Παιδιά, εγώ σας έδωσα ένα πάρα πολύ απλό παράδειγμα (του οποίου την ουσία φοβάμαι ότι πολλοί προσπέρασαν...) για να προσεγγίσουμε εάν αυτό για το οποίο συζητάμε (διαφορά της τάξεως των +30 km/h επάνω σε μια στροφή ακτίνας 75 μέτρων που οριακά την παίρνει με 100 ένα 106R) γίνεται ή είναι δημιούργημα της φαντασίας κάποιων που έχουν θεοποιήσει αυτοκίνητα όπως το EVO.
So what κι αν δεν είναι απολύτως ομαλή η κυκλική κίνηση, κλπ. Τι σημασία έχουν αναρτήσεις, υπολογισμοί δυνάμεων τριβής, κλπ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ποιό 'πρέπει' να είναι? Ένα σώμα μιας Χ μάζας (δε μας ενδιαφέρει) να διαγράψει μια κυκλική τροχιά ακτίνας 75 μέτρων με περίπου σταθερή ταχύτητα (δε μας νοιάζει αν δεν είναι απολύτως σταθερή, προσέγγιση πάμε να κάνουμε) 130 km/h. E, για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να αναπτύξει πλευρική επιτάχυνση που να παίζει συνεχώς κοντά στα 1.8g. Αυτό λέει η φυσική, και ούτε η ποιότητα του οδοστρώματος, ούτε η κατάσταση των ελαστικών, ούτε τα μετατρόχια, ούτε η κατανομή της ροπής εμπρός-πίσω, κλπ αλλάζουν κάτι. Για να στρίψει, θα πρέπει να καταφέρει να αναπτύξει αυτής της τάξεως την κεντρομόλο. Τέλος. Ο τρόπος που θα το κάνει δε μας αφορά - αρκεί να μιλάμε για επίπεδο δρόμο (είναι) κι όχι για 'ποδηλατοδρόμιο'. Το όργανο (V-box, GTechPro, ή ό,τι άλλο είναι μέσα στο αμάξι) ΑΝ καταφέρει να διατηρήσει ~130 km/h μέσα σε αυτό το τόξο, αυτής της τάξεως την πλευρική θα πρέπει να καταγράψει. Υπάρχει περίπτωση? Όταν η μέγιστη στιγμιαία πλευρική που μετριέται στην πίστα μετά βίας ξεπερνά τα 1.3g? Σκεφτείτε το λίγο.
Έχω πάρει τη συγκεκριμένη στροφή με αρκετά δυνατά αυτοκίνητα, μεταξύ αυτών και 3 γενιές EVO (VI-Makkinen, VII και ΙΧ). Δε θεωρώ ότι πήγαινα ποτέ στο απόλυτο όριο - τρελός δεν είμαι - αλλά σε άδειο δρόμο έχω πιέσει μέχρι εκεί που το αμάξι μου δείχνει ότι θέλει άλλου είδους οδήγηση, που παραπέμπει σε 'χωμάτινες' καταστάσεις, για να μείνει στην τροχιά που έχω επιλέξει. Με πάνω από 110 (το στρογγυλεύω αρκετά προς τα επάνω, δεν το είδα ποτέ αυτό το νούμερο στο κοντέρ ούτε με τον ιδιοκτήτη του κάθε EVO στο τιμόνι σε demo mode) δεν έχω στρίψει μένοντας στη λωρίδα μου. Οπωσδήποτε κάποιος πιο έμπειρος θα μπορούσε να μας δείξει ότι το EVO στρίβει ακόμα πιο γρήγορα, αλλά δεν υπάρχει ούτε μία στο δισεκατομμύριο να μπορεί κάποιος να στρίψει εκεί με +10 και +20, προσπερνώντας μας σα σταματημένους. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι +5 και +10 km/h σε όλη τη διάρκεια μιας παρατεταμένης στροφής είναι 'τίποτα', παρά τα όσα λένε φυσική & τηλεμετρία, ΟΚ. Η συζήτηση μετράει πάνω απ' όλα και όλο και κάτι θα μάθουμε όλοι μας.