-
Είπα κι εγώ!!! Το φαγε μαύρη τρύπα το θέμα μου!!!
Λοιπόν..
Ούτε προμηθευτές έχω. Οπότε θα υποβάλλω μόνο τα τιμολόγια από αγορές που έχω κάνει (αν ξεπερνούν τα 300 ευρώ).
Αν δεν έχω κανένα τιμολόγιο άνω των 300 ευρώ, δεν υποβάλλω συγκεντρωτική; (φορολογικά, εύκολη περίπτωση μου φαίνομαι..). -
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Είπα κι εγώ!!! Το φαγε μαύρη τρύπα το θέμα μου!!!
Λοιπόν..
Ούτε προμηθευτές έχω. Οπότε θα υποβάλλω μόνο τα τιμολόγια από αγορές που έχω κάνει (αν ξεπερνούν τα 300 ευρώ).
Αν δεν έχω κανένα τιμολόγιο άνω των 300 ευρώ, δεν υποβάλλω συγκεντρωτική; (φορολογικά, εύκολη περίπτωση μου φαίνομαι..).Νομίζω ότι πρέπει να υποβάλεις συγκεντρωτική έστω και μηδενική γιατί κάπου έχω ακούσει κάποιον να βρίζει επειδή δεν υπέβαλε τις μηδενικές και του ήρθε πρόστιμο
-
'Αρ. φακέλου Α.Ε' το αφήνω κενό; Προσωπική επιχείρηση έχω.
'Αντικείμενο εργασιών' έχει ένα αστεράκι. Σημαίνει κάτι; Μήπως υπάρχει κάποια τυποποίηση στα αντικείμενα εργασιών; π.χ ο καφετζής να πρέπει να καταχωρηθεί ως ''κέντρο ψυχαγωγίας' και όχι ως 'καφετζής'(λέμε τώρα). -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Νομίζω ότι πρέπει να υποβάλεις συγκεντρωτική έστω και μηδενική γιατί κάπου έχω ακούσει κάποιον να βρίζει επειδή δεν υπέβαλε τις μηδενικές και του ήρθε πρόστιμο
Εγώ είχα καταλήξει οτι για δεν υποβάλλουμε μηδενικές, τουλάχιστον μέχρι και τη χρήση 2008 που ισχύουν τα όρια απαλλαγής.
Τώρα, για το 09 και μετά που τυπικά πρέπει να μπούν όλα τα παραστατικά, και της λιανικής συγκεντρωτικά, θα αλλάξουν τα πράγματα, αλλά έτσι όπως πάμε, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι (αναμένατε ΠΟΛ για διατήρηση των ορίων και το 09 ) -
'Αρ. φακέλου Α.Ε' το αφήνω κενό; Προσωπική επιχείρηση έχω.
'Αντικείμενο εργασιών' έχει ένα αστεράκι. Σημαίνει κάτι; Μήπως υπάρχει κάποια τυποποίηση στα αντικείμενα εργασιών; π.χ ο καφετζής να πρέπει να καταχωρηθεί ως ''κέντρο ψυχαγωγίας' και όχι ως 'καφετζής'(λέμε τώρα).Το αντικείμενο εργασιών και μερικά ακόμη πεδία έχουν το αστεράκι γιατί είναι υποχρεωτική η συμπλήρωσή τους. Το συγκεκριμένο πεδίο δε νομίζω πως έχει κάποια ιδιαίτερη τυποποίηση. Απλά βάζεις το αντικείμενο εργασιών σου όπως αναφέρεται στην έναρξη επιτηδεύματος που έκανες στην εφορία σου (αν φυσικά δεν έχεις κάνει έκτοτε κάποια τροποποίηση).
Το 'Αρ. φακέλου ΑΕ' το αφήνεις κενό, εφόσον δεν είσαι Ανώνυμη εταιρία (δεν έχει και αστεράκι συν τοις άλλοις). -
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Νομίζω ότι πρέπει να υποβάλεις συγκεντρωτική έστω και μηδενική γιατί κάπου έχω ακούσει κάποιον να βρίζει επειδή δεν υπέβαλε τις μηδενικές και του ήρθε πρόστιμο
Εγώ είχα καταλήξει οτι για δεν υποβάλλουμε μηδενικές, τουλάχιστον μέχρι και τη χρήση 2008 που ισχύουν τα όρια απαλλαγής.
Τώρα, για το 09 και μετά που τυπικά πρέπει να μπούν όλα τα παραστατικά, και της λιανικής συγκεντρωτικά, θα αλλάξουν τα πράγματα, αλλά έτσι όπως πάμε, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι (αναμένατε ΠΟΛ για διατήρηση των ορίων και το 09 )Επειδή μπερδεύτηκα, λέω να τη φτιάξω και ας είναι μηδενική. Θα ρωτήσω στο ΚΕΠ που θα πάω τη δισκέτα.(εφορία δεν πάω να ρωτήσω, ψυχοπλακώνομαι, μακρυά κι αγαπημένοι)...
Κοίταξα όλα τα τιμολόγια του 2007 και δεν έχω κανένα πάνω από 300.
Έχω όμως αποδείξεις που έχω κόψει εγώ στους πελάτες μου και είναι άνω των 300 ευρώ, που όπως είπαμε ΔΕΝ μπαίνουν στη συγκεντρωτική τιμολογίων. Σωστά;
Άρα τι θα βάλω ως τιμολόγιο; Τίποτα; Έτσι γίνεται η μηδενική συγκεντρωτική τιμολογίων;
-
Εδώ λέει ότι δεν χρειάζεται να υποβάλλονται οι μηδενικές: http://www.gus.gr/show_law.php?id=6424
-
Μην ξεχνάς οτι πρόκειται για μια άποψη (αν και καλά τεκμηριωμένη). Αν η ΔΟΥ σου διαφωνεί...
(κάνε και εκεί ένα τηλέφωνο, στο τμήμα ΚΒΣ) -
Πήγα και ρώτησα στη ΔΟΥ και μού παν ότι δεν χρειάζεται να υποβάλλω συγκεντρωτική τιμολογίων, εφόσον είναι μηδενική! Μια χαρά!
Φίλε dog80, αυτό το φορολογικό οδηγό εννοείς που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 4 Μαρτίου 2008;
http://www.fatsimare.net/economy/p2_art ... earid/2008 -
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Τώρα, για το 09 και μετά που τυπικά πρέπει να μπούν όλα τα παραστατικά, και της λιανικής συγκεντρωτικά, θα αλλάξουν τα πράγματα, αλλά έτσι όπως πάμε, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι (αναμένατε ΠΟΛ για διατήρηση των ορίων και το 09 )Έχω μαντικές ικανότητες
ΘΕΜΑ: Περιεχόμενο των συγκεντρωτικών καταστάσεων της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), για τις συναλλαγές του ημερολογιακού έτους 2009
Α Π Ο Φ Α Σ Η
(...)
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ-
Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) δεν περιλαμβάνεται, κατ'εξαίρεση, για το ημερολογιακό έτος 2009 η συνολική αξία των συναλλαγών που αφορούν λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών καθώς και η συνολική αξία των συναλλαγών για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής στοιχείων για διασταύρωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
-
Επίσης, στις καταστάσεις αυτές, για το ίδιο ημερολογιακό έτος δεν συμπεριλαμβάνονται για διασταύρωση **συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών **και προσώπων των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. εφόσον η αξία ενός εκάστου στοιχείου που έχει εκδοθεί για αυτές δεν υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ.
3.Κατά τα λοιπά εφαρμογή έχουν τα οριζόμενα με τις διατάξεις των Α.Υ.Ο.Ο. 1079229/559/0015/ΠΟΛ.1114/18.8.2005 (ΦΕΚ Β'/1191/26.8.2005) και 1034280/271/0015/ΠΟΛ.1056/5.4.2006 (ΦΕΚ Β΄464/13.4.2006).
4.Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
-
-
Μιας και είμαστε μέσα στις γιορτές, είπα να επαναφέρω αυτό το ευχάριστο θέμα. Εντάξει, μη με ευχαριστείτε..
Η περαίωση δεν μου χει έρθει ακόμα. Λέτε να μου 'ρθει το 2009? Ενώ λήγει 31/12/08 ?Επίσης, άκουσα ότι λίγοι την έχουν πληρώσει. Οπότε, ίσως και να μην συμφέρει να την πληρώσει κανείς.
-
Ούτε σε εμένα έχει έρθει!
-
Μάλλον θα ανακοινωθεί παράταση σήμερα ή αύριο το πρωί, για 28/02 ή 31/03. Μην τρελλαίνεστε
-
Ρε παιδιά, περαίωση ? Είστε τρελλοί ? Δηλαδή να πείτε στον έφορο 'εεεε, κοίτα με, εδώ είμαι, και μάλιστα μάλλον φοροδιαφεύγω τόσα χρόνια' Πελάτες του Αλογοσκούφη θέλετε να γίνετε ?
Η αντιμετώπισή μου είναι απλή: δεν έχω ποτέ κλέψει την εφορία (και όποιος θέλει το πιστεύει). Οπότε ας με βρουν και ας μου κάνουν έλεγχο. Ετσι δουλεύει το σωστό σύστημα, όχι με νταβατζιλίκια και 'περαιώσεις'. Επειδή επί 18 χρόνια αυτό δεν έχει συμβεί, τότε μάλλον απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ. Οπότε γιατί να πάω μόνος μου ? Καλύτερα low profile, από μακριά και αγαπημένοι...
Mου ήρθε πριν χρόνια μια πρόσκληση για κάτι αντίστοιχο (οι γύφτοι δεν έστειλαν καν συστημένη επιστολή, μια απλή επιστολή ήταν, που θα μπορούσε να είχε χαθεί στο ταχυδρομείο ), δεν θυμάμαι πως το έλεγαν τότε, πήγα και μου είπαν 'πληρώστε μέχρι 31/12 αλλιώς θα σας κάνουμε έλεγχο' και απάντησα 'θα το σκεφτώ', δεν πλήρωσα τίποτα και φυσικά ΔΕΝ μου έκαναν έλεγχο. Οπότε υποστηρίζω πως η περαίωση είναι απλά η ομολογία της ανικανότητάς τους.
-
Φίλε nass, κι εγώ δεν κλέβω την εφορία, όχι επειδή είμαι νομοταγής αλλά για τον απλό λόγο ότι οι πελάτες μου χρειάζονται οπωσδήποτε τις αποδείξεις μου.
Και η λογίστρια που είχα, μου σύστησε στην προηγούμενη περαίωση να πληρώσω για να μην με ελέγξουν. Όχι επειδή είχα κάνει καμιά παρανομία, αλλά επειδή ο έλεγχος μόνο διαφανής δεν είναι...Αν απέκρυπτα εισοδήματα, θα πλήρωνα ,δε θα 'βγαζα άχνα και θα 'μουνα κι ευχαριστημένος. Θα με σύμφερε η περαίωση αφού θα μού βγαινε πολύ λιγότερη απ' ότι αν δήλωνα όλα μου τα εισοδήματα.
Είμαι και Αθήνα... Μήπως είσαι σε περιοχή που δεν κάνουν ποτέ έλεγχο; Είσαι επαρχία;
Πάντως το σκέφτομαι να μην πληρώσω. Αν δεν αποκρύπτεις εισοδήματα είναι σκέτο γ@μ$σι. -
Αν απέκρυπτα εισοδήματα, θα πλήρωνα ,δε θα 'βγαζα άχνα και θα 'μουνα κι ευχαριστημένος. Θα με σύμφερε η περαίωση αφού θα μού βγαινε πολύ λιγότερη απ' ότι αν δήλωνα όλα μου τα εισοδήματα.Αυτό είναι το κόλπο: αν φοροδιαφεύγεις, συμφέρει η περαίωση γιατί θα σου έρθει φτηνότερα από τον έλεγχο. Αλλά βέβαια η ίδια η ύπαρξη της περαίωσης δείχνει πως ο έλεγχος δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους τους, άρα ρίχνουν το δόλωμα της περαίωσης και όποιος τσιμπίσει. Βέβαια να είσαι νόμιμος και να χρησιμοποιήσεις περαίωση είναι κατά την άποψή μου τρέλλα...
Σε ΔΟΥ της Αθήνας είμαι αλλά ως μηχανικός τα πράγματα είναι απλούστατα: τα έξοδα δεν με ενδιαφέρουν (λόγω φορολόγησης με συντελεστή κερδών επί των ακαθάριστων εσόδων), περνάω κάτι ελάχιστα όπου 'με παίρνει' μόνο για να εκπίπτω το ΦΠΑ, περνάω και όλα μου τα δελτία παροχής υπηρεσιών και καταθέτω νομιμότατα όλες μου τις συμβάσεις (πλήρωσα προ μηνός νταβατζιλίκι 50 ευρώ πρόστιμο διότι ξέχασα να καταθέσω μια σύμβαση για 15 μέρες αυτό είναι το ελληνικό δημόσιο, 'όπου σε πιάσει'...) οπότε θα ζοριστούν ιδιαίτερα. Στο κάτω-κάτω, ας ζοριστούν...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Βέβαια να είσαι νόμιμος και να χρησιμοποιήσεις περαίωση είναι κατά την άποψή μου τρέλλα...
Μα, και νόμιμος να είσαι, άνετα σου βρίσκουν παραπτώματα.
Αυτό σύμφωνα με εμπειρίες άλλων(της πρώην λογίστριάς μου, και με όσα ακούγονται από άλλους ελεύθερους επαγγελματίες).Αν είναι έτσι, και παράνομος να είσαι, γιατί να πληρώσεις; Πώς θα αποδείξουν την παρανομία σου;
Άρα, έχω συμπεράνει, αλλά έχω ακούσει και από άλλους, ότι είναι καθαρά θέμα του ελεγκτή. Ο οποίος, με μηδενικά ουσιαστικά στοιχεία, μπορεί να σου βάλει ό,τι πρόστιμο θέλει.Επίσης, έχω ακούσει και γνωστούς λογιστές που βγαίνουν στη τηλεόραση, να συνιστούν την περαίωση, για τους προαναφερόμενους λόγους...
-
Μα, και νόμιμος να είσαι, άνετα σου βρίσκουν παραπτώματα.
Απίστευτο αλλά 100% πραγματικό. Όποιος έχει δουλέψει σε εταιρία σε τμήμα finance μπορεί να το βεβαιώσει. Τα ποσά που διαπραγματεύονται οι εφοριακοί για την τσέπη τους είναι ασύληπτα, γι' αυτό και οι καλές θέσεις στις εφορίες 'αγοράζονται'.
-
Ναι, αρκεί να μην πέσουν σε κανένα ταλαίπωρο παληκάρι που να τα έχει κάνει όλα σωστά στα βιβλία του, δεν έχει τα τρελά έσοδα, του βρουν επίτηδες 'λάθος' για να πληρώσει [ή να στάξει λαδάκι] κι αυτός αφού πληρώσει το 'πρόστιμο' το κάνει σκοπό της ζωής του να τους κάνει να χάσουν τον ύπνο τους.
-
βασικά στην λογική και την εμπειρία μου ισχύει το εξής:
Το να κάνει κανείς περαίωση ισοδυναμεί με το να αποκτάει αυξημένες πιθανότητες να ΜΗΝ τον ελέγξουν! Η περαίωση ναι μεν θεωρεί ότι είσαι εξ-αρχής κλέφτης της εφορίας, εάν όμως την πληρώσεις, το κράτος σε βλέπει ώς 'καλύτερο πελάτη' ενώ εάν δεν την πληρώσεις αυτόματα γίνεσαι ο 'κακός πελάτης' που κλέβει και επίσης δεν το παραδέχεται ώστε να γυρίσει κάποιο ποσό πίσω στο κράτος.
Και εξηγώ: Το κράτος για τον Α,Β, Γ λόγο δεν μαζεύει αυτά που θέλει και δεν μπορεί να προλάβει να τα μαζέψει (π.χ. έλεγχοι πενταετίας). Βγάζει λοιπόν την περαίωση με την λογική του ότι θα μαζέψω άμεσα ένα Χ ποσό απο όσους την πληρώσουν. Παράλληλα, 'δημιουργούνται' λίστες με αυτούς που πλήρωσαν και αυτούς που δεν πλήρωσαν. Οπότε ο έλεγχος πλέον επικεντρώνεται τις περισσότερες φορές στον 'κακό' πελάτη (αυτόν που δεν πληρώνει!)
Οπότε οι εναλλακτικές είναι οι εξής:
Α) Είσαι νόμιμος; Τότε πληρώνεις την περαίωση, διότι εάν σου κάνουν έλεγχο θα σε σκίσουν και πάλι θα πληρώσεις για ασήμαντες αφορμές (π.χ. καμια μουτζούρα, κανα τιμολόγιο αγοράς εάν λείπει, κανένας λογαριασμός που ίσως δεν τον έχεις βάλει σωστά (π.χ. αντί πάγιο με απόσβεση να τον έβαλες απλό έξοδο) κ.λπ. Και αυτό είανι 100% σίγουρο. Εάν φτάσουν στον σημείο να έρθουν να σου κάνουν έλεγχο, μόνο και μόνο επειδή τους 'υποβάλεις' σε αυτή την διαδικασία, θα σε ξετινάξουν ώστε να βρούν κάτι να στα πάρουν. Και άπαξ και σε 'τσιμπήσουν', μετά είσαι για όλη σου την ζωή στο μικροσκόπιο.Β) Είσαι παράνομος; Τότε πληρώνεις περαίωση και αυξάνεις τις πιθανότητες να ΜΗΝ σε ελέγξουν.
Στην Α περίπτωση χάνεις τα λεφτά της περαίωσης από το εισοδημά σου αλλά το βλέπεις ώς αναγκαίο κακό, στην Β απλώς χάνεις μερικά απο αυτά που 'έκλεψες' από την εφορία.
Άρα όπως το βλέπω εγώ, καλύτερα κάποιος αν πληρώνει περαίωση και με την λγοική αυτή να παίζει στην περίπτωση Β έτσι ώστε να κερδίζει τουλάχιστον αυτά που θα του πάρουν μετά. Αυτό επίσης ισχύει ιδίως για επαγγέλματα με εξολογιστικούς υπολογισμούς (π.χ. μηαχνικοί) όπου το τι είναι έργο και τι όχι, και τι εργασίες εμπίπτουν σε ποίον συντελεστή και ποιές όχι, είναι μια γκρίζα περιοχή την οποία η εφορία την χειρίζεται όπως θέλει για να σε φέρει σε θέση άμυνας και πληρωμής (ακόμα και εάν εξόφθαλμα αυτά που ισχυρίζονται είναι στην σφαίρα της φαντασίας).
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος