοκυριακο βασιζονται στις ιδιες λειτουργειες μα υπαρχουν διαφορες στον χειρισμο που για καποια δεν επειρεαζει, καποια αλλα ομως ισως προβει καταστροφικο.Οπως πχ η οπισθεν με το Nissan.....δεν χρειαζεται καν να μπει.Απ οτι ξερω εαν δεν την βαλεις στο Suzuki......το σκοτωσες ...
Ταμπελακι υπαρχει....αλλα Ιαπωνικα πιος ξερει? Δυστυχως....Οσο για τις χειροκινειτες πλυμνες ναι ισως εχετε δικαιο αφου ουτε εγω βρηκα το δικο μου μοντελο ακομη με χειροκινητες πλυμνες.....τι να πω ρε παιδια...πελαγωσα....μα μερακι υπαρχει πολυ, σιγα σιγα και θα κολυμπησω και στα βαθια..
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Από όσο θυμάμαι, βάζεις 4Χ2, απεμπλέκεις τις πλήμνες και όπισθεν για μερικά μέτρα.Απεμπλέκεις την τετρακίνηση όπως αναφέρεται παραπάνω και κινείσαι 1-2 μετρα αντίθετα με την μέχρι τοτε κίνησή σου
-
Στο ταμπελάκι ανέφερε 'in reverse' πάντως...
-
Ανάλογα το πως κινείσαι πριν την απεμπλοκή, κάνεις 'μια ροδια' αντίθετα για να ξεμπλοκαρουν οι πλύμνες. Στα νεότερα μοντέλα δεν χρειάζεται
-
Ελα παιδια, ενταξει το βρηκα, σωστοι ειστε ολοι.Πρωτα βαζεις 4χ2, ακολουθως επεμπλεκεις τις πεταλουδες μπροστα, μια μικρη οπισθεν και εχεις τελειωσει.
Ευχαριστω ολους παντως, ειστε λεβεντες.
Τωρα ψαχνω μια βαση δεδομένων να βρω πληροφοριες για το που συνιστατε η χρηση αργης και που η χρηση γρηγορης τετρακινησης.Ξερετε καποια πρωτα μαθηματα ωστε σαν αρχαριος να αρχισω να μπαινω στο πνευμα.Και ακολουθως εξετασεις σε οτι μαθω Η μονη εξεταση που δινεις με ευχαριστηση
Εχει κανεις υποψην τιποτα?
-
Δες και το φορουμ http://www.vitaraclub.gr που ειναι πιο εξειδικευμενο.
Τα παιδια εκει θα σου λυσουν οποιες αποριες εχεις. -
Καλημερα, ευχαριστω μεγαλε.
Οδηγίες χρησης περιορισμενης τετρακινησης